Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/15/2020
Data stire

Arad: Proiect de peste 12 milioane euro pentru modernizarea Sectiei de Oncologie din cadrul SCJU


Autor: elena

Proiectul avand ca obiect extinderea, modernizarea si transformarea Sectiei de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad va fi depus de Consiliul Judetean Arad spre finantare in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Interreg Romania - Ungaria 2014 - 2020, informeaza Nicolae Iotcu, presedintele administratiei judetene.

Potrivit acestuia, acest proiect strategic va aduce judetului Arad peste 12 milioane de euro, suma ce va fi alocata pentru a crea o sectie clinica de radioterapie, diagnostic, dar si de cercetare in oncologie.

'In urma consultarilor dintre cele opt judete din Romania si Ungaria, dintre Guvernul Romaniei si cel al Ungariei, CJ Arad a sustinut ca din sumele alocate in noua sesiune de programe transfrontaliere o parte importanta sa fie alocata proiectelor strategice. Astfel, fiecare Consiliu Judetean dintre cele opt va avea un proiect strategic pe care il va depune pentru judetul respectiv, judetul Arad alegand axa de finantare in domeniul sanatatii, urmand sa depuna un proiect privind extinderea, modernizarea si transformarea in Sectie Clinica a actualei Sectii de Oncologie din cadrul SCJU Arad. Valoarea acestui proiect este estimata la peste 12 milioane de euro', a declarat luni, Nicolae Iotcu.

Acesta a precizat ca banii vor fi folositi pentru a crea un centru de radioterapie, de diagnostic si totodata de cercetare in zona oncologica.

Proiectul va fi realizat in colaborare cu Universitatea de Vest Vasile Goldis, care, in perioada imediat urmatoare, va pune la dispozitia Consiliului Judetean o cladire necesara proiectului, pentru ca aceste fonduri nerambursabile sa poata fi accesate.

Va exista o linie de diagnostic si tratament in domeniul oncologic care se va adresa tuturor categoriilor, in special celor cu venituri reduse. De asemenea, vor fi promovate si campanii de constientizare si de screening a acestor afectiuni.

'Am convingerea ca in anul 2015, cel mai tarziu in anul 2016, vom avea la Arad o sectie oncologica de nivel european, cu cele mai moderne dotari si care, cu siguranta va aduce cetatenilor judetului Arad, dar si persoanelor suferinde din alte zone, posibilitatea de a beneficia de cele mai bune conditii de tratament', a precizat presedintele Consiliului Judetean Arad.

Activitatea de programare pentru programul Interreg Romania - Ungaria 2014 - 2020, denumirea agreata pentru viitorul program de cooperare transfrontaliera dintre cele doua tari, a inceput in toamna anului 2012.

'In acest scop a fost constituit un Grup comun de lucru, alcatuit din reprezentantii Romaniei si Ungariei de la nivel guvernamental, reprezentantii celor opt consilii judetene de la granita comuna si din reprezentanti ai organismelor programului HURO 2007-2013. Toate documentele pregatite de consultantul care elaboreaza programul sunt aprobate in Grupul comun de lucru la lucrarile caruia participa, ocazional, reprezentantul Comisiei Europene (...)Pana in luna septembrie 2014, au avut loc noua intalniri ale Grupului comun de lucru si patru intalniri, de ordin tehnic, ale sub-grupului de lucru format doar din reprezentantii celor opt consilii judetene, programul urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului', a precizat la randul sau Livia Banu, director executiv BRECO Oradea.

In prezent, judetul Arad ocupa primul loc intr-un top negru al cazurilor de cancer inregistrate la nivel national. Potrivit datelor din Buletinul Informativ al Cunoasterii Starii de Sanatate, incidenta cazurilor de cancer este de 3,8 la suta de locuitori in acest judet.

Totodata, acelasi document arata ca in primul semestru din 2013 s-au inregistrat 942 cazuri noi, ramanand in evidenta 17.195 de bolnavi de cancer, in vreme ce in perioada similara a anului 2012 se inregistrau 642 cazuri noi, numarul bolnavilor aflati in evidenta fiind de 16.457.

30-09-2014
Tip
Stiri interne