Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Septembrie 2013


Tichetele de masa si asigurarile medicale se afla printre cele mai utilizate beneficii extra-salariale oferite in Romania, in timp ce comisioanele platite salariatilor la finalizarea proiectelor sunt din ce in ce mai utilizate in companiile locale, in special in cele de IT, releva datele unui studiu publicat luni de Accace, companie de externalizare si consultanta de afaceri.

Reprezentantii Accace considera ca valoarea beneficiilor salariale, estimata pentru 2014, va ramane, cel mai probabil, la acelasi nivel cu cel din 2013, insa, avand in vedere contextul economic prevazut pentru anul urmator, acestea vor inregistra o crestere in special in domeniul IT, unul

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Spitalele din Ungaria sunt pasibile de amenzi semnificative dupa ce un audit intern realizat de fondul national pentru sanatate din aceasta tara /OEP/ a constatat ca listele de asteptare pentru operatii prezinta erori si a decis ca pe viitor acestea sa fie sanctionate, informeaza luni cotidianul Nepszabadsag citat de agentia de presa MTI.

Astfel, spitalele care nu opereaza pana in noiembrie rectificarile necesare pe listele de asteptare vor fi amendate cu 30.000 de forinti /100 de euro/ pentru fiecare greseala, iar OEP va sista finantarea de servicii pana cand eroarea in cauza nu va fi remediata.

In aceste conditii, unele dintre spitalele

30-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Sectia in limba maghiara a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures a refuzat, luni, sa participe la deschiderea oficiala a anului universitar, desi la ultima sedinta a Senatului s-a stabilit ca in acest an festivitatea va fi comuna, sustine conducerea UMF.

Rectorul UMF Targu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, a catalogat drept 'interesanta' decizia sectiei maghiare, pe considerentul ca ultimele decizii luate de Senatul universitatii au demonstrat dorinta de unitate a institutiei.

'Cuvantul 'interesant' ascunde foarte multe si lasa pe altii sa interpreteze in fel si chip. Vreau sa va spun ca, dincolo de bucuria pe care-o avem fiecare

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Constatarea ca se poate slabi cu un mic dejun consistent este foarte interesanta. S-a demonstrat ca este importanta nu numai marimea aportului caloric, ci si - sau mai ales - momentul zilei in care intervine acesta, relateaza passionsante.be.

O echipa de cercetatori israelieni a alcatuit un grup de circa o suta de femei cu varsta medie de 46 de ani, supraponderale sau obeze, care prezentau un sindrom metabolic.

Acesta se caracterizeaza printr-o asociere de parametri (hipertensiune, exces de colesterol, nivel ridicat de insulina, hiperglicemie, etc.), cu riscul unor probleme ca diabetul de tip 2, tulburari cardiovasculare si accident vascular cerebral

30-09-2013
Tip stire
Stiri externe

O sesizare privind taxa de curatenie de la Spitalul Judetean (SJ) Satu Mare, cunoscuta sub denumirea de "taxa pe botosei", a fost depusa la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii de catre o asociatie non-guvernamentala.

Presedintele Consiliului Judetean, Adrian Stef a fost imputernicit, luni, sa depuna punctul de vedere al institutiei, referitor la sesizarea depusa de asociatia Freies Europa Weltanschauung, care sustine ca, prin introducerea acestei taxe, in valoare de 2 lei, se conditioneaza accesul rudelor bolnavilor in spital si prin urmare este discriminatorie.

"Nu am urmarit altceva prin aceasta taxa decat sa protejam pacientii si investitiile facute in spital", a precizat

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

RADET furnizeaza la cerere, incepand de luni, energie termica pentru incalzirea scolilor, gradinitelor, spitalelor racordate la sistemul centralizat de pe raza Capitalei.

Potrivit unui comunicat al RADET remis AGERPRES, dispeceratul de urgenta TELVERDE 0800.820.002 si echipele de interventie ale RADET Bucuresti care functioneaza 24 ore din 24, stau la dispozitia institutiilor mentionate pentru ca acestea sa poata beneficia de furnizarea agentului termic destinat incalzirii.

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Peste 400 de copii mor in Romania in fiecare an din cauza diferitelor tipuri de cancer, unele dintre acestea "tratabile", statisticile aratand ca tara noastra are cea mai ridicata rata de mortalitate in randul copiilor din aceasta cauza.

Potrivit unui comunicat de presa al MediHelp remis luni AGERPRES, numarul copiilor bolnavi de cancer din Romania a crescut in ultimii ani, aceasta boala ramanand principala cauza de mortalitate in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 19 ani.

Peste un sfert din cazurile de cancer se inregistreaza in Europa, iar 15.000 dintre bolnavi sunt copii si adolescenti, ratele de supravietuire in

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Dispeceratul integrat al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) si Serviciului Judetean de Ambulanta din Gorj a fost inaugurat luni, la sediul ISU, in prezenta autoritatilor locale si judetene.

Prin crearea dispeceratului unic se urmareste reducerea timpului de reactie si a celui de raspuns la solicitarile specifice medicinii de urgenta, imbunatatirea conlucrarii structurilor din cele doua institutii in domeniul primului ajutor calificat si asistentei medicale de urgenta, precum si cresterea eficientei utilizarii resurselor umane, materiale si financiare.

"Acest dispecerat integrat il inauguram ca urmare a unui protocol incheiat intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne. Scopul este reducerea timpului de raspuns in

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a sustinut luni ca lista medicamentelor compensate si gratuite "nu a mai fost actualizata" de peste 1.900 de zile, ceea ce "limiteaza egalitatea de sanse" pentru pacienti.

"Aceasta inseamna ca peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi si 26 de molecule cu indicatii terapeutice noi - potrivit estimarilor autoritatilor din Sanatate -, asteapta de peste 5 ani sa ajunga la pacienti. In tot acest timp, in lupta crunta cu boala, pacientii au primit si continua sa primeasca tratamente la nivelul anului 2007-2008. Prin comparatie, pacientii din tarile vest-europene reusesc sa primeasca gratuit sau

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Nouazeci de cazuri pozitive au fost depistate in judetul Covasna, in ultimul an, prin Programul national de screening pentru cancerul de col uterin, demarat la initiativa Ministerului Sanatatii.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe, Nagy Andras Robert a declarat luni, pentru AGERPRES, ca, din noiembrie 2012 si pana in prezent, aproximativ 1650 de femei au realizat testul de preventie, un numar relativ redus, dintre care, in nouazeci de cazuri, s-a dovedit a fi pozitiv.

"Spitalul nostru este singurul din judet care recolteaza probe in cadrul acestui program. In relatie contractuala cu noi sunt 103 medici de familie, dar numai

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

La Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures a fost inaugurat luni un Centru de simulare si abilitati practice pentru studenti, in urma unei investitii din fonduri proprii in valoare de un milion de euro.

"Este prima etapa, etapa urmatoare anul viitor, speram, sa o extindem spre o zona de simulare avansata, in care sa promovam invatamantul pentru rezidenti, prin aceeasi metoda, endoscopie virtuala, operatii chirurgicale facute virtual. Este o investitie de aproximativ de un milion de euro. Banii au provenit din fondurile proprii ale universitatii si intr-o anumit masura dintr-un proiect european", a declarat luni rectorul UMF

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Libraria Humanitas de la Cismigiu invita publicul marti seara la prezentarea cartii legendarului chirurg Marius Barnard, "Momente-cheie dintr-o viata in slujba binelui", volum aparut in colectia Memorii/Jurnale, anunta Editura Humanitas.

Potrivit dr. Martin S. Martin (Chattanooga, Statele Unite), invitat la eveniment, "cartea spune povestea vietii unui luptator care cunoaste el insusi suferinta si boala, dar gaseste prin ele calea de a redobandi credinta si speranta".

La prezentare vor participa dr. Martin S. Martin, dr. Daniel Constantinescu (Philadelphia, Statele Unite) si scriitorul Gabriel Liiceanu.

Volumul lui Marius Barnard va fi prezentat si vineri, 4 octombrie, la Centrul International de Conferinte Casino Sinaia, in

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Optzeci de militari din cadrul Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa" vor dona sange, timp de trei zile, la Centrul de Transfuzii Sangvine din Brasov, in cadrul actiunii umanitare "Salveaza-ti aproapele".

Luni au donat sange 30 de militari, iar marti si miercuri se vor prezenta la Centrul de Transfuzii Sangvine alti 30 respectiv 20 de militari.

"Actiunea umanitara este initiata in sprijinul spitalelor brasovene si a cetatenilor acestui judet care au nevoie de sange. Este prima mare actiune umanitara de acest fel a militarilor nostri, care au raspuns cu promptitudine la apelul nostru. Pana acum, militarii Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa"

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Acum in lume sunt cu sase milioane de copii mai putini decat in 1990 si acesta este doar inceputul dezastrului. Potrivit datelor ONU, catre anul 2050 vor fi cu 240 milioane de copii mai putini decat acum - a semnalat expertul american Don Feder, director pe probleme de comunicare al Congresului Mondial al Familiilor.

Aceasta situatie este ''rezultatul unor idei gresite, al unor atitudini si politici pe care tarile occidentale le duc de la sfarsitul Primului Razboi Mondial'', a declarat jurnalistul si juristul Don Feder la conferinta internationala cu tema ''Apararea valorilor familiei'', desfasurata saptamana trecuta la Belgrad, dupa cum

30-09-2013
Tip stire
Stiri externe

La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad a ajuns luni, o noua donatie in valoare de 10.000 euro, constand in paturi de spital si noptiere pentru saloanele de adulti si copii, prin intermediul Asociatiei de Prestari Sociale si Educationale de Utilitate Publica si Privata.

"Consiliul Judetean Arad multumeste Asociatiei "Intelege Autismul" si in special doamnei Laura Chilniceanu, reprezentanta a Internationales Bildungs und Sozialwerk e.V Germania. Este cea de-a cincea donatie care a fost facuta in beneficiul S.C.J.U. din partea acestei organizatii si nu putem decat sa fim recunoscatori pentru tot efortul si sprijinul pe care reprezentantii acesteia l-au manifestat",

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Medicii aradeni au depistat, in urma controalelor efectuate in randul scolarilor si prescolarilor, 69 de cazuri de pediculoza si 73 de angine faringiene, a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Laura Nicolescu, director executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad.

Conform acesteia, cadrele medicale din cabinetele scolare si medicii de familie cu atributii de sanatate publica din mediul rural, au efectuat, in prima saptamana a anului scolar, controale, fiind examinati 41.218 prescolari si elevi.

In urma examinarii, au fost depistate 142 cazuri de boala, dintre care 69 cazuri de pediculoza si 73 cazuri de angine faringiene.

Potrivit sursei citate, numarul cazurilor de pediculoza

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Medicii aradeni au depistat, in urma controalelor efectuate in randul scolarilor si prescolarilor, 69 de cazuri de pediculoza si 73 de angine faringiene, a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Laura Nicolescu, director executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Arad.

Conform acesteia, cadrele medicale din cabinetele scolare si medicii de familie cu atributii de sanatate publica din mediul rural, au efectuat, in prima saptamana a anului scolar, controale, fiind examinati 41.218 prescolari si elevi.

In urma examinarii, au fost depistate 142 cazuri de boala, dintre care 69 cazuri de pediculoza si 73 cazuri de angine faringiene.

Potrivit sursei citate, numarul cazurilor de

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) isi exprima totalul dezacord fata de decizia de desfiintare a sectiei din Iasi a Institutului Cantacuzino, se arata intr-un comunicat al AOAR, remis luni, AGERPRES.

'AOAR nu poate intelege ce urmareste Ministerul Sanatatii prin decizia luata, distrugand productia de vaccin antitetanic favorizeaza importurile mult mai costisitoare in conditiile in care se acuza, justificat, lipsa de finantare a sistemului de sanatate. AOAR constata cu regret ca Ministrul Sanatatii continua seria declaratiilor fara acoperire, in conditiile in care intreaga activitate a Institutului Cantacuzino nu este reluata, urmand ca si in 2013 sa continue importurile de

30-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Societatea Romana de Hipertensiune organizeaza in fiecare an, pe 29 septembrie, de Ziua Mondiala a Inimii, campania nationala "Viteza ucide...nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala".

Presedintele acestui for, prof.univ.dr. Maria Dorobantu, a declarat ca acest eveniment urmareste sa creasca nivelul de constientizare a populatiei cu privire la riscul hipertensiunii arteriale.
Ziua Mondiala a Inimii este sarbatorita in fiecare an, pe 29 septembrie, la initiativa World Heart Organization.

Potrivit institutiei, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces din lume, anual inregistrandu-se 17,3 milioane de decese. Numarul acestora este in continua crestere, motiv pentru care se preconizeaza ca pana in 2030, daca nu se

29-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Copiii de cinci si sase ani din tari cu venituri mici si medii, precum India si Brazilia, sunt influentati de reclamele facute de companiile de tigari, ceea ce creste riscul ca acestia sa devina fumatori, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetatori americani, publicat luni, relateaza AFP.

Din 2.423 de copii din sase tari, 68% au putut recunoaste cel putin o marca de tigari, mergand de la 50% in Rusia la 86% in China, unde peste 28% din populatie fumeaza, au constatat autorii acestui studiu al facultatii de sanatate publica Johns Hopkins din Baltimore (Maryland, est).

In aceste tari, copiii

30-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Volumul intitulat "Manualul inimii", publicat de un colectiv condus de prof.univ. dr. Dumitru Zdrenghea, seful sectiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, a fost lansat sambata, in ajunul Zilei Mondiale a Inimii, la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj-Napoca, in prezenta unui public numeros.

"Incidenta bolilor cardiace creste de la an la an, iar specialistii trag un semnal de alarma: in 2025 vor fi principala cauza de mortalitate, in intreaga lume", a afirmat, la lansare, profesorul Dumitru Zdrenghea.

Nu este destul sa nu mai facem lucruri rele - adica sa nu fumam si sa nu consumam grasimi animale, trebuie sa

29-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Rectificarea bugetara pe care o va face Guvernul in luna octombrie va insemna ca vor fi luati bani de unde nu sunt absolut necesari si dusi acolo unde arde pentru ca nu exista "un rezervor secret de bani" al Executivului, a declarat sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, premierul Victor Ponta.

"O sa avem rectificare in octombrie. Rectificarea inseamna asa: ca luam bani de la unii si dam la altii. Deci nu inseamna ca avem niste bani cu care nu avem ce face, ci inseamna ca luam de unde nu sunt absolut necesari si ii ducem unde arde. Saptamana

28-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Bucurestenii isi pot testa gratuit glicemia si tensiunea arteriala in acest weekend in Parcul Bazilescu din sectorul 1, unde specialistii Complexului Multifunctional Caraiman vor amplasa un cort.

Analizele vor fi facute sambata si duminica, intre orele 10,00 si 18,00.

Campania de testare gratuita a tensiunii arteriale si a glicemiei este organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, marcata anual la data de 29 septembrie.

Scopul campaniei este acela de a informa publicul larg despre importanta deosebita a monitorizarii nivelului glicemiei si a tensiunii arteriale, in conditiile in care hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat afecteaza un numar din ce in ce mai mare

28-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Suedia are mare nevoie de dentisti, asigurand specialistilor care doresc sa mearga sa lucreze in domeniu si un curs de invatare a limbii de 2-3 luni, aceasta fiind una dintre oportunitatile prezentate sambata la targul de joburi MedPharm Careers.

In general se cauta indeosebi medici specialisti, dar este o foarte mare cerere si pentru asistenti medicali, existand studii ca pana in anul 2020 vor fi cu 200.000 de asistenti mai putin decat necesarul la nivel european.

"Si in Germania sunt multe oportunitati, dar trebuie sa stii limba. Aici cele mai multe posturi sunt cele pentru medici de familie, deoarece multi au

28-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii a cerut inspectorilor sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica Arad sa demareze o verificare in cazul produselor pentru slabit consumate de catre tanara din Arad care a decedat saptamana aceasta.

"Din primele informatii transmise de catre DSP Arad, tanara a consumat un produs achizitionat de la un cabinet de wellness, produs fabricat in Italia, importat de catre un importator international si distribuit de o societate din Romania. Acest produs face parte din categoria alimentelor cu destinatie nutritionala speciala care, in conformitate cu Ordinul 387/251 din anul 2002, nu necesita autorizarea sau notificarea la niciuna dintre institutiile cu atributii

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Cine nu doarme bine noaptea este obosit ziua, iar unele alimente, prin continutul lor in vitamine si minerale, pot contribui la imbunatatirea situatiei, scrie sambata passionsante.be

Nu sunt solutii miraculoase, insa aceste alimente, ale caror virtuti au fost scoase in evidenta de o serie de cercetari, ar trebui sa fie incercate de cei care nu dorm bine.

Insomnia poate fi legata de o carenta in magneziu, element care se gaseste din plin in fasole, ciocolata, nuci, migdale, spanac (si in general in legumele cu frunze verde inchis), linte sau anghinare.

In trezirea prea devreme poate fi implicata lipsa de potasiu. Surse de potasiu

28-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Cercetatorii au demonstrat influenta rezultatelor unei echipe sportive asupra alimentatiei suporterilor. Infrangerea echipei favorite ar induce o relativa relaxare in disciplina alimentara a fanilor, scrie 20minutes.ch.

Este concluzia unui studiu desfasurat de Pierre Chaudon, profesor de marketing, si Yann Cornil, doctorand la Institutul European de Administrare a Afacerilor, si aparut in revista Psycholgical Science.

A doua zi dupa infrangere, suporterii, tristi, au tendinta sa treaca peste necaz mancand alimente precum burgeri, pizza sau inghetata. In cifre, acest lucru reprezinta o crestere de 10% a numarului de calorii si cu 16% a celui de grasimi saturate fata de consumul normal.

Daca

27-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Conducerea (boardul) Fondului Monetar International a aprobat, vineri, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile de la Bucuresti in vederea incheierii unui nou acord cu Romania, au declarat pentru AGERPRES surse oficiale.

Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Acesta este al treilea acord solicitat de Romania Fondului Monetar International, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011.
Potrivit premierului Victor Ponta, proiectul final de

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Patru persoane din municipiul Bistrita, printre care si doua fetite de opt, respectiv noua ani, au ajuns vineri seara la spital dupa ce au consumat ciuperci otravitoare.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, Marius Rus, cei patru - o femeie de 25 ani, fetitele ei si concubinul in varsta de 35 ani - locuiesc in localitatea componenta Viisoara si au inceput sa se simta rau dupa ce au consumat ciuperci, prezentand greturi si varsaturi specifice unei intoxicatii.

La fata locului s-au deplasat echipajul de terapie intensiva mobila si un echipaj de prim ajutor al SMURD, care

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

La 28 septembrie se marcheaza Ziua mondiala de lupta impotriva Rabiei.

Conform unui raport despre situatia epidemiologica din Romania intocmit de Institutul National de Sanatate Publica si facut public in septembrie 2012, incepand cu 2008 s-au inregistrat cinci decese cauzate de rabie.

Astfel, un caz indigen de infectare cu rabie la om a avut loc in 2008, la un barbat de 40 de ani muscat de lup si decedat dupa cateva saptamani, in ciuda profilaxiei si tratamentului aplicat.

In 2009 s-a raportat un caz de rabie umana la o varstnica de 69 ani din Romania, dintr-o regiune rurala din judetul Valcea,

28-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Zece voluntari de la Crucea Rosie Ilfov au fost premiati vineri de catre Prefectura si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, dupa ce au ocupat primul loc la competitia nationala a echipelor de prim-ajutor din cadrul Detasamentului de Interventie in Situatii de Urgenta, organizata la Izvorani intre 13 si 15 septembrie.

Voluntarii, tineri peste 18 ani, au primit plachete si diplome din partea prefectului judetului Ilfov, Speranta Cliseru.

"Am vrut sa va cunosc si va felicit pentru rezultatele voastre. Vreau sa va incurajez in continuare si activitatea de voluntariat ar trebui incurajata, ca la noi abia se naste. Sunt convinsa ca veti

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Liderii sindicatelor din sistemul medical din judetul Tulcea se vor intalni saptamana viitoare cu autoritatile judetene pentru a-si prezenta nemultumirile legate de finantarea sistemului, sedinta fiind stabilita vineri de conducerea Consiliului Judetean (CJ), in urma interpelarii liderului Sindicatului lucratorilor TESA din sanatate, Stefan Popescu.

'Exista presiuni din partea membrilor de sindicat pentru a iesi in strada. Oamenii sunt nemultumiti din cauza lipsei fondurilor necesare functionarii Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) si vor sa li se asigure drepturile salariale', a declarat la finele sedintei CJ, liderul Sindicatului lucratorilor TESA din sanatate, Stefan Popescu.

Acesta s-a aratat nemultumit din cauza numarului mic al

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Peste jumatate dintre pacienti ofera recompense financiare personalului medical pentru a se asigura ca serviciile medicale primite corespund nevoilor lor, arata un studiu realizat in perioada 20-23 septembrie la comanda Institutului Aspen Romania.

Pacientii recompenseaza personalul medical cu sume cuprinse intre 50 si 100 lei intr-un procent de 15%, in timp ce 28% ofera sume mult mai mari, ce variaza intre 100 si peste 200 lei, pentru a se asigura ca sunt tratati corespunzator.

Potrivit cercetarii, 62% dintre respondenti au afirmat ca au fost nevoiti sa ofere aceste recompense financiare atat in sistemul public de sanatate, cat si in cel privat.

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Institutul Cantacuzino Iasi a fost inchis inca din anul 2010, din cauza tehnologiilor de fabricatie invechite, precizeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat remis vineri AGERPRES.

"Sectia de la Institutul Cantacuzino Iasi a fost inchisa inca din anul 2010 din cauza tehnologiilor de fabricatie care nu mai sunt acceptate de catre Agentia Nationala a Medicamentului, drept pentru care licentele de fabricatie au fost anulate", se arata in comunicatul ministerului, care face referire la informatii din mass-media despre inchiderea, in prezent, a respectivei sectii.

O parte din productia de la Iasi ar putea fi transferata anul viitor la Bucuresti.

"Ministerul Sanatatii va incerca din anul

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Schimbarea legii spitalelor, prin care sa fie reglementate internarile nejustificate, ar putea duce la o crestere a PIB cu 1 - 2 procente, in conditiile in care, in prezent, aproape 1 miliard de lei se cheltuie, in fiecare an, pe concediile medicale obtinute de pe urma internarilor, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, deputatul liberal Horia Cristian.

"Avem 4,2 milioane de internari pe an, iar jumatate dintre ele nu sunt necesare, fiind facute pentru stabilirea diagnosticului, lucruri care se pot face si in ambulator. Consecinta acestor internari se reliefeaza in cheltuieli (...) de pana la 1 miliard de lei

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Mai mult de jumatate din pulpele de pui proaspete vandute in magazinele din Germania ar putea contine bacterii rezistente la medicamente, potrivit unui raport al organizatiei de protectie a consumatorilor Stiftung Warentest, relateaza site-ul thelocal.de.

Cercetatorii au descoperit bacterii rezistente la unele antibiotice in 12 din cele 20 de produse din pulpe de pui cumparate la data expirarii sau cu putin timp inainte.

In cinci cazuri a fost descoperita 'super-bacteria' MRSA, cel mai cunoscut patogen rezistent la medicamente. Desi nu este periculoasa pentru sanatatea oamenilor, MRSA poate fi letala si aproape netratabila in cazul bolilor cronice sau al persoanelor care au fost

27-09-2013
Tip stire
Stiri externe

O subunitate SMURD a fost deschisa vineri, in comuna Mociu, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Cluj, urmand sa asigure servicii medicale de urgenta pentru noua comune in care locuiesc peste 23.000 de persoane, respectiv 10% din populatia judetului.

Dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a afirmat ca este posibil ca la Mociu sa fie deschisa o mica unitate sanitara, dupa ce, in 2011, spitalul a fost inchis. El a spus ca sunt disponibile fonduri pentru o astfel de unitate medicala.

"Avem fonduri pentru investitii de acest fel, trebuie doar identificat proiectul, locul si modul in care

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Asociatiei pentru Solidaritate si Empatie "Claudia Safta", Emanuel Ungureanu a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca a depus la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj o plangere impotriva Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR), condus de prof. univ. dr. Mihai Lucan, si impotriva Agentiei Nationale de Transplant, "pentru abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor suferinde".

Emanuel Ungureanu a precizat ca plangerea este depusa in ziua in care se implineste un an de la moartea tinerei Adina Bleotu, de 19 ani, care s-a aflat, timp de sapte ani, pe lista de asteptare a ICUTR, pentru primirea unui

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Consumul de alcool modifica obiceiurile alimentare, care tind spre gras. Un studiu american desfasurat pe circa 2.000 de adulti de varsta medie (numar aproape egal de femei si barbati) arata ca doua-trei pahare sunt suficiente, scrie passionsante.be.

Originalitatea cercetarii sta in faptul ca aportul caloric zilnic si cel in diferite alimente si nutrienti au fost calculate dupa cum persoana bea sau nu alcool in acea zi. Nu cantitati mari, fiindca erau consumatori moderati.

La barbati, ca si la femei, surplusul caloric din zilele "cu alcool" nu este mult mai ridicat decat in zilele "fara". Exista o diferenta, dar foarte mica.

La barbati, zilele

27-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Autoritatile vor incerca, in bugetul pe anul viitor, sa reduca cu trei puncte procentuale contributia la asigurari sociale, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, la deschiderea Bursei locurilor de munca pentru absolventi.

'Vom incerca, in bugetul pe care il construim pentru anul 2014, sa reducem contributia la asigurari sociale (CAS) cu trei puncte procentuale. In rest, taxele sunt foarte mici in Romania, poate cele mai mici din Europa", a declarat Mariana Campeanu.

Aceasta a precizat, totodata, ca la ora actuala se desfasoara o serie de analize care vizeaza marirea grilei de salarizare pentru medicii rezidenti.

'Incercam

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Consumul de cacao amelioreaza circulatia sanguina in creier si, in acelasi timp, aporturile energetice. Specialistii citati de passionsante.be vorbesc despre "cuplare neurovasculara".

Pentru a functiona corect, creierul trebuie sa fie alimentat constant, indeosebi cu oxigen si zahar (glucoza). Cand activitatea cerebrala este mai intensa si fluxul sanguin creste pentru ca "masina" sa functioneze optim. Uneori acest proces este perturbat, iar tulburarile circulatiei sanguine cerebrale pot duce la deficiente severe, cum ar fi dementa senila.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard (Boston) a vrut sa testeze efectul flavanolilor (antioxidanti) din cacao in acest context. Au fost alcatuite doua grupe de persoane

27-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Judetean de Urgenta Piatra Neamt va beneficia de un bloc operator la standarde europene in urma unei finantari de peste cinci milioane de euro, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Culita Tarata declarand vineri pentru AGERPRES ca lucrarile vor incepe in zilele viitoare odata cu aprobarea proiectului tehnic al investitiei.

"Targetul meu este de a ridica actul medical din judet la nivelul secolului 21. Este pacat sa nu punem pe prim plan sanatatea, invatamantul si biserica.

Facem aceste investitii intr-o perioada de criza profunda ceea ce e mare lucru. Important este sa ai vointa", a spus Culita Tarata.

Investitia poate fi realizata in urma

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Alianta Pentru Sanatate din Romania (APSR) considera ca in ciuda bunelor intentii ale titularilor portofoliului Sanatatii si ale echipelor de lucru ale acestora, limitele de competenta ale Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste instrumentele esentiale ale sistemului, finantarea si reglementarea, sunt "foarte inguste".

"Dupa trei ani de implicare directa in eforturile de imbunatatire a performantei sistemului medical romanesc, APSR a ajuns la concluzia ca, in ciuda bunelor intentii ale titularilor portofoliului sanatatii si ale echipelor de lucru ale acestora, limitele de competenta ale Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste instrumentele esentiale ale sistemului, respectiv finantarea si reglementarea, sunt foarte inguste. Atata

27-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Primul centru de medicina traditionala chineza din Romania a fost inaugurat miercuri, in prezenta ambasadoarei Republicii Populare Chineze in Romania, Huo Yuzhen, consulului general al Chinei la Constanta, Su Yanwen, si presedintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

"Sper ca acest centru sa fie unul model si sa se infiinteze centre similare si in alte judete din Romania, de serviciile carora sa beneficieze populatia. Centrul de medicina traditionala chineza este nu doar o expresie a vointei celor doua state de a intari relatiile bilaterale, ci si un rezultat al cooperarii dintre Tulcea si regiunea Suzhou. Din cate stiu, si in judetul Iasi

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a stabilit ca Florentina Matei, medic sef ambulatoriu de specialitate la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie "Ana Aslan", se afla in stare de incompatibilitate.

Potrivit unui comunicat al ANI, in perioada exercitarii functiei de medic sef ambulatoriu de specialitate, Florentina Matei a incheiat cu SC Laborator Privat Iancului SRL contracte de comision, pe durata nedeterminata, obiectul contractelor reprezentandu-l prestarea de activitati medicale - specialitatea geriatrie, comisionul platit persoanei evaluate fiind de 15% pentru analizele cu plata si 10% din valoarea analizelor de laborator decontate de CASMB.

Astfel, Florentina Matei s-a aflat in stare de incompatibilitate

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Ambulatoriul Spitalului Orasenesc Bumbesti-Jiu va fi reabilitat si dotat cu aparatura medicala, investitia fiind de un milion de euro, a declarat miercuri pentru AGERPRES primarul Constantin Bobaru.

Potrivit acestuia, banii au fost accesati prin Programul Operational Regional, iar lucrarile de reabilitare si dotare a ambulatoriului vor dura zece luni. Investitia presupune si extinderea cladirii actuale pentru realizarea unui cabinet de neurologie.

"Am facut o cerere de finantare pentru reabilitarea si dotarea ambulatoriului prin Programul Operational Regional. Cererea a fost aprobata, am semnat contractul de finantare. Valoarea finantarii nerambursabile este de aproximativ un milion de euro. Vor fi realizate lucrari de reabilitare a

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

O platforma online de dezvoltare organizationala, ce se adreseaza tuturor asociatiilor de pacienti din Romania, va fi lansata in cursul lunii octombrie, in cadrul unui proiect initiat de Alianta Nationala pentru Boli Rare (ANBR), in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Coalitia Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice (COPAC).

"Vom lansa la jumatatea lunii octombrie o platforma online de dezvoltare organizationala pentru toate asociatiilor de pacienti din Romania, nu doar pentru cei cu boli rare. In contextul in care societatea se dezvolta la nivel mondial, iar comunicarea devine foarte rapida, exista organizatii de pacienti care nu pot tine pasul cu ritmul in

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

O echipa de specialisti de la Statiunea de cercetari legumicole Buzau a reusit sa aclimatizeze, dupa cinci ani de cercetari, o planta originala din Nepal care produce fructul GAC, cunoscut ca avand proprietati anticancerigene.

'Este o planta cu efect anticancerigen recunoscuta pe plan mondial datorita cantitatii mari de anti-oxidanti si a unor proprietati inca necunoscute', a declarat, miercuri, pentru Agerpres, cercetatorul Eliza Teodorescu, membru al echipei de cercetare.

Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de stiinte agricole si silvice, a declarat, pentru Agerpres, ca echipa condusa de el a reusit aclimatizarea a trei plante rare din Asia, dintre care cea care produce

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a estimat ca in urmatorii doi ani vor putea fi realizate 1.200 de operatii pe cord la copii, dupa ce departamentul de Cardiochirurgie pediatrica al Spitalului de copii Marie Curie a fost amenajat si dotat.

"In acest moment este a cincea operatie in curs la Marie Curie, operatie pe cord la copii pana in cinci ani. Impreuna cu dumneavoastra o sa mergem sa vedem, o sa stam de vorba cu echipa medicala care a venit din Italia. Multumesc pe aceasta cale inca o data Guvernului pentru ca, atunci cand am solicitat, s-au dat bani pentru realizarea

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Directia de Sanatate Publica /DSP/ Dolj a anuntat, miercuri, ca la nivelul judetului, numarul avorturilor a inceput sa scada incepand cu anul 2011, in contextul in care au fost intensificate campaniile de informare privind contraceptia.

Potrivit dr.Stefan Popescu, purtatorul de cuvant al DSP Dolj, in judet functioneaza sapte cabinete de planning familial, toate in mediul urban - trei in Craiova si cate unul in Balesti, Calafat, Filiasi si Segarcea in care isi desfasoara activitatea 12 medici generalisti cu competenta in planificarea familiala, iar numarul de medici de familie din mediul rural furnizori de servicii de planificare familiala este de 175.

"In

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Intarzierea elaborarii normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 77/2013, referitoare la angajarile din sistemul public, mentine deficitul de personal in institutiile sanitare si de protectie sociala, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele CJ Arges, Constantin Nicolescu.

"In continuare nu avem niciun fel de inlesnire legata de angajari, pentru ca OUG 77/3013 tine in continuare blocate posturile. Inca asteptam metodologia pe care ar fi trebuit sa o realizeze ministerele de resort privind modul in care se pot face angajari loc pe loc", a afirmat Nicolescu.

In opinia acestuia, intarzierea elaborarii normelor de aplicare nu se datoreaza incapacitatii autoritatilor

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Municipalitatea timisoreana va aloca 1 milion de lei pentru achizitionarea unui nou computer tomograf pentru Spitalul de Copii 'Louis Turcanu', dupa rectificarea pozitiva a bugetului local, cu circa 10 milioane de lei.

"Din banii acestia, vom achizitiona un computer tomograf la Spitalul de Copii, probabil ca va fi cel mai performant din vestul tarii. Ne-am luat angajamentul ca vom completa cu 1 milion de lei suma aferenta, dupa ce Guvernul a alocat 500 de mii de euro", a declarat marti viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu, intr-o conferinta de presa.

De bani din rectificare va beneficia si Spitalul Municipal, pentru extinderea Unitatii de

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Organele de ancheta abilitate ar trebui sa tina cont ca actul medical nu a fost conditionat de catre doctorul Iancu Mocanu de la Spitalul Militar, care a fost prins in flagrant, luni, in timp ce primea 2.000 de euro, sustin reprezentantii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.

"Este remarcabil faptul ca dr. Iancu Mocanu, colegul nostru, a avut o abordare deschisa, cooperand cu organele de ancheta. Subliniem ca organele abilitate ar trebui sa tina cont de faptul ca actul medical nu a fost conditionat", se arata intr-un comunicat al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti remis AGERPRES.

Potrivit reprezentantilor Colegiului, evenimentul

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Echipa de specialisti italieni, asistata de medici romani aflati in Programul de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, a efectuat marti inca doua operatii pe cord in cadrul spitalului "Marie Curie".

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii remis marti AGERPRES, cei doi pacienti au fost copii cu varste de 3 si 2 ani, avand malformatii congenitale cardiace. Fiecare dintre cele doua operatii a durat aproximativ trei ore, fara evenimente deosebite in timpul operatiei.

La momentul actual, ambii copii se afla in terapie intensiva, cu o stare de sanatate stabila.

In ceea ce priveste primii doi copii operati de specialistii italieni luni,

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Braila are datorii de peste 21 milioane lei la furnizorii de servicii medicale si medicamente, potrivit informatiilor furnizate de directorul institutiei, Luciana Boboc.

La 31 august, CJAS Braila inregistra datorii restante in valoare totala de 21.852.000 lei, din care 6.355.000 lei reprezinta datorii sub 30 de zile, iar 15.498.000 datorii peste 30 de zile.
In acelasi timp, veniturile incasate de CJAS Braila in perioada ianuarie-august au fost in valoare de 91.888.000, din care contributiile angajatorilor 40.958.000 lei.

Fata de prevederile bugetare aprobate, gradul de realizare a veniturilor curente, respectiv contributii datorate de angajator si contributii datorate

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Institutul Cantacuzino a confirmat al patrulea caz de meningita West-Nile de anul acesta din judetul Braila, dupa cum a informat miercuri purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Braila (DSP), dr. Andreia Gavrilescu.

Virusul care provoaca meningita West-Nile a fost confirmat la un tanar in varsta de 20 de ani din municipiul Braila, care a fost intepat de tantari in timp ce se afla in padurea Chiscani.

'Tanarul a recunoscut ca a fost intepat de tantari in timp ce se afla la agrement in padurea din localitatea Chiscani. A fost spitalizat in Sectia de Boli Infectioase, iar in prezent starea lui

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Patologia cardiovasculara a inregistrat progrese in ultimii ani, insa principala cauza de deces in Romania ramane cea cardiovasculara, astfel ca aproximativ 150.000 de romani mor anual de boli cardiovasculare, 60% din totalul deceselor inregistrate.

Statisticile au fost prezentate in cadrul unei conferinte organizate de Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie.

Estimarile specialistilor indica date la fel de alarmante pe viitor, in special prin contributia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism.

Similar cu alte tari din Europa, in Romania au fost dezvoltate programe speciale ce se adreseaza pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST), iar Programul

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta unei diferente nejustificate in cuantum de 1.857.112 lei (echivalentul a 484.117 euro) intre averea dobandita si veniturile realizate de Ilie Petrescu in perioada in care acesta a ocupat functia de sef de sectie in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Valcea.

Potrivit unui comunicat al ANI remis miercuri AGERPRES, in perioada 28 februarie 2007 - 31 decembrie 2011, Ilie Petrescu a realizat venituri salariale in cuantum de 703.671 lei, iar modificarile patrimoniale intervenite in aceeasi perioada au fost in cuantum de 2.560.783 lei, rezultand o diferenta nejustificata de 1.857.112 lei (echivalentul a 484.117 euro).

In acest

25-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu a organizat marti, in Parlamentul European, impreuna cu Coalitia Europeana a Pacientilor Bolnavi de Cancer (ECPC), conferinta 'Sa actionam pentru cancerul 'vindecabil' care omoara jumatate dintre pacienti', in cadrul unei ample campanii de informare privind cancerul la cap si gat care se desfasoara in premiera in Europa.

'Cancerul la cap si gat reprezinta un risc de sanatate semnificativ si totusi ramane relativ necunoscut si prea putin diagnosticat. Este enorm de mult de facut in ridicarea gradului de constientizare asupra acestei boli devastatoare. Cu aceasta carte alba si acest apel la actiune speram sa ridicam gradul de

25-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Bucurestenii isi pot testa gratuit glicemia si tensiunea arteriala in Parcul Bazilescu din sectorul 1 al Capitalei, unde specialistii din cadrul "Complexului Multifunctional Caraiman" vor amplasa un cort.

Analizele sunt gratuite si se fac sambata, 28 septembrie, si duminica, 29 septembrie, intre orele 10,00 si 18,00.

Campania de testare gratuita a tensiunii arteriale si a glicemiei este organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, marcata anual la data de 29 septembrie. Scopul campaniei este acela de a informa publicul larg despre importanta deosebita a monitorizarii nivelului glicemiei si a tensiunii arteriale, in conditiile in care hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat afecteaza

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Mai multe evenimente sportive vor avea loc in municipiul Satu Mare, timp de o saptamana, sub genericul "Promenada Inimii", pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, in organizarea Clubului Rotary si a Fundatiei Romane a Inimii.

Secretarul Clubului Rotary Satu Mare, Szatmari Lajos, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca, in "Saptamana Inimii", in intervalul 30 septembrie - 5 octombrie, intre orele 16:00 si 18:00, vor avea loc actiuni sportive. Astfel, va fi marcat un traseu de 3,3 km, intitulat "Drumul celor patru poduri", care poate fi parcurs de satmarenii care doresc sa faca miscare.

"Dorim sa-i stimulam pe oameni sa faca miscare,

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Date privind numarul de eutanasieri efectuate in Olanda anul trecut au fost publicate recent in aceasta tara. Cifrele s-au dovedit unele impresionante: peste 4.000 de olandezi au decis sa moara asistati de medici.

Aceste statistici demonstreaza ca, dintr-o noutate socanta, eutanasia se transforma treptat in Olanda in ceva obisnuit. Medicii care realizeaza o asemenea procedura, precum si pacientii care aleg sa fie supusi acesteia nu mai starnesc critici in societatea olandeza, noteaza, joi, cotidianul rus Novie Izvestia.

Olanda este prima tara din Europa unde a fost legalizata eutanasia umana. Proiectul de lege corespunzator a fost adoptat, nu fara dezbateri si

26-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Spitalul orasenesc Bicaz se va redeschide in luna octombrie si va functiona cu 114 paturi, a declarat, joi, in exclusivitate pentru AGERPRES, Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt.

Acesta a precizat ca a discutat, joi, cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, iar acesta i-a promis ca luna viitoare vor fi alocate 57 de paturi pentru spitalul bicajean. Alte 47 de paturi au fost deja transferate, prin semnatura ministrului Apararii, Mircea Dusa, de la Statiunea 'Baltatesti', aflata in administrarea Armatei.

'Am discutat astazi cu ministrul Sanatatii si mi-a promis ca in luna octombrie vom avea suplimentarea de paturi. Si banii sunt suplimentati prin

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat din Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a oferit in anul 2012 tratament medicamentos unui numar de 647 de fumatori iar dupa trei luni aproape 60% dintre acestia au renuntat la fumat, a anuntat joi intr-o conferinta de presa medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

Dintre cei 647 de pacienti, dupa trei luni de la inceperea tratamentului 105 au renuntat dupa ce au venit la prima consultatie (16,2%), 380 au devenit nefumatori (58,7%) si 162 inca fumau (25%).

"Motivul pentru care aceste 162 de persoane au continuat sa fumeze, motiv relatat de ei, a fost acela ca

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi ca Institutul National de Hematologie va fi reorganizat, iar Institutul de Sanatate Publica va fi restructurat.

Demnitarul a mai afirmat, la o dezbatere privind pachetul de legi din sistemul sanitar, ca probabil in cursul saptamanii viitoare va fi publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii modelul de organizare al Directiilor de Sanatate Publica. Astfel, activitatea DSP va avea doua module - unul care va ramane la Ministerul Sanatatii si unul care va tine de autoritatile locale.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca vor fi transferate competente de la Directia Farmaceutica a Ministerului Sanatatii catre Agentia Nationala a

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judetean Dolj scoate la licitatie, incepand de luna viitoare, lucrarile pentru construirea unei clinici de cardiologie interventionala si chirurgie cardiovasculara si extinderea Unitatii de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Craiova, proiecte ce depasesc 12,5 milioane de euro.

Presedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ca se doreste construirea unei noi cladiri in curtea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Craiova cu regim de inaltime P+E1+E2, cu o suprafata construita de 938 mp si cu o suprafata totala desfasurata de 2.288,5 mp, unde va functiona clinica de cardiologie interventionala si chirurgie cardiovasculara.

Valoarea totala a investitiei, inclusiv

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeteni din Caras-Severin au aprobat, joi, modul in care vor fi repartizate cele 4,8 milioane de lei, suma ce reprezinta excedentul rezultat la incheierea exercitiului bugetar pe anul trecut.

Conform deciziei Consiliului Judetean, 3,55 milioane lei au fost alocati pentru achizitionarea unui computer tomograf de catre Spitalul Judetean de Urgenta Resita, suma de 1,25 milioane lei - pentru modernizarea drumului judetean 582 - Valiug - Slatina Timis, iar restul - pentru Caminul pentru Persoane Varstnice de la Sacu, majorarea capitalului social al S.C. Aquacaras si pentru lucrari la sediul Palatului Administrativ din Resita, a explicat Ionesie Ghiorghioni, vicepresedintele CJ Caras-Severin.

In

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Chirurgi cardiologi pediatri din Romania vor fi pregatiti sa opereze singuri dupa aproximativ doi ani de pregatire cu chirurgii italieni de la Clinica San Donato din Milano, Italia, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Raed Arafat a precizat ca la spitalul "Marie Curie" deja sunt pregatite patru persoane - cadre medicale - care urmeaza sa plece la pregatire in Italia pe 2 octombrie.

"Am gasit personal destul de greu. In primele sase luni de pregatire vor fi evaluati cei pe care-i trimitem, iar specialistii italieni vor spune cine va ramane si cine va

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Bucurestenii sunt asteptati duminica in Parcul Tineretului la a 14-a editie a Crosului Zilei Mondiale a Inimii, organizat de Centrul Regional Bucuresti al Institutului National de Sanatate Publica (INSP) si Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie (ASEF).

"Toti cei interesati de sanatate, frumusete si viata, incepand cu femeile si copii, sunt invitati la o alergare voioasa pe care o dorim inceputul unei miscari sistematice pentru sanatate pentru cat mai multi dintre ei", se arata intr-un comunicat transmis joi de Institutul National de Sanatate Publica.

Cu aceasta ocazie, participantii vor putea beneficia de masurarea tensiunii arteriale, a greutatii si procentajului de grasime

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Braila are nevoie, pana la sfarsitul anului, de o suplimentare de fonduri la medicamente de sase milioane de lei, a informat, joi, directorul CJAS Braila, Luciana Boboc.

La medicamentele compensate, fondurile alocate pe anul 2013 vor acoperi consumul pana in luna noiembrie, pentru luna decembrie fiind estimat un necesar de 2.500.000 lei.
Pentru Programul national de oncologie, unde luna decembrie nu este acoperita integral, este necesar un plus de 3.200.000 lei.

La Programul national pentru diabet zaharat suma pentru materialele sanitare nu este suficienta pentru tot trimestrul al IV-lea, fiind necesara o suplimentare de 184.000 lei.

Pentru Programul

26-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Ziua Mondiala a Contraceptiei este marcata in fiecare an, pe 26 septembrie.

Lansata in 2007, marcarea acestei zile are misiunea de a creste gradul de constientizare privind contraceptia. Astfel, tinerii sa poata decide cu privire la viata sexuala si reproductiva, in urma unei informari corecte.

Pornind de la motto-ul "Contraceptia: responsabilitatea ta, viitorul tau", Ziua Mondiala a Contraceptiei 2013 se axeaza pe stimularea tinerilor de a se informa inainte de a opta pentru o metoda de contraceptie, pentru a preveni o sarcina neplanificata sau o infectie cu transmitere sexuala (ITS).

La nivel mondial, Ziua Mondiala a Contraceptia este sustinuta de o coalitie de

26-09-2013
Tip stire
Stiri externe

Comisia Europeana (CE) a trimis Romaniei un aviz motivat din cauza esecului de a transpune integral Directiva privind egalitatea dintre barbati si femei in sectorul activitatii independente, informeaza un comunicat dat publicitatii joi la Bruxelles.

Termenul limita de transpunere a directivei a expirat la 5 august 2012, scrisoare de notificare oficiala fiind adresata Romaniei in septembrie 2012. Pana in prezent, Romania a introdus doar partial directiva in legislatia nationala.

Tara noastra a notificat Comisia cu privire la o serie de masuri de transpunere, dar sunt inca necesare masuri suplimentare pentru transpunerea integrala, se noteaza in textul citat.

Directiva privind lucratorii care desfasoara

26-09-2013
Tip stire
Stiri externe


In perioada 25-28 Septembrie 2013, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" si Institutul European de Oncologie din Milano, organizeaza la Cluj a patra editie a Conferintei Internationale "Progrese in Uro-Oncologie".

Aceasta manifestare, care a devenit o traditie, are doua scopuri: incurajarea abordarii multidisciplinare in urologia oncologica si alinierea activitatii medicale din Europa de est la standardele europene dezvoltate in occident.

Conferinta va beneficia de prezenta a peste 40 de personalitati medicale din 13 tari care vor sustine importante comunicari in domeniu. Participatii vor putea urmari in direct, simultan interventii chirurgicale (robotice, laparoscopice standard, laparoscopice 3D sau prin HIFU si radiofrecventa) transmise

25-09-2013
Tip stire
Comunicat de presa

Companiile de tehnica medicala si biotehnologie trebuie sa-si schimbe rapid modelul de business pentru a supravietui

Cu "pierderi" de 131 de miliarde de USD in venituri, companiile de tehnica medicala si biotehnologie trebuie sa-si investeasca cu atentie resursele saracite

Datorita orientarii catre servicii medicale bazate pe valoarea adaugata, inaspririi reglementarilor si lipsei de resurse, companiile de tehnica medicala si biotehnologie se vad nevoite sa fie mai creative atunci cand dezvolta produse si servicii noi si sa considere modele noi de business.

Strategiile inovative sunt esentiale pentru ca aceste companii sa poata supravietui si creste, se arata in studiul anual EY

25-09-2013
Tip stire
Comunicat de presa

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a vorbit, intr-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finantarea sistemului de sanatate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar si despre migratia medicilor peste hotare.

Vasile Astarastoae a criticat modul in care sunt alocate resursele bugetare catre ministere, precizand ca Ministerul Finantelor nu construieste bugetul dupa prioritati.
''Incearca sa construiasca bugetul dupa nevoi ori nevoi sunt peste tot. (...) La noi se da la fiecare cate putin sa nu se rezolve nimic, toata lumea sta si asteapta cu disperare rectificarea bugetara'', a spus acesta.

Totodata, el s-a declarat impotriva numirilor din sistem pe

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, spera ca in Guvern sa se gaseasca fonduri pentru ca veniturile medicilor rezidenti sa creasca.

Vasile Astarastoae a afirmat, intr-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, ca solicitarea privind alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate a fost acceptata de catre ministrul Eugen Nicolaescu, care a transmis reprezentantilor Coalitiei Profesionistilor din Sanatate ca va prezenta in Guvern un grafic in acest sens.

"Solicitarea de 6% din PIB pana in 2016 este acceptata. Noi am propus insa si un grafic. (...) O sa mergem pana atunci cu 3,7, 4,4 si in ultimul an cu 6%,

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Cardul de sanatate nu trebuie sa fie un instrument care sa permita accesul la multe date personale, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

"Cardul de sanatate nu trebuie sa fie un instrument cu ajutorul caruia sa poti avea acces la foarte multe date care sunt date personale si sa nu permita un abuz. (...) Concentrarea unor informatii intr-un singur loc, la care sa aiba acces autoritatile statului si fara sa existe mijloace performante de a le proteja, este un mare pericol pentru orice cetatean, pentru ca, daca are acces o firma de asigurari, dintr-o data iti fixeaza

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Romania se afla pe ultimul loc in UE la numarul de medici la mia de locuitori, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres pe 22 septembrie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae.

Vasile Astarastoae a criticat modul in care sunt alocate resursele bugetare catre ministere, precizand ca Ministerul Finantelor nu construieste bugetul dupa prioritati.

'Ceea ce reprosez eu Ministerului de Finante din Romania este ca el uita un lucru esential - ca toate cifrele pe care le introduce trebuie sa le introduca in interesul cetatenilor, in interesul tarii', a spus Astarastoae.

Totodata, el s-a declarat impotriva numirilor din sistem pe criterii strict

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Cunoscutul regizor Geo Saizescu a decedat luni seara putin inainte de ora 12,00 la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", spital la care fusese transferat in urma cu o saptamana din cauza unor complicatii pulmonare.

"A decedat aseara inainte de ora 12,00. A fost internat o saptamana, fiind transferat pentru niste complicatii pulmonare de la alt spital, unde fusese internat timp de aproape o luna pentru o boala infectioasa", a declarat marti pentru AGERPRES purtatorul de cuvant al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Irina Strimbu.

Geo Saizescu, regizor, scenarist si actor, s-a nascut la 14 noiembrie 1932, la Prisaceaua, judetul Mehedinti.

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Gerovital, Distonocalm si Extraveral sunt singurele medicamente originale produse local.

Producatorii romani au sansa de a exporta in orice tara din Uniunea Europeana datorita procedurii de inregistrare a produselor si a faptului ca sunt certificati GMP (good manufacturing practice), standarde pe care le respecta fabricile din UE, insa 'multe firme romanesti nici nu stiu sa foloseasca avantajul autorizarii europene', afirma Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, citat de Ziarul Financiar (ZF) la evenimentul ZF Pharma Summit organizat de ZF.

Unul dintre exportatorii romani de medicamente este Antibiotice Iasi, companie controlata de Ministerul Sanatatii, care anul acesta estimeaza livrari externe de

24-09-2013
Tip stire
Stiri interne

Pagini