Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/24/2020
Data stire

Stiri medicale: Aprilie 2013


Conducerile celor mai mari unitati sanitare din judetul Vaslui, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vaslui si Spitalul de Urgenta 'Elena Beldiman' din Barlad, vor sa construiasca locuinte de serviciu pentru medici, pentru a atrage cadrele medicale in zona.

La aceasta data cele doua spitale se confrunta cu o lipsa acuta a medicilor specialisti, Vasluiul si Barladul fiind considerate zone neatractive pentru absolventii de medicina.

'Salariile sunt cele decise de Guvern, aici nu putem face nimic, dar am putea face spitalul mai atractiv pentru tinerii specialisti daca am avea o oferta de locuinte de serviciu pentru medici. Posibilitatile financiare sunt reduse, dar cu

29-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Pacientii care cred in Dumnezeu raspund mai bine la tratamentele psihiatrice pe termen scurt, conform unui nou studiu coordonat de David Rosmarin, profesor de psihiatrie la Harvard Medical School din Boston, informeaza LiveScience.com.

"Am descoperit ca pacientii mai credinciosi aveau rezultate mai bune in urma tratamentelor, simtindu-se mai bine cu propria persoana si suferind mai putin de depresii si stari de anxietate", a precizat Rosmarin pentru LiveScience.

In cadrul studiului au fost monitorizati 159 de pacienti din cadrul programului Behavioral Health Partial Hospital desfasurat la spitalul McLean din Belmont, Massachusetts. Acesti pacienti primeau tratament pentru diferite afectiuni de ordin psihiatric, printre care

29-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Policlinica Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt va fi reabilitata in baza unui program in valoare de peste un milion de euro, finantarea fiind asigurata prin fonduri europene.

Proiectul prevede reabilitarea in totalitate a ambulatoriului, inclusiv acoperisul, constructia unui lift, dar si dotarea cabinetelor cu mobilier modern si aparatura de stricta necesitate.

Contractul semnat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est si Consiliul Judetean Neamt are o valoare de 4,6 milioane de lei.

Consiliul Judetean Neamt va suporta, intr-o prima faza, si valoarea TVA-ului in suma de 877.724 lei, suma care va fi recuperata ulterior de

29-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a aprobat prin ordin componenta Consiliului Onorific, care va functiona in calitate de organism consultativ si de pregatire a celor mai importante decizii in domeniul sistemului sanitar din Romania, informeaza un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Consiliul Onorific va fi consultat de ministrul Eugen Nicolaescu la definirea si adoptarea strategiei nationale din domeniul sanatatii, a politicilor publice si a directiilor de reforma, precum si a principalelor reglementari care vizeaza sistemul sanitar romanesc.

Ministrul Sanatatii ii va invita la o prima intalnire pe membrii Consiliului Onorific in perioada imediat urmatoare Sarbatorilor Pascale. Consiliul Onorific este format din 13 personalitati

28-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Medicii de la spitalele de obstetrica si ginecologie din Iasi sustin ca nu vor mai face intreruperi de sarcina pana dupa Paste, ei mentionand ca avortul este considerat de Biserica a fi un mare pacat, mai ales in Saptamana Patimilor.

"Pana dupa Paste nu se mai face niciun chiuretaj in maternitate. Se intervine pentru o intrerupere de sarcina doar in conditiile in care avem o pacienta care are complicatii care ii pun viata in pericol", a declarat, luni, directorul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie ''Cuza Voda'', prof. univ. dr. Mircea Onofriescu.

Femeile care vor dori sa recurga la o astfel de

29-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Asociatia de Intrajutorare Caritas va amenaja la Odorheiu Secuiesc un centru destinat ingrijirii bolnavilor incurabili si pentru recuperarea pacientilor dupa accident vascular cerebral, fondurile fiind asigurate printr-un proiect european.

Potrivit sefului Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a fost semnat contractul de finantare pentru proiectul 'Modernizare si extindere cladire Kolping in vederea infiintarii unui centru social rezidential', finantat prin Programul Operational Regional.

Unitatea va dispune de 26 de paturi si se va amenaja intr-o cladire construita initial pentru locuinte sociale, care va fi modificata conform noii destinatii.

Infiintarea centrului este necesara intrucat in zona lipseste cu desavarsire un astfel de asezamant, care

29-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Zilele Educatiei Medicale la U.M.F. 'Carol Davila'

Departamentul de Educatie Medicala al Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti a organizat in perioada 15 aprilie - 26 aprilie 2013, cea de-a VI- a editie a "Zilelor Educatiei Medicale".

Evenimentul s-a desfasurat la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, unde a reunit un numar foarte mare de studenti ai Facultatii de Medicina din Bucuresti, dar si studenti de la facultatile cu profil biomedical.

Zilele Educatiei Medicale - proiect national care isi propune la fiecare editie sa orienteze studentii medicinisti in plan profesional prin intermediul unor evenimente stiintifice, a abordat anul acesta

29-04-2013
Tip stire
Comunicat de presa

COMUNICAT DE PRESA

Consiliul Onorific

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a aprobat prin ordin componenta Consiliului Onorific, care va functiona in calitate de organism consultativ si de pregatire a celor mai importante decizii in domeniul sistemului sanitar din Romania.

Consiliul Onorific va fi consultat de ministrul Eugen Nicolaescu la definirea si adoptarea strategiei nationale din domeniul sanatatii, a politicilor publice si a directiilor de reforma, precum si a principalelor reglementari care vizeaza sistemul sanitar romanesc.

Ministrul Sanatatii ii va invita la o prima intalnire pe membrii Consiliului Onorific in perioada imediat urmatoare Sarbatorilor Pascale.

Consiliul Onorific este format din personalitati recunoscute ale lumii medicale carora li

29-04-2013
Tip stire
Comunicat de presa

Consiliul Judetean Caras-Severin continua seria achizitiilor pentru Spitalul Judetean de urgenta din Resita, dupa ce luni au fost puse in functiune, in Blocul operator, doua mese chirurgicale multifunctionale si doua lampi scialitice de ultima generatie, in valoare de aproximativ 30 mii euro.

'Mesele chirurgicale sunt multifunctionale, datorita radio-transparentei si a mobilitatii acestora, atat pe orizontala, cat si pe verticala si in diverse unghiuri, lucru foarte important, avand in vedere ca in timpul operatiilor, pot aparea diferite probleme de abordare a pacientului. De asemenea, lampa scialitica ofera o lumina rece, de cinci ori mai puternica decat cele cu care se lucra

29-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Peste 2.300 de elevi din clasele V-VIII de la scolile generale din Alba Iulia vor fi cuprinsi in 'Campania de depistare precoce si diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de varsta scolara din Alba Iulia', proiect desfasurat sub sloganul 'O viata dreapta!'.

Costul total estimat al proiectului, care a fost lansat luni, este de 14.000 de lei, suma suportata integral de Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis si Rotary Club Alba Iulia.

De acest proiect, un demers unic la nivelul judetului Alba, vor beneficia aproximativ 2.300 de copii, elevi ai claselor V-VIII de la scolile din municipiul Alba Iulia si localitatile apartinatoare

29-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a recomandat suspendarea in toate tarile comunitare a comercializarii medicamentelor care contin tetrazepam, din cauza unor posibile reactii cutanate, a informat luni EMA, potrivit EFE.

Tetrazepamul, al carui nume comercial mai cunoscut este Myolastan, este folosit mai ales pentru relaxarea muschilor si in cazul unor dureri acute provocate de contracturi, mai ales la nivelul spatelui si gatului.

Grupul european de coordonare (CMDh) al EMA, din care fac parte toate agentiile europene pentru medicamente, a evaluat cazul dupa ce a primit un raport defavorabil al Comitetului pentru evaluarea riscurilor in materie de farmacovigilenta (PRAC).

Intr-un comunicat difuzat luni,

29-04-2013
Tip stire
Stiri externe

In perioada 1-6 mai programul farmaciilor din sectorul 1 va fi urmatorul:

* Farmacia Farmadex - Bd. Nicolae Titulescu nr.119, bloc 3: intre 1-4 mai intre 8,00-21,00; pe 5 mai inchis, 6 mai intre 10,00-18,00;

* Farmacia Apoteca str. Garii de Nord nr. 2: 1 mai 8,00-14,00, 2 si 3 mai 8,00-20,00, 4 mai 8,00-14,00, 5 si 6 mai inchis, 8,00-20,00;

* Farmacia Apoteca, Bd. Gh Duca nr. 1: 1 mai 18,00-14,00, 2 si 3 mai 8,00-20,00, 4 mai 8,00-14,00, 5 si 6 mai inchis; 7 mai 8,00-20,00;

* Farmacia Laborator galenic Sanatatea, sos. Chitilei nr. 167: intre 1-3 mai 7,00-19,00, 4 mai

28-04-2013
Tip stire
Stiri interne

La TVR, Povesti in halate albe despre spitalul din Moinesti

Irina Pacurariu va prezinta un spital public de nivel european, cu un profit de milioane in 2012

luni, 29 aprilie, ora 22.00, la TVR 1, TVR HD si online, pe www.tvrplus.ro

Irina Pacurariu continua seria de Povesti in halate albe luni seara, la TVR 1, TVR HD si online, pe www.tvrplus.ro, de la ora 22.00.

'La Moinesti, da, stiu, un loc pe care trebuie sa il cautati pe harta, exista un spital public de nivel european, care a terminat anul trecut cu profit de milioane si unde vin pentru interventii oameni de peste tot',

28-04-2013
Tip stire
Comunicat de presa

Psihologul Rodica Baltes a sustinut sambata conferinta cu tema "Efectele terapeutice ale muzicii", la Cluj-Napoca, in cadrul suitei de manifestari intitulate "Saptamana sanatatii mintale", care se deruleaza pana pe 28 aprilie.

Conferinta a fost urmata de un recital al instrumentistilor Dana Caraiman, Andrada Jucan si Florentin Marginean.

Asociatia "Minte Forte" din Cluj-Napoca a organizat, intre 22 si 28 aprilie, cea de-a IV-a editie a "Saptamanii Sanatatii Mintale", cu scopul de a face cunoscute populatiei metodele de preventie si de tratament ale problemelor de acest gen si de a contribui la cresterea gradului de informare cu privire la serviciile de profil disponibile in

27-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Asistenta medicala de urgenta in perioada 1-6 mai in Capitala va fi asigurata de urmatoarele unitati sanitare:

* Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca tel. 021 599 23 00

* Spitalul Clinic Universitar tel. 021 601 24 00; 021 601 22 00

* Spitalul Clinic"Sfantul Pantelimon" tel. 021 255 40 90

* Spitalul Clinic "Sfantul Ioan" tel. 021 334 50 75; 021 334 51 90

* Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" tel.021 334 30 54; 021 334 30 25

* Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica si Reparatorie si Arsuri. tel 021 224 09 47

* Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice tel. 021 319 27 53.

Asistenta de urgenta pentru copii

28-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Riscul politic, partea operationala si de functionare in colectarea banilor pentru asigurari si riscul de frauda in sistemul medical sunt o parte dintre riscurile identificate de asiguratori in aplicarea reformei in sanatate.

"Riscul politic este riscul cel mai mare la deciziile care au un caracter social, pentru ca intotdeauna politicienii vor face legile in favoarea alegatorilor, si asta inseamna ca intrebarea este ce garantii au companiile implicate ca nu se vor schimba fundamental conditiile peste cinci luni, sase, un an sau doi, care sa modifice complet business- planul. Aceasta este una dintre cele mai mare probleme pe care le vad eu.

27-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Creierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui cautate solutii de tratament impotriva obezitatii, insa conform unui grup de oameni de stiinta, implantarea unui dispozitiv care sa stimuleze o anumita regiune cerebrala poate stopa tendinta de a manca prea mult, informeaza LiveScience.com.

Noul studiu, bazat pe experimente desfasurate pe cobai obezi, a ajuns la concluzia ca procedeul de denumit DBS (deep brain stimulation - stimulare profunda a creierului) care implica implantarea unui dispozitiv care transmite impulsuri electrice precise in creier, reduce tendinta de a manca prea mult.

"Odata replicat in experimente pe voluntari umani, procedeul DBS s-ar putea dovedi rapid

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia ca dintre toate bolile pneumococice otita medie acuta este cel mai frecvent intalnita la copii si sustine ca aceasta poate fi prevenita prin vaccinare.

Avertizarea vine in contextul actual privind introducerea vaccinarii pneumococice in Schema Nationala de Imunizare.

Dat fiind ca rata rezistentei bacteriei la antibiotice este in crestere, un numar important de cazuri nu raspunde la tratament (rezistenta de peste 60% la peniciline), astfel incat preventia prin vaccinare devine o masura esentiala in controlul bolii, sustin reprezentantii Societatii Romane de Pediatrie.

Copiii sub 5 ani inclusi in colectivitate, care merg la cresa sau gradinita, sunt

26-04-2013
Tip stire
Stiri interne

EXECUTIV:

- Vicepremierul Liviu Dragnea participa la o intalnire cu prefectii si conducerile Consiliilor Judetene din Regiunile Nord - Vest si Centru, la Oradea (11,00 - CJ Bihor, Sala Mare)
- Conferinta de presa sustinuta de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la Iasi (11,00 - sediul PNL Iasi)

POLITIC:

- Adunarea Generala de Alegeri a Organizatiei Municipale a PNL Targu Mures (10,30)

EDUCATIE:

- Deschiderea oficiala a Adunarii Generale Extraordinare a Consiliului National al Elevilor, la Cluj-Napoca (17,00)

ADMINISTRATIE:

- Zilele municipiului Sfantu Gheorghe (22-28 apr)

SANATATE:

- Cea de-a IV-a editie a simpozionului national "Patologia respiratorie in practica medicala curenta", organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" Targu-Jiu, Houston NPA

27-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Vicepresedintele Partidului National Liberal Ciprian Dobre, care este si presedintele Consiliului Judetean Mures, a anuntat sambata, la Adunarea Generala a PNL Targu Mures, ca se va opune achizitionarii super computerului de catre Primaria municipiului, parte a strategiei Digital Mures, care vizeaza inclusiv infiintarea unui parc tehnologic de cercetare-dezvoltare.

''Vom impiedica achizitionarea super computerului in valoare de 30 milioane de lei. (...) Primaria vrea sa cheltuiasca 30 de milioane de lei pe un super calculator. Universitatea 'Petru Maior' nu are un specialist care sa foloseasca acest calculator. In Romania nu exista niciun specialist care sa utilizeze acest calculator'', a spus Dobre.

Acesta

27-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Circa o suta de medici oncologi din 15 tari au denuntat preturile excesive ale medicamentelor necesare bolnavilor de cancer si au cerut sa fie luate in calcul si 'implicatiile morale', consemneaza vineri AFP, citand un un articol aparut joi in editia electronica a buletinului 'Societatii Americane de Hematologie'.

Din cele 12 tratamente impotriva cancerului aprobate anul trecut de Agentia americana a medicamentelor (FDA), 11 costa peste 100.000 de dolari pe an, iar medicii considera ca asemenea costuri sunt nejustificate sub aspect moral, intrucat medicamentele de care bolnavii depind pentru a ramane in viata nu trebuie supuse regulilor pietei, se subliniaza in

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Circa o treime din populatia Belarusului sufera in prezent de afectiuni ale glandei tiroide ca urmare a catastrofei nucleare de la Cernobal, a anuntat vineri ministerul sanatatii din aceasta tara, chiar in ziua in care se marcheaza 27 de ani de la respectivul accident nuclear, consemneaza agentia EFE.

Aproape intreaga populatie a Belarusului a fost afectata intr-o masura mai mica sau mai mare de catastrofa din anul 1986, unii experti considerand ca aceasta tara, pe atunci republica sovietica, a fost chiar mai grav afectata decat Ucraina, unde s-a produs explozia.

Si in ziua de azi medicii belarusi observa ca in randul

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Serviciul de Ambulanta Bucuresti - Ilfov va asigura asistenta medicala la pelerinajul de Florii, a declarat pentru AGERPRES dr. Alis Grasu, managerul institutiei.

"Avem doua echipaje care vor sta in zona Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului pe perioada desfasurarii pelerinajului", a spus dr. Alis Grasu.

Totodata, peste 200 de jandarmi bucuresteni vor asigura ordinea publica de sarbatoarea Floriilor.

Astfel, sambata, intre orele 14,30 - 18,30, Jandarmeria Capitalei va asigura masurile de ordine publica la procesiunea religioasa organizata de Patriarhia Romana - Arhiepiscopia Bucurestilor de Florii.

Participantii la aceasta actiune religioasa se vor deplasa pe traseul: Catedrala Mantuirii Neamului - Dealul Arsenalului - Paraclisul Catedralei Mantuirii

27-04-2013
Tip stire
Stiri interne

COMUNICAT DE PRESA

Astazi, 26.04.2013, incepand cu ora 14.00, doamna deputat Adriana Doina Pana, ministru delegat pentru Dialog Social, a participat la o intalnire de lucru cu peste 30 de pensionari din cadrul Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice Bistrita-Nasaud (CJPV BN).

Actiunea a avut loc la Clubul Pensionarilor din incinta Casei Judetene de Pensii Bistrita-Nasaud in prezenta directorului adjunct al acestei institutii, domnul Teodor Chiciudean. Timp de aproximativ doua ore, pensionarii prezenti au ridicat o serie de probleme, majoritatea ce tin de sistemul public de pensii si asigurari sociale de stat.

Dupa intampinarea si prezentarea doamnei ministru de catre presedintele CJPV B-N,

26-04-2013
Tip stire
Comunicat de presa

Cinci noi persoane infectate cu virusul H7N9 al gripei aviare, din provinciile chineze Jiangsu, Jiangxi si Zhejiang, au ridicat la 117 numarul persoanelor afectate, dintre care 23 au decedat, a informat sambata Xinhua.

Trei barbati, de 36, 49 si 60 de ani, proveniti din trei orase diferite din provincia Jiangsu au fost diagnosticati cu acest virus - doi dintre ei in stare critica, potrivit unui document emis de Departamentul de sanatate al provinciei, adauga EFE, care preia stirea.

In provincia Zhejiang, un fermier de 38 de ani a contractat virusul si se afla in stare grava intr-un spital local.
In provincia Jiangxi,

27-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Presedintele Traian Basescu i-a adresat un mesaj de condoleante omologului rus, Vladimir Putin, in urma incendiului care a avut loc la Spitalul de Psihiatrie din Moscova, in noaptea de joi spre vineri.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului roman a semnat vineri un mesaj de condoleante adresat presedintelui Federatiei Ruse.

"Domnule presedinte, am aflat cu tristete despre incendiul devastator care a avut loc la Spitalul de Psihiatrie din Moscova, in noaptea de 25 aprilie. In aceste momente de grea incercare, in numele meu si al poporului roman, doresc sa va transmit, dumneavoastra si familiilor indoliate, sincere condoleante si intreaga

27-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, Vasile Mihalachi, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca nu intelege de ce magistratii amana repunerea pe rol a procesului privind redeschiderea Spitalului Negresti, inchis in urma cu doi ani, pe vremea guvernarii PDL.

Primaria Negresti se afla in litigiu cu o firma din capitala care a avut un contract incheiat cu vechiul Consiliu Local privind o concesiune pentru o perioada de 15 ani.

Firma din Bucuresti a cerut despagubiri in valoare de 5 milioane de euro pentru neutilizarea spatiului, dar nu a precizat cui se adreseaza plangerea, fostului primar, actualului primar, sau Consiliului Local Negresti.

'S-a solicitat

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

UPS a anuntat, joi, ca va achizitiona compania de logistica in domeniul farmaceutic Cemelog Zrt, cu sediul in Ungaria, ca parte a strategiei sale de crestere globala si de investitii.
Tranzactia ar putea fi finalizata in al doilea trimestru al anului 2013.

Potrivit unui comunicat al UPS, achizitia Cemelog consolideaza expertiza UPS in domeniul farmaceutic din Europa, oferind clientilor companiei din sectorul pharma servicii complete si dispozitive medicale si de biotehnologie tot mai importante pentru pietele din Europa Centrala si de Est.

"Aceasta achizitie ne va permite sa satisfacem nevoile companiilor din domeniul farmaceutic aflate intr-o locatie geografica cheie, care se straduiesc

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Autoritatile sanitare britanice au lansat joi o campanie care vizeaza vaccinarea unui milion de elevi, dupa o recrudescenta a cazurilor de rujeola in Anglia si Tara Galilor imputata tendintei de evitare a acestui vaccin inregistrata la finele anilor 90, relateaza AFP si BBC.

Autoritatile sanitare engleze /Public Health England - PHE/ au in evidente '587 de cazuri confirmate' de rujeola intre ianuarie si martie 2013, 'dupa un an record, cu 2000 de cazuri inregistrate in 2012'.

In Tara Galilor, unde s-au inregistrat 886 de cazuri in sase luni, din care 378 doar in aprilie, un tanar de 25 de ani bolnav

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Ancheta internationala privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sarbi de catre gherila kosovara in timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va incheia in 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, insarcinat de Uniunea Europeana cu efectuarea anchetei, relateaza AFP.

''Am interogat peste o suta de martori pana in prezent si ne asteptam ca ancheta sa se incheie anul viitor'', a declarat procurorul american, potrivit unui comunicat difuzat de guvernul de la Belgrad la incheierea unei intalniri cu premierul sarb, Ivica Dacic.

La randul sau, guvernul sarb a reafirmat sprijinul Belgradului fata de anchetatori. ''Suntem

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Un incendiu a izbucnit, joi dupa amiaza, intr-o anexa de la etajul 4 al Spitalului Judetean Timisoara, la fata locului sosind mai multe echipaje ale ISU Banat, care au reusit sa lichideze focul fara ca cineva sa fie ranit.

Potrivit pompierilor, cateva scantei de la un aparat de sudura au ajuns pe o carpa uscata aflata intr-o magazie a spitalului, dar nici flacarile, nici fumul, nu au ajuns pe holurile unde sunt internati pacientii.

'La etajul 4 s-au efectuat lucrari de sudura, iar o scanteie a sarit pe coloana uscata, care este coloana de trecere. Incendiul a izbucnit la o anexa

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Campania "Castiga pas cu pas" provoaca elevii din peste 50 de licee din tara la mersul pe jos. Cu ajutorul unor pedometre, echipele de elevi vor aduna pasii facuti timp de sase saptamani, se arata intr-un comunicat de presa al Fundatiei Romane a Inimii.

Mai mult de 1.500 de elevi din liceele din Romania s-au inscris in concursul "Castiga pas cu pas" si sunt gata sa inceapa cele sase saptamani de mers pentru sanatate.
Concursul isi propune sa incurajeze elevii de liceu sa faca mai multa miscare si sa lucreze in echipa.

Elevii isi vor monitoriza numarul de pasi efectuati in decurs

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES in care vorbeste despre proiectele in domeniul urgentei, dar si despre tratamentul prin radioterapie in cazul pacientilor cu cancer.

El precizeaza ca sunt o serie de aparate a caror sursa nucleara s-a terminat si trebuie inlocuite, dar, in acelasi timp, s-au facut investitii in domeniu la Iasi, la Oradea care permit cresterea capacitatii de lucru. Dr. Raed Arafat s-a referit totodata la legea malpraxisului, anuntand modificari semnificative in acest domeniu.

AGERPRES: Ce proiecte de viitor exista pentru radioterapie?

Dr Raed Arafat: Trebuie sa facem un plan pe termen

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Un incendiu a izbucnit vineri intr-un spital de psihiatrie din regiunea Moscovei, provocand moartea a 38 de persoane, potrivit informatiilor preliminare, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Sanatatii, Oleg Salagai, citat de agentia Ria Novosti, scrie AFP.

'Conform informatiilor preliminare, 38 de persoane au murit, inclusiv doua cadre medicale', a indicat el.

Incendiul, care a izbucnit in noaptea de joi spre vineri, a inceput de pe acoperis, ca apoi sa se raspandeasca rapid in toata cladirea acestui spital situat la Ramenski, o localitate din regiunea Moscovei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, 41 de persoane

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Un triunghi negru inversat va permite din aceasta toamna identificarea medicamentelor care sunt sub supraveghere intensificata in Uniunea Europeana, au indicat joi agentiile europeana si franceza a medicamentului.

'Utilizarea triunghiului negru va fi impusa firmelor care comercializeaza medicamente in toate statele membre ale UE incepand din toamna anului 2013', precizeaza cele doua agentii, potrivit AFP.

Triunghiul va figura in prospectul medicamentului si va fi insotit de o scurta fraza explicativa care va preciza ca produsul este obiectul unei supravegheri speciale.

103 medicamente figureaza pe prima lista a medicamentelor sub supraveghere sporita, publicata joi de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA), acestea fiind in

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Nou-nascutii din cele doua maternitati timisorene vor beneficia de screening neonatal gratuit, timp de o saptamana, ca urmare a campaniei 'Da, reusim', initiata de deputatul social-democrat Sorin Grindeanu.

Medicii neonatologi timisoreni sustin ca unul din doua mii de nou-veniti pe lume sufera de boli congenitale - cele mai grave fiind deficientele mintale - sau de deficiente de auz, probleme de sanatate care, daca sunt depistate la timp, pot fi tratate, astfel incat micutii sa duca o viata normala.

Prin screening neonatal se pot depista aceste deficiente iar in Romania sunt doar cateva maternitati, majoritatea private, unde se practica metoda, costul fiind

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis a finalizat procesul de contractare pe anul in curs cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale din judet.

Astfel, in contract cu CJAS Timis se afla 917 furnizori, dintre care 176 sunt furnizori de asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice; 23 de unitati sanitare ambulatorii de recuperare/ reabilitare; 21 de furnizori de asistenta medicala spitaliceasca; 15 furnizori de servicii medicale - ambulatoriu integral al spitalului; 2 furnizori de asistenta medicala de urgenta si transport sanitar; 7 furnizori de servicii de ingrijiri medicale la domiciliu si 159 de farmacii (medicamente

26-04-2013
Tip stire
Stiri interne

La Spitalul judetean de urgenta Zalau s-au finalizat lucrarile de modernizare ale Sectiei de Pediatrie, realizate in cadrul unui proiect european ce vizeaza modernizarea intregii unitati spitalicesti.

Aditional lucrarilor realizate prin proiect, compania Michelin, care detine doua unitati de productie in Zalau, a finantat dotarea sectiei cu mobilier nou, in valoare totala de 67.500 de lei, concretizandu-se in achizitionarea a 40 de paturi.

"Ne bucuram ca am reusit sa mai adaugam o treapta in parteneriatul inceput cu multi ani in urma cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, deoarece are la baza un obiectiv comun, sanatatea comunitatii din Zalau. Suntem increzatori ca

26-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Susie Orbach, cea mai renumita psihanalista din Marea Britanie, a fost prima din bransa sa care a legat tulburarile alimentare de imaginea de sine. Ea a scris o serie de carti printre care ''Fat Is a Feminist Issue'' si ''Bodies''.

A co-editat ''Fifty Shades of Feminism'', o colectie de eseuri scrise de 50 de feministe diferite, recent publicata. A fondat Centrul de Terapie a Femeilor in 1976. Cotidianul britanic Daily Telegraph i-a luat un interviu.

Cand printesa de Wales, Diana, se lupta cu bulimia, a fost fotografiata in lacrimi, grabindu-se sa mearga la cabinetul lui Orbach. Frenezia mass-media rezultata de

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a declarat ca isi doreste ca Spitalul Judetean de Urgenta, care a primit aprobarea Ministerului Sanatatii pentru clasificare definitiva in categoria a III-a de finantare, sa devina clinic si sa intre in cea de-a II-a categorie.

'Vrem ca Spitalul Judetean sa devina spital clinic si sa intre in categoria a II-a de finantare, care inseamna cu 14% mai multi bani decat primeste astazi. Am avut discutii cu domnul ministru al Sanatatii si l-am invitat sa ne uitam la oricare spital din tara, pentru ca eu vreau sa vad si altul care seamana cu

26-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Specialistii de la Institutul National de Sanatate Publica atrag atentia asupra faptului ca a crescut numarul persoanelor care s-au adresat, in ultima saptamana, serviciilor medicale pentru intepaturi de capuse si fac o serie de recomandari pentru a preveni intepaturile si consecintele neplacute si uneori grave ale acestora.

Astfel, se recomanda evitarea, pe cat posibil, a zonelor infestate cu capuse.

''Daca totusi iesim in parc sau in spatii deschise, este bine sa purtam haine de culori deschise care sa protejeze bratele si picioarele. Culoarea deschisa ajuta prin contrast la identificarea usoara a capuselor. Se recomanda, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi, purtarea de tricouri,

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Un numar de 40 de familii defavorizate din orasul Baia de Arama au primit, joi, cate un pachet cu alimente traditionale, specifice sarbatorii de Paste.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Mehedinti, Ramona Nistor, a declarat pentru AGERPRES ca fiecare pachet oferit a continut ulei, faina, zahar, cozonaci si oua.

'La actiunea de distribuire a alimentelor au participat pompieri, jandarmi si voluntari ai Crucii Rosii. Impreuna cu autoritatile locale au fost identificate familiile care se confrunta cu probleme sociale grave', a precizat Nistor.

Potrivit sursei citate, alimentele respective au provenit din donatiile cetatenilor facute in mai multe supermarketuri din

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Europarlamentarul bacauan Minodora Cliveti a declarat, pentru AGERPRES, joi, ca 'sporirea responsabilitatii producatorilor de medicamente in ceea ce priveste informarea populatiei este unul din pilonii esentiali din strategia Uniunii Europene'.

Declaratia a fost facuta la finalul unei reuniuni de lucru in care Minodora Cliveti a fost, la Palatul Parlamentului European/PE/ din Bruxelles, gazda unei reuniuni de lucru cu o delegatie a companiei multinationale ,,Johnson & Johnson", specializata in productia de tehnica medicala, instrumente pentru diagnoza, chirurgie, biotehnologie si higiena.

In calitate de membra a Comisie pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din PE, eurodeputatul roman a prezentat oaspetilor sai liniile principale

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Iulian Chiriac a participat joi, la Consiliul National al Federatiei Sanitas, ocazie cu care oficialul MS i-a anuntat pe sindicalisti ca ministrul a aprobat infiintarea Comisiei de monitorizare a acordului pe care MS il are semnat cu federatia.

De asemenea, demnitarul a exprimat disponibilitatea autoritatilor pentru mentinerea, in permanenta, a unui dialog deschis si constructiv pe toate temele de interes comun, potrivit unui comunicat al MS.

Secretarul de stat Iulian Chiriac i-a asigurat pe reprezentantii sindicatelor ca, ori de cate ori vor exista premisele unor proiecte noi, partenerii sociali vor fi consultati, asa cum s-a intamplat

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Incendiul declansat in noaptea de joi spre vineri intr-un spital psihiatric din regiunea Moscova s-a soldat cu 38 de morti, dintr-un total de 41 de persoane, cate se aflau in cladire in momentul izbucnirii focului. Politia a deschis o ancheta penala, incercand sa identifice motivele care au dus la moartea unui numar atat de mare de oameni, relateaza Interfax.

Principala versiune a anchetatorilor: pacientii sub influenta tranchilizantelor nu s-au putut salva din cauza barelor de fier de la ferestre, scrie, la randul sau, in editia online, cotidianul popular Komsomolskaia Pravda.

Majoritatea pacientilor morti au fost descoperiti in paturile lor de spital.

Alarma de

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Doua sute de elevi din judetul Hunedoara au fost depistati cu paduchi, in urma triajului epidemiologic efectuat de medicii scolari in luna aprilie, toate cazurile semnalate fiind tratate cu succes.

'Dupa vacanta de primavara a fost efectuat triajul epidemiologic al prescolarilor si elevilor. Au fost examinati 412.726 elevi si au fost depistate 201 cazuri de pediculoza si un caz de scabie', a declarat vineri directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birau.

Copiii care sufereau de pediculoza sunt din toate zonele judetului Hunedoara. Astfel, 79 de elevi au fost identificati in scolile din Valea Jiului, 53 in

26-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Deputatul PSD Florin Buicu, secretarul Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a declarat vineri, la Targu Mures, in cadrul audierii publice cu tema 'Preventia in sanatate - cine castiga si cine pierde in sistemul de sanatate?' ca intentia este de incurajare a platii medicului de familie pe oamenii sanatosi si nu pe cei bolnavi asa cum se intampla in prezent.

'La nivelul medicinii preventive avem nevoie de stabilirea unui set de indicatori, pe fiecare categorie de preventie primara, secundara si tertiara. Daca la nivelul medicinii primare discutam de plata medicilor de familie per capita si per serviciu adica pe

26-04-2013
Tip stire
Stiri interne

In fiecare an peste doua milioane de persoane isi pierd viata in intreaga lume din cauza bolilor profesionale, de sase ori mai multe decat in cazul accidentelor de munca, avertizeaza Organizatia Internationala a Muncii (OIM) intr-un raport publicat vineri cu ocazia Zilei Mondiale a Securitatii si Sanatatii in Munca, relateaza agentia EFE.

Raportul intitulat 'Prevenirea bolilor profesionale' semnaleaza ca 2,34 milioane de oameni mor anual din cauze generate de locul de munca, dintre acestia 2,02 milioane pierzandu-si viata in urma bolilor profesionale. De asemenea, tot in fiecare an, se inregistreaza 160 de milioane de cazuri de boli care nu sunt

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

MINISTERUL SANATATII
BIROUL DE PRESA

Bucuresti, 25.04.2013

COMUNICAT DE PRESA

Ministerul Sanatatii continua dialogul si intalnirile cu sindicatele din sistemul sanitar Iulian CHIRIAC, secretar de stat in Ministerul Sanatatii a participat astazi, 25 aprilie 2013, la Consiliul National al Federatiei SANITAS.

Cu aceasta ocazie, oficialul MS i-a anuntat pe membrii consiliului ca, ministrul Sanatatii a aprobat infiintarea comisiei de monitorizare a Acordului pe care Ministerul Sanatatii il are semnat cu Federatia SANITAS din Romania.

De asemenea, demnitarul MS a exprimat disponibilitatea autoritatilor pentru mentinerea, in permanenta, a unui dialog deschis si constructiv pe toate temele de interes comun.

Secretarul de stat Iulian CHIRIAC, i-a asigurat pe reprezentantii

25-04-2013
Tip stire
Comunicat de presa

COMUNICAT DE PRESA

Ministerul Sanatatii atentioneaza cu privire la cresterea numarului de persoane care s-au adresat, in ultima saptamana, serviciilor medicale pentru intepaturi cu capuse.
Sibiu, 26.04.2013

Comunicat de presa (preluat de pe site-ul MS)

Conform informarilor transmise de Institutul National de Sanatate Publica catre Ministerul Sanatatii, va precizam urmatoarele:

Avand in vedere ca se asteapta ca, la inceputul lunii mai, un numar mare de persoane sa petreaca zilele libere 'in natura, la iarba verde', consideram util sa transmitem catre populatie recomandari pentru a preveni intepaturile de capuse si consecintele neplacute si uneori grave ale acestora.

Astfel, specialistii de la INSP recomanda:

- evitarea, pe cat posibil,

26-04-2013
Tip stire
Comunicat de presa

Circulatia cu metroul nu este chiar atat de inofensiva pe cat se crede, in special din cauza prezentei particulelor mici de praf din aerul subteran, particule ce sunt bogate in metale precum fierul si cuprul, afirma cercetatori de la Universitatea Southampton (Marea Britanie), potrivit portalului MedDaily.

Concluziile expertilor britanici au la baza analiza stiintifica a particulelor de praf colectate la una din statiile de metrou din Europa. In cadrul acestui studiu, ei au constatat ca particulele pot patrunde in organism, inclusiv in plamani, ficat si creier.

Dupa cum s-a dovedit, praful genereaza molecule reactive, avand rol fundamental in crearea unui efect toxic.

26-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Bugetul Consiliului Judetean Caras-Severin a fost rectificat, din nou, joi, pozitiv, cu suma de 2,2 milioane lei.

Consilierii judeteni din Caras-Severin au aprobat proiectul de hotarare privind rectificarea bugetului propriu al CJ pe anul 2013, dar si proiectul de hotarare pentru modificarea referitoare la bugetele de venituri si cheltuieli ale institutiilor si serviciilor publice de sub autoritatea Consiliului Judetean.

'Suma de 600 mii lei revine Consiliului Judetean Caras-Severin, dupa ce a finantat diverse programe europene, iar acum, urmeaza sa fie folosita pentru dotarea Spitalului Judetean de Urgente din Resita, aflat in subordinea CJ', a declarat presedintele CJ, Sorin Frunzaverde.

Bugetul a fost

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Centrul de Plasament in Regim de Urgenta pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat din Braila a fost amenajat cu donatii primite de filiala Crucea Rosie Braila de la Crucea Rosie din Germania.

Realizarea a fost posibila datorita Societatii Nationale de Crucea Rosie din Romania, prin filiala Braila, care a primit finantare de la Crucea Rosie Germana si a implementat proiectul 'Imbunatatirea conditiilor de trai in centrele de plasament din Romania', in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila.

Spatiul reamenajat si dotat corespunzator a fost inaugurat in prezenta directorului filialei Crucea Rosie Braila, Florica Focsa, si a directorului

26-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) au incheiat joi un protocol de colaborare si consultare in politicile privitoare la pacient.

Documentul se refera la implementarea unui mecanism de colaborare si consultare in politicile care privesc pacientul, mecanism prin care se stabilesc actiuni concrete in vederea asigurarii comunicarii reciproce.

Grupurile de lucru formate din reprezentantii MS si cei ai pacientilor au inceput sa lucreze, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu, cu prilejul semnarii protocolului.

"Lucrul cel mai important pentru mine consta in respectul pe care autoritatile sa-l acorde pacientilor, urmarind prin aceste

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Politica de preturi, aprovizionarea cu medicamente, situatia farmaciilor de spital, salarizarea farmacistilor, precum si necesitatea actualizarii si completarii cadrului normativ actual au fost principalele teme discutate, miercuri, de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania.

Potrivit MS, la intalnire, ministrul Nicolaescu si-a reafirmat hotararea de a pune ordine in sistemul sanitar, de a corecta ceea ce nu functioneaza in momentul actual, inclusiv prin schimbarea legislatiei.

De asemenea, Ministerul Sanatatii si Colegiul Farmacistilor din Romania vor fi parteneri in informarea corecta si educarea publicului cu privire la uzul medicamentelor.

''Atat ministerul, cat si Colegiul Farmacistilor pun in centrul preocuparilor pacientul si

24-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Paracetamolul poate combate nu doar durerea fizica, ci si traumele emotionale si starile de anxietate, potrivit The Daily Mail si Rbc Daily.

O echipa de cercetatori de la The University of British Columbia din Vancouver a stabilit ca analgezicul ajuta la atenuarea asa-numitului 'simptom de groaza existentiala', o traire anxioasa care apare pe un fundal de incertitudine cu privire la sensul vietii si al mortii.

Astfel, cel mai utilizat antitermic la nivel mondial poate atenua deopotriva durerea fizica, resentimentele sau angoasa existentiala. Indiferent de tipul durerii, analgezicul impiedica ajungerea in creier a semnalului care spune ca ceva nu este in regula

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Este posibil ca moartea a mii de pacienti sa fi putut fi evitata in decurs de un an in mai multe spitale britanice, actualmente anchetate din cauza unor rate de mortalitate neobisnuit de mari inregistrate in incintele lor, transmite joi RIA Novosti, preluand presa britanica.

Pana la 3.000 de decese 'neasteptate' s-au produs in numai un an la 14 spitale din Marea Britanie, iar autoritatile din domeniul sanitar au demarat anchete pe fondul scandalului Mid-Staffordshire, au scris The Times si The Daily Telegraph.

Printre spitalele anchetate se numara si Blackpool Teaching Hospitals NHS Trust, unde numarul deceselor a fost cu 410 mai

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Politia greaca a anuntat miercuri dezmembrarea unei retele conduse de farmacisti si medici specialisti in reproducere asistata acuzati de trafic de ovule si medicamente, relateaza AFP.

Au fost arestati 11 suspecti, intre care doi directori de spital si doi proprietari de societati farmaceutice, a precizat intr-o conferinta de presa directorul serviciilor de combatere a criminalitatii financiare si economice din Atena, Theodoros Floratos.

Reteaua este acuzata ca a importat ilegal din Turcia tratamente de reproducere asistata care au fost apoi comercializate catre diferite centre din Grecia fara avizul autoritatii sanitare si fara plata taxelor legale.

Activa din octombrie 2012, reteaua facea de asemenea

24-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat joi intr-o conferinta de presa ca Unifarm a primit 730 de fiole de Vinblastina, dupa doi ani de absenta a acestora din stoc.

"Incepand de maine vor fi distribuite catre toate spitalele cu sectii de oncohematologie. Saptamana viitoare vor mai veni inca 270 de fiole, astfel ca pana la sfarsitul lunii mai sa fie asigurat tratamentul cu aceste medicamente. La sfarsitul lunii mai si-a luat angajamentul ca vor aproviziona permanent piata", a afirmat ministrul.

In ceea ce priveste Purinetholul, va intra o cantitate necesara pentru trei luni, furnizata de producatorii internationali, iar Alkeranul, Leukeranul si

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca nu este adevarat faptul ca o serie de manageri de spitale ar fi primit mai putine fonduri.

"Ei nu sunt in concordanta cu ultimele modificari pe care le-am operat. De aceea, astazi a fost o conferinta de presa cu ei, pentru a le explica din nou lucrurile", a afirmat Nicolaescu.

In opinia sa, daca "ar fi fost manageri adevarati, si nu numiti politic", ar fi inteles ca in buget sunt prevazute sume suplimentare pentru ambulatoriu, centre multifunctionale si servicii paraclinice.

Ministrul a mentionat ca prin normele contractului-cadru acestia isi pot

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Judetul Harghita dispune de cea mai completa retea de ingrijire la domiciliu din Europa de Est, cateva mii de persoane beneficiind de serviciile oferite de Asociatia de Intrajutorare Caritas.

Reteaua de ingrijire la domiciliu a fost organizata, in urma cu zece ani, de Asociatia de Intrajutorare Caritas Alba Iulia, in parteneriat cu Consiliul Judetean Harghita si consiliile locale din judet, cu finantare PHARE.

Seful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat, joi, pentru AGERPRES ca activitatea de ingrijire la domiciliu functioneaza in toate localitatile judetului, exceptie facand doar Bilbor si Corbu, unde nu exista contracte cu primaria, dar se intervine la

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Un studiu publicat joi in revista britanica de specialitate The Lancet confirma ca virusul H7N9, care a facut cel putin 22 de morti in China, provine de la pasarile de curte, insa nu exista inca nicio dovada privind transmiterea virusului de la om la om, relateaza AFP.

'Cercetatori din China au confirmat, pentru prima data, ca virusul gripei A H7N9 a fost transmis de la pasari la om, mai exact de la pui, intr-o piata unde se vindeau pasari de curte', indica revista intr-un comunicat.

Dupa o analiza genetica a virusului H7N9 descoperit la unul dintre bolnavi si o comparatie cu

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Municipiul Targu-Jiu este pentru al patrulea an consecutiv gazda simpozionului national 'Patologia respiratorie in practica medicala curenta', la care participa peste 300 de medici din domeniu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu", Tiberiu Tataru.

Evenimentul, care se desfasoara in perioada 25-27 aprilie, este organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie "Tudor Vladimirescu" si Houston NPA, alaturi de Societatea Romana de Pneumologie-Sectiunea de Tuberculoza, Universitatea "Constantin Brancusi" si Consiliul Judetean Gorj.

"Avem participare numeroasa nationala, avem aproape 300 de medici, acest lucru ne bucura, acum patru ani de zile multi nu au dat castig de

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Fumatul in prezenta copiilor a fost echivalat in Letonia cu un 'act de violenta fizica' si un proiect de lege corespunzator a fost adoptat de parlamentul republicii letone, informeaza Delfi.lt.

Documentul reprezinta amendamente la Legea privind apararea drepturilor copiilor si defineste notiunea de violenta, definitie care nu exista pana in prezent in legislatia letona.

u poate constitui o amenintare la adresa sanatatii, vietii, dezvoltarii sau demnitatii copilului'. O forma a violentei, potrivit amendamentelor, va fi considerat si fumatul in prezenta copiilor.

Ce pedeapsa va fi impusa pentru acest tip de violenta nu se precizeaza. Societatea medicilor letoni propune pedeapsa penala /in cazul

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Ministerul Sanatatii este in negocieri cu Imprimeria Nationala in ceea ce priveste cardul de sanatate, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Eugen Nicolaescu, care a atras atentia ca CNAS nu isi indeplineste obligatiile.

"In continuare CNAS nu isi indeplineste obligatiile in acest parteneriat", a aratat ministrul.

El a spus ca dupa sarbatorile de Paste va vedea daca se poate iesi cu un proiect public privitor la reorganizarea caselor de asigurari de sanatate.

"Astept in continuare ca si cei de la CNAS sa inteleaga ca si ei trebuie sa intre in acelasi regim. Sunt foarte suparat pe CNAS pentru ca am

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Proiectele in domeniul urgentei si tratamentul prin radioterapie in cazul pacientilor cu cancer se numara printre necesitatile pe termen lung ale sistemului romanesc de sanatate, arata, intr-un interviu acordat Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat.

Potrivit doctorului Arafat, Ministerul Sanatatii este in discutii cu Banca Mondiala pentru un program de dotare privind imagistica si radioterapia. La sfarsitul acestui program, 'speram sa putem investi intr-un numar important de aparate de radioterapie.

Vom inlocui aparate si, mai mult de atat, vom dota suplimentar unele centre, cum este de pilda centrul de la Oradea' care absoarbe o parte din pacientii

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului orasenesc Targu Secuiesc a refuzat sa semneze contractul de finantare pe 2013 cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS).

Directorul institutiei, dr. Kelemen Andras a declarat joi pentru AGERPRES ca in cursul zilei precedente a avut loc sedinta Consiliului de Administratie al spitalului, cu participarea reprezentantilor Prefecturii, Consiliului judetean si Sindicatului Sanitas Covasna, in cadrul careia s-a luat decizia de a nu se semna contractul in conditiile actualei scheme de finantare, iar decizia a fost comunicata si Casei Judetene de Asigurari.

'Vor sa ne reduca numarul de cazuri contractabile, tariful, ICM (indicele de complexitate medicala-n.r). In conditiile astea nici

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Consumul unei singure doze de suc carbogazos pe zi mareste considerabil riscul de imbolnavire de diabet de tipul 2, conform unui nou studiu realizat in Europa, conform LiveScience.com.

Participantii la studiu care au baut zilnic cate o doza de suc indulcit cu zahar se confrunta cu un risc cu 18% mai ridicat de a se imbolnavi de diabet de tipul 2, de-a lungul unei perioade de 16 ani, prin comparatie cu cei care nu consuma astfel de sucuri.

Mai mult decat atat, riscul creste in progresie aritmetica, iar persoanele care consuma doua astfel de doze de suc pe zi se expun

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Comunicat de presa

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, s-a intalnit astazi, 24 aprilie 2013, cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania, care au prezentat puncte de vedere si propuneri cu privire la cele mai importante subiecte din domeniu.

Printre acestea se numara politica de preturi, aprovizionarea cu medicamente, situatia farmaciilor de spital, salarizarea farmacistilor, precum si necesitatea actualizarii si completarii cadrului normativ actual.

Atat Ministerul, cat si Colegiul Farmacistilor pun in centrul preocuparilor pacientul si nevoia de a oferi servicii de calitate acestuia.

Pornind de la acest numitor comun, cele doua parti au convenit sa instituie un sistem de lucru, care include consultari lunare si

24-04-2013
Tip stire
Comunicat de presa

Sindicatele din sectorul public de sanatate din Comunitatea Madrid au convocat cinci zile de greva, in mai si iunie, in semn de protest fata de decizia guvernului regional madrilen de a externaliza gestiunea a sase spitale publice si altor 27 de policlinici, dupa cum informeaza EFE.

Zilele de greva sunt 7, 16, 22 si 29 mai, precum si 4 iunie. Convocarea acestor zile de greva are loc la scurt timp dupa ce duminica, 21 aprilie, mii de persoane au luat parte la un mars prin centrul Madridului, cerand mentinerea unui sistem public de sanatate si blocarea externalizarii gestiunii spitalelor si

25-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Editia a IV-a a unei manifestari stiintifice pe tema imunologiei transplantului "Update in Immunogenetics & Histocompatibility" va avea loc la Bucuresti, in perioada 25 - 27 iunie, fiind organizata de Universitatea de Medicina si Farmacie ''Carol Davila'', impreuna cu Centrul de Imunogenetica si Virusologie - Institutul Clinic Fundeni si Federatia Europeana de Imunogenetica (EFI).

Imunologia transplantului este o ramura noua care isi croieste drumul intre specialitati, prin frumusetea abordarii noilor tehnologii de biologie moleculara, prin semnificatia rezultatelor si impactul acestora asupra deznodamantului transplantului, sustin reprezentantii institutiei de invatamant superior.

Atat genotiparea alelelor HLA cat si detectia si identificarea anticorpilor citotoxici sunt

24-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Sporul natural al populatiei, in judetul Bistrita-Nasaud, a fost pentru prima data negativ in anul 2012, dupa zece ani in care rata natalitatii a depasit-o pe cea a mortalitatii, potrivit datelor comunicate joi, in sedinta Colegiului prefectural, de catre seful Directiei de Sanatate Publica, Anca Andritoiu.

In 2012, rata natalitatii a fost de 11,44 la mie, in timp ce rata mortalitatii generale a urcat la 12,12 la mie, iar cea a mortalitatii infantile la 4,4 la mie.

Principalele cauze de deces din judet, anul trecut, le-au reprezentat bolile aparatului cardiovascular (77%) si tumorile maligne (16%), urmate de bolile aparatului respirator (3,12%),

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Psihoterapeutul Anda Pacurar a evidentiat, miercuri, intr-o conferinta de presa, beneficiile ''echitatiei psihoterapeutice'', parte a hipoterapiei, denumita si terapie asistata de cai, in abordarea tulburarilor psihice, fizice si sociale.

Specialistii considera ca tratamentul este unul dintre cele mai eficiente pentru a imbunatati postura, echilibrul, mobilitatea, precum si alte functii la persoanele cu disfunctii motrice, echitatia psihoterapeutica axandu-se pe latura psihica si sociala, fiind o terapie in echipa, formata dintr-un psihoterapeut si un instructor hipic.

Pacurar a spus ca evolutia este foarte rapida, de cele mai multe ori rezultatele fiind vizibile in 5-10 sedinte.

''Se abordeaza anumite tipuri de dificultati sau tulburari

24-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Gheorghe Tache, si presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Cristian Rosu, vor semna joi un Protocol privind Mecanismul de colaborare si consultare in politicile ce privesc pacientul, la ora 15,00, la sediul ministerului.

Declaratiile de presa vor fi sustinute la sediul Ministerului Sanatatii, sala de Consiliu, etaj 2, anunta Biroul de presa al MS.

25-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Taiwanul a confirmat miercuri primul sau caz de gripa aviara cu tulpina H7N9 responsabila de contaminarea a peste o suta de persoane in China, in esenta in sudul tarii, unde au fost inregistrate si 21 de decese, transmite AFP.

Un barbat de 53 de ani care lucra in orasul chinez Suzhou /est/ a prezentat simptome caracteristice la trei zile dupa ce s-a intors la Taipei, via Shanghai, la 9 aprilie, a anuntat Centrul de control epidemiologic din Taiwan, precizand ca pacientul se afla intr-o stare critica.

Noua tulpina de gripa aviara, H7N9, care a ucis 21 de persoane in China, este unul

24-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Intr-o zona izolata din Balcani, in sudul Bulgariei, creste o planta care, de secole, are faima de solutie naturala la impotenta masculina, motiv pentru care multi o numesc 'Viagra bulgara', transmite miercuri EFE.

Planta, cu denumirea stiintifica de 'Sideritis scardica', este cunoscuta in Bulgaria sub numele de 'Mursalski chai' (ceai de Mursalitsa).

Aceasta planta, aflata in pericol de extinctie, contine 22 de elemente chimice cu efecte benefice sanatatii umane, a declarat pentru EFE urologul Anatoli Alikovski, care a studiat ani la rand virtutile acestei plante.

'Stimuleaza aparatul sexual masculin, creste libidoul si totodata imbunatateste capacitatea de reproducere si, din acest motiv,

24-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Procurorii Parchetului Capitalei au trimis in judecata 19 medici, printre care se afla si cardiologul Sergiu Mihai Barsan de la Spitalului Elias, 13 asistente medicale si 12 angajati ai laboratoarelor Uromed si CityLab, fiind acuzati ca au decontat fictiv analize medicale, prejudiciul fiind de peste 2 milioane lei.

Acestia sunt acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave; fals intelectual, fals material in inscrisuri oficiale, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals; luare si dare de mita, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Procurorii sustin ca activitatea infractionala in acest caz a constat, in principal, in fraudarea de catre

24-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Noua tulpina de gripa aviara, H7N9, care a ucis 22 de persoane in China, este unul din cele mai periculoase virusuri de tipul sau si se transmite mai usor la oameni decat tulpina precedenta, H5N1, care a cauzat decesul a sute de persoane in intreaga lume incepand din 2003, a declarat miercuri un oficial de top al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), relateaza Reuters.

Virusul H7N9 a infectat 108 persoane in China de cand a fost depistat in luna martie, conform OMS, cu sediul la Geneva. Desi nu este deocamdata clar cum au fost infectate victimele, expertii nu au identificat pana

24-04-2013
Tip stire
Stiri externe

Medicul cardiolog Serban Bradisteanu a solicitat miercuri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) restituirea dosarului, in care este acuzat de favorizarea infractorului, la Parchet, in vederea refacerii urmaririi penale.

Avocatul lui Bradisteanu a sustinut ca ancheta in acest dosar nu trebuia desfasurata de Directia Nationala Anticoruptie, ci de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2, in raza caruia se afla Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, locul unde s-ar fi produs infractiunea de favorizare a lui Adrian Nastase.

In replica, procurorul de sedinta a declarat ca Directia Nationala Anticoruptie este unitatea competenta in acest dosar, deoarece dosarul "Trofeul

24-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Inspectoratul General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne executa, incepand de miercuri, timp de trei zile, o serie de misiuni de cercetare aeriana pe raza judetelor Constanta si Tulcea, in perspectiva operationalizarii Punctului de Operare Aeromedicala Constanta (SMURD Constanta), a anuntat MAI.

Misiunile sunt coordonate de catre inspectorul general al IGAv, Dorel Gradinaru.

"Activitatea POA Constanta se va desfasura in principal pe raza celor doua judete mentionate si are drept obiectiv salvarea pacientilor aflati in stare critica care necesita o interventie rapida si de inalta competenta. Punctul de Operare Aeromedicala Constanta se va alatura astfel celorlalte puncte aflate in Bucuresti, Iasi,

24-04-2013
Tip stire
Stiri interne

Pagini