Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/29/2020
Data stire

ARC:Evaluarile privind carnea rosie si preparatele din carne sunt aruncate fara nicio rigoare stiintifica


Autor: elena

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) consideră că evaluările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit cărora carnea roşie şi preparatele din carne ar fi cancerigene sunt aruncate cu uşurinţă pe piaţă, "fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică", iar presa responsabilă din România ar trebui să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS.

'Ne manifestăm indignarea fată de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţa neloială pe care o fac evazioniştii fiscali", a declarat preşedintele ARC, Radu Timiş.

Acesta admite că preparatele din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, pot fi nocive pentru sănătate, însă ARC s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă astfel de produse.

'Da, suntem de acord, este nociv pentru sănătate să consumi preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu, şi lista poate continua. Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, şi Asociaţia Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă asemenea produse, inclusiv prin susţinerea reducerii TVA la carne şi preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani", precizează Radu Timiş în comunicatul transmis marţi AGERPRES.

Nu în ultimul rând, preşedintele ARC face apel la presa responsabilă din România şi la liderii de opinie să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS pentru a pune în pericol industria alimentară a României.

'Facem apel la presa responsabilă din România, la liderii de opinie de bună-credinţă, să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS şi să aibă în vedere şi punctul nostru de vedere. Nu dorim să ignorăm riscurile la adresa sănătăţii pe care orice exces alimentar le poate aduce. Dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panica se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat. Este suficient să amintim că începând cu anii '70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct şi fără nicio nuanţă de consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală. Această generalizare a fost infirmată parţial în urma studiilor date publicităţii în ultimii ani, opinia majorităţii comunităţii ştiinţifice fiind mult mai nuanţată în prezent. Mesajul nostru fără echivoc este următorul: să nu ne jucăm cu securitatea alimentară a românilor prin aruncarea pe piaţă a unor informaţii alarmiste, să nu punem în pericol industria alimentară a României care dă de lucru zecilor de mii de compatrioţi şi care, împreună cu agricultura şi zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României", a adăugat şeful ARC.

Potrivit sursei citate, poziţia Centrului de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE (CLITRAVI) consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer.

'Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinaţia mai multor factori precum vârsta, moştenirea genetică, dieta, mediul înconjurător şi stilul de viaţă. Niciun grup specific de alimente care defineşte riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în consideraţie singular, ci dieta ca întreg, împreună cu alţi factori", potrivit CLITRAVI.

În concluzie, experţii în sănătate, asociaţiile de medici şi oficialităţile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată şi variată, iar aceasta include şi consumul moderat de produse din carne, arată ARC.

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) este o organizaţie profesională ce reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii şi realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri cu cele 50 de societăţi membre.

Conform unui nou raport dat publicităţii luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.

Acest raport poate reaprinde dezbaterile cu privire la presupusele merite ale dietelor alimentare bazate pe carne.

Agenţia internaţională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer - IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.

Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec şi porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept "carcinogen probabil". Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.

Clasificarea cărnii roşii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existenţa unor "dovezi limitate" că poate provoca afecţiuni oncologice.

27-10-2015
Tip
Stiri interne