Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/26/2020
Data stire

Stiri medicale: Aprilie 2011


Constructia bugetara pe orizontul de timp 2011-2014 a fost configurata in conditiile consolidarii conceptului de guvernanta economica lansat la nivel european, care cuprinde un amplu pachet legislativ, ce va introduce mai multa disciplina si rigoare in procesele macroeconomice din tarile membre ale UE si va preveni viitoare crize, potrivit proiectului Programului de convergenta 2011 - 2014, elaborat de Guvern..

In contextul profundei crize economice mondiale care a afectat si economia Romaniei, Guvernul a pus la punct o strategie de consolidare care sa se concentreze asupra unui amplu proces de reforma pe partea ajustarii cheltuielilor in sectorul public, cat si asupra masurilor

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Tribunalul Prahova a emis joi mandate de arestare preventiva pentru sapte persoane acuzate de trafic de droguri de mare risc.

Potrivit procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Ploiesti, Ionut Botnaru, printre suspecti se afla Judet Silviu, din Bucuresti, si Anghel Alexandru Marian, din Slanic, patroni ai unor magazine in care se comercializau etnobotanice care contin etcatinona, substanta considerata drept drog de risc.

Procurorii DIICOT Ploiesti au efectuat miercuri 11 perchezitii la adrese din Bucuresti si din judetul Prahova intr-un dosar privind traficul ilicit de droguri de risc.

Actiunea a vizat trei magazine in care

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Mihaela Geoana a fost realeasa, vineri, cu majoritate de voturi, pentru un nou mandat in functia de presedinte al Societati Nationale de Cruce Rosie Romana (SNCRR), in urma votului Adunarii Generale SNCRR.

Ea a fost realeasa cu 112 de voturi pentru, patru voturi fiind anulate, dintr-un total de 116 voturi.Mihaela Geoana a fost singurul candidat pentru functia de presedinte al Crucii Rosii Romana (CRR). Dr. Sorin Oprescu, care se inscrisese anterior pentru a candida la aceasta functie, si-a retras candidatura.

"Alegerea mea pentru un nou mandat de presedinte al CRR reprezinta un semn de apreciere a rezultatelor activitatii mele din cei patru

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Cetatenii UE pot fi siguri, de la 1 mai, ca medicamentele traditionale pe baza de plante pe care le cumpara in UE sunt sigure si eficace. Expirarea perioadei de tranzitie de 7 ani specificata in directiva din 2004 privind medicamentele pe baza de plante (directiva 24 din 2004) inseamna ca doar medicamentele care au fost inregistrate sau autorizate pot ramane pe piata UE dupa 1 mai 2011, informeaza un comunicat de presa al CE.

Directiva privind medicamentele pe baza de plante introduce o procedura de inregistrare mai simpla decat pentru alte medicamente, tinand cont de indelungata utilizare a medicamentelor traditionale pe

30-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Peste un milion de angajati din statele recent intrate in UE se vor indrepta catre Germania, in cautarea de conditii mai bune de viata si munca, de la 1 mai, cand aceasta tara isi va deschide complet frontierele, informeaza Deutsche Welle.

Potrivit unui material publicat pe pagina web in limba spaniola, Germania ar atrage si medici din Bulgaria si Romania - chiar daca profesionistii din aceste state vor trebui sa mai astepte doi ani pana ce vor putea sa se bucure de libertate completa de miscare pe piata muncii germana, restrictiile mentinandu-se in acest caz pana in 2013.

In cercurile medicale

30-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat vineri, la Oradea, ca vor fi continuate verificarile inopinate la Serviciile judetene de Ambulanta, iar pentru noii manageri se va organiza concurs la nivel national. Cseke a mai precizat ca serviciul de urgenta din Romania ar trebui sa functioneze dupa reguli foarte stricte, chiar militare.

Ministrul a mentionat, in conferinta de presa, ca dupa verificarile si evaluarile inopinate la Serviciile de Ambulanta si SMURD din tara, efectuate in mai multe judete ale tarii, principalele probleme sesizate sunt legate de managementul acestor servicii, de nerespectarea unor proceduri clar stabilite prin ordine de ministru si care vor

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila a declarat vineri, la Oradea, in contextul motiunii simple anuntate de USL, ca reorganizarea spitalelor este prezenta de ani de zile in programul mai multor ministri ai sanatatii, dar care nu au avut curajul de a o pune in practica.

Intrebat, in conferinta de presa, ce parere are despre motiunea pe sanatate pe care a anuntat-o USL, ministrul Cseke a declarat ca asteapta textul acesteia pentru a putea sa comenteze in cunostinta de cauza, dar presupune ca se refera mai mult ca sigur la reorganizarea spitalelor.

'Dreptul de a depune o motiune este un drept al opozitiei, constitutional

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Crucea Rosie Romana marcheaza, vineri, doua evenimente importante in activitatea sa - implinirea a 135 de ani de la infiintare si finalizarea celui mai amplu proiect derulat de Crucea Rosie la nivel national, care priveste acordarea primului ajutor de baza.

"Intr-o perioada in care "criza economica" are repercursiuni in toate domeniile vietii cotidiene, ceea ce putem oferi, fara sa ne coste nimic din punct de vedre financiar, este timpul nostru. Aceasta donatie reprezinta primul pas catre certificarea valorilor morale pe care fiecare dintre noi trebuie sa le dovedeasca atunci cand este vorba despre semeni de-ai nostri aflati in suferinta", a subliniat

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Constructia bugetara pe orizontul de timp 2011-2014 a fost configurata in conditiile consolidarii conceptului de guvernanta economica, lansat la nivel european, care cuprinde un amplu pachet legislativ, ce va introduce mai multa disciplina si rigoare in procesele macroeconomice din tarile membre ale UE si va preveni viitoare crize, potrivit proiectului Programului de convergenta 2011 - 2014, elaborat de Guvern..

Potrivit proiectului pe termen mediu, Guvernul si-a fixat ca elemente ale consolidarii fiscale continuarea masurilor de reforma a cheltuielilor publice, imbunatatirea politicii in domeniul investitiilor, continuarea politicii de reducere si de prevenire a aparitiei de arierate, imbunatatirea guvernantei corporatiste.

Principalele masuri vizeaza reducerea

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Conferinta nationala "Inteligenta emotionala-abordari multidisciplinare" va avea loc in perioada 30 apr - 1 mai, la sediul Facultatii de Psihologie a Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti.

Organizata de Institutul de Studii pentru Ordine Publica impreuna cu Universitatea "Titu Maiorescu" si Asociatia de Psihologie Aplicata si stiinte conexe (APASC) No Stress Center, conferinta se adreseaza expertilor in psihologia muncii si organizationala, a transporturilor si psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale, stiinte medicale si stiinte conexe.

Manifestarea este creditata de Colegiul Psihologilor din Romania.Lucrarile pe sectiuni vor fi moderate de profesori si cercetatori din mediile academice romane Dumitru Dulcan, Mihaela Minulescu, Ruxandra Rascanu, Mihaela

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Alegerile pentru conducerea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) vor avea loc, vineri, la Adunarea Generala a organizatiei.
In prima parte a reuniunii vor rosti cuvinte de deschidere presedintele in exercitiu al Crucii Rosii Romane, Mihaela Geoana, reprezentanti ai Comitetului International al Crucii Rosii si ai Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, precum si ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Oystein Hovdkinn.

Cu acest prilej, vor fi prezentate reteaua nationala de pregatire in domeniul primului ajutor de baza, activitatea organizatiei din perioada martie 2009-martie 2011 si strategia pentru perioada 2011-2014.

In a doua parte a reuniunii vor avea loc

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca a conferit, vineri, in cadrul unei ceremonii, prestigiosilor profesori dr. Jens Rassweiler de la Universitatea Rupert-Karl din Heidelberg (Germania), Ottavio de Cobelli si Victor Matei Deliu de la Institutul European de Oncologie din Milano (Italia) titlul de Visiting Professor.

Rectorul UMF, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, a prezentat, in cadrul ceremoniei, decizia Senatului Universitatii privind acordarea titlului de Visiting Professor celor trei renumiti reprezentanti europeni ai vietii academice, chirurgi de prestigiu mondial, a caror activitate se leaga de afirmarea internationala a scolii medicale clujene si de performantele obtinute in ultimul deceniu

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Directorul adjunct al Diviziei de Urologie a Institutului European Oncologic din Milano (Italia), prof. univ.dr. Victor Matei Deliu, a declarat vineri la ceremonia prin care i-a fost conferit titlul de Visiting Professor al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" ca este "coplesit de emotie si de recunostinta" pentru onoarea pe care i-o face institutia clujeana de invatamant medical superior.

"Datorez cea mai mare parte a formarii mele ca medic scolii medicale clujene, pe care s-au altoit cunostintele oferite de progresul tehnic occidental si de marea cultura italiana, in atatia ani de diaspora. Trebuie sa recunosc insa ca posibilitatea de

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Medici specialisti pneumoftiziologi din 11 tari din Europa Centrala si de Est participa, timp de trei zile, la Conferinta Laboratoarelor Nationale de Referinta pentru Tuberculoza, care se desfasoara la Biblioteca Centrala Universitara "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

Reuniunea, care a inceput joi si se va incheia sambata, are ca scop identificarea solutiilor optime pentru eradicarea tuberculozei in zona centrala si est-europeana. Specialistii din Germania, Suedia, Rusia, Croatia, Azerbaidjan, Bulgaria, Moldova, Polonia, Slovenia, Ucraina si Romania au discutat, in prima zi a conferintei, aspecte privind evolutia tuberculozei in tarile lor si diagnoza in laborator a tuberculozei, insistand asupra utilitatii unui program de control

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Romania are nevoie de o strategie in domeniul dementei, a subliniat vineri, intr-o conferinta de presa, conf. dr. Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane de Alzheimer.

Aceasta a spus ca situatia actuala a persoanelor cu dementa si a ingrijtorilor acestora este dramatica si de aceea se impune elaborarea unei strategii de catre specialistii in domeniu.

"Romania nu considera dementa ca o problema majora pentru sanatate publica", a evidentiat conf. dr. Catalina Tudose.

Dintre cele aproximativ 250.000 de persoane suferinde doar 35.000 sunt diagnosticate, iar celelalte nu au acces la posibilitatile de diagnosticare.
In plus, boala Alzheimer si celelalte forme de dementa sunt cel mai des

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Campania nationala "Nu uita!", initiata de Asociatia Gerontologica, are ca o parte importanta atragerea medicilor de familie prin intermediul carora informarea populatiei se va face mai eficient, a subliniat presedintele asociatiei, Adrian Stanescu.

Asociatia ofera acestora cursuri in cadrul carora vor lua cuvantul medici specialisti, profesori universitari de peste hotare care vor explica si evidentia caracteristicile si particularitatile bolii.

Scopul urmarit este acela de a demara efectuarea de teste preliminare necesare diagnosticarii precoce a bolii chiar la cabinetul medicului de familie, urmand ca acesta, in functie de rezultatul testului, sa indrume pacientul catre un medic specialist.

Campania se va face prin informare directa

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Consiliul judetean Buzau a aprobat vineri concesionarea unei suprafete de teren de 2.078 de metri patrati in vederea construirii unui centru medical de dializa, investitie in valoare de 3 milioane de euro. Initiativa apartine unei firme de profil din Capitala.

"Centrul medical de dializa va fi construit in perimetrul spitalului judetean de Urgenta, iar propunerea de concesionare vine chiar de la operatorul de servicii medicale de dializa care asigura in prezent tratamentul celor peste 200 de bolnavi', a declarat pentru AGERPRES presedintele CJ Buzau, Victor Mocanu.

Potrivit sursei citate, construirea noului imobil cu destinatie de centru medical de dializa va fi finalizata

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Directia de Sanatate Publica (DSP) pune presiune pe Spitalul Judetean de Urgenta, amenintand cu ridicarea autorizatiei de functionare si oprirea activitatii in spital.

'Avem astazi o monitorizare extrema din partea DSP, care a ajuns inclusiv pana la minister. Cei de la DSP fac fel de fel de presiuni si ne ameninta cu ridicarea autorizatiei si cu oprirea activitatii in spital. Nu inteleg in ce calitate fac ei asta, pentru ca acum spitalele sunt la judet. Au o problema cu Ambulatoriul pe care il construim, ca

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Braila, Gabriel Ciochina, a declarat vineri, pentru AGERPRES, ca investitia Consiliului Judetean (CJ) Braila de la Spitalul Judetean de Urgenta, respectiv Centrul Judetean de Glaucom, nu are avizul Ministerul Sanatatii pentru a functiona sub aceasta titulatura.

'Au facut toata investitia fara sa anunte in prealabil si DSP. Practic, cu circa trei saptamani inainte de asa-zisa inaugurare, Spitalul Judetean a trimis o adresa prin care ni se solicita aviz de functionare pentru centrul de glaucom. Noi nu putem sa dam aviz de functionare, noi putem sa dam autorizatie sanitara de functionare, dar numai pentru

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

O pulbere toxica imprastiata de vantul puternic, provenind de la depozitul de deseuri de la "Moldova Noua", o mina de cupru si zinc din Romania, s-a depus deja de o saptamana in satul Vinci si orasul Veliko Gradiste /nord-estul Serbiei, malul drept al Dunarii/ ajungand pana la lacul Srebrno Jezero, informeaza vineri cotidianul sarb Blic.

Pulberea contine particule de cupru, zinc, mangan si plumb, iar medicii avertizeaza ca aceste substante, in special plumbul, ar putea fi foarte periculoase pentru sanatatea oamenilor. Depozitul de deseuri este situat pe o insula de pe Dunare, la 12 kilometri de Veliko Gradiste.

Ministrul sarb al mediului

30-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Consiliul Local al comunei Teaca, intrunit in sedinta ordinara, a luat vineri decizia de a aproba transformarea spitalului din localitate in azil de batrani, asa cum a sugerat Ministerul Sanatatii, dupa ce in urma cu o luna s-a declarat impotriva acestui proiect.

"Cand am luat decizia in 31 martie, am zis pentru o luna de zile, sa vedem daca in termen de o luna se intampla ceva. Cum nu s-a intamplat nimic, eu oamenii aia nu pot sa ii tin, trebuie platiti. Noi am platit de la bugetul local pana in 30 aprilie si, de acolo incolo, daca se vor tine

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a inaugurat vineri reconstructia totala a Spitalului Municipal din Oradea, realizata in perioada 2005-2011, prin fonduri alocate de la Ministerul Sanatatii (80%) si Primaria Oradea (20%).

Cseke Attila a dezvelit o placa inaugurala pentru a marca evenimentul si incheierea lucrarilor de reabilitare, modernizare si dotare cu echipamente medicale noi la cladirea principala a spitalului, ce dispune de noua etaje, din care patru pentru copii.

'Este un moment de bucurie pentru judetul Bihor ca am putut azi inaugura cladirea complet reabilitata a Spitalului Municipal din Oradea, cu care se inchide o etapa in dezvoltarea infrastructurii spitalicesti in judetul Bihor

30-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Ziua mondiala a securitatii si sanatatii in munca (SSM), a carei tema, in acest an, este "Sistemul de Management al SSM: Un instrument pentru o imbunatatire continua", a fost marcata joi in judete prin seminarii (judetele Gorj, Mures), simpozioane (judetul Teleorman) sau lansarea unui plan de preventie pentru sanatate destinat salariatilor (Grupul ArcelorMittal).

GORJ - Ziua mondiala a securitatii si sanatatii muncii a fost marcata joi, la Targu-Jiu, de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) prin organizarea unui seminar la Muzeul Judetean "Alexandru Stefulescu" din municipiu.

Potrivit reprezentantilor ITM Gorj, prin organizarea seminarului nu s-a dorit numai o instruire in acest

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Un numar de 15 persoane, dintre care una in stare grava, au fost transportate la spitalul din Deva in urma accidentului produs joi pe DN 7, in zona localitatii hunedorene Mintia, dupa ce un autoturism s-a tamponat frontal cu un microbuz plin cu calatori.

Potrivit primelor informatii ale Politiei Rutiere, soferul unui autoturism Renault, inmatriculat in Covasna, a intrat pe contrasens si a intrat in coliziune cu microbuzul care efectua o cursa regulata intre Deva si localitatea Lapugiu, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara, inspector Bogdan Nitu.

In urma impactului, microbuzul s-a rasturnat in afara soselei, iar

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

O femeie spune ca si-a aflat diagnosticul de cancer la san dupa ce a fost alertata de cainele ei. Carol Witcher crede ca boxerul ei de opt ani, Floyd Henry, i-a 'mirosit' boala, atingand-o apoi insistent pe sanul drept, scrie Daily Mail.

Dupa ce cainele a tot atins-o pe san timp de patru zile, femeia a mers la doctor, care i-a confirmat ca sufera de cancer la san in stadiul trei. Ea le-a spus doctorilor ca patrupedul a simtit boala si a alertat-o, iar medicii n-au fost surprinsi , ba chiar au 'crezut fiecare cuvant' spus de ea.

Carol Witcher, in varsta

29-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Campania "Miscarea, schimbarea si optimismul" a fost lansata de Radio Semnal Alexandria cu prilejul implinirii a 11 ani de la infiintarea sa.

Adriana Neda, realizator de emisiuni la Radio Semnal, a declarat miercuri pentru AGERPRES ca o asemenea campanie de informare isi propune "promovarea conceptului de viata armonioasa", postul local adresandu-se prin programele sale ascultatorilor de toate varstele si categoriile socio-profesionale.

Potrivit sursei citate, in cadrul campaniei se vor prezenta cu deosebire bunele practici, organizarea de emisiuni interactive cu participarea medicilor, psihologilor, oamenilor de cultura sau sportivilor, ca si lansarea unor concursuri de cultura generala, avand acelasi obiectiv.

Primul post de radio din

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Satu Mare propune realizarea de consultatii prin rotatie a medicilor la unitatea din Tasnad, unde se simte lipsa unor specialisti.

Potrivit directorului SJU Satu Mare, Adrian Marc, dupa preluarea unitatii din Tasnad, s-a facut o analiza, resimtindu-se lipsa unor medici pe specialitatile ORL, oftalmologie, dermatologie, psihiatrie sau neurologie.

El a propus o planificare a medicilor specializati din Satu Mare pentru efectuarea de consultatii in Tasnad, astfel incat pacientii de acolo sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze zeci de kilometri.

Adrian Marc a spus ca la unitatea respectiva se vor face unele reorganizari, insa numarul angajatilor va

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Sapte persoane au fost retinute, miercuri seara, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Ploiesti intr-un dosar privind traficul ilicit de droguri de risc, acestea urmand a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit procurorului sef Ionut Botnaru, printre cei retinuti se afla Judet Silviu, din Bucuresti, si Anghel Alexandru Marian, din Slanic, proprietari ai unor 'magazine de vise' care comercializau produse interzise.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Ploiesti au efectuat, miercuri, 11 perchezitii in locatii din Bucuresti si din judetul

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Testele Papanicolau se vor putea efectua si prin tehnica citologiei in mediu lichid, incepand din luna mai, la un centru medical din Bucuresti.
Raportat la metoda conventionala, prelucrarea citologiei cervico-vaginale in mediu lichid aduce un plus de acuratete in interpretarea rezultatelor.

'Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin. Ne bucuram ca putem pune la dispozitia pacientelor noastre aceasta noua tehnica de lucru a testelor Babes-Papanicolau - tehnica citologiei in mediu lichid -, care ofera pacientelor un plus de confort si incredere, avand in vedere gradul crescut de acuratete a rezultatelor', a declarat Olga Baltac, directorul

29-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Centrul de primiri urgente (CPU) al Spitalului Sarmasu, unitate sanitara trecuta in conservare de la data de 1 aprilie, va fi preluat de SMURD Targu Mures din luna mai, a anuntat, joi, primarul orasului, Ioan Mocean.

'De la 1 mai Centrul de primiri urgente din Sarmasu va functiona cu 10 asistente, doi medici specialisti in medicina de urgenta si o infirmiera, ca punct de lucru al SMURD Targu Mures, finantarea fiind asigurata de acest serviciu. Astazi am stabilit preluarea personalului si a aparaturii medicale, precum si a cladirii unde va functiona punctul de lucru, iar peste o zi vom semna la

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Un grup de cetateni din zona Ciochiuta i-au solicitat, joi, primului-ministru Emil Boc sa intervina pentru ca Spitalul orasenesc Strehaia sa fie reinfiintat, sustinand ca sunt oameni care au nevoie de asistenta sanitara.

Premierul a promis ca va solicita Ministerului Sanatatii sa faca un demers pentru ca unitatea spitaliceasca din Strehaia sa devina punct de primiri-urgente, astfel incat viata oamenilor sa fie cat mai bine protejata prin asigurarea primului ajutor si transportarea lor la unitatile spitalicesti sanitare din judet.

Seful Executivului a participat joi la inaugurarea pasajului rutier Ciochiuta, situat intre kilometrii 297+070 si 297+384 ai DN 6, subliniind ca investitia este

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Senatoarea PDL Mihaela Popa sustine ca Guvernul a alocat 1,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor la Filarmonica Iasi, din cadrul Universitatii de Arte "George Enescu".

Mihalea Popa, liderul PDL Iasi, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca banii sunt alocati in urma demersurilor facute alaturi de alti parlamentari PDL din Iasi si de rectorul Universitatii "George Enescu" pentru finalizarea lucrarilor la Filarmonica Iasi, o prezenta artistica remarcata si apreciata nu o data pe scenele de concert din tara si din strainatate.

Potrivit democrat-liberalei, cei 1,5 milioane de lei vor fi folositi pentru finalizarea lucrarilor la cladirea Filarmonicii, din str. Cuza Voda nr.

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

O persoana este grav ranita si mai multe au suferit traumatisme de grade diferite, in urma unui accident rutier produs, joi, pe DN 7, in zona localitatii Mintia, dupa ce un autoturism s-a tamponat cu un microbuz care transporta calatori.

La fata locului s-au deplasat sapte masini de interventie de la SMURD, Ambulanta si Serviciul Descarcerare Deva.

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Singura solutie de salvare a sistemului sanitar romanesc o reprezinta demisia ministrului de resort, Cseke Attila, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, vicepresedintele Departamentului de Sanatate al PSD, Gratiela Draghici.

Ea a adaugat ca motiunea simpla pe tema Sanatatii pe care Uniunea Sociala Liberala o va depune la Camera Deputatilor reprezinta "o radiografie a starii de sanatate a populatiei si asupra efectelor generate de masurile haotice luate de ministrul Sanatatii, Cseke Attila".

"Motiunea simpla a fost generata, practic, de toate masurile luate de-a valma de ministrul Sanatatii. (...) Parerea noastra este ca singura solutie de salvare a acestui sistem

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Noi medicamente vor fi introduse pe piata pentru a oferi pacientilor si medicilor alternative noi si inovatoare de tratament, a declarat joi, in conferinta de presa, Franz Zinsberger, director general al Boehringer Ingehleim Romania.

Acesta a facut referire la noua indicatie de preventie a accidentului vascular cerebral la pacientii cu fibrilatie atriala, Pradaxa, medicament care urmeaza sa fie lansat in Romania in acest an.

"Aceasta descoperire medicala este considerata revolutionara deoarece constituie varful de lance al noii generatii de anticoangulante orale descoperite dupa mai bine de 50 de ani de asteptare", a spus Franz Zinsberger, mentionand ca produsul a fost deja aprobat

29-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Un meci de talia Real Madrid - FC Barcelona (0-2), care s-a disputat miercuri seara pe stadionul Santiago Bernabeu in prima mansa a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal, genereaza un zgomot de 140 de decibeli, de doua ori mai mult decat nivelul considerat de risc de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza agentia EFE.

Conform studiului efectuat de o firma spaniola specializata in centri auditivi, doar un suporter al echipei FC Barcelona care a strigat "gol" a generat un zgomot de 117 decibeli, dupa cum a indicat un aparat de masura instalat pentru masurarea nivelului de zgomot din orase.

Soneria unui

29-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Producatorii romani sunt in situatia de a nu mai putea prelua comenzi la export deoarece nu au suficiente lichiditati pentru a continua productia, una dintre cauze fiind plata cu intarziere a datoriilor statului catre firmele private, a declarat joi, in exclusivitate pentru AGERPRES, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara /FEPAIUS/, Maria Grapini.

Presedintele FEPAIUS a explicat membrilor misiunii Fondului Monetar International, prezenti la Bucuresti, ca exportatorii recupereaza cu greutate TVA, iar pentru a exporta un produs sunt necesare importuri de materii prime care trebuie platite imediat, in timp ce contravaloarea exporturilor este incasata dupa circa 90 de zile. Maria Grapini a

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

La Centrul de Excelenta ''Renasterea'', inaugurat miercuri, un diagnostic de cancer si determinarea celulei canceroase se pot obtine in 75 de minute.
Centrul dispune de aparatura de laborator unica in tara, care face posibila aflarea diagnosticului intr-o zi, in timp ce la celelalte laboratoare existente rezultatele se primesc dupa opt zile.

Centrul dispune de opt cabinete medicale, pentru diferite tipuri de investigatii - consultatii clinice pentru san, ecografii de san, biopsii la san, consultatii ginecologice, teste Babes - Papanicolau, colposcopii, chiuretaje biopsice, ecografii transvaginale, anatomie patologica, citologie imunohistochimie.

Mamograful digital Siemens - o investitie de 260.000 de euro - este de ultima generatie,

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Un infarct produs dimineata risca sa fie mai grav decat unul care are loc seara, potrivit unui studiu publicat on line de revista britanica Heart Journal al grupului British Medical Journal.

Se stie de mult timp ca ritmul biologic influenteaza multe procese cardiovasculare ca, de pilda, presiunea sanguina, ritmul cardiac si incidenta atacurilor cardiace, care au tendinta sa se produca mai frecvent in momentul in care persoana se trezeste.

Cercetatori madrileni, condusi de Dr Borja Ibanez, de la Centrul National pentru Cercetare Cardiovasculara /CNIC/, au cautat sa stabileasca ce impact poate avea momentul atacului asupra extinderii afectiunii pe care o antreneaza si

29-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Un barbat a ajuns la spital cu o rana la un picior dupa ce, in noaptea de miercuri spre joi, pe o strada din municipiul Constanta, a fost impuscat cu un pistol cu bile de cauciuc de un individ necunoscut.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Constanta, Gelu Manolescu, a declarat, pentru AGERPRES, ca victima a fost impuscata in gamba piciorului drept, cadrele medicale de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta acordandu-i ingrijiri medicale fara a fi necesara internarea.

''Barbatul in varsta de 40 de ani era pe strada impreuna cu o femeie. In jurul orei 23,00, cei

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Alegerile pentru conducerea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania (SNCRR) vor avea loc, vineri, la Adunarea Generala a organizatiei.

In prima parte a reuniunii vor rosti cuvinte de deschidere presedintele in exercitiu al Crucii Rosii Romane, Mihaela Geoana, reprezentanti ai Comitetului International al Crucii Rosii si ai Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, precum si ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Oystein Hovdkinn.

Cu acest prilej, vor fi prezentate reteaua nationala de pregatire in domeniul primului ajutor de baza, activitatea organizatiei din perioada martie 2009-martie 2011 si strategia pentru perioada 2011-2014.

In a doua parte a reuniunii vor avea loc

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeteni au respins, joi, in sedinta ordinara, un proiect de hotarare privind comasarea a cinci spitale din judetul Botosani.
Proiectul supus dezbaterii prevedea preluarea in administrarea Consiliului Judetean Botosani a Spitalului orasenesc Saveni, dar si a Spitalului de Pneumoftiziologie Botosani, aflate in prezent in administrarea autoritatilor publice locale.

De asemenea, proiectul, initiat de presedintele CJ, Mihai Tabuleac, prevedea comasarea spitalelor preluate, dar si a Spitalului de Copii si a Spitalului de Obstetrica si Ginecologie cu Spitalul Judetean "Mavromati".

Potrivit lui Mihai Tabuleac, initiativa sa urmareste mentinerea statutului de spital judetean pentru Spitalul "Mavromati", asa cum prevad normele impuse de Ministerul Sanatatii.

"Sunt, in

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Specialisti de prestigiu din tara si din strainatate participa, incepand de joi, timp de trei zile, la Simpozionul cu tema "Progrese in uro-oncologie II", organizat Centrul de Chirurgie Robotica al Spitalului Clinic Municipal, in parteneriat cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

In deschiderea reuniunii, prof. univ dr. Ioan Coman, seful sectiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, a evidentiat ca organizarea la Cluj-Napoca a acestui important simpozion nu este intamplatoare, evocand, in context, etapele care au dus la afirmarea pe plan national si international a interventiilor chirurgicale realizate de echipa de medici care a fondat, in 2009, Centrul de Chirurgie Robotica din

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Deputatul Mircia Giurgiu, propus pentru excluderea din PDL, a pregatit un proiect legislativ prin care toate cele opt regiuni de dezvoltare sa fie dotate cu cate un elicopter pentru interventii in cazuri medicale.

Mircia Giurgiu a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca elicopterele vor fi folosite pentru cazurile medicale care necesita transport de urgenta, in special cele din zonele greu accesibile.

El a mai spus ca respectivele elicoptere vor fi folosite de SMURD, insa, daca va fi necesar din punct de vedere legal, ele pot intra in gestiunea inspectoratelor pentru situatii de urgenta.

Mircia Giurgiu a mentionat ca un astfel de elicopter

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Prestigiosul profesor universitar dr. Jens Rassweiler de la Universitatea din Heidelberg, presedinte al Societatii Europene de Uro-Tehnologie (ESUT), va efectua vineri la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca o interventie chirurgicala laparoscopica unui pacient cu tumoare renala, care va fi transmisa in direct pe un ecran in sala de conferinte in care se desfasoara Simpozionul international cu tema "Progrese in uro-oncologie II", ale carui lucrari au inceput joi la Hotelul City Plaza.

Anuntul privind transmisia in direct a interventiei chirurgicale pe care a va efectua renumitul profesor german fost facuta la festivitatea de deschidere a simpozionului de catre prof. dr. Bogdan Petrut, care

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Gala aniversara de Medicina, Arta si Cultura cu numarul 130, care s-a desfasurat miercuri seara la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca, i-a avut printre oaspeti pe mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Andrei Andreicut, si pe pictorul Teodor Botis, alaturi de alte nume reprezentative ale vietii culturale a orasului.

In Gala publicul a vizionat filmul "Teodor Botis si prietenii sai", un documentar realizat de Viorica Tomov, Iosif Essig si Nicu Toader, pe care l-a comentat maestrul insusi.

Proiectia a fost precedata de lectura unor elogioase prezentari facute artistului clujean in reviste de arta, directorului Studioului de Radio Cluj, Florin Zaharescu, revenindu-i

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Constantin Ciuce, este increzator ca proiectul deschiderii unui centru de simulare, dotat cu sase posturi complete de laparoscopie, intr-o sala de peste 80 de metri patrati a institutiei de invatamant superior, este realizabil pana in toamna acestui an, in pofida dificultatilor financiare create de recesiunea economica.

Prezent la festivitatea de deschidere a Simpozionului international cu tema "Progrese in uro-oncologie II", organizat de Centrul de Chirurgie Robotica al Spitalului Clinic Municipal, in parteneriat cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, rectorul Constantin Ciuce si-a exprimat consideratia deosebita fata de medicii de

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Al VII-lea Congres National de Nefrologie, Dializa, Transplant si Acces Vascular, care a inceput, joi, la Bucuresti, aduce in atentie o serie de noutati privind dializa peritoneala, actualitati in managementul anemiei la pacientii cu insuficienta renala cronica, dializa hepatica la pacienti cu insuficienta hepatica, riscul cardiovascular la pacientii renali si altele.

Presedintele Asociatiei de Nefrologie si Acces Vascular din Romania, prof. dr. Mihai Voiculescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca acest congres este dedicat tinerilor medici, oferind cele mai recente informatii privind transplantul renal, afectiunile rinichiului la diabetici si la persoanele care sufera de tensiune arteriala, ingrijirea bolnavilor cardiaci

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Pompierii care fac parte din structurile SMURD vor primi 175 de casti gratuit din partea celui mai important furnizor local de echipamente pentru protectia muncii, se arata intr-un comunicat transmis, joi, de Fundatia SMURD.

Sponsorizarea asigurata Fundatiei pentru SMURD este in valoare de 12.000 de euro si coincide cu aniversarea Zilei Internationale a Securitatii si Sanatatii in Munca, marcata pe 28 aprilie.

''SMURD este una dintre cele mai active, eficiente si de incredere entitati publice din Romania. Misiunea sa este vitala pentru noi toti. Insa la fel de vitale sunt si securitatea si sanatatea celor care salveaza vieti. Ne bucuram sa putem

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

In sudul Frantei, medicii au identificat zece cazuri de hepatita E, boala rara in aceasta tara, care ar putea fi legate de consumul de carnati cu ficat. Autoritatile sanitare au avertizat populatia impotriva mai multor produse cu risc potential, potrivit site-ului Maxisciences.

Autoritatile sanitare au emis o serie de recomandari cu privire la consumul produselor respective. 'Cele zece cazuri de hepatita E identificate in regiunea Proventa-Alpi-Coasta de Azur ar putea fi legate de consumul de carnati cu ficat, in stare cruda sau insuficient prajiti', se spune intr-un comunicat comun al Directiei generale de sanatate si al celei pentru alimentatie.

Cele doua

29-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Accidentele la locul de munca si bolile profesionale au fost, joi, in atentia inspectorilor de la Inspectoratul teritorial de Munca din Caras-Severin, dar si a reprezentantilor firmelor de securitate in munca si a angajatorilor.

Cu totii s-au reunit la aceeasi masa pentru a pune la punct strategii viabile, care sa duca la diminuarea incidentelor si a numarului victimelor accidentelor de munca.

Numai in primele 3 luni ale anului, in Caras-Severin si-au pierdut viata la locul de munca doi oameni, alti 15 au suferit afectiuni care ii impiedica sa-si desfasoare activitatea, iar sase angajati au dobandit boli profesionale.

Inspectorul sef adjunct la ITM Caras-Severin,

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Motiunea simpla pe sanatate initiata de grupurile parlamentare PNL si PSD este definitivata si va fi depusa in sedinta de plen la Camera Deputatilor la inceputul saptamanii viitoare, a declarat joi, in cadrul conferintei de presa sustinuta la sediul organizatiei judetene Calarasi a Partidului National Liberal, deputatul Eugen Nicolaescu.

'Motiunea pe sanatate este terminata. Am vrut sa o depunem ieri la Camera Deputatilor, dar, conform procedurii, motiunea simpla trebuie depusa in sedinta de plen a Camerei Deputatilor. Camera Deputatilor nu a putut sa lucreze in plen pentru ca nu a avut cvorum de sedinta si ca atare nu am putut sa

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat joi ca Primaria Oradea are in vedere accesarea de fonduri europene transfrontaliere pentru realizarea unor noi proiecte de infrastructura rutiera, de afaceri, cercetare si sanatate, in valoare totala de 16 milioane de euro.

'Cei care sunteti preocupati de accesarea fondurilor europene stiti ca accesarea pe programele operationale regionale s-a cam incheiat, de aceea singura nisa de finantari, in afara de veniturile proprii, credite sau repartitii guvernamentale, au mai ramas fondurile pentru proiectele transfrontaliere,' a declarat joi, in conferinta de presa, primarul Bolojan.

Primul proiect vizeaza construirea unui drum rapid de legatura intre podul de pe

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

O fabrica de mobila din comuna argeseana Valea Mare Pravat a fost partial distrusa de un incendiu izbucnit in noaptea de miercuri spre joi, pagubele fiind estimate la peste 100.000 de euro.

Potrivit ofiterului de presa al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Arges, lt. Madalina Epure, pentru stingerea incendiului au actionat trei autospeciale cu apa si spuma de la Detasamentul de pompieri din Campulung Muscel, interventia durand aproape sase ore.
La fata locului a fost deplasata si o ambulanta SMURD, insa nu a fost nevoie de interventia medicilor, nefiind persoane ranite.

"Flacarile au distrus acoperisul halei de productie pe o suprafata de

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Agentia Nationala Antidrog (ANA) a organizat, joi, o conferinta de presa prilejuita de finalizarea proiectului ''Democratie, Orase si Droguri II'', implementat, in perioada mai 2008 - aprilie 2011, de Inspectoratul General al Politiei Romane, prin Agentia Nationala Antidrog, in parteneriat cu Forumul European pentru Securitate Urbana.

Potrivit directorului ANA, chestorul de politie Sorin Oprea, principalul rezultat al proiectului implementat in Romania l-a reprezentat elaborarea metodologiei privind asistenta integrata a minorilor consumatori de droguri, ''document tehnic aparut ca reactie de raspuns la scaderea varstei de debut in consumul de droguri si la inexistenta unor standarde si servicii specializate pentru copiii consumatori de

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Un detinut in varsta de 37 de ani, condamnat la o pedeapsa de 7 ani pentru talharie, s-a spanzurat in incinta Penitenciarului Aiud, acesta fiind primul caz de suicid inregistrat in inchisoare in ultimii trei ani.

Din primele cercetari efectuate dupa descoperirea suicidului, miercuri seara, nu au fost identificate motivele care l-au determinat pe detinut sa se spanzure.

Reprezentantii penitenciarului au solicitat interventia SMURD, manevrele de resuscitare fiind efectuate aproape o ora, dar fara succes, fiind constatat in cele din urma decesul barbatului.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii joi de conducerea Penitenciarului Aiud, au fost anuntate familia decedatului si organele competente pentru efectuarea

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Inspectia Muncii a initiat la nivel national actiuni de prevenire a incidentelor si accidentelor de la locul de munca, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a hotarat ca Ziua Internationala a Sanatatii si Securitatii in munca, din data de 28 aprilie, sa se desfasoare in acest an sub deviza 'Sistem de Management al Securitatii si Sanatatii in Munca (SMSSM) - instrument pentru imbunatatirea continua in domeniul prevenirii incidentelor si accidentelor de la locul de munca'.

"Inspectia Muncii a initiat astazi, in fiecare judet si municipiul Bucuresti, actiuni de prevenire a incidentelor si accidentelor de

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Un procent de 72% dintre medicii de familie din mediul urban folosesc aproape zilnic internetul, releva un studiu realizat de GfK Healthcare Romania.

Cercetarea realizata in Romania a fost completata cu cateva date culese pe aceeasi tema in Ungaria si Polonia pentru a imbogati perspectiva asupra acestui subiect.

Marea majoritate a medicilor de familie romani din orase au acces la internet. 95% dintre medicii de familie romani din orasele cu peste 50.000 de locuitori afirma ca utilizeaza Internetul, iar aproape trei sferturi dintre acestia spun ca il acceseaza zilnic sau aproape zilnic.

Mai mult, 79% dintre medicii de familie romani care au participat

29-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Peste 3600 de persoane s-au accidentat anul trecut la locul de munca in Romania, conform statisticilor Inspectiei Muncii*. In 272 de cazuri, accidentele s-au soldat cu moartea muncitorilor implicati. Potrivit Renania, cel mai important furnizor local de echipamente de securitate si sanatate in munca, Romania se situeaza pe locul 10 din 12 intr-un clasament al tarilor din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste cheltuielile cu echipamentele de protectie. Astfel, companiile romanesti aloca aproximativ 11 EUR/angajat/an pentru manusile de protectie (echipamentul cel mai frecvent utilizat), circa jumatate fata de cei 20 EUR cheltuiti de firmele din Cehia."Securitatea

28-04-2011
Tip stire
Comunicat de presa

Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Vaslui a deschis miercuri o ancheta in cazul a trei minori care au fost dusi la spital in coma alcoolica.

Potrivit asistentilor sociali, un baiat in varsta de 12 ani din comuna Vinderei si doua fete, de 14 si 15 ani, din comuna Perieni au fost internati la Spitalul de Copii 'Sf. Nicolae' din Barlad cu diagnosticul de coma alcoolica.

'In urma primelor cercetari facute de noi a rezultat ca cei trei minori au mers la diverse petreceri unde au consumat alcool. Acestia au ajuns la spital iar medicii ne-au sesizat pe noi. Am

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Parlamentul ungar a adoptat marti o lege ce interzice fumatul in toate locurile publice inchise, spatiile inchise ale locurilor de munca, restaurante sau baruri si care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012, informeaza MTI si AFP.

271 de deputati au votat in favoarea textului, 37 impotriva si 14 s-au abtinut.
Incepand cu 1 ianuarie, nu va mai fi permisa aprinderea unei tigari in toate institutiile publice, in trenuri sau in statii, in trecerile subterane.

In cazul in care fumatul va ramane permis in unele spatii deschise ca peronul unei gari, terasele restaurantelor si barurilor, interdictia se va aplica in mod egal

28-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Un consilier judetean PSD s-a aratat, miercuri, nemultumit din cauza insectelor din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Tulcea.
Consilierul judetean PSD, Marilena Bojian, si-a exprimat nemultumirea in timpul sedintei in plen a CJ, dupa aprobarea rectificarii bugetului de venituri si cheltuieli al principalei unitati spitalicesti din judet.

'Am fost internata acolo si am plecat dupa doar o noapte, pentru ca erau gandaci in salon. Nu am putut sa dorm toata noaptea din cauza lor', a mentionat consilierul Bojian.

In replica, managerul SJU, Ion Popescu, i-a dat dreptate consilierei judetene, mentionand ca a incheiat contract cu o firma de dezinsectie si deratizare.

'Sunt evolutii

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Cadavrul unei femei, medic de familie in municipiul Rosiorii de Vede, a fost descoperit miercuri langa calea ferata, intr-o zona aflata intre localitatile Atarnati si Radoiesti din Teleorman.

Procurorul criminalist de la Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman, Traian Nedelcuta, a declarat pentru AGERPRES ca din primele cercetari rezulta ca femeia se afla intr-un tren ce circula din directia Rosiorii de Vede spre Bucuresti, urmand a se stabili ora cand a avut loc evenimentul tragic.

Potrivit sursei citate, la Rosiorii de Vede este in derulare necropsia efectuata de medicul legist, care va clarifica si alte detalii.

"Pana la certitudini, prima ipoteza ar fi

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Senatorii au adoptat miercuri proiectul legislativ initiat de colegul lor liberal Mario Oprea, prin care se interzice comercializarea oricaror plante, substante si preparate psihotrope, indiferent de destinatia substantei sau scopul activitatii, inclusiv cel din unitatile medicale sau in cercetare.

Senatorii au adoptat proiectul legislativ cu cvasiunanimitate de voturi, tabela electronica de vot inregistrand 65 de voturi pentru, o abtinere si niciun vot impotriva.

Atat reprezentantii opozitiei, cat si cei ai puterii au aratat, in cadrul dezbaterilor generale, ca adoptarea initiativei legislative este necesara pentru a se da un semnal politic favorabil stoparii fenomenului de consum de substante halucinogene, care produce tragedii zilnic,

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Ministerele vor realiza o serie de proiecte in parteneriat public-privat, intre acestea fiind cele referitoare la interconectorul de hidrocarburi AGRI, Canalul Dunare-Bucuresti, precum si o inchisoare, a anuntat miercuri premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.

La Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic-Brasov - in regim de concesiune, autostrada Sibiu-Pitesti - 116 km, autostrada Ploiesti-Buzau-Focsani - 133 km, autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni - 307 km, precum si centura de sud si centura de nord ale Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, a mentionat premierul.

Ministerul Economiei are in vedere parteneriate public-privat pentru finalizarea unitatilor 3 si

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Ploiesti efectueaza, miercuri dimineata, 11 perchezitii in Bucuresti si judetul Prahova intr-un dosar privind traficul ilicit de droguri.

Potrivit sefului DIICOT Ploiesti, Ionut Botnaru, actiunea vizeaza trei magazine in care se comercializeaza produse etnobotanice, dintre care doua in Bucuresti si unul in Ploiesti, dar si opt domicilii, dintre care cinci se afla in Bucuresti, doua in Slanic si unul in Valea Calugareasca.

In timpul perchezitiei desfasurate la Valea Calugareasca, procurorii au gasit cateva zeci de grame de canabis. In magazinele vizate de perchezitii care apartin lui Judet Silviu,

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Oamenii de stiinta americani au constatat ca un consum moderat de alcool in copilarie are un impact semnificativ asupra sanatatii si a vietii omului in general. Oricat ar parea de neverosimil, dar acest impact este unul benefic, potrivit unui articol aparut in ultimul numar al revistei 'Addiction, Research and Theory', relateaza sciencedaily.com.

O echipa de cercetatori de la Boston University School of Public Health din SUA (BUSPH), sub conducerea profesoarei Lee Strunin, a studiat traditia consumului de alcool in Italia.

La acest experiment au participat 160 de voluntari din regiunile Abruzzo si Umbria, care au fost impartiti in doua grupe: prima -

28-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila si directorul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), Marc Sprenger, au convenit ca in viitorul apropiat Institutul National de Sanatate Publica sa fie desemnat ca singura autoritate competenta in relatia cu ECDC, informeaza un comunicat al Ministerului Sanatatii (MS), remis, miercuri, AGERPRES.

Marc Sprenger efectueaza in aceste zile o vizita in Romania, ocazie cu care s-a intalnit si cu ministrul Cseke Attila, cei doi discutand mai multe aspecte in ceea ce priveste rolul Romaniei in depistarea, prevenirea si controlul bolilor infectioase.

Directorul ECDC a mentionat ca, desi in cazul sistemelor de sanatate nu exista o

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Senatorul liberal Mario Oprea spera ca, la Camera Deputatilor, textul legii sa fie completat cu o serie de exceptii, pentru "a nu se bloca" activitatea din unitatile sanitare si cele din domeniul cercetarii agricole.

"Exista si substante care, pe buna dreptate, se utilizeaza la ora actuala si exista aceasta problema, ca ar fi blocate si aceste substante, ceea ce nu trebuie sa se intample. Vom vedea exact pentru ca este mult mai mica lista de substante necesare decat cea a substantelor care se combina la ora actuala pentru a da compozitia substantelor cu continut halucinogen si atunci vom identifica acele exceptii

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Grupul american Johnson & Johnson a anuntat miercuri ca a facut o oferta amiabila pentru preluarea producatorului elvetian de echipamente medicale Synthes Inc pentru 19 miliarde de franci elvetieni (21,6 miliarde dolari), in ideea de a-si extinde operatiunile din domeniul produselor ortopedice, transmite Reuters.

Cele doua companii au informat ca grupul american va plati 159 de franci elvetieni in numerar pentru fiecare actiune Synthes, o prima de 8,5% fata de pretul inregistrat de actiunile Synthes la inchiderea sedintei de marti. Achizitia, care ar urma sa se finalizeze in prima jumatate a lui 2012, are sprijinul consiliilor de administratie de la cele

28-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus, miercuri, la cererea deputatului PSD Mugurel Surupaceanu, citarea presedintelui Traian Basescu in procesul in care acesta cere obligarea deputatului PSD plata unor daune morale simbolice in valoare de un leu pentru declaratiile legate de magazinele care comercializeaza produse etnobotanice.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 18 mai, cand ar trebui sa fie audiat presedintele Basescu. Acesta poate lipsi totusi de la proces, daca invoca motive temeinice sau daca renunta la actiunea intentata lui Mugurel Surupaceanu.

Presedintele Traian Basescu a depus o plangere impotriva deputatului PSD Mugurel Surupaceanu, in care cere Judecatoriei Sectorului 5 sa

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Alte doua unitati sanitare din judetele Botosani si Alba au fost reprofilate in camine pentru batrani. Autoritatile locale au accesat programul "Dezvoltarea caminelor pentru persoane varstnice" in vederea reprofilarii a doua unitati sanitare - Spitalul Comunal Trusesti si Centrul de Sanatate Baia de Arie, a anuntat Serviciul de presa al Ministerului Sanatatii.

Miercuri, Executivul a aprobat Hotararea de Guvern privind desfiintarea unor unitati sanitare publice cu paturi din subordinea autoritatilor administratiei publice locale din judetele Botosani si Alba.

Conform actului normativ si legislatiei in vigoare, unitatile vor beneficia de finantare in cadrul programului de interes national imediat dupa semnarea contractului cu Ministerul

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Guvernul va discuta cu delegatia Fondului Monetar International, aflata de miercuri la Bucuresti, si problema reducerii contributiilor sociale de care mediul de afaceri are nevoie dupa modificarea legislatiei muncii, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

"Vor fi discutii, noi ne prezentam punctul de vedere, dansii isi prezinta punctul de vedere si vom ajunge la o anumita concluzie. Nu am informatii ca vor veni cu lucruri suplimentare. Ceea ce va pot spune, pe langa aplicarea reformelor in companiile de stat, scaderea arieratelor, reforma in sanatate, noi vom discuta si reducerea contributiilor sociale. Nu va

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Elvetia va distruge la sfarsitul acestui an 3,4 milioane de doze de vaccin impotriva gripei AH1N1, evaluate la 56,4 milioane de franci elvetieni (43 milioane de euro), a anuntat marti Oficiul federal pentru sanatate publica, potrivit agentiei spaniole de presa EFE.

Procesul de distrugere a acestor vaccinuri din cauza expirarii lor va costa circa 200.000 de franci elvetieni (153.000 euro) in plus.

Guvernul elvetian a achizitionat 13 milioane de doze de vaccin de trei tipuri diferite - Celtura, Focetria si Pandemrix, primele doua produse de Novartis iar al treilea de GlaxoSmithKline - in contextul pandemiei de gripa AH1N1 declarate la mijlocul anului

28-04-2011
Tip stire
Stiri externe

Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" si Societatea Romana de Pneumologie, in colaborare cu Houston NPA, organizeaza in perioada 28-29 aprilie la Targu-Jiu simpozionul national "Patologia respiratorie in practica medicala curenta".

Potrivit directorului Spitalului de Pneumoftiziologie, Tiberiu Tataru, manifestarea are drept scop clarificarea aspectelor legate de traseul pacientului in sistem, de diagnosticarea precoce a afectiunilor respiratorii si tratamentul corect al acestora, de rolul medicului de familie, al pneumologului, al internistului, al medicului specializat in medicina fizica si recuperare si al celorlalti specialisti la care ajunge pacientul cu boala respiratorie, precum si aspecte legate de cine trimite si unde este trimis un astfel

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Generali Asigurari a lansat GaranT, asigurare de tip unit-linked care ofera clientilor garantia ca vor avea, la maturitatea politei, cea mai mare valoare a unei unitati de fond inregistrata pe toata perioada derularii contractului.

Astfel, clientii sunt protejati de posibile variatii negative ale fondurilor de investitii, in special in apropierea maturitatii contractelor.
Banii sunt investiti in plasamente sigure prin cinci fonduri garantate de investitii, lansate gradual, fiecare cu o durata de cinci ani. Managementul investitiilor si maximizarea randamentului sunt asigurate de o retea de specialisti internationali, parte din Grupul Generali.

Suplimentar fata de acoperirile de baza oferite de polita de asigurare de viata,

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Consumul de alcool din Germania ramane la cote mult prea ridicate, atentioneaza Centrul german pentru studierea dependentei de alcool si stupefiante /DHS/ in raportul sau anual, informeaza Die Welt.

Directorul DHS, Raphael Gassmann, considera actuala situatie legata de consumul de alcool una 'dramatica', in conditiile in care fiecare al cincilea cetatean al Germaniei, pe segmentul de varsta 18-64 de ani, are probleme cu alcoolul.

In pofida faptului ca, dupa cum atesta datele pentru 2010, consumul anual de alcool pur s-a redus intr-o anumita masura, acest lucru este insuficient pentru a reduce numarul de imbolnaviri legate intr-un fel sau altul de consumul de

28-04-2011
Tip stire
Stiri externe

La Centrul de Excelenta ''Renasterea'', inaugurat miercuri in Bucuresti, un diagnostic de cancer si determinarea celulei canceroase se pot obtine in 75 de minute.

Centrul dispune de aparatura de laborator unica in Romania, care face posibila aflarea diagnosticului intr-o zi, in timp ce la celelalte laboratoare existente rezultatele se primesc dupa opt zile.

Centrul dispune de opt cabinete medicale, pentru diferite tipuri de investigatii - consultatii clinice pentru san, ecografii de san, biopsii la san, consultatii ginecologice s.a.m.d.

Mamograful digital Siemens - o investitie de 260.000 de euro - este de ultima generatie, fiind singurul de acest tip instalat in Romania. Aparatul emite

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Liceenii clujeni pot participa, in aceasta perioada, la un concurs de proiecte in care sa isi prezinte viziunea proprie despre modul in care va arata orasul lor in anul 2020.

Concursul se desfasoara sub titlul "Arhitectii viitorului. Cluj-Napoca in anul 2020", premiile care urmeaza a fi acordate fiind in valoare totala de 30.000 de lei.

Competitia pentru liceeni a fost lansata de Primaria municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si firma de medicamente Terapia Ranbaxy.

Directorul general al SC Terapia, Dragos Damian, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca scopul concursului este de a implica mai mult generatia tanara in proiectul privind

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Cancerul, bolile cardiovasculare si malaria sunt bolile care inca provoaca cele mai multe decese la nivel international, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

In ciuda progreselor medicinei, inca se mai lucreaza la descoperirea unei terapii eficiente pentru vindecarea completa a cancerului, una dintre bolile care provoaca cel mai mare numar de decese la nivel mondial.

Numarul de bolnavi de cancer creste simtitor de la an la an. In Romania, statisticile arata o crestere a cazurilor de cancer de la 40.000, cate erau in anul 1994, la 98.000 in 2011. S-a inregistrat o crestere cu aproximativ

28-04-2011
Tip stire
Stiri interne

Pagini