Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/29/2020
Data stire

Alba: 18 cazuri de hipotermie in judet


Autor: elena

Aproape 20 de persoane din Alba au ajuns la spital cu hipotermie, din care opt la unitatea din Alba Iulia, unde s-au inregistrat, de sambata pana luni, si aproape o suta de cazuri de traumatisme, majoritatea provocate de caderile pe trotuarele acoperite cu gheata.

In cadrul sedintei Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta, convocata luni de prefectul Stefan Bardan, Alba aflandu-se sub atentionare meteorologica de Cod Portocaliu de ger in perioada 30 ianuarie- 3 februarie, directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica, Horea Timis, a precizat ca, incepand de sambata, un numar de 18 persoane au ajuns la spital cu hipotermie. La Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia au fost tratate opt astfel de cazuri, a declarat dr. Aurel Crisan.

Potrivit sefului UPU Alba Iulia, au fost inregistrate si 93 de cazuri de traumatisme, de la fracturi de maini si picioare pana la traumatisme cranio-cerebrale sau costale.

La Spitalul Municipal Aiud, doi barbati, de 33, respectiv 76 de ani, au ajuns in soc hipotermic, unul si pe fondul consumului de alcool, aceeasi situatie fiind inregistrata si in cazul unei femei in varsta de 61 de ani, care a primit ingrijiri la Centrul de Permanenta Zlatna.

Cazuri de hipotermie au fost inregistrate si la Cugir si la Cimpeni. De altfel, la Cimpeni a fost inregistrata luni cea mai scazuta temperatura din judet, respectiv -18,6 grade Celsius.

Politistii din cadrul dispozitivului de ordine si siguranta publica al Inspectoratului de Politie Judetean Alba au intensificat controalele in zonele din judet cunoscute ca fiind frecventate de persoane fara adapost.

Astfel, au fost identificate 14 persoane fara adapost (9 in Alba Iulia si cate una in Aiud, Teius, Ocna Mures, Cugir si Vintu de Jos), care au fost predate echipajelor de pe ambulante si internate in centrele sociale sau unitatile spitalicesti.

Toate cele 14 persoane sunt de sex barbatesc si au varste cuprinse intre 11 si 77 de ani, intre acestea fiind doi minori de 11 si 15 ani, potrivit Biroului de Presa al IPJ Alba.

In cadrul sedintei extraordinare a Comandamentului Judetean pentru Situatii de Urgenta desfasurata luni s-a decis inaintarea catre toate primariile din judet a unei adrese care contine textul Atentionarii meteorologice si a masurilor necesare la nivel local, dintre care asigurarea permanentei la sediul primariei, identificarea unor spatii care pot fi amenajate ca adaposturi temporare pentru persoane fara locuinta sau care locuiesc in spatii fara incalzire, identificarea, luarea in evidenta si sprijinirea in functie de necesitati si posibilitati a persoanelor nevoiase pentru asigurarea conditiilor minime de confort termic in scopul prevenirii deceselor prin hipotermie.

De asemenea s-a discutat despre stabilirea unor patrule comune cu forte ale Ministerului Administratiei si Internelor, care sa depisteze la nivelul unitatilor administrativ teritoriale eventualele situatii de persoane fara adapost, persoane izolate, varstnice sau bolnave care pot fi puse in pericol de temperaturile foarte scazute.

30-01-2012
Tip
Stiri interne
Sursa