Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/24/2020
Data stire

Stiri medicale: Martie 2012


Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a evidentiat intr-un interviu acordat AGERPRES ca o parte dintre modificarile pe care si le propune noua lege a Sanatatii vor fi introduse deja dinainte de a fi gata noul act normativ.

Este vorba despre reorganizarea spitalelor, infiintarea structurii de evaluare a serviciilor medicale, care va permite o mai buna definire a pachetelor de servicii, si se are in vedere, dupa ce vor fi clarificate o serie de aspecte legislative, sa se dea dreptul, daca se poate, din acest an, caselor publice de asigurari sa faca asigurari voluntare.

Secretarul de stat

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Vasile Cepoi a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca solutia de a trece colectarea fondurilor la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), cel putin pentru moment, nu este o prioritate, deoarece a crea o alta structura presupune timp si bani.

"A crea o alta structura presupune timp si bani. Infrastructura Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de colectare s-a desfiintat cand s-a trecut colectarea la ANAF. Cred ca solutia de a trece colectarea la CNAS, cel putin pentru moment, nu este o prioritate. Ce se poate face insa, este sa se reintroduca acel sistem

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Uniunii Nationale a Studentilor din Romania va aborda la intalnirea de vineri cu ministrul Educatiei, Cercetarii Tineretului si Sportului teme precum situatia de la UMF Targu Mures, situatia burselor doctorale, dar si cea privind admiterea la facultate, a declarat joi pentru AGERPRES liderul UNSR, Ioan Poenaru.

"Unul dintre punctele pe care UNSR doreste sa le abordeze se refera la atitudinea MECTS fata de schimbarile intervenite in structura Universitatii de Medicina Targu Mures, precum si fata de protestele studentilor de acolo", a afirmat Poenaru.

Potrivit acestuia, in cadrul sedintei care va avea loc vineri la sediul MECTS, UNSR va propune spre dezbatere

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii va instala in Delta Dunarii un sistem de telemedicina iar de luni va fi folosit experimental, intrucat in aceasta zona este un deficit mare de medici, lipsesc mijloacele de transport si oamenii nu beneficiaza de servicii medicale, a declarat miercuri secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul lansarii raportului privind sanatatea copiilor din aceasta zona.

"Vom instala sistemul de telemedicina in Delta Dunarii. Este vorba de un aparat EKG, pentru monitorizare, un ecograf portabil, un sistem de monitorizare a parametrilor vitali", a afirmat secretarul de stat, la lansarea "Delta Warning Report 2012. Sanatatea copiilor din Delta Dunarii".

Echipamentele vor intra

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Reprezentantul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Sorin Popescu, a anuntat, joi, ca la Casa Judeteana de Sanatate din Valcea nu mai sunt bani pentru medicamentele compensate pentru luna martie de aproximativ o saptamana.

Potrivit acestuia, doar bolnavii cronici sau cei cu afectiuni grave mai pot beneficia de medicamente compensate.
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a afirmat ca nu cunoaste detalii despre situatia de la Valcea, fiind vorba despre un caz izolat.

''Nu stiu despre situatia de la Valcea. Este un caz si pentru mine putin deosebit, pentru ca, dupa cum vedeti, exista o singura Casa care

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Pensionarii salajeni din mediul rural pot beneficia de testari auditive gratuite, pentru al doilea an consecutiv, in cadrul unui program initiat de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalau, potrivit precizarilor facute de Ioan Ivascau, presedintele asociatiei mentionate.

"Programul de testari auditive gratuite a debutat in urma cu trei ani, si era valabil doar pentru Zalau. Dat fiind succesul lui si cererea mare din partea pensionarilor, anul trecut l-am extins si in mediul rural. Continuam si in acest an, in 13 comune din judet", a declarat joi presedintele CARP Zalau, la intalnirea lunara a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Proiectul "Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R." are ca scop realizarea unui sistem de formare profesionala specializata pentru cresterea nivelului de competenta si imbunatatirea adaptabilitatii personalului medical activ in domeniul transplantologiei.

El urmareste modernizarea procesului actual de instruire a personalului medical in transplantologie prin folosirea unei tehnici de training combinate cu e-learning si formare fata in fata.

Obiectivele proiectului sunt de a implementa noile tehnologii in domeniul transplantului prin instruirea a peste 250 de medici si personal medical din domeniu de la nivelul unitatilor sanitare autorizate pentru realizarea transplanturilor din regiunile Bucuresti-Ilfov, Vest, Sud-Est, Nord-Est,

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Universitar de Urgenta Elias, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti si Departementul de Anestezie-Reanimare al Spitalului Bichat-Claude Bernard din Paris, a lansat joi "Programul de practica in terapie intensiva pentru studenti la medicina", care se desfasoara in perioada 3 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2013.

"Studentii sunt obligati sa faca o luna de practica vara, iar aceasta practica se va face in terapie intensiva mult mai serios, terapia intensiva fiind o specialitate care sta la baza celorlalte specialitati'', a declarat managerul de proiect, dr. Laura Constantinescu.

Proiectul este cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu l-a numit pe procurorul Andreia Cristiana Dascalu in functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), printr-o decizie publicata miercuri in Monitorul Oficial. Prin decizia emisa marti de premier, Dascalu va avea rang de subsecretar de stat.

Anterior, Andreia Cristiana Dascalu a fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Ramnicu Sarat si la Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti.
Tot din Ploiesti este si actuala presedinta a ANRP, Dorina Danielescu, fost procuror la Directia de Investigarea a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT).

Danielescu a fost numita presedinta la ANRP in noiembrie 2011, de premierul de

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Numarul cazurilor de persoane, majoritatea copii, diagnosticate cu toxiinfectie alimentara provocata, cel mai probabil, in urma consumului de alimente din programul guvernamental 'Lapte, corn si mar' a crescut in ultimele ore, ajungand la 30, autoritatile dispunand oprirea de la consum a produselor care provin din loturile suspectate.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova, Anca Dobrescu, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca numarul cazurilor de copii care s-au prezentat la camerele de garda cu simptome de toxiinfectie alimentara a crescut pe parcursul zilei, iar situatia se schimba de la o ora la alta.

Conform unui comunicat de presa al DSP, din cele

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Peste 20.000 de medici lucreaza in Romania, in 396 de spitale, a declarat joi, cu prilejul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr.Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

El a mentionat ca dintre acestia un numar de 235 de medici au peste 60 de ani, 4.358 au intre 50 si 60 de ani, 5.359 intre 40 si 50 de ani, iar 6.100 intre 30 si 40 de ani.

Presedintele CMR a accentuat ca toate specialitatile sunt deficitare in ceea ce priveste numarul de medici, insa unele dintre ele sunt extrem de afectate.
Astfel, radioterapia are doar 48 de medici specialisti,

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Organizatia de Femei a PC Sector 3, in parteneriat cu centrele Romar Medical din Capitala, a lansat joi campania sociala 'Cancerul de san poate fi invins', prin care se doreste informarea femeilor cu privire la riscurile aparitiei acestei boli, precum si la sansele vindecarii in cazul in care boala este descoperita si tratata la timp.

Prezenta la eveniment, vicepresedintele PC, Maria Grapini, le-a spus femeilor conservatoare din Sectorul 3 al Capitalei ca este 'mult mai simplu sa previi, decat sa tratezi o boala, cum este cancerul de san', indemnandu-le sa faca o vizita la medicul de specialitate.

'Poate fi trist, dar este

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

O noua alternativa terapeutica va putea fi folosita de pacientii cu diabet insulino-dependenti, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Fundatiei "Dan Setlacec", cu prilejul conferintei medicale destinate proiectului SPER - Specializare pentru Performanta, Eficacitate si Raspuns in Transplantul de Organe -, dedicat personalitatii acad. prof. dr. Nicolae Cajal.

Acesta a explicat ca este vorba despre un pancreas artificial, un dispozitiv care implanteaza insule pancreatice subcutanate obtinute fie de la om, fie de la porc.

''Transplantul de insule pancreatice utilizat pana acum avea un mare neajuns, aparea respingerea din partea organismului. Aparatul conceput in Israel incearca sa rezolve aceasta problema si insulele

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Primarul municipiului Targu Mures, dr. Dorin Florea, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca a trimis o scrisoare IBM prin care a anuntat compania ca proiectul Centrului de Excelenta in Cercetare Medicala care se doreste a fi realizat la Targu Mures ar putea fi extins regional, prin includerea unor universitati din Budapesta si Viena.

'Constructia acelui Memorandum cu IBM, semnat la Guvernul Romaniei, in detrimentul Institutului National de Cercetari - pentru ca au sarit sa puna mana pe el, in Bucuresti, si l-am scos din mana lor - l-am facut prin parteneriat, in primul rand, cu universitatile in care regina

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Deputatul Ciprian Dobre, liderul PNL Mures, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ca va fi primul care va semna si va depune o plangere in instanta impotriva Hotararii de Guvern (HG) referitoare la infiintarea Facultatii Maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures.

'Voi fi primul care voi semna o cerere de chemare in judecata a Guvernului Romaniei, cerere pe care o vom depune la Curtea de Apel Targu Mures, Sectia de Contencios Administrativ, prin care vom cere anularea HG data de premierul Ungureanu (referitoare la UMF Targu Mures - n.r.) si suspendarea de indata a efectelor

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 75% din elvetieni au un partener permanent. Majoritatea ar vrea sa primeasca totul in cadrul acestor relatii: atasament emotional, stabilitate si satisfactie sexuala. Potrivit psihoterapeutului de familie Klaus Heer, iubirea este monogama, dar omul - nu.

In sondajele de opinie, 36% din femei si 44% din barbati au indicat faptul ca au avut relatii sexuale in afara relatiei permanente ", scrie jurnalista elvetiana Michelle Binswanger intr-un articol publicat in Die Zeit.

Unii experti spun ca pe parcursul vietii 90% din barbati si 75% din femei 'calca stramb'. Infidelitatea este una din principalele cauze ale destramarii casatoriilor in tarile occidentale industrializate,

29-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat joi, cu prilejul participarii la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania, ca are in vedere sa sprijine reteaua de medicina de familie.

''Concret, sumele alocate medicinei de familie au crescut cu 10% - 15% si acum vom creste valoarea punctului, insistam sa fie per servicii, pentru a fi stimulati sa acorde mai multe servicii. Avem in vedere o strategie pentru dezvoltarea acestui palier al asistentei medicale, pentru a-i stimula", a spus ministrul.

Acesta a aratat ca exista un deficit si in acest domeniu, existand in tara aproximativ 70 de localitati fara medici de familie.

"Daca nu

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca lipsa medicilor din spitale este cauzata si de faptul ca multi dintre studentii care termina Medicina nu reusesc sa treaca de concursul de rezidentiat pentru a ocupa locurile vacante.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca multi medici romani aleg sa profeseze in strainatate, lucru care, de asemenea, afecteaza sistemul sanitar romanesc.

'Exista un flux foarte mare de emigrare. Dupa cum stiti, 3.000-5.000 de medici pleaca anual. Foarte putini vin la noi in tara din alta parte. Noi incercam sa fim la zi unde sunt specializari deficitare si tinem

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) critica noua propunere legislativa prin care femeile vor fi obligate sa asiste la sedinte de consiliere pentru a renunta la intreruperea de sarcina la cerere.

Propunerea legislativa la care se face referire priveste infiintarea, functionarea si organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcina initiata de deputatii PDL Marius Dugulescu si Sulfina Barbu si co-semnata de alti 49 de deputati si senatori de la PDL, grupul minoritatilor nationale si PSD.

Potrivit IPP, propunerea impune femeilor care doresc sa intrerupa o sarcina sa treaca, anterior interventiei, printr-o perioada obligatorie de consiliere

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Ialomita, Radu Paros Mihaita, a fost demis, joi, din functie, decizie motivata de desele reclamatii pe care acesta le-a avut din partea angajatilor privind managementul unitatii.

Radu Paros sustine, insa, ca demiterea sa, asumata de Directia de Sanatate Publica Ialomita, are un evident substrat politic, acesta manifestandu-si recent intentia de a candida la Primaria Slobozia din partea PDL, in contradictie cu hotararea luata de organizatia judeteana de a sprijini un alt candidat.

Sambata, 17 martie, Partidul Ecologist Roman si-a aratat disponibilitatea de a sustine neconditionat candidatura lui Radu Paros la Primaria Slobozia, indiferent daca va candida din

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Fostul ministru liberal al sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat, joi, ca actuala Putere blocheaza de trei ani reforma in sistemul sanitar si pregateste un nou proiect de lege in domeniu, desi l-a sustinut pe actualul, atunci cand acesta a fost adoptat in 2006 prin asumarea raspunderii Guvernului.

"Daca trei ani nu au fost capabili sa duca mai departe o reforma care avea toate cerintele puse intr-o lege, au capacitatea sa faca o lege mai buna? Nu. Daca in trei ani nu au reusit decat sa blocheze reforma si uneori chiar sa o intoarca din drum (...) atunci ne intrebam la ce

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Presedintele PNL Valcea, deputatul Cristian Buican, doreste initierea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu, in urma adoptarii hotararii de infiintare a unei facultati de medicina in limba maghiara la UMF Targu Mures.

"Marti, in timp ce scena politica era consumata de demisia domnului Frunzaverde, a fost adoptata in sedinta executivului condus de Mihai Razvan Ungureanu ordonanta prin care Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures va avea o facultate in limba maghiara. Adoptarea acestei ordonante de urgenta reprezinta o noua dovada a disperarii PDL de a ramane la guvernare si o noua concesie facuta de reprezentantii portocalii colegilor de

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu l-a desemnat pe Ion-Mircea Plangu, consilier de stat din Aparatul propriu de lucru al primului-ministru, sa coordoneze cinci institutii publice, printre care si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).

Conform deciziei publicate miercuri in Monitorul Oficial, Plangu va mai coordona Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Agentia Nationala Anti-Doping si Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Cancerul laringian al fostului presedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a intrat in 'remisie completa', a declarat miercuri pentru AFP purtatorul de cuvant al Instituto Ciudadania, fondat de fostul sef de stat.

'Testele de rezonanta magnetica nucleara si laringoscopiile au demonstrat absenta unei tumori vizibile', a confirmat intr-un comunicat spitalul de la Sao Paolo unde este tratat fostul presedinte in varsta de 66 de ani.

In urma detectarii unei tumori in octombrie 2011, Lula a fost supus la trei cicluri de chimioterapie si 33 de sedinte de radioterapie.
Testele facute miercuri au aratat 'doar o usoara inflamare in zonele supuse radioterapiei', a

29-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Juristul Spitalului Judetean de Urgenta 'Mavromati' din Botosani a dat in judecata Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), Guvernul si Ministerul Finantelor Publice pentru nerespectarea unui brevet social.

Victor Nitu a solicitat magistratilor Curtii de Apel Suceava sa oblige MMFPS la daune morale de 100 euro si a unor despagubiri de un milliard de euro.
Nitu este nemultumit ca, desi brevetul a fost inregistrat la MMFPS, oficialii ministerului nu l-au aplicat. Mai mult, MMFPS este acuzat ca nu a raspuns, in termenul legal, adresei de inaintare a brevetului.

'In anul 2011, am inaintat paratului 1 (n.r. - Ministerului Muncii), Brevetul social 'Ofiterii

29-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Unul din 88 de copii monitorizati in cadrul unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii /SUA/ sufera de autism sau de alte afectiuni asociate, ceea ce inseamna un record de cand exista statistici de acest fel, au indicat joi experti americani in domeniul sanatatii, citati de Reuters.

Estimarile facute publice de Centrul american pentru controlul si prevenirea maladiilor /CDC/ indica o crestere cu 25% a acestor afectiuni fata de studiul precedent, datand din 2006, si o dublare a numarului de cazuri fata de 2002.

Sustinatorii persoanelor cu autism au folosit ocazia creata de acest anunt pentru a cere intensificarea cercetarilor menite

29-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Presedintele PNL Bistrita-Nasaud, deputatul Ioan Tintean, a declarat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca "apeleaza la constiinta tuturor parlamentarilor din Transilvania", inclusiv cei ai PDL, pentru a vota impotriva scindarii Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures.

Tintean le-a cerut, astfel, parlamentarilor ardeleni sa voteze in favoarea motiunii a de cenzura pe care o va depune USL.

"USL a hotarat ca in urma a ceea ce s-a intamplat la Targu Mures, adica hotararea de guvern prin care intr-adevar s-a produs scindarea UMF, sa depuna motiune de cenzura. Public, si eu, si colegul meu Radu Moldovan (presedintele PSD Bistrita-Nasaud

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Uniunea Social Liberala (USL) solicita demisia de onoare a primarului de Targu Mures, Dorin Florea, pentru atitudinea in cazul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din acest municipiu.

"Uniunea Social Liberala solicita demisia de onoare a primarului Municipiului Targu Mures si vicepresedinte al PDL Dorin Florea, pentru atitudinea pasiva, complicitatea si lipsa oricarui demers consistent de sustinere a intereselor comunitatii locale in contextul deciziei Guvernului privind divizarea pe criterii etnice a UMF Targu Mures", se arata intr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES de USL.

Uniunea considera ca Dorin Florea, in calitate de primar si de vicepresedinte al PDL, avea "puterea si chiar responsabilitatea

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Un barbat de 43 de ani, din judetul Arges, internat la Spitalul Universitar din Bucuresti, a murit dupa ce s-a aruncat miercuri dimineata de la etajul sase al unitatii medicale.

Purtatorul de cuvant al spitalului, Bogdan Popescu, a declarat pentru AGERPRES ca acesta era internat pentru investigatii gastroenterologice, nu avea o boala grava si nu se cunoaste daca avea antecedente psihiatrice.

In prezent, la fata locului se desfasoara cercetari de catre politie si procuratura.

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Medicii veterinari tulceni au declarat miercuri focar de rabie in localitatea Bestepe, din cauza unei pisici cu un comportament agresiv.

Conform unui comunicat de presa remis miercuri de Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), satenii din Bestepe au anuntat medicul veterinar care a constatat ca felina nu era vaccinata si a decis supravegherea acesteia pentru a urmari comportamentul ei.

'In cursul zilei de ieri (marti - n.r.) pisica a fost ucisa de un localnic si a fost adusa la laboratorul sanitar veterinar pentru investigatii. In urma analizelor s-a diagnosticat rabia', se arata in comunicatul semnat de directoarea DSVSA, Marinela Tertis.

Ca

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Manifestarea "Nu lasa hepatita sa-ti distruga viata! Testeaza-te!" va avea loc joi la Biblioteca Judeteana Marin Preda din municipiul Alexandria, incepand cu ora 11,00, in organizarea Colegiului Medicilor Teleorman si a Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice - Filiala Teleorman, se arata intr-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, vor participa medici si pacienti, specialisti de la laboratoare medicale, elevi din scoli postliceale sanitare si din mai multe licee din Alexandria, dar si voluntari si reprezentanti ai unor asociatii profesionale.

Manifestarea de la Alexandria isi propune sa informeze publicul despre patologiile hepatice si necesitatea testarii voluntare in vederea depistarii precoce a hepatitelor

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Numarul cazurilor de pneumonie si gripa a scazut in ultima saptamana fata de perioada anterioara, in judetul Sibiu, conform unui comunicat al Directiei de Sanatate Publica (DSP), remis miercuri AGERPRES.

"Numarul pneumoniilor din aceasta saptamana de supraveghere este de 266 de cazuri, in scadere fata de saptamana precedenta (316). Cele mai multe cazuri au survenit la grupa de varsta 15 - 49 de ani (70). Ponderea internarilor cu pneumonii din totalul cazurilor a fost in saptamana 12 de 17,29%, predominand internarile la grupa de varsta 15 - 49 de ani (noua internari)", se arata in comunicat.

Numarul total al cazurilor de gripa

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Rectorul UMF Targu Mures va putea fi validat numai dupa ce va fi adoptata o Carta multiculturala, a declarat, miercuri, ministrul Educatiei, Catalin Baba.

"Primul lucru pe care trebuie sa-l faca este sa-si adopte o Carta care sa aiba un caracter multicultural. (...) Carta se va transmite la Ministerul Educatiei, ministrul va constata daca sunt indeplinite cerintele, standardele, si dupa aceea se poate trece in procesul de alegeri.

Nici colegii de la linia maghiara nu s-au ales si am cerut cadrelor didactice de la linia maghiara sa se organizeze sub forma liniei de studiu. Aceasta presupune ca vor trebui sa

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Raportul "Evaluarea structurii si furnizarii asistentei primare in Romania", un proiect pe baza de sondaj, a fost lansat miercuri in cadrul Conferintei Nationale a Medicilor de Familie.

Reprezentantul OMS in Romania, dr. Victor Olsavszky, a aratat ca raportul evalueaza progresele ce au avut loc in asistenta primara in Romania si furnizarea de asistenta primara, mecanisme de finantare, strategii de resurse umane, asigurarea de unitati adecvate, echipamente si medicamente corespunzatoare.

De asemenea, raportul ofera o perspectiva structurala a punctelor forte si a slabiciunilor organizarii si furnizarii de servicii medicale primare, inclusiv asupra opiniei profesionistilor si pacientilor direct vizati si pana la creatorii de

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Universitar de Urgenta Elias, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti si Departementul de Anestezie-Reanimare al Spitalului Bichat-Claude Bernard din Paris, lanseaza joi 'Programul de practica in terapie intensiva pentru studenti la medicina'.

Potrivit unui comunicat de presa al unitatii, programul se desfasoara in perioada 3 ianuarie 2012 - 31 decembrie 2013.

Proiectul este cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013 si are ca obiectiv principal cresterea ocupabilitatii absolventilor facultatilor de medicina prin dezvoltarea abilitatilor profesionale ale studentilor in domeniu si prin corelarea programelor de studii cu programele de

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Europenii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume, in conditiile in care beau echivalentul a 12,5 litri de alcool pur pe an, sau aproape trei pahare de vin pe zi, potrivit unui raport dat publicitatii miercuri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Comisia Europeana, informeaza Reuters.

Insa, in timp ce 'titlul' de cei mai mari bautori din lume revine Uniunii Europene in ansamblu, in cazul careia consumul este aproape dublu fata de media mondiala, exista de asemenea variatii mari ale nivelurilor de consum de bauturi alcoolice intre regiuni, precum si diferente mari in ceea ce priveste frecventa, locul

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (Unicef) au accentuat marti nevoia urgenta pentru India, pe primul loc pe lista celor 12 tari in care oamenii inca isi fac nevoile in aer liber, in spatii neamenajate, sa limiteze aceasta practica pentru a reduce incidenta bolilor infectioase transmise prin apa in randul comunitatilor rurale, conform site-ului www.punjabnewsline.com.

Conform Programului Comun de Monitorizare (Joint Monitoring Programme - JMP) publicat recent de OMS si Unicef, aproximativ 626 de milioane de oameni, adica aproape 51% din populatia Indiei, isi fac nevoile in spatii neamenajate.

"Mesajul cu privire la igiena si sanitatie are

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Muzica lenta ii poate ajuta pe pacientii supusi anesteziei locale in timpul operatiei sa se destinda si chiar sa se vindece mai repede, arata medici englezi, citati de 20minutes.ch.

Chirurgii de la spitalul John Radcliffe din Oxford au analizat datele obtinute de la circa 100 de pacienti, repartizati in doua grupe, in cadrul unui experiment. Jumatate din ei a ascultat muzica in timpul interventiei chirurgicale si cealalta jumatate a fost operata in regim normal, fara muzica.

Fiecare pacient si-a evaluat apoi propriul nivel de anxietate, trebuind sa-si situeze stresul pe o scara data. Evaluarile s-au facut inainte si imediat dupa interventia

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Statinele, medicamente destinate scaderii colesterolului, au, se pare, si alte efecte benefice. Un nou studiu publicat la 21 februarie in The Journal of Clinical Psychiatry arata ca ele ar reduce si riscul de depresie, scrie Le Figaro in editia de marti.

O echipa de cercetatori americani a urmarit timp de sase ani un grup de 965 de pacienti bolnavi de cardiopatie si tratati in diferite clinici din California. 65% dintre acestia luau statine in cadrul tratamentului.

Deoarece existau date care se contraziceau in legatura cu efectele statinelor, autorii studiului au evaluat legatura dintre aceste medicamente si tulburarile afective la cei 965 de

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Rudele lucratorilor care au decedat in urma expunerii la amiant (mineral compus din silicat de calciu si silicat de magneziu) intre anii 1940 si 1990 in Marea Britanie vor avea dreptul de a solicita o indemnizatie, a decis miercuri Curtea Suprema, cea mai inalta instanta judiciara britanica, informeaza EFE.

Multe persoane care au lucrat in industria grea (minerit, siderurgie) au dezvoltat un mezoteliom, un tip de cancer care are legatura directa cu inhalarea de particule de azbest.

Potrivit Curtii Supreme, reclamatia este considerata din momentul in care lucratorii au fost expusi la amiant si nu din momentul in care au aparut simptomele

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Nervozitate sau iritare extrema. Depresie. Atacuri de panica. Halucinatii. Tendinte violente. Pierderea contactului cu realitate. Teama ca ceilalti ar putea sa te raneasca. Sunt efectele meflochinei, comercializata in SUA ca Lariam, medicamentul pe care soldatii americani il iau in Afganistan pentru a preveni malaria.

Saptamana aceasta, Pentagonul a cerut sa se analizeze daca ar mai trebui administrata, o dezvaluire care vine la trei saptamani dupa masacrul comis de sergentul Robert Bales, in a carui aparare a fost invocata instabilitatea psihica, noteaza miercuri ziarul El Pais.

Malaria (sau paludismul) este provocata de un parazit care este transmis de tantarul anofel. Simptomele sunt

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Noua lege din domeniul Sanatatii trebuie sa aiba in centru pacientul cu nevoile sale, obiectiv pentru care este necesara reproiectarea intregului sistem sanitar, cu realizarea unei noi arhitecturi de responsabilitati, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical /BNS/.

Fiecare dintre partile implicate - respectiv contribuabilii (reprezentati de sindicate), Ministerul Sanatatii si furnizorii de servicii medicale - trebuie sa stie exact rolul pe care il ocupa in sistem, a precizat liderul de sindicat.

'Noi eram pregatiti inca de la inceputul anului sa avansam Ministerului Sanatatii si Guvernului o solutie alternativa la faimosul proiect de lege promovat de autoritati, care

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Doi medici de la Spitalul Judetean Slatina, Mircea Tusciuc si Paul Iancu, au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa, ei fiind acuzati ca au diagnosticat gresit un baiat de noua ani, care a murit pe 27 mai 2010, din cauza unui soc septic suferit in urma unei fracturi de antebrat.

Pe 23 mai 2010, la Spitalul Judetean Slatina, a fost internat un baiat de noua ani din comuna Serbanesti, judetul Olt, cu fractura de antebrat stang.
Medicul care l-a internat pe copil, Paul Iancu, i-a pus atela

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Bolile aparatului circulator se numara printre principalele cauze ale mortalitatii in judetul Covasna, releva o statistica realizata de Directia de Sanatate Publica.

Potrivit acesteia, 64% din numarul total al deceselor inregistrate anul trecut pe fondul unor boli au avut drept cauza afectiunile aparatului circulator, printre acestea numarandu-se cardiopatia ischemica si infarctul miocardic.

Acest lucru este cu atat mai surprinzator cu cat in statiunea Covasna exista o clinica specializata in tratarea bolilor de inima, unica in Romania, precum si remedii naturale, cum ar fi apele minerale si mofetele (emanatii naturale de gaze rezultate in urma actiunilor postvulcanice, folosite cu succes in tratamente -

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judetean Constanta a inaugurat miercuri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, cea mai moderna Clinica de Ortopedie si Traumatologie din Romania.

Investitia, in valoare de 10,2 milioane de euro, a fost finantata in totalitate de Consiliul Judetean Constanta, sapte milioane de euro reprezentand achizitiile de aparatura si echipamente medicale, iar 3,2 milioane de euro au fost utilizati pentru reparatiile capitale la infrastructura imobiliara a sectiei.

Potrivit noului sef de sectie al Clinicii de Ortopedie si Traumatologie, medic primar dr. Alexandru-Octavian Serban, transferat de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, in urma modernizarilor au fost create zece saloane cu conditii de cazare

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Cimbrul ar fi un tratament mult mai eficient impotriva acneei decat cremele care se gasesc in comert, arata o echipa de cercetatori de la Leeds Metropolitan University, care a studiat efectele cimbrului, galbenelelor si mirului asupra Propionibacterium acnes, bacteria care provoaca acneea, infectand porii.

Chiar daca cele trei plante aromatice ucid bacteria in cinci minute, cel mai eficient s-a dovedit a fi cimbrul.

Studiul, unic in felul lui, 'este primul care demonstreaza efectul cimbrului, galbenelelor si mirului asupra bacteriei care produce infectia, ducand la acnee', arata Margarita Gomez-Escalada, adaugand ca sunt necesare si alte studii, mai aprofundate.

Daca rezultatele se confirma,

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Richard Lee Norris avea 22 de ani cand a fost victima unui tragic accident, in 1997. Total desfigurat, el a trait izolat timp de 15 ani, dar acum, datorita celei mai mari grefe de fata realizate vreodata, tanarul de 37 de ani incepe o noua viata, relateaza 7sur7.be.

Conducerea Maryland Medical Center a anuntat ca Richard Lee Norris se prezinta tot mai bine dupa operatia de saptamana trecuta, care a durat 36 de ore. Interventia chirurgicala i-a permis pacientului sa aiba o fata noua, limba, dintii si maxilarul.

Richard face in fiecare zi progrese uriase si incepe sa-si simta fata. Poate

28-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Doar o jumatate dintre unitatile de invatamant din judetul Braila au autorizatie sanitara de functionare, potrivit unei situatii date publicitatii de Directia de Sanatate Publica (DSP) Braila.

Din cele 130 de unitati de invatamant existente in judetul Braila in 350 de cladiri, doar 66 de unitati, respectiv 159 de spatii au autorizatie sanitara de functionare.

Potrivit directorului DSP Braila, Gabriel Ciochina, unitatile care nu au primit autorizatie fie functioneaza la parterele unor blocuri, cum sunt gradinitele, iar intrarea este aceeasi cu a locatarilor si nu exista spatii de joaca, fie au toaletele in curte si sunt lipsite de apa curenta, cum este

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Stresul si situatia economica au facut ca numarul diabeticilor si cel al bolnavilor psihici sa creasca anul trecut, fata de 2010, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, peste 10.000 de oameni suferind in prezent de aceste boli, potrivit datelor prezentate miercuri, intr-o conferinta de presa, de seful Directiei de Sanatate Publica (DSP), Anca Andritoiu.

Conform datelor centralizate de DSP Bistrita-Nasaud, in anul 2011 au fost depistate 688 de noi cazuri de diabet si 570 de noi cazuri de boli psihice, incidenta acestora fiind in crestere, in timp ce la tumorile maligne, unde au fost diagnosticate 731 persoane, incidenta se mentine la acelasi nivel.

"Stresul

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita-Nasaud are de recuperat de la persoanele care au produs accidente rutiere cu victime pe raza judetului peste 100.000 lei, reprezentand contravaloarea serviciilor medicale prestate pentru cei raniti.

Potrivit datelor prezentate miercuri, intr-o conferinta de presa, la 31 decembrie 2011 Spitalul Judetean avea de recuperat 102.000 lei doar de la cei care au produs accidente rutiere si pentru care exista sentinte definitive din partea instantei.

"Avem avocati, firme recuperatorii de bani. Lucrurile se tergiverseaza, in sensul ca pana se da o sentinta trec ani de zile si de-abia dupa aceea putem sa ne indreptam ca sa recuperam banii.

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) Bistrita-Nasaud are doar patru medici, insa numarul acestora ar trebui sa fie de 14, motiv pentru care este nevoie de o deblocare a posturilor, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, managerul acestei institutii, Annabella Muzsi. Potrivit directorului SAJ Bistrita-Nasaud, nu este doar lipsa de medici, ci si de asistenti medicali si ambulantieri.

"Am avea nevoie, in general, de toate categoriile de personal. Cea mai acuta este categoria personalului medical operativ, intelegand aici asistentii medicali. De asemenea, avem nevoie si de personal medical auxiliar, respectiv conducatori auto, ambulantieri. Stam foarte prost la capitolul medici, in prezent

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS), care va promova la nivel national principiile morale, etice si stiintifice ale activitatii companiilor care se ocupa de stocarea celulelor stem, a fost lansata la Bucuresti.

Asociatia a luat fiinta la initiativa a trei companii de celule stem: Biogenis, Cord Blood Center si Stem SURE.

Scopul infiintarii este de a facilita accesul cat mai multor viitori parinti din Romania la sanatatea copiilor lor prin informarea corecta si continua asupra celulelor stem, dar si de a promova un serviciu de calitate europeana, precum si responsabilitatea morala a membrilor sai in fata viitoarelor mame

28-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Valcea, in parteneriat cu Primaria Ramnicu Valcea, a demarat, marti, o actiune de constientizare asupra riscului consumului substantelor noi cu proprietati psihoactive - tip etnobotanice, cu participarea a opt unitati liceale de pe raza municipiului.

"Numele proiectului este 'De tine depinde', e un proiect de prevenire universala a consumului de substante noi cu proprietati psihoactive, face parte din categoria de activitati de petrecere a timpului liber si consta in organizarea a trei reprezentatii ale unui spectacol de teatru interactiv cu rol exploratoriu. Nu ne dorim simple prelegeri la care nimeni nu asculta, ci

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Rezultatele unui test clinic, aflat in prima faza, arata ca un agent experimental al firmei americane Amgen a redus cu 66% nivelul colesterolului la pacientii deja tratati cu statine, informeaza site-ul MaxiSciences.

Firma americana de biotehnologie Amgen a prezentat recent un nou produs experimental care permite scaderea colesterolului.

Acest produs, combinat cu tratamentul cu medicamente care contin statine, folosite in mod obisnuit pentru reducerea nivelului de colesterol, da rezultate neasteptate. In urma unor injectii facute de doua ori pe luna, colesterolul LDL a scazut cu 66%, iar dupa sase saptamani cu 75%.

Prezentate la cea de-a 61-a conferinta anuala a American college

27-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul interimar al Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures, a declarat marti presei ca UMF nu stie cine va putea aplica Hotararea de Guvern referitoare la infiintarea facultatii maghiare, intrucat institutia se confrunta cu un vid administrativ.

'Astept sa vad forma exacta a Hotararii de Guvern, daca este identica cu proiectul supus dezbaterii publice sau au intervenit modificari (...) Pe de alta parte, fiind vorba de o Hotarare de Guvern si Romania fiind o tara cu regim de drept functional, trebuie s-o aplicam. Intrebarea mea e cine s-o aplice. Trebuie structuri functionale de conducere.

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Un grup de cercetatori americani va prezenta in urmatoarea editie a revistei Endocrine Reviews rezultatul unei analize considerabile, cea mai importanta de pana acum, legata de schimbarea metodologiei de evaluare a toxicitatii mai multor substante comercializate, scrie Le Monde in editia de luni.

Autorii au trecut in revista peste 800 de studii distincte asupra omului, a animalelor sau culturilor de celule. 'Am vrut sa avem o privire de ansamblu a tot ceea ce s-a scris despre acest subiect, afirma biologul Laura Vandenberg, de la Universitatea Tufts din Boston, primul autor al acestei analize.

Pe scurt, concluzia este ca moleculele care imita

27-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Sindicatul din Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures a anuntat, marti, imediat dupa adoptarea Hotararii de Guvern privind infiintarea facultatii maghiare, ca va actiona in instanta Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru incalcarea prevederilor Legii transparentei decizionale in administratia publica.

'Sindicatul din UMF si Liga Studentilor au depus saptamana trecuta, la cabinetul ministrului Educatiei, un document prin care solicitau, in baza art. 6 alin. 7 din Legea 52/2003, dezbaterea publica a proiectului de lege. Solicitarea noastra a fost inregistrata la cabinetul ministrului Educatiei cu numarul 8980/2012. Ministerul Educatiei a incalcat prevederile Legii 52, care prevede ca dezbaterea publica

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Ce-ar fi daca tensiunea ar scadea, alergiile si astmul s-ar manifesta mai bland daca am tine post catva timp? Un documentar stiintific ce va fi difuzat pe postul Arte se ocupa de post ca terapie in anumite boli ale lumii moderne.

Ancheta desfasurata arata ca metoda nu constituie deloc un remediu miraculos in boli grave precum cancerul, relateaza afp.com.

Postul se poate dovedi insa benefic in cazul unor boli caracteristice modului de viata actual, ca obezitatea, diabetul sau hipertensiunea. Periplul realizatorilor filmului in Rusia, Germania si Statele Unite demonstreaza acest lucru.

La sanatoriul din Goriatcinsk din campia siberiana, doua treimi din pacienti,

27-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Desfasurand multi ani un studiu pe ursii negri care traiesc in nordul tarii, cercetatori americani au constatat ca ranile lor au tendinta sa se vindece singure in timpul hibernarii. Este un fenomen interesant pentru medicina, care se straduieste sa vindece ranile si infectiile persoanelor cu metabolism defectuos, scrie maxisciences.com.

De 25 de ani, oameni de stiinta de la universitatile din Wyoming si Minnesota, alaturi de Departamentul pentru resurse naturale din Minnesota, au urmarit, cu ajutorul emitatoarelor montate pe zgarzi, 1.000 de ursi din acest stat, pentru a le supraveghea sanatatea si comportamentul.

Ei au observat ca, in perioada de hibernare -

27-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Un nou studiu american scoate in evidenta valente noi ale ciocolatei negre, care, consumata cu moderatie ca parte a unui stil de viata sanatos, poate duce la reducerea indicelui de masa corporala, relateaza AFP.

In ciuda aportului caloric ridicat, ciocolata este benefica pentru metabolism, dezvaluie studiul realizat pe baza observatiilor asupra a 1000 de persoane si publicat luni de Archives of Internal Medicine.

Persoanele monitorizate, cu o varsta medie de 57 de ani, care au consumat ciocolata in medie de doua ori pe saptamana si au practicat sport de trei-patru ori in acelasi interval de timp, au prezentat un indice de masa

27-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Presedintele PSD, Victor Ponta, copresedinte al USL, a anuntat marti decizia opozitiei de a depune o motiune de cenzura, ca urmare a adoptarii de catre Executiv a hotararii de guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, urmand sa fie decis momentul introducerii acesteia.

Victor Ponta spune ca aceasta va fi depusa in perioada imediat urmatoare, in conditiile in care pe 10 mai incepe campania electorala pentru alegerile locale, iar in luna aprilie crestinii sarbatoresc Sfintele Pasti.

"Nu vrem sa-i transformam pe pedelisti in martiri", a adaugat el.

Presedintele PSD a precizat ca a desemnat deja un grup de colegi care

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Managerul Spitalului Caracal, Octavian Popescu, fost prefect al judetului Olt in timpul guvernarilor CDR si PNL, a anuntat marti ca va candida pentru presedintia Consiliului Judetean Olt din partea PP-DD.

"Decizia de a candida pentru CJ Olt a fost una dificila, in conditiile in care USL apare ca o masinarie bine pusa la punct, dar cred ca orice elefant poate avea probleme si consider ca sunt sanse reale sa inving candidatul USL, pe actualul presedinte al CJ Olt, Paul Stanescu", a afirmat Octavian Popescu.

PP-DD Olt si-a anuntat marti candidatii si la municipiile Slatina si Caracal, precum si la fotoliul de primar

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Conducerea PSD Mures a cerut, marti, demisia primarului din Targu Mures, dr. Dorin Florea, ca urmare a 'esecului politic si administrativ' in problema Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF).

'Solicit, in mod public, actualului primar al municipiului Targu Mures, Dorin Florea, care este totodata vicepresedintele national al PDL, demisia din functia de primar, in cazul in care proiectul de Hotarare de Guvern privind infiintarea unei Facultati de Medicina si Farmacie cu predare in limba maghiara in cadrul UMF Targu Mures este aprobat de Executiv. Dorin Florea, alaturi de colegii sai din Biroul Permanent National al PDL, a fost de acord cu

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii va organiza un nou concurs de intrare in Rezidentiat pentru posturile si locurile ramase neocupate in sesiunea din 20 noiembrie 2011, in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie, a decis, marti, Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta.
Potrivit Ministerului Sanatatii, concursul se va desfasura numai in Centrul Universitar Bucuresti.

Inscrierile pentru rezidentiatul pe loc se vor face la directiile de sanatate publica, respectiv la ministerele cu retea sanitara proprie, iar inscrierile la rezidentiatul pe post la directia de sanatate publica a judetului pentru care tinerii medici doresc sa concureze.

"Inca de la inceputul acestui an am avut in vedere organizarea unei sesiuni

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Vicepremierul Marko Bela a declarat, marti, pentru AGERPRES, ca Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) va examina aspectele tehnice legate de viitoarea facultate in limba maghiara de la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures, insa presedintele ARACIS, Ioan Curtu, ar fi semnat deja hotararea de guvern privind infiintarea acestei sectii in cadrul UMF.

"Eu nu am am discutat cu presedintele ARACIS, ministrul Educatiei am inteles ca a discutat cu presedintele ARACIS, care am inteles ca a semnat aceasta hotarare", a declarat Marko Bela, dupa sedinta de guvern.

In context, el s-a declarat convins ca profesorii noii facultati de

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Vicepresedintele Ligii Studentilor Targu Mures (LSTM) din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), Nucu Marica, a declarat presei, marti, ca Hotararea de Guvern referitoare la infiintarea facultatii maghiare va fi atacata in instanta de judecata.

'Vom ataca in contencios administrativ aceasta hotarare. Noi am depus cerere de prelungire a termenului de dezbatere publica la 30 de zile, conform legii transparentei. Vom continua sa sustinem principiul autonomiei universitare si sa ne pronuntam impotriva aceste separari. Cerem ca inainte de orice decizie, programele de studii sa fie supuse acreditarii ARACIS: suntem dezamagiti ca nu au fost luate deloc in calcul punctele de

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Guvernul ar putea adopta marti o hotarare privind infiintarea unei facultati cu predare in limbile maghiara si engleza in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) de la Targu Mures, potrivit listei actelor normative care ar putea intra pe ordinea de zi a reuniunii, transmisa de Executiv.

Pe lista se afla proiectul de HG "pentru modificarea punctului 44 din Anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 966/2011 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare, a structurii institutiilor de invatamant superior, a domeniilor si programelor de studii universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, a locatiilor geografice de desfasurare,

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Executivul a adoptat marti Hotararea de Guvern privind Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures (centru).
Astfel, in cadrul UMF Targu Mures se creeaza o noua facultate cu predare in limbile maghiara, romana si engleza.

"In cadrul UMF Targu Mures se infiinteaza o noua facultate, Facultatea de Medicina si Farmacie, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza (...). UMF Targu Mures deruleaza, potrivit legii, procedurile pentru organizarea alegerilor, precum si cele pentru organizarea concursurilor in vederea ocuparii posturilor necesare pentru coordonarea administrativa a facultatilor infiintate", se arata in noua Hotarare, potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, Hotararea

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judetean de Urgenta Giurgiu este in pericol de a se inchide din lipsa fondurilor in urma atacarii bugetului propriu al Consiliului Judetean de catre Prefectura Giurgiu.

"Trezoreria Giurgiu ne-a anuntat ca nu mai putem face plati in urma blocarii bugetului Consiliului Judetean Giurgiu ceea ce mi se pare incorect deoarece bugetul nostru este compus din trei parti, o parte care vine de la Consiliul Judetean, o parte de la CNAS si o parte de la Ministerul Sanatatii. Pentru ca nu putem face plati situatia este critica si daca in cinci-sase zile nu se rezolva problema privind aprovizionarea cu medicamente si

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Numarul sinuciderilor asistate a crescut in mod constant in Elvetia in ultimii 12 ani, ajungand de la 43 de cazuri in 1998 la 297 in 2009, potrivit primei statistici oficiale pe acest subiect, data publicitatii marti, noteaza Reuters si swiss.info.ch.

Pentru perioada anterioara lui 1998 nu exista date, chiar daca sinuciderea asistata a devenit legala in Elvetia in 1942.

Conform statisticii mentionate, marea majoritate a persoanelor (90%) care au recurs la sinuciderea asistata erau in grupa de varsta de peste 55 de ani, si numai 1% aveau sub 35 de ani. Femeile reprezinta 55% dintre aceste cazuri.

In 44% dintre situatii, maladia in

27-03-2012
Tip stire
Stiri externe

Secretarul executiv al PSD Mures, Cornel Briscaru, care este si candidatul USL la Primaria Targu Mures, a declarat, marti, pentru AGERPRES, dupa adoptarea Hotararii de Guvern referitoare la infiintarea facultatii maghiare la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF), ca Guvernul a decis ''distrugerea'' unei institutii vechi de 50 de ani si ca pentru aceasta ''vinovatii'' trebuie sa plateasca.

'Guvernul Romaniei a decis distrugerea UMF Targu Mures, a decis sa distruga un lucru care functiona bine in Romania de 50 de ani. Vinovatii trebuie trasi la raspundere, fie ca vorbim de cei din UDMR, fie ca vorbim de cei din PDL. Este

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Primaria orasului Techirghiol organizeaza un simpozion medical dedicat namolului sapropelic de la Techirghiol.

Potrivit purtatorului de cuvant al Primariei Techirghiol, Stefania Luzinschi, evenimentul, organizat in zilele de 30 si 31 martie, face parte din proiectul 'Sa redescoperim Techirghiolul' fiind co-finantat din Programul Operational Regional.

'Sa redescoperim Techirghiolul' este un proiect ce are ca obiectiv general cresterea contributiei turismului la dezvoltarea durabila a Regiunii de dezvoltare Sud-Est, prin promovarea produselor turistice cu specific local si a activitatilor de marketing turistic', a declarat Luzinschi.

Proiectul isi propune promovarea statiunii Techirghiol ca destinatie turistica pentru tineret, cultura, sport si sanatate, in prezent statiunea fiind principala destinatie

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Presedintele PC, Daniel Constantin, considera ca infiintarea unei facultati in limba maghiara la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures reprezinta "un compromis fara precedent in istoria invatamantului romanesc'', iar USL il va sanctiona printr-o motiune de cenzura.

"Vom sanctiona acest compromis politic prin motiune de cenzura, deja colectivele sunt intrunite sa redactam textul acestei motiuni de cenzura prin care electoratul trebuie sa stie ca nu suntem de acord cu un compromis care afecteaza buna functionare a invatamantului romanesc. Este un precedent periculos care se creeaza si afecteaza nu in ultimul rand studentii care se pot trezi ca sunt transferati de

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat marti ca reprezentantii ARACIS vor merge la Universitatea de Medicina si Farmacie de la Targu Mures pentru a stabili exact care sunt limitele maxime de scolarizare ale institutiei.

'ARACIS-ul este cel care va stabili care este capacitatea maxima de scolarizare. ARACIS-ul, care este o agentie independenta, va merge sa evalueze care este capacitatea maxima de scolarizare la fata locului', a afirmat ministrul Educatiei, la iesirea de la Comisia de invatamant de la Senat.

El a spus ca aceasta este diferenta intre proiectul initial si hotararea de guvern care a fost adoptata marti.

'Este o alta formula de

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a declarat marti ca si inainte de adoptarea Hotararii de Guvern privind UMF Targu Mures existau probleme in ceea ce priveste numarul cadrelor didactice de la institutie si ca, in momentul de fata, "colegii romani si colegii maghiari vor trebui sa se inteleaga" pentru a-si rezolva situatia.

'Si pana acum a existat un deficit la cadrele didactice. In unele cazuri la linia romana, in altele la linia maghiara', a afirmat Catalin Baba, in sedinta Comisiei de invatamant de la Senat.

Potrivit acestuia, in momentul de fata, problema legata de profesori exista si la linia romana, si la cea

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Biletele de tratament pentru pensionari puse la dispozitie de Casa Nationala de Pensii si distribuite prin Casele Judetene de Pensii au fost valorificate, anul trecut, in proportie de 87%, a declarat, marti, in sedinta Comitetului Consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice desfasurata la Prefectura, Barbu Stanica, director executiv adjunct la Casa Judeteana de Pensii Brasov.

''Anul trecut Brasovului i-au fost repartizate 5.834 de bilete de tratament in 17 serii incepand din luna martie pana in luna septembrie. Dintre acestea au fost valorificate 5.099 de bilete, iar 742 au ramas nevandute. In schimb, la biletele de odihna pentru bugetari din

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Controalele inopinate ale specialistilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Braila privind calitatea apei potabile si gradul de clorinare a acesteia au scos la iveala, in doua localitati din judetul Braila, grave nereguli in ceea ce priveste concentratia de clor existenta in apa potabila.

In conditiile in care valorile normale de clor in apa sunt intre 0,1 si maximum 0,5, la statia de apa de la Constantinesti nivelul rezidual de clor liber pe retea era situat la 4,1, iar la Movila Miresii gradul de clorinare era de 0,6.

'Reprezentantii Companiei de Utilitati Publice Braila au fost sanctionati cu o amenda de 4.000 de

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Noua copii, din care cinci nou-nascuti, au fost parasiti in unitatile sanitare din Alba, maternitati sau sectii de pediatrie, in primele doua luni ale acestui an, in conditiile in care pe intreaga durata a anului trecut, numarul minorilor care au prezentat risc de parasire in spitale a fost de 21.

Opt dintre cei noua copii au fost luati in ocrotire de catre asistenti maternali profesionisti, iar unul s-a reintors ulterior la familia naturala. Sapte dintre copii provin din mediul urban si tot sapte sunt fetite, a precizat, pentru AGERPRES, conducerea Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Alba.

Au fost

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Trimisul special al Agerpres, Ionut Mares, transmite: Romania se numara printre tarile europene cu un sistem de urgenta avansat, care 'mai are nevoie de dezvoltare', dar al carui principal punct forte este caracterul sau integrat, a declarat marti, pentru Agerpres, medicul Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Sistemul de urgenta din Romania este un sistem 'functional', 'la care se uita multe tari'. "Se plaseaza foarte bine (n.r. - printre sistemele de sanatate din Uniunea Europeana). E un sistem functional. E un sistem la care multe tari se uita.

E un sistem care, in cursul lui de dezvoltare, nu

27-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Ziua Mondiala a Epilepsiei, instituita la nivel international in 2008 sub numele de Purple Day, este marcata in Romania pentru prima data, in Capitala fiind impartite mii de materiale informative despre aceasta afectiune.

Potrivit Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO), tara noastra se alatura astfel unui numar de peste 50 de tari de pe toate continentele lumii care marcheaza Ziua Mondiala a Epilepsiei pe 26 martie.

Un numar de 500.000 de romani sunt afectati de epilepsie, iar la nivel mondial 1 din 100 de oameni sufera din cauza acestei afectiuni, anunta ASPERO.

Aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos in doar 70% din

26-03-2012
Tip stire
Stiri interne

Pagini