Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/20/2020
Data stire

Americanii nu au fumat niciodata atat de putin, potrivit autoritatilor din domeniul sanitar


Autor: elena

Proporţia de adulţi care fumează în rândul populaţiei americane a scăzut la 17,8% în 2013, fiind cel mai scăzut nivel de la efectuarea acestor statistici, în 1965, potrivit unui studiu difuzat marţi de Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), relatează AFP.

Numărul fumătorilor de ţigări a scăzut de la 45,1 milioane în 2005, când 20,9% dintre adulţi fumau în SUA, la 42,1 milioane în 2013, în pofida unei creşteri a populaţiei în această perioadă.

În pofida acestor progrese, tabagismul rămâne crescut în rândul anumitor grupuri, în special în rândul celor care trăiesc sub pragul de sărăcie şi unde nivelul de educaţie este mai scăzut, dar şi în cazul amerindienilor, al persoanelor care trăiesc în Sud sau Midwest şi al persoanelor cu handicap.

CDC a constatat de asemenea pentru prima dată în 2013 că tabagismul rămâne crescut în rândul lesbienelor, al homosexualilor şi al bisexualilor.

'Putem să scădem rata tabagismului mult mai mult şi mai rapid, punând în aplicare strategii anti- tutun care s-au dovedit eficiente precum campaniile împotriva fumatului, creşterea preţurilor la produsele pe bază de tutun şi aplicarea unor legi împotriva fumatului', a afirmat doctorul Tim McAfee, directorul Biroului pentru combaterea tabagismului din cadrul CDC.

În ceea ce priveşte fumătorii americani, procentajul celor care fumează zilnic a scăzut, de la 80,8% în 2005 la 76,9%, în 2013, dar nivelul celor care fumează ocazional a crescut de la 19,2%, în 2005, la 23,1%, anul trecut.

'Fumătorii care renunţă la ţigară înainte de vârsta de 40 de ani pot să recupereze cei 10 ani de viaţă pe care i-ar fi pierdut continuând să fumeze', a afirmat Brian King, principalul consilier ştiinţific al CDC pe probleme de fumat şi sănătate. Tabagismul este principala cauză a bolilor şi mortalităţii ce pot fi prevenite în SUA, cu peste 480.000 de morţi anual.

Potrivit CDC, numărul americanilor care fumează ţigări şi narghilea nu se diminuează şi ar putea chiar să crească în rândul tinerilor, aceste produse fiind foarte periculoase pentru sănătate, insistă autorii studiului.

26-11-2014
Tip
Stiri externe