Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/12/2021
Data stire

Stiri medicale: Noiembrie 2010


Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Vaslui a anuntat, luni, ca laboratoarele medicale din judet, aflate sub contract cu institutia de sanatate au primit fondurile necesare pentru a relua efectuarea de analize medicale gratuite.

Potrivit CJAS Vaslui, la ultima rectificare bugetara, fondurile pentru analize medicale gratuite au fost suplimentate cu suma de 253.000 de lei, bani care vor putea fi cheltuiti incepand cu 1 decembrie.

'Sumele alocate sunt suficiente pentru rezolvarea listelor de asteptare inregistrate in luna noiembrie si pentru solicitarile din luna decembrie a acestui an', a declarat, luni pentru AGERPRES, Corneliu Mihalache, presedintele CJAS Vaslui.

Laboratoarele de analize medicale din

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a solicitat, luni, prefectilor, intr-o intalnire avuta la sediul MAI, sa formuleze propuneri care sa duca la interzicerea vanzarii plantelor si substantelor cu proprietati psihoactive, se arata intr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

'Va trebui sa luam masuri ferme, sa incercam sa gasim cadrul legal si masurile potrivite astfel incat sa scoatem de pe piata aceste produse care fac victime. Va solicit sa urmariti cu toata atentia aceasta problema ingrijoratoare si sa-mi aduceti la cunostinta toate problemele pe care le intampinati in acest sens', le-a spus Traian Igas prefectilor prezenti.

Potrivit comunicatului MAI, la intalnirea cu prefectii,

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 10.000 de persoane din judetul Vaslui sufera de diabet, peste 200 de cazuri fiind inregistrate in anul 2010.
Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Vaslui, numarul persoanelor care au diabet este in continua crestere, astfel ca in ultimii trei ani el s-a dublat.

'Avem de-a face cu o 'epidemie' de diabet. In fiecare luna, in judet, sunt depistati noi pacienti. Din nefericire, diabetul de tip II nu doare, astfel ca multi dintre ei sunt descoperiti in stadii avansate', a declarat luni pentru AGERPRES Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Din numarul total de 9.928 de bolnavi, 2.020 sunt in evidenta cu diabet zaharat

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Politia Romana sustine, intr-o replica la declaratiile primarului Andrei Chiliman, ca infractionalitatea din Sectorul 1 Bucuresti a scazut, in noua luni ale anului 2010, cu 131 de fapte.

Intr-un comunicat de presa remis, luni, AGERPRES, Politia Romana dezminte afirmatiile lui Chiliman potrivit carora 'Politia Nationala inchide ochii la magazinele etnobotanice'.

'Politia Romana a intreprins, inca de anul trecut, in urma aparitiei unor magazine in care se comercializau o serie de produse ce au in componenta plante si substante cu proprietati psihoactive (...) demersurile necesare in vederea reglementarii situatiei produselor comercializate prin 'magazinele de vise', dupa modificarea cadrului legislativ fiind declansate actiuni de

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Peste 112.000 de persoane au murit in Europa in catastrofe naturale determinate de fenomene meteorologice, in ultimii 20 de ani, a anuntat luni la Bonn Organizatia Mondiala a Sanatatii /OMS/, citata de EFE.

Astfel, numai valul de arsita din 2003 a costat viata a cel putin 70.000 de oameni pe batranul continent, a precizat un purtator de cuvant al OMS in cadrul unui congres cu privire la schimbarile climatice, congres ce coincide cu debutul summit-ului de la Cancun /Mexic/ consacrat aceleiasi probleme.

De asemenea, temperaturile neobisnuit de ridicate inregistrate in vara acestui an in Rusia si care au provocat zeci de incendii

30-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Doctorul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul Unitatii de Primire a Urgentelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgente Sfantul Ioan din Iasi solicita sprijinul Ministerului Sanatatii si Ministerului Apararii pentru finalizarea lucrarilor la parterul cladirii in care ar trebui sa fie mutat Spitalul Clinic de Urgente Sfantul Ioan din Iasi.

'Solicitam sprijinul ministrului Sanatatii, Cseke Atilla, precum si subsecretarului de stat pe Medicina de Urgenta, Raed Arafat, sa emita urgent un ordin de ministru sau o hotarare de guvern pentru deschiderea noului spital. Suntem convinsi ca cei doi demnitari nu pot fi indiferenti la sanatatea iesenilor si ca vor raspunde acestei solicitari.(...)Speram ca

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Reprezentantii pensionarilor din judetul Olt au solicitat, luni, in cadrul Comisiei de dialog civic, sprijinul Directiei de Sanatate Publica Olt in facilitarea unor intalniri intre medici si varstnici pentru a le fi prezentate acestora din urma informatii despre masurile de prevenire a bolilor de sezon.

Directorul DSP Olt, Adela Bobes, a precizat ca medicii sunt dispusi sa participe la intalniri cu scop preventiv si de informare a persoanelor varstnice iar intalnirile in cauza se vor derula in functie de calendarul intocmit de reprezentantii varstnicilor si pensionarilor din fiecare oras.

O asemenea intalnire s-a desfasurat deja la Slatina saptamana trecuta si urmeaza

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judetean (CJ) Satu Mare a alocat in cadrul sedintei de luni bani pentru realizarea unui proiect de incalzire cu apa geotermala a Spitalului Judetean.

Presedintele CJ Csehi Arpad a declarat ca s-au alocat 80.000 de lei pentru elaborarea documentatiilor ce presupun ridicari topo, studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru incalzirea cu apa geotermala a cladirii Spitalului Judetean, Serviciului de Ambulanta si a Centrului de Transfuzii Sanguine.

Proiectul va fi depus spre finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu, care urmeaza sa lanseze o sesiune pentru energie verde.

'Voi fi multumit daca reusim sa reducem macar cu 20% cheltuielile de incalzire. Licitatia

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Consilierii municipali braileni si-au asumat raspunderea si au votat luni proiectul de hotarare prin care se interzice comercializarea produselor etnobotanice pe teritoriul municipiului Braila.

Hotararea mai interzice distribuirea, oferirea gratuita, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale si/sau substantelor care ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, halucinogene, euphoric si pshihotrope.

Intr-un raport prezentat consilierilor locali de Directia de Sanatate Publica Braila se arata ca, de la inceputul anului, s-au semnalat 61 de cazuri de tineri cu varsta cuprinsa intre 17 si 38 de ani.

Potrivit primarului de Braila, Aurel Simionescu, in municipiu exista 12 astfel de magazine

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 200 de angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc au declansat, luni, un protest spontan, nemultumiti ca nu au primit al 13-lea salariu pe anul 2009. Cadrele sanitare au iesit in curtea spitalului si si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca nu isi primesc drepturile salariale la timp.

Liderul Sanitas Harghita, Nyulas Emma, a declarat ca oamenii au ajuns la ultimele resurse sufletesti, materiale si de rabdare si asteapta din partea conducerii o solutie pentru rezolvarea problemei.

'Este, intr-un fel, foarte deprimant ca din partea conducerii manageriale nu am primit nicio solutie si niciun cuvant de bunavointa la adresa

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat luni ca este multumit de forma bugetului de care va beneficia Ministerul Sanatatii in anul 2011, fiindca este prevazuta o crestere cu 8% fata de bugetul din 2010, ceea ce va permite demararea unor programe de investitii in domeniu.

'In ultima varianta a bugetului, discutata in coalitie, bugetul Ministrului Sanatatii este in crestere cu 8% fata de anul acesta. Este un pas important. Cred ca bugetul Ministerului Sanatatii este unul sustenabil si care va putea permite anumite programe de investitii. Vom avea doua-trei programe prioritare, care vizeaza bolile cardio-vasculare, terapie intensiva, unde vom avea un

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 1,3 milioane lei au fost alocati de catre Consiliul Judetean (CJ) Prahova pentru reabilitarea si modernizarea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti, aceasta fiind prima dintre cele trei unitati spitalicesti aflate in administrarea CJ care au finalizat investitiile aferente anului 2010.

Potrivit unui comunicat de presa al CJ Prahova, peste 70.000 lei a costat reabilitarea unui punct termic, in timp ce lucrarile de modernizare a unei statii hidrofor s-au cifrat la aproximativ 185.000 lei.

De asemenea, fondurile primite de la administratia judeteana au fost utilizate si pentru inlocuirea unui cazan cu abur in valoare de 152.000 lei, pentru reparatii care au

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice constata cu ingrijorare ca propunerea pentru bugetul alocat sanatatii pe 2011 e un grav atentat impotriva populatiei, careia ii pune in pericol sanatatea si viata, se arata intr-un comunicat de presa remis, luni, AGERPRES, de COPAC.

Reprezentantii COPAC solicita autoritatilor responsabile sa exprime o pozitie oficiala despre modul cum vor asigura desfasurarea actului medical in 2011.

'Solicitam public ministrului Sanatatii, domnul Cseke Attila, sa lupte pentru a asigura un buget normal la Ministerul Sanatatii sau sa isi dea demisia, pentru ca aceasta situatie nu poate si nu trebuie sa fie acceptata de niciun om politic responsabil

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Democrat-liberalii din Consiliul Local Timisoara (CLT) vor inchiderea tuturor magazinelor 'de vise' din oras, initiind si un proiect de hotarare de consiliu local care sa stopeze vanzarea de plante etnobotanice.

Ovidiu Ciuhandu, liderul de grupului PDL din CLT, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca masura concreta va consta in solicitarea catre Primarie de a nu mai acorda autorizatii de functionare pentru firmele care declara ca au acest obiect de activitate.

'Este un proiect prin care dorim sa interzicem accesul acestor substante pe raza municipiului Timisoara. Nu o sa le mai dam autorizatie de functionare', a declarat Ovidiu Ciuhandu, care s-a

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Sala de urgenta a unui spital important din Bucuresti primeste in medie 17 pacienti pe ora si in jur de 146.000 pe an, cifre care dau masura presiunii exercitate asupra sistemului medical de urgenta din Romania, in conditiile in care numarul de specialisti repartizati in camera de urgenta reprezinta o treime din cel impus de Uniunea Europeana.

Luand in considerare si faptul ca aproape 50% dintre cazurile medicale de urgenta dintr-un spital din Bucuresti provin din alte judete, sistemul de telemedicina de urgenta este, in prezent, una dintre solutiile cele mai eficiente care ii ajuta pe medici sa-si faca meseria si

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Programul ''Respect pentru viata'', prin care Romania va beneficia de o retea de asistenta medicala de urgenta la distanta in 19 judete ale tarii, a fost lansat luni.

Prin acest program, 16 unitati medicale (situate in judetul Bihor si in judete din zona de SE a Romaniei) vor fi conectate continuu la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Bucuresti si vor primi asistenta medicala de urgenta si de specialitate.

Noua retea se va uni cu centrul de comanda deja existent la Spitalul Clinic Judetean Targu Mures, care deserveste 40 de puncte medicale.

''Respect pentru viata'' este o initiativa dezvoltata in parteneriat cu Ministerul

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

O echipa de chirurgi francezi a anuntat luni ca a folosit cu succes pe mai multi pacienti afectati de cancer o tehnica originala de reconstructie a traheii din tesuturile bolnavului. Aceasta realizare chirurgicala, prezentata ca premiera mondiala de Centrul chirurgical 'Marie Lannelongue', asociaza chirurgia toracica si pe cea plastica, informeaza publicatia Le Point.

Tehnica a fost pusa la punct in ultimii sase ani si utilizata pe sapte pacienti. Cinci dintre acestia, bolnavi de cancer, sunt in viata si si-au reluat activitatea. Ceilalti doi au murit din cauza unor infectii respiratorii, legate de absenta 'cililor' de pe traheea normala, o 'imperfectiune' pe

30-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Partidul Conservator (PC) va depune in perioada urmatoare un proiect legislativ de interzicere a comercializarii pe Internet a plantelor etnobotanice si a substantelor cu efect halucinogen.

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat luni, dupa sedinta Biroului Executiv Central, ca parlamentarii conservatori continua astfel campania impotriva vanzarii plantelor etnobotanice, amintind ca acestia au mai initiat un alt proiect ce prevede interzicerea magazinelor etnobotanice la distante mai mici de cinci kilometri fata de unitatile de invatamant si spitale.

Potrivit conservatorilor, datele Agentiei Nationale Antidrog arata ca anul trecut din cauza consumului de plante etnobotanice au murit cel putin 32 de persoane si peste 1.800

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Iranul a utilizat ambulante ale Crucii Rosii Iraniene pentru a aduce arme si agenti in Liban in timpul razboiului din 2006 dintre Israel si Hezbollahul libanez, releva un document diplomatic american dezvaluit de WikiLeaks, informeaza luni AFP.

Documentul din 2008, provenind din Dubai, citeaza o sursa iraniana potrivit careia Crucea Rosie iraniana servea drept acoperire pentru membri ai Gardienilor Revolutiei, corpul ideologic de elita al fortelor armate iraniene, pentru ca ei sa se infiltreze in Liban in timpul conflictului.

''Vehicule ale Crucii Rosii care transportau material medical serveau, de asemenea, la transportul armelor'', se poate citi in documentul publicat pe site-ul web

30-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) saluta noile masuri anuntate de ministrul Sanatatii Cseke Attila si isi exprima increderea ca si celelalte propuneri ale sale, de instituire a unor conditii economice normale pentru farmacie, vor fi intampinate cu aceeasi deschidere, se arata intr-un comunicat de presa remis luni AGERPRES.

Timp de 15 ani CFR a solicitat neincetat autoritatilor asigurarea conditiilor necesare pentru ca profesia de farmacist sa poata fi exercitata fara presiuni externe nedorite, iar pacientii sa poata avea acces la cele mai bune si profesioniste servicii farmaceutice: proprietatea farmaciei sa fie rezervata doar farmacistilor (asa ca in majoritatea tarilor europene!), sa

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Liderii coalitiei de guvernare au discutat, luni, despre bugetul asigurarilor de sanatate pentru anul 2011, urmand ca joi sa fie analizate propuneri pe aceasta tema.

'S-a discutat strict pe bugetul asigurarilor de sanatate, pentru ca acolo avem o problema critica. Chiar daca scade, este inca foarte mare. Ministrul Sanatatii a prezentat o serie de solutii, fiecare a prezentat puncte de vedere, dar nu sunt armonizate si o sa le prezentam joi', a declarat, pentru AGERPRES, deputatul minoritatilor nationale Varujan Pambuccian, unul dintre liderii coalitiei de guvernare.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, lunea trecuta, ca CNAS

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Organizatia Studentilor Medicinisti (OSM) din Cluj-Napoca a lansat, luni, un apel pentru donare de sange, o campanie de recoltare urmand sa se desfasoare la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina (CRTS), in perioada 7-10 decembrie.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de OSM, campania organizata de studentii medicinisti in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie ''Iuliu Hatieganu'' si cu CRTS se va desfasura sub deviza ''Doneaza! Sangele tau poate salva vieti!''.

In perioada mentionata, la CRTS se vor face recoltari de sange zilnic, intre orele 8,00 si 12,30.

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Oameni de stiinta spun ca sunt cu un pas mai aproape de a reusi inversarea procesului de imbatranire, dupa ce au intinerit organe uzate la soareci in varsta. Tratamentul experimental dezvoltat de cercetatori de la Harvard Medical School au transformat soareci batrani si fragili in animale sanatoase, prin regenerarea corpurilor lor imbatranite, informeaza Guardian.

Regenerarea surprinzatoare a animalelor i-a facut optimisti pe oamenii de stiinta in privinta unor reusite asemanatoare la om - daca nu inversarea procesului de imbatranire, cel putin incetinirea lui.

O terapie anti-imbatranire ar putea avea un impact dramatic asupra sanatatii publice, prin scaderea ponderii problemelor legate de

30-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Organizatia Studentilor Farmacisti din Cluj-Napoca (OSF) desfasoara, intre 29 noiembrie si 3 decembrie, o campanie de responsabilizare si informare sociala asupra virusului HIV si consecintele infectiei cu acesta, a anuntat luni OSF.

Pe intreaga durata a campaniei, exceptand ziua de 1 decembrie, la Laboratorul de Epidemiologie al Directiei de Sanatate Publica, de pe strada Nicolae Balcescu nr. 25, se vor efectua, intre orele 8,00 si 10,00, testari gratuite HIV/SIDA si consiliere cu privire la infectia cu virusul HIV, modalitatile de contactare si de prevenire, precum si la conduita sociala si medicala a pacientului infectat. Totodata, se vor imparti materiale informative pentru

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

'Scoala pentru parinti' este titlul unui proiect finantat de Uniunea Europeana cu peste 67.000 de euro si care s-a derulat, pe parcursul a 11 luni, la Braila, vizand oferirea de sfaturi practice parintilor care au copii cu probleme de sanatate mintala.

Integrat in Serviciul Social Integrat 'Elpida', proiectul a fost implementat in parteneriat de Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila, Directia de Sanatate Publica si Fundatia Hellas XXI Century Volos Grecia, in colaborare cu aplicantul, care este Fundatia 'Euro 21'.

Potrivit directorului DGASPC Braila, Alexandru Sculschi, numarul copiilor cu dizabilitati din judetul Braila a inregistrat o crestere ingrijoratoare

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Fostul ministru al Tineretului, democrat-liberala Monica Iacob Ridzi, a fost internata la Spitalul clinic Universitar in sectia de hematologie, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse medicale.

Potrivit acestora, democrat-liberala a fost internata de vineri. Ea sufera de un sindrom mielodisplazic, a dezvoltat o leucopemie severa si ramane sub observatia medicilor.

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Peste doua treimi dintre absolventii Facultatii de Medicina si Farmacie (FMF) Oradea care au participat la sesiunea de rezidentiat din 21 noiembrie au obtinut punctaj de promovare.

Concursul a fost promovat de 149 dintre cei 212 absolventi ai FMF, adica un procentaj de 70,28, informeaza un comunicat transmis, luni, de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor. Dintre cei 149 de absolventi promovati, 144 au participat la domeniul medicina si 5 in domeniul medicina dentara.

Rezultatele mai bune din acest an fac parte dintr-un trend ascendent al ultimilor ani, concomitent cu consolidarea pozitiei Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea in randul facultatilor

30-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Ministerul pentru Probleme Sociale din landul german Saxonia Inferioara, din nordul tarii, a observat o crestere a numarului de cazuri de cancer inregistrate in randul populatiei din localitatile aflate in vecinatatea depozitului de deseuri nucleare din Asse, transmite vineri EFE.

Potrivit Registrului epidemiologic pentru cancer (EKN), intre anii 2002 si 2009, cazurile de leucemie la barbati s-au dublat, in timp ce cancerul de pancreas la femei s-a triplat fata de statisticile intocmite in alte zone, a informat televiziunea publica germana ARD.

Autoritatile au creat un grup special de lucru pentru a studia cauzele si factorii de baza care au provocat cresterea numarului

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Epidemia de holera din Haiti a fost importata, tulpina neputand proveni nici din mediu si nici din taberele de sinistrati ai seismului de la 12 ianuarie, a declarat pentru AFP profesorul francez Renaud Piarroux, un epidemiolog care tocmai s-a intors dintr-o misiune pentru guvernul haitian.

Profesorul Piarroux, specialist in holera, revenit duminica dintr-o misiune de trei saptamani in Haiti la solicitarea Ministerului haitian al Sanatatii si a ambasadei franceze, a ajuns la concluzia ca epidemia "nu este legata de seism si nu a fost provocata de o tulpina existenta in mediu".

"Epidemia a inceput in centrul tarii. Nu la malul marii si

29-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Teste ADN efectuate pe locuitorii unui sat din vestul Chinei duc la concluzia ca acestia ar fi inruditi cu populatii europene. Un universitar britanic considera in anii 1950 ca acest sat ar fi fost fondat in anul 36 i.e.n. de legionari romani, relateaza site-ul maxisciences.com.

Ochi verzi, par blond - sunt caracteristici occidentale neasteptate, prezente la locuitorii unui sat din vestul Chinei. Analizele genetice efectuate au aratat ca aproape doua treimi din locuitorii din Liqian au o indepartata origine caucaziana (termen anglo-saxon care desemneaaza rasa" alba").

Studiile vin in sprijinul teoriei lansate in anii 1950 de Homer Dubs, profesor de istorie

29-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Coalitia Europeana a Pacientilor cu Cancer s-a reunit la Bucuresti in perioada 27-28 noiembrie cu scopul de a colabora atat la nivel national, cat si la nivel european in actiuni concentrate pe pacient.

In special, in tarile din Europa Centrala, problema cancerului este mai acuta decat in restul Europei, a evidentiat sambata Tom Hudson, presedintele Coalitiei Europene a Pacientilor cu Cancer.

El a mentionat ca acest lucru se regaseste mai ales in ceea ce priveste accesul la tratament si calitatea ingrijirilor, tratamentul fiind dificil si limitat.
De aceea, riscul de a muri de cancer de inainte de varsta de 75 de ani este

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Cea de a XIX-a editie a Zilelor Medicale Oradene, manifestare de traditie a Facultatii de Medicina si Farmacie (FMF) din Oradea, a fost una record fata de editiile anterioare prin numarul de participanti, numarul de lucrari prezentate, sectiuni noi si premii speciale.

Evenimentul, desfasurat in perioada 25-27 noiembrie, a reunit 600 de participanti din tara si strainatate, din care 305 medici, 120 de studenti, 45 de stomatologi, 40 de farmacisti si 90 de asistenti.

Acestia au pregatit si prezentat un numar record de cursuri (30 doctori, 20 studenti), 550 de prezentari orale, 5 lucrari video-session si 101 postere, in total 701

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Sute de persoane, medici, rezidenti sau asistenti medicali au venit, sambata, la cea de-a cincea editie a Targului International de Cariere Medicale si Farmaceutice organizat la Iasi, in speranta ca isi vor gasi un loc de munca in clinici si spitale din alte state europene printre cele 4.000 de oferte prezentate.

Vizitatorii s-au interesat la Targul International de Cariere Medicale de conditiile in care ar putea sa profeseze in tari precum Franta, Anglia, tarile Scandinave si Germania, unde castigul lunar variaza, in functie de specialitate, vechime si experienta profesionala, intre 80.000 si 200.000 euro pe an.

Desi ofertele vizeaza medici specialisti,

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Medicii reumatologi din Cluj au elaborat un chestionar pe care il vor distribui, cu ajutorul Asociatiei Pacientilor cu boli reumatismale inflamatorii (APBRI), bolnavilor pe care ii au in evidenta, cu scopul de a sistematiza o serie de date concrete si recente care le lipsesc specialistilor in domeniu, nevoiti sa apeleze la informatiile de la nivel european.

'Aceste chestionare se vor adresa pacientilor cu boli inflamatorii reumatismale si vor avea rolul de a obtine o fresca a vietii acestor pacienti, a unor date legate de momentul diagnosticului, de terapia la care sunt supusi, de datele legate de boala de baza, de gradul

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Specialistii de la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic de Urgente Sfantul Ioan din Iasi solicita Ministerului Sanatatii emiterea unei dispozitii care sa le ofere posibilitatea sa isi desfasoare activitatea medicala in noul imobil construit in curtea spitalului.

Dr. Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU, sustine ca din cauza ninsorii peste 50 de persoane au suferit diferite traumatisme prin alunecare si, ca atare, au necesitat ingrijiri medicale. Dintre acestea, peste 30 de cazuri dintre acestea sunt reprezentate de fracturi, entorse, luxatii si contuzii ce sunt evaluate rapid echipele mixte de specialisti care cu greu fac fata adresabilitatii crescute.

De asemenea,

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Crucea Rosie Romana va lansa, sambata, campania sociala 'Fii generos! Ajuta o familie de sarbatori!' care implica o colecta de rechizite pentru copiii proveniti din familii nevoiase, informeaza un comunicat remis AGERPRES.

''Lipsa incaltamintei sau a imbracamintei, precum si a rechizitelor scolare sunt motivele pentru care sute de parinti nu-si pot trimite copiii la scoala. Crucea Rosie Romana (...) si-a propus sa vina in sprijinul copiilor nevoiasi din localitatile Comanesti, Margineni si Rachitoasa din judetul Bacau si localitatile Pecica si Nadlac din judetul Arad. Copiii provin din familii care traiesc intr-o stare de saracie extrema, cauzata de inundatiile din vara acestui

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeteni au aprobat, vineri, intr-o sedinta ordinara transferul managementului Spitalului Clinic Municipal Arad la Consiliul Judetean, dupa ce, anterior, Consiliul Local Municipal Arad aprobase de asemenea acest transfer.

Proiectul de hotarare al Consiliului Judetean Arad se constituie intr-un acord de principiu, urmand sa se initieze o Hotarare de Guvern pentru transferul managementului acestei unitati sanitare.

Hotararea consilierilor judeteni are la baza dorinta realizarii unui spital cu o structura complexa de specialitati medico-chirurgicale, in masura sa asigure asistenta medicala de specialitate pacientilor din intregul judet.

'Pentru a avea o crestere calitativa a actului medical, trebuie sa avem o imagine de ansamblu a sistemului

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat, vineri, ca nu intra in atributiile Ministerului Sanatatii sa inchida magazinele care comercializeaza produse etnobotanice, ci acest lucru tine de administratiile locale.

Potrivit ministrului, exista o comisie interministeriala care analizeaza substantele etnobotanice, fiind interzise 35 de substante si 9 plante.

Ministrul a facut aceste declaratii la Conferinta europeana a OMS 'O sanatate mai buna, o viata mai buna: copiii si tinerii cu dizabilitati intelectuale si familiile lor', organizata de UNICEF, precizarile venind in urma unei intrebari a presei, care se referea la inchiderea ''magazinelor de vise''.

Referindu-se la acest subiect, dr. Lucian Vasiliu, de la Centrul de

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne


Secretarul Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, liberalul Horia Cristian a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca este nevoie de o restructurare profunda a sistemului asigurarilor de sanatate.

El a mai afirmat ca este de acord si cu introducerea coplatii - desi este o masura neplacuta pentru toti -, dar sumele ce vor fi colectate din coplata sunt extrem de mici si nu vor rezolva problemele financiare din Sanatate.

'Am spus, intotdeauna, ca introducerea coplatii este necesara. Sistemul sanitar este subfinantat, din multiple motive, dar lucrurile bune merg pana aici. Din pacate, sistemul pe care-l propune Ministerul Sanatatii nu va rezolva

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne


Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a semnat, vineri, alaturi de decidenti din domeniul sanatatii din 53 de tari din Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), declaratia 'O sanatate mai buna, o viata mai buna: Copiii si tinerii cu dizabilitati intelectuale si familiile lor'.

Prin semnarea declaratiei si a planului de actiune a fost exprimat angajamentul de a oferi o viata mai buna tinerilor cu dizabilitati intelectuale prin imbunatatirea accesului acestora la ingrijiri medicale de buna calitate.

'Este nevoie de o colaborare permanenta intersectoriala pentru sustinerea copiilor si tinerilor cu dizabilitati intelectuale. Trebuie sa luam masuri pentru depistarea precoce si interventia timpurie

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne


Organizatia PSD Cluj cere demisia ministrului Sanatatii, Cseke Attila, pentru 'modul defectuos' in care ar fi avut loc examenul de rezidentiat.

Printr-un comunicat transmis vineri, PSD Cluj cere si demisia secretarului de stat Adrian Streinu Cercel.

Seful departamentului 'Sanatate' al PSD Cluj, dr. Iosif Zagrean, sustine ca au existat prea multe greseli la examenul respectiv.

'Nu este admisibil ca la un examen de asemenea importanta sa fie greseli de fond (anularea a cinci intrebari din care doua nu erau in programa), cat si greseli de forma (modificarea notelor dupa anularea celor cinci intrebari)', a aratat, prin intermediul comunicatului, dr. Iosif Zagrean.

El considera ca

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Medici chirurgi specialisti in gastroenterologie efectueaza vineri si sambata, la Clinica Medicala III din Cluj-Napoca, interventii chirurgicale endoscopice constand in fixarea unor proteze in aparatul digestiv la zece pacienti cu cancer gastro-intestinal, interventiile fiind transmise in direct, pe un ecran de proiectie, in sala de curs a clinicii.

Demonstratiile medicale in direct sunt realizate in cadrul primului atelier de lucru de endoscopie interventionala din Romania, la care participa 160 de medici si 40 de cadre medicale medii.

Echipele de medici vor realiza, de asemenea, sase interventii chirurgicale la pacienti cu afectiuni ale intestinului subtire.Atelierul de lucru este organizat de Societatea Romana de

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Directorul Scolii Federale de antrenori, Mircea Radulescu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa organizata la Casa Fotbalului, ca institutia pe care o conduce ia in calcul testarea psihologica a antrenorilor, dupa foarte mediatizata iesire nervoasa a fostului tehnician al lui CFR Cluj, Sorin Cartu, in meciul de marti cu FC Basel din Liga Campionilor.

Radulescu a precizat insa ca aceasta testare psihologica este dificil de realizat, deoarece 'nu putem crea in laborator conditiile de la un meci'.
Seful Scolii de antrenori crede ca presa a exagerat in oarecare masura prin felul cum a reflectat gestul lui Cartu.

Chiar daca iesirea din

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Peste 6 milioane de spanioli sufera de migrene si cefalee. Potrivit datelor Societatii Spaniole de Neurologie publicate de revista Cephalgia, intre 12 si 15 la suta din populatie sufera de tulburari neurologice cronice care ii impiedica sa desfasoare orice activitate. Dupa zeci de ani de studii si de cercetari, medicina si stiinta nu au descoperit de ce ne doare capul, noteaza vineri ziarul La Razon.

Este o problema pe cat de veche pe atat de raspandita. O boala de care au suferit personaje precum Maria Tudor, Nietzsche, Freud, Jefferson sau Grant. Exista peste 300 de tipuri de cefalee.

Exista persoane la

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

La 61 de ani, cantaretul american Billy Joel a facut o dubla operatie chirurgicala la sold, ca urmare a suferintelor provocate de o boala congenitala. Fosta sa sotie, Christie Brinkley, a dezvaluit aceasta informatie intr-un interviu in site-urile RadarOnline.com si Shape.com.

Billy Joel s-a operat in Long Island (New York), 'la ambele solduri in acelasi timp. A spus ca, daca n-o face in acelasi timp, nu va avea niciodata curajul sa faca doua operatii', a afirmat fostul manechin Christie Brinkley. 'Se simte bine si a trecut cu usurinta prin aceasta incercare', a adaugat ea.

Billy Joel a spus recent ca doreste sa

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) din Tulcea va functiona intr-o noua cladire pe care o va imparti cu asociatia 'Dincolo de aparente' care se ocupa de copiii cu autism.

Consiliul Judetean (CJ) a aprobat vineri, intr-o sedinta in plen, darea in folosinta gratuita a unui parti dintr-o cladire pe o perioada de 10 ani, dupa ce imobilul in care functioneaza in prezent a fost cedat fara plata acum trei ani ca sediu pentru Episcopia Tulcei.

'Ma bucur ca am finalizat cedarea cladirii in care functiona CTS in integrum in folosinta exclusiva pentru destinatia de resedinta a episcopului si Episcopiei Tulcei. Ne-a costat

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Ministerul pentru Probleme Sociale din landul german Saxonia Inferioara, din nordul tarii, a observat o crestere a numarului de cazuri de cancer inregistrate in randul populatiei din localitatile aflate in vecinatatea depozitului de deseuri nucleare din Asse, transmite vineri EFE.

Potrivit Registrului epidemiologic pentru cancer (EKN), intre anii 2002 si 2009, cazurile de leucemie la barbati s-au dublat, in timp ce cancerul de pancreas la femei s-a triplat fata de statisticile intocmite in alte zone, a informat televiziunea publica germana ARD.

Autoritatile au creat un grup special de lucru pentru a studia cauzele si factorii de baza care au provocat cresterea numarului

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Noua sute de accidente medicale survin, in medie, in fiecare zi in spitalele si clinicile din Franta, releva cea de-a doua ancheta nationala cu privire la evenimentele nedorite grave legate de ingrijiri (Eneis), data publicitatii de Ministerul Muncii si Sanatatii si preluata de cotidianul Le Monde.

Din acest total, 400 de accidente ar fi putut fi evitate, estimeaza raportul, ale carui rezultate sunt apropiate celor din 2004.

La nivel anual, numarul accidentelor medicale in institutiile spitalicesti se situeaza intre 275.000 si 395.000

'Global vorbind, nu stam stralucit', a admis Philippe Michel, coautor al studiului, mentionand totusi progresele facute in sectiile de anestezie-reanimare sau

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Militarii raniti in accidentul de la Poligonul Cincu au fost vizitati, vineri, de ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea.

Potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES, cei trei militari ai Batalionului 26 Infanterie ''Neagoe Basarab'' au fost transferati la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ''dr. Carol Davila'' din Bucuresti.

Caporalii Danut-Marian Florea, Claudiu-Constantin Vulpoiu si Tudorica-Razvan Plai i-au raportat ministrului Apararii ca se simt foarte bine si ca asteapta sa se intoarca acasa, la familii si la colegi, cat mai curand, se precizeaza in comunicatul de presa.

Ministrul Apararii a fost informat de medicii care asigura monitorizarea pluridisciplinara si tratamentul celor trei militari

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Tarile Uniunii Europene (UE) au hotarat sa interzica, incepand de primavara viitoare, productia si comercializarea biberoanelor care contin bisfenol A, compus chimic controversat folosit la fabricarea materialelor plastice utilizate in alimentatie, a anuntat Comisia Europeana (CE), citata de AFP.

Experti din tarile UE s-au adunat joi dupa-amiaza si 'au ajuns la un acord in privinta unei propuneri a CE' de interzicere a bisfenolului A in biberoane, arata executivul european intr-un comunicat.

Producerea unor astfel de biberoane va fi interzisa incepand de la 1 martie 2011, iar comercializarea si importul, de la 1 iunie, se spune in comunicat.

'Este o veste buna pentru consumatori'

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Pentru prima data, raportul unei agentii publice vorbeste despre carentele si dezechilibrele provocate de cincisprezece regimuri de slabire, analizate in detaliu. Raportul afirma ca regimurile alimentare nu sunt lipsite de riscuri pentru sanatate.

Raportul Agentiei nationale de securitate sanitara a alimentatiei /ANSES/, publicat joi, se bazeaza pe studiul stiintific asupra unui numar de cincisprezece regimuri de slabire, scrie ziarul Le Figaro in editia de joi.

Printre cele mai cunoscute regimuri care au fost analizate se afla Atkins, regimul californian, Cohen, Dukan, Fricker, Mayo, Montignac, Weight Watchers sau cel cu supa de varza.

'O echipa de profesori si cercetatori cu inalta calificare a

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Guvernul sloven a prezentat un plan de atragere de medici straini, care sa compenseze deficitul de personal la nivel national, informeaza vineri AFP.
Planul prevede scurtarea procedurii de agrement de la doi ani la doua luni.

Potrivit executivului, Slovenia se confrunta cu un deficit de 500 de medici, care nu va putea fi acoperit prin absolventi inainte de anul 2015. Ordinul medicilor estimeaza insa un necesar de 2.000 de cadre cu aceasta calificare.

Guvernul vrea ca proiectul sa fie aprobat rapid de parlament, pentru a intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Majoritatea medicilor candidati provin din fostele republici iugoslave. Procedura actuala ii

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Judetean de Urgenta din municipiul Drobeta Turnu Severin a redus comenzile de aprovizionare cu medicamente si materiale sanitare, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, directorul institutiei, Denise Buzulica.

Situatia se datoreaza lipsei fondurilor, din luna august, dupa achitarea arieratelor, unitatea spitaliceasca acumuland o datorie de aproximativ 5,7 milioane de lei.

'Ne confruntam cu probleme serioase. Pentru luna noiembrie ni s-au decontat facturi de catre Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate Mehedinti de numai 1,9 milioane lei, cu circa 30% mai putin decat valoarea serviciilor prestate', a precizat Buzulica.

Potrivit sursei citate, cei 300.000 de lei care vor fi primiti pana la sfarsitul lunii

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Masura introducerii coplatii este una neavenita in acest moment a declarat, joi, pentru AGERPRES, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Potrivit acestuia, 'incercarea ipocrita de acoperire sub forma unor tichete dovedeste foamea de bani, desi sumele vor minime'. 'Vor fi inechitati. Cei bogati vor avea bani sa plateasca, cei cu 7 milioane nu vor plati iar cei cu 7 milioane si un leu nu vor plati ca nu vor avea suficienti bani' , a adaugat prof. dr. Astarastoae.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat aprobarea, in sedinta de miercuri a Guvernului, a proiectului de lege privind introducerea mecanismului de

27-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Tabagismul pasiv provoaca un deces din 100, respectiv peste 600.000 de decese in fiecare an in lume, dintre care 165.000 in randul copiilor, potrivit estimarilor publicate vineri de revista medicala britanica The Lancet, citata de AFP.

Copiii sunt primele victime ale tabagismului pasiv, deoarece ei nu pot evita principala sursa de expunere - parintii lor care fumeaza in casa, subliniaza autorii studiului.

Daca se adauga cei 600.000 de morti la cele 5,1 milioane de decese atribuite anual tabagismului activ, se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese din cauza tutunului pe an.

Acesta este primul studiu care evalueaza impactul global la

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Decidenti din domeniul sanatatii reprezentand 53 de tari europene se reunesc vineri la Bucuresti, pentru a negocia o declaratie importanta privind copiii cu dizabilitati intelectuale.

'Aproximativ 5 milioane de copii si de tineri din Regiunea Europeana a OMS prezinta dizabilitati intelectuale. Acesta este insa doar varful aisbergului, mii de copii nu se regasesc in baze de date si de protectie sociala, putine la numar si de proasta calitate. Serviciile pentru copiii cu dizabilitati psihice trebuie modernizate, se impune realizarea de servicii integrate si mutarea centrului de greutate spre comunitate si dezinstitutionalizarea acestora', a declarat joi pentru AGERPRES dr. Victor Olsavszky, reprezentantul

27-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Peste 87% dintre tinerii medici au obtinut punctaj de promovare la examenul de Rezidentiat din acest an, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii remis joi AGERPRES.

Astfel, un numar de 4.499 de candidati din 5.130 inscrisi au obtinut peste 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari.
Cei 4.499 de candidati cu punctaj de promovare vor fi repartizati pe cele 3.505 de locuri si posturi pe care Ministerul Sanatatii le-a scos anul acesta la concurs.

Un numar de 3.793 au obtinut punctaj de promovare in domeniul medicina. Acestia vor fi repartizati pe 3.209 locuri si posturi scoase la

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Romania se situeaza peste media europeana in privinta controalelor de sanatate si securitate a muncii, dar gestionarea riscurilor psihosociale asociate muncii este aproape neglijata in practica, se arata in concluziile sondajului ESENER al Agentiei Europene pentru Sanatate si Securitate in Munca referitor la riscurile noi si emergente, care a fost prezentat, joi, de catre specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Muncii 'Alexandru Darabont' (INCDPM).

'Riscurile psihosociale, respectiv stresul, violenta si hartuirea asociate muncii, afecteaza intens relatiile interumane, dar si productivitatea si calitatea muncii, iar sondajul ESENER arata ca tarile din sudul Europei, cu exceptia Spaniei, au un grad mai redus

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Treizeci de copii cu dizabilitati din satele brailene se intalnesc saptamanal intr-un club, realizat din fonduri europene, care are drept scop atenuarea gradului de marginalizare si izolare sociala a acestei categorii defavorizate.

Clubul este realizat de Organizatia 'Trebuie!', in cadrul proiectului 'Zambim in weekend', costul investitiei fiind de 10.000 de euro, din care 50% finantare prin programul 'Procopil' si 50% finantare proprie.

'Prin acest club ne propunem sa cream un model de serviciu de integrare, de atenuare a gradului de marginalizare si izolare sociala a copiilor cu dizabilitati din mediul rural', a declarat joi, pentru Agerpres, presedintele Organizatiei 'Trebuie!', Teodora Ilie.

Cei treizeci

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) a lansat joi un apel catre factorii politici, sectorul guvernamental si sectorul ONG-urilor cu privire la necesitatea asigurarii din bugetul national a unei finantari corespunzatoare pentru continuarea programului de lupta impotriva HIV/SIDA.
Programul a fost dezvoltat in ultimii trei ani cu finantare din partea Fondului Global impotriva HIV/SIDA, tuberculozei si malariei.

In conditiile in care criza economica se adanceste, iar Romania nu mai este eligibila in finantare de la Fondul Global, fiind listata ca tara cu venituri de nivel mediu-inalt, iar tratamentul pentru persoanele care traiesc cu HIV/SIDA este tot mai greu de asigurat, existand semnale ingrijoratoare

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Epidemia de holera care a lovit Haiti de la mijlocul lunii octombrie a facut 1.523 morti, potrivit unor cifre publicate joi de Ministerul Sanatatii, informeaza AFP.

Bilantul realizat pana la 22 noiembrie a inregistrat o crestere de 108 decese fata de precedentul, stabilit la 20 noiembrie, ce indica 1.415 morti. Numarul spitalizarilor a ajuns la 27.933 de la declansarea epidemiei, potrivit acestor noi date.

Departamentul Artibonite (nord), unde s-a declarat maladia, este cel mai afectat, cu aproximativ jumatate din decese, 723.

La Port-au-Prince, unde se afla numeroase tabere de sinistrati in urma seismului din 12 ianuarie, in conditii de igiena precare, numarul deceselor

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat joi la lansarea unui proiect destinat promovarii unui stil de viata sanatos in randul copiilor din Bucuresti, proiect initiat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala (DGAS).

'Eu cred ca vom reusi sa aducem o educatie corecta in randul copiilor in a manca si a face sport si gasesc ca este determinant pentru generatia care este mult mai desteapta decat eram noi si care trebuie sa recunoasca si sa aplice civilizatia comunitatii', a spus Oprescu.

El a recomandat, cu aceasta ocazie, un parteneriat intre unitatile de invatamant si administratia spitalelor, in conditiile in care

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Dupa aproximativ trei luni in care nu si-au mai primit banii, insotitorii si asistentii personali ai persoanelor cu handicap din judet vor intra in posesia banilor respectivi saptamana viitoare.

Directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Gorj, Ion Cupa, a declarat joi presei ca banii pe care primarii localitatilor i-au solicitat pentru a achita salariile restante ale insotitorilor si asistentilor personali ai persoanelor cu handicap au sosit, in prezent angajatii Trezoreriei lucrand la repartizarea sumelor catre primarii.

'In prezent, oamenii din Trezorerie lucreaza impreuna cu primariile la consultarea sumelor care trebuie distribuite. Ministerul Finantelor a trimis aproximativ 5 milioane de

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Reteaua Organizatiilor Furnizoare de Servicii in Domeniul Dizabilitatii - DIZABNET va finaliza la sfarsitul acestei luni un raport pentru Comisia Europeana cu privire la situatia persoanelor cu dizabilitati din Romania.

La acest raport trebuie sa contribuie toti membrii retelei, a declarat joi, la Targu Mures, expertul Diana Chiriacescu, in cadrul Forumului anual al prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati desfasurat sub titlul 'Serviciile pentru persoanele cu dizabilitati sub impactul crizei si a masurilor de austeritate din Romania'.

In cadrul forumului, Chiricescu a solicitat sprijin tuturor membrilor retelei sa contribuie cu informatii din judetele tarii la redactarea acestui raport, care sa reflecte

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Fostul ministru social-democrat al Sanatatii, Ovidiu Brinzan, a lansat joi un apel Ministerului Sanatatii sa sprijine spitalele pentru ca acestea sa nu ramana fara medicamente si materiale sanitare, la final de an.

El a declarat intr-o conferinta de presa ca este posibil ca spitalele din Timisoara, dar nu numai cele aflate in jurisdictia Municipalitatii, ci si celelalte, sa intre intr-un astfel de blocaj.

'Pe langa faptul ca vor ramane fara bani medicii, asistentele si ceilalti angajati, mai grav este ca vor ramane fara medicamente si materiale sanitare pacientii internati. Acest lucru va duce la imposibilitatea desfasurarii actului medical in aceste unitati. In

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Numarul cazurilor de infectare cu HIV in judetul Suceava a cunoscut o crestere ingrijoratoare in acest an, 21 de cazuri fiind inregistrate pana in prezent.

Seful Sectiei Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean Suceava, Corina Stanescu, a declarat presei, joi, ca de la inceputul anului s-au inregistrat 19 cazuri noi, la care se adauga alte doua recunoscute in aceasta luna.

In evidenta Spitalului Judetean se afla 176 de pacienti infectati cu HIV, la care se vor adauga cele doua cazuri confirmate luna aceasta, dar terapie ARV (antiretrovirale) urmeaza doar 158 de pacienti.

Pe de alta parte, seful Compartimentului de Supraveghere si Control al

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi ca isi doreste desfiintarea magazinelor etnobotanice dar acest lucru nu se poate realiza fara abrogarea legii in vigoare.

'Pentru acest lucru sunt demersurile facute catre Guvern. Nu vreau sa dau o dispozitie de primar care a doua zi sa fie atacata in justitie si suspendata. Voi avea nevoie de hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si in luna decembrie se va produce acest lucru. Am vazut ca exista o emulatie in acest sens, as spune normala fata de efectele plantelor etnobotanice', a precizat Oprescu.

Potrivit oficialului Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), pe site-ul

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Spitalul de Urgenta ''Sfintul Ioan cel Nou'' Suceava a ramas fara bani pentru medicamente si hrana bolnavilor.

Managerul spitalului, Vasile Rimbu, a declarat presei, joi, ca deocamdata angajatii unitatii sanitare si-au primit salariile la zi, dar nu mai exista fonduri pentru medicamente si hrana.

Rimbu a spus ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece la semnarea contractelor de finantare pentru anul in curs Casa Nationala de Sanatate a luat in calcul cheltuielile totale ale spitalelor in primele zece luni.

Potrivit lui Rimbu, Spitalul Judetean mai poate asigura medicamente timp de o luna numai pentru cazurile de urgenta.

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Fostul ministru al Sanatatii Ovidiu Brinzan (PSD) a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca implicarea Primariei Timisoara in organizarea concursurilor de manageri de la spitalele din municipiu aflate sub patronajul Municipalitatii este un aspect pozitiv.

'Acest lucru inseamna ca Primaria isi asuma, de acum inainte, responsabilitatea pentru buna functionare a spitalelor din oras, nu doar la nivel organizatoric, cat mai ales sub aspect financiar', a afirmat fostul ministru.

El a subliniat faptul ca in alte orase primariile au creat deja retele de spitale care functioneaza impreuna, sub o singura conducere, lucru care va fi analizat si de nou-creatul Departament de sanatate

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Peste 130.000 de lei amenzi si 12 magazine care comercializau produse etnobotanice au fost inchise, in ultimele doua saptamani, pe raza sectorului 6, de inspectorii primariei.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, a obtinut acordul consilierilor locali si aprobarea unei hotarari care prevede inchiderea tuturor magazinelor in care sunt vandute produse etnobotanice si care se sunt situate la mai putin de un kilometru de unitati de invatamant. In plus, administratia locala a anulat toate acordurile de functionare pentru agentii economici care incalcau prevederile acestei hotarari de consiliu.

Potrivit biroului de presa, controalele inspectorilor vor fi continuate pana la eliminarea totala a acestui gen

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Medicii germani sustin ca au vindecat complet, pentru prima data, un caz de leucemie limfoblastica, cu ajutorul unui transplant de celule stem din cordonul ombilical al unei paciente care are acum varsta de noua ani, transmite joi Efe.

Anuntul a fost facut de banca germana care stocheaza celule din cordoane ombilicale 'Vita 34', o firma infiintata in 1997 de medicii din orasul Leipzig, aflat in estul tarii.

Potrivit specialistilor din cadrul Vita 34, boala a fost diagnosticata cand fetita avea varsta de trei ani, si - dupa ce a fost supusa procedurilor de chimioterapie, s-a demonstrat ca singura posibilitate de supravietuire consta

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, ca romanii sunt mintiti zilnic in privinta posibilitatilor de a se mari salariile din sectorul bugetar, el criticandu-i pe cei care se plang de reducerile salariale de la stat.

'Sigur, romanii sunt pacaliti zilnic, sunt mintiti. O sa vedeti fete rujate, cu ochii cat cepele 'se reduc salariile, sa le aducem banii, banisorii lor'. Banisorii acestor oameni sunt bani pe care nu ii producem; ii imprumutam pentru a-i plati. Nu putem sa ne lasam pacaliti la nesfarsit de iluzii si atunci avem obligatia sa ne optimizam costurile in sistemul sanitar, unde a crescut alocarea in

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Membrii Comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii (MS), care au efectuat un control la maternitatea Spitalului Municipal Campulung, au propus sanctionarea personalului medical din sectiile de obstetrica-ginecologie si neonatologie pentru nerespectarea procedurilor medicale in cazul gemenilor prematuri.

Conform raportului de control inaintat joi ministrului Sanatatii, mentinerea nou-nascutilor cu prematuritate extrema in sectia de neonatologie a Spitalului Municipal din Campulung Muscel, care este o unitate de nivel Ib, nu este conforma cu competentele prevazute pentru acest nivel de ierarhizare, se arata intr-un comunicat al MS, remis, joi, AGERPRES.

In conformitate cu Ordinul 910/2002 si a Ordinului 1881/2006, protocolul medical in acest caz arata

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Cercetatorul rus Igor Sutiaghin, condamnat pentru spionaj in favoarea Occidentului si gratiat in cadrul istoricului schimb de spioni dintre Moscova si Washington, din luna iulie, a acuzat autoritatile ruse ca i-ar fi dat substante psihotrope in timpul interogatoriilor din inchisoare, relateaza, joi, RIA Novosti.

Sutiaghin a povestit, intr-un articol publicat de organizatia pentru drepturile omului Human Rights Online (hro.org) ca, in 1999, in timp ce se afla in inchisoare la Moscova, i se puneau substante psihotrope in supa si in coniac, care i-au produs pierderi de memorie.

Un reprezentant al Serviciului Federal de Securitate /FSB/ a dezmintit acuzatiile, calificandu-le 'scorneli'. 'Articolul este

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

'Planul rosu' de interventii in situatii de accidente colective va deveni functional in cel mult doua saptamani.

Prezent joi la Conferinta nationala de medicina de urgenta si salvari in situatii speciale 'Search and Rescue 2010', care se desfasoara la Baile Felix, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii dr. Raed Arafat a declarat, pentru AGERPRES, ca acest concept al 'planului rosu' este prevazut in cadrul legislatiei privind sistemele de urgenta si urmeaza sa fie implementat in fiecare judet.

Acesta prevede modul de interventie din partea mai multor institutii in caz de accident colectiv, care depaseste resursele existente de interventie.

'Ideea este ca, in momentul

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Un sistem fraudulos de inserare de termene farmaceutice pe site-urile institutionale de pe Internet pentru ''a insela'' motoarele de cautare si a permite unor portaluri ce vand ilegal medicamente sa le introduca coduri si sa le prezinte drept ''fiabile'', constituie una dintre tehnicile folosite de hackeri care fac parte din organizatii de vanzare de medicamente contrafacute.

Acest lucru a fost dezvaluit de Expert Workshop, organizat la Roma, in cadrul Proiectului Impact - organismul anti-contrafacere creat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2006 -, informeaza miercuri Agentia italiana Il Velino.

'Odata cu cresterea alfabetizarii informatice a crescut si recurgerea la canale online

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Epidemia de holera care afecteaza statul Haiti se face deja simtita cu putere in capitala Port-au-Prince, unde sunt deja peste o suta de morti. La fel ca si in alte zone din tara, in capitala lipsesc masurile necesare de lupta impotriva acestei boli, transmite joi EFE.

In special, este nevoie de mai multa actiune in domeniul preventiei, in paralel cu distribuirea mai rapida a apei potabile. De asemenea, trebuie urgentate procedurile de clorurare a apei, de distributie a sapunului si de instalare a punctelor de rehidratare, a explicat purtatorul de cuvant al Organizatiei Medici fara Frontiere (MSF), Alois Hug.

'S-a facut putin'

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Asistenta Florentina Carstea de la Maternitatea Giulesti s-a prezentat joi la Parchetul General, unde procurorii ii vor prezenta materialul de urmarire penala in dosarul privind incendiul soldat cu moartea a sase bebelusi.

Parchetul a finalizat ancheta in acest caz, urmand sa trimita dosarul in instanta, dupa ce toti inculpatii vor lua la cunostinta probele stranse de procurori.

Florentina Carstea este acuzata de savarsirea infractiunilor de ucidere din culpa si vatamare corporala grava, ea stand dupa gratii aproximativ doua luni.

Procurorii sustin ca ea nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului, in sensul ca nu a supravegheat in permanenta nou-nascutii aflati

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Regimurile alimentare sunt serios incriminate de o echipa de medici, intr-un raport publicat joi si citat de cotidianul Le Parisien.

Un grup de medici a primit anul trecut sarcina de la ANSES (Agentia nationala de securitate sanitara a alimentatiei) sa intocmeasca un raport despre regimuri. Raportul, intitulat 'Evaluarea riscurilor legate de practicile alimentare de slabit', va fi dat publicitatii joi dupa-amiaza.

Jean-Michel Lecerf, seful serviciului nutritie de la Institutul Pasteur din Lille (nord), conducatorul grupului de lucru, a dezvaluit cateva idei principale din document. Sunt concluzii care incrimineaza in general regimurile de slabire, pe unele mai mult decat pe altele, indeosebi regimul

26-11-2010
Tip stire
Stiri interne

Statele Unite ale Americii (SUA) ar trebui sa fabrice si sa stocheze la scara mare doze de vaccin impotriva holerei pentru a putea interveni rapid in cazuri de epidemie precum cea care loveste in prezent Haiti, au apreciat trei cercetatori intr-o scrisoare deschisa data publicitatii miercuri, relateaza AFP.

'Costurile crearii si gestionarii unui stoc de mai multe milioane de doze de vaccin impotriva holerei ar fi scazute', scriu Matthew Waldor, de la Facultatea de medicina a Universitatii Harvard, Peter Hotez, de la Universitatea George Washington, si John Clemens, director al Institutului international pentru vaccinuri (IVI), din Coreea de Sud.

'Dar beneficiile umanitare

26-11-2010
Tip stire
Stiri externe

Pagini