Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/25/2020
Data stire

Africa de Sud lanseaza un plan ambitios de lupta impotriva maladiei SIDA


Autor: elena

Prin lansarea la 25 aprilie a unei campanii de masa de prevenire si de tratare a infectiei cu HIV, presedintele sud-african Jacob Zuma a intors una din cele mai intunecate pagini ale perioadei post-apartheid, aceea a negarii maladiei Sida.

Predecesorul sau, Thabo Mbeki, la putere din 1999 pana in 2008, refuzase cu incapatanare sa lanseze o politica de tratare prin medicamente antiretrovirale, in timp ce Africa de Sud, cu cei 5,7 milioane de seropozitivi, este tara cea mai contaminata din lume.

Potrivit Programului comun al ONU pentru HIV/SIDA, in 2008 erau in lume 33,4 de milioane de persoane infectate cu HIV, din care 22,4 de milioane in Africa Subsahariana, scrie ziarul elvetian Le Temps.

Campania vizeaza efectuarea, pana in 2011, de teste voluntare de depistare la 15 milioane de persoane, fata de 2,5 milioane in 2009, si oferirea de tratamente anti-HIV pentru 1,5 milioane de persoane, fata de aproximativ 1 milion in 2009.

Prezent la lansarea acestei initiative, directorul executiv al ONU SIDA, Michel Sidibe, a declarat: 'Africa de Sud poate sa fractureze traiectoria epidemiei datorata HIV.'

Sida este una din marile provocari ale Africii de Sud, o tara care numara mai putin de 1% din populatia lumii, dar reprezinta 17% din cazurile de infectii cu HIV de pe planeta.

Sistemul de sanatate mostenit de la apartheid era marcat de lipsa echitatii: pe de o parte, infrastructuri echivalente celor din tarile occidentale, destinate albilor si celor mai bogati, de cealalta parte, pentru populatia neagra, sarcina acordarii unei asistente celor infectati cu HIV lasata in grija unor mari intreprinderi preocupate de protejarea fortei lor de munca sau a unor programe precum cel derulat de Medici fara Frontiere la Khayelitsha.

In 2001, victoria istorica a guvernului impotriva celor 39 de laboratoare care incercasera sa se opuna unei legi care facilita intrarea unor medicamente generice in tara nu a schimbat in mod semnificativ accesul la tratamente pentru bolnavii de Sida.

Thabo Mbeki era foarte influentat de adeptii unei teorii conform careia, impotriva oricarei evidente stiintifice, HIV nu este cauza Sida. Sustinut de ministrul sanatatii, Manto Tshabalala-Msimang, el afirma ca antiretroviralele erau chiar mai periculoase decat boala in sine.

Campaniile duse de asociatii precum Treatment Action Campaign, sau sindicate, nu au reusit sa-l faca sa-si schimbe parerea.

Instalarea la putere a lui Jacob Zuma a insemnat respingerea unei politici care a facut multe victime in ultimii ani.

Africa de Sud finanteaza ea insasi peste doua treimi din costul tratamentelor anti-Sida. In 2010, autoritatile au prevazut peste un miliard de dolari (aproximativ 748 milioane de euro) pentru bugetul destinat luptei impotriva HIV, o crestere de 30% fata de anul precedent.

In cadrul campaniei care a fost lansata, fiecare persoana testata va primi 100 de prezervative. Aplicarea testului HIV va fi o ocazie pentru investigatii mai ample: verificarea tensiunii arteriale, teste de tuberculoza, diabet, pentru cancerul de col uterin, la femeile seropozitive.

'Aceasta abordare a sanatatii globale, cu o mobilizare comunitara, este o adevarata revolutie', comenteaza Michel Sidibe. Directorul executiv al ONU SIDA subliniaza ca noua campanie 'deschide si un spatiu de dezbatere a politicii preturilor medicamentelor practicate in Africa de Sud. Costul mediu al tratamentului impotriva HIV pentru o persoana din Africa de Sud este de 539 dolari pe an, in timp ce pretul negociat pe piata internationala coboara la 296 de dolari pe an. Suprimarea politicii care favorizeaza intreprinderile farmaceutice sud-africane ar permite cresterea numarului persoanelor aflate sub tratament'.

29-04-2010
Tip
Stiri externe
Sursa