Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/26/2020
Data stire

Arges: Focar de rabie in comuna Stalpeni


Autor: elena

Autoritatile sanitar-veterinare au declarat focar de rabie in comuna argeseana Stalpeni, dupa ce in gospodaria unui localnic a fost prins si ucis un dihor care s-a dovedit ca era turbat.

'Se declara oficial focarul de rabie si se vor delimita cele doua zone - de protectie pe o raza de 3 kilometri in jurul focarului si zona de supraveghere pe o raza de 10 kilometri in jurul focarului. Se va proceda la catagrafierea carnasierelor din aceste zone si se vor lua masuri de vaccinare antirabica', a anuntat duminica directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arges, Ion Falca.

Masurile au fost luate dupa ce, pe 1 martie, un dihor a atacat gainile unui localnic din Stalpeni. Proprietarul gospodariei, ajutat de un vecin si de cainele acestuia, a prins si a ucis animalul salbatic, al carui cadavru a fost expediat apoi de medicul veterinar la DSVSA, pentru analize. In urma examenelor de laborator, a fost emis un buletin de analiza prin care se confirma prezenta rabiei la animalul ucis.

'In functie de evenimentele ulterioare, se vor recolta si expedia probe pentru investigatii de laborator, urmand ca, dupa 30 de zile de la ultimul caz de moarte sau imbolnavire la animalele receptive, sa fie ridicate masurile restrictionale, iar focarul de boala sa fie stins', a precizat directorul DSVSA Arges.

07-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa