Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/12/2020
Data stire

AOAR face un nou apel pentru reluarea productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino


Autor: elena

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) face un nou apel la Presedintie si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sa abordeze problema reluarii, in cel mai scurt timp, a productiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino, considerand ca Memorandumul aprobat de Guvern constituie doar o initiativa ce va produce efecte pe termen lung, iar infiintarea si intrarea in productie a viitoarei companii nationale farmaceutice va necesita timp si investitii.

"AOAR considera ca extrem de grava situatia Institutului Cantacuzino, singurul producator national de vaccinuri, a carui productie nu a fost oprita nici pe timp de razboi, dar care poate fi oprita timp de trei ani pe timp de pace. (...) Copiii nou-nascuti, solicitantii de vaccinuri antigripale sau antitetanos nu pot astepta", se afirma intr-un comunicat al AOAR remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, AOAR a adresat institutiilor statului, incepand cu anul 2005, apeluri repetate vizand situatia deosebita cu care se confrunta aceasta importanta unitate de productie, al carei declin a inceput pe fondul unui management defectuos, dar si din cauza unor caiete de sarcini intocmite si aprobate de Ministerul Sanatatii, tocmai pentru a impiedica participarea acesteia la licitatiile organizate pentru achizitionarea vaccinurilor antigripale.

"AOAR a solicitat Parlamentului si CSAT sa analizeze situatia grava cu care se confrunta aceasta componenta a sistemului de securitate nationala, a carei capacitate de producere a vaccinurilor poate deveni de o importanta majora, asa cum s-a evidentiat a fi situatia in anul 2007 cand, adevarat sau nu, s-a declansat pandemia gripei aviare la nivel mondial. Nici macar aceasta situatie de exceptie nu a determinat o actiune ferma si coerenta din partea Ministerul Sanatatii, Guvernului sau a CSAT-ului", se mentioneaza in comunicat.

In 2009, s-a ajuns la oprirea completa a productiei de vaccinuri de catre Agentia Nationala a Medicamentului, cu toate ca Banca Mondiala acordase Romaniei un imprumut de circa sapte milioane de dolari, in scopul modernizarii si obtinerii certificatului GMP (certificarea calitatii sistemului de productie), certificat impus de reglementarile europene.

AOAR a continuat sa faca apeluri publice vizand necesitatea reluarii productiei de vaccinuri, sistemul medical confruntandu-se recent si cu lipsa vaccinului antitetanos produs de sectia din Iasi a Institutului.

"AOAR considera ca, de trei ani de zile, urmare a incapacitatii si dezinteresului specialistilor si responsabililor din Ministerul Sanatatii, din producator de vaccinuri, Romania s-a transformat in importator de vaccinuri, atentandu-se atat la siguranta sanitara a cetatenilor, satui de reforma continua si ineficienta a sistemului de sanatate, cat si cresterea cheltuielilor bugetare (importurile de vaccinuri fiind de pana la 40 de ori mai scumpe decat produsele autohtone) si agravand deficitul balantei comerciale. O dovada extrem de grava a consecintelor tot mai grave pe care le are oprirea productiei de vaccinuri o reprezinta numarul mare de imbolnaviri ale nou-nascutilor, urmare vaccinarii lor cu vaccinuri BCG din import", se arata in document.

26-11-2012
Tip
Stiri interne
Sursa