Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/03/2020
Data stire

Stiri medicale: Aprilie 2010


Specialistii Directiei de Sanatate Publica Maramures au descoperit, in urma unor controale efectuate in primele trei luni ale anului si a prelevarii unor probe, la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare si alte spitale din judet, un numar de 34 de infectii nozocomiale fara urmari grave asupra pacientilor.

"In judetul Maramures, cazul unor infectii a fost de mica anvergura, iar medicii au intervenit imediat. Fenomenul are o anumita cronologie si nu poate fi observat rapid si trece o anumita perioada de timp pana este descoperit. Infectiile spitalicesti exista in orice unitatea medicala si nu pot fi eliminate in totalitate", a spus

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Specialisti de la Spitalul Clinic de Recuperare Medicala din Felix si din tara participa, in perioada 29-30 aprilie, la Conferinta nationala "Actualitati in recuperarea medicala", reuniune din cadrul celei de-a XI-a editii a "Zilelor Medicale - Baile Felix".

Lucrarile conferintei au loc la Hotel Termal, in cele patru sectiuni fiind programate la prezentare peste 20 de comunicari, sustinute de universitari si experti din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara.

Organizatorii si participantii isi propun sa abordeze o problematica extrem de variata, vizand beneficiile tratamentului de recuperare medicala, ultimele noutati in domeniu, dar si aspecte din alte specializari medicale.

Comunicarile stiintifice vor fi reunite intr-un volum,

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Incepand cu anul 2005, in Romania se sarbatoreste, urmand modelul European, Ziua Nationala a Transplantului, la 30 aprilie.
Primele incercari de transplant de organe in Romania dateaza inca de la inceputul secolului XX si apartin doctorului Florescu, care, lucrand in cadrul laboratorului de chirurgie experimentala al Facultatii de Medicina din Bucuresti a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi. Operatiile nu au fost incununate de succes, iar experimentele au fost abandonate.

In 1958, prof.dr. Agrippa Ionescu realizeaza primul transplant de piele intr-un cadru spitalicesc organizat, iar in 1962 este efectuat primul transplant de cornee. In a doua jumatate a secolului trecut, Sergiu

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Proasta calitate a instrumentarului medical sau o substanta din componenta anestezicului ar putea fi cauzele incidentului de la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti, unde o femeie a intrat in stare septica in urma unei intreruperi de sarcina, a afirmat directorului unitatii medicale, doctorul Gheorghe Fratoaica.

'In prezent, probele noastre, toate testele biologice au iesit negative. (...) In schimb putem sa ridicam o alta problema, fiind vorba de o situatie similara cu cazul de la Spitalul CF 2. Poate chiar materialele din care sunt confectionate seringile si cateterele folosite sa nu fie de calitatea corespunzatoare si atunci ele sa fie cele

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Actionarii companiei farmaceutice Antibiotice Iasi au aprobat joi bugetul de venituri si cheltuieli pe 2010 si reinvestirea dividendelor pentru 2009, care totalizeaza 2,27 milioane lei, potrivit raportului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti /BVB/.

Actionarii producatorului de medicamente au fost de acord ca valoarea dividendului brut pe actiune aferent profitului din 2009, de peste 0,005 lei, in suma totala de 2,27 milioane lei, sa fie reinvestita.

Conform repartizarii stabilite de actionari, din profitul net obtinut in 2009, de 11,9 milioane lei, compania va aloca 4,88 milioane lei pentru reintregirea activului net, iar alte 2,27 milioane lei vor fi folosite pentru surse

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Timis a demarat, joi, o ampla actiune de control in spitalele din judet, pentru a verifica daca se respecta toate regulile de igienizare si dezinfectie, pe linia prevenirii aparitiei infectiilor nozocomiale.

'Spitalele ar trebui sa aiba, in primul rand, o cantitate suficienta de dezinfectante si de materiale de curatenie. Pe langa acestea, ar trebui ca si personalul sa respecte cu strictete normele acestea si sa urmareasca riguros modul in care se efectueaza curatenia si dezinfectia', a declarat dr. Viorica Dumitru, director adjunct al ASP Timis.

Spitalele trebuie sa raporteze lunar catre ASP Timis cazurile de infectii nozocomiale.

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat joi ca din 15 mai concediile medicale se vor acorda dupa noile prevederi legale.

El a explicat ca pacientul care doreste un concediu medical va merge la medicul de familie, va fi consultat si va completa o declaratie pe proprie raspundere prin care isi exprima acordul ca in 24 de ore sa isi anunte angajatorul, va da adresa la care poate fi gasit in intervalul orar 8-11, 12-17 si 18-20 pentru a putea fi vizitat, cu exceptia situatiilor justificate medical.

In cazul nerespectarii acestor cerinte, pacientului nu i se va plati concediul medical.

Primele cinci zile de

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Profesorii ieseni de la UMF 'Gr. T. Popa' vor demara un proiect de cercetare privind reconstructia dintilor, parodontiului, fibrelor colagene, inlocuirea tesutului miocardic si tratamentul bolilor neurologice incurabile degenerative, regenerarea pulpei dentare si tratamentul diferitelor boli dentare utilizand celule stem prelevate din pulpa dintilor de lapte.

Prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultatii de Medicina Dentara, afirma ca proiectul va fi demarat in scurt timp datorita importantei utilizarii celulelor stem din pulpa dintilor temporari, care se va reflecta intr-o serie de tratamente esentiale precum inlocuirea tesutului miocardic post infarct, regenerarea oaselor dupa fracturi si osteoporoza, terapia maladiilor neuro-degenerative, regenerarea pulpei dentare,

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Un numar de 19 donatori aflati in moarte cerebrala, dar si mai multi donatori in viata au permis realizarea, de la inceputul anului, in Romania, a 15 transplanturi de ficat, patru de inima si 60 de rinichi, a declarat joi pentru AGERPRES coordonatorul national pentru transplant, dr. Victor Zota.

'Pentru a avea cat mai multi donatori, este important sa avem cat mai multe sectii pregatite. Avem 41 de sectii de terapie intensiva mari, dar numai sase-sapte sunt implicate in activitatea de transplant. Pe de alta parte, trebuie sa fie platiti banii pentru cheltuielile cu donatorii. Un lucru important care lipseste in

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Seful Directiei de Sanatate Publica Mures, dr. Adrian Vasile Muresean, a anuntat, joi, declansarea unei actiuni de control in toate spitalele din judet pentru depistarea eventualelor infectii nosocomiale, care ar putea pune in pericol pacientii.

Echipa de control care se deplaseaza in spitale este formata din specialisti de la departamentele de supraveghere boli transmisibile, control in sanatate publica si achizitii si va actiona in baza dispozitiei ministrului Sanatatii, Attila Cseke.

Potrivit doctorului Muresan, scopul actiunii de control este verificarea respectarii prevederilor Ordinului MSF nr. 916/2006, privind aprobarea normelor de supraveghere, prevenire s control al infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare, verificarea respectarii prevederilor

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Un detinut de la Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi a fost adus joi in stare grava la Spitalul Clinic de Urgente Sfantul Ioan din Iasi cu gatul taiat si mai multe zgarieturi la nivelul bratelor.

Marius Vulpe, directorul penitenciarului iesean, sustine ca tanarul are de ispasit din 2004 o condamnare pentru omor deosebit de grav.

Colegii de celula sustin ca tanarul a cerut sa fie mutat si a ales sa se automutileze pentru ca nu a fost luata nicio masura in acest sens.

Incidentul s-a petrecut atunci cand detinutul a ramas singur in celula.

'Pacientul a beneficiat inca din UPU de masuri de suport

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Doi tineri, unul in varsta de 28 de ani, iar celalalt de 21 de ani, au ajuns in stare grava la Spitalul Clinic de Urgente ''Sfantul Ioan'' din Iasi, dupa ce au consumat plante etnobotanice.

Dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatoul UPU, a declarat ca tinerii s-au intoxicat cu plante etnobotanice, altele decat cele aflate pe lista plantelor ilegale.

''Pacientii prezentau derealizare si depersonalizare, agitatie extrema, halucinatii, tahipnee si tahicardie. Au beneficiat inca din UPU de suport respirator, examene toxicologice complete posibile doar la Spitalul de Urgente, terapie simptomatica si suport psihologic'', a explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Medicul sustine ca atunci cand starea clinica se

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Medicii de familie din Caras-Severin vor putea sa-si cumpere cabinetele medicale pe care le aveau inchiriate de la stat.

Trei medici de familie din Caras-Severin au cerut deja sa li se aprobe cumpararea unor astfel de imobile.

Cererea medicilor a fost acceptata si de catre consilierii judeteni in sedinta ordinara de joi, desfasurata la Resita si prezidata de presedintele acestui for, Sorin Frunzaverde.

Conform Hotararii de Urgenta a Guvernului nr. 68/2008, medicii pot cere cumpararea spatiilor unde isi desfasoara activitatea, care se afla in domeniul privat al statului.

Pana acum pentru trei cabinete medicale, doua pe Strada Fagarasului si unul in incinta Spitalului Judetean

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Prima operatie de inlaturare a migrenelor a fost efectuata joi la Clinica Brol din Timisoara, condusa de prof. univ. dr. Tiberiu Bratu, pacientul fiind un barbat din Arad.

Dr. Thomas Muehlberger, care a efectuat interventia chirurgicala, este estetician la Centrul de Chirurgia Migrenei din Berlin.

'Timp de zece ani, pacientul suferea de dureri mari de cap, care nu cedau la niciun tratament medicamentos. Aceasta este prima operatie realizata in Romania si face parte din cadrul Congresului de Chirurgie Reconstructiva a Sanului, eveniment care a adus la Timisoara nume mari din chirurgia plastica mondiala', a spus Tiberiu Bratu.

Potrivit chirurgului roman, pacientului ii este

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ca au fost aduse din Ungaria, sub forma de donatie, 25.000 de doze de vaccin BCG (folosit pentru vaccinarea nou-nascutilor impotriva tuberculozei).

'Vaccinurile vor fi distribuite in judetele Timis, Arad, Bihor si vor acoperi necesarul pentru februarie, martie, aprilie si credem ca si pentru luna mai, in aceste judete', a precizat Cseke Attila.

El a spus ca in prezent se desfasoara o achizitie prin intermediul UNICEF pentru un milion de doze de vaccin BCG, necesar vaccinarii tuturor copiilor.

'Pretul este considerabil mai mic, nu va depasi pretul productiei interne', a precizat ministrul.

30-04-2010
Tip stire
Stiri externe


Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca exista o multitudine de factori favorizanti care au determinat aparitia infectiei de natura nosocomiala la cele doua paciente care au ajuns in stare grava la Spitalul Universitar din Bucuresti dupa ce au fost supuse unor interventii chirurgicale minore.

Din prezentarea concluziilor anchetei efectuate la Spitalul CF2 a reiesit ca in urma analizei foilor de observatie a intregii documentatii privind functionarea unitatii spitalicesti precum si a constatarilor din teren si a discutiilor cu personalul medico-sanitar a rezultat ca ambele paciente au suportat interventii chirurgicale minore, dar manopere diferite.

Potrivit rezultatelor anchetei,

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


La Directia de Sanatate Publica (DSP) a judetului Arad au ajuns joi, sub forma de donatie, 25.000 de doze de vaccin antituberculos din Ungaria.

Transportul insotit de dr. Mucsi Gyula, directorul Serviciului de Sanatate Publica si Servicii medicale Regionala Sud din Ungaria, cu sediul la Bekescsaba, si respectiv de dr. Pasti Gabriella, directorul Serviciului de Sanatate Publica si Servicii medicale Regionala Nord din Ungaria, cu sediul la Debrecen, a ajuns joi la Arad, fiind descarcat la Statia de vaccinuri a DSP.

Dupa cum au relatat cei doi medici din Ungaria, in cadrul unei conferinte de presa sustinute alaturi de colegii romani, ideea

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Noul spital din Intorsura Buzaului, nefolosit de aproape un an si jumatate, ar putea fi transformat in centru pentru copiii cu dizabilitati sau camin de batrani, daca autoritatile locale vor refuza sa il preia in urma deciziei Ministerului Sanatatii de a descentraliza unitatile sanitare.

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Covasna, Henning Laszlo, a declarat ca primarii oraselor Baraolt, Covasna si Targu Secuiesc si-au manifestat in principiu disponibilitatea de a prelua spitalele, insa primarul din Intorsura Buzaului s-a aratat rezervat pe considerentul ca nu va avea fonduri suficiente pentru a-l intretine.

Henning a mai spus ca autoritatile locale din Intorsura Buzaului au la dispozitie

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Mai multi medici de familie din judetul Botosani au propus Directiei de Sanatate Publica un program de functionare a cabinetelor medicale individuale incepand cu ora 21,00.

Potrivit directorului adjunct al DSP Botosani, dr. Gheorghe Apetroaie, medicii care au facut exces de zel sunt din mediul rural. El sustine ca DSP nu poate aviza un program de functionare care nu este in concordanta cu nevoile pacientilor.

'Sunt asemenea situatii si am solicitat sa gaseasca ore potrivite pentru a asigura consultul pacientilor din comuna. Nu stiu daca acestia sunt matinali sau sunt pe inserat, dar sa gaseasca o formula in care toata lumea sa

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Prima operatie pe cord deschis efectuata intr-o clinica privata s-a desfasurat in noaptea de marti spre miercuri la Brasov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca este o premiera in Romania avand in vedere ca la Brasov functioneaza, de anul trecut, Cliniciile ICCO in sistem privat.

In Romania, se fac interventii pe cord in clinici de stat din Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi, Timisoara, Brasovul fiind singurul oras din Romania cu o clinica privata in domeniu.

Echipa formata din medicii primari de chirurgie cardiovasculara Theodor Cebotaru, Calin Popa, Andreea

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a prezentat, joi, concluziile anchetei desfasurate la Spitalul CF2 din Capitala, afirmand ca verificarile au scos la iveala faptul ca personalul medical isi desfasoara activitatea intr-un mediu impropriu.

'S-a constatat existenta reala a unui risc de contaminare a instrumentarului', a declarat ministrul Sanatatii.

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Specialistii Directiei de Sanatate Publica Maramures au descoperit, in urma unor controale efectuate in primele trei luni ale anului si a prelevarii unor probe, la Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare si alte spitale din judet, un numar de 34 de infectii nozocomiale fara urmari grave asupra pacientilor.

'In judetul Maramures, cazul unor infectii a fost de mica anvergura, iar medicii au intervenit imediat. Fenomenul are o anumita cronologie si nu poate fi observat rapid si trece o anumita perioada de timp pana este descoperit. Infectiile spitalicesti exista in orice unitatea medicala si nu pot fi eliminate in totalitate', a spus

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

'Bolnavii cu scleroza multipla nu au primit medicamente in luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepresedintele Societatii de Scleroza Multipla din Romania, Dragos Zaharia, in cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multipla si boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul Ministerului Sanatatii, nu si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Dragos Zaharia a spus ca banii alocati in acest an nu sunt suficienti. Lipsa tratamentului poate duce la aparitia unor probleme mai complicate care necesita internare si deci costuri mai mari.

'CNAS nu a avut nicio discutie cu noi. Noi dorim acest dialog, dar el

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Directorul Spitalului judetean de Urgenta Buzau, Dorel Nicolescu, si-a anuntat, joi, demisia in timpul sedintei lunare a Consiliului Judetean.

Gestul sau a fost motivat de refuzul consilierilor judeteni de a aproba un credit de 10 milioane de euro pentru finalizarea noii maternitati, dar si din cauza subfinantarii sanatatii.

'Timp de doi am tinut in viata un spital aflat in moarte clinica, dar lipsa cronica de fonduri, saracia si dezordinea creata de conditiile precare de asistenta sanitara ma obliga la acest gest de onoare', a anuntat medicul Dorel Nicolescu in plenul Consiliului Judetean.

Spitalul judetean de Urgenta Buzau se afla in topul unitatilor spitalicesti

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Spitalul bucurestean CF 2 a efectuat, in anul 2009, 34 de proceduri de achizitii publice, din care 13 au fost fara publicare, motiv pentru care va fi controlat de Autoritatea Nationala pentru Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice, a declarat, joi, presedintele ANRMAP, Cristina Traila.

'Dintr-o simpla analiza pe care am extras-o din SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice - n.r.), am constatat ca, din 34 de proceduri de achizitie publica derulate pe parcursul anului trecut, 13 sunt de negociere fara publicare, ceea ce noua ne-a ridicat un semn de intrebare', a spus Traila, intr-o conferinta de presa.

Ea a mentionat ca

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Cercetatori de la Universitatea Texas ar putea pune la punct un nou tip de analgezic datorita studierii ardeiului iute, scrie site-ul maxisciences.com.

Ei au descoperit ca, atunci cand este ranit, corpul elibereaza substante asemanatoare cu capsaicina, elementul chimic ce da aroma condimentata a ardeiului.

In organism, aceasta substanta ar fi la originea durerii. Oamenii de stiinta au mai constatat ca, blocand producerea acestei substante la soareci, se poate opri durerea cronica.

'Este o etapa importanta in intelegerea mecanismelor durerii, care ne va permite sa stim cum sa o tratam mai eficient', a declarat dr Hargreaves, unul din principalii autori ai studiului.

Cercetatorii

30-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Sute de locuitori ai comunei harghitene Ciumani vor beneficia, saptamana viitoare, de consultatii medicale si analize gratuite, oferite de o echipa de medici specialisti din Ungaria.

Echipa medicala din orasul ungar Kecskemet este formata din specialisti in chirurgie, ginecologie, cardiologie, boli interne si diabetologie.

De asemenea, medicii din tara vecina au adus cu ei si un laborator portabil complet utilat, pentru efectuarea analizelor si depistarea rapida a bolilor.

Presedintele Adunarii Generale a Autoguvernarii Judetului Bacs-Kiskun, Banyai Gabor, care conduce delegatia medicilor specialisti, a declarat, joi, ca autoritatea judeteana pe care o reprezinta este infratita cu Consiliul Judetean Harghita si in baza acestei

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Medicii de familie din Dolj solicita demiterea presedintelui Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Dolj, Cristian Petrica Popescu, pe motiv ca acesta refuza sa negocieze clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor de familie, iar acestia nu vor mai avea dreptul legal sa acorde pacientilor servicii in contract cu CJAS Dolj, respectiv retete compensate sau gratuite, bilete de trimitere, incepand cu 1 mai.

Pentru ca le sunt refuzate clauzele suplimentare, medicii de familie vor fi liberi de contract cu CJAS Dolj incepand cu 1 mai 2010.

'Cu regret fata de pacientii nostri, am fost constransi sa luam hotararea nesemnarii contractelor cu CJAS

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Singurul medic de familie din comuna Lesu, judetul Bistrita-Nasaud, a fost gasit mort in cabinet de pacientii veniti la consultatii, care s-au impacientat cand doctorul nu le-a deschis usa si nu a raspuns la telefon.

Adrian Stancovici, in varsta de 51 de ani, avea cabinet medical in Lesu de 23 de ani si, desi detinea un apartament in Bistrita, ramanea in timpul saptamanii sa doarma in locuinta de serviciu din comuna.

Din primele informatii, se pare ca barbatul ar fi suferit un infarct.

'L-au gasit ieri dupa-masa (miercuri - n.r.) pacientii, care au spart usa pentru ca medicul nu mai iesea la consultatii.

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

'Prim-solista de la Teatrul National de Opereta 'Ion Dacian', Amelia Antoniu, este intr-o stare foarte buna, analizele practic sunt normale', a declarat joi purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar din Bucuresti, dr. Bogdan Popescu.

El a spus ca Amelia Antoniu trebuie sa stea in repaus vocal pentru recuperarea vocii.

Din pacate starea pacientei Alice Preda s-a agravat avand o insuficienta respiratorie care necesita suportul aparatelor si sedare.

'Este intr-o situatie dificila, functia pulmonara punand probleme', a mentionat dr. Bogdan Popescu.

Cea de-a treia pacienta, Ioana Constantin, venita de la Arges in cursul zilei de miercuri, inregistreaza o usoara ameliorare, medicamentele pentru insuficienta cardiaca fiind

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Aproape 60 de avocati si notari din Vaslui figureaza in prezent cu restante de peste 210.000 de lei la bugetul de sanatate, in unele cazuri restantele avand o vechime de cinci ani.

'In evidentele noastre sunt, la ora actuala, 66 de avocati, iar dintre acestia 49 au datorii la bugetul asigurarilor de sanatate, majoritatea de ordinul miilor de lei. Exista cazuri in care suma datorata este de aproape 20.000 de lei. Pe lista datornicilor avem si sase notari publici. Aici cea mai mare restanta, cu tot cu majorarile de intarziere la plata, depaseste 61.000 de lei', a declarat, joi, directorul Casei

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Un medic si doua asistente de la Spitalului Judetean de Urgenta Craiova au fost batuti, in noaptea de miercuri spre joi, in sectia de terapie intensiva a spitalului de un grup de romi furiosi ca o ruda le-a decedat in urma unui stop cardio-respirator.

Reprezentantii firmei care asigura paza unitatii spitalicesti sustin ca paznicii nu au putut sa faca fata numarului mare de romi care au venit sa-si ia ruda acasa, motiv pentru care a fost solicitata interventia politiei.

Directorul medical al SJU Craiova, Ilie Preda, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca romii au fost iritati de faptul ca trebuiau sa astepte

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Oamenii de stiinta din SUA au dezvoltat un proces biochimic care foloseste un tip special de proteine pentru a activa celule susa osoase, cu ajutorul carora au accelerat vindecarea fracturilor la soareci - informeaza miercuri agentia spaniola de presa EFE.

Intr-un studiu publicat in revista Science Translational Medicine, cercetatorii de la Institutul Medical Howard Hughes si de la Scoala de Medicina a Universitatii Stanford semnaleaza ca acest procedeu ar putea avea o larga aplicatie in medicina regenerativa.

Acestia au descoperit ca proteinele identificate drept WnT activeaza celulele susa osoase care participa la regenerarea osului.

In cursul unor experimente cu soareci

30-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer /102 ani/ era spitalizat in continuare - miercuri, la Rio de Janeiro - din cauza unei infectii urinare, fara se se poata aproxima o data a iesirii sale din spital, informeaza AFP, citand o responsabila in spitalul Samaritano.

El a fost internat duminica dupa-amiaza si se afla sub tratament cu antibiotice, a declarat atasata de presa a spitalului. 'Starea sa este stabila, el respira fara ajutorul aparatelor, dar deocamdata nu se prevede externarea sa din spital', a adaugat ea.

In septembrie 2009, arhitectul petrecuse 24 de zile in acelasi spital dupa ce fusese operat in doua randuri in

30-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Judetul Arad primeste joi, sub forma de donatie, 22.500 de doze de vaccin antituberculos din Ungaria.

Directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica a judetului Arad, dr. Dana Negru, a precizat ca transportul de vaccinuri va fi insotit de directorul Serviciului de Sanatate Publica si Servicii medicale Regionala Sud din Ungaria, dr. Mucsi Gyula.

'Transportul cu vaccinuri va sosi joi, in jurul orei 10,00, la PTF Varsand, urmand ca dupa descarcare dozele sa fie distribuite in teritoriu, in primul rand pentru vaccinarea copiilor nascuti in ultimele luni', a spus dr. Dana Negru.

30-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Rockerul Bret Michaels, 47 de ani, solistul trupei Poison ce a fost internat de urgenta intr-un spital din Texas cu diagnosticul de hemoragie cerebrala, se afla in prezent in stare stabila, depasind cu bine momentul critic, conform declaratiilor medicilor care-l ingrijesc, informeaza site-ul starpulse.com.

Michaels se afla in continuare in sectia de terapie intensiva a spitalului dar starea sa de sanatate s-a imbunatatit simtitor.

"Medicii examineaza rezultatele ultimelor analize si teste si spera ca greul a trecut", a declarat purtatorul de cuvant al solistului.

In urma cu o saptamana, Bret Michaels se recupera la resedinta sa din Texas dupa ce a fost operat

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Un studiu aparut in revista Psychosomatic Medicine arata ca stresul din timpul sarcinii ar influenta marimea si greutatea viitorului bebelus.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, psihologi elvetieni de la Facultatea din Basel au folosit date despre circa 75 000 de sarcini din Danemarca, relateaza site-ul maxisciences.com.

Prima concluzie a studiului a fost ca mamele stresate nasc mai des copii prematuri. Insa, potrivit cercetatorilor, stresul ar influenta si cresterea fetusului in pantecul mamei.

Ei au constatat ca bebelusii nascuti de mame stresate de viata profesionala sau de anturaj sunt mai mari si mai grasi decat ceilalti sugari.

Si femeile angoasate si

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Arhitectul brazilian Oscar Niemeyer /102 ani/ era spitalizat in continuare - miercuri, la Rio de Janeiro - din cauza unei infectii urinare, fara se se poata aproxima o data a iesirii sale din spital, informeaza AFP, citand o responsabila in spitalul Samaritano.

El a fost internat duminica dupa-amiaza si se afla sub tratament cu antibiotice, a declarat atasata de presa a spitalului.

"Starea sa este stabila, el respira fara ajutorul aparatelor, dar deocamdata nu se prevede externarea sa din spital", a adaugat ea.

In septembrie 2009, arhitectul petrecuse 24 de zile in acelasi spital dupa ce fusese operat in doua randuri in

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Confederatiile patronale si sindicale, ingrijorate de cresterea numarului accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale, au decis sa lanseze si sa propuna spre dezbatere, atat Guvernului cat si tuturor celor interesati, Proiectul Strategiei Nationale in Domeniul Sanatatii si Securitatii in Munca.

Ziua de 28 aprilie are o dubla semnificatie, fiind Ziua Internationala pentru Sanatate si Securitate la locul de munca, dar si Ziua Comemorarii victimelor accidentelor de munca si ale bolilor profesionale.

'In acest fel, partenerii sociali inteleg sa isi aduca contributia la dezvoltarea dialogului social precum si la imbunatatirea situatiei din Romania, tara care se confrunta cu tragice accidente petrecute la

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Un medic de familie din Botosani a solicitat Directiei de Sanatate Publica (DSP) anularea tuturor permiselor de conducere eliberate in judet, pe motiv ca toate certificatele medicale care au stat la baza eliberarii acestor documente sunt nule de drept.

In adresa inaintata DSP, medicul arata ca nicio unitate medicala nu este autorizata in vederea efecturarii examenelor pentru dobandirea dreptului de a conduce. Potrivit acestuia, eliberarea certificatelor medicale se face doar de unitati autorizate in baza unui ordin comun emis de ministrii Sanatatii si Transporturilor.

'In vigoare la ora actuala este un ordin din 1983, care nu a mai fot modificat. Ministerul Sanatatii

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Ananasul elimina atat sarurile, cat si apa in exces din tesuturile subcutanate, ajutand la combaterea celulitei si a obezitatii, avand si un continut bogat in vitamina C.

'Este un fruct bogat in fibre si micronutrienti, ajuta la protectia organismului de cancer si, prin dispersarea blocajelor sangvine, creste protectia la nivelul inimii. Pentru un plus de energie si de imunitate puteti adauga in alimentatie ananasul. Contine vitaminele C si B, B1 si antioxidanti care ajuta la intarirea organismului si la cresterea imunitatii', a declarat dr. Cristina Bogdan, medic naturopat, reprezentant medical al capsulelor naturale produse de Arkopharma.

Multi specialisti includ curele de ananas

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

O echipa de chirurgi de la Spitalul Clinic Municipal Timisoara a extirpat, miercuri, o tumora de 20 de centimetri care ocupa un sfert din ficatul unui pacient de 65 de ani.

'Operatia de hepatectomie stanga largita a fost realizata la un barbat de 65 de ani din Salaj. Este cea mai extrema formatiune tumorala operata in clinica noastra, pana acum', a declarat prof. dr. Octavian Cretu, seful Clinicii, care a condus operatia.

Pacientul a venit la Timisoara, dupa ce medicii ii spusesera ca datorita dimensiunilor foarte mari ale formatiunii canceroase sperantele de viata sunt minime, estimandu-se ca ar mai fi avut de

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Mai multi specialisti europeni participa, de miercuri pana sambata, la Sibiu, la lucrarile celei de a sasea editii a Congresului Balcanic de Imunologie, conform unui comunicat remis AGERPRES.

Specialistii imunologi si alergologi vor participa la Sibiu, in paralel si la lucrarile Societatii de Imunologie din Romania (SIR) si cele ale Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC).

Lucrarile conferintelor si ale congresului vor fi deschise, miercuri seara, de catre Diana Deleanu, presedintele SRAIC si D. L. Radu, presedinte al SIR.

Alergia este o afectiune cu risc major. Peste 80 de milioane de europeni sufera in prezent de o manifestare alergica respiratorie, iar

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judetean de Urgente Braila a fost dotat de Consiliul Judetean (CJ) Braila cu aparatura de inalta performanta, in valoare de aproximativ opt milioane de lei, care va merge catre noul Centru de Imagistica.

Echipamentele se afla in proprietatea privata a CJ, au o valoare de 7.704.832,79 lei si vor intra in dotarea Centrului de Imagistica din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Braila, o investitie a CJ Braila in valoare de doua milioane de euro, care se afla foarte aproape de finalizare si inaugurare.

'Speram ca, saptamana viitoare, sa putem face inaugurarea, aceasta investitie sa foloseasca, sa aduca si niste bani si

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Un numar de 150 de ambulante din tara vor beneficia de noile servicii de comunicatii oferite de Vodafone, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii intr-o conferinta de presa prilejuita de lansarea servicului Internet de mare viteza.

'Medicii vor primi de la echipele aflate la cazurile de urgenta date si imagini care vor contribui la o mai buna evaluare a pacientilor si la salvarea vietii acestora', a subliniat dr. Raed Arafat.

Secretarul de stat a spus ca peste 800 de ambulante vot fi dotate cu sisteme de comunicatii Vodafone care permit transmiterea catre dispeceratul central si Spitalele de

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) a declansat ancheta disciplinara in cazul petrecut la Spitalul Clinic CF2.

CMMB s-a autosesizat ca urmare a prezentarii in mass-media a acestui caz. Ancheta disciplinara va urma procedura legala, cu etape si termene care vor fi riguros respectate de comisiile de specialitate ale CMMB.

Totodata, Biroul Executiv al CMMB considera ca modalitatea in care a fost prezentata situatia aparuta la sectia de obstetrica-ginecologie a Spitalului Clinic CF2 Bucuresti, situatie complexa ce nu poate fi lamurita prin emiterea unor ipoteze emotionale, a avut un impact puternic negativ asupra populatiei, inducand o stare nejustificata de

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, Tiberiu Marc, a apreciat miercuri, in cadrul sedintei lunare a Comisiei Judetene de Dialog Social, ca actualul act normativ privind descentralizarea spitalelor, aflat in dezbatere publica, 'este o struto-camila si nu poate fi trece in forma aceasta'.

'Relatiile dintre administratiile locale si spital sunt insuficient detaliate in respectiva propunere de act normativ privind descentralizarea spitalelor, insa o parte din probleme s-ar putea corecta inca acum, in faza de dezbatere publica. In opinia mea, descentralizarea nu va duce la eficientizarea spitalelor. Nu stim cine este ordonatorul principal de credite si nici care este posibilitatea de interventie in

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Masurarea depozitelor de calciu din arterele coronariene ar putea ajuta la o mai buna prezicere a bolilor cardiovasculare, arata un studiu publicat marti, preluat de AFP.

Cercetarile precedente indicasera deja ca acumularea de calciu in artere este legata de bolile cardiovasculare, precizeaza dr Tamar Polonsky, de la Facultatea de Medicina a Universitatii Northwestern din Chicago.

Cardiologul este principalul autor al acestui studiu, care urmareste sa stabileasca daca masurarea acumularii de calciu din arterele coronare ar trebui sau nu adaugata la examenele medicale existente.

Studiul apare in Journal of the American Medical Association (JAMA) din 28 aprilie. Coeficientul de acumulare de calciu (CACS)

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe


Femeia de 30 de ani care a intrat in stare septica in urma unei intreruperi de sarcina efectuate la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti a ajuns, miercuri, in jurul orei 14,30, la Spitalul Universitar din Capitala.

'Bolnava a venit la noi in stare septica, dupa un chiuretaj, constienta, dar cu instabilitate hemodinamica. Medicii au instituit un tratament adecvat', a declarat, pentru AGERPRES, dr. Bogdan Popescu, purtatorul de cuvant al spitalului.

El a adaugat ca, in prezent, femeii i se fac mai multe investigatii, in urma carora se va decide daca va merge la Terapie Intensiva sau pe sectia de Ginecologie.

In alta

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de catre EuroHealth si Familia Enayati prin dobandirea controlului in comun asupra SC Centrul Medical Unirea SRL, potrivit unui comunicat al CC.

In acelasi timp, prin Centrul Medical Unirea, se preia indirect si controlul SC Avamedica SRL, SC Sunrise Medical Clinic SRL, SC Centrul Medical Motilor SRL, SC Centrul de Investigatii Medicale SRL si SC Stem-Health Unirea SA.

Operatiunea de concentrare economica notificata se realizeaza pietele pe care activeaza societatile preluate, resprectiv piata serviciilor medicale si piata celulelor stem.

Consiliul Concurentei a analizat aceasta concentrare economica prin prisma prevederilor Legii concurentei si ale Regulamentului

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Plenul Consiliului Judetean (CJ) Brasov a aprobat miercuri, in unanimitate, constituirea unei comisii de analiza a modului de preluare a spitalelor si proiectarea unei strategii de functionare, coordonare si control al managementului asistentei medicale la nivelul judetului.

Comisia este formata din noua membri, cate trei de la PDL si PNL, doi de la PSD si unul din partea UDMR care, in termen de o luna, va trebui sa prezinte concluziile. Secretarul comisiei, dr. Constantin Carstea, care este si vicepresedintele Colegiului National al Medicilor, a declarat pentru AGERPRES ca impreuna cu membrii comisiei va incerca ajustarea strategiilor stabilite la nivel national cu

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Gorj au organizat miercuri, de Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca, doua seminarii cu reprezentanti ai firmelor din domeniul constructiilor, ai sindicatelor, lucratori desemnati, precum si reprezentanti ai serviciilor interne si externe.

Potrivit Simonei Dumitrascu, director adjunct al institutiei, celor peste 150 de participanti le-au fost prezentate principalele cauze care duc la producerea accidentelor de munca, tema celor doua seminarii, organizate in Targu-Jiu si Motru, fiind 'Riscuri emergente si noi forme de prevenire intr-o lume a muncii in schimbare'.

'La Motru am avut peste 60 de reprezentanti ai comitetelor din zona municipiului, precum si

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Romeo Aurelian Zaharia, medic veterinar, inspector in cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Alba, circumscriptia Cugir, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 29 martie - 12 aprilie, inculpatul Zaharia, in calitate de inspector sanitar veterinar a pretins si primit de la un denuntator suma de 3.000 de lei, in doua transe, pentru a indeplini un act din sfera atributiilor sale de serviciu, respectiv aplicarea vizei sanitar-veterinare in lipsa careia denuntatorul

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Colegilor Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoaie, a declarat, miercuri, ca abordarea care exista in momentul de fata in Romania in legatura cu problema infectiei nozocomiale ''nu se face decat intr-o incercare de a se acoperi subfinantarea sistemului''.

Referindu-se la ultimul caz de infectie intraspitaliceasca raportat, miercuri, cand o femeie de 30 de ani, care a intrat in stare septica in urma unei intreruperi de sarcina efectuate la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti, a fost transportata in stare destul de grava la o unitate medicala din Bucuresti, presedintele CMR a criticat declaratia primului ministru Emil Boc potrivit

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Prin lansarea la 25 aprilie a unei campanii de masa de prevenire si de tratare a infectiei cu HIV, presedintele sud-african Jacob Zuma a intors una din cele mai intunecate pagini ale perioadei post-apartheid, aceea a negarii maladiei Sida.

Predecesorul sau, Thabo Mbeki, la putere din 1999 pana in 2008, refuzase cu incapatanare sa lanseze o politica de tratare prin medicamente antiretrovirale, in timp ce Africa de Sud, cu cei 5,7 milioane de seropozitivi, este tara cea mai contaminata din lume.

Potrivit Programului comun al ONU pentru HIV/SIDA, in 2008 erau in lume 33,4 de milioane de persoane infectate cu

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

O femeie de 30 de ani a intrat in stare septica in urma unei intreruperi de sarcina efectuate la Spitalul Judetean de Urgenta din Pitesti, fiind transportata miercuri in stare destul de grava la o unitate medicala din Bucuresti.

Potrivit directorului Spitalului Judetean de Urgenta din Pitesti, dr. Gheorghe Fratoaica, pacienta este constienta si 'in stare relativ buna', dar tensiunea ii este mentinuta doar medicamentos.

Primele verificari efectuate in acest caz duc catre concluzia ca microbul care a declansat septicemia a fost luat, cel mai probabil, de pe instrumentarul medical, ce a fost furnizat de aceeasi firma al carei nume apare si

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Numarul sinuciderilor este de trei ori mai mare, de la inceputul anului in judetul Buzau, fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, peste 80 la suta din cazuri producandu-se in randul barbatilor.

'Saptamanal consemnam trei-patru cazuri de sinucidere si de doua-trei ori mai multe tentative de suicid spre deosebire de ani trecuti cand media era de un caz pe saptamana', a declarat pentru AGERPRES Maria Stanciu, asistenta sefa la Servicul de Ambulanta Buzau.

Potrivit acesteia, de cele mai multe ori Ambulanta ajunge dupa consumarea suicidului.

'Peste 80 la suta dintre sinucigasi sunt barbati care, de regula, isi i-au viata prin spanzurare si numai

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Chiar daca sunt numite ''boli rare'', pentru ca apar la mai putin de 5 persoane din 10.000, aceste maladii afecteaza 26-28 de milioane de persoane la nivel europen. Presedinte al Asociatiei Prader Willi Romania, din care a derivat, in 2007, Alianta Nationala pentru Boli Rare (ANBRaRo), Dorica Dan a fost cooptata recent in bord-ul Organizatiei Europene de Boli Rare si in cel al Organizatiei Mondiale Prader Willi.

Actualmente, datorita implicarii si eforturilor sale, in Romania se deruleaza, cu sprijin norvegian, cel mai mare proiect vizand bolile rare din Europa de Est, initiativa incluzand deschiderea, in 2012, la Zalau, a unui

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Sute de persoane de toate varstele, unele in carucioare cu rotile, altele schiopatand si sprijinindu-se in carje, iar multe cu dinti lipsa s-au aliniat marti in zori, intr-o dimineata rece si cetoasa, la intrarea unui cabinet din centrul Los Angelesului, cautand toti acelasi lucru - ingrijire medicala gratuita, relateaza Associated Press.

A fost o scena care s-ar fi putut desfasura intr-o tara din lumea a treia sau poate intr-un loc precum New Orleans de dupa uraganul Katrina, insa a putut fi vazuta in centrul orasului Los Angeles. Iar sutele de persoane care s-au aliniat la cabinet nu erau refugiati in urma

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

O universitate virtuala avand ca obiectiv aducerea mai aproape de specialisti, dar si de parinti a informatiilor privind bolile rare, urmeaza sa fie creata in cadrul unui proiect mai amplu de parteneriat romano-norvegian, in valoare de circa doua milioane de euro, initiat de Asociatia Prader Willi Romania (APWR).

'Un obiectiv important al acestui proiect este crearea unei universitati virtuale de boli rare, prin care incercam sa aducem aproape de specialisti, dar si de parinti, informatia din acest domeniu. Vom organiza cursuri acreditate de diverse foruri, teleconferinte. Platforma ar trebui finalizata pana cel tarziu in aprilie 2014, dar speram sa fie functionala

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Primul contract de finantare din Regiunea Centru pentru modernizarea infrastructurii medicale in cadrul Programului Operational Regional a fost semnat, miercuri, de directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Centru, Simion Cretu, si de primarul orasului Abrud, Tiberiu Ratiu.

Edilul localitatii a aratat ca prin implementarea acestui proiect locuitorii orasului Abrud si nu numai vor beneficia de cresterea calitatii serviciilor medicale acordate in conditii de igiena si siguranta.

Orasul Abrud, care are patru localitati componente si este situat aproape la 60 de kilometri de Alba Iulia, numara aproape 6.000 de locuitori.

Directorul general al ADR Centru, Simion Cretu, a precizat ca depunerea de proiecte pe

29-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Serviciul sanitar rus 'Rospotrebnadzor' a stopat inca un lot de aproximativ 50.000 de litri de vin moldovenesc in vrac, dupa actiunea similara de acum cateva saptamani.

'Suntem nevoiti din nou sa stopam un lot de 49.500 de litri de vin din Republica Moldova, care urma sa fie livrat la o intreprindere din Moscova', a spus seful Serviciului de control sanitar, Ghennadi Onisenko, fara sa precizeze motivul stoparii lotului de vin, potrivit RIA Novosti.

La inceputul lunii aprilie a.c., un lot de 47.000 de litri de vin moldovenesc in vrac a fost stopat din cauza neconformitatii cu standardele impuse de rusi. Ulterior, expertii

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Persoanele depresive mananca mai multa ciocolata si cantitatea ingerata creste odata cu gravitatea depresiei lor, arata un studiu al Universitatii California, preluat de AFP.

'Studiul nostru confirma mai vechea presupunere potrivit careia oamenii mananca ciocolata atunci cand sunt deprimati', spune dr Beatrice Golomb, profesor adjunct la Facultatea de Medicina a Universitatii California din San Diego, unul din coautorii studiului, aparut pe 26 aprilie in Arhivele de Medicina Interna.

Cercetatorii au analizat legatura dintre consumul de ciocolata si starea psihica la aproape o mie de adulti care nu luau antidepresive si nu sufereau de nicio boala cardiovasculara sau de diabet. Participantii la studiu

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

China a ridicat o interdictie veche de 20 de ani de calatorie pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA de a intra in tara chiar cu cateva zile inainte de deschiderea Expozitiei de la Shanghai, care se asteapta sa atraga milioane de vizitatori de peste hotare, informeaza Associated Press.

Cabinetul chinez, Consiliul de Stat, a afirmat intr-un comunicat postat pe site-ul sau internet marti seara ca guvernul a adoptat amendamente la 19 aprilie, revizuind Legea de Carantina a Frontierelor, precum si Legea chineza asupra Controlului Intrarii si Iesirii Strainilor. Modificarile intra in vigoare imediat.

Decizia urmeaza unor actiuni similare ale

29-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Guvernul condus de Angela Merkel a decis sa adopte un plan de inghetare a preturilor la toate medicamentele oferite de acum pana in 2013 germanilor cu asigurare de sanatate obligatorie, a anuntat miercuri o sursa oficiala de la Berlin, preluata de AP.

Incercarea de a controla costurile a fost sever criticata de companiile farmaceutice.

Ministrul german al sanatatii Philipp Roesler a precizat miercuri ca inghetarea costurilor (suportate de pacienti) si alte masuri in domeniu sunt menite sa ofere cabinetului timpul necesar pentru o examinare exhaustiva a reglementarilor pietei farmaceutice din Germania.

Desi piata germana este deja puternic reglementata, preturile la medicamente sunt mai

28-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Sute de persoane de toate varstele, unele in carucioare cu rotile, altele schiopatand si sprijinindu-se in carje, iar multe cu dinti lipsa s-au aliniat marti in zori, intr-o dimineata rece si cetoasa, la intrarea unui cabinet din centrul Los Angelesului, cautand toti acelasi lucru - ingrijire medicala gratuita, relateaza Associated Press.

A fost o scena care s-ar fi putut desfasura intr-o tara din lumea a treia sau poate intr-un loc precum New Orleans de dupa uraganul Katrina, insa a putut fi vazuta in centrul orasului Los Angeles. Iar sutele de persoane care s-au aliniat la cabinet nu erau refugiati in urma

28-04-2010
Tip stire
Stiri externe

China a ridicat o interdictie veche de 20 de ani de calatorie pentru persoanele infectate cu HIV sau bolnave de SIDA de a intra in tara chiar cu cateva zile inainte de deschiderea Expozitiei de la Shanghai, care se asteapta sa atraga milioane de vizitatori de peste hotare, informeaza Associated Press.

Cabinetul chinez, Consiliul de Stat, a afirmat intr-un comunicat postat pe site-ul sau internet marti seara ca guvernul a adoptat amendamente la 19 aprilie, revizuind Legea de Carantina a Frontierelor, precum si Legea chineza asupra Controlului Intrarii si Iesirii Strainilor. Modificarile intra in vigoare imediat.

Decizia urmeaza unor actiuni similare ale

28-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Medicii veterinari din Madras (sudul Indiei) au deschis prima banca de sange pentru caini, aceasta urmand sa permita salvarea de vieti canine in cadrul interventiilor chirurgicale si dupa accidente rutiere, relateaza AFP. Un numar de 28 de proprietari de caini si-au inregistrat deja animalele pentru donare de sange. Un labrador negru a inaugurat luni banca.

"Universitatea noastra este prima din Asia, dupa Statele Unite si Marea Britanie, care lanseaza o banca de sange", afirma vice-presedintele Universitatii de Stiinte veterinare din statul Tamil Nadu. "Avem nevoie de mai multi donatori pentru a avea sange de la opt generatii diferite", a adaugat

28-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Un ascet hindus de 83 de ani, care afirma ca a petrecut mai bine de 70 de ani fara apa si hrana, a fost pus sub observatie intr-un spital din India de o echipa de medici interesati de cazul sau, relateaza AFP.

Yoghinul Prahlad Jani a fost internat intr-un spital din Ahmedabad pentru o serie de teste medicale si observatie 24 de ore din 24.

"Aceste observatii vor aduce putina lumina asupra supravietuirii omului in conditiile lipsei de apa si hrana", a declarat dr G. Ilavazahagan, directorul Institutului national de Aparare, sectia fiziologie. Testele medicale ar putea ajuta la "elaborarea unor

28-04-2010
Tip stire
Stiri externe

O echipa de cercetatori taiwanezi a anuntat miercuri descoperirea modului in care stafilococii de pe piele dezvolta rezistenta la antibiotice si provoaca decesul multor persoane spitalizate, potrivit agentiei spaniole de presa EFE.

"Staphylococcus epidermidis" traieste pe pielea oamenilor sanatosi fara a dauna, dar este fatal pentru pacientii spitalizati, cu aparare scazuta a organismului sau cu orice tip de implant chirurgical, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, directorul echipei, Andrew H.J. Wang.

"Bacteria se protejeaza fata de sistemul de aparare al corpului si fata de antibiotice prin producerea unui biofilm, care se dezvolta din cauza ca antibioticele blocheaza o proteina numita TcaR",

28-04-2010
Tip stire
Stiri externe

Conform estimarilor, aproximativ 300 de urne continand cenusa umana au fost descoperite la Zurich, pe fundul unui lac din apropierea controversatei clinici elvetiene Dignitas, loc unde se practica sinuciderea asistata, informeaza cotidianul Daily Mail.

Pe urne este inscriptionat logo-ul unui serviciu de incinerare umana folosit de clinica Dignitas, locul unde multi oameni, suferind de boli in stadii terminale, aleg sa-si puna capat zilelor.

Fondatorul clinicii Dignitas, Ludwig Minelli, a refuzat sa comenteze pe marginea acestei descoperiri. Legea din Elvetia interzice aruncarea urnelor cu ramasite umane, iar persoanele care vor fi gasite vinovate risca pana la trei ani de inchisoare si amenzi substantiale.

Urnele

28-04-2010
Tip stire
Stiri externe


Spitalul din orasul Abrud va beneficia de o finantare europeana nerambursabila de peste un milion si jumatate de lei pentru reabilitare si modernizare, prin Programul Operational Regional.

Proiectul este primul de acest gen contractat in Regiunea Centru in cadrul domeniului de interventie 'Reabilitarea, modernizarea si echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate'. Contractul va fi semnat miercuri, la Alba Iulia, de directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Centru, Simion Cretu, si primarul orasului Abrud, Tiberiu Ratiu.

Spitalul din Abrud va beneficia astfel de finantare nerambursabila pentru reabilitare si modernizare, in urma implementarii proiectului 'Modernizare, reabilitare si echipare corp cladire Ambulatoriu de spital Abrud'.

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Amelia Antoniu, prim-solista Teatrului National de Opereta 'Ion Dacian', se simte bine, respira fara ajutorul aparatelor, insa ramane la Terapie Intensiva pentru o mai buna monitorizare, a declarat marti, pentru AGERPRES, Bogdan Popescu, purtator de cuvant al Spitalului Universitar.

Starea celei de-a doua paciente, Alice Preda, a inregistrat o usoara ameliorare, dar ramane in continuare grava.

Cele doua paciente fusesera internate la Spitalul CF 2 pentru interventii minore, insa in timpul manevrelor medicale ele au fost infectate cu germeni gram negativi. Dupa operatii starea lor s-a inrautatit si au fost transferate la Sectia Terapie Intensiva a Spitalului Universitar.

Amelia Antoniu (36 de ani)

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Toate spitalele harghitene vor primi fonduri de investitii de la Ministerul Sanatatii, banii urmand sa fie folositi pentru realizarea unor proiecte urgente.

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul Sanatatii va aloca spitalelor din judet 4,3 milioane de lei.

Cea mai mare suma, 1,8 milioane de lei, va ajunge in conturile Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc, in vreme ce Spitalul municipal din Odorheiu Secuiesc va primi 1,34 milioane de lei. Borboly Csaba a spus ca 610.000 de lei au fost alocati Spitalului de psihiatrie din Tulghes, 380.000 de lei vor fi

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Rata mortalitatii infantile si a celei materne sunt inca destul de crescute, Romania ocupand locul 126 din 191 de tari inscrise pe lista UNICEF.

Informatia este cuprinsa intr-un raport al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC) si prezentat marti la Cluj.

FONPC a efectuat in 2009 un studiu pe 490 de femei, care a avut ca scop stabilirea problemelor cu care se confrunta acestea in timpul sarcinii si al nasterii, precum si a nivelului de informare.

'Cea mai grava problema este ca cinci la suta dintre femeile din Romania care au nascut, ceea ce inseamna aproape 10.000 de mame, nu au fost

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne


Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania a adresat marti o adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in care solicita precizarea pozitiei oficiale a institutiei in legatura cu situatia decontarii retetelor prescrise de medicii de familie peste limita celor 20 de consultatii pe zi.

'Din pacate, coplata a inceput sa se aplice. Avem semnale de la pacienti ca nu le mai pot fi prescrise retete compensate sau bilete de trimitere daca vin la cabinetul medicului de familie peste limita celor 20 de consultatii/servicii care pot fi decontate de casa de asigurari de sanatate. Medicii nu isi pot lua raspunderea

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) atrage atentia, printr-un comunicat de presa, ca sanatatea ar fi trebuit sa fie una dintre prioritatile oricarui guvern in momentul repartizarii fondurilor financiare in buget, dar s-a dovedit contrariul.

Pentru a functiona optim sistemul sanitar este nevoie de coordonare, coerenta si in special de asigurarea ca programul de reforma este ferm ancorat in procesul bugetar, sustin reprezentantii AFPM.

Situatia de la Spitalul CF 2, fiind mediatizata, dar nefiind singura de acest gen, a fost provocata pe langa alte cauze si de lipsa materialelor sanitare si a dezinfectantilor, pe care pacientii sunt nevoiti sa le aduca de

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces in lume. Stopul cardiorespirator este o afectiune letala care cauzeaza milioane de decese anual. Astfel, numai in Europa aproape 700.000 de oameni mor in fiecare an din cauza stopului cardiorespirator.

Un numar semificativ din aceste decese au loc in afara sistemului medical, la locul de munca, in mijloacele de transport in comun, in diferite locuri publice sau acasa.

Din acest motiv, amplasarea defibrilatoarelor automate externe in cladiri de birouri, in intreprinderi, mall-uri, metrou, aeroporturi, locuri publice aglomerate sunt necesare, sustin specialistii americani participanti la intalnirea pe aceasta tema cu Cardiac Science din SUA, organizata de

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

In acest an, 75 de romi studenti la medicina vor primi burse de studiu in facultati din Iasi, Targu Mures, Cluj-Napoca, Bucuresti, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, Andra Farcau de la Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi (CRCR).

Ea a precizat ca in 2008 au fost acordate 36 de burse, iar anul trecut 63.

'Proiectul isi propune ca, pana in 2012, cel putin 350 de studenti de etnie roma sa fie ajutati', a spus Andra Farcau.

Reprezentantul CRCR a mentionat ca proiectul a fost implementat mai intai in Romania si Republica Moldova, apoi in Bulgaria, iar din

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Aproape 600 de persoane de sex feminin din judetul Gorj s-au vaccinat, pana in prezent, in cea de-a doua parte a campaniei de imunizare impotriva cancerului de col uterin, fiind utilizate 581 de doze, a declarat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Gorj, Elena Pitian.

Potrivit acesteia, campania de vaccinare a inceput anul trecut, in luna octombrie, intr-o prima etapa fiind imunizate 107 fetite cu varsta de pana la 12 ani.

'Imunizarea se face la interval de o luna si jumatate, maxim doua luni. Dupa vaccinarea celor 107 eleve, campania s-a extins si la persoanele cu varsta

28-04-2010
Tip stire
Stiri interne

Pagini