Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Alexandra Dica, voluntar: Sunt raniti de la Colectiv care au nevoie de recuperare, tratamente si sprijin pentru reintegrare


Autor: elena

Alexandra Dică, medic dentist, care a activat ca voluntar după incendiul din clubul Colectiv, susţine că răniţii au nevoie de recuperare, dar că nu beneficiază de condiţii adecvate în România, iar mulţi dintre ei necesită sprijin în vederea reintegrării sociale.

'Nu subestimez specialiştii kinetoterapeuţi din România, dar nici nu mi se pare normal faptul că aceşti pacienţi nu sunt monitorizaţi aşa cum se întâmplă să fie cei aflaţi la tratamente recuperatorii în străinătate. Consider că trebuie să fim conştienţi de faptul că, în România, know-how-ul în ceea ce priveşte recuperarea pacienţilor arşi nu se ridică la nivelul standardelor europene. Nu a existat şi nu există un program bine pus la punct, de monitorizare constantă a acestor oameni", a declarat ea pentru AGERPRES.

Alexandra Dică spune că în România nu există un centru specializat, deşi răniţii ar avea nevoie de recuperare aplicată corespunzător pentru fiecare caz clinic în parte.

'Autorităţile au declarat că vor asigura şi deconta toate cheltuielile necesare pentru tratamentul adecvat al acestor pacienţi, atât în România, cât şi în străinatate, indiferent de perioada de tratament. Mă întreb atunci, de ce unii dintre pacienţii grav răniţi transferaţi în Norvegia sau Austria au fost transferaţi înapoi în România, unde nu există un centru specializat de recuperare şi un program de follow-up? Au fost trataţi foarte bine în străinătate, dar, din cauza lipsei sprijinului financiar din partea statului, au fost nevoiţi să vină în ţară, aflându-se în ambulatoriu sau stând acasă, într-o stare medicală nu tocmai în afara oricărui pericol, deoarece ar trebui să cunoaştem foarte bine faptul că, în cazul arsurilor, pot să apară complicaţii în timp, dacă pacienţii nu au parte de tratamente adecvate în condiţii corespunzătoare", mai spune Alexandra Dică.

Ea adaugă că pacienţii din străinătate au primit la externare prescripţii medicale, indicaţii de tratament recuperator şi produse medicale de calitate superioară, lucru care nu s-a întâmplat şi în cazul multor pacienţi trataţi în România.

'Este de nedescris diferenţa între arsurile pacienţilor trataţi în străinătate şi ale unor pacienţi trataţi la noi în ţară. Desigur că vindecarea variază de la caz la caz, dar este inadmisibil ca arsurile unui copil de 16 ani, externat înainte de sărbători, să arate aşa cum am văzut cu ochii mei, după două luni şi jumătate de tratament. Este necesar ca oamenii aceştia să fie transferaţi în străinătate pentru a beneficia de un tratament mai eficient şi mai rapid", declară ea.

Totodată, Alexandra Dică afirmă că unii dintre tineri şi-au pierdut locurile de muncă sau că întâmpină probleme privind concediile medicale. Pe de altă parte, unii au nevoie de sprijin în vederea reintegrării sociale.

Ea adaugă că o altă nemulţumire a multora dintre pacienţi este că, deşi au fost donate sume considerabile pentru răniţii din Colectiv, banii nu au ajuns concret la victime.

'Sunt oameni care spun: 'Dar ce mai vor? Doar au primit atâţia bani.'. Realitatea crudă este că nu au primit tot ce ar fi trebuit să primească, nici din partea statului, nici din banii donaţi în conturile fundaţiilor. Mai mult de atât, abia după două luni şi jumătate, Ministerul Sănătăţii le-a pus la dispoziţie kit-uri standard, decontate de Crucea Roşie, cu produse medicale deja achiziţionate de către mulţi dintre ei din resurse financiare proprii. Dacă ar primi toate fondurile cumulate pentru ei, pe lângă faptul că şi-ar recupera investiţiile, ar putea beneficia şi de tratamente în străinătate, care sunt foarte scumpe", susţine ea.

Medicul dentist, în vârstă de 28 de ani, declară că s-a implicat ca voluntar încă din primele zile după incendiul de la Colectiv, întrerupându-şi temporar activitatea la locul de muncă.

Timp de două săptămâni a făcut parte dintr-un grup de voluntari, care ţineau legătura cu rudele răniţilor din spitale, oferindu-le acestora, pe cât puteau, ce le era necesar.

În primele zile au dorit să discute cu directorii de îngrijiri din spitale, pentru a afla ce nevoi au din punct de vedere al dotării medicale. Prea puţini au fost deschişi dialogului, iar alţii le-au refuzat accesul sau au spus că nu au nevoie de nimic, precizează Alexandra Dică.

'Aveam o listă cu protocolul pentru arşi, primită de la directoarea de îngrijiri a unuia dintre spitalele în care erau internaţi răniţi din Colectiv, iar pe baza acesteia întrebam în celelalte spitale: 'Aveţi măcar acele corturi/cadre speciale pentru arşi în care să îi ţineţi cât de cât într-un mediu steril, cu câmpuri sterile pe pat?' Îmi spuneau: 'Da, domnişoară, le-am pus nişte cadre, nişte cearşafuri pe sârmă' sau 'Avem tot ce ne trebuie. Dacă e nevoie, vă contactăm noi' ", arată Alexandra Dică.

În luna decembrie a luat legătura cu mai mulţi voluntari din ţară şi din străinătate, făcând parte din grupul autodenumit Comandament Colectiv.

Pe 14 decembrie, alături de alţi voluntari, a participat la o întâlnire cu premierul Dacian Cioloş, iar în luna ianuarie s-a implicat în organizarea a două întâlniri la care au fost prezenţi peste 50 de supravieţuitori din Colectiv sau aparţinători ai celor decedaţi.

27-01-2016
Tip
Stiri interne