Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/15/2020
Data stire

APMGR se opune introducerii taxei clowback


Autor: elena

Producatorii locali de medicamente, membri ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), companii platitoare de taxe si impozite catre statul roman si contributori strategici la evolutia ascendenta a economiei nationale, se opun in mod public introducerii unei contributii pe veniturile rezultate din comercializarea medicamentelor, asa-numita taxa clawback, se arata intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

"Lipsa de coordonare dintre Ministerul Sanatatii, care aproba preturi cu 35% mai mici pentru medicamentele fabricate local fata de medicamentele inovative si printre cele mai mici din Europa, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care deconteaza la peste 300 de zile medicamentele consumate si Ministerul de Finante, care nu intelege rolul produselor generice in reducerea costurilor in sanatate, va face ca taxa clawback sa loveasca din plin in producatorii de medicamente generice si in special in cei din Romania", sustin reprezentantii APMGR.

Acestia spun ca exista o presiune a Ministerului Sanatatii, care urmareste scaderea "aproape irationala", sub costurile de productie, a preturilor la medicamentele generice, in conditiile in care arieratele continua sa se acumuleze prin utilizarea produselor mai scumpe cu 35%, pe de o parte, in timp ce, pe de alta parte, se doreste colectarea unei taxe din veniturile realizate de producatorii de medicamente ieftine.

Efectul acestor presiuni cumulate, semnalat deja autoritatilor, este accelerarea disparitiei medicamentelor ieftine, ceea ce va duce implicit la cresterea costurilor in sanatate prin utilizarea produselor farmaceutice scumpe, atrage atentia APMGR.

Reprezentantii APMGR inteleg nevoia de predictibilitate si control al costurilor din sanatate, in conditiile in care acestea au crescut de trei ori in ultimii cinci ani, fara efecte vizibile asupra starii de sanatate a populatiei si saluta luarile de pozitie oficiale ale Presedintiei si Guvernului in acest sens.

Ei mai spun ca inteleg de asemenea si nevoia luarii unor decizii rapide, subiectul trenand de aproape doi ani, existand si un accord cu FMI pe aceasta tema. Insa aplicarea taxei clawback pe medicamentele ieftine va avea un efect contrar celui scontat, devenind 'garantia' disparitiei in continuare a medicamentelor ieftine din nomenclator, asa cum s-a intamplat si pana in prezent cu alte 1.500 de produse. Prin aceasta masura, sustine APMGR, se reduce si competitivitatea producatorilor locali de medicamente si accesul pacientilor la terapii moderne cost-eficiente.

APMGR face un apel public catre primul-ministru, ministrul Sanatatii, ministrul de Finante si presedintele Casei de Asigurari de Sanatate sa dialogheze in mod real si fara graba cu producatorii locali de medicamente pentru a cuantifica in mod corect efectul de bumerang al acestei masuri.

"In aceeasi ordine de idei, autoritatile trebuie sa inteleaga ca aplicarea unei astfel de taxe doar producatorilor de medicamente este discriminatorie: de ce nu se aplica un clawback furnizorilor de echipamente si consumabile sau altor furnizori de servicii, ale caror preturi nici macar nu sunt reglementate? Aplicarea taxei clawback va face ca, in mod discriminatoriu, industria locala de medicamente sa devina cea mai fiscalizata industrie din Romania, nerespectandu-se astfel angajamentele guvernamentale pentru a incuraja investitiile in Romania. Nume sonore ale industriei internationale au ales Romania pentru a investi in domeniul farmaceuticelor. Aceste investitii vor continua numai daca statul roman intelege rolul acestui domeniu de activitate si aplica solutii de continuitate fiscala", apreciaza sursa citata.

26-08-2011
Tip
Stiri interne
Sursa