Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/15/2020
Data stire

135 de ani de la deschiderea cursurilor Facultatii de Medicina din Iasi


Autor: elena

Facultatea de Medicină din Iaşi, una dintre cele mai vechi şi renumite din ţară, a fost înfiinţată la 30 septembrie 1879, în condiţiile în care, în urma Războiului de Independenţă, existau foarte puţine cadre medicale. La această dată, Parlamentul de atunci al Regatului României a votat bugetul şi programul didactic al noii instituţii.

Cursul inaugural de anatomie a fost ţinut de Dr. Leon Scully, la 1/13 decembrie al aceluiaşi an.

Restul disciplinelor studiate erau predate în cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii.

Ulterior, au fost înfiinţate alte două instituţii ce completau aria pregătirii medicale - Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Medicină Dentară.

În 1887, prima promoţie de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Iaşi a primit titlul de Doctor în medicină şi chirurgie, ce asigura dreptul de liberă practică.

În 1894, a fost desăvârşită construcţia celui mai important edificiu al complexului universitar, Institutul de anatomie reprezentând, pe atunci, cel mai modern centru de învăţământ anatomic şi cercetare din sud-estul Europei.

Institutul devine astfel centrul formativ pentru una dintre cele mai puternice şcoli de anatomie descriptivă topografic şi chirurgie operatorie, ai cărei reprezentanţi de seamă au fost Aristide Peride - fondatorul institutului, Emanuel Riegler, Francisc Rainer şi Grigore T. Popa, descoperitorul sistemului port hipotalamohipofizar şi unul dintre fondatorii neuroendocrinologiei.

O întreagă pleiadă de personalităţi marcante ale chirurgiei româneşti, ca Nicolae Hortolomei, Ion Tănăsescu, Vladimir Butureanu, Gheorghe Chipail, Nicolae Oblu au fost la începutul carierei lor, cadre didactice ale Institutului de Anatomie.

În 1948, Facultatea de Medicină devine Institut de Medicină, având în componenţa sa Facultatea de Medicină Generală, Pediatrie, Igienă, Stomatologie şi Farmacie, care ulterior sunt desfiinţate succesiv: Facultatea de Stomatologie în 1951, Facultatea de Farmacie în 1952, Facultatea de Igienă în 1956, şi tot în acelaşi an, Facultatea de Pediatrie se transformă în secţie de Pediatrie, alături de secţia de Medicină Generală.

În 1965, Institutul de Medicină îşi schimbă din nou structura, devenind Institutul de Medicină şi Farmacie cu trei facultăţi: Facultatea de Medicină (cu două secţii - Medicină Generală şi Pediatrie), Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie. Din 1991, Facultatea de Medicină constituie, împreună cu Facultăţile Farmacie şi Stomatologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Gr. T. Popa''.

De-a lungul timpului, activitatea universităţii a fost marcată de mari personalităţi ale medicinei: Petru Poni, C.I. Parhon, Aristide Peride, Ion Ciure, Ludovic Russ, Ernest Juvara, C. Proca, P. Vrancea.

28-11-2014
Tip
Stiri interne