Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/29/2020
Data stire

Arad: Punctul de operare aeriana SMURD de la Arad a devenit operational


Autor: elena

Un punct de operare aeriana SMURD, care va deservi sase judete din vestul tarii, a fost inaugurat sambata pe Aeroportul din Arad.

Inaugurarea punctului de operare aeromedical SMURD Arad a fost posibila datorita Ordonantei de Urgenta a Guvernului din data de 26.10.2011, ordonanta prin care Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara a fost desemnat ca operator medical al unui elicopter aflat in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor.

Punctul de operare de la Arad a fost dotat cu un elicopter EC 135, aparate de de acest tip aflandu-se in dotarea majoritatii serviciilor similare din tarile europene.

El urmeaza sa deserveasca judetele Arad, Timis, Bihor, Caras Severin, Hunedoara si Salaj, autoritatile estimand ca elicopterul va permite reducerea timpului de interventie la un accident de la 60 - 90 de minute cat este in prezent, la 20 - 30 de minute, intrarea in serviciu a punctului de operare de la Arad urmand sa degreveze SMURD Targu Mures.

'Pentru mine, in calitate de ministru de Interne si de senator ales in judetul Arad, este o satisfactie deosebita sa vedem astazi ca, ceea ce ne-am propus s-a si intamplat si anume sa deschidem acest punct de operare aeriana SMURD, dotat cu un elicopter din flota ministerului Administratiei si Internelor. Putem spune ca incepand de astazi acest centru va fi operational. Vreau sa-i felicit pe toti cei care au donat 2 % din impozitul pe profit catre Fundatia pentru SMURD si vreau sa-i incurajez sa faca acest lucru si pe viitor, pentru ca nu stim niciodata cand avem nevoie de acest serviciu', a declarat ministrul Constantin Traian Igas.

Totodata, ministrul a mai spus ca, in colaborare cu Consiliul Judetean Arad, Ministerul Administratiei si Internelor va inaugura, anul viitor, un dispecerat 112 integrat, unde vor fi prezente toate structurile MAI, precum si Serviciul de Ambulanta, alaturi de alte structuri subordonate Ministerului Sanatatii.

La randul sau, Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii, a anuntat faptul ca in viitorul nu foarte indepartat, vor mai fi achizitionate alte sase elicoptere care vor deservi unitatile SMURD din tara, primul dintre acestea urmand sa fie livrat chiar in cursul lunii decembrie.

'Spitalul Clinic Judetean de Urgenta nr 1 din Timisoara, in colaborare cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Arad si cu cel din Oradea, vor asigura echipajele ce vor constitui liniile de garda pentru punctul de operare de la Arad. In urma operarii acestui elicopter va scadea foarte mult timpul de transport si timpul de reactie la transportul bolnavilor. Bineinteles se va degreva putin si punctul de operare SMURD de la Targu Mures. Ministerul Sanatatii impreuna cu MAI mai au niste planuri si pentru viitor. Vom face in total cam opt centre de operare pana in 2014, ceea ce inseamna ca vom achizitiona inca 6 elicoptere, dintre care primul va fi livrat in luna decembrie', a declarat ministrul Ladislau Ritli.

Nu in ultimul rand, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a precizat ca la nivelul ministerului se doreste ca pe viitor elicopterul de la Arad sa opereze si in zona transfrontaliera.

'Elicopterul va interveni la doua tipuri de interventii. Este vorba de interventii primare, accidente, cazuri critice in zone izolate, respectiv de interventii secundare, transferurile pacientilor aflati in stare critica de la un spital la altul. Elicopterul este unul foarte modern, tip EC 135, care este folosit si in alte tari ale Uniunii Europene. In viitor, vrem ca elicopterul sa actioneze si in zona transfrontaliera, mai ales dupa ce o sa intram in Spatiul Schengen, urmand sa actionam la intelegere cu colegii din Ungaria', a declarat la randul sau Raed Arafat.

Operator medical al elicopterului de la Arad va fi Spitalul Clinic Judetean de Urgenta nr 1 din Timisoara. Elicopterul ce va avea baza pe Aeroprul din Arad este dotat cu defibrilator cardiac portabil, monitor, aparat pentru ventilatie si aspiratie, sonda endotraheala, targa echipament traumatisme, masca si tub de oxigen.

De asemenea, el este dotat cu un proiector pentru misiuni de cautare-salvare pe timp de noapte. Noua unitate SMURD de la Arad va interveni si la evenimentele rutiere care se vor produce pe autostrada Arad - Timisoara, de pe Coridorul IV Paneuropean, autostrada ce urmeaza sa fie deschisa traficului pana la sfarsitul acestui an.

In vederea crearii conditiilor pentru amenajarea punctului de operare aeriana SMURD de la Arad si asigurarii unor conditii optime de cazare pentru personalul ce il va deservi, Aeroclubul 'Traian Vuia', care opera pe Aeroportul Arad, a fost transferat in localitatea aradeana Siria, aflata la circa 25 kilometri departare de municipiul resedinta de judet, acolo unde exista o pista privata pentru avioane de mici dimensiuni.

26-11-2011
Tip
Stiri interne
Sursa