Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/27/2020
Data stire

Stiri medicale: Decembrie 2008


Reprezentantii federatiei Sanitas considera ca nominalizarea lui Ionut Bazac pentru functia de ministru al Sanatatii va duce la o colaborare buna, in timp ce Colegiul Medicilor din Romania (CMR) atentioneaza ca, desi "mingea se afla in terenul ministrului", sistemul nu poate functiona fara medici.

"Este un om care a fost putin vizibil prin Ministerul Sanatatii, cat timp a fost secretar de stat. Din punctul meu de vedere, consider ca Florian Popa (n.r. - rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila") ar fi fost un conducator mai bun al ministerului", a declarat, pentru NewsIn, presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Marius Petcu,

19-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Mitul din anii '50 potrivit caruia Coca Cola este eficienta ca mijloc contraceptiv, a fost daramat de un medic ginecolog britanic, intr-un articol publicat in British Medical Journal, informeaza AFP.

Spalaturile vaginale cu Coca Cola se practicau in anii '50, cand metodele contraceptive nu erau accesibile. Zvonurile din acele vremuri promovau actiunea spermicida a bauturii racoritoare, sustinand ca acidul distruge spermatozoizii si ca sticla de Coca Cola bine agitata permite o "aplicare usoara".

Dr. Deborah Anderson, de la Universitatea din Boston, explica in articolul sau de ce Coca Cola nu este un mijloc contraceptiv potrivit - bautura are un efect spermicid foarte

19-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Romanii se afla pe ultimul loc in Europa in privinta consumului de sapun, detergent si pasta de dinti, potrivit datelor prezentate, joi, de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti (ISPB), cu ocazia lansarii Campaniei Nationale de Promovare a Normelor de Igiena Personala si a Mediului inconjurator.

Un roman consuma, anual, patru bucati de sapun, doua paste de dinti si putin peste patru kilograme de detergent. "Pe de alta parte, in sistemul sanitar nu prea se fac raportari ale bolilor generate de nespalare, iar medicii dermatologi sunt ingrijorati de cazurile cu care se confrunta in spitale si au cerut demararea unei campanii de

19-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Puls Media Network a initiat Premiile "Carol Davila" in 2007 din dorinta de a celebra proiecte dedicate imbunatatirii sistemului de sanatate din Romania. Puls Media Network, in parteneriat cu SanatateaTV, organizeaza pe data de 26 februarie 2009 cea de a doua Editie a Premiilor "Carol Davila" - primul si singurul eveniment dedicat exclusiv responsabilitatii sociale in sanatate. Evenimentul isi propune sa premieze cei mai importanti actori din domeniul sanatatii care se implica in activitati si proiecte de responsabilitate sociala in sanatate.

La editia 2009 a Premiilor "Carol Davila" se vor regasi doua categorii noi de premii: "CSR Junior" si pentru

19-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri o hotarare privind modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 357/2008 pentru aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anul 2008. Astfel programul national privind evaluarea starii de sanatate a populatiei in asistenta medicala primara se prelungeste pana la data de 31 ianuarie 2009, iar perioada de decontare a serviciilor in cadrul programului pana la data de 31 martie 2009.Totodata, Guvernul a decis ca taloanele necesare pentru prezentarea la medicul de familie, restituite sau nedistribuite populatiei, sa fie arhivate de catre casele de asigurari de sanatate, urmand ca la expirarea perioadei de arhivare,

19-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Incepand din acest an, la indicatia FDA, firmele producatoare de antibiotice din clasa fluorochinolonelor trebuie sa adauge in prospectul acestora o avertizare privind riscul crescut de tendinita si de ruptura tendinoasa. Produsele vizate sunt: ciprofloxacina, gemifloxacina, levofloxacina, moxifloxacina, norofloxacina si ofloxacina. Noile modificari ale informatiei de prescriere vor sa informeze mai bine medicii si pacientii privind riscul de ruptura tendinoasa, factorii specifici care cresc acest risc si recomandarile pentru pacientii care au simptome de afectare tendinoasa.

Semnele de ruptura a tendonului includ cracmente in aria acestuia, echimoza la acel nivel sau incapacitatea de a mobiliza sau incarca regiunea respectiva.Cel mai

19-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Peste 40 de copii bolnavi de hemofilie, din mai multe judete, au primit cadouri cu ocazia petrecerii de Craciun organizata, miercuri, in Bucuresti, de Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania.

"Acesti copii nu se pot bucura de joaca decat foarte rar, pentru ca orice lovitura le poate cauza o hemoragie care le poate fi fatala sau care ii poate lasa infirmi", a precizat presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania, Nicolae Oniga.

In Romania, sunt inregistrati 1.500 de pacienti cu hemofilie, dintre care 600 au forme severe de boala. in jur de 400 de bolnavi sunt copii, majoritatea cu varste mai mici

18-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Cercetatorii americani de la universitatile Illinois si Massachusets au descoperit o metoda prin care pot "pacali" bacteriile sa se autodistruga, informeaza presa americana de specialitate.

"Principiul de actiune al unui astfel de medicament antibacterian presupune ca acesta sa declanseze in organismul bacteriei un mecanism care va produce autodistrugerea acesteia. Substanta respectiva reorganizeaza lipidele din membrana bacteriei, lasand fisuri in aceasta, ceea ce va duce la moartea bacteriei", a explicat Gerard Wong, coordonatorul studiului.

Cercetatorii au demonstrat ca antimicrobianul sintetic creat de ei actioneaza pentru distrugerea bacteriei numai in prezenta unui lipid care se gaseste in mod normal in membrana bacteriilor Gram negative(fosfoetanolamina).

Pentru

18-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Programul Stop Fumat, initiat si finantat de Ministerul Sanatatii, a reusit sa convinga in 2008 aproximativ 2.000 de romani sa se lase de fumat. Pentru cei ce au dorit sa renunte la acest viciu consilierea si medicatia au fost gratuite insa au costat bugetul Sanatatii patru milioane de euro. Banii au fost investiti in medicamente si plasturi cu nicotina, onorarii pentru medicii si psihologii implicati in program, campanii de publicitate.

In programul-pilot, care a demarat in august 2007, au fost implicati 16 medici care activau in 10 orase din tara, cheltuindu-se atunci patru milioane de lei. Astfel, potrivit datelor furnizate de

18-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Pagina noastra va informeaza despre cursurile EMC organizate de centrele universitare, data si locul desfasurarii acestora, taxa de participare. Puteti obtine credite EMC prin participarea la congrese, conferinte, cursuri, prin publicarea de articole in reviste de specialitate, prin efectuarea de abonamente anuale la reviste nationale sau internationale sau dupa finalizarea unor forme de invatamant postuniversitar.

ANESTEZIE TERAPIE INTENSIVA


1. Titlul cursului: Insuficienta respiratorie.Ventilatie mecanica invaziva si noninvaziva
Coordonator: Conf. Dr. Natalia Hagau
Perioada de desfasurare: 26-31 ianuarie 2009
Adresabilitate: absolventi ai Facultatii de Medicina, rezidenti, specialisti - domeniu ATI
Taxa de participare: medici rezidenti = 100 RON; medici specialisti, primari = 400 RON
Durata: nr. ore

18-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Pe site-ul Ministerului Sanatatii este in dezbatere publica, pana in 14 ianuarie 2009, un nou proiect pentru cabinetele medicilor de familie, dar si pentru cabinetele stomatologice. Conform acestui nou proiect ar trebui sa existe formulare speciale pentru ca pacientii nemultumiti de servicii sa faca reclamatii. Proiectul prevede de asemenea ca in cabinetul medicului de familie sa existe materiale privind programul de activitate, drepturile si obligatiile pacientilor, pachetul minim de servicii ce pot fi oferite, cat si preturile pentru eventuale servicii.

Se mentioneaza si cum trebuie sa arate cabinetul medicului de familie: o sala de asteptare, cabinet de consultatii si grup

18-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Un proiect al Comisiei Europene va interzice publicitatea "mincinoasa" la alimentele pentru copii. In acest context, in Romania s-a votat un cod etic prin care este interzisa publicitatea la produsele alimentare care nu indeplinesc criterii nutritionale stricte. In acest context 11 firme romanesti au semnat un cod etic prin care se angajeaza sa nu mai faca reclame la produsele periculoase pentru copii.

Copiii sunt in permanenta incurajati, prin reclame, sa consume produse nesanatoase. Consecinta? La nivelul UE exista 22 de milioane de copii supraponderali. Dintre acestia, 5 milioane sunt obezi. "In Romania, 20% dintre copiii sub 12 ani au probleme de

17-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Cresterea bugetului Sanatatii la 6% din PIB pana in 2012, marirea salariilor personalului, transparenta totala in cheltuirea banilor publici si medicamente gratuite pentru copii, elevi, studenti, gravide si lauze - printre obiectivele pe Sanatate ale viitorului guvern, pentru perioada 2009-2012.

Potrivit programului de guvernare, viitorul cabinet isi propune, de asemenea, sa dezvolte programele de preventie si depistare precoce a bolilor, sa redreseze si sa dezvolte asistenta medicala din mediul rural si sa accelereze procesul de descentralizare in sistemul de sanatate.

Printre obicetivele noului guvern se mai numara cresterea finantarii sistemului de urgenta si dezvoltarea serviciilor de tip SMURD, astfel incat acestea sa

17-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Politia de frontiera a mai multor state europene a reusit sa captureze, in doua luni, 34 de milioane de pastile ilegale, medicamente contrafacute sau produse chimice utilizate la prepararea drogurilor, a anuntat marti Comisia Europeana, citata de AFP.

Politia de frontiera din 27 de tari europene a desfasurat pentru prima oara, timp de doua luni, o actiune coordonata de Uniunea Europeana, denumita "Medi-Fake", care a adus rezultate peste asteptari, potrivit reprezentantilor Comisiei.

In total, au fost capturate 34 de milioane de pastile, in principal antibiotice, medicamente impotriva cancerului, a malariei, a colesterolului dar si analgezice, Viagra si derivate ale substantelor din droguri,

17-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Medicii specialisti vor efectua in 2009, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, primul transplant pulmonar din Romania, au anuntat reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

"Pe lista de asteptare se afla patru pacienti ce necesita transplant pulmonar. Daca totul decurge bine si nu vom avea probleme de ordin tehnic, vom face, in premiera in Romania, transplant pulmonar. Exista pacienti la noi in tara care se afla in evidenta cu transplant pulmonar, dar au fost operati in strainatate", a precizat presedintele Consiliului stiintific al ANT, prof. dr. Irinel Popescu.

De asemenea, pe listele de asteptare se mai afla 2.100 de pacienti care necesita

17-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Persoanele care sforaie mult ard mai multe calorii decat celelalte, chiar si atunci cand nu dorm, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea California din San Francisco, informeaza presa britanica de specialitate.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care au probleme serioase legate de sforait ard in jur de 2.000 de calorii pe zi, in comparatie cu cele 1.600 de calorii arse, in medie, de persoanele care nu au astfel de probleme.

Cercetatorii au examinat 212 subiecti care sforaie in mod frecvent si au concluzionat ca energia consumata in timpul somnului si in restul timpului de repaus poate fi influentata de

17-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut cu peste 50% in 2008, fata de anul precedent, au anuntat, marti, reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

In prezent, in Romania, transplantul de la o persoana aflata in moarte cerebrala se poate efectua numai cu acordul familiei.

"In anul acest an, am reusit sa efectuam 400 de transplanturi de organe, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de alti ani, in care reuseam sa facem doar cateva zeci de transplanturi. De asemenea, la nivel national, s-au efectuat 600 de transplanturi de tesuturi", a precizat directorul ANT, dr. Victor Zota.

Potrivit ANT, in 2008, a fost

17-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Epilepsia este o afectiune a sistemului nervos central, care se manifesta clinic prin prezenta unor crize de intensitati variate, de la simple absente, cu durata de secunde, in situatia epilepsiei tip petit-mal, pana la crize serioase, tip convulsiv, cu pierderea cunostintei si spasme ale intregului corp, in cazul epilepsiei tip grand-mal. Este o afectiune in care tratamentul clasic este important si necesar, dar la acesta se poate adauga intotdeauna o suplimentare cu produse gemoterapice. Datorita lor, dozele de produse anticonvulsivante clasice se pot reduce, frecventa crizelor poate fi mai bine controlata cu medicatia clasica, de asemenea, pot fi atenuate multe

17-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Am avut ocazia sa tratez cateva situatii cu icter prelungit aparut la nou-nascut, unul dintre cazuri chiar cu o intensitate mai mare, celelalte moderate, dar ingrijorarea mamelor era atat de mare, incat am propus o schema de tratament, care a dat rezultate bune. Uitandu-ma in Repertoarul homeopatic, pentru icterul prelungit al nou- nascutului, de gradul 3 a iesit remediul Aconit, care este unul dintre remediile interesante in urmari ale socului (un eveniment brusc, brutal, violent si agresiv). Gandindu-ma mai bine, icterul nou-nascutului este practic socul de adaptare a organelor acestuia, in special a ficatului, la conditiile de viata in mediul

17-12-2008
Tip stire
Stiri interne

In timp ce companiile de produse alimentare vor avea de infruntat reguli mai stricte privind promovarea, companiile farmaceutice care vand in Europa ar putea beneficia de un cadru legislativ mai relaxat. Ele si-ar putea face reclama si la medicamentele vandute pe reteta, nu doar la OTC-uri, cum se intampla acum. Un nou proiect al Comisiei Europene ar putea permite publicitatea prin internet si prin diferite publicatii, dar nu si la posturile de radio sau TV
Potrivit proiectului, datele oferite spre publicare vor fi armonizate la nivel european si nu vor avea caracter promotional. Sustinatorii proiectului afirma ca cetatenii europeni nu vor

17-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" din sectorul 2 dispune, incepand de luni, de un nou ambulatoriu, dotat la standarde europene, care a costat peste 460.000 de lei, au anuntat edilii sectorului.

Ambulatoriul are in structura, pe langa cabinet de tratamente si de recoltare a probelor pentru analize, alte patru cabinete de medicina interna, chirurgie generala, obstetrica-ginecologie si ecografie.

Renovarea si dotarea ambulatorului a fost finantata de Primaria sectorului 2.

In 2008, Primaria sectorului 2 a alocat din bugetul local peste 13 milioane de lei pentru investitii in spitalelor Cantacuzino, Colentina, Sf. Pantelimon si Malaxa.

16-12-2008
Tip stire
Stiri interne

O eleva de 12 ani din Liverpool, Marea Britanie, a paralizat la scurt timp dupa ce i s-a facut vaccinul impotriva cancerului de col uterin, insa Agentia de Reglementare a Medicamentelor sustine ca nu a fost vorba despre reactii adverse ale vaccinului.

In urma cu aproape doua luni, Ashleigh Cave a lesinat la o jumatate de ora dupa ce a fost vaccinata in cadrul unui program national, iar in prezent este paralizata si se afla internata la Spitalul de Copii Alder Hey, potrivit mamei sale, citata de presa britanica.

In timp ce medicii din spital nu pot afirma cu certitudine ca boala

16-12-2008
Tip stire
Stiri externe

La Balul de Cristal organizat, sambata seara, la Palatul Cultural din Arad, sub inaltul patronaj al Regelui Mihai si Reginei Ana, au fost stransi peste 80.000 de lei, care vor fi folositi pentru amenjarea unei sectii de oncologie, transmite corespondentul NewsIn.

Organizatorii celei de a III-a editii a Balului de Cristal, Primaria municipiului Arad, cluburile Rotary, Lions si Fundatia Concordia, au anuntat ca banii vor fi utilizati pentru amenajarea unei locatii pentru Sectia de Oncologie a Spitalului Municipal Arad, deoarece imobilul in care a functionat unitatea medicala este retrocedat de mai multi ani, tratamentul bolnavilor de cancer facandu-se in conditii precare.

La

15-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Consumatorii de droguri injectabile ar putea avea parte de servicii speciale, cum ar fi accesul gratuit la seringi sterile, prezervative si teste HIV sau accesul la tratamentul substitutiv cu metadona inclusiv prin farmaciile cu circuit deschis, printr-un program creat de ARAS si RHRN.

Pentru ca destinatarii sa beneficieze de aceste facilitati, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) si Romanian Harm Reduction Network (RHRN), doua dintre cele mai mari organizatii care se ocupa de problemele consumatorilor de droguri, vor propune parteneriate cu institutiile care ar putea rezolva situatia acestora, printre care Colegiul Farmacistilor din Romania, ministerele Sanatatii, Educatiei, Muncii si Internelor, Administratia Nationala a

15-12-2008
Tip stire
Stiri interne

99,6 tone din carnea de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, sunt inca pe piata autohtona, in timp ce doar 34 de tone de carne au fost puse sub sechestru,a declarat joi presedintele Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) , Radu Roatis.

Roatis a declarat ca in Romania au ajuns in total 133,6 tone de carne din Irlanda, dintre care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Franta iar dimineata conform unei notificari de la Comisia Europeana au fost anuntate inca 20 de tone intrate in Romania prin Italia.

Cele 99,6 tone

12-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Companiile Coca-Cola, Star Foods, Nestle, Burger King, Ferrero, General Milks, Mars, Kraft si Unilever nu vor mai face publicitate pentru copiii sub 12 ani la produsele alimentare nesanatoase, dupa ce au semnat "Codul etic pentru publicitate adresata copiilor".

De asemenea, aceste companii nu vor mai face campanii ale produselor de tip fast-food in scolile primare.

"Acesta este un exemplu al modului in care industria poate sprijini promovarea unei diete echilibrate si a unui stil de viata sanatos. Industria alimentara din Romania si-a asumat rolul de coordonator la nivel european al luptei impotriva obezitatii", spune reprezentantul World Federation of Advertisers (Federatia Mondiala a

12-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Zaharul poate provoca dependenta si probleme comportamentale si neurochimice, similare cu cele produse de droguri, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea Princeton din New Jersey, informeaza Reuters.

Cercetatorii au administrat apa cu zahar soarecilor de laborator, demonstrand astfel ca zaharul produce efecte secundare asemanatoare cu cele produse de consumul de droguri. De asemenea, cercetatorii au observat o crestere a substantei chimice dopamina in creierul soarecilor de laborator care au primit, timp de trei saptamani, apa cu zahar la micul dejun.

Studiul americanilor demonstreaza, astfel, existenta unei legaturi intre abuzul traditional de substante (droguri) si dezvoltarea unei dependente pentru o

12-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Studiile disponibile pana in prezent au sugerat faptul ca aportul ridicat de calciu ar putea juca un rol protector fata de evenimentele cardiace. Suplimentarea de calciu s-a demonstrat ca determina cresterea raportului HDL-colesterol si LDL-colesterol cu aproape 20% la femeile sanatoase postmenopauza. Studii aditionale au sugerat ca aportul de calciu ar contribui la reducerea tensiunii arteriale si la pierderea ponderala, insa datele existente pana in prezent sunt inca incomplete.

Datorita incidentei mari a bolilor vasculare la femei dupa menopauza, orice efect al calciului asupra vaselor ar fi la fel de important ca si asupra osului, in ceea ce priveste morbiditatea si

12-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Prelevarea sangelui placentar se face prin metode standardizate si se poate efectua indiferent daca nastere s-a produs pe cale vaginala sau prin operatie cezariana De asemenea aceasta prelevare se poate efectua si in cazul unei nasteri premature, sarcini suprapurtate, nastere in apa. Anestezia epidurala sau administrarea de medicamente prenatal sau in cursul nasterii nu reprezinta contraindicatii pentru recoltare. Contraindicatiile absolute ale recoltarii sunt reprezentate de: infectia materna cu HIV, sifilis activ si infectie activa cu HVB si HCV (virus hepatitic B si C). Printre contraindicatiile relative se numara: starea de purtator sau infectie inactiva cu HVB, HCV, rubeola si

12-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a cauzat un prejudiciu de aproximativ 200.000 de lei Spitalului Judetean de Urgenta din Craiova din cauza erorilor din sistem, transmite corespondentul NewsIn.

"In prima luna de functionare, din cauza SIUI, Casa de Asigurari de Sanatate Dolj ne-a invalitat 140.000 de lei cheltuiti in ambulatoriul spitalului si alti 60.000 de lei cheltuiti cu spitalizarea de zi. Reprezentantii CAS Dolj au argumentat decizia din cauza unor erori din sistem. Mai exact, codurile numerice personale a peste 140 de copii care au trecut prin spital nu au fost gasite in baza

11-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Carnea ar trebui sa fie intens contaminata cu dioxina, sau consumul trebuie sa fie masiv si pe perioada indelungata pentru ca sa apara efecte asupra sanatatii, sustine acad. prof. dr. Victor Voicu.

"Carnea ar trebui sa fie ingrozitor de contaminata cu dioxina ca un om sa pateasca ceva. Sau o persoana ar trebui sa manance cantitati mari si de mai multe ori pentru ca sa se evidentieze probleme de sanatate", a precizat acad. prof. dr. Victor Voicu, specialist in toxicologie.

Simptomele intoxicatiei cu dioxina sunt iritatia ochilor, a pielii si a cailor respiratorii, ameteala si greata. De asemenea, pe termen lung, pot

11-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Cancerul ar putea deveni, pana in 2010, principala cauza de deces la nivel mondial, depasind rata mortalitatii din cauza bolilor cardiovasculare, estimeaza specialistii in sanatate, citati de Reuters.

In anul 2008, peste 12 milioane de oameni au fost diagnosticati cu o forma de cancer, iar aproape opt milioane au murit din cauza acestei maladii, potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Din anul 2030, numarul celor diagnosticati cu cancer ar putea ajunge la 26 de milioane de persoane pe an, iar 17 milioane vor muri din cauza acestei boli.

Cea mai frecventa forma de cancer la barbati este cancerul pulmonar, iar la

11-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca organizeaza curs postuniversitar cu titlul: Ultrasonografia pacientului critic - nivel bazal, Modul VI - Aplicatii interventionale la pacientul critic: abord venos, intubatia orotraheala, drenaj pleural, paracenteza. Locul desfasurarii: Centrul de Aptitudini Practice si Simulare in Medicina. Cursul se va desfasura la data de 19 decembrie 2008. Durata: 9 ore din care nr.ore teoretice: 4 ore, nr.ore stagiu/lucrari practice: 4 ore (exercitii de manualitate pe aparat), nr.ore evaluare finala: 1 ora.

Cadre didactice de predare:Coordonatori: Prof.dr. Radu Badea, Colaborator: Catedra Medicina de Urgenta, WINFOCUS (dr. Daniel Lichtenstein), dr. Adela Golea, Titus Suteu, Conf.dr. Zeno

11-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Medicii din SUA prescriu ca practica de rutina inlocuitori de medicamente, sustine un studiu, ceea ce este surprinzator, avand in vedere ca pseudo-tabletele nu sunt atat de populare in cercurile de specialitate pe cat par de eficiente in practica medicala, scrie HVG Online din Ungaria.In zadar a crescut mult in secolul al XX-lea numarul medicamentelor eficiente, se pare ca vindecarea depinde in foarte mare masura de increderea bolnavilor ca vor scapa de boala. Cel putin acest fapt este dovedit de un studiu recent aparut in revista medicala de specialitate, British Medical Journal, potrivit caruia medicii americani prescriu retete placebo

10-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, marti, infiintarea Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSM), care se va ocupa de cele 18 spitale trecute de la Ministerul Sanatatii in grija autoritatilor locale din Capitala.

Administratia, finantata de la bugetul Primariei Capitalei, va avea 66 de posturi, dintre care 15 de conducere. Statul de functii, dar si regulamentul de organizare si functionare, va trebui aprobat, la randul sau, in termen de 60 de zile.

La toate cele 18 spitale pe care le va avea in grija, administratia va avea ca rol si controlarea modului de utilizare a fondurilor alocate. Primarul general al

10-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Copiii saraci au o activitate cerebrala mai scazuta si dificultati in activitatile creative si la cele care presupun rezolvarea de probleme, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Berkley din California, informeaza presa britanica de specialitate.

Studiul a aratat o activitate mai redusa in lobul prefrontal, responsabil de rezolvarea problemelor si de creativitate, la copiii care traiesc in saracie.

Cercetatorii au analizat activitatea cerebrala a 26 de copii de 9 si 10 ani, care au fost pusi sa indeplineasca sarcini simple, precum vizionarea unei secvente cu triunghiuri si apasarea unui buton atunci cand apare un triunghi stramb. Activitatea cerebrala a

10-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in urma notificarii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, a fost informata despre introducerea in Romania, din Belgia, a unei cantitati de 3.640 de kilograme de carne de porc provenind din Irlanda, beneficiarul fiind o companie din Bucuresti. Comisia Europeana a anuntat luni ca un numar de 11 tari din Uniunea Europena au importat carne de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, peste limita maxima admisa, dar Romania nu se afla printre acestea. Desi, initial, autoritatile sanitar-veterinare au declarat ca romanii sunt in afara oricarui pericol

10-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va avea pe ordinea de zi a sedintei de marti infiintarea unei noi structuri - Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale, care se va ocupa de cele 18 spitale trecute de la Minsterul Sanatatii in grija autoritatilor locale.

Administratia, finantata de la bugetul Primariei Capitalei, va avea 66 de posturi, dintre care 15 de conducere. Statul de functii, dar si regulamentul de organizare si functionare, ar trebui aprobat in 60 de zile de la votarea proiectului privind infiintarea noii structuri.

La toate cele 18 spitale pe care le va avea in grija, administratia va avea ca rol

09-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Comisia Europeana (CE) a adoptat, luni, Directiva si planul de actiune pe sase ani (2009-2015) privind donarea si transplantul de organe in cadrul statelor membre UE, ce vizeaza imbunatatirea calitatii si sigurantei organelor, cresterea disponibilitatii de organe si sporirea accesului la acestea.

In prezent, in Uniunea Europeana exista 56.000 de pacienti care au nevoie de un donator compatibil de organe. Potrivit estimarilor CE, zilnic mor 12 persoane care ar avea nevoie de transplant.

Directiva prevede un cadru juridic clar pentru donarea si transplantul de organe in Uniunea Europeana, in sensul ca fiecare stat membru va desemna o autoritate nationala competenta pentru a

09-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Doar 8% dintre romancele intre 15 si 20 de ani merg la medicul ginecolog pentru a-si alege metoda contraceptiva, restul preferand sa apeleze la sfatul prietenelor sau sa se informeze de pe internet si din reviste, potrivit unui studiu efectuat de lantul de farmacii Sensiblu.

"Este foarte ingrijorator faptul ca, in Romania secolului 21, fetele de pana in 20 de ani inca declara ca le este frica sau rusine sa mearga la medicul ginecolog si prefera sa se informeze despre contraceptie dupa ureche. Credem ca este foarte important ca fetele sa practice un comportament responsabil modern in viata de cuplu. Frica

09-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii se pregateste de lansarea pachetului bazal de servicii medicale, insa fara a se grabi pentru a dezvolta asigurarile private. Care va fi rezultatul unui asemenea demers? Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a explicat ca aceasta inseamna o schimbare radicala a ceea ce s-a intimplat in Romania, intrucat oferta va fi stabilita in functie de banii pe care ii are sistemul. Demnitarul a mai declarat ca regreta ca nu a reusit, din pacate, sa diversifice oferta asigurarilor de sanatate, adica sa poata dezvolta asigurarile private. "Sper sa reusim acest lucru. Pina atunci pregatim pachetul de servicii de baza, care

09-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta 144, care a abrogat Legea 307/2004 si care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 785 din 24 noiembrie 2008. Prima modificare adusa vechii legi survine chiar din titlul documentului. Conform Ordonantei, OAMMR devine Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.

Asistentul medical generalist, moasa si asistentul medical isi pot exercita profesiile doar pe baza certificatului de membru al Ordinului, avizat anual, care se acorda doar pe baza dovezii incheierii asigurarii de raspundere civila. O alta conditie pentru eliberarea certificatului este si inscrierea in Registrul National Unic, document care trece din

08-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Fericirea este contagioasa si se propaga "in valuri" in cercurile de prieteni si rude, dar nu si intre colegii de munca, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal (BJM), relateaza AFP.

Cercetatorii au stabilit ca grupurile de oameni fericiti si nefericiti se formeaza conform unor criterii de proximitate sociala si geografica. De exemplu, probabilitatea ca o persoana sa fie fericita creste cu 42% daca un prieten care se afla la mai putin de 800 de metri este fericit. Procentrul este de 25% daca prietenul respectiv se afla la mai putin de 1,5 kilometri si descreste pe masura ce distanta

08-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Persoanele in varsta, in special barbatii, se simt in general mai tinere, in medie cu 13 ani, potrivit unui studiu sociologic publicat in Journals of Gerontology, relateaza AFP.

Acest studiu efectuat de Max Planck Institute for Human Development din Berlin si al carui autor principal, Jacqui Smith, este profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, a chestionat 516 barbati si femei de 70 de ani si mai mult, timp de sase ani.

"In general oamenii se simt mai tineri decat varsta lor. Poate ca sentimentul ca esti cu 13 ani mai tanar este iluzia optima a batranetii", a spus Smith.

"Femeile se vad

08-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Dispeceratul 112 va dispune, in maximum doua luni, de un program care va afisa, in functie de coordonatele si gradul de urgenta al solicitarii pacientului, care sunt ambulantele disponibile la acel moment si care este tipul de ambulanta necesar, potrivit subsecretarului de stat Raed Arafat.

"De pilda, cazul unei gravide inconstiente inseamna urgenta de gradul rosu. Dupa introducerea datelor in calculator, se va afisa un tabel cu tipul de ambulanta dotat pentru urgentele de grad rosu si care astfel de ambulante sunt cel mai aproape de pacient", a explicat Arafat.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii a adaugat ca acest program este

05-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Pentru consultatii la domiciliu si pentru transportul bolnavilor, atunci cand nu vor face fata solicitarilor, ambulantele de stat vor putea fi ajutate de cele private. Aceasta, dar si alte noutati apar in noul ordin comun al ministerelor Sanatatii si Internelor, referitor la medicina de urgenta. Ordinul urmeaza sa fie semnat de cei doi ministri si sa se aplice de anul viitor.

Ambulantele private care vor avea contract cu asigurarile publice vor putea fi trimise la cazuri care sunt preluate de dispecerii de la 112. Acestea vor avea inscriptionate pe exteriorul masinilor pe langa numarul propriu de telefon si numarul public 112,

05-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24 - 28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin, potrivit datelor Ministerului Sanatatii (MSP).

In intervalul mentionat, la aproximativ jumatate dintre scoli s-au repartizat doze de vaccin pentru vaccinarea a peste 53.000 de eleve de clasa a patra. Initiativa de vaccinare s-a lovit insa de opozitia aproape generalizata a parintilor, inregistrandu-se 37.714 de refuzuri scrise.

Potrivit ministerului, incepand cu 2 decembrie, au fost repartizate doze de vaccin si la restul scolilor din tara, prima etapa a campaniei de vaccinare urmand

04-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Dupa cinci ani de discutii pe marginea stabilirii unui program unitar de lucru in Europa, statele comunitarea au ajuns, in sfirsit, la un acord. Tarile din UE au convenit ca cetatenii nu ar trebui sa lucreze mai mult de 48 de ore pe saptamana, decat daca doresc ei, iar angajatii pe perioada determinata vor beneficia din prima zi de aceleasi drepturi ca si cei permanenti. Decizia a fost luata in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului European, desi votul in plen urmeaza sa aiba loc luna aceasta. Cel mai mare opozant al adoptarii unei directive privind modificarea unor reglementari mai

04-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Femeile care doresc sa nasca la primul Spital de Obstetrica si Ginecologie din sectorul privat din Romania, inaugurat miercuri, vor plati intre 1.880 de euro si 2.930 de euro, in functie de tipul interventiei si de gradul medicului, potrivit reprezentantilor spitalului.

Noua maternitate, care se numeste "Regina Maria" si face parte din reteaua Centrului Medical Unirea (CMU), ofera posibilitatea de a naste natural, prin cezariana sau in apa. "Pacientele pot alege ce tip de nastere doresc, in functie de evolutia sarcinii si de particularitatile anatomice si fiziologice individuale", a explicat directorul general CMU, Wargha Enayati.

Spitalul poate asigura, pe langa consultatiile si

03-12-2008
Tip stire
Stiri interne

La persoanele sanatoase temperatura corporala normala este intre 35,8- 37,2 ËC. Starea febrila este o problema foarte des intalnita in practica medicala. Daca de cele mai multe ori apare in contextul unor boli de natura infectioasa (cazuate de virusuri, bacterii, paraziti) febra poate fi un simptom important in cadrul unor boli cu afectare sistemica, boli neoplazice sau boli metabolice.
Starea febrila are unele efecte favorabile scazand virulenta si multuplicarea unor specii bacteriene. De asemenea febra creste activitatea bactericida a unor celule care lupta impotriva infectiilor.
La copii febra poate constitui un element alarmant pentru mama. La copiii mici este important controlul

03-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Conform raportarii autoritatilor judetene de Sanatate Publica, in saptamana 24-28 noiembrie, la aproximativ jumatate din numarul scolilor s-au repartizat doze de vaccin pentru un efectiv de 53.323 eleve de clasa a IV- a. In perioada amintita s-au inregistrat un numar de 37.714 refuzuri scrise, ceea ce reprezinta 70% din cele 53.323 de eleve. Reprezentantii Ministerului Sanatatii remarca insa ca, in ciuda campaniei agresive de dezinformare practicata de o parte din mass-media, parintii au inceput sa inteleaga ca vaccinarea este in interesul copiilor.

Incepand cu 2 decembrie, au fost repartizate doze de vaccin si la restul scolilor,

03-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Elvetia devine prima tara din lume care tranforma prescrierea heroinei pentru dependenti intr-o politica oficiala a sistemului de sanatate, dupa ce alegatorii au votat duminica la un referendum intr-o proportie covarsitoare, de 68%, in favoarea acestui plan, informeaza BBC News online.

Programul, care prevede injectarea drogului la o clinica, sub supraveghere medicala, a fost experimentat mai intai la Zurich in urma cu 14 ani si apoi s-a raspandit in intreaga tara. El prevede ca dependentii sa vina la clinica de doua ori pe zi, unde drogul le va fi injectat sub supravegehere medicala. Ei pot fi tratati si pentru alte probleme

02-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Centrul Medical Unirea, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata serviciilor medicale private din Romania, lanseaza incepand cu luna decembrie a acestui an, prima maternitate privata din tara - Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Regina Maria. Beneficiind de o investitie totala de 5,5 milioane de euro, noul spital corespunde celor mai inalte standarde occidentale, fiind in acest moment unul dintre cele mai moderne si mai elegante din Europa.

"Stim care ne este concurenta in Romania si in Europa Centrala si putem afirma cu mandrie ca Maternitatea Regina Maria este cea mai frumoasa maternitate de la Viena si pana la Vladivostok" apreciaza oficialii

02-12-2008
Tip stire
Stiri interne

Cercetatorii britanici au anuntat, luni, ca adolescentii au sanse mai mari sa se imbolnaveasca de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul cervical, testicular si de piele, decat adultii. Potrivit site-ului Yahoo!News, specialistii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu realizat in Anglia, in perioada 1979 - 2003.
Numarul imbolnavirilor de cancer cervical a scazut in perioada amintita pentru toate categoriile de persoane, cu exceptia adolescentilor si a adultilor tineri.In randul adolescentilor cu varste intre 15 si 19 ani s-a inregistrat chiar o crestere a acestei rate cu aproximativ 7 procente pe an. Totodata, rata imbolnavirilor de

01-12-2008
Tip stire
Stiri externe

Un aparat mic, care incape in buzunar si poate diagnostica in doar 20 de secunde cancerul de piele, inlocuind clasica biopsie, va fi disponibil in Marea Britanie in 2010, la pretul de 500 de lire, informeaza presa britanica de specialitate.

Aparatul detecteaza cancerul folosind un complex tehnic numit Optical Transfer Diagnosis. Practic, principiul de functionare a aparatului se bazeaza pe faptul ca o tumoare aflata in crestere are nevoie de mai mult sange pentu a se "hrani".

Rezultatele testelor clinice au aratat ca aparatul da rezultate atat de precise, incat ar putea fi folosit pentru indentificarea melanoamelor maligne - cea mai frecventa

01-12-2008
Tip stire
Stiri externe