Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/29/2020
Data stire

Arad: Marea majoritatea a absolventilor Facultatii de medicina a UVVG Arad au promovat rezidentiatul


Autor: elena

Mai mult de 90% dintre absolventii din acest an ai Facultatii de Medicina Generala, Farmacie si Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Vest ‘Vasile Goldis' Arad au promovat examenul de rezidentiat.

Specializarile la care s-au scos locuri la rezidentiat au fost in mare masura, din cele unde nu exista in prezent o acoperire suficienta cu personal calificat.

Dupa cum a declarat luni, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Liana Mos, decanul Facultatii de Medicina, peste 90% dintre absolventii UVVG Arad care s-au prezentat la examenul de rezidentiat organizat in acest an in Timisoara, Brasov, Craiova si Cluj-Napoca au promovat acest examen, acestia alegand diverse specializari, cum ar fi ATI, Chirurgie generala, Obstetrica - ginecologie, Neurologie, Medicina interna, Gastroenterologie, ORL, Medicina familiei.

'Ma bucura rezultatele obtinute de absolventii promotiei din acest an ai Facultatii de Medicina si tin sa ii felicit. Din pacate, insa, unii dintre absolventi nu s-au prezentat la examenul de rezidentiat, alegand sa plece ca sa munceasca in strainatate, in Germania, Franta, Anglia sau Canada', a precizat prof. univ. dr. Liana Mos, decanul Facultatii de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara din cadrul UVVG Arad.

Pentru sistemul sanitar aradean au fost scoase la concurs 73 de posturi de pregatire in rezidentiat la urmatoarele specialitati: Medicina interna, Chirurgie, ATI, Ginecologie, Hematologie, Urologie, Pediatrie, ORL, Medicina familiei, Medicina de Urgenta, Psihiatrie, Anatomie Patologica, Gastroenterologie, Neurologie.

Pregatirea practica a medicilor rezidenti se va face in spitalele clinice din municipiul Arad, in vreme ce pregatirea teoretica a acestora se va face in cadrul UVVG Arad, Facultatea de Medicina, Farmacie si Medicina Dentara din cadrul acestei universitati fiind singura facultate particulara de medicina din Romania, acreditata in formarea postuniversitara medicala de specialitate si a pregatirii in cea de a doua specialitate in regim cu taxa.

In alta ordine de idei, prof. univ. dr. Liana Mos, a facut cunoscut ca, in calitate de membru al Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania (ADFMR), a semnat o rezolutie, alaturi de toti decanii facultatilor de medicina acreditate din Romania, cu prilejul celei de a III-a editii a Conferintei Nationale a ADMFR, desfasurata recent la Timisoara.

'Prin aceasta rezolutie se recomanda ca absolventii facultatilor de medicina sa obtina dreptul de libera practica imediat dupa terminarea facultatii sau dupa cel mult un an de stagiatura, in speranta ca astfel se va rezolva, cel putin partial, deficitul de medici din mediul rural. Este necesara o noua reinterpretare, printr-o solutie legala, a acordului semnat de Romania cu UE cu privire la situatia absolventilor facultatilor de medicina din Romania', a adaugat prof. univ. dr. Liana Mos.

Examenul de rezidentiat s-a desfasurat duminica, 20 noiembrie, descentralizat in centrele universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, la concurs fiind inscrisi 5.025 de absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie.

Potrivit Ministerului Sanatatii, la aceasta sesiune au fost scoase la concurs 3.810 locuri si posturi - 2.998 de locuri si 812 posturi.
Dintre cele 2.998 de locuri in rezidentiat scoase la concurs, 2.600 de locuri sunt pentru medicina, 290 pentru medicina dentara si 108 pentru farmacie.

Cei mai multi candidati au optat pentru a sustine concursul in centrele din Bucuresti (1.773), Cluj-Napoca (821) si Iasi (770). Restul candidatilor au optat pentru Timisoara (601), Craiova (552) si Targu Mures (508).

28-11-2011
Tip
Stiri interne
Sursa