Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/17/2020
Data stire

Arad: UVVG gazduieste o scoala internationala de cercetare a biologiei cancerului


Autor: elena

Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' (UVVG) din Arad găzduieşte cea de-a II-a ediţie a Şcolii de toamnă intitulată 'Şcoala de Studii avansate în tendinţe moderne şi tehnici de cercetare a biologiei cancerului' (Advanced school în modern trends and techniques în cancer biology), eveniment ştiinţific organizat la acest final de săptămână, împreună cu Universitatea din Szeged şi Centrul de Cercetări Biologice din acelaşi oraş ungar, a anunţat Anca Hermenean, prorector al UVVG.

'Spre surprinderea noastră, numărul de înscrieri a fost mai mare decât ne-am fi aşteptat. Am avut înscrişi studenţi ai Facultăţii de Biologie şi Medicină din cadrul UVVG, doctoranzi ai şcolilor doctorale de biologie şi medicină, cadre didactice, cercetători biologi, medici şi chimişti din Arad şi Timişoara', a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, prof. univ. dr. Anca Hermenean.

Responsabilul de proiect din partea UVVG a precizat că organizarea gratuită a acestui program educaţional a fost posibilă datorită proiectului intitulat 'Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca ţinte Potenţiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului', derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Romania - Ungaria, în valoare de aproape 2 milioane de euro.

La rândul său, prof univ dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG Arad, a subliniat că pentru susţinerea programului de pregătire au fost invitaţi, la Arad, specialişti de renume în biologia cancerului din România şi Ungaria, pornind de la bazele genetice şi moleculare ale cancerului, la diagnostic şi tratament, cărora ţine să le mulţumească pentru efortul de a pregăti aceste cursuri.

'În cadrul cursurilor sunt prezentate subiecte de top ale cercetării cancerului, începând cu epidemiologia cancerului în euroregiune şi caracteristicile celulelor tumorale şi inter-relaţiile cu micromediul înconjurător, la rolul MDR1 în dezvoltarea rezistenţei multiple la tratament a celulelor tumorale; rolul barierei hemato-encefalice în formarea metastazelor cerebrale; terapia personalizată din perspectivă europeană şi euroregională; particularităţile biologice şi clinice ale mezoteliomului pericardial; bazele genetice ale chemosenzitivităţii; repararea ADN şi reglatori ai ciclului celulari, ca ţinte specifice pentru terapia cancerului, experimentele desfăşurându-se în cadrul Institutului de cercetări al UVVG', a precizat prof univ dr Aurel Ardelean.

El a arătat că împreună cu partenerii ungari se caută modalităţi de continuare a cercetărilor acestui proiect, urmând să se candideze şi pentru un nou proiect regional de strategie, spre a putea valorifica mai departe rezultatele la care s-a ajuns până în prezent.

'Cursanţii au putut profita de prezenţa unor specialişti de marcă români şi maghiari din domeniul cancerului, pentru a dobândi cunoştinţe ştiinţifice şi să stabilească noi contacte şi colaborări utile pentru dezvoltarea viitoarelor lor cariere. Partea a doua a şcolii de studii va continua la Szeged, cu aplicaţiile practice care se vor desfăşura la Universitatea din Szeged în perioada 10-15 noiembrie a.c. Cercetările vor fi continuate împreună, fiindcă partea maghiară s-a arătat deosebit de interesată de acest proiect pe care l-a ajutat cu foarte multe cercetări', a spus şi prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG.

31-10-2014
Tip
Stiri interne