Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Acad. Laurentiu Popescu: Celulele stem nu pot fi considerate actori de Hollywood care rezolva orice


Autor: elena

Directorul general al Institutului National de Patologie "Victor Babes", academicianul Laurentiu Popescu, sustine ca injectarea de celule stem pure nu va rezolva niciodata nici o boala si pledeaza pentru folosirea tandemului celule stem - telocite.

"In problema restaurarii, regenerarii, indiferent de ce tip de tesut este vorba, trebuie renuntat la aceasta dogma - celule stem pure. Injectarea de celule stem pure imi iau raspunderea in fata dumneavoastra sa spun ca nu va rezolva niciodata nici o boala. Pentru ca celulele stem traiesc in organismul uman sau animal in niste spatii, in niste camere speciale, unde ele au un mediu ambiant extrem de complicat, sunt inconjurate, invaluite de telocite, de asemenea, de proteinele din spatiul extracelular, au contact cu vasele sanguine si primesc informatii nervoase. Ce vrem noi sa facem? Smulgem o celula stem de undeva, o purificam si o injectam si cerem acelei celule sa stie unde sa se duca. (...) Ea nu are nicio informatie ca sa gaseasca locul unde trebuie sa se duca. Doi, ea trebuie sa primeasca un semnal prin care sa se divida, sa se divida intr-o celula a organului respectiv si o noua celula stem", a declarat academicianul Laurentiu Popescu, la Scoala Internationala de vara de Neurologie de la Eforie Nord.

El sustine ca celulele stem nu trebuie sa mai fie considerate "actori de Hollywood" care rezolva orice.

"Sugestia mea este: nu uitati celulele stem, dar nu le mai considerati ca vioara intai, ca actorii de Hollywood care rezolva orice. Situatia medicala este mult mai complicata, trebuie alaturi de celule stem pusi alti factori, spre exemplu telocite si alte celule care secreta anumite substante care stimuleaza celulele stem si numai in felul acesta se poate stabili cu adevarat ce se intampla", a spus academicianul.

Laurentiu Popescu a precizat ca medicina este departe de a face terapie cu celule stem.

"Mie imi place sa spun ca avem de-a face cu o dogma. Orice reparare (a organelor -n.r.) se face cu celule stem, numai ca sute, ca sa nu spun mii, de studii facute de cele mai inalte foruri, la cele mai prestigioase universitati, in cele mai variate locuri ale lumii demonstreaza ca suntem departe de a face terapie cu celule stem. Adica daca cineva are infarct miocardic sau scleroza pulmonara, daca injectam niste celule stem lucrurile se rezolva. Nu stiu ce stiti dvs., dar eu va spun ca nu se rezolva deloc. Suntem intre speranta si incertitudine, cuvantul incertitudine este un cuvant voalat pentru minciuna. Celulele stem sunt subiectul financiar numarul unu al momentului. Numai in 2013 s-au cheltuit in cercetare pentru celulele stem 3,6 miliarde de dolari si, culmea ironiei, pentru terapie cu celule stem 3,7 miliarde de dolari in intreaga lume. Deci, este o afacere de peste 7 miliarde de dolari", a sustinut el.

Academicianul, care a descoperit in 2005 telocitele, a pledat pentru tandemul celule stem - telocite si a explicat ca cercetarile cele mai recente arata rolul decisiv pe care telocitele il au in regenerarea hepatica.

"Am putea spune ca, in ultima perioada, cel mai important pas facut in studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule in ficatul uman si rolul lor in regenerarea hepatica, in contextul in care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenereaza cu adevarat", a subliniat Popescu.

El a mentionat ca in ceea ce priveste infarctul de miocard, cauza majora a deceselor in intreaga lume, s-a demonstrat recent ca telocitele joaca un rol important in regenerarea muschiului cardiac dupa infarct.

Cea de-a IX-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie are loc in perioada 7 - 10 iulie la Eforie Nord.

Coordonatorii evenimentului sunt prof. dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky, prof. dr. Dafin Muresanu, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu' din Cluj-Napoca, presedinte al SNR, si prof. dr. Ovidiu Bajenaru, Universitatea de Medicina si Farmacie 'Carol Davila' din Bucuresti, presedintele de onoare al SNR.

08-07-2014
Tip
Stiri interne