Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Februarie 2014


Vaccinul impotriva maladiei Alzheimer dezvoltat de compania biotehnologica Araclon Biotech a intrat in faza testarii clinice in Spania pe 24 de persoane afectate, potrivit EFE, care precizeaza ca anuntul a fost facut cu ocazia recentei inaugurari la Zaragoza (est) a noului sediu al companiei.

Araclon Biotech lucreaza la dezvoltarea de noi terapii si metode de diagnosticare pentru boli neurodegenerative, in special Alzheimer, maladie pentru care are, intr-o stare foarte avansata, un test de diagnosticare timpurie si a inceput deja faza clinica a vaccinului, potrivit directorului sau stiintific, Manuel Sarasa.

Intr-o prima etapa, de circa un an si jumatate, care se va incheia

27-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Societatea Romana de Alzheimer propune spre adoptare Guvernului un plan national pentru dementa, "Strategia si planul national de actiuni pe perioada 2014-2020", care are drept obiectiv cresterea interesului si a contributiei factorilor responsabili pentru imbunatatirea sanatatii mintale a populatiei.

"Dorinta noastra este ca dementa sa intre pe agenda publica, sa fie luata in seama. Guvernul trebuie sa aloce un minim de fonduri. Sa existe un comitet interministerial impreuna cu un grup de lucru care sa elaboreze baza primara de informatie din Romania. Sa constituie, sa adune toate informatiile privind personalul, institutiile, resurse, registru national pe baza caruia sa putem stabili

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Consiliul local al municipiului Tulcea a aprobat joi, in timpul unei sedinte in plen, un acord de cu Consiliul Judetean care prevede si construirea unui bloc cu 60 de apartamente pentru medicii specialisti de la Spitalul Judetean de Urgenta, prin care se incearca rezolvarea deficitului de personal al unitatii.

Acordul va fi aprobat joi si de consilierii judeteni, institutii partenere in acest demers mai fiind si Agentia Nationala pentru Locuinte si Directia de Sanatate Publica (DSP).

Lipsa locuintelor pentru specialistii din sanatate este principalul motiv al deficitului de medici din cea mai mare unitate spitaliceasca din judetul Tulcea, managerul general al

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad a avut joi, o premiera medicala pentru judet, fiind vorba de o angioplastie coronariana primara efectuata pentru tratarea unui bolnav diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior.

Dr. Teodora Olariu, managerul SCJU Arad, a informat ca un barbat de 47 de ani a ajuns joi dimineata la Unitatea de Preluare a Urgentelor din cadrul SCJU Arad, unde a fost diagnosticat cu infarct miocardic acut inferior.

Medicul cardiolog de garda a luat legatura cu dr Cristian Dina, coordonatorul Centrului de Interventii Cardiovasculare 'Cardiolife' care a fost inaugurat de curand in cadrul SCJU Arad, in baza parteneriatului

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul demisionar al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca in cazul problemelor aparute la vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino este vorba de "incompetenta, si nu de rea vointa".

"Am pierdut Ana Aslan, de ce sa pierdem si Institutul Cantacuzino? Tin mult la acest brand Cantacuzino sa revina pe piata. Cred ca brandul Cantacuzino trebuie salvat. Este nevoie de o revigorare serioasa a institutului pornind de a managementul acestuia. Maine, intr-o intalnire cu Nicolae Banicioiu, il voi ruga sa ii dea o importanta maxima institutului", a spus Nicolaescu.

Referindu-se la destituirea presedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii (MS) va organiza, joi, in Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, o dezbatere publica pentru asigurarea unei maxime transparente privind procedura de licitatie pentru materiale sanitare.

"In urma perioadei de transparenta decizionala efectuata pe aceste specificatii, caietul de sarcini se va actualiza cu propunerile primite, urmand ca in cursul zilei de maine sa fie publicata pe site-ul oficial al institutiei forma actualizata. Pentru asigurarea unei maxime transparente privind procedura de licitatie pentru materiale sanitare, MS va organiza joi, ora 10,00, o dezbatere publica, la care invita toti operatorii economici interesati", se precizeaza intr-un comunicat al MS.

Potrivit sursei citate, in

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Investitiile in sanatate ar trebui sa se concentreze pe doua obiective principale, eficacitate si sustenabilitatea sistemelor de sanatate, iar accesul la serviciile de sanatate trebuie sa aiba in vedere anumite grupuri sociale si zone geografice, a declarat joi ofiterul de politici al Comisiei Europene Maria-Jose Peiro.

Ea a participat la dezbaterea "Restart: Finantarea sanatatii din fonduri europene structurale si de investitii 2014-2020", organizata de revista "Politici de Sanatate", sub auspiciile CNAS si ale Comisiei de sanatate din Senat, in colaborare cu Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa.

"Ca parte a reformei sistemului de sanatate, recomandam sprijin pentru tranzitia de

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

O echipa de medici condusa de medicul Radu Zamfir a desfasurat, miercuri, o operatie de prelevare de organe de la o pacienta aflata in moarte cerebrala la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare.

"Am efectuat o prelevare multiorgan care a decurs bine. Au fost prelevate ficatul si cei doi rinichi. Am lucrat cu o echipa bine antrenata care s-a descurcat foarte bine pana la imbarcarea pe cursa aeriana de Satu Mare. Ficatul prelevat va ajunge la Bucuresti, urmand a fi transplantat de profesorul Irinel Popescu, iar rinichii la Cluj la Institutul de Urologie si Transplant", a spus doctorul Radu Zamfir.

De

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 150 de persoane fara loc de munca, aflate in somaj, au beneficiat pe parcursul lunii ianuarie de concedii medicale, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Gorj decontand pentru acestea suma de 54.000 lei.

Potrivit lui Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj, cele 156 de persoane aflate in somaj au prezentat 233 de certificate medicale conform carora nu pot fi incadrate pe piata muncii.

Conform acestuia, exista cazuri in care somerii intra in concediu medical pentru a prelungi perioada de somaj, in intervalul respectiv primind, in locul indemnizatiei, o suma de bani in functie de boala de care sufera.

"Am avut

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Institutul Cantacuzino a confirmat cel de-al saselea caz de gripa din judetul Galati, a anuntat, joi, directorul Directiei de Sanatate Galati, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, este vorba despre o femeie de 61 ani din municipiul Galati diagnosticata ca fiind infectata cu virusul gripal AH1.

Femeia, care nu se vaccinase preventiv, s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase pe 20 februarie, cu simptome specifice infectiei gripale.

In urma tratamentului, starea pacientei, care are hipertensiune, diabet si un neoplasm, s-a imbunatatit semnificativ.

"Pacienta se afla in prezent sub tratament la domiciliu, starea ei fiind stabila. La fel ca si in celelalte cinci cazuri

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei (SNMF) si Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania (SOGR), va derula incepand din 1 martie cea de-a cincea editie a "Ziua Mamei cu Hepatita".

Potrivit unui comunicat de presa al APAH-RO remis joi AGERPRES, scopul campaniei este acela de crestere a gradului de constientizare asupra importantei depistarii infectiei cu virusurile hepatitice B, C si D in randul tinerelor femei, inainte de a ramane insarcinate sau cat mai devreme in timpul sarcinii.

Un al obiectiv al acestei actiuni este informarea corecta a tinerelor femei

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Bugetul sanatatii a crescut constant in ultimii ani, insa nevoile in sistemul sanitar sunt departe de a fi acoperite, a declarat joi presedintele demisionar al CNAS, Cristian Busoi.

"Din cele 21,5 miliarde lei, pentru ca dam la o parte banii pe care ii platim pentru concediile medicale ale CNAS, aproape 70% se duc pe doua directii majore: 8 miliarde merg spre spitale in fiecare an si 7 miliarde merg spre medicamente, spre farmacii si materiale sanitare din diverse programe pe care le gestioneaza CNAS. Desi vorbim de sume foarte importante, ambele domenii sunt subfinantate", a spus Busoi in cadrul dezbaterii

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Nicolae Banicioiu a declarat joi la preluarea mandatului de ministru interimar al Sanatatii ca tot ceea ce a facut Eugen Nicolaescu a fost in acord cu principiile programului de guvernare al USL si ca intentioneaza sa continue acest program.

"Tot ceea ce a facut domnul Nicolaescu pana acum a fost de acord cu principiile programului de guvernare al USL si intentionez sa fac pe mai departe ca acest program sa continue. Din start vreau sa va comunic ca eu sunt doar un administrator al sistemului pana marti, cand va fi investit noul Guvern si pana atunci obligatia mea, datoria mea

27-02-2014
Tip stire
Stiri interne

*** Liderul Sindicatului Liber "Aluministul" din cadrul Alro Slatina, Constantin Popescu, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca sindicatele din companie vor organiza proteste incepand de saptamana viitoare, in conditiile in care nu vor fi luate masuri privind reducerea numarului si pretului certificatelor verzi.

*** Prim-vicepresedintele PSD Valcea, deputatul Constantin Radulescu, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca se impune de urgenta o discutie cu conducerea organizatiei judetene a partidului pe tema functiilor din institutiile deconcentrate, institutiei prefectului si consiliul judetean, in cazul iesirii PNL din USL.

*** Magistratii de la Tribunalul Vaslui au decis marti punerea in libertate a trei lucratori vamali de

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Executia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2014 s-a incheiat cu un excedent de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB, fata de un miliard lei, respectiv 0,17% din PIB, surplus inregistrat la aceeasi data a anului 2013, conform datelor operative publicate marti de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 17,6 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB, au fost cu 10,2% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

S-au inregistrat cresteri semnificative fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe profit (+27%) si TVA (+17,8% ),

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Un centru de donare de sange va fi deschis in acest an in Complexul Studentesc Regie, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu.

"Impreuna cu Universitatea Politehnica din Bucuresti si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania am hotarat sa solicitam Ministerului Sanatatii realizarea unui centru permanent de donare de sange in Campusul Studentesc Regie. Acest centru va fi la dispozitia studentilor de Regie, din Complexele Grozavesti, Belvedere si Leu. Sunt circa 20.000 de studenti care locuiesc in aceste campusuri", a declarat Costoiu.

Potrivit acestuia, dupa ce se vor primi aprobarile necesare, centrul va

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut prin Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Teleorman pentru asistenta medicala primara in judetul din sudul tarii, se arata intr-un raport dat publicitatii marti de aceasta institutie.

Cea mai mare parte din suma totala, aproximativ 34,3 milioane de lei, a ajuns in reteaua medicilor de familie, repartizata pentru acoperirea cheltuielilor cu serviciile medicale din ambulatoriu.

Potrivit sursei citate, asistenta medicala primara a beneficiat de o suma cu 8,77% in plus fata de 2012.

Totusi, in Teleorman exista 39 de localitati neacoperite cu medici de familie, majoritatea fiind in mediul rural. De asemenea medici

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

- (Corespondenta) Lectia Ucrainei: Sforile separatismului sunt trase de la Moscova (presa din R.Moldova)

- MB: Personalul medical romanesc, cel mai cautat pentru a ocupa locurile vacante din NHS

- Ultranationalistii ucraineni isi atribuie tot meritul victoriei impotriva lui Ianukovici

- MB: Partidul eurosceptic UKIP ia in calcul o iesire treptata din UE

- Ivica Dacic: Balcanii au sansa de stabilitate si acelasi obiectiv, aderarea la UE /media/

- Autoritatile de la Londra ar putea scoate la licitatie vize de sedere in Marea Britanie

- Locuintele vacante din Europa, de aproape trei ori mai numeroase decat persoanele fara adapost

- Ambasadori americani numiti ca recompensa pentru donatiile

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures, Ovidiu Butuc, a anuntat miercuri ca unitatea spitaliceasca este singura din Regiunea Centru, care utilizeaza kit-uri disectoare ultrasonice pentru proceduri laparoscopice, adica sisteme de sigilare si disectie vasculara, care presupun mobilizarea organelor fara a se mai utiliza fire de sutura sau clipuri.

Potrivit conducerii SCJU Targu Mures, cele patru kit-uri, in valoare totala peste 19.000 de euro, au fost donate de o firma, luna aceasta, iar pana in prezent s-au facut trei interventii cu ele, la Clinicile Chirurgie I si Chirurgie II.

Ovidiu Butuc a spus ca sistemul este total independent, nu

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Prof. dr. Enis Ozyar va evalua gratuit miercuri si va oferi o a doua opinie medicala persoanelor diagnosticate cu o afectiune oncologica la sediul reprezentantei Acibadem in Romania.

Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES, evaluarile se fac doar pe baza programarii (locurile sunt limitate), a unui dosar medical si se recomanda, in principal, persoanelor care trebuie sa urmeze un tratament cu radioterapie.

Sediul reprezentantei Acibadem Hospitals Group se afla in Bucuresti, str. N. Golescu, nr. 17, etaj 2, sector 1, iar evaluarile vor avea loc incepand cu ora 14,00.

Prof. dr. Enis Ozyar este un reputat specialist in oncologie, membru in

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

ADMINISTRATIE:

- Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Ioan Cindrea, isi prezinta raportul de activitate pe anul 2013 - conferinta de presa (9,00)

- Sedinta Colegiului Prefectural Bistrita-Nasaud (10,00)

- Conferinte de presa:

* viceprimarul municipiului Oradea Ovidiu Muresan (10,00)

* Primaria Targu-Jiu (10,00)

* Primaria Pitesti (13,00)

- Sedinte ale consiliilor judetene din:

* Gorj (9,00)

* Arges (10,00)

* Tulcea (13,00)

* Galati (14,00)

* Teleorman (14,00)

* Bistrita-Nasaud (15,00)

- Sedinte ale comisiilor judetene de dialog social din:

* Arges (10,00)

* Tulcea (14,00)

SANATATE:

- Sedinta Asociatiei neguvernamentale "Salvital", care gestioneaza activitatea SMURD in judetul Hunedoara (12,00 - sediul Inspectoratului Scolar Hunedoara)

CULTURA:

- Deschiderea oficiala a celei de a XIII-a editii a Targului Gaudeamus Craiova (26 feb-2mar)

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

PARLAMENT:

- Audieri in Comisia parlamentara de ancheta privind terenurile din comuna Nana, judetul Calarasi (11,00)

- Vizita unei delegatii a comisiei pentru absorbtia imigrantilor si diaspora din Parlamentul Statului Israel, condusa de presedintele comisiei, Yoel Razvozov

* intrevedere cu presedintele Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, deputatul Mircea Lubanovici (11,00 - Camera Deputatilor, sala de sedinte a comisiei, corp B2, etaj 1, camera 3)

* intalnire cu presedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Statul Israel din Parlamentul Romaniei, deputatul Petru Gabriel Vlase (12,45 - Camera Deputatilor, Cabinetul presedintelui comisiei, corp B4, etaj 2, camera 26)

SENAT:

- Lucrari in comisii (10,00)

CAMERA DEPUTATILOR:
-

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul demisionar al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca este regretabil pentru cetateni in primul rand faptul ca reformele societatii romanesti au fost "blocate pentru motive politice" si nu au putut produce efectele asteptate de cetateni.

"De aceea, la inceputul mandatului, m-am angajat ca anul 2013 va fi anul reformei din punctul de vedere al legislatiei si ca vor fi elaborate toate marile proiecte de reforma: pachetul de baza de servicii medicale, noua lista de medicamente, proiectele pilot privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale, malpraxisul, strategia nationala de sanatate, reorganizarea Ministerului

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis in sedinta de marti amendarea postului de televiziune Nasul TV cu 40.000 de lei pentru incalcarea legislatiei audiovizualului privind manifestarile antisemite.

Potrivit unui comunicat al CNA, sanctiunea a avut in vedere faptul ca in editia din 20 ianuarie a emisiunii "Actualitatea Romaneasca" realizata de Laurentiu Primo au fost incalcate dispozitii din legislatia audiovizualului conform carora e interzisa difuzarea de programe care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex sau orientare sexuala si transmiterea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe.

La stabilirea

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Numarul de viroze inregistrate in Harghita a crescut considerabil, in ultima saptamana, dar autoritatile sanitare spun ca se incadreaza in nivelul asteptat.

Sefa Directiei de Sanatate Publica Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat ca in ultima saptamana s-au inregistrat 1.270 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare, cu peste 200 mai multe decat in intervalul precedent, cand au fost 1.048 de cazuri.

Pe de alta parte, in perioada mentionata a scazut numarul de pneumonii, de la 95 la 73. Totodata, nu s-a confirmat nicio suspiciune de gripa.

'A crescut considerabil (nr: numarul de viroze), dar nu suntem panicati.(...). Deci, avand in vedere ca

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Raportul de control emis de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii in urma verificarilor efectuate la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Targu-Jiu a dus la disensiuni intre managerul unitatii medicale si conducerea Consiliului Judetean (CJ) Gorj.

Potrivit managerului SJU Targu-Jiu, Marius Sponoche, reprezentant al firmei care asigura managementul privat, SC Tetraedru Medical Consulting, raportul emis de Corpul de Control al Ministerului a ajuns in posesia sa in data de marti, 25 februarie, avand toate semnaturile celor care au luat parte la verificarile din perioada 16-17 ianuarie.

Managerul SJU a precizat ca din concluziile finale ale raportului reiese ca a existat o comunicare

18-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Economia Marii Britanii este pe cale de revenire, dar forta de munca a tarii are de suferit: doar anul trecut au fost pierdute aproape 31 de milioane de zile de lucru din cauza durerilor de spate, cervicale si musculare, relateaza BBC.

Studiul privind forta de munca realizat de Oficiul national de statistica (ONS) britanic a ajuns la concluzia ca afectiunile musculo-scheletice (AMS), care cuprind o gama larga de probleme ale oaselor si incheieturilor, duc la un numar mai mare de absente prelungite de la lucru decat orice alta boala.

Astfel, problemele de sanatate minore cum sunt racelile au determinat, anul trecut, pierderea

26-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a decis destituirea lui Marius Savu din functia de presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) incepand cu data de 26 februarie.

"Avand in vedere gravitatea dezinformarii opiniei publice privind nivelul exagerat al prezentei endotoxinei in vaccinul gripal, urmare a utilizarii unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeana, lipsa de responsabilitate si neprofesionalismul in gestionarea situatiei vaccinului gripal, dar si crearea temerilor in randul opiniei publice de catre presedintele ANMDM, ministrul Sanatatii a decis destituirea din functia de presedinte al ANMDM a domnului Marius Savu, incepand cu data de 26

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) nu a dat unda verde vaccinurilor antigripale produse de Institutul Cantacuzino deoarece neconformitatile constatate in urma analizelor facute de Agentie au fost atestate de un laborator din Franta.

"Rezultatul primit din partea laboratorului din Franta a confirmat practic acuratetea rezultatului enuntat de ANMDM prin emiterea Buletinelor de neconformitate, evidentiind inca o data, de data aceasta cantitativ, continutul in endotoxine bacteriene, in afara limitelor specificate de Farmacopeea Europeana, de maximum 100 UI/doza de vaccin. In concluzie, ANMDM nu a efectuat eliberarea oficiala a seriilor noi de vaccin gripal produse de Institutul Cantacuzino, dovedind

26-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Saisprezece medici din Romania au primit marti creditare din partea Consiliului European de Resuscitare pentru utilizarea tehnicilor invatate in cadrul primului Curs European de Trauma, organizat pentru prima oara in tara noastra, la Centrul National de Instruire in Asistenta Medicala de Urgenta si Dezastre de la Targu Mures.

'Este primul Curs European de Trauma care se organizeaza in Romania, de catre Consiliul European de Resuscitare in parteneriat cu Fundatia pentru SMURD. La curs au participat 16 medici din Romania - din spitale, respectiv din unitatile de primiri urgente, anestezie terapie intensiva si de la ambulanta - si 10 instructori, dintre

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

- Marea Britanie: Prezisul aflux de lucratori din Romania si Bulgaria nu s-a materializat (studiu)

- Ambasadorul Ion Jinga: In cazul romanilor, 'turismul pentru beneficii sociale' este un mit

- Referendumul din Elvetia forteaza UE sa analizeze atent problema imigratiei

- Ce trebuie sa faca Occidentul pentru Ucraina

- France Presse: Ucraina post-Ianukovici, o problema serioasa pentru Kremlin

- Rusia are nevoie de "modelul finlandez" pentru Ucraina

- Puterea americana, construita pe ruinele Europei dupa Primul Razboi Mondial

- La Londra, Merkel va cere Marii Britanii sa ramana in centrul Uniunii Europene (Financial Times)

- Schimb de generatii in fruntea Al-Qaida, potrivit unui raport al ONU

- Seria de

24-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Spania si-a batut propriul record in materie de transplanturi prin realizarea a 45 intr-o singura zi, datorita contributiei a 16 donatori, dintre care doi in viata, relateaza marti EFE.

Recordul a fost atins la 20 februarie, cand s-au realizat 26 de transplanturi renale, zece hepatice, cinci cardiace, trei pulmonare si unul de pancreas, a informat marti Organizatia Nationala pentru Transplanturi (ONT).

Trei dintre transplanturile cardiace s-au efectuat la pacienti aflati in situatii de 'urgenta de gradul zero' - care pot muri daca nu primesc imediat un organ - si doua dintre cele hepatice s-au realizat la pacienti aflati in stare foarte

25-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Doua noi cazuri de gripa cu virus AH3 au fost confirmate, in judet, prin analize de laborator, in ultima saptamana, in timp ce numarul virozelor si pneumoniilor a crescut usor fata de intervalul de timp precendent, a declarat, marti, adjunctul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Catalina Zorescu.

Ea a spus ca, dintre cele doua noi cazuri inregistrate in cursul saptamanii trecute, unul a fost la o femeie de 35 de ani, din localitatea Mihoveni, iar altul la o femeie de 70 de ani, din municipiul Suceava.

Potrivit lui Zorescu, diagnosticul in doua cazuri de gripa cu virus AH3 a fost confirmat

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana s-a intalnit luni cu reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT) pe tema reorganizarii si consolidarii institutiei, astfel incat aceasta sa-si recapete prestigiul recunoscut in lumea medicala, si pentru intensificarea eforturilor de a dezvolta activitatea de transplant in Romania.

Potrivit unui comunicat de presa al MS remis luni AGERPRES, printre temele abordate in cadrul discutiei s-au numarat elaborarea unui plan de dezvoltare pe termen mediu si lung a retelei de transplant la nivel national, care sa tina cont, pe de o parte, de serviciile necesare populatiei si, pe de alta parte, de resursele disponibile.

De

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Prof. dr. Enis Ozyar va evalua gratuit miercuri si va oferi o a doua opinie medicala persoanelor diagnosticate cu o afectiune oncologica la sediul reprezentantei Acibadem in Romania.

Potrivit unui comunicat de presa remis marti AGERPRES, evaluarile se fac doar pe baza programarii (locurile sunt limitate), a unui dosar medical si se recomanda, in principal, persoanelor care trebuie sa urmeze un tratament cu radioterapie.

Sediul reprezentantei Acibadem Hospitals Group se afla in Bucuresti, str. N. Golescu, nr. 17, etaj 2, sector 1, iar evaluarile vor avea loc incepand cu ora 14,00.

Prof. dr. Enis Ozyar este un reputat specialist in oncologie, membru in

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Excesul de greutate este atat de raspandit in Europa, indeosebi in randul tinerilor, incat risca sa devina 'o noua norma', a avertizat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), scrie 20minutes.ch.

Potrivit unui studiu desfasurat in 53 de tari, pana la 27% din adolescentii de 13 ani si 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali.

OMS saluta eforturile depuse de cateva guverne, mai ales cele din Franta si tarile scandinave, care au reusit sa limiteze fenomenul printr-o serie de masuri cum ar fi promovarea consumului de fructe si legume si taxarea anumitor alimente.

In medie insa obezitatea castiga teren din doua

25-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Sistemul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS) recruteaza medici, asistente medicale si neonatologi din Romania, pe fondul unei penurii severe de studenti la specializarea asistenta medicala, relateaza Huffington Post.

Potrivit site-ului de recrutare Tjobs, profesionistii din domeniul medical din Romania sunt cei mai cautati, acestia acoperind 22,8 % din noile locuri de munca anuntate. Compania reprezinta peste 200 de agentii de recrutare si 300.000 de candidati din Romania.

Aproximativ 2.300 de locuri de munca pentru profesionistii din domeniul medical au fost anuntate pentru romani prin intermediul Tjobs. Anunturile nu includ insa oferte pentru personalul care acorda ingrijire la domiciliu, acestea

25-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Deputatul independent Petru Movila a declarat marti, pentru AGERPRES, ca e nemultumit pentru ca medicii rezidenti sunt nevoiti sa mai astepte pana cand li se vor plati bursele promise de Guvern.

Parlamentarul fost membru al PDL Iasi acuza Guvernul ca si-a incalcat propria promisiune amanand plata acestor burse, desi bugetul Ministerului Sanatatii cuprinde suma necesara platii acestor burse meritate de toti rezidentii din Romania.

'Asadar, dupa multe promisiuni televizate, potrivit carora de la 1 ianuarie 2014 medicii rezidenti vor primi burse in cuantum de 150 euro, nici pana la acest moment Guvernul nu le plateste medicilor rezidenti acest drept banesc cuvenit. USL

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Parintii unui nou-nascut adus pe lume in urma cu o saptamana au depus marti o plangere la Directia de Sanatate Publica(DSP) Galati, in care acuza medicii de la Maternitatea Bunavestire de malpraxis, dupa ce bebelusul s-a ales cu clavicula dreapta rupta in timpul nasterii.

Mama, Iuliana Enache, a reclamat ca in timpul nasterii nu a fost asistata de niciun medic ginecolog si nici pe durata internarii in spital nu a fost consultata de vreunul.

'Mi s-a declansat nasterea la ora 6.00 dimineata pe 17 februarie si am venit la maternitate, dar nu am fost preluata decat de asistenta si de moasa.

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Doar doi dintre cei 73 de candidati care au participat la un concurs organizat luni de Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia pentru ocuparea a 15 posturi de asistent medical, monitorizat video de presa, au fost declarati admisi, urmand sa sustina in perioada imediat urmatoare si un interviu.

Dintre cei 76 de inscrisi la concurs, trei au absentat, iar 71 de candidati au obtinut punctaje cuprinse intre 18 si 48 de puncte fiind declarati respinsi. Numai doi candidati au reusit sa obtina peste 50 de puncte, respectiv 52 de puncte, si au fost declarati admisi.

Doar un candidat dintre cei

25-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, a inaintat luni un memoriu catre Ministerul Sanatatii in care solicita rezolvarea problemelor financiare de la Spitalul Municipal de Urgenta Elena Beldiman din Barlad, unitate sanitara care se confrunta cu un deficit bugetar ce pune in pericol buna desfasurare a activitatii institutiei.

'Trebuie sa gasim solutii pentru asigurarea bunei functionari a activitatilor acestui spital, atat de important nu doar pentru comunitatea din municipiul Barlad, ci si pentru comunele si judetele din apropiere. Problemele financiare ale unitatii spitalicesti nu trebuie sa influenteze serviciile medicale oferite cetatenilor', a declarat prefectul judetului Vaslui.

Radu Renga a avut in cursul

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

O boala infectioasa rara si incurabila, asemanatoare poliomielitei, a aparut in California unde a afectat un numar redus de copii, au anuntat cercetatori de la Universitatea Stanford, informeaza luni AFP.

Oamenii de stiinta au prezentat duminica, la un congres al Academiei Americane de Neurologie din Philadelphia, cinci cazuri de paralizie subita la copii.

'Desi virusul poliomielitei a fost practic eradicat in lume, alte virusuri pot afecta maduva spinarii, ceea ce a dat nastere unui sindrom asemanator poliomielitei', a declarat neurologul Keith Van Haren, autorul principal al acest studiu de caz.

'In ultimul deceniu, s-a facut legatura intre noi forme de enterovirusuri si

24-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Sistemul unic informational de diagnostic molecular si identificare a celei mai eficiente terapii personalizate tintit (OnCompass) a fost lansat si in Romania.

"OnCompass este un instrument cu ajutorul caruia medicii specialisti oncologi pot ghida tratamentul pacientilor cu cancer, alegand cea mai potrivita terapie atat din cadrul medicamentelor existente pe piata, cat si din cadrul celor aflate in curs de inregistrare, in diverse studii clinice in Europa si in alte regiuni ale globului, facilitand ulterior includerea acestor pacienti in aceste studii. Peste 30 de medicamente tintite pot fi recomandate de medicii specialisti oncologi pacientilor care sufera de cancer si peste 200 de

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Tulcea va primi in acest an un buget mai mare decat cel de anul trecut din partea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), daca nu va fi diminuat numarul de paturi din unitate, unul din indicatorii pe baza caruia se vor aloca sumele in acest an unitatilor spitalicesti din Romania.

Presedintele CAS Tulcea, Eugenia Vasile, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca in prezent la nivel national se pregatesc pachetul de baza si normele aferente noului contract-cadru pe baza caruia se vor aloca bani in sanatate, unul dintre indicatorii ce sunt luati in

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Trei medici s-au inscris la concursul organizat pentru postul de manager al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti, ramas liber la sfarsitul anului trecut, dupa ce Adrian Strambeanu a demisionat din functie in urma unui scandal.

Presedintele Consiliului de Administratie al SJU Ploiesti, Gheorghe Rizea, a declarat luni, la finalul perioadei de inscrieri la concursul organizat pentru functia de manager al unitatii sanitare, ca trei medici candideaza pentru post.

Cei trei candidati Alexandru Baloi, medic de familie care, o perioada, a ocupat functia de director al Directiei de Sanatate Publica Prahova, fiind apoi detasat ca director al Directiei Generale de Asistenta

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii (MS) va organiza joi, in Amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, o dezbatere publica pentru asigurarea unei maxime transparente privind procedura de licitatie pentru materiale sanitare.

"In urma perioadei de transparenta decizionala efectuata pe aceste specificatii, caietul de sarcini se va actualiza cu propunerile primite, urmand ca in cursul zilei de maine sa fie publicata pe site-ul oficial al institutiei forma actualizata. Pentru asigurarea unei maxime transparente privind procedura de licitatie pentru materiale sanitare, MS va organiza joi, ora 10,00, o dezbatere publica, la care invita toti operatorii economici interesati", precizeaza MS intr-un comunicat de presa remis luni AGERPRES.

Potrivit

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Concursul organizat luni de Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia pentru ocuparea a 15 posturi de asistent medical, la care au participat 76 de persoane, a fost monitorizat video de catre reprezentanti ai presei, de la conceperea subiectelor pana la corectarea lucrarilor, in vederea eliminarii speculatiilor legate de modul in care ar fi ocupate posturile vacante in aceasta unitate.

Nemultumita de faptul ca pe forumurile unor site-uri ale unor publicatii locale au aparut comentarii cum ca unii candidati ar afla subiectele inainte de desfasurarea examenului, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia a lansat invitatia jurnalistilor de a urmari modul

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Experti de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vor veni in perioada 24 - 28 februarie la Institutul Cantacuzino din Bucuresti pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a constatat ca anumite neconformitati in productia celor 400.000 de doze de vaccin antigripal.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta in urma cu o saptamana ca expertii OMS ii vor ajuta pe specialistii romani de la Cantacuzino sa elimine aceste neconformitati si sa previna pe viitor asemenea probleme in linia de productie a vaccinului gripal.

Demnitarul preciza ca ministerul a facut tot ceea ce a

23-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Inventatorul sangelui artificial, Radu Silaghi-Dumitrescu, este cel mai tanar clujean care a primit titlul de "Senior al cetatii", distinctie care se ofera in fiecare an in cadrul Balului Operei, ce se organizeaza la Cluj de 19 ani.

Tanarul cercetator a primit duminica seara titlul din mana fostului sau profesor si indrumator de doctorat, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Radu Silaghi-Dumitrescu a criticat, pe scena, societatea civila pentru ca nesocoteste indrumarile lansate de Academia Romana, despre care a spus ca este un for ce are tocmai aceasta menire, de a lansa idei care sa duca la dezvoltarea societatii.

"Ignoram atat de mult ceea ce

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, Universitatea Politehnica Bucuresti si Institutul National de Hematologie vor organiza, de luni pana vineri, in holul Rectoratului UPB, o sesiune de recoltare sangvina, in cadrul campaniei nationale 'Sangele inseamna viata! Doneaza sange si/sau celule stem!'.

"In schimbul sangelui donat, studentii vor primi un set de analize, li se vor masura tensiunea arteriala, temperatura corpului si ritmul cardiac, vor beneficia de o zi libera (in cazul in care lucreaza), dar si de bonuri valorice, pentru a compensa sangele pierdut prin donare", a declarat pentru AGERPRES presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Seila Abdulamit.

Potrivit initiatorilor campaniei,

24-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 65% dintre romani mor din cauza afectiunilor cardiovasculare, iar numarul pacientilor care fac infarct miocardic la varste tinere este in crestere continua in ultimii ani, a declarat vineri pentru AGERPRES presedintele Athletic Cardio Club doctor Gabriel Tatu-Chitoiu.

El a spus ca este foarte importanta miscarea pentru prevenirea aparitiei afectiunilor cardiovasculare si a explicat ca pentru a incuraja cetatenii sa faca sport a infiintat Athletic Cardio Club.

"Ideea clubului este foarte simpla: am cautat o modalitate concreta de punere in aplicare a unui program national de preventie a bolilor cardiovasculare la nivelul Societatii Romane de Cardiologie. Dincolo de

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Clubul Rotary Cetatuie din Cluj-Napoca a incheiat un proiect umanitar prin care a dotat cu aparatura Clinica Medicala II din Cluj-Napoca.

Dan Dutu, fost presedinte al Rotary Club Cluj-Napoca Cetatuie, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ca valoarea totala a investitiei se ridica la aproape 81.000 de lei.

'In fiecare an la data de 23 februarie se sarbatoreste Ziua Mondiala Rotary International, precum si inceperea campaniei de eradicare a poliomielitei. Aceasta aniversare va fi celebrata intr-un mod deosebit, prin finalizarea Proiectului MG 97247 la Clinica Medicala II - Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca, a Universitatii de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu', in

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania, Universitatea Politehnica Bucuresti si Institutul National de Hematologie vor organiza in perioada 24-28 februarie, in holul Rectoratului UPB, o sesiune de recoltare sangvina, in cadrul campaniei nationale 'Sangele inseamna viata! Doneaza sange si/sau celule stem!'.

"In schimbul sangelui donat, studentii vor primi un set de analize, li se vor masura tensiunea arteriala, temperatura corpului si ritmul cardiac, vor beneficia de o zi libera (in cazul in care lucreaza), dar si de bonuri valorice, pentru a compensa sangele pierdut prin donare", a declarat pentru AGERPRES presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Seila Abdulamit.

Potrivit initiatorilor campaniei,

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Trisomia 21 - sau sindromul Down - este una din cele mai frecvente anomalii genetice, incidenta fiind de un caz la 700 de nasteri. Varsta mamei si antecedentele din familie intervin intr-un mod determinant, scrie passionsante.be.

Un individ are in mod normal 46 de cromozomi care formeaza 23 de perechi (una defineste sexul: XX la femei si XY la barbati). In principiu, fiecare pereche de cromozomi cuprinde un cromozom de la mama si unul de la tata.

La un copil trisomic se observa un cromozom in plus la una din perechi, oricare, insa cel mai des vizata este a 21-a -

21-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Razvan Petrescu, copilotul avionului care s-a prabusit in Muntii Apuseni, in urma cu o luna, a ajuns vineri, la pranz, la Ramnicu Valcea, unde va ramane o perioada de doua luni.

Petrescu nu a dorit sa vorbeasca cu presa despre accidentul de avion. Ambulanta care l-a transportat de la Cluj a intrat in curtea casei, iar familia acestuia i-a rugat pe jurnalistii prezenti sa inteleaga dorinta lui Razvan, mentionand ca atunci cand va fi apt medical, acesta va sta la dispozitia mass-mediei.

La externare, Razvan Petrescu a spus ca va urma o perioada de refacere de o luna-doua, acasa la Ramnicu

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Agentia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Sud-Est pentru Situatii de Urgenta va depune cel tarziu in luna aprilie o solicitare pentru alocarea din Programul Operational Regional a fondurilor necesare imbunatatirii interventiilor in caz de urgenta in comunitatile din Delta Dunarii.

Directorul ADI, Danut Ragalie, a declarat vineri intr-o conferinta de presa prilejuita de incheierea unui proiect prin intermediul caruia Tulcea a primit mai multe autovehicule pentru interventii in caz de urgenta ca agentia elaboreaza in prezent o noua cerere pentru achizitionarea unor noi autospeciale pentru Delta Dunarii.

"Elaboram acum o noua cerere de finantare care va fi depusa cel mai tarziu in luna

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Un elicopter SMURD din Craiova a preluat vineri un copil de trei ani din localitatea mehedinteana Salcia pentru a-l duce la Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri din Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Mehedinti, Ramona Nistor, a declarat pentru AGERPRES ca acesta, alaturi de fratele sau de 2 ani, a fost vineri victima unui incendiu cauzat de un carbune aprins ce a sarit din soba in patul in care dormeau.

"Starea acestuia este foarte grava. Are arsuri de gradul II, III si IV pe 50% din suprafata corpului. Ambii minori au fost

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Un proiect de formare pentru 18 localitati din judetele Botosani, Salaj si Tulcea cu finantare elvetiana, avand ca scop dezvoltarea unor modele de ingrijiri comunitare integrate de tip medico-social, a fost lansat vineri la conferinta internationala "Servicii de sanatate si sociale integrate".

"Prin acest proiect cu finantare elvetiana se urmareste dezvoltarea la nivelul comunitatilor, direct in sate, in comune, a unor modele integrate. Asta inseamna ca orice lucrator comunitar trebuie sa devina capabil sa sesizeze nevoile fie medicale, fie sociale ale unui individ sau ale unei familii si sa aiba capacitatea sa il directioneze catre sistemul medical sau catre sistemul social,

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Cercetatori de la Universitatea din Plymouth (Marea Britanie) arata ca jocurile video au un efect pozitiv asupra controlului alimentatiei, emitand si ipoteza unui impact asemanator asupra dependentelor.

Ei spun ca cine simte nevoia sa manance nu are decat sa isi scoata telefonul si sa inceapa o partida de Tetris. Studiul lor a aparut in revista Appetit si este mentionat de site-ul Medical Daily.

In cadrul experimentului, cercetatorii au ales circa o suta de persoane intre 18 si 30 de ani. Jumatate din ele au fost puse in fata unor calculatoare pe ale caror ecrane scria 'incarcare', iar cealalta jumatate au

21-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Inca 60 de copii cu malformatii cardiace vor putea fi transportati insotiti de parinti in Israel si operati la Spitalul Wolfson, a afirmat Radu Popescu, managerul de proiectul Rotary Romania, in cadrul unei conferinte sustinute vineri.

Cei 60 de copii vor fi alesi in urma solicitarilor venite din partea parintilor in centre din Iasi, Timisoara si Bucuresti, a mai afirmat Radu Popescu.

Acest lucru este posibil prin programul "Salvati o inima", derulat de fundatia "Save a Child's Heart" in parteneriat cu Rotary International District 2241 Romania - Republica Moldova si Rotary Israel, partea romana acoperind costurile de transport pentru mama si copil

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Seful maternitatii din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu, Basil Stoica, spune ca se va reduce fluxul gravidelor din judet care plecau spre spitale din capitala, dupa ce sectia pe care o conduce a primit fonduri si sunt in plina desfasurare lucrarile de reabilitare si dotare.

'Ne plangeam de 15 ani de conditiile din maternitatea Giurgiu - cand femeile care asteptau sa nasca, plecau catre spitalele din Bucuresti si nu le acuzam avand in vedere ce conditii aveam. Un singur exemplu - saloanele si salile de operatii erau traversate de toate tevile, de sus pana jos, si, la o avarie,

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Fiica unei paciente a Spitalului Judetean Sf. Apostol Andrei din Galati a depus vineri o plangere la Directia de Sanatate Publica (DSP) Galati, in care acuza un medic ortoped de malpraxis.

Potrivit sesizarii facute de Cosmina Hudres, mama ei, Saftica Hudres, in varsta de 55 ani, a cazut pe gheata pe 31 ianuarie si s-a lovit la mana si picior. Cand s-a prezentat la spital, medicul ortoped de garda i-a pus mana in ghips si i-a spus ca piciorul este in regula, trimitand-o acasa. A doua zi, pacienta a revenit la spital, cu dureri foarte mari si cu piciorul necrozat. Medicii

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Personalul medical de la spitalul Croix-Rousse din Lyon (Franta) foloseste un pupilometru de un an. Aparatul 'revolutionar' prezentat joi poate masura in mai putin de o secunda nivelul de durere al unui pacient, informeaza 20minutes.fr.

Dispozitivul este utilizat indeosebi in salile de operatii si in reanimare.

'Pana acum, cand un pacient era in imposibilitatea de a se exprima sau sub efectul anesteziei, ne bazam pe observatia directa pentru administrarea medicamentelor impotriva durerii in doze potrivite', spune Nathalie Aulnette, directoare a Fundatiei Apicile, care a finantat cumpararea aparatului.

'Se analizau gesturile, presiunea arteriala sau cardiaca', adauga ea.

Acum medicii se uita la

21-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Lucrarile de consolidare a Spitalului Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe, incepute in anul 2005, au intrat in ultima etapa si se vor incheia in decurs de cateva luni, a declarat joi managerul general al institutiei, Andras Nagy Robert.

Potrivit acestuia, lucrarile la cele doua corpuri de cladiri (B si C) intrate in reabilitare sunt finalizate in proportie de 90%, iar investitia realizata cu sprijinul Ministerului Sanatatii si al Consiliului Judetean Covasna depaseste pana acum 13 milioane de lei.

'Din 2005 si pana acum, s-au investit 13,6 milioane de lei si mai avem de facut ultimele lucrari, finisajele (...) De finalizarea acestor

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Grupul farmaceutic elvetian Roche, primul pe piata produselor oncologice, a anuntat vineri lansarea unui nou test de depistare a cancerului de col uterin.


Testul citologic numit CINtec PLUS permite identificarea femeilor care au leziuni precanceroase de grad ridicat si care trebuie sa faca de urgenta o colposcopie, a precizat grupul intr-un comunicat, citat de AFP.

Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de un virus numit papilomavirus uman sau HPV (Human Papilloma Virus).

Trebuie tratate insa doar femeile care au o infectie persistenta si care prezinta leziuni precanceroase de grad ridicat.

Testul a fost conceput pentru identificarea infectiilor

21-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Migratia medicilor romani a continuat si in anul 2013, perioada in care aproape 3.000 de specialisti au solicitat Colegiului Medicilor din Romania (CMR) certificate profesionale curente pentru a putea lucra in strainatate.

Potrivit unui comunicat de presa al CMR remis vineri AGERPRES, in perioada 2008 - 2013 numarul certificatelor eliberate se ridica la 13.872 (1.155 in 2008, 1.401 in 2009, 2.879 in 2010, 2.982 in 2011, 2.460 in 2012 si 2.995 in 2013).

"Continuarea si in anul 2013 a exodului medicilor este o dovada a neincrederii profesionistilor din sanatate in societatea romaneasca si in sistemul de sanatate. Dupa mine, trebuie sa fie

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicamentele pentru bolnavii HIV/SIDA din Braila, care s-au epuizat la jumatatea lunii februarie, au fost comandate pe datorie pentru inca o luna de zile, in contul sumelor care vor fi alocate pentru trimestrul al II-lea, dupa cum a explicat medicul coordonator al Programului National de Sanatate HIV-SIDA Braila, dr. Delia Rasnoveanu.

'Am facut comanda de medicamente pentru o luna, care pot fi platite in aprilie, din banii pe trimestrul al II-lea, pentru ca cei pe primul trimestru s-au terminat. Nu vor fi intreruperi de tratament, in cel mai rau caz pot fi intarzieri de 1-2 zile, in functie de cand soseste

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicii romani sunt ispititi de o viata mai buna in strainatate, in conditiile in care, in ultimii sapte ani, 10.000 de medici si de asistente au parasit Romania, relateaza BBC, preluand estimarile unei organizatii medicale.

Cei mai multi dintre cei care pleaca sunt tineri, la inceputul carierei. Potrivit acestora, ei nu pot trai cu salariul de debutant, care este de 250 de euro (205 lire sterline), si, spre deosebire de medicii mai in varsta, nu au suficienta experienta pentru a deschide un cabinet privat, in paralel cu activitatea lor din spitalele de stat.

Un specialist poate castiga 1.200 de euro pe

21-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Pacientii romani cu hepatita si hemofilie sunt nevoiti sa faca fata afectiunii cronice fara un acces largit la tratament, sustin reprezentantii Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, care solicita actualizarea "imediata" a listei de medicamente compensate si gratuite astfel incat acesti pacienti sa poata beneficia de tratamentele de care au nevoie.

APCR mai solicita crearea unui sistem de sanatate centrat pe pacient, eliminarea "discriminarii si asigurarea egalitatii de sanse" intre pacientii comunitari, obligatia statului, conform Directivei UE, de finantare a sistemului de sanatate cu minimum 6% din PIB, programe si registre nationale pentru bolile cronice, acolo unde nu exista, crearea cadrului

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Alianta Pentru Sanatate din Romania (APSR) a solicitat joi clasei politice "sa dea dovada de responsabilitate" fata de cetateni si sa reformeze sistemul medical care, potrivit organizatiei, impreuna cu sistemul de educatie, reprezinta "coloana vertebrala a unei societati sanatoase si civilizate".

APSR cere politicienilor sa elaboreze o strategie pentru urmatorii 10 ani, astfel incat sa fie asigurate o stabilitate si o sustenabilitate a sistemului medical, care sa nu mai depinda vreodata de schimbarile clasei politice.

"Dorim sa atragem atentia ca, indiferent de clasa politica a momentului, copiii nostri continua sa aiba nevoie de educatie, iar pacientii nostri vor continua sa se imbolnaveasca

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicii de familie trebuie sa aiba suficient timp in asa fel incat sa furnizeze un act medical de calitate, considera secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana.

"Suntem in finalizarea actului normativ care va reglementa contractul-cadru intre furnizori si casele de asigurari de sanatate si am toata speranta ca in momentul in care vom primi forma finala a actului se vor regasi si propunerile si solicitarile referitoare la debirocratizarea actului medical in special in ceea ce priveste medicii de familie. Trebuie gasit un echilibru, un consens, intre casa-minister si medicii de familie. (...) Pe de alta parte, medicul de

21-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Reprezentantii Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova au semnat vineri la Chisinau, in contextul vizitei premierului roman Victor Ponta, doua acorduri privind cooperarea in domeniul educatiei si in cel al situatiilor de urgenta medicala.

Secretarul de stat Raed Arafat a semnat din partea Romaniei Acordul privind ajutorul reciproc pentru interventiile transfrontaliere in caz de urgenta medicala. De asemenea, a fost semnat Programul de cooperare si asistenta intre Ministerele Educatiei ale celor doua state.

Premierul Victor Ponta a precizat ca prin semnarea Acordului privind interventiile in situatii de urgenta vor fi posibile operatiuni transfrontaliere care vor duce la salvarea vietilor omenesti.

'Am semnat toate

21-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Problematica tratamentelor pentru hemofilie si hepatite - domenii sensibile, in care necesitatile pacientilor romani raman in continuare foarte mari - , a constituit joi tema unei dezbateri care a avut loc la Bruxelles, primul eveniment dintr-o serie ce urmeaza a avea loc in acest an sub sloganul "Pacientii Romani - Pacienti Europeni".

Participantii la eveniment, organizat de Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), in parteneriat cu Platforma Europeana de Dezvoltare, au semnat si au adresat Parlamentului European o pozitie comuna prin care solicita ajutor pentru a face publica problema tuturor pacientilor cu boli cronice, nu doar a celor cu hemofilie

20-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus in evidenta o legatura intre durata si calitatea somnului si unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, scrie passionsante.be.

Ei au reliefat relatia dintre depozitele de beta-amiloida din creier si somnul insuficient. Placile de proteina beta-amiloida sunt considerate neurotoxice, acumularea lor perturband buna functionare cerebrala.

Studiul s-a desfasurat pe persoane cu varsta medie de 76 de ani. S-a demonstrat ca cele care dormeau cel mai putin si al caror somn era cel mai perturbat aveau cele mai ridicate concentratii de depozite daunatoare.

Intrebarea pe care si-o pun cercetatorii este ce apar

20-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Un centru care va sigura asistenta medicala persoanelor care locuiesc in cartierul bucurestean Ferentari va fi inaugurat in curand, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anuntat joi secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

La eveniment au participat, printre altii, ambasadorii Frantei si Elvetiei, care sustin acest proiect. Raed Rafat a subliniat importanta demersului.

"E un proiect extrem de important (...) pentru ameliorarea conditiilor de trai din aceasta zona. Proiectul abordeaza mai multe aspecte integrate, nu doar sanatatea, are o componenta pe educatie, o componenta pe partea sociala. Din cauza aceasta sunt atatea ministere. Anul trecut, Medecins

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Comitetul International al crucii rosii (CICR) si-a exprimat joi 'extrema preocupare' fata de spirala violentei in Ucraina si hartuirea personalului medical si umanitar din tara si a cerut 'respect fata de munca' acestuia, potrivit EFE.

'Un voluntar al crucii rosii ucrainene a fost ranit astazi in timp ce acorda asistenta medicala', a semnalat intr-un comunicat seful CICR din Ucraina, Pascal Cuttat, care a afirmat ca a primit mai multe rapoarte potrivit carora personalul organizatiei a fost impiedicat sa-si desfasoare activitatea.

Zeci de persoane de pe strazile din Kiev si din toata Ucraina au nevoie de 'ajutor medical de urgenta', a subliniat

20-02-2014
Tip stire
Stiri externe

Valoarea totala a medicamentelor eliberate catre pacientii din Romania anul trecut a fost de 11,75 miliarde de lei, intr-o perioada in care piata de profil a fost in stagnare, releva studiul Pharma&Hospital Report prezentat joi de Cegedim Romania.

"Valoarea totala a medicamentelor eliberate catre pacienti in 2013 s-a ridicat la 11,75 miliarde lei, in crestere cu 0,3% fata de 2012. medicamentele pe baza de reteta (Rx) din farmacii au atins o valoare de 8,39 miliarde lei, in scadere cu 0,8%. medicamentele fara prescriptie (OTC) au atins o valoare de 1,78 miliarde lei, in crestere cu 6,5%, iar segmentul de spital

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Societatea de Salvare Bucuresti in parteneriat cu Serviciul de ambulanta Bucuresti Ilfov a lansat miercuri site-ul programului "Exista un erou in fiecare dintre voi" - www.existaunerou.ro care are ca principal scop educarea populatiei Bucuresti-Ilfov in tehnicile de prim ajutor.

Site-ul ofera posibilitatea tuturor celor interesati sa se inscrie online in proiect si sa sustina programul prin redirectionarea celor 2% din impozitul pe venit sau prin donatii.

"In contextul in care tot mai multi oameni isi pierd viata din cauza neacordarii primului ajutor la timp, proiectul 'Exista un erou in fiecare dintre voi' are ca principal scop educarea populatiei Bucuresti-Ilfov in tehnicile de

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Perchezitiile efectuate de anchetatori la medicul din Salaj acuzat de luare de mita pentru acordarea de pensii de invaliditate si la apropiati ai acestuia au scos la iveala lingoruri de aur si bijuterii, alaturi de sume de bani de ordinul miilor de euro.

"La perchezitii au fost gasite lingouri si bijuterii dintr-un metal galben ce presupunem a fi aur. Este nevoie de o expertizare in acest sens, pentru a putea fi siguri. Nu este vorba de lingouri de mari dimensiuni. Au fost gasite si sume de bani, de ordinul miilor de euro", a declarat joi, pentru Agerpres, procurorul de caz

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Copilotul Razvan Petrescu, care se afla alaturi de Adrian Iovan in avionul de mici dimensiuni care s-a prabusit in urma cu o luna de zile in Muntii Apuseni, a declarat joi ca isi aminteste destul de bine atat unele momente de dinainte cat si de dupa accident.

Razvan Petrescu a sustinut joi, cu o zi inainte de externarea sa, dupa o luna de la accident, respectiv de la internare, o scurta conferinta de presa.

Tanarul a declarat ca, dupa ce avionul s-a prabusit, primul lucru pe care l-a facut a fost sa-si verifice starea de sanatate, prim miscarea degetelor de la picioare.

20-02-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini