Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/12/2021
Data stire

Adriana Pistol (CNSCBT): O echipa a ECDC ar putea veni in Romania, in cazul copiilor din Arges


Autor: elena

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a anunţat, marţi, că sunt făcute demersuri pentru ca o echipă a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control) să vină alături de medicii români în cazul copiilor bolnavi din Argeş.

'Lucrăm destul de aproape cu colegii noştri de la Centrul European de Control al Bolilor de la Stockholm, care ne-au contactat, cu care ne sfătuim cum să facem, ce să facem mai bine. (...) Chiar suntem în demersuri ca o echipă de la Centrul European de Control al Bolilor să vină alături de noi (...) în zilele următoare, atunci când dânşii vor decide în acest sens", a declarat Pistol, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a susţinut că este puţin probabil ca aceşti copii, care provin dintr-un singur judeţ, să se fi îmbolnăvit din cauza unor alimente care se vând pe scară largă în toată ţara.

'Ne propunem să căutăm tot ceea ce poate avea legătură cu anumiţi factori locali, inclusiv gospodării proprii. Din datele noastre, se poate observa lipsa totală de legătură dintre cazuri, fiecare copil fiind alimentat în mod diferit, cu lapte diferit, surse de fructe şi legume diferite. (...) Pentru a fi foarte siguri asupra a ceea ce evoluează de fapt şi de drept pe teritoriul României, începând de ieri am instituit un sistem de declarare zilnică obligatorie din toate unităţile sanitare din România a tuturor cazurilor de boală diareică acută severă cu deshidratare, eventual cu semne de sindrom hemolitic-uremic", a afirmat Adriana Pistol.

În ceea ce priveşte ipoteza că un vaccin ar putea fi cauza bolii, directorul CNSCBT a spus că acest lucru nu poate fi luat în discuţie, întrucât nu toţi copiii, având vârste diferite, au făcut vaccinul respectiv.

'Toţii copii din România sunt vaccinaţi şi astăzi. Toţi ar face sindrom hemolitic-uremic. Este stupid. Din aceleaşi loturi de vaccinuri, pentru că, atunci când ministerul cumpără vaccinuri, cumpără două-trei loturi. Sunt împrăştiate în toată România. Epidemiologic şi logic nu are cum să fie nicio reţea de apă potabilă, pentru că nu ne-am fi oprit numai la 12 cazuri, am fi avut mult mai multe cazuri, nicio reţea mare de comercializare de diverse produse pentru că nu ne-am fi oprit la 12 cazuri, am fi avut multe cazuri", a explicat Adriana Pistol.

16-02-2016
Tip
Stiri interne