Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/30/2020
Data stire

Stiri medicale: Iulie 2009


Aflat in convalescenta dupa fractura la mana stanga, "Il Fenomeno" a suferit o liposuctie la nivelul soldurilor si burtii, procedura in urma careia a pierdut 700 de grame de grasime, informeaza cotidianul La Derniere Heure.

Fostul international brazilian, desemnat cel mai bun marcator al tuturor timpurilor la Cupa Mondiala, in varsta de 32 de ani, a devenit golgeterul formatiei Corinthians din Sao Paulo, dupa un lung periplu european (PSV Eindhoven, Barcelona, Inter Milano, Real Madrid si AC Milan).

Aceasta operatie nu-l va slabi in mod obligatoriu pe Ronaldo, poreclit "El Gordo" (grasul). "El va trebui sa se antreneze dur pentru a impiedica

31-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Corespondentul Agerpres, Marius Fratila, transmite: Autorizarea joi a comercializarii in Italia a pilulei abortive RU 486 de catre Agentia nationala pentru farmaceutice (AIFA) a fost primita cu mare nemultumire la Vatican, reprezentantii Sfantului Scaun declarand ca vor fi vizati de excomunicare toate femeile care o folosesc si medicii care o prescriu, relateaza vineri in prim-plan jurnalele din Peninsula.

Consiliul de Administratie al AIFA a tinut cont de riscurile pe care le implica folosirea acestei pilule, introduse deja in mai toate tarile europene si, desi a autorizat comercializarea ei in orice farmacie, utilizarea se va putea face numai intr-o unitate medicala de

31-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Agentia Italiana a Medicamentelor (AIFA) a autorizat folosirea pilulei pentru a pune capat unei sarcini nedorite.

Puternicele presiuni exercitate de Biserica catolica si de guvernul Berlusconi n-au reusit sa impiedice acest lucru.

Dupa proceduri care au durat doi ani, AIFA a dat joi, 30 iulie, unda verde comercializarii acestei pilule, care permite femeilor sa nu mai recurga la avorturile chirurgicale si sa intrerupa pe cale medicamentoasa sarcinile nedorite, relateaza cotidianul francez Le Figaro de vineri.

Pilula pentru avort, autorizata in Franta de 20 de ani, nu va putea fi administrata decat in spital si inaintea celei de-a saptea saptamani de sarcina.

31-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Guvernul britanic si-a anuntat vineri intentia de a interzice transplanturile private de organe de la donatori decedati, dupa ce un raport a evidentiat numeroase cazuri in care pacienti straini au beneficiat de astfel de transplanturi in schimbul unor sume de bani, informeaza Associated Press si Reuters.

Raportul recomanda ca organele donate in interiorul Serviciului de sanatate national /NHS/ sa ramana in cadrul sistemului public de sanatate.

Raportul a fost comandat de guvern dupa o adevarata furtuna in presa, care a scris despre cazurile unor pacienti straini care au primit organe de la donatori din NHS, in schimbul unor sume de bani.

In

31-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Un studiu britanic sugereaza ca produsele bio nu sunt mai benefice pentru sanatate decat alimentele clasice, relateaza AFP.

Cercetatorii de la Scoala de igiena si medicina tropicala (LSHTM) din Londra au afirmat, intr-un studiu publicat in Jurnalul american de nutritie clinica, ca produsele bio nu sunt mai sanatoase decat alimentele obisnuite, aportul lor nutritional fiind similar.

"Am stabilit ca exista un mic numar de diferente in aportul nutritional intre culturile si carnea produse in mod organic si cele produse in mod conventional", a explicat profesorul Alan Dangour, principal autor al studiului.

"Insa este putin probabil ca ele sa fie pertinente in materie de

31-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Autoritatile sanitare americane preconizeaza ca bauturile cu zahar sa fie taxate pentru a lupta impotriva obezitatii, care nu inceteaza sa creasca in SUA, descurajandu-i pe consumatori sa le cumpere, relateaza AFP.

"Americanii consuma in medie circa 250 de calorii in plus pe zi in comparatie cu acum 20 sau 30 de ani.

Dintre aceste calorii, circa 120 sunt ingerate sub forma de suc si alte bauturi sau alimente indulcite cu zahar", a subliniat Thomas Frieden, director al Centrelor federale de control si prevenire a bolilor, in cursul unei conferinte in privinta obezitatii organizata la Washington.

Potrivit unui raport facut public in cursul

31-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Femeile insarcinate sunt in mod deosebit expuse virusului A(H1N1) si trebuie sa primeasca imediat un tratament adecvat pe baza de medicamente antivirale, a indicat vineri Organizatia Mondiala a Sanatatii /OMS/, transmite AFP.

"Un anumit numar de studii intreprinse in SUA si in alte state afectate indica faptul ca femeile insarcinate prezinta mai multe riscuri de infectie cu A(H1N1)", a declarat presei Aphaluck Bhatiaseve, purtatoare de cuvant a OMS.

"Gripa pandemica afecteaza o populatie mai tanara decat cea atinsa de gripa sezoniera, iar, fireste, femeile insarcinate sunt printre cele mai tinere", a explicat dna Bhatiaseve.

"OMS recomanda ca, in tarile unde virusul A(H1N1) s-a

31-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare sunt obligati sa reduca internarile pentru ca au ajuns aproape de limita maxima fixata de Casa Asigurarilor de Sanatate Maramures si, in cazul in care o depasesc, risca sa fie pusi la plata.

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Baia Mare a precizat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca, legal, mai este voie sa se faca doar 5.725 de externari pana la sfarsitul anului, in conditiile in care aceasta cifra va fi cu siguranta atinsa pana la mijlocul lunii septembrie. Astfel, s-a luat masura internarii doar a cazurilor grave.

Managerul Spitalului Judetean Baia

31-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, aflat in judetul Bihor, s-a pronuntat impotriva introducerii sistemului de coplata in sanatate si a subliniat ca trebuie luate urgent masuri pentru imbunatatirea nivelului de trai al populatiei.

''Trebuie sa incepem reforma sistemului sanitar prin comasarea caselor de asigurari de sanatate. Trebuie sa existe o singura casa si trebuie sa stim care sunt serviciile de baza oferite de casa de asigurari de sanatate pentru toti cetatenii.

Este inacceptabil, dupa ce ai marit CAS la inceputul anului cu aproape 4,3%, sa introduci coplata, in conditiile in care nu ai reformat nimic din sistemul sanitar'', a spus

31-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti anunta deschiderea oficiala a Centrului de zi pentru copii cu autism sau cu tulburari de spectru autist in str. Salcetului nr. 5, sector 4.

Specialistii centrului vor furniza, incepand din data de 4 august, ora 10.30, servicii sociale pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta, servicii de consiliere psihosociala individuala si de grup, training pentru familiile copiilor cu autism in vederea realizarii unei retele de suport pentru acestea.

Acest centru este infiintat in cadrul programului PHARE 2006/018-147.04.02.03.02.01.803, Servicii Sociale, printr-un proiect cu o valoare totala de 72.251 euro, din care contributia Consiliului General al Municipiului

31-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), conf.dr. Cristian Celea, a declarat vineri ca suma colectata de Casa a scazut cu aproximativ 14%.
"Ne asteptam ca in aceasta luna sa creasca. Suntem descoperiti in semestrul IV", a adaugat Celea.

Acesta a precizat ca CNAS a avut, miercuri, o videoconferinta cu reprezentantii tuturor caselor judetene in cadrul careia a fost analizata situatia platilor catre furnizorii de servicii medicale, cauzele care au dus la intarzieri sau plati partiale si prioritatile din aceasta perioada.

Conf.dr. Cristian Celea a mai spus ca toti directorii caselor judetene au avut intalniri cu medicii de familie si

31-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Agentia Nationala a Medicamentului informeaza ca, in data de 29 iulie, a decis retragerea autorizatiei de import emisa pentru Novartis Pharma Services Inc. - reprezentanta pentru Romania, in baza art. 12 si art. 15 din Ordinul ministrului Sanatatii nr. 312/2009.

Tot la aceasta data, Agentia Nationala a Medicamentului a luat masura suspendarii distributiei medicamentelor apartinand Novartis Pharma Services Inc. Elvetia si Novartis Consumer Health SA Elvetia, din antrepozitele Ultramed Pharma SRL si Meditech International SRL, care nu sunt autorizate de Agentia Nationala a Medicamentului, conform art. 27 din Ordinul ministrului Sanatatii nr. 312/2009.

Cele doua antrepozite au fost sanctionate contraventional si

31-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Un numar de 24 de copii dintr-o tabara din Bran au fost internati, in noaptea de joi spre vineri, la Spitalul de Boli Infectioase din Brasov, iar alti trei la Spitalul de Copii din Brasov cu probleme gastrointestinale.

Directorul Spitalului de Boli Infectioase din Brasov, dr. Felicia Constandis, a declarat pentru AGERPRES ca evolutia celor 24 de copii este favorabila prezentand forme usoare si medii de boala. O parte dintre copii urmeaza sa fie externati in cursul zilei de vineri, iar altii sambata si ultimii, probabil, duminica.

Unii dintre copiii din tabara de la Bran au refuzat sa fie internati chiar daca

31-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Medicii de familie din mai multe judete ale tarii au notificat un numar de 31 de case judetene de asigurari de sanatate (CJAS) prin care avertizeaza ca, daca nu vor primi banii aferenti contractului-cadru, vor fi nevoiti sa rezilieze contractele.

Unele case au platit in ultimele sase zile diferente banesti, a precizat presedintele Patronatului National al Medicilor de Familia, Doina Mihaila.

In prezent, mai sunt cateva judete, respectiv Suceava care a primit numai 70% din suma aferenta, Galati cu 70%, Braila - 0%, Calarasi - 48%, Prahova - 70%, Dambovita - 54%, iar CJAS Ilfov a anuntat ca va plati, dar

31-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Masurile care trebuie aplicate in caz de propagare rapida a virusului H1N1 nu sunt numai de natura sanitara.

O circulara oficiala privind pandemia se refera si la conditiile de munca ale salariatilor, relateaza ziarul Liberation.

La 3 iulie, Directia generala a muncii - din cadrul Ministerului Muncii - publica o circulara privind "pandemia gripala" in scopul pregatirii intreprinderilor si administratiilor in eventualitatea propagarii a virusului.

La citirea acestei circulare, se observa repede ca nu este vorba numai de sanatate si de masti. In caz de pandemie grava, conditiile de munca risca sa fie grav afectate.

Concedii de boala, absenteism... Din cauza gripei,

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Tot mai multi medici platiti cu onorarii dau o mana de ajutor la spitalele si cabinetele din Germania, fara aceasta forta de munca flexibila multe spitale nefiind in stare sa mentina o activitate regulata, in timp ce nevoia de astfel de cadre medicale este in crestere mai ales in provincie, noteaza Der Spiegel.

Anestezistul Michael Weber este responsabil pentru anestezia pacientului iar echipa sa colaboreaza de minune, desi medicul, in varsta de 41 de ani, abia daca-i cunoaste pe multi dintre colegii din sala de operatie.

Motivul este acela ca Weber intervine doar atunci cand este nevoie de el si anume

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Americanii au cheltuit aproximativ 34 miliarde de dolari pe an pentru medicina alternativa, potrivit unei prime estimari nationale a sumelor alocate de consumatori pentru acest gen de tratament, informeaza AP.

Chiropractorii, acupunctura si remediile herbale sunt din ce in ce mai preferate de consumatori care doresc o ingrijire mai atenta intr-o societate de tip high-tech, se arata intr-un raport dat publicitatii joi.

"Vorbim de o gama foarte larga de practici medicinale de la unele sensibile la unele potential daunatoare", a declarat Josephine Briggs, directoarea National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), agentia federala creata de guvernul SUA pentru a face cercetari

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Autoritatile sanitare franceze au anuntat joi primul deces al unei persoane contaminate cu virusul gripal A(H1N1), informeaza AFP.

Victima, o tanara, suferea deja de o maladie grava, complicata de o infectie pulmonara severa.
Concluziile evaluarii clinice nu sunt insa in favoarea unui deces direct legat de virusul A(H1N1), precizeaza Institutul de supraveghere sanitara (InVS) in comunicatul citat de AFP.

Pe de alta parte, autoritatile britanice au anuntat ca numarul cazurilor noi de gripa A(H1N1) "pare sa fi atins un palier" in Anglia.

Saptamana trecuta au fost contaminate 110.000 persoane, o crestere de 10% fata de intervalul anterior, a indicat Ministerul Sanatatii, precizand ca

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

O tanara a decedat joi in Belgia dupa ce a contractat virusul gripal A(H1N1), devenind prima victima a maladiei in aceasta tara, a anuntat comisariat interministerial pentru gripa porcina, transmite AFP.

Tanara, care locuia in provincia Anvers (nord) si a carei varsta nu a fost precizata, fusese internata luni de urgenta, in urma unor "simptome gripale usoare": dureri de cap, stare febrila usoara si tuse, a indicat comisariatul intr-un comunicat.

In pofida tratamentelor intensive, femeia a decedat joi dimineata de o "dubla pneumonie de origine virala".

Analizele au confirmat prezenta virusului gripei A (H1N1), mentioneaza sursa citata.

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Cantaretul francezo-spaniol Manu Chao a produs discul 'Viva La Colifata', inregistrat de pacienti ai unui spital psihiatric din Buenos Aires si care poate fi descarcat gratuit pe internet, a anuntat compania National Records, relateaza AFP.

Discul membrilor 'La Colifata', radiou al spitalului Jose T. Borda din capitala argentiniana, contine 20 de piese pentru "ras, plans si meditat despre viata, moarte, mame, singuratate, dragoste si sfarsitul lumii", a precizat editorul intr-un comunicat.

Ele au fost inregistrate intre 2007 si 2009 de pacienti, fosti pacienti ai spitalului si Manu Chao, care colaboreaza de cinci ani cu radioul.

Numele acestuia este inspirat de termenul 'colifa', care

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

In China se efectueaza 13 milioane de intreruperi de sarcina in fiecare an, majoritatea persoanelor in aceasta situatie fiind femei singure, care stiu putin despre contraceptie, potrivit mass-media chineze citate joi de Associated Press.

Cotidianul chinez China Daily considera ca numarul real al avorturilor ar fi chiar mai mare, deoarece cifra de 13 milioane se refera la interventiile efectuate in spitale, dar mult mai multe intreruperi de sarcina sunt efectuate in clinici rurale neinregistrate.

De asemenea, aproximativ 10 milioane de pilule contraceptive sunt vandute in fiecare an in China, mentioneaza ziarul citat.

Wu Shangchun, un oficial guvernamental din cadrul Comisiei nationale pentru

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Scandalul in care este implicat un laborator de cercetare a celulelor stem si o clinica privata zguduie lumea medicala din Ungaria, agentia nationala de investigatii (Nemzeti Nyomozo Iroda - NNI) din cadrul directiei criminalistice a politiei maghiare procedand deja la arestarea a patru persoane, scrie ziarul ungar online "168 ora".

Cei patru au fost arestati sub suspiciunea de a fi efectuat tratamente ilegale cu celule stem, in mai multe locatii, pentru aceste fapte putand primi chiar si opt ani de inchisoare.

Tratamentul costa mai multe milioane de forinti (cateva mii de euro), celulele stem respective fiind recoltate cu ocazia avorturilor si

30-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Covasna a prezentat, joi, cele patru autospeciale intrate in dotarea institutiei prin intermediul unui program regional ce are ca scop imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie rapida, transmite corespondentul AGERPRES.

Comandantul Inspectoratului, Gyorgy Alfons, a declarat ca doua dintre masini au fost repartizate municipiului Sfantu Gheorghe, iar celelalte vor intra in dotarea unitatilor din Sfantu Gheorghe si Intorsura Buzaului, mentionand ca in octombrie sau noiembrie judetul Covasna va primi alte doua masini de capacitate mare pentru stingerea incendiilor si descarcerari grele, cu care se va putea interveni la autotrenuri si vagoane de cale ferata.

Potrivit

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Dr. Venera Acsinte, seful Inspectiei Sanitare de Stat Buzau, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca toxiinfectia alimentara de care s-au imbolnavit mai multe persoane din localitatea buzoiana Rusetu a fost cauzata de depozitarea improprie a alimentelor si manipularea lor defectuoasa.

La sfarsitul saptamanii trecute, 15 persoane care participasera la o pomana, in localitatea Rusetu, au acuzat dureri abdominale si diaree, patru dintre ele fiind internate la Sectia de boli infectioase a Spitalului Judetean Buzau.

"In urma analizelor de laborator s-a stabilit ca stafilococul se afla in toate felurile de mancare gatita - pilaf, ciorba, carnea de pasare -, cauza producerii toxiinfectiei alimentare

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Medicii de familie din Braila sunt revoltati pentru ca nu si-au primit banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) pentru facturile medicale prestate pe luna iunie.

Potrivit presedintelui Societatii Medicilor de Medicina Familiei, Ileana Branza, pentru clarificarea acestei situatii a fost depusa la CJAS o notificare, semnata de toti medicii de familie din Braila, si se asteapta un raspuns oficial.

In replica, presedintele-director al CJAS Braila, Mariana Tarachiu, a dat asigurari ca, in prima deschidere de credite din august, medicii de familie vor avea prioritate la plati.

"Deschiderea de credite nu a acoperit plata integrala pe care CJAS o are

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Managerul de la Serviciul de Ambulanta al Judetului Ilfov, asistenta medicala Florentina Rudeanu, a fost revocata joi de Consiliului Director, a declarat pentru AGERPRES, directorul Directiei de Sanatate Publica al Judetului (DSPJ) Ilfov, dr. Dorin Voicu.

El a mentionat ca interimar, pana la organizarea unui concurs, a fost numit directorul medical al Ambulantei Ilfov, dr. Cristian Grasu.

Medici ai Serviciului de Ambulanta Ilfov au cerut, miercuri, transferul la Serviciul de Ambulanta al Capitalei pentru ca nu au acceptat numirea noului manager, Florentina Rudeanu.

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Analizele de laborator efectuate la Institutul Cantacuzino din Bucuresti nu au confirmat prezenta virusului A/H1N1 la batrana de 72 de ani internata la Spitalul de Boli Infectioase din Miercurea Ciuc.

Seful Directiei de Sanatate Publica Harghita, dr. Emilia Braic, a declarat ca, din fericire, batrana nu este infectata cu virusul gripal A/H1N1, dar va ramane sub supraveghere medicala si va primit tratament specific simptomelor.

Septuagenara a mers la medicul de familie prezentand simptome de gripa. Pentru ca a afirmat ca a primit vizita unor rude din Canada, a existat suspiciunea ca ar fi infectata cu virusul A/H1N1.

Femeia a fost izolata la

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Directia Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Arges a emis o avertizare, catre autoritatile judetelor Olt, Valcea, Dambovita si Teleorman, privind existenta unui focar de rabie in comuna Stolnici, dupa ce analizele au confirmat existenta bolii la o pisica gasita moarta la cateva zile dupa ce si-a atacat proprietara.

Directorul coordonator al DSVSA Arges, Ionel Visinescu, a anuntat joi ca in zona au fost luate masuri de monitorizare si identificare a unor eventuale contaminari la animale sau oameni.

"Urmeaza sa se stabileasca daca, in interval de 14 zile, apar simptome de comportament anormal si la alte animale, ceea ce ar

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Circa 100 de medici bucuresteni risca, incepand cu luna august, sa-si vada reziliate contractele de furnizare de servicii medicale.

Potrivit Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, pentru aproximativ 100 de medici de familie si alte specialitati, documentele privind certificarea conditiilor obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca acestia pentru a putea oferi servicii asiguratilor ies din termenul de valabilitate.

Procesul de evaluare a acestor conditii presupune inspectia periodica efectuata de personalul de specialitate al CASMB, dar si mentinerea intregii documentatii (autorizatii, certificate, avize) la zi, ceea ce inseamna ca, la anumite intervale de timp, orice medic - in calitate de

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu, internat la Spitalul Militar din Capitala, a fost transferat, joi, de la terapie intensiva in sectie.

"Comisia de evaluare a starii de sanatate a pacientului a decis transferul in sectie intrucat starea sa de sanatate s-a ameliorat", a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Ioan Sarbu, comandantul spitalului.

Acesta a precizat ca si in salon sunt asigurate conditiile pentru monitorizare permanenta.

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu a venit la Spitalul Militar in urma cu doua saptamani, cand a fost internat in clinica de medicina interna unde a fost supus unui consult pluridisciplinar avand mai multe suferinte neurologice, cardiologice,

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: In Republica Moldova a fost inregistrat primul caz confirmat de infectie gripala A(H1N1), anunta joi Ministerul Sanatatii de la Chisinau.

Cazul se refera la o tanara de 24 ani din municipiul Chisinau, care s-a intors in tara la 26 iulie, dupa o calatorie de doua saptamani in mai multe tari din Europa.

Pacientei i se acorda asistenta medicala necesara, inclusiv tratamentul cu preparate antivirale. Evolutia bolii este favorabila, potrivit medicilor.

Ministerul Sanatatii mai mentioneaza ca au fost identificate 25 de persoane care au fost in contact cu pacienta, iar acestea se afla sub supraveghere medicala.

Probele recoltate de

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Unul dintre cele mai mari si moderne centre de hemodializa din Romania a fost inaugurat joi, la Spitalul de Nefrologie "Carol Davila", singurul spital cu aceasta specialitate din tara.

Constructia noului centru a fost posibila cu finantarea integrala a Primariei Sectorului 1, care a investit aproximativ 32 de milioane de lei, adica 8 milioane de euro.

"O suma foarte mare, dar care era necesara pentru a permite buna functionare a spitalului.

Partea veche a spitalului va intra si ea in consolidari, pentru a putea ca, in caz de cutremur, sa dispunem de unitati sanitare functionale", a declarat Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Acesta

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Farmaciile din judetul Dolj au epuizat plafoanele alocate pentru medicamentele necesare bolnavilor de cancer si diabet, insa Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj sustine ca din datele prezentate de farmacii reiese ca in judet se elibereaza retele gratuite si compensate pentru acesti bolnavi.

Conducerea CAS Dolj sustine, intr-un comunicat de presa, ca prevederea bugetara alocata pentru oncologie in anul 2009 a fost de 10.119.000 lei, iar pentru antidiabetice orale de 2.937.000 lei, insa in luna mai 2009 creditele bugetare alocate pentru aceste programe au fost consumate. Din acest motiv, sustine CAS Dolj, conducerea institutiei a solicitat Casei Nationale a Asigurarilor

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mures, Florin Buicu, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca Institutul National Cantacuzino a confirmat sapte cazuri de infectare cu virus gripal A/H1N1 pe teritoriul judetului Mures.

"Primul focar cu cinci cazuri, doi adulti si trei copii, s-a inregistrat in randul persoanelor care au participat la o excursie in Elvetia - Geneva in perioada 15-24 iulie. Al doilea focar a aparut la un sofer de cursa lunga care a fost plecat in interes de serviciu cu un coleg in Anglia in perioada 17-24 iulie.

In urma investigatiei cu laboratorul a fost confirmat si colegul

30-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Femeile gravide care sufera de gripa A (H1N1) prezinta un risc de patru ori mai mare de a suferi complicatii care implica spitalizare si au o rata a mortalitatii mai ridicata decat media, se arata intr-un studiu american publicat miercuri, relateaza AFP si Reuters.

Femeile gravide care au contractat virusul gripal in acest an au fost spitalizate mai des, se arata in acelasi timp in studiul realizat de Centrul federal pentru controlul si prevenirea bolilor /CDC/, publicat in revista medicala britanica Lancet.

Sase femei gravide au murit din cauza gripei porcine intre 15 aprilie, data la care a fost semnalat virusul gripal

29-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Nevoia de a dormi difera in mare masura de la un individ la altul. Napoleon spunea ca un barbat doarme sase ore, o femeie sapte, iar un ''idiot'', opt.

Diferentele sunt considerabile la animale, de la 1,9 ore o girafa la 19,9 ore pentru un liliac, scrie ziarul elvetian Le Temps.

Multa vreme, stiinta s-a straduit sa dezvolte o teorie convingatoare privind aceasta faza esentiala de recuperare. Deoarece somnul serveste la asimilarea si consolidarea experientelor traite, precum si la inregistrarea amintirilor, a declarat profesorul Thomas Szucs, responsabil cu economia medicala la Universitatea din Zurich, cu ocazia prezentarii companiei BB Biotech. Cu

29-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurari miercuri ca starea sa de sanatate este "buna", dupa problemele avute duminica, in timp ce facea jogging, si ca trebuie sa se odihneasca - informeaza AFP.

"As dori sa le spun francezilor ca starea mea de sanatate este buna", a declarat Nicolas Sarkozy dupa ce a prezidat ultimul Consiliu de ministri inainte de vacanta.

"Trebuie sa ma odihnesc", a adaugat seful statului francez, precizand ca, atunci cand va fi spitalizat, o va spune.

Presedintelui Sarkozy, in varsta de 54 de ani, i s-a facut rau duminica in timp ce facea jogging si a fost spitalizat

29-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat marti o anumita frustrare in fata rezistentelor la eforturile sale pentru reformarea sistemului de sanatate, relateaza AFP.

"Simt cateodata putina frustrare deoarece suntem intr-una din acele situatii in care este evident ca sistemul nu functioneaza pentru un numar mare de oameni, in timp ce noi putem face mai mult de atat", a spus Obama.

Declaratia presedintelui american vine in contextul in care marele sau proiect de reforma este blocat in Congres de opozitia adversarilor sai republicani, dar si din cauza diviziunile din sanul taberei democrate.

Barack Obama a organizat o noua intalnire cu publicul american, sub forma

29-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Comisia la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitala a decis, miercuri, in consiliu etic, ca medicii de la unitatea sanitara nu sunt vinovati de moartea copilului de sase luni, adus in stare de coma.

Comisia a fost prezidata de prof. dr. Eugen Pascal Ciofu, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

In urma audierii medicului pediatru de garda, care a consultat sugarul, pe 25 iulie, si a medicului de garda de la Unitatea de Primiri Urgente, care a primit copilul in stare de coma profunda pe 27 iulie, precum si in urma studierii documentelor medicale existente in acest caz, consiliul etic a

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Autoritatile locale din Braila si Galati au cazut de acord, miercuri, asupra terenului pe care urmeaza sa se construiasca spitalul regional Braila-Galati.

Terenul va fi oferit in mod egal de catre cele doua judete, cate 7,65 hectare fiecare, si va fi dat in administrarea Ministerului Sanatatii, care va construi cu fonduri de la Banca Mondiala un spital estimat la 170 milioane de euro.

Spitalul va fi amplasat in apropierea unui cartier nou de locuinte ANL, situat intre Braila si Galati, in proiect fiind prevazute sa se construiasca si un campus universitar, o pista de aterizare pentru elicoptere si locuinte de serviciu pentru

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Fostul general Victor Atanasie Stanculescu se afla internat la terapie intensiva la Spitalul Militar de Urgenta. Pacientul a venit la spital in urma cu doua saptamani, cand a fost internat in clinica de medicina interna unde a fost supus unui consult pluridisciplinar avand mai multe suferinte neurologice, cardiologice, pneumologice, a declarat pentru AGERPRES, comandantul spitalului, gen. prof. dr. Ioan Sarbu.

El a precizat ca in noaptea de duminica spre luni starea de sanatate a pacientului s-a inrautatit si a fost transferat la terapie intensiva, cauzele fiind mai multe, in special neurologice. Concomitent s-au asociat suferintelor neurologice si suferinte cardiace si un

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Medicii israelieni Natan Lewit si Genia Ziskind, implicati in traficul cu ovule de la clinica Sabyc, au fost adusi, miercuri, la Tribunalul Bucuresti, unde se va discuta propunerea procurorilor de emitere a unor mandate de arestare preventiva de 29 de zile.

Cei doi medici au fost retinuti, marti, de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru 24 de ore, dupa care s-a luat decizia de a se cere mandate de arestare, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, organizarea traficului de celule de origine umana in scopul obtinerii unui folos material si

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

"La 103 ani de la infiintare, Serviciul de Ambulanta este total diferit, progresele inregistrate mai ales in ultimii doi ani fac ca acest servicu sa se apropie de ceea ce ar trebui sa insemne pentru populatie, a subliniat in interventia sa subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii (MS) dr. Raed Arafat, cu prilejul aniversarii.

Acesta a precizat ca, "din pacate, au fost multe tentative de reformare, dar de multe ori acestea nu au fost intelese chiar din interiorul sistemului".

"Sistemul de urgente modern necesita un alt tip de gandire si organizare, ceea ce a inceput sa se aplice in Romania in ultimul

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Taxele percepute de Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Pantelimon" din Focsani au fost majorate, miercuri, cu aproximativ 20%, atat pentru eliberarea unor documente medicale, cat si pentru cazarea in rezervele unitatii.

De exemplu, un pacient care va dori sa stea pe perioada internarii intr-o rezerva a Sectiilor Chirurgie, Urologie, Pediatrie, Cardiologie sau Ginecologie va plati 30 de lei/zi. Un pacient care va sta in Sectiile ORL, Dermatologie, Oftalmologie sau Infectioase va achita 20 de lei.
Persoanele care doresc sa se interneze vor plati o taxa de cinci lei, la internare, iar cele care doresc sa-si parcheze masina in curtea spitalului vor achita

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 70 de asistente, infirmiere si ingrijitoare de la spitalul din orasul Hateg au protestat, miercuri, timp de o ora, in fata cladirii institutiei, nemultumite de faptul ca nu au mai primit o parte din sporurile cuvenite la salariul pe luna iunie.

"Salariile pe luna iunie sunt mai mici cu 30 pana la 50 la suta, deoarece nu au mai fost acordate sporurile de sectii, sporul de noapte si cel de preventie. De asemenea, nu a fost platite dublu orele lucrate in zilele de sambata, duminica si in sarbatorile legale", a declarat presedintele Sindicatului Sanitas, Alexandru Bulacu.

Liderul sindical a explicat ca

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Decesul sugarului de sase luni, produs la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, a survenit, potrivit primelor rezultate ale autopsiei, ca urmare a unui soc toxico-septic de etiologie neprecizata si cu punct de plecare neprecizat, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, conf. dr. Cristian Curca, directorul medical al IML "Mina Minovici".

El a precizat ca analizele de laborator, care vor fi gata probabil in zece zile, vor stabili despre ce fel de virus este vorba si care a fost locul de plecare al infectiei, in legatura cu acest ultim aspect conf. dr. Curca declarand ca el putea fi, in ordine, plamanul, meningele, gatul.

"Am

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Medici ai Serviciului de Ambulanta Ilfov solicita transferul la Serviciul de Ambulanta al Capitalei pentru ca nu sunt de acord cu noul manager.

Noul manager, Florentina Rudeanu, numit recent la conducerea acestui serviciu, este asistenta medicala, iar doctorii considera aceasta numire o "ofensa adusa profesiei de medic, creand o stare de lucruri inacceptabila".

Medici au adresat o scrisoare secretarului de stat dr. Raed Arafat pentru a-i aduce la cunostiinta situatia de la Ambulanta Ilfov si pentru a cere transferul la Ambulanta Bucuresti.
Raed Arafat a declarat, in conferinta de presa cu prilejul aniversarii a 103 de ani de la infiintarea Serviciului de Ambulanta

29-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Devenit principalul mijloc de contraceptie in plan mondial, pilula se inscrie in miscarea de emancipare a femeii, care a caracterizat, in tarile dezvoltate, prima jumatate a secolului al XX-lea.

Conform unui sondaj realizat in Franta in anii 1990, 6 femei din 10 considerau ca pilula a contribuit cel mai mult la schimbarea vietii lor, depasind cu mult egalitatea cu barbatii in domeniul profesional, scrie cotidianul francez Les Echos de miercuri.

Astazi exista in lume peste 100 de milioane de femei - 5,6 milioane numai in Franta - care iau zilnic pilula pentru a evita o sarcina nedorita.

Insa, inainte sa devina

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

In contextul in care in Marea Britanie din ce in ce mai multe voci cer platirea donatorilor de sperma si ovule pentru a evita criza donatorilor si a preveni "turismul de fertilizare", cotidianul britanic The Guardian face o panorama a cat costa donarea de sange, de sperma, ovule, rinichi sau alte parti ale corpului in alte parti ale lumii.

In ceea ce priveste donarea de sange, spre deosebire de Marea Britanie in care exista traditia ca locuitorii sai sa doneze sangele din datorie civica, in Germania se ofera echivalentul a 20 de lire sterline pe donatie, in timp ce in SUA,

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Corespondentul Agerpres, Ruxandra Constantinescu, transmite: Ministerul spaniol al Sanatatii garanteaza doze de vaccin impotriva gripei A numai pentru persoanele considerate parte a grupurilor de risc - copiii pana la 14 ani, femeile insarcinate, bolnavii cronici si personalul din serviciile de baza - atunci cand acesta va fi disponibil, lasandu-i deoparte pe tinerii si adultii sanatosi, scriu marti cele mai importante cotidiane de la Madrid.

Autoritatile sanitare spaniole vor garanta doze de vaccin numai pentru copii, femei insarcinate si persoanele care sufera de alte afectiuni, anunta El Mundo, precizand ca ministrul de resort, Trinidad Jimenez, a precizat astfel care sunt grupurile de

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Obezitatea este responsabila pentru aproximativ 10 la suta din totalul cheltuielilor medicale din SUA, adica o suma estimata la 147 miliarde de dolari pe an, potrivit unui studiu publicat luni pe pagina de Internet a Ministerului Sanatatii din SUA, informeaza Reuters.

Autorii studiului sustin ca rata de obezitate din SUA a crescut cu 37 de procente intre 1998 si 2006, iar cheltuielile cu tratarea bolilor legate de obezitate, precum diabet, boli cardiovasculare sau artrita, au crescut cu 89 de procente. In prezent obezitatea afecteaza 25 la suta din americani fata de 18,3 la suta in 1998, si este responsabila pentru 9,1

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, ''este foarte sanatos'' si se ocupa de dosarele sale la resedinta din La Lanterne, de la Versailles, in apropiere de Paris, unde-si petrece ziua inainte de a prezida Consiliul de ministri miercuri, s-a aflat marti de pe langa Palatul Elysee, relateaza AFP.

''El se ocupa de dosarele sale la resedinta sa din La Lanterne, unde pregateste Consiliul de ministri de miercuri, care va fi insarcinat'' cu mai multe dosare la ordinea zilei, a precizat palatul prezidential.

Duminica, lui Sarkozy /54 de ani/ i s-a facut rau in timpul ce facea jogging si a fost spitalizat la Val-de-Grace din

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Politia si agentii federali americani au efectuat marti o perchezitie la domiciliul lui Conrad Murray, medicul lui Michael Jackson, din Las Vegas, Nevada, informeaza mass-media locale si LAPD, relateaza AFP si AP.

Posturile locale de televiziune au difuzat imagini cu masinile de politie stationate in fata domiciliului lui Conrad Murray.

Site-ul de internet TMZ.com, care a anuntat primul moartea cantaretului, la 25 iunie, a scris marti ca membri ai Agentiei Americane Antidrog (DEA) si politisti din cadrul Politiei din Los Angeles (LAPD) vor efectua o perchezitie la dr. Murray, pentru a cauta dosarul medical al "regelui popului".

Michael Jackson a murit la 25

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Politia din Los Angeles a stabilit ca ultimul medic al lui Michael Jackson, Conrad Murray, i-a administrat cantaretului un puternic medicament care i-ar fi provocat moartea, a afirmat - luni - canalul american de televiziune CNN, citand surse apropiate anchetei, potrivit AFP.

De la decesul subit al "Regelui muzicii pop" la varsta de 50 de ani, in 25 iunie, la Los Angeles, doctorul Murray se afla in centrul anchetei, mai ales dupa ce politia a descoperit la domiciliul cantaretului sticlute de Propofol, un anestezic extrem de puternic, utilizat in mediu spitalicesc.

CNN mai afirma ca rezultatele autopsiei lui Michael Jackson vor fi

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Un copil din Thailanda s-a nascut cu gripa A (H1N1), el contractand virusul gripal in pantecul mamei, au anuntat marti autoritatile de sanatate din aceasta tara, informeaza Reuters.

Bebelusul s-a nascut prematur, sambata, cand medicii au decis sa-l aduca pe lume prin operatie cezariana in a saptea luna de sarcina a mamei sale, o tanara de 24 de ani infectata cu noul virus gripal.

"Starea bebelusului este stabila. Acum incercam sa descoperim cum a fost infectat. Acesta este singurul caz de contaminare de la mama la fat pe care l-am avut", a declarat doctorul Suriya Coohahrat, un inalt oficial de sanatate din

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Ministrul spaniol al sanatatii, Trinidad Jimenez, va transmite comisiei de sanatate publica recomandarea facuta de ministrul educatiei, Angel Gabilonda, ca profesorii sa fie inclusi in grupurile de risc ale persoanelor care ar putea beneficia de garantia vaccinarii impotriva gripei A, informeaza marti Efe.

Informatia de marti vine dupa ce luni, ministrul Jimenez declara in fata Congresului Deputatilor ca Spania a achizitionat 37 de milioane de doze de vaccin impotriva gripei A, destinate si garantate grupurilor de risc - femeile insarcinate, copiii de pana in 14 ani si bolnavii cronic, ca si angajatii serviciilor de baza ori personalului sanitar.

In Spania nu se

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Medicul-sef al Rusiei, Ghenadi Onicenko, a propus marti interzicerea calatoriilor in strainatate pentru grupurile de copii, ca masura de prevenire a propagarii virusului gripei porcine, relateaza AFP.

Potrivit unui comunicat oficial, Onicenko a trimis o scrisoare guvernatorilor rusi in care "propune interzicerea calatoriilor organizate pentru copii, pana la noi ordine".

"Cu ocazia anchetei epidemiologice, s-a stabilit ca elevi care au contractat virusul A(H1N1) au fost plecati in strainatate pentru a urma cursuri de limbi", in locuri unde a lipsit orice supraveghere medicala, a explicat responsabilul rus.

Medicul-sef a interzis deja luni deplasarile elevilor rusi in Marea Britanie, din cauza riscurilor de contaminare cu

28-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Sectia de chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Valcea a primit, luni, o trusa laparoscopica noua, de ultima generatie, a declarat, marti, pentru AGERPRES, managerul unitatii, economist Georgeta Saliste.

"Valoarea acestei truse este de 3,5 miliarde de lei vechi si a fost achizitionata cu bani de la Ministerul Sanatatii, in urma numeroaselor insistente ale senatorului Dorel Jurcan si deputatului Samoil Vilcu", a precizat Georgeta Saliste.

Trusa laparoscopica marca Karl-Storz a fost asamblata de specialisti chiar in sectia Reanimare, peste scurt timp urmand sa fie dusa in blocul operator si pusa in functiune.
Aceasta trusa, de ultima generatie, permite o vizualizare de sapte ori

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Printr-un set de ordine ale ministrului Sanatatii, trei dintre conducatorii unora dintre marile spitale aradene au fost schimbati din functii, in locul lor fiind numiti manageri interimari, transmite corespondentul AGERPRES.

Dupa cum informeaza dr. Mircea Faur, director coordonator al Directiei de Sanatate Publica Arad, prin Ordinul ministrului Sanatatii nr 1479/2009, dr Mirandolina Prisca a fost eliberata din functia de manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, incetand contractul de management incheiat de aceasta cu Ministerul Sanatatii, conform prevederilor Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

''La baza emiterii Ordinului de eliberare din functie stau prevederile legale referitoare la nerespectarea achitarii obligatiilor catre

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Un copil de 10 luni din comuna Tatulesti a murit in drum spre spital, dupa ce parintii bebelusului l-au gasit respirand greu, l-au dus la dispensar unde n-au gasit medic si apoi au plecat cu el la Slatina.

Evenimentul s-a petrecut luni dupa-amiaza in comuna Tatulesti, iar decesul copilului a fost constatat la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Olt, Claudia Radu, a relatat ca despre decesul bebelusului politistii au fost sesizati de catre personalul de la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, care a anuntat ca a fost adus cu

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Trei cazuri de gripa noua au fost confirmate in judetul Suceava, doi adulti si un copil de 2 ani, care s-au intors saptamana trecuta din SUA, cu escala in Marea Britanie.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Alexandru Lazareanu, a declarat, marti, ca pacientii sunt, in prezent, internati intr-un spital din Iasi. Mama si copilul sunt din localitatea suceveana Ipotesti, iar bunica acestuia din urma este din municipiul Suceava.
Potrivit lui Lazareanu, mai exista un alt contact cu bolnavii, bunicul, care a fost investigat, dar prima proba a iesit negativa, astfel ca o alta i s-a prelevat, fiind asteptat rezultatul.

DSP Suceava

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Mihai Gherman, tatal copilului de 13 ani care si-a ucis mama, recent, cu ajutorul unui ciocan, a fost audiat, marti, de reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.

Purtatorul de cuvant al institutiei, Angelina Enache, a afirmat ca tatal copilului a fost chemat sa discute despre viitorul fiului sau, iar asistentii sociali au demarat o ancheta in cadrul careia au fost audiate toate rudele, inclusiv mezina familiei, in varsta de cinci ani.
"S-a luat in calcul atat varianta in care copilul va fi gasit sanatos, cat si cea in care va fi gasit bolnav psihic. Tatal a fost intrebat daca

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Noile autospeciale ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Harghita, intrate in dotarea institutiei printr-un proiect finantat din fonduri europene, au fost prezentate, marti, zecilor de copii adunati in centrul municipiului Miercurea Ciuc, special pentru acest eveniment.

Micutii, insotiti de parinti sau bunici, s-au aratat extrem de incantati de masinile de pompieri, s-au fotografiat alaturi de ele si au ascultat explicatiile specialistilor.
De asemenea, copiii au fost plimbati cu autospecialele de interventie, pret de cateva minute, pe platoul din centrul orasului.

Ideea i-a apartinut presedintelui Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care a afirmat ca "pentru copii e un eveniment special sa vada o masina

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Politistii bucuresteni au deschis o ancheta in cazul unei fetite de sase luni, care a decedat luni seara la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala.

Luni in jurul orei 16,00, ambulanta a adus la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" un bebelus de sase luni aflat in coma.

Potrivit managerului spitalului, Dan Enachescu, medicii au incercat sa-l resusciteze fara succes pe bebelus.

Manevrele de resuscitare s-au facut in fata parintilor copilului, care sunt parinti adoptivi. In urma decesului bebelusului, a fost anuntat Institutul de Medicina Legala, asa cum prevad procedurile legale, dar si la cererea expresa a parintilor care doresc sa cunoasca cauza decesului.

La momentul

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii a aprobat un nou domeniu de educare si instruire a medicilor cu drept de libera practica si a personalului medical - "prevenirea si managementul situatiilor de malpraxis".

In acest sens, a fost creat un program national de educatie medicala, intitulat "Legislatie medicala: reguli obligatorii si tehnici de prevenire a riscului de malpraxis".

Cursurile de educatie medicala destinate medicilor vor fi organizate de Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar, in colaborare cu Colegiul Medicilor din Romania si Consiliul Stiintific MedRight (organism format din personalitati marcante ale lumii medicale), sub coordonarea stiintifica a dr. Andrei Nanu.

Necesitatea educarii si instruirii medicilor cu

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Medicii de la spitalul "Grigore Alexandrescu" nu cunosc cauza decesului sugarului de 6 luni care a decedat la Unitatea de primiri urgente a Spitalului Clinic de Urgente Pediatrice si asteapta rezultatele de la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici".
Copilul a fost la un prim consult la spital pe 25 iulie, ora 22,25, pentru ca avusese o stare febrila anterior, dupa cum au declarat parintii.
Purtatorul de cuvant al spitalului, Raluca Alexandru, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca la prezentare, copilul era afebril, temperatura corpului fiind de 36,7 grade C , avand o stare generala buna. Diagnosticul pus de catre

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti a implinit, in aceste zile, 103 ani de la infiintare, timp in care, dupa cum afirma managerul unitatii sanitare, dr. Alis Grasu, "a luptat pentru ca vietile bucurestenilor sa nu mai atarne de un fir de ata".

"La inceput a fost o trasura cu doi cai. Acum exista masini performante, adevarate spitale pe patru roti. De la primele rapoarte de activitate scrise cu creionul pe caiet s-a ajuns acum la softuri de dispecerat cu raportare in timp real", a declarat dr. Grasu.

Pentru a face cunostinta cu cei care taie Capitala in lung si-n lat pentru

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

La Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Regina Maria" a Centrului Medical Unirea, a avut loc cea de-a doua nastere a unui copil in apa, dupa cea inregistrata la inceputul lunii iunie.
Desi mama nou nascutului - un baietel numit Carol - nu si-a propus de la inceput sa nasca in apa, discutiile avute, ulterior, cu medicul Iosif Niculescu si cu moasa Elena Axinte au dus spre solutia optima pentru sanatatea mamei si a copilului, respectiv nasterea in apa.

"Dupa discutii si investigatii in urma carora a reiesit ca nu exista contraindicatii, am stabilit, de comun acord cu parintii lui Carol, ca metoda

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au emis, marti, ordonante de retinere, pentru 24 de ore, pe numele a doi medici israelieni - Natan Lewit si Genia Ziskind - implicati in traficul cu ovule de la clinica Sabyc din Capitala.

Cei doi medici au fost audiati de procurori, timp de mai multe ore, dupa care au fost retinuti, urmand ca ei sa fie dusi, miercuri, la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva.

Anterior, procurorii le impusesera celor doi medici doar interdictia de a nu parasi Romania.
In acest caz au fost arestate deja trei persoane, respectiv

28-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Sanatatea sefilor de stat francezi este un subiect delicat, mai ales dupa ce cancerul lui Francois Mitterrand a fost ascuns pe parcursul celor 14 ani ai mandatului sau, scrie cotidianul francez Le Figaro, trecand in revista spitalizarile presedintilor celei de-a cincea Republici.

Nicolas Sarkozy a fost internat in cel mai mare secret pe 21 octombrie 2007, la spitalul militar Val-de-Grace din Paris, pentru o mica operatie la gat. Aceasta interventie chirurgicala n-a fost dezvaluita decat in ianuarie 2008 intr-o carte consacrata Ceciliei, fosta sotie a presedintelui Republicii, intitulata "Cecilia, fata ascunsa a fostei prime doamne".

Presedintele a promis, in campania prezidentiala, sa

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Pentru a-si normaliza situatia financiara, unele spitale din Ungaria folosesc trucuri ingenioase precum intrarea in inventar sau ocolirea listei de asteptare prin plata din buzunar a serviciilor, multe din practici fiind ilegale, scrie ziarul ungar Nepszabadsag.

Cazul de la spitalul universitar din Kaposvar este deja arhicunoscut. Aici, o firma privata a inchiriat aparatura spitalului, bolnavii care asteapta luni intregi pentru un examen CT putand ocoli lista de asteptare doar daca se prezinta la aceasta firma, platind un pret imens fata de cel obisnuit de la institutiile finantate de stat. In acest caz s-a demarat deja o ancheta, insa aceasta practica este

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Pentru biologi, lumea acvatica este un rezervor inepuizabil de surprize. Un aspect neasteptat al biodiversitatii a fost scos la iveala de catre cercetatorii de la statiunea de biologie marina din Roscoff (nordul Frantei) si laboratorul de oceanografie de la Villefranche-sur-Mer (Centrul National Francez de Cercetare Stiintifica /CNRS/- Universitatea Pierre-et-Marie-Curie), asociati ai Universitatii Rutgers din New Brunswick (Statele Unite) si Universitatii din Ottawa (Canada), scrie ziarul francez Le Monde.

Manualele ne invata ca arborele vietii se ramifica in trei ramuri: organismele eucariote, cu celule cu structura complexa, in care materialul genetic este localizat in nucleu, din care fac parte animalele si plantele;

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

O companie din Elvetia a scos pe piata un baton de ciocolata facut special pentru persoanele care tin dieta.

Producatorii sustin ca noua ciocolata are cu 90% mai putine calorii decat cele normale si nici nu se topeste la fel de usor ca acestea.

Compania Barry Callebaut si-a numit noul produs "Vulcano", intrucat poate ramane in forma initiala la temperaturi de pana la 55 de grade Celsius.

"Inginerii nostri au dezvoltat aceasta tehnica din greseala. Este o ciocolata buna, cu o aroma puternica. Nu se topeste in gura, enzimele din saliva fiind cele care o dizolva, nu caldura", a precizat un purtator de

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Virologul Alexander Kekule de la Universitatea Halle-Wittenberg a declarat ca se asteapta la o crestere enorma a cazurilor de imbolnavirilor cu virusul gripei porcine A(H1N1) pe tot teritoriul Germaniei in viitorul foarte apropiat, informeaza luni Deutsche Welle in limba germana.

"Ne aflam la inceputul unui val urias, numarul infectarilor in tara noastra se va accelera dramatic in urmatoarele saptamani", a avertizat specialistul german la sfarsitul acestei saptamani.

"Din fericire, in momentul de fata majoritatea imbolnavirilor iau forme relativ moderate. Inclin sa cred ca acest curs (moderat) al bolii nu se va schimba de o maniera semnificativa", a apreciat Alexander Kekule. El a

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Un barbat de 53 de ani a murit in Valencia in urma infectarii cu virusul gripei A, informeaza luni un comunicat al Ministerului spaniol al Sanatatii, care precizeaza ca acesta suferea de afectiuni precedente.

Potrivit sursei citate, in Spania exista in prezent 1.806 cazuri de infectie cu virusul gripei A (H1N1).

Ministrul spaniol al Sanatatii, Trinidad Jimenez, declara anterior ca inca nu se cunosc grupele de persoane care ar putea fi cel mai afectate de gripa A, insa afectiunile anterioare ale pacientilor pot complica procesul de vindecare. Luni, cotidianul El Mundo prelua tot declaratiile acesteia, sustinand ca autoritatile sanitare spaniole se asteapta

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Numarul cazurilor de gripa porcina in Turcia a ajuns la 156, fata de 95 in urma cu doua saptamani, a anuntat luni Ministerul Sanatatii, transmite AFP.

Treizeci si sase de persoane au contractat virusul A (H1N1) in tara, celelalte fiind turci sau cetateni straini care s-au contaminat in strainatate, a precizat ministerul. Toti pacientii sunt intr-o stare de sanatate satisfacatoare.

Turcia a instalat camere termice in aeroporturi si la posturile de frontiera, pentru depistarea cazurilor suspecte de contaminare cu virusul gripal.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 800 persoane au decedat dupa ce au contractat virusul A (H1N1).

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, spitalizat martea trecuta de urgenta la Bruxelles din cauza unei indispozitii provocate de o tromboza arteriala, a fost externat luni, a informat un purtator de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, citat de AFP.

Jaap de Hoop Scheffer "a iesit in aceasta dupa-amiaza" din Clinica Europa, situata in sudul capitalei belgiene, unde a fost internat la 21 iulie, a declarat Robert Pszczel.

Oficialului i s-a facut rau in cursul inaugurarii unui ''sat NATO'', intr-un parc din centrul Bruxelles-ului. Medicii i-au extras in aceeasi zi un mic cheag de sange care obstrua o artera.
Jaap de Hoop Scheffer,

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Virusul A/H1N1 a provocat 816 decese confirmate de testele de laborator in intreaga lume, potrivit ultimului bilant dat publicitatii luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citat de AFP.

America de Nord si de Sud sunt de departe regiunile cele mai afectate, cu 707 morti, potrivit bilantului publicat de site-ul de internet al OMS. Regiunea Asia-Pacific a inregistrat la randul sau un total de 74 de decese.

OMS a inregistrat de asemenea 34 de morti in Europa si unul in regiunea de la est de bazinul mediteranean (Orientul Mijlociu si o parte a nordului Africii).
Nici un deces nu a fost confirmat in

27-07-2009
Tip stire
Stiri externe

Prefectul judetului Harghita, Constantin Strujan, le-a cerut, luni, sefilor serviciilor deconcentrate sa ajute Asociatia Surzilor, care intentioneaza sa organizeze, la Miercurea Ciuc, un campionat de minifotbal.

Constantin Strujan a facut un apel la sefii institutiilor publice deconcentrate sa doneze cate un obiect pentru tombola care se va organiza la finalul competitiei sportive destinate persoanelor cu deficiente de auz.

"Pentru desfasurarea acestor activitati, va solicitam sprijinul prin asigurarea unor obiecte simbolice pentru tombola ce se va organiza in data de 29 august. Colecta se va incheia in data de 7 august, iar obiectele vor purta o eticheta cu numele institutiei", a precizat prefectul

27-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Presedintele SANITAS Suceava, Ana Ionescu, a declarat, luni, ca prima de stabilitate nu a fost acordata de niciunul dintre spitalele din judet, cu exceptia celui orasenesc din Solca.
Aceasta prima se acorda o data pe trimestru si are valoarea unui salariu, in functie de gradul profesional al fiecarui angajat.

Ana Ionescu a explicat ca prima de stabilitate ar trebui sa se acorde in contextul emigrarii specialistilor catre spitalele din strainatate, unde salariile sunt mai mari.

Potrivit lui Ionescu, la Spitalul de Urgenta ''Sfantul Ioan cel Nou'' Suceava, angajatii si-au primit salariile integral, sporurile acordate sunt la limita maxima, se acorda salarii de merit

27-07-2009
Tip stire
Stiri interne

Pagini