Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

Stiri medicale: Martie 2014


Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat luni, la CSM, ca dosarul pentru neglijenta in serviciu in legatura cu neregulile constatate la Institutul Cantacuzino s-a constituit ca urmare a sesizarii Corpului de control al premierului si ca se va analiza daca si sesizarea CSAT va fi obiectul aceleiasi investigatii.

"Se va face o analiza si daca se constata ca exista similitudine intre prima sesizare si aceasta, cele doua sesizari vor constitui obiectul unei singure investigatii", a afirmat Nitu.

El a spus ca, la fel ca in orice cauza penala, urmeaza fie audiate persoane, sa fie ridicate inscrisuri, tot ce presupune

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Societatii Nationale de medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, a declarat luni, la Targu Mures, ca medicii de familie sunt deranjati de faptul ca pe retetele de tip nou trebuie sa prescrie medicamentele exclusiv pe denumirea comuna internationala, iar din acest punct de vedere masura ar fi o incalcare a libertatii profesionale.

'Este o hotarare politica, pe noi nu ne priveste, mai degraba, daca vreti, ma incomodeaza aceasta reteta de tip nou cu prescriere exclusiv pe denumire comuna internationala, aceasta decizie asa-zis europeana se refera la cu totul altceva. Exista o decizie europeana, dar aceasta decizie se refera la

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Societatii Nationale de medicina Familiei (SNMF) a anuntat, luni, in cadrul medical Forum de la Targu Mures, ca medicii de familie nu sunt de acord sa ceara de la pacienti declaratii cu privire la venit si ca solutia ar fi ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala sa comunice veniturile pacientilor Casei Nationale de asigurari de sanatate, care sa le includa in sistemul integrat.

'Propunerea noastra, a SNMF, a fost ca ANAF sa furnizeze aceste informatii CNAS, iar CNAS, prin intermediul sistemul informatic unic integrat, sa ne ofere aceasta informatie simpla; pe mine nu ma intereseaza ce venituri are pacientul

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorii parchetului instantei supreme au intocmit un dosar penal in care se efectueaza cercetari in legatura cu aspecte vizand producerea vaccinului gripal, pentru sezonul 2013-2014, la Institutul Cantacuzino.

"In cauza, procurorii au dispus, la data de 14.03.2014, inceperea urmaririi penale cu privire la infractiunile de neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea regulilor de buna practica. In interesul solutionarii cauzei, in perioada urmatoare vor fi efectuate audieri si vor fi solicitate relatii si inscrisuri de la diferite institutii si autoritati ale statului", se arata intr-un comunicat al PICCJ remis luni AGERPRES.

Dosarul a fost intocmit in urma sesizarii transmise

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 90% dintre romani sustin ca nu sunt interesati de o asigurare privata de pensie sau de sanatate, reiese dintr-un sondaj de opinie efectuat de Centrul de Cercetari si Studii Calitative si Cantitative (CCSCC) in perioada 24 - 28 martie 2014 pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei.

'Marea majoritate a romanilor sunt foarte putin sau deloc interesati de a avea orice tip de asigurare. In privinta celor care nu sunt obligatorii, 91,3% dintre cetateni se declara foarte putin sau deloc interesati de a avea o asigurare privata de pensie, 90,4% de a detine o asigurare privata de

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate si procurorii DIICOT au efectuat luni 29 de perchezitii pentru destructurarea unei grupari infractionale care ar fi obtinut insemnate beneficii materiale prin decontarea unor retete medicale fictive, informeaza un comunicat al MAI.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Biroul Teritorial Maramures au efectuat perchezitii domiciliare pe raza judetelor Maramures, Bihor, Mures si Ilfov, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale formata din 14 persoane, structurata pe mai multe paliere, specializata in infractiuni de inselaciune, frauda informatica, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals informatic, evaziune fiscala si

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Parchetul General a inceput urmarirea penala pentru neglijenta in serviciu in legatura cu neregulile constatate la Institutul Cantacuzino.
Deocamdata, s-a inceput urmarirea penala doar pentru fapta, nefiind pusa sub acuzare vreo persoana.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a analizat, la 27 martie, implicatiile in planul securitatii nationale ale disfunctiilor depistate in activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si imunologie "Cantacuzino", constatand ca s-au inregistrat deficiente.

Presedintele Traian Basescu a luat decizia ca acest raport sa fie transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Societatii Nationale de medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, a declarat luni, in cadrul medical Forum de la Targu Mures, ca, din cate se cunoaste, noul pachet de servicii medicale de baza va intra in vigoare la inceputul lunii mai.

'Pachetul de servicii medicale de baza va intra in vigoare, din cate stim la ora actuala, la 1 mai. Pachetul de baza doreste sa introduca, sa vedem daca va reusi, o multime de activitati preventive si de monitorizare, precum si de modele de monitorizare si de management de caz pentru pacientii nostri. Lucrurile sunt teoretic foarte bune si ar

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii va organiza joi o dezbatere publica avand ca tema proiectul de hotarare a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, proiectul de act normativ poate fi vizualizat la adresa de web: www.ms.ro, rubrica Legislatie - Transparenta decizionala.
Recomandarile pot fi trimise pana miercuri in format electronic, la adresa de e-mail [email protected]

Fiecare participant, dupa intrarea in sala de sedinte, se va inscrie pe lista de persoane prezente la sedinta publica.

Potrivit legislatiei in vigoare, dezbaterea

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Producatorul britanic de medicamente GSK a anuntat luni ca intentioneaza sa investeasca 130 de milioane de lire sterline (216 milioane de dolari) in Africa in urmatorii cinci ani pentru a-si consolida prezenta pe o piata in crestere, transmite Reuters.

Pe piata din Romania, GSK a anuntat in vara anului trecut ca este in cautarea unui cumparator pentru fabrica de medicamente Europharm pe care o detine la Brasov, pe care o va inchide, in 2015, daca nu va gasi un investitor.

In prezent, Africa sub-sahariana este responsabila pentru aproximativ 500 milioane de lire sterline din vanzarile anuale ale GSK, care in 2013

31-03-2014
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ 130 de unitati farmaceutice deservesc localitatile din mediul urban si rural ale judetului Gorj, numarul celor de la sate fiind, totusi, mic comparativ cu numarul locuitorilor.

Potrivit directorului adjunct al CJAS Gorj, Cosma Dumitrescu, la nivel judetean exista 85 de farmacii in mediul urban si 48 de farmacii in mediul rural si 27 de oficine locale de distributie, unitatile farmaceutice care au incheiate contracte cu institutia fiind obligate sa se aprovizioneze permanent cu medicamente

Numarul farmaciilor din mediul rural este totusi mic, existand localitati fara astfel de unitati pe motiv ca in anumite zone afacerea nu este profitabila.

"Anul trecut,

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Societatii Nationale de medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tanasescu, a declarat luni, la Targu Mures, ca o treime din timpul medicilor de familie este ocupat de rezolvarea problemelor administrative care nu tin de competenta acestora.

"Eu cred ca o treime din timp este rapit de probleme administrative pe care nu le dorim si care nu ne apartin (...) Depinde de le caz la caz, dar o pondere importanta. Ma refer la necesitatea acestor declaratii, la necesitatea de a le solicita cupoane de pensii, la necesitatea de a tipari, desi avem reteta electronica, cate doua-trei-patru retete pentru acelasi pacient, pentru ca

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Suferinta persoanelor afectate de psoriazis si consecintele bolii asupra calitatii vietii pacientilor ii determina pe specialisti sa priveasca aceste cazuri dintr-o perspectiva multidisciplinara, intrucat nu este vorba doar despre o afectiune dermatologica.

"Psoriazisul nu mai este considerat demult doar o afectiune dermatologica. De aceea, din ce in ce mai multi specialisti recomanda aceasta abordare complexa a psoriazisului. Este bine stiut faptul ca majoritatea pacientilor cu psoriazis au afectata calitatea vietii. Din pacate, aceasta se datoreaza si celor din jur, care din nestiinta sau din nepasare, trateaza acest pacient cu oarecare respingere. Acest gen de proiecte pe care noi, ca Societate

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Persoanele care iau suplimente alimentare ar trebui sa aiba un aviz din partea unui medic, au atras atentia specialistii, cu prilejul unei conferinte in domeniu.

"Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fara recomandarea medicului, cred ca 80% din populatie ia aceste suplimente alimentare pentru ca au auzit de la o persoana, de la alta ca ar fi recomandate. La medic ajung 10, 20% dintre cetateni si din acest motiv recomandarea mea e ca aceste suplimente alimentare sa fie administrate dupa discutia cu medicul specialist sau sa caute acele suplimente alimentare ce au studii clinice, sunt testate pe oameni, nu pe

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Plenul Camerei Deputatilor a inceput luni dezbaterea motiunii simple "Guvernul Ponta 3 ameninta viata pacientilor: amana lista de medicamente compensate", in care liberalii cer Guvernului introducerea noii liste de medicamente compensate de la 1 aprilie 2014.

In textul motiunii, deputatii PNL - initiatorii demersului - ii cer ministrului sanatatii si premierului respectarea angajamentului politic si introducerea noii liste de medicamente compensate, ceea ce va determina o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor si o reducere a costurilor ingrijirilor de sanatate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapida si implicit o reintegrare mai usoara in familie si la locul

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Monza din Capitala, centru specializat in chirurgie cardiovasculara, a anuntat o noua interventie realizata in premiera pentru Romania: ablatia epicardica in cazul bolnavilor de aritmie ventriculara, procedura efectuata de dr. Radu Vatasescu, medic specialist cardiologie-aritmologie, informeaza un comunicat al institutiei sanitare transmis AGERPRES.

"In contextul in care bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in lume, iar Romania se situeaza pe locul trei in Europa in ceea ce priveste numarul deceselor cauzate de acestea (60% dintre toate decesele), preventia si metodele noi de tratament sunt o necesitate. De-a lungul timpului ne-am implicat activ in ambele directii: am derulat campanii de

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, considera ca motiunea simpla pe sanatate initiata de deputatii PNL reprezinta "un gest superficial si o incercare de razbunare politica".

"Ma intristeaza acest text (n.r. al motiunii), dar ma si motiveaza pentru ca fostul ministru a depus o motiune pentru un proiect pe care l-a inceput, dar nu l-a dus la indeplinire in timpul mandatului sau. Ma intristeaza pentru ca nu e un lucru simplu, pentru ca daca ar fi fost cu siguranta domnia sa l-ar fi facut. Ma intristeaza pentru ca am vazut astazi cum suferinta oamenilor este folosita ca un instrument de lupta pentru capital

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Ambasada Republicii Elene la Bucuresti organizeaza joi de la orele 18,00, prelegerea cu tema 'Evolutia medicinii de la Hipocrate pana astazi', in amfiteatrul Bancii Piraeus, informeaza un comunicat al Ambasadei.

Sursa citata informeaza ca prelegerea va fi sustinuta de dr. Pavlos Didangelos, medic militar oncolog in rezerva, fondator si director al Clinicii de oncologie si patologie din spitalul General Militar de Formare (424 GSNE), in prezent responsabilul Sectiei de oncologie al Grupului EUROmedicA pentru tot nordul Greciei.

Prelegerea va fi sustinuta in limba greaca cu traducere simultana in limba romana.

Evenimentul se organizeaza cu ajutorul Piraeus Bank, care dispune amfiteatrul, al Fundatiei Gregoriade,

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Pregatire in lucrul cu copiii cu autism, pentru cadre didactice, logopezi si parinti

In perioada martie - aprilie - mai 2014, Fundatia Romanian Angel Appeal, in parteneriat cu DGASPC Prahova, Complexul de Servicii Comunitare "Sfanta Filofteia" Campina, desfasoara un program de pregatire in lucrul cu copiii cu autism, pentru cadre didactice, logopezi si parinti.

Programul cuprinzand cursuri, workshop-uri, perfectionare profesionala, dotarea centrului Sf. Filofteia cu materiale specifice de lucru, este realizat printr-un proiect adresat copiilor autism din Campina si imprejurimi, beneficiari ai Centrului de zi din cadrul Complexului de Servicii Sf. Filofteia Campina, desfasurat cu fonduri stranse de Fundatia Romanian Angel

31-03-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al INBI "Prof. Dr. Matei Bals", a declarat vineri ca in prezent in domeniul hepatitelor cronice virale s-a ajuns in faza in care o astfel de boala poate fi tratata si vindecata.

"In momentul de fata putem spune ca in ceea ce priveste etiologia cirozelor hepatice, putem vorbi de o etiologie generata de virusul hepatic C cam in 60% din cazuri, cu variatii mici, iar virusul hepatitic B de sine statator se face si el responsabil de circa 20% la pacienti nascuti inainte de 1996, cand a inceput vaccinarea nou-nascutilor in Romania. In momentul

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a declarat sambata, la Targu Mures, ca Fundatia pentru SMURD va implementa in acest an un proiect in Delta Dunarii, in valoare de circa 400.000 de euro, bani proveniti din donatiile populatiei de 2% din impozitul pe venit.

''In acest an, pot sa spun ca proiectul major este dotarea Deltei Dunarii si avem deja acordul domnului viceprim-ministru Oprea, ministrul de Interne, pentru a deschide o statie de pompieri in Delta, care sa aiba o barca si un Hovercraft de interventie, pe partea de SMURD si pe partea

29-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Proiectul "Alegeri sanatoase" desfasurat de Organizatia Salvati Copiii, in parteneriat cu Agentia Nationala Antidrog si Asociatia ''Scoala pentru Sanatate'', in Bucuresti si in alte zece judete ale tarii, poate deveni un program la nivel national, a afirmat, sambata, ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

"Speram ca intr-o faza a doua sa extindem acest proiect astfel incat sa devina un program national pe care sa il promovam an de an. In zona stiintelor educatiei exista agenti de formare pe diferite grupe de varsta pentru copii. Scoala este un astfel de agent (pentru copii cu varste intre 6-12 ani), apoi grupul este un formator

29-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures gazduieste al cincilea workshop cu participare internationala in domeniul chirurgiei ginecologice oncologice, in cadrul caruia sunt prezentate noi procedee de interventie la paciente diagnosticate cu cancer, unele dintre acestea fiind in stadii foarte avansate.

Conf. univ. dr. Mihai Emil Capilna, medic primar obstetrica-ginecologie la SCJU, a precizat vineri ca toate interventiile chirurgicale care se efectueaza, timp de trei zile, de catre medici din Romania si din Ungaria sunt transmise in direct din sala de operatie, cu ajutorul unui videoproiector, astfel incat toti participantii sa poata vedea noile metode utilizate in chirurgia ginecologica

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Reprezentantii PNL isi exprima nemultumirea cu privire la faptul ca Guvernul a abandonat reforma in domeniul sanatatii, desi cu privire la propunerile pe acest subiect avansate de catre liberali existase un acord politic in interiorul USL, agreat de social-democrati.

"PNL isi exprima regretul ca o reforma fundamentala pentru societatea romaneasca, cea a sistemului sanitar, a fost abandonata de actualul Guvern. Aceasta atitudine este cu atat mai surprinzatoare cu cat toate proiectele de reforma fusesera cunoscute si agreate de PSD, iar asupra lor a existat inclusiv acord politic in interiorul Uniunii Social Liberale. Am crezut ca macar atunci cand vine vorba de

29-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ''Horea'' al judetului Mures a primit, sambata, o donatie din partea First Line Technology din Statele Unite ale Americii, constand in primul kit ''AmbuBus'' din Europa, necesar transportului de victime multiple.

''Se discuta de ceva timp si am discutat-o chiar in contextul in care ei (firma americana, n.r.) au aflat despre noi printr-un coleg care lucreaza la NATO, la Bruxelles. Este primul sistem care intra in Europa din aceasta conceptie, au vrut sa-l puna undeva unde sa poata sa fie vazut si de altii, iar aici, fiind centrul de pregatire, a fost o legatura care

29-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Directia de sanatate publica (DSP) Dambovita a retras autorizatia sanitara de functionare a instalatiei de alimentare cu apa din comuna Aninoasa, dupa ce probele de apa prelevate au fost neconforme, se arata intr-un comunicat al DSP Dambovita, remis vineri.

''Urmarea incidentului creat de consumul de apa poluata, distribuita in sistem centralizat in comuna Aninoasa si tinand cont de faptul ca din cele 10 probe de apa prelevate in data de 26.03.2014, doua sunt neconforme in ceea ce priveste parametrii microbiologici prevazuti de Legea 458/2002, astazi, 28.03.2014, DSP Dambovita a emis decizia de retragere a autorizatiei sanitare de functionare pentru obiectivul

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Seful Departamentului pentru situatii de urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sambata ca Centrul National de Formare in asistenta medicala de Urgenta de la Targu Mures ar putea deveni centru de instruire pentru specialisti din cadrul Centrului NATO de medicina Militara de la Budapesta si ca o decizie in acest sens ar putea fi luata dupa evaluarea din luna aprilie.

''Urmeaza sa fie vizite de evaluare in luna aprilie, pentru stabilirea modului in care vom colabora. Aici interesul major este mai ales in simulatorul nostru virtual, care este in dotarea acestui centru, si exista

29-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Afacerilor Externe, Titus CORLatean, se va afla luni intr-o vizita oficiala la Chisinau, informeaza un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Seful diplomatiei romane va coordona, alaturi de viceprim-ministrul si ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Natalia Gherman, lucrarile celei de-a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale Romania - Republica Moldova pentru integrare europeana, mecanism bilateral de cooperare menit sa sprijine parcursul european al R.Moldova.

Sursa citata mentioneaza ca in cadrul comisiei vor fi organizate intruniri in plen si grupuri de lucru sectoriale, in domeniile prioritare pentru integrarea europeana a statului vecin, cu accent pe implementarea viitoare a Acordului de Asociere, inclusiv

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Un militar roman si-a pierdut viata si alti cinci au fost raniti in Afganistan duminica, 30 martie, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare in comun cu fortele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operationala inaintata Mescall.

Romania a dislocat, in iulie 2002, in Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie "Neagoe Basarab", sub comanda Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima actiune de lupta a Armatei Romane in afara frontierelor nationale dupa cel

30-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Plenul Camerei Deputatilor dezbate luni motiunea simpla "Guvernul Ponta 3 ameninta viata pacientilor: amana lista de medicamente compensate", in care liberalii cer Guvernului introducerea noii liste de medicamente compensate de la 1 aprilie 2014.

In textul motiunii, deputatii PNL - initiatorii demersului - ii cer ministrului sanatatii si premierului respectarea angajamentului politic si introducerea noii liste de medicamente compensate, ceea ce va determina o imbunatatire a calitatii vietii pacientilor si o reducere a costurilor ingrijirilor de sanatate, prin perioade mai scurte de spitalizare, o refacere mai rapida si implicit o reintegrare mai usoara in familie si la locul de munca.

"Constatam cu

31-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Un minor disparut sambata seara pe raza comunei Dognecea a fost gasit, dupa aproape opt ore, in casa unui localnic, a declarat duminica Ancuta Carbunaru, purtator de cuvant al IPJ Caras-Severin.

Baiatul venise la un localnic pentru a cere de mancare, iar acesta a anuntat imediat politia, prin sistemul unic de urgenta 112. Copilul a fost incredintat de politisti asistentului maternal.

Minorul a disparut pentru a doua oara in aceasta luna, el fiind cunoscut cu tulburari de comportament si autism.

30-03-2014
Tip stire
Stiri interne

O femeie a murit si sapte persoane au fost ranite, duminica, intr-un accident rutier produs pe DN 7, in zona localitatii argesene Moraresti.
Cele opt persoane se aflau intr-un microbuz care circula dinspre Pitesti spre Ramnicu Valcea.

Potrivit reprezentantilor Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Arges, soferul microbuzului a pierdut controlul volanului intr-o curba, iar autovehiculul a intrat in coliziune cu un parapet de la marginea soselei, apoi s-a rasturnat intr-un sant.

La locul accidentului au intervenit mai multe ambulante din judetele Arges si Valcea, precum si un echipaj de descarcerare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges. Sase dintre

30-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Pilotii Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne au intervenit pentru salvarea a 47 de persoane in ultima saptamana in misiuni aero-medicale executate in cooperare cu SMURD.

Potrivit unui comunicat de presa al MAI transmis duminica AGERPRES, interventiile aeriene au vizat transportul medical de urgenta al celor aflati in dificultate si au presupus efectuarea, in intervalul 21-27 martie, a peste 86 de ore de zbor de catre pilotii IGA.

Elicopterele din dotarea Inspectoratului General de Aviatie au executat, cu aprobarea viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, 42 de misiuni prin Punctele de Operare Aeromedicala SMURD: Bucuresti (11

30-03-2014
Tip stire
Stiri interne


Bucuresti, 27 martie 2014 - In perioada 21-23 martie, doctorii Ozana si Cristian Moraru au fost invitati la Congresul National al Societatii Oftalmologilor din Africa de Sud (OSSA), la care au participat peste 800 de oftalmologi sud-africani si din alte peste 10 tari africane si europene.

Pe parcursul a doua ore de prezentari powerpoint si video, doctorii Ozana si Cristian Moraru si-au impartasit experienta de la Centrul oftalmologic Oculus din Bucuresti, in domeniul celei mai noi tehnologii mondiale in chirurgia cataractei si a implantelor oculare, Suita Cataracta Refractiva.

Oculus este unul dintre cele trei centre europene care detin si aplica

27-03-2014
Tip stire
Comunicat de presa

* CSAT a analizat implicatiile in planul securitatii nationale ale disfunctiilor constatate in activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si imunologie "Cantacuzino", presedintele Traian Basescu luand decizia ca raportul sa fie transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

* Romania va continua sa ofere un sprijin concret pentru ca Republica Moldova sa devina un stat membru integrat si cu drepturi depline in UE, a afirmat premierul intr-un mesaj transmis la aniversarea a 96 de ani de la adoptarea Declaratiei de Unire a Basarabiei cu Romania.

* Importanta relatiei bilaterale romano-ruse a fost abordata in intalnirea pe care

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

* Simbol al Revolutiei Portocalii si fost premier al Ucrainei, Iulia Timosenko, a anuntat joi ca va participa la alegerile prezidentiale organizate la 25 mai in Ucraina.

'Am de gand sa candidez pentru presedintie', a afirmat Iulia Timosenko, in timpul unei conferinte de presa la Kiev. Iulia Timosenko (53 de ani) a detinut de doua ori functia de premier si a candidat la presedintie in 2010, cand a fost invinsa de Viktor Ianukovici.

* Rusia trebuie sa exercite un control mai strict asupra celor care detin dubla cetatenie si asupra ONG-urilor care actioneaza ca 'agenti straini', pentru a-si proteja cetatenii de tendinte,

27-03-2014
Tip stire
Stiri externe

In Statele Unite un copil din 68 este autist, potrivit celei mai recente estimari a autoritatilor sanitare publicate joi. Este o crestere cu 30% fata de cifrele precedente, din 2012, transmite AFP.

Acum doi ani, un copil din 88 suferea de tulburari din spectrul autist (TSA), se aminteste in raportul Centrelor federale de control si prevenire a bolilor (CDC).

Cifrele mai arata si ca autismul este de aproape cinci ori mai frecvent la baieti decat la fete, existand la un baiat la 42, fata de o fata la 189. Raportul CDC afirma de asemenea ca exista mai multi copii albi afectati

27-03-2014
Tip stire
Stiri externe

Filiala Buzau a Societatii Nationale de Cruce Rosie Buzau a deschis in satul Catiasu, comuna Chiojdu, un punct de prim ajutor deservit de o familie din localitate cu cunostinte medicale.

Actiunea filialei Buzau de Cruce Rosie face parte din cadrul proiectului Societatii Nationala de Cruce Rosie din Romania intitulat 'Puncte de prim ajutor in satele izolate'.

'Satul Catiasu are circa 400 de suflete, nu dispune de un centru medical si se afla la o distanta de aproximativ cinci kilometri de centrul medical din comuna. Totodata, cea mai apropiata statie de ambulanta se afla la o distanta de circa 50 de kilometri, mai

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Profesorul de psihiatrie Doina Cosman si editura Presa Universitara Clujeana au lansat joi, la Libraria Humanitas, primul compendiu de suicidologie scris in limba engleza, o premiera pe piata de carte din Romania.

Acad. Prof. Dr. Mircea Lazarescu spune ca volumul Suicidology, scris de Prof. Dr. Doina Cosman, va marca o cotitura in domeniu.

'Aspectul exceptional al lucrarii de fata, primul compendiu in domeniu ce apare in Romania, consta din parcurgerea exhaustiva a tuturor incidentelor din care suicidul poate fi abordat, neignorand influentele genetice, neurotransmisia cerebrala, statistica, corelarea cu patologia mentala si multe alte directii de analiza. Cititorul va fi aspirat in

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Judetul Prahova are un deficit de aproximativ 80 de medici de familie, iar trei localitati din mediul rural, in care locuiesc peste 4.000 de cetateni, nu au medic de familie.

Potrivit datelor prezentate vineri de directorul Directiei de sanatate publica Prahova in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, la nivelul judetului exista 359 de cabinete medicale individuale ale medicilor de familie, dintre care 188 in mediul urban si 171 in mediul rural.

Conform datelor statistice, deficitul la acest capitol este de 77 de medici de familie - 31 in urban si 46 in rural, in conditiile in care necesarul de medici pentru tot judetul

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, a solicitat vineri o ancheta in cazul unei tinere care, dupa ce a fost operata la spitalul Clinic de Obstetrica - ginecologie "Elena Doamna" din Iasi, se afla in coma indusa si primeste ingrijiri medicale intr-o alta unitate sanitara.

"Avand in vedere faptul ca spitalul Clinic de Obstetrica - ginecologie "Elena Doamna" Iasi este o unitate descentralizata, verificarile vor fi efectuate de catre conducerea Directiei de sanatate publica Iasi, impreuna cu o echipa de control a Consiliului Judetean Iasi, in subordinea caruia se afla unitatea sanitara", se arata intr-un comunicat de presa al ministerului Sanatatii remis

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Mmedicii de familie ar putea fi recompensati pentru cazurile de cancer depistate de catre acestia in faza incipienta, a declarat vineri ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Incercam in aceste discutii cu medicii de familie sa-i luam parteneri si pentru orice pacient descoperit in stadiu incipient cu o asemenea afectiune acei medici sa fie compensati. Plata se va face pe rezultat, pe cazurile incipiente detectate", a precizat Nicolae Banicioiu la Forumul Pacientilor.

Potrivit acestuia, marea problema in Romania este ca pacientii sunt descoperiti cu cancer in stadii avansate, lucru care face boala greu tratabila dar si costisitoare.
Referindu-se la medicii rezidenti, ministrul a spus ca

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Primele doua cazuri din lume de tuberculoza transmisa de pisici stapanilor lor au fost confirmate in cursul acestei saptamani de serviciile de sanatate publica britanice (PHE), transmite AFP.

'Din cate stim, sunt primele doua cazuri din lume de transmitere a tuberculozei de la pisica la om', au declarat vineri PHE.

Descoperirea a fost facuta dupa un studiu realizat anul trecut de oameni de stiinta ai Agentiei veterinare pentru sanatatea animalelor (AHVLA) pe 'noua pisici domestice, purtatoare de Mycobacterian bovis', a spus joi un membru al PHE.

'Acele pisici s-au infectat probabil dupa ce au fost muscate de bursuci sau rozatoare', au precizat

28-03-2014
Tip stire
Stiri externe

Interzicerea fumatului in locuri publice a contribuit la reducerea cu 10% a numarului de nasteri premature, conform unui nou studiu realizat in SUA si in tari ale Uniunii Europene, transmite Reuters.

Acest studiu, publicat in ultimul numar al revistei medicale The Lancet, a ajuns la concluzia ca impactul legilor impotriva fumatului au un impact diferit in tari diferite, dar per total, efectele asupra sanatatii copiilor sunt pozitive in toate tarile in care au fost introduse aceste legi.

"Studiul nostru demonstreaza ca interdictiile privind fumatul reprezinta o modalitate eficienta de a proteja sanatatea copiilor nostri", sustine Jasper Been de la Centrul Stiintific pentru

28-03-2014
Tip stire
Stiri externe

Virusul Ebola, care a afectat pana acum sudul Guineei, a atins joi si capitala Conakry (nord-vest), patru cazuri fiind depistate in centrul acestui oras insalubru cu peste doua milioane de locuitori, informeaza vineri AFP.

Pacientii au fost imediat plasati in centre de izolare dintr-un mare spital din Conakry, pentru a preveni raspandirea acestui virus extrem de contagios si cel mai adesea mortal, potrivit unor surse medicale.

Noile cazuri sunt diferite de cele trei cazuri de febra hemoragica, dintre care doua mortale, ce au fost inregistrate duminica in capitala. Dupa analize efectuate de Institutul Pasteur din Dakar, s-a constatat ca acestea nu au

28-03-2014
Tip stire
Stiri externe

Facultatea de medicina Dentara Craiova va organiza, in perioada 5-7 iunie, cu prilejul celui de-al VI-lea Congres "Zilele medicinei Dentare Craiovene", o ampla dezbatere, cu participare internationala, cu tema 'Prezent si viitor in medicina dentara' in contextul crizei economice mondiale.

Prof.univ.dr. Veronica Mercut, decanul Facultatii de medicina Dentara din Craiova, presedintele Congresului, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, ca prezentul in medicina dentara este dificil, fiind influentat de criza economica mondiala, iar ceea ce rezerva viitorul acestei ramuri nu poate fi prevazut cu exactitate din cauza schimbarilor frecvente din viata sociala.

'Manifestarile stiintifice din acest an vor avea drept puncte de plecare doua

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Tinerele care consuma fructe si legume proaspete in cantitati mari cand au in jur de 20 de ani isi pastreaza in bune conditii arterele si isi reduc cu 40% riscul de ateroscleroza la varsta adulta, arata un studiu aparut vineri si mentionat de AFP.

Din motive deocamdata necunoscute, acest regim alimentar nu are aceleasi efecte benefice la barbati, precizeaza autorii studiului, care isi vor prezenta concluziile la conferinta anuala a American College of cardiology ce va avea loc la sfarsitul acestei saptamani la Washington.

Femeile observate timp de doua decenii in cadrul studiului au mancat opt-noua portii de fructe si legume

28-03-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat vineri ca o singura persoana a evaluat cele 167 de molecule noi care compuneau lista de medicamente compensate si gratuite propusa de fosta conducere a institutiei.

"Compartimentul de evaluare de la MS a fost compus dintr-o singura persoana care a evaluat cele 167 de molecule noi. Nu as vrea sa iau decizii care va vor afecta negativ. Sa nu cheltuim toti banii pentru lucruri care nu sunt necesare, ci pentru molecule necesare", a spus reprezentantul MS la Forumul Pacientilor.

El a precizat ca impreuna cu echipa de la CNAS incearca sa rezolve cat mai repede problema

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Propunerea ministerului Sanatatii (MS) de a stimula medicii de familie pentru a face screening in cazul anumitor boli grave este bine-venita, a declarat vineri presedintele colegiului medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae.

"Trebuie sa se gaseasca o metoda pentru a stimula medicii de familie sa intre in echipe pluridisciplinare si sa se ocupe de acele afectiuni care au prevalenta mica, dar mortalitate mare. Nu e atat de dificil pe cat ar parea sa se faca acest lucru. Poate in punerea in practica sa apara dificultati", a spus reprezentantul CMR.

El a apreciat ca medicul de familie ar putea fi un "paznic"

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Casa de Insolventa Transilvania a redat in 2013 in circuitul economic 62 milioane de euro prin distribuiri catre creditori

- Cifra de afaceri pentru anul 2013 a crescut cu 16% fata de 2012,
- Peste 62 milioane euro au fost distribuiti creditorilor,
- 109 proiecte au intrat in portofoliu in 2013;
- Aproximativ 50% din procedurile din portofoliu se afla in diverse stadii de reorganizare sau observatie,
- Peste 1300 de manageri si antreprenori au participat la Programul National de Educare a Mediului de Business, initiat de

28-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a analizat implicatiile in planul securitatii nationale ale disfunctiilor constatate in activitatea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si imunologie "Cantacuzino", constatand ca s-au inregistrat deficiente, presedintele Traian Basescu luand decizia ca acest raport sa fie transmis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat ca, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si imunologie 'Cantacuzino', din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a ministerului Sanatatii,

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Sectia de chirurgie-Urologie a spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia, care nu a mai fost reabilitata de la infiintarea sa, in 1973, va intra in reparatii capitale, banii necesari provenind dintr-un parteneriat al Consilului Judetean (CJ) Alba cu compania Transavia.

Presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, managerul spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia, Nicoleta Cosarca, si directorul general al Transavia, Ioan Popa, au semnat joi un protocol de asociere in vederea realizarii obiectivului de investitii "Reparatia capitala a Sectiei de chirurgie si Urologie". CJ este partener-finantator, Transavia partener-sponsor, iar spitalul este partener-beneficiar.

Ion Dumitrel a afirmat cu acest prilej ca, prin sponsorizarile acordate

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat joi ca oricine este vinovat de situatia productiei de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino va raspunde atat in fata ministerului, cat si in fata organelor abilitate.

"Din punctul meu de vedere, toti cei vinovati trebuie sa raspunda. Oricine este vinovat va raspunde cu siguranta si in fata noastra si vom sesiza toate institutiile abilitate. Cred ca Corpul de audit al ministerului Sanatatii va evalua si constata prejudiciul, care va fi suportat in consecinta de cei care au gresit", a spus ministrul sanatatii.

Banicioiu a spus ca se astepta la concluziile din raportul preliminar despre

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Campania privind realizarea vaccinului antigripal 2013-2014 a fost derulata in conditii de presiune considerabila, productia incepand tarziu iar asteptarile publice fiind mari, se arata in raportul preliminar realizat de expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii in urma verificarilor efectuate la Institutul Cantacuzino.

"S-a stabilit ca personalul avea cunostinta de acest fapt si ca nu a fost suficient timp pentru respectarea adecvata a sistemului de calitate. In opinia echipei OMS, produsul realizat in 2013 nu a indeplinit specificatiile EP cu privire la endotoxina. Cauza fundamentala a acestei probleme consta in presiunea mare pusa asupra institutului in aceasta perioada, care a dus la imposibilitatea

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Un complex rezidential pentru medici, care va include locuinte pentru sase familii, va fi construit pana la sfarsitul anului viitor in incinta spitalului Judetean de Urgenta din Sfantu Gheorghe.

Acesta va fi realizat printr-un parteneriat incheiat intre autoritatile locale si Fundatia "Studium" din Targu Mures.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat joi ca cladirea este "ridicata in rosu" si va fi data in folosinta cel tarziu anul viitor.

El a mentionat ca aceste locuinte de serviciu vor fi acordate medicilor care lucreaza in sistemul public de sanatate, subliniind ca scopul proiectului este de a determina medicii sa vina in Sfantu

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Colegiul medicilor din Romania (CMR) a acordat joi distinctia "Ad Honorem" medicilor supravietuitori in accidentul din Apuseni, familiei studentei Aureliei Ion, pilotilor Adrian Iovan si Razvan Popescu.

"CMR a decis sa acorde distinctia "Ad Honorem" medicilor din accidentul aviatic din Apuseni care aduc un plus de demnitate profesiei", a spus presedintele CMR, Vasile Astarastoae.

El a spus ca CMR a propus presedintelui Traian Basescu sa le acorde acestora Ordinul Meritul sanitar in Grad de Comandor.

"Se pare ca nu suntem atat de influenti incat sa ia aceasta decizie", a spus Astarastoae.

Prezent la eveniment, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu si-a exprimat regretul fata de

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Institutul Inimii Cluj a organizat un bal caritabil la care a adunat circa 25.000 de euro pentru achizitionarea de aparatura medicala.

Directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar, a declarat joi, pentru AGERPRES, ca doreste ca acest bal, aflat la prima editie, sa fie organizat in fiecare an.

'In principiu s-au adunat undeva la peste 30.000 de euro si dupa ce vom face toate platile si vom trage linie, se pare ca vom ramane pentru Institut cu circa 25.000 de euro, la care se mai adauga si un aparat, un electrocardiograf, pe care il vom primi de la una dintre firmele

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Consilierii din CJ Buzau au aprobat joi un proiect de hotarare in vederea contractarii unui imprumut in valoare de 10 milioane de euro pentru dotari in domeniul medical.
Banii vor fi folositi pentru dotarea noii maternitati, precum si pentru modernizarea Unitatii de Primiri Urgente a spitalului Judetean.

"Consiliul Judetean face acest imprumut pentru imbunatatirea conditiilor de sanatate, circa 3,5-4 milioane de euro vor merge catre noua maternitate, iar restul sumei va fi folosita pentru extindere sectiei upu a spitalului Judetean, unde avem aprobate fonduri europene pentru reabilitare, partea de instalatii, schimbarea de ferestre", a declarat la finalul sedintei presedintele CJ Buzau, Cristi

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Deputatul PNL Florica Chereches a declarat joi, intr-o conferinta de presa ca initiativa legislativa privind modificari la Legea adoptiei, pe care a depus-o la inceputul saptamanii la Camera Deputatilor, va contribui la cresterea numarului de copii adoptati daca va fi votata.

Florica Chereches propune prelungirea valabilitatii, de la unul la doi ani, a atestatului de persoana sau familie apta sa adopte si reducerea perioadei de timp in care copilul se afla in stadiul masurii de protectie la sase luni, de la un an in cazul adoptiilor autohtone si de la doi ani pentru cele internationale.

De asemenea, ea propune reducerea termenului

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Orice schimbare trebuie sa inceapa cu o lege fundamentala a sistemului, a declarat ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, joi in cadrul Adunarii Generale a colegiului medicilor din Romania (CMR).

"Nu este normal ca un sistem sa fie guvernat de o lege cu o mie de amendamente. O schimbare trebuie sa inceapa cu o lege fundamentala a sistemului. Toate reformele facute in graba cred ca ne-au adus la acest rezultat", a spus Banicioiu.

El a afirmat ca nu vrea sa promita o reforma facuta in graba, care sa ramana "la stadiul de declaratii".

"Imi pare rau ca ani de-a randul noi, politicienii, am fost imuni

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Boardul Bancii Mondiale va aproba, probabil vineri, un credit de 250 milioane de euro pentru imbunatatirea infrastructurii sistemului de sanatate din Romania, a declarat miercuri pentru Bloomberg managerul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale, Elisabetta Capannelli.

Banca Mondiala lucreaza in prezent cu Guvernul de la Bucuresti la o noua strategie de tara pentru 2014-2017 care ar putea sa includa o finantare de un miliard de euro pe an, a spus Elisabetta Capannelli, precizand ca ar putea dura sase luni pana cand factorii de decizie vor ratifica programul, ceea ce va permite eliberarea fondurilor.

'Acesta este doar primul pas si mai

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne


Cancerul intestinului gros - 9 din 10 pacienti diagnosticati ar putea fi salvati daca s-ar prezenta la medic inca de la primele simptome
Martie - Luna Internationala de Lupta impotriva Cancerului Intestinului Gros

Luna martie este Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros, ocazie cu care Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si Liga Romana de Cancer continua, pentru al treilea an consecutiv, seria de actiuni menite sa atraga atentia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer si la simptomele sale, modalitatile de prevenire si diagnosticare precoce.

Ce este cancerul intestinului gros?

Intestinul gros este alcatuit din colon si

27-03-2014
Tip stire
Comunicat de presa


COMUNICAT

Noi, Asociatia ROMANIA VIE, fondata de un grup de protestatari din Bucuresti, Piata Universitatii 2012/2013- zona Arhitectura, care are drept scop apararea drepturilor omului, protejarea patrimoniului natural, cultural, istoric, arheologic si paleontologic, promovarea cauzelor si obiectivelor civice, culturale si ecologice, refomarea societatii romanesti, propunerea de politici publice avand ca obiect toate materiile enumerate anterior, ne exprimam solidaritatea fata de vointa poporului ucrainean de a se integra in Uniunea Europeana, am constatat ca si in acest an, asa cum s-a intamplat din anul 2010 incoace, la Targul de Turism al Romaniei de la Romexpo, care se tine in luna martie,

27-03-2014
Tip stire
Comunicat de presa


Romania depaseste substantial media UE-28 la suicid, in cazul tinerilor cu varste intre 15 si 19 ani si al adultilor cu varste cuprinse intre 50 si 54 de ani, conform celor mai recente date ale Eurostat, ceea ce provoaca ingrijorare in randul psihiatrilor si al psihologilor din tara noastra.

Suicidul este folosit, indirect, ca indicator indirect al sanatatii mintale a unui popor, deoarece acest comportament apare mai ales in depresia clinica si in alte forme de boli mintale, in perioadele de criza personala - divort, traume fizice, in alcoolism si in toxicomanie.

Sinuciderea semnifica nu doar deteriorarea existentei individuale,

27-03-2014
Tip stire
Stiri interneCall Performance Quality este programul de ultima generatie utilizat la nivel mondial de companiile farmaceutice pentru a-si evalua reprezentantii de vanzari intr-un mod obiectiv si profesionist, astfel incat sa identifice elementele necesare dezvoltarii si imbunatatirii performantelor acestora.

Rezultate pentru 35 de companii internationale din 34 de tari

Programul a fost dezvoltat de catre firma britanica Sapentis, cu o expertiza solida in evaluarea fortei de vanzari din industria farmaceutica acumulata in peste 15 ani de experienta cu 35 de organizatii internationale de top, din 34 de tari, punand la dispozitia companiilor experieta a 26.000 de evaluari cu benchmark din industrie.

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" sustine programul "Sa stii mai mult, sa fii mai bun!", 7-11 aprilie 2014 cu implicarea cadrelor didactice UMF "Carol Davila" .

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti prin Divizia de PR& Comunicare sustine programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ce se va derula in perioada 7-11 aprilie 2014, avand ca scop implicarea, deopotriva, a elevilor si a dascalilor, in activitati extracurriculare si extrascolare.

In fiecare zi a saptamanii in care se desfasoara acest program, elevii de la doisprezece licee din

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Directia de sanatate publica (DSP) Suceava a repartizat catre primarii cea de a doua transa de lapte praf destinata sugarilor cu varste intre 0 si 12 luni, acordata gratuit celor care nu pot beneficia de lapte matern, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al institutiei, Adrian Popescu.

Este vorba despre 3.858 cutii de cate 400 de grame, ce au fost repartizate primariilor din judet pe baza solicitarilor medicilor de familie care au sugarii in evidente. Valoarea laptelui praf este de 50.710 lei, cantitatea totala fiind destinata unui numar de aproximativ cinci sute de beneficiari, cate 7 - 9 cutii pentru

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului sanatatii, Nicolae Banicioiu, sa elaboreze cat mai rapid lista de medicamente compensate, sugerandu-i sa fie o lista in beneficiul celor care au nevoie, al bolnavilor, si nu al firmelor de medicamente.

"Domnul ministru Banicioiu, sa faceti ce zice popa, nu ce face popa, in cazul de fata predecesorul dumneavoastra in Guvern, care de un an de zile ne-a tot zis ca face lista de medicamente compensate si a plecat din functie si tot nu ne-a lasat nicio lista. Va rog sa faceti cat mai repede, va rog ca aceasta lista sa fie pentru

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Un numar de 454 de persoane cu pneumonii s-au prezentat la cabinetele medicilor de familie in ultima saptamana de raportare, cu 15% mai multe decat in saptamana precedenta, a anuntat, miercuri, directorul Directiei de sanatate publica Galati, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, categoria de varsta cea mai afectata este cea cuprinsa intre 5 si 14 ani, unde s-au inregistrat 105 de cazuri.

Pe de alta parte, numarul viroze respiratorii a scazut cu 10%, grupa de varsta cea mai afectata fiind tot cea intre 5 si 14 ani, cu 1.944 de cazuri din totalul de 2.648.

Tot in ultima saptamana s-a inregistrat si cel de-al

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Directia de sanatate publica(DSP) Galati a luat, miercuri, masurile specifice izolarii unui focar de tbc la Liceul Economic "Virgil Madgearu" din Galati, in urma depistarii a trei cazuri de tuberculoza.

Potrivit datelor DSP Galati, este vorba despre trei elevi, doi de clasa a XI-a si unul de clasa a XII-a, depistati cu boala de plamani, motiv pentru care au fost internati in spital.

Totusi, dintre cele trei cazuri, rezultatele de laborator au indicat ca doar unul prezinta imbolnavire cu bacilul Koch(BK) pozitiv, restul fiind vorba de rezultate negative.

Potrivit procedurilor, s-au luat masuri specifice identificarii unui focar de tbc - efectuarea dezinsectiei, iar

27-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Prefectul judetului Dambovita, Victor Sanda, a cerut miercuri, intr-o conferinta de presa, demisia directorului Companiei de Apa Targoviste Dambovita, Dorin Staicu, dupa ce mai multe persoane din comuna Aninoasa au ajuns la spital din cauza ca au baut apa infestata din sistemul public de alimentare.

Compania de Apa Targoviste Dambovita a recunoscut ca a fost o defectiune, fiind descoperita o conducta de metal care va fi inlocuita.

''In perioada 21-26 martie 2014 s-au prezentat la Departamentul de Urgenta al spitalului Judetean de Urgenta Targoviste cu simptome de varsaturi si scaune diareice 60 de pacienti, din 18 localitati diferite din judetul Dambovita si

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Proiectul "Telefonul pacientului" a inregistrat, in primul an de la lansare, peste 1.000 de apeluri de la pacienti din toata tara, care au solicitat diverse informatii sau au semnalat problemele intampinate in sistemul sanitar.

"Statistica Telefonului pacientului indica faptul ca, din totalul apelurilor primite de la pacienti, 60% au fost facute din Bucuresti, cate 3% dintre apeluri s-au facut din Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, cate 2% dintre apeluri au fost primite din Buzau, Dolj, Giurgiu, Mures, Prahova, 1% au venit din Slobozia, Radauti, Petrosani, Arad, Baia Mare, Bihor, Calarasi, Cernavoda, Cluj si Craiova, Slatina. 60% dintre pacientii care au apelat

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania in parteneriat cu Colegiul medicilor din Romania lanseaza miercuri cea de-a II-a editie a "Saptamanii pacientilor", care isi propune sa aduca in spatiul public problemele pacientilor, sa creeze un dialog constant si constructiv intre autoritati si reprezentantii asociatiilor de pacienti, sa faca mai cunoscuta activitatea asociatiilor de pacienti.

Potrivit organizatiilor, evenimentul se bucura de inaltul patronaj al Guvernului Romaniei.

'Suntem in Saptamana pacientilor si imi doresc ca in cursul acestei saptamani sa se vorbeasca nu atat despre problemele pacientilor si ale sistemului sanitar, cat despre caile lor de rezolvare, despre solutii concrete. Noi,

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Organizatia "Salvati Copiii" a lansat miercuri, la Pitesti, campania nationala de dotare pentru 27 de maternitati si sectii de nou-nascuti, donand un incubator sectiei de neonatologie a spitalului Judetean de Urgenta.

Organizatia isi propune sa stranga din donatii peste doua milioane de lei, bani care vor fi investiti in dotarea maternitatilor, dar si in programe de educatie si suport pentru 5.000 de mame si de copii din comunitati defavorizate.

"Am inceput inca din 2010 programul de reducere a mortalitatii infantile in Romania, pentru ca, din pacate, la noi in tara mortalitatea este foarte mare, este dubla fata de media tarilor Uniunii

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Aproape toate spitalele din Alba se confrunta cu o serie de probleme, neregulile, asumate de managerii unitatilor sanitare, fiind in curs de rezolvare pana la sfarsitul anului, potrivit unui plan de conformare.

Pana la aceasta data, conform ordinului nr. 128/2014 al ministerului Sanatatii, au fost controlate sapte spitale din Alba, in cursul acestei saptamani fiind in derulare o actiune asemanatoare la spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, unde se afla in acest sens o echipa a Directiei de sanatate publica Valcea.

De mentionat ca DSP Alba verifica spitalul Judetean de Urgenta Arad, potrivit procedurii de controale incrucisate.

Concluziile controalelor la cele sapte

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Pacientele din Alba diagnosticate cu cancer de san, ovarian sau de uter pot fi mai nou operate si tratate la spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, fara a mai fi nevoie sa se indrepte spre alte centre din tara, asa cum s-a intamplat pana recent.

De altfel, spitalul din Alba Iulia este singurul din judet unde pot fi realizate astfel de interventii.

Potrivit medicului Cristian Tibea, care are o supraspecializare obtinuta in Germania in interventii chirurgicale laparoscopice si ginecologie oncologica, peste 20 de paciente diagnosticate cu cancer ginecologic au fost operate in Sectia de obstetrica si ginecologie a spitalului din Alba

26-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Romania are o rata a mortalitatii prin tuberculoza de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeana de 5,3%, clasandu-se pe locul 6 in Europa la acest capitol din 17 tari europene, conform ultimelor date ale Institutului de sanatate publica.

Cu toate acestea, numarul romanilor diagnosticati anual cu tuberculoza este in scadere ca urmare a activitatilor implementate de catre Programul National de Control al Tuberculozei.

Daca in anul 2011 s-au inregistrat 18.215 cazuri noi si recidive, in anul 2013 numarul s-a ridicat la 15.382 cazuri, incluse fiind si recidivele bolii, conform datelor Societatii Romane de Pneumologie.

Situatia ramane in continuare grava,

24-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca noul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, trebuie sa verifice in primul rand ca pe lista cu medicamente compensate sa nu fie pus "numai ce vor unele firme" si probabil intr-o luna-doua aceasta lista va fi finalizata.

"Domnul Nicolaescu a actualizat-o in 2008, dupa care, fiind ministru un an si jumatate, nu a mai actualizat-o, dar in opozitie se intampla toate lucrurile mai usor. Noul ministru, domnul Banicioiu, are de verificat in primul rand sa nu punem acolo pe lista numai ce vor unele firme si va anunta cand putem sa facem lista. Acolo e

25-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Circa sapte milioane de persoane au murit in 2012 din cauza poluarii aerului, potrivit unui studiu publicat marti de Organizatia mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP.

'La nivel mondial, mai mult de 7 milioane de decese sunt atribuite efectelor poluarii aerului, iar regiunile din Asia si Pacific sunt cele mai afectate', cu 5,9 milioane de decese, precizeaza OMS.

Aceste cifre sunt substantial mai mari decat cele mentionate in studiul precedent, datand din 2008, ca urmare a unei schimbari de metodologie, si 'sunt socante si ingrijoratoare', a afirmat Maria Neira, directorul Departamentului de sanatate publica din cadrul OMS.

'Poluarea aerului este in prezent cel

25-03-2014
Tip stire
Stiri externe

Spitalele din Romania trebuie sa ramana in continuare spitale publice, a declarat marti, in cadrul unei dezbateri privind reforma in domeniul sanatatii, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.

"Consideram ca spitalele din Romania trebuie sa fie in continuare spitale publice. Nu suntem de acord cu proiectul privind statutul spitalelor aflat in dezbatere publica. ministerul Sanatatii trebuie sa se bata pentru spitalele publice", a spus Sepi.

El a criticat si proiectul privind cresterea veniturilor personalului medical, pe care il considera neviabil.

"Salariile au fost blocate in sistem patru ani si au fost micsorate real cand s-au facut reducerile salariale cu 60%", a sustinut Sepi.

Sindicalistul a

25-03-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini