Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

Stiri medicale: Aprilie 2014


Cercetatorii in domeniu certifica faptul ca vara este un este anotimpul optim de a incepe un program de slabire, deoarece soare binedispune, creste nivelul de energie din organism si imbunatateste circulatia cardiovasculara.

Incepand cu lunile aprilie si mai zilele sunt mai lungi si corpul este expus un timp mai indelungat la razele soarelui.

Astfel, organismul simte mai putin nevoia de a asimila carbohidrati si nu se mai simte la fel de tentat de alimentele nesanatoase. In plus, studiile arata ca persoanele care tin un jurnal alimentar pot sa piarda chiar si cu 6 kg mai mult.

"Joy Speed Fitness reuneste

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Noua spitale, dintre care doua pentru copii, vor asigura asistenta medicala de urgenta in Capitala in zilele de 1 si 2 mai, informeaza Directia de sanatate publica a Municipiului Bucuresti (DSPMB).

Conform unui comunicat de presa al DSPMB, in zilele de 1 si 2 mai sunt disponibile pentru urgente spitalele Floreasca - tel. 021/599.23.00; Universitar - tel. 021/601.24.00, 021/601.22.00; Sf. Pantelimon - tel. 021/255.40.90; Sf. Ioan - tel 021/334.50.75, 021/334.51.90; Bagdasar-Arseni - tel. 021/334.30.54, 021/334.30.25; chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri - tel. 021/224.09.47; Oftalmologic - tel. 021/319.27.53; "Grigore Alexandrescu" - tel 021/316.93.66 si "Marie S. Curie" - tel. 021/460.30.60, 021/460.42.60.

Serviciul

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Noua sectie de dermatologie a spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Satu Mare a fost inaugurata miercuri, spatiul initial fiind extins de trei ori si iar numarul paturilor dublat.

Directorul medical al SJU, Paula Mare, a declarat ca, in urma reabilitarii, spatiul a fost extins de trei ori ca suprafata iar numarul paturilor a crescut de la 11 la 25. De asemenea, saloanele au fost dotate cu mobilier nou. Sectia mai cuprinde o sala de tratament, una de consultatii, doua cabinete medicale si o sala de mese.

Valoarea investitiei este de 434.000 de lei, bani asigurati de Consiliul Judetean (CJ) Satu Mare.

"Continuam investitiile

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

"Siguranta pacientului - Actualitati in prevenirea infectiei plagii chirurgicale" este tema editiei din acest an a celei de-a cincea editii a Conferintei nationale de sterilizare, ce va avea loc la Zalau, in perioada 8-9 mai.

Evenimentul este organizat de spitalul Judetean de Urgenta Zalau, pe parcursul celor doua zile urmand sa aiba loc workshop-uri si comunicari, printre cei care vor sustine prezentari numarandu-se: Daniela Pitigoi, sef de lucrari, catedra de epidemiologie, Universitatea de medicina si farmacie "Carol Davila", Delia Hergea, medic primar epidemiolog, Institutul oncologic "Prof. dr. I.Chiricuta"sau Ana-Maria Ionut, doctor in medicina, spitalul Clinic de Urgenta Cluj-Napoca.

De asemenea, vor participa

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Romania are nevoie de crearea unei retele multiprofesionale de excelenta in domeniul mastocitozei, formata din specialisti din mai multe domenii, a declarat vineri presedintele Asociatiei Bolnavilor de Mastocitoza, Aura Bunoro.

"Obiectivul principal este crearea unei retele multiprofesionale de excelenta in domeniul mastocitozei in Romania, formata din specialisti din mai multe domenii (hematologie, alergologie, dermatologie, anatomopatologie, biologie), care vor ajuta la imbunatatirea calitatii vietii bolnavilor de mastocitoza, precum si la depistarea corecta si la timp a acestei maladii rare", a afirmat Aura Bunoro.

Reprezentanta Asociatiei Romane pentru Boli Rare, Dorica Dan, a afirmat ca acest lucru ar insemna pentru, in primul rand, pacienti

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, la Bacau, ca Executivul va spijini financiar finalizarea lucrarilor la spitalul municipal din localitate, chiar daca primarul este membru al PNL.

"Este o investitie importanta, gandita serios si finantata in mare parte de la bugetul local, care este necesar sa fie terminata in acest an pentru a nu irosi inutil fondurile cheltuite pana acum. Nu are importanta ca primarul este liberal. Ceea ce este pentru oameni trebuie sa fie important pentru toti politicienii, asa ca vom acorda, probabil, la rectificarea bugetara din iulie cei 25 de milioane de lei inca necesari pentru incheierea lucrarilor si

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Infectii considerate in prezent minore risca sa faca victime din nou in cazul in care nu sunt luate masuri la nivel global si in mod urgent pentru a lupta impotriva rezistentei la antibiotice, a avertizat miercuri Organizatia mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza AFP si Reuters.

Un nou raport al OMS, primul privind rezistenta la antibiotice la nivel global, afirma ca 'aceasta amenintare grava nu mai este o previziune, ci o realitate in fiecare regiune a lumii, si ca orice persoana, indiferent de varsta si tara sa, poate fi afectata'.

antibioticele sunt considerate de OMS ca fiind unul dintre pilonii sanatatii noastre, care

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Sindicatului Sanitas ameninta ca va organiza ample actiuni de protest daca guvernantii nu vor lua in seama revendicarile legate de nivelul de salarizare si de conditiile de munca.

Prim-vicepresedintele sindicatului, Marius Sepi, a declarat marti, la finalul unei reuniuni avute in statiunea Covasna cu liderii organizatiilor din regiunea Centru, ca Sanitas este preocupat de descentralizarea sistemului sanitar, de Legea sanatatii si de salarizarea personalului din sistem, subliniind in context ca una dintre principalele revendicari este ca personalul medical sa fie platit la nivel european.

"Ne dorim o lege corecta pentru munca prestata (...) Vrem ca un asistent medical sa aiba minimum

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Directiva revizuita privind produsele din tutun, publicata marti in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene /UE/, va genera pierderi in afaceri si la buget, fara a aduce beneficii in domeniul sanatatii publice, considera compania JTI Romania, membra a Grupului Japan Tobacco (JT), unul dintre cei mai mari producatori mondiali de produse din tutun.

Noile reglementari stabilesc, printre altele, marirea avertismentelor de sanatate pana la 65% din suprafata pachetului, cu pictograme pozitionate in partea superioara, standardizarea formei si dimensiunii ambalajului, precum si interzicerea diverselor ingrediente, cum ar fi mentolul.

'Noile reglementari restrictioneaza modul in care produsele din tutun sunt fabricate, ambalate

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Cea de-a XIX-a editie a Crosului organizat cu ocazia Zilei Nationale a Inimii se va desfasura duminica in Parcul Tineretului incepand cu ora 12,30, informeaza un comunicat de presa al Institutului National de sanatate publica.

Evenimentul este organizat de Centrul Regional Bucuresti al Institutului National de sanatate publica (INSP) si de Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie (ASEF).

Cu prilejul crosului se vor oferi publicului masurari de tensiune arteriala, de greutate si procentaj de grasime corporala, se vor distribui reviste, carti si pliante de sanatate, se va efectua consiliere cardio-preventiva pentru cei interesati, totul fara taxe sau alte costuri.

Din anul 1997,

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul Ladinia Ardeu, consilier superior in cadrul Directiei de sanatate publica a Judetului Arad, deoarece a incheiat, in calitatea de prestator, un contract de prestarii servicii, in valoare de 7.288 lei, cu Comisia Nationala de Acreditare a spitalelor (institutie publica responsabila cu acreditarea spitalelor), in vederea efectuarii evaluarii spitalului Judetean de Urgenta Resita, Jud. Caras-Severin.

Potrivit unui comunicat al ANI, conform contractului incheiat, serviciile prestate de persoana evaluata au fost in legatura directa cu atributiile exercitate de catre acesta in calitate de functionar public, potrivit fisei postului.

Astfel, Ladinia Ardeu a

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Singurul Centru de cercetare biomoleculara aplicata bolilor infectioase din centrul si sud-estul Europei va fi functional de la sfarsitul anului viitor in cadrul Institutului National "Matei Bals" din Bucuresti.

In centru va functiona si un departament de telemedicina la standarde europene.

Centrul va efectua cercetari genetice si biomoleculare pentru investigarea, diagnosticul, tratamentul si monitorizarea evolutiilor bolilor infectioase si va contribui la izolarea noilor virusuri care constituie in prezent alerte mondiale sesizate de Organizatia mondiala a Sanatatii.

'Patologii pentru care (pacientii - n.r.) se plimbau prin n centre, in momentul de fata pot fi diagnosticate in cateva ore. Mai mult decat atat, un

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cerceteaza rolul unei proteine in creierul pacientilor afectati de Alzheimer, a anuntat marti ca a reusit sa 'trateze' pesti-zebra prin modularea acestei proteine, facand astfel sa se intrevada posibilitatea sintetizarii unui medicament impotriva acestei boli.

'Am reusit sa vindecam pentru prima oara, pe organismul viu, o anomalie fizico-chimica la pesti-zebra transgenici', a spus profesorul Baulieu la o conferinta sustinuta la Academia de Stiinte.

Celebru deja pentru realizarea pastilei de intrerupere a sarcinii RU486 si a DHEA sau 'pastila de tinerete', profesorul Baulieu a inceput sa se ocupe de bolile neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson, etc.) acum cativa ani,

29-04-2014
Tip stire
Stiri externe

La spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad s fost finalizata o noua investitie care vizeaza atat confortul pacientilor, cat si al personalului medical, in valoare de peste 300.000 de lei, privind achizitionarea si montarea a doua noi ascensoare, unul destinat pacientilor, iar celalalt vizitatorilor si personalului medical.

Finantarea a fost asigurata de catre Consiliul Judetean (CJ) Arad.

'Ascensoarele si componentele de securitate montate sunt de ultima generatie Ele indeplinesc conditiile de introducere pe piata, satisfacand cerintele de calitate, sanatate si securitate', a declarat, miercuri, Nicolae Iotcu, presedintele CJ Arad.

Potrivit lui Iotcu, anterior acestei investitii, SCJU Arad avea in dotare patru lifturi,

30-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Procter &Gamble a furnizat 7 miliarde de litri apa potabila, in sustinerea efortului global de a salva o viata la fiecare ora, pana in 2020

Programul P&G "Apa potabila pentru copii" asigurafiecarei persoane de pe planeta un litru de apa potabila

Procter & Gamble a furnizat cel de-al 7-leamiliard litru de apa potabila in cadrul programului "Apa potabila pentru copii", ca parte a initiativei P&G's Clinton Global Initiative, in efortul global de a salva o viata la fiecare ora, pana in anul 2020.

Cel de-al 7-lea miliard litru de apa a fost donat unei familii cu patru copii din Brazilia care locuieste

29-04-2014
Tip stire
Stiri externeCOMUNICAT DE PRESA

Oncompass, cel mai avansat sistem informational de diagnostic molecular al cancerului, a lansat propriul site in limba romana

Oncompass include serviciul Patient Assistance de accesare a studiilor clinice internationale

Bucuresti, 29 aprilie 2014 -Oncompass, cel mai avansat sistem informational la nivel mondial, de identificare a celei mai eficiente terapii personalizate tintite in cancer, bazat pe identificarea mutatiilor genetice care au determinat aparitia si evolutia cancerului, a lansat propriul site in versiune romaneasca.

Sustinut de un design prietenos, o structura facila, dar relevanta si un meniu usor de accesat, site-ulwww.oncompass.ro este un site orientat catre pacienti.

Site-ul ofera informatii

29-04-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Directia de sanatate publica (DSP) Vaslui a demarat o ancheta epidemiologica la spitalul de Urgenta 'Elena Beldiman' Barlad, dupa ce mai multe persoane au fost infectate cu bacteria clostridium difficile.

Potrivit reprezentantilor DSP Vaslui, la inceputul lunii aprilie, au fost semnalate opt cazuri de infectie cu aceasta bacterie, doua dintre ele fiind infectii din afara spitalului, doua cazuri fiind reinfectari si patru, infectii intraspitalicesti.

'La nivelul unitatii sanitare s-au luat o serie de masuri cum ar fi izolarea pacientilor infectati, sporirea masurilor de igiena prin utilizarea unui dezinfectant foarte puternic, limitarea vizitelor pentru pacientii infectati sau informarea pacientilor cu privire

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Rectorul Universitatii de medicina si farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anuntat, marti, ca s-a infiintat Societatea de Simulare in medicina, prima de acest gen din Romania, la care au fost invitate sa participe toate universitatile similare din tara care detin centre de simulare.

'Am infiintat, la UMF, Societatea de Simulare in medicina, prima societate de acest fel din Romania, unde am invitat sa vina si universitatile de medicina care au deja centre de simulare. Aceasta societate, nou infiintata, pe care o patroneaza UMF Targu Mures, va organiza, in primavara anului viitor, prima conferinta nationala de

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Consilierii locali tulceni au aprobat, marti, in timpul unei sedinte extraordinare doua hotarari care vizeaza construirea a 60 de unitati de locuit pentru tinerii specialisti din domeniul sanatatii.

Cele doua proiecte au fost aprobate in unanimitate, singurele discutii purtate facand referire la posibilele discriminari legate de varsta, dar si de domeniul de activitate al specialistilor de care municipiul Tulcea are nevoie.

"Noi nu putem modifica titlul subprogramului ANL prin care se vor construi unitatile locative din oras. Cat timp aceste unitati vor fi inchiriate de Directia de sanatate publica, presupun ca varsta nu va fi un impediment. Mai mult, probabil ca

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Rectorul Universitatii de medicina si farmacie (UMF) din Targu Mures, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat marti ca tirajul de 2.000 de exemplare a manualului de Anatomie si Fiziologie a editurii Barron's, pentru care institutia a cumparat drepturile de autor si a obtinut exclusivitate in Romania, din care se va da admitere la medicina, incepand cu acest an, la Biologie, a fost epuizat.

'Noi am cumparat drepturile de autor si de traducere in limba romana si maghiara pentru Romania, de la editura Barron's din Statele Unite. Practic, aceasta carte este identica, inclusiv la grafica - asa era si contractul -

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul de Copii "Louis Turcanu" din Timisoara va avea un nou corp de cladire in urmatorii doi ani, in care vor functiona mai multe sectii, investitie ce se ridica la aproape 40 de milioane de lei fara TVA.

Lucrarile incep in luna mai, iar primarul municipiului, Nicolae Robu, asteapta ca pentru finalizarea obiectivului sa-si aduca o contributie si Guvernul, "asa cum a promis in campania electorala".

"Anul trecut, Guvernul a dat cinci milioane de lei, dar atunci nu exista decat studiul de fezabilitate, nu era nicio licitatie facuta, deci acei bani nu aveau cum sa se cheltuiasca legal. Acei bani nu au

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Presedintele interimar al Televiziunii Romane, Stelian Tanase, a fost externat luni de la Institutul de Urgenta pentru Boli cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu" dupa ce fusese internat in urma unui infarct miocardic, au declarat pentru AGERPRES surse din cadrul unitatii medicale.

Stelian Tanase a fost internat la Institutul de urgenta pentru boli cardiovasculare "Prof. dr. C.C. Iliescu" pe 20 aprilie dupa ce a suferit un infarct miocardic.

Potrivit surselor medicale din cadrul institutului, presedintelui TVR i s-a pus un stent.

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Site-ul www.mycmllife.eu/ro, destinat pacientilor cu leucemie mieloida cronica (LMC), a fost lansat marti la Bucuresti de Bristol-Myers Squibb.

Site-ul ofera le ofera pacientilor informatii despre simptomele si diagnosticul LMC, o prezentare generala a tratamentelor, la ce anume sa se astepte odata cu initierea tratamentului si pe parcursul monitorizarii bolii.

De asemenea, pune la dispozitia pacientilor instrumente si servicii practice usor de utilizat, care includ posibile intrebari pe care pacientii le pot adresa medicilor in timpul tratamentului si vizitelor de monitorizare.

"My CML Life" propune si sugestii de jurnale in care pacientii isi pot nota si urmari evenimentele adverse pentru a-i ajuta sa-si monitorizeze

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Un soft dezvoltat in cadrul unui program de cercetare al Agentiei Spatiale Europene si brevetat de profesorul Philippe Arbeille, de la Universitatea din Tours si care permite punerea unui diagnostic clar unui pacient care nu are acces la serviciile unui specialist in imagistica, a fost prezentat, marti, in premiera nationala, la spitalul de Copii din Galati.

Softul permite efectuarea de ecografii de catre un nespecialist, care doar face o miscare de baleaj cu sonda ecografului, iar pe baza imaginilor transmise prin internet la centrul unde exista un specialist, calculatorul ofera apoi imaginea 3D a organului afectat.

'Noutatea consta tocmai in faptul ca

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Criza financiara a pus sistemele de sanatate 'in fata unor provocari insemnate', a semnalat luni - intr-un interviu pentru AFP - comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, care a apreciat ca 'nu este usor' de realizat un echilibru 'just' intre cheltuieli si serviciile pentru sanatatea populatiei in contextul acestei crize.

Tonio Borg a facut aceasta apreciere cu ocazia desfasurarii, luni si marti, la Atena, a unei reuniuni informale a ministrilor sanatatii din cele 28 de state ale Uniunii Europene, in cadrul presedintiei prin rotatie exercitate in acest semestru de Grecia.

Potrivit comisarului european pentru sanatate, 'cheia' provocarii 'este de a limita

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Unitatile sanitare cu paturi vor putea inchiria spatiile suplimentare furnizorilor de servicii medicale necesare populatiei, altele decat cele furnizate de unitatea sanitara care detine spatiul de inchiriat, prevede un proiect de Hotarare de Guvern pus in dezbatere publica pe site-ul ministerului Sanatatii.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, pot inchiria spatii pentru organizarea unor servicii alimentare, de furnizare a presei sau alte activitati cu respectarea tuturor normelor legale, astfel ca unitatea sanitara sa-si desfasoare activitatea in bune conditii.

"Prin inchirierea spatiilor se vor realiza venituri suplimentare pentru intretinerea, repararea, modernizarea imobilelor in care unitatea sanitara isi desfasoara activitatea sau pentru achizitia

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Interventia chirugicala pentru corectarea unor diformitati ale coloanei vertebrale si extragerea vertebrelor cuneiforme la o pacienta de doi ani si sapte luni, realizata marti la spitalul Marie S. Curie de catre prof. dr. Gheorghe Burnei si echipa sa, in premiera in Romania, a decurs bine.

"Operatia a decurs bine. Totul este normal. Totul a decurs conform planingului stabilit initial. S-au pus pilonii proximali", a declarat dupa operatie prof. dr. Gheorghe Burnei pentru AGERPRES.

Pacientei i-a fost implantat si un dispozitiv special. Potrivit acestuia, pacienta prezenta o coloana longilina, mult mai lunga decat normal, cu 15 vertebre toracale in loc de 12

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Niciunul dintre cei doi candidati la postul de manager al spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Drobeta Turnu Severin nu a promovat, deoarece nu au obtinut la proba scrisa a concursului organizat luni nota 7, a declarat pentru AGERPRES presedintele Consiliului Judetean al medicilor si membru in comisia de validare a dosarelor, Cristian Jianu.

Potrivit sursei citate, la examenul de ocupare a functiei de manager al SJU din Drobeta Turnu Severin s-au inscris dr. Nicoleta Manu, fost manager al unitatii, si dr. Lidia Popescu, actual director medical al spitalului.

'Examenul a avut loc in conditiile in care mandatul medicului Doina Boruga

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Ccancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin, insa Romania este in continuare fruntasa atat in ceea ce priveste incidenta, cat si mortalitatea, iar zilnic 6 femei pierd lupta cu aceasta boala, a declarat marti intr-o conferinta de presa medicul primar Cristian-Sever Oana.

Potrivit acestuia, tari europene precum Elvetia sau Belgia au ales preventia si au implementat programe nationale de vaccinare inca din 2006, Australia, Portugalia si Germania din anul 2007, Danemarca din anul 2008, iar Statele Unite ofera vaccinul gratuit si baietilor, incepand din anul 2009.

"medicii de familie sustin, in continuare, programele de

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Sentimentul de izolare poate avea repercusiuni serioase asupra starii de sanatate fizica si mentala - aceasta concluzie reiese clar dintr-o serie de studii prezentate la Congresul Asociatiei americane pentru progresul stiintelor (AAAS).

Cercetatori de la Universitatea din Chicago au pus in evidenta legatura dintre izolare si cresterea presiunii arteriale, a nivelurilor de cortizol (hormonul stresului) si a riscului de depresie, paralel cu scaderea imunitatii, a calitatii somnului si a starii de bine resimtite, scrie passionsante.be.

O alta echipa americana a aratat ca exista 'diferente spectaculoase', in termeni fizici si psihologici, in functie de densitatea relatiilor sociale la persoanele varstnice, factor cheie

28-04-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste 5.000 de studenti la medicina generala si medicina dentara vor beneficia de consiliere profesionala prin intermediul unui proiect european derulat de Facultatea de medicina Dentara din cadrul Universitatii de medicina si farmacie "Grigore. T. Popa" din Iasi.

Proiectul, al carui manager este prof.univ.dr. Norina Forna, intitulat "Consiliere profesionala pentru studentii de medicina si program integral de practica in domeniul medicinei generale si dentare", are o valoare de peste 16,3 milioane de lei.

El urmeaza sa fie derulat pe o perioada de 20 de luni, respectiv 1 aprilie 2014 - 30 noiembrie 2015. Proiectul va fi derulat de UMF "Grigore

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Deputatul Camelia Margareta Bogdanici, liderul PMP Iasi, a declarat marti ca ministerul Sanatatii trebuie sa deblocheze urgent posturile din sistemul sanitar, deoarece exista un deficit major de personal medical.

Medic de profesie, Camelia Margareta Bogdanici atrage atentia ca in sistemul sanitar romanesc lucrurile se inrautatesc pe an ce trece din cauza plecarii medicilor si a asistentilor medicali in strainatate.

La aceasta situatie dramatica, sustine parlamentarul iesean, contribuie si masurile luate in ultima perioada de actualii decidenti politici, una dintre acestea fiind decizia de pensionare a cadrelor sanitare la varsta de 60 de ani, pentru femei si 62 de ani pentru barbati.

Camelia

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicul Doru Laza, cel care va deschide in curand Centrul de sanatate de la Suncuius, recomanda tuturor, in aceasta perioada a anului, o cura de primavara, menita sa ajute ficatul la detoxifierea organismului.

'Despre ficat trebuie sa vorbim la modul sacrosanct, pentru ca este un altar al organismului sau bucataria sfanta a organismulu,i in care Dumnezeu a pus veleitati speciale. Nu doar ca este bucataria casei, ci este laboratorul cel mai complicat chemat sa realizeze cel mai eficient procesul de dezintoxicare a trupului. Este gazda metabolismului in care, e si greu sa ne imaginam, ca se deruleaza simultan peste 500

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Directorul Casei Judetene de asigurari de sanatate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc, a anuntat, miercuri, in cadrul Comisiei de Dialog Social, ca este posibil sa se revina la contractarea serviciilor stomatologice, la mai bine de un an dupa ce s-au incheiat finantarile pentru medicina stomatologica.

Potrivit acestuia, in prezent, nu se cunosc conditiile exacte de contractare, fiind in discutie o varianta in care se vor introduce pentru copii si persoanele peste 65 de ani sau o alta, in care se va pune accent pe preventie si pe partea de medicina dentara de urgenta.

Casa Judeteana de asigurari de sanatate Gorj a incheiat,

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Consumul de legume si fructe proaspete a continuat sa scada in Uniunea Europeana (UE), cu 8,2% in 2012 fata de anul precedent, a anuntat luni in raportul sau anual Asociatia europeana a produselor proaspete Freshfel.

Europenii au consumat in medie pe zi numai 386,96 grame de produse proaspete, sub pragul de 400 grame stabilit de Organizatia mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP.

Consumul de fructe a scazut cu 11,8% fata de 2011, in timp ce cel de legume, cu 5,3%. Scaderea generala este de 8,7% fata de media perioadei 2007-2011.

Ea poate fi pusa pe seama schimbarii stilului de viata si a concurentei

28-04-2014
Tip stire
Stiri externe

Situatia stingerii prin sume defalcate din TVA a obligatiilor restante ale primariilor si ale institutiilor publice fata de furnizori sau fata de bugetul statului a fost prezentata, luni, in sedinta Colegiului Prefectural al judetului Caras-Severin.

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, de care au beneficiat unitatile administrativ-teritoriale din Caras-Severin au fost utilizate exclusiv pentru stingerea obligatiilor restante inregistrate, fata de furnizorii de bunuri si servicii sau fata de bugetul de stat, pe anul trecut.

'Municipiul Resita a primit peste 600 mii lei, municipiul Caransebes, putin peste 160 mii lei, din care 97 mii lei pentru spitalul Municipal de Urgenta, Anina

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 250 de cadre medicale din judetul Bistrita-Nasaud, dintre care 72% sunt asistenti medicali, au cerut in ultimii trei ani Directiei de sanatate publica eliberarea certificatelor care atesta calificarea profesionala, pentru a putea lucra in alte state membre ale Uniunii Europene, unii dintre acestia parasind deja tara.

Seful Directiei de sanatate publica (DSP) Bistrita-Nasaud, Anca Andritoiu, a declarat pentru AGERPRES ca, din septembrie 2010, cand a fost emis ghidul privind eliberarea documentelor necesare recunoasterii calificarii, au fost depuse astfel de cereri de catre 62 medici, 181 asistenti medicali, patru farmacisti si patru kinetoterapeuti.

Dintre acestia, 202 au si obtinut aceste certificate, insa

29-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Stiti sa va protejati vara de cancerul la piele?

Dr. Dermatolog Ahmet Gunay din cadrul Liv Hospital - Turcia, spune:

"Aproape fiecare persoana are cate un semn din nastere sau alunite pe corp.
Din punct de vedere medical, daca alunitele isi modifica culoarea si marimea in timp, devin periculoase.
Tocmai de aceea este indicat ca alunitele corporale sa fie verificate periodic si tinute sub control"

Soarele, prietenul sau inamicul nostru...

Razele ultraviolete sau dovedit a fi foarte importante in special pentru dezvoltarea osoasa a copiilor si pentru stabilizarea vitaminelor A si D.
De asemenea, razele solare sunt foarte utile si

28-04-2014
Tip stire
Stiri externe

Stii ce este o tinctura si la ce foloseste?

De mii de ani omul foloseste plantele in scopuri medicinale. De-a lungul timpului, atat numarul plantelor utilizate, cat si modalitatile de preparare au crescut considerabil.

Diferitele parti ale aceleiasi plante, precum si tipurile de preparare pot avea efecte terapeutice diferite.

Astazi, plantele medicinale se utilizeaza in scop terapeutic sub forma de: ceaiuri, infuzii, decocturi, siropuri, tincturi, gemoterapice (extracte din muguri) sau homeopate.

Dintre aceste forme farmaceutice, tincturile sunt printre primele care au fost utilizate in medicina.

Acestea se obtin prin macerare cu alcool alimentar in diverse concentratii. Amestecul hidro-alcoolic asigura un grad mare de

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca Romania are nevoie urgent de o noua lege a Sanatatii, facand apel la cei responsabili sa se aplece asupra proiectului pe care l-a pus in dezbatere cu Emil Boc.

"Romania are nevoie urgent de o noua lege a sanatatii, care pe de-o parte sa-i trateze pe medici, pe doctori, pe profesori din acest sector de activitate cu respectul cuvenit, prin remuneratia pe care o primesc nu de la stat, ci pe performanta, pe interventiile pe care le-au facut, fie ca sunt medicale, fie ca sunt de alta natura si pe de alta parte pacientii

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Parchetului langa Tribunalul Bucuresti au inceput urmarirea penala pe numele a 26 de persoane in dosarul operatiilor estetice, printre care se afla 16 medici si o asistenta de la spitalul Clinic de Urgenta de chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri din Bucuresti, precum si 9 pacienti.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, cele 26 de persoane sunt acuzate de savarsirea infractiunilor de luare de mita, dare de mita, inselaciune si fals intelectual.

Anchetatorii au emis deja ordonante de retinere pe numele a 5 medici.

Modul de operare in acest caz de coruptie era urmatorul: pacientii care doreau efectuarea unor operatii estetice contactau

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat vineri pentru AGERPRES ca va incepe demersurile pentru identificarea unor solutii de dotare cu aparatura medicala a Blocului materno-infantil din Drobeta Turnu Severin.

Potrivit sursei citate, achizitia de echipamente medicale in valoare de aproximativ trei milioane de euro a fost sistata de o ancheta DNA care inca nu a finalizat cercetarile privind modul de desfasurare a licitatiei referitoare la aceasta.

'Cunosc faptul ca actuala maternitate functioneaza in conditii necorespunzatoare. Am purtat o discutie cu sefii Directiei de sanatate publica Mehedinti si Casa pentru asigurari de sanatate Mehedinti si am ajuns la concluzia ca trebuie sa urgentam

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Deficitul bugetar dupa primul trimestru al acestui an s-a redus la 0,14% din PIB, fata de 0,67% din PIB in aceeasi perioada a anului precedent, potrivit informatiilor publicate vineri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

"La sfarsitul trimestrului I 2014 se inregistreaza un sold primar pozitiv de 0,23% din PIB fata de un sold primar negativ de 0,18% din PIB aferent trimestrului I 2013 (soldul primar al bugetului general consolidat reprezinta soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse platile de dobanzi aferente datoriei publice). Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigura incadrarea in tintele

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

O campanie umanitara, intitulata ''Din suflet, pentru suflet, ajuta-ti semenii'', care vine in sprijinul sinistratilor din judetele afectate de inundatii, va fi demarata, incepand de luni, la initiativa primarului sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

''Ca urmare a situatiei dificile cu care se confrunta locuitorii din judetele Teleorman, Dambovita, Olt, Arges, Mehedinti, Gorj, Dolj, Giurgiu, Valcea si Prahova, deja afectate de inundatii si aflate in continuare sub incidenta codului portocaliu, primarul Cristian Popescu-Piedone a dispus infiintarea de urgenta a unor puncte de colectare a ajutoarelor. Astfel, cele sase containere de pe raza sectorului 4, in care functioneaza puncte de prim ajutor in cazul

26-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Parlamentul italian va gazdui, in data de 9 mai, conferinta 'Familia in procesul de migratie - intre distante si reunire', eveniment organizat la initiativa Asociatiei Femeilor Romane din Italia (ADRI) cu ocazia Zilei internationale a familiei (15 mai), potrivit unui comunicat de presa.

La eveniment, care va fi moderat de jurnalista Imane Sabbah de la RaiNews 24, vor participa ambasadoarea Romaniei in Italia, Dana-Manuela Constantinescu, presedinta ADRI, Silvia Dumitrache, deputatul italian Khalid Chaouki, presedintele Comitetului italian din Romania al asociatiilor si ONG-urilor (CIAO Romania), Franco Aloisio, reprezentanti ai mai multor organizatii neguvernamentale din Italia.

In scenariul migratiei internationale, mobilitatea a devenit un

26-04-2014
Tip stire
Stiri externe

Presedintele colegiului medicilor Vaslui, Mioara Dascau, a depus o sesizare la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui cu privire la faptul ca dosarele medicale pentru candidatii inscrisi la scolile de soferi si care doresc sa sustina examenul pentru obtinerea permisului de conducere sunt intocmite cu superficialitate.

Potrivit acesteia, exista cazuri in care medicii nici nu-i vad pe cei carora le elibereaza documente medicale din care reiese ca sunt apti pentru a conduce vehicule.

'Mersul in policlinica pentru intocmirea dosarului in cazul persoanelor care urmeaza sa dea examen pentru permisul auto a ajuns sa fie o formalitate. Am solicitat sa se verifice

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judetean de Urgenta Timisoara are, in prezent, un deficit de sute de cadre medicale, circa 30% din necesar, neavand resurse financiare pentru a angaja medici specialisti - care in strainatate ar castiga mii de euro - si nici asistente, unele preferand sa iasa din sistem din cauza salariilor extrem de mici, de sub 1000 de lei lunar.

Conform medicului Florica Birsasteanu, director medical al spitalului Judetean de Urgenta Timisoara, cele mai afectate sectii fiind ATI, neurologia, Neurochirurgia, Ortopedia si maternitatea.

'Avem o mare lipsa de personal. Sefii de sectie de pe ginecologie sunt foarte ingrijorati ca le pleaca asistentele. Una

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Eurodeputatul PDL Theodor Stolojan sustine ca Romania nu va avea niciodata un sistem de sanatate eficient daca nu-l va reforma si deschide rapid catre societatile private de asigurari medicale.

"O tara care nu este in stare sa faca reforma sanatatii este o tara in care sanatatea este precara, iar fondurile cheltuite sunt in buna parte risipite. Este imposibil pentru aceasta agentie nationala de asigurari de sanatate sa poata sa urmareasca ce se intampla in spitale si in sistemul de sanatate. Daca nu vom trece cat mai curand sa facem aceasta reforma a sistemului de sanatate din Romania, sa deschidem drumul

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de medicina si farmacie (UMF) din Targu Mures a anuntat, luni, ca prin Decizia Curtii de Apel Targu Mures nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anularii Cartei Universitare formulata de o serie de asociatii civile precum si de UDMR, PPMT si PCM a fost respinsa, decizia avand caracter definitiv si irevocabil.

'Prin Decizia Curtii de Apel din Targu Mures pronuntata in data de 23.04.2014 a fost respins recursul intentat de Asociatia Maghiara pentru Pregatire medicala si farmaceutica, alaturi de alte organizatii civice si politice, impotriva sentintei pronuntata in prima instanta de Tribunalul Mures care a avut ca parat Universitatea de medicina

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Societatea Romana de dermatologie (SRD) a lansat luni campania "Adolescenta fara acnee!", care se va derula in perioada 5 mai - 20 iunie in licee din Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Targu Mures, Constanta, Sibiu, Oradea, Iasi, Timisoara, Brasov.

Astfel, elevii din 9 licee bucurestene dar si din alte 18 licee, cate doua din fiecare oras mentionat, vor beneficia gratuit de consultatii oferite de medici dermatologi.
"Peste 75% din tineri sunt afectati de acnee, dintre acestia, 10% dintre cazuri persista dincolo de adolescenta. Aproximativ 2-3% din populatia Romaniei este afectata de psoriazis, 20% dintre tineri si adulti au alergii care se manifesta sub

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Grupul farmaceutic american Pfizer a anuntat luni ca este in continuare interesat de o fuziune cu rivalul britanic AstraZeneca, in pofida refuzului acestuia din urma de a discuta o prima oferta de 46,61 lire pe actiune inaintata in luna ianuarie, transmite Reuters.

Fuziunea dintre Pfizer (cea mai mare companie farmaceutica din lume in termeni de vanzari) si AstraZeneca ar reprezenta una dintre cele mai mari tranzactii incheiate vreodata in sectorul farmaceutic.

Intr-un comunicat remis Bursei de la Londra, Pfizer a informat ca AstraZeneca a refuzat sa ia in considerare oferta sa si in consecinta grupul american analizeaza in prezent care sunt optiunile.

Propunerea

28-04-2014
Tip stire
Stiri externe

Rata de vaccinare a copiilor in Romania este in scadere, a declarat luni reprezentantul OMS in Romania Victor Olsavszky cu prilejul unei dezbateri.

"In ultimii 10 ani rata de vaccinare a copiilor are o tendinta descrescatoare mai ales in tarile dezvoltate din cauza unui refuz al parintilor de a-si vaccina copiii. In Romania rata de vaccinare a copiilor este in scadere. Un vaccin nu se lasa pe piata daca are mai mult de 1% reactii adverse. Este foarte interesant ce se intampla pe continentul american unde au reusit sa elimine rujeola si rubeola. Acolo rata de vaccinare este foarte mare.

28-04-2014
Tip stire
Stiri externe

Conducerea grupului farmaceutic britanic AstraZeneca a cerut actionarilor sai sa nu reactioneze la propunerea de fuziune a companiei americane Pfizer si a dat asigurari ca ramane increzator in strategia sa independenta, transmite Reuters.

Luni dimineata, Pfizer a anuntat ca in ianuarie a facut o oferta de 58,8 miliarde lire sterline (98,9 miliarde de dolari) pentru AstraZeneca si si-a contactat din nou rivalul britanic in 26 aprilie, pentru noi negocieri privind fuziunea.

'In aceasta discutie, presedintele Pfizer nu a facut o propunere distincta privind oferta de achizitionare a AstraZeneca', se arata in comunicatul grupului farmaceutic britanic.

AstraZeneca sustine ca a luat in considerare cererea

28-04-2014
Tip stire
Stiri externe

Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie administrativa si penala de catre Daniela Maria Radulescu, director financiar-contabil la spitalul Clinic de Psihiatrie Socola Iasi.

Potrivit unui comunicat al ANI, Daniela Radulescu se afla in conflict de interese deoarece, in perioada exercitarii functiei, o societate la care sotul acesteia era director zonal - Iasi a incheiat cu spitalul Socola un contract de furnizare de produse, in valoarea totala de 23.915,53 lei.

Contractul incheiat intre spital si societate a fost semnat de catre Daniela Radulescu, in calitate de beneficiar, si de catre sotul persoanei

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii (MS) a luat decizia ca directorul economic al spitalului de Arsi, Liliana Parvu, sa asigure prin preluare de atributii coordonarea activitatii spitalului in locul managerului, Vitalie Stan, pe perioada arestarii preventive a acestuia.

Aceeasi solutie va fi gasita si pentru Sectia de chirurgie plastica de la acelasi spital, au declarat luni, pentru AGERPRES, surse medicale.

Potrivit acelorasi surse, incepand din luna mai vor fi extinse controalele coordonate intre casele judetene de asigurari de sanatate si DSP-urile din subordinea MS, astfel incat sa fie verificate atat culpe medicale, cat si posibile probleme privind decontarile.

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

PPMT cere ca vicepremierul Kelemen Hunor si secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Kiraly Andras, sa demisioneze din functii daca nu vor rezolva problema infiintarii departamentelor in limba maghiara la Universitatea de medicina si Farmarcie (UMF) Targu Mures.

Vicepresedintele PPMT, Zakarias Zoltan, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca societatea civila si politicienii ar trebui sa protesteze pentru problema de la Targu Mures.

'PPMT considera ca situatia de la UMF Targu Mures este una grava si lanseaza un apel comunitatii maghiare si romanesti din Transilvania, la societatea civila si la politicieni, sa isi exprime solidaritatea cu cadrele didactice si studentii de

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Liderii Federatiei Sanitas au anuntat luni, intr-o conferinta de presa, la Cluj-Napoca, ca vor pregati ample miscari de protest, care sa aduca aminte de ceea ce reprezenta organizatia in urma cu 20 de ani, cand forta sindicatului s-a vazut in strada, daca revendicarile sale, in special cele salariale, nu vor fi luate in seama de guvernanti.

Vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca ar fi normal ca un asistent medical sa aiba un salariu de 2.000 de euro, in conditiile in care Romania se afla in Uniunea Europeana si preturile cu care trebuie sa se confrunte populatia sunt la

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Magistratii Tribunalului Bucuresti au dispus duminica arestarea preventiva pentru 30 de zile a trei medici de la spitalul Clinic de Urgenta de chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri din Bucuresti, acuzati de coruptie in dosarul operatiilor estetice.

Este vorba de managerul spitalului, Vitalie Stan, seful Sectiei de chirurgie plastica, Nicolae Antohi, si Cristina Isac.
Alte sapte persoane, printre care se afla sase medici, vor fi cercetate in stare de libertate sub control judiciar.

Potrivit Parchetului Capitalei, medicii pretindeau ca mita sume cuprinse intre 450 si 3.400 de euro, in functie de tipul interventiei, banii fiind impartiti intre membrii echipei operatorii, iar Casa de

27-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Primul transplant de cord din acest an a fost realizat in noaptea de sambata spre duminica la Institutul de Boli cardiovasculare si transplant Targu Mures, operatia decurgand bine, a declarat pentru AGERPRES coordonatorul national de transplant, Victor Zota.

Potrivit acestuia, cordul transplantat provenea de la un donator de 37 de ani din Baia Mare aflat in moarte cerebrala. De la acesta s-au mai prelevat rinichii, ficatul si pancreasul. Operatia a durat sapte ore.

Victor Zota a spus ca de la inceputul anului si pana in prezent au fost realizate 37 transplanturi hepatice, aproximativ 80 de rinichi, doua de pancreas.

"Daca pancreasul prelevat

27-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara din cadrul Institutului pentru Boli cardiovasculare si transplant (IBCvT) Targu Mures, dr. Horatiu Suciu, a anuntat duminica, intr-o conferinta de presa, reluarea activitatii de transplant de cord, dupa mai bine de doi ani de intrerupere, prin efectuarea unui transplant la un pacient in varsta de 32 de ani, Florin Calancea, din localitatea Glodeni Deal, judetul Dambovita.

"Activitatea de transplant cardiac s-a reluat efectiv la Targu Mures, prin efectuarea unui transplant in Institutul de Boli cardiovasculare si transplant. transplantul s-a efectuat la un pacient de 32 de ani din judetul Dambovita, aflat intr-o stare avansata de

27-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Ambulantele SMURD din judetul Hunedoara vor avea montate filtre de aer speciale cu ajutorul carora vor avea un consum de carburant redus cu peste 10%, echipamentele fiind inventate de inginerul Corneliu Birtok-Baneasa si premiate la mai multe saloane internationale de inventica.

Proiectul a fost initiat de Consiliul Judetean Hunedoara si se refera la ambulantele care fac parte din patrimoniul Asociatiei Salvital, care gestioneaza patrimoniul SMURD in judetul Hunedoara.

Implementarea filtrelor de aer pe masinile de prim ajutor se va face gratuit, la initiativa Asociatiei Corneliu Group, al carei presedinte este inventatorul Corneliu Birtok-Baneasa.

'Consider ca a venit timpul ca si eu

28-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Presedintele Traian Basescu sustine ca ceea ce s-a intamplat la spitalul Clinic de Urgenta de chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri nu este un caz izolat si ca atat timp cat mafia din sanatate blocheaza introducerea cardurilor de sanatate sistemul va fi in continuare fraudat.

"As vedea legea sanatatii ca fiind un imperativ major. O noua lege a sanatatii. Eu am platit un cost pentru intentia de a promova o noua lege a sanatatii cand tot sistemul mafiot din sanatate a stimulat bine Piata Universitatii pentru ca noua lege a sanatatii sa nu poata fi introdusa. Dar trebuie revenit pentru ca

27-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Federatia "Solidaritatea sanitara' din Romania solicita ministerului Sanatatii sa includa in calculul pachetului de baza o crestere a salariilor cu cel putin 50% si finantarea reducerii semnificative a deficitului de personal din sistemul sanitar, avand in vedere amanarea intrarii in vigoare a pachetului de baza de servicii medicale.

'Luand act de prorogarea datei de intrare in vigoare a pachetului de baza de servicii medicale pe motivul consultarii cu toti factorii interesati, anuntata de domnul prim-ministru, Victor Ponta, solicitam ministerului Sanatatii sa includa in calculul pachetului de baza o crestere a salariilor cu cel putin 50% si finantarea reducerii semnificative a

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Copiii cu malformatii congenitale pot fi operati cu succes de zece ori mai ieftin in Romania, fata de clinicile din strainatate, unde o astfel de operatie poate ajunge la 50.000 de euro, bani care de cele mai multe ori parintii nu ii au si atunci apeleaza la ajutorul statului, tara noastra inregistrand in prezent datorii de 160 de milioane de euro la spitalele din afara, a declarat directorul medical al celui mai nou spital privat din Sibiu, dr. Victor Costache.

El a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca la acest spital privat au fost operati in aceasta saptamana opt

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti efectueaza vineri dimineata 23 de perchezitii in Bucuresti, inclusiv la un spital public, in legatura cu internarea cu diagnostic fals a unor persoane, decontari ilegale de servicii medicale, luare de mita.

Conform unui comunicat de presa al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti remis vineri AGERPRES, la actiune participa 12 procurori si 150 de politisti din cadrul DGPMB.

Activitatea infractionala a constat, in principal, in urmatoarele: internarea fara drept a unor persoane, prin atribuirea unui diagnostic fals; prin folosirea fara drept a logisticii spitalului, realizarea unor operatii estetice - liposuctii, vaginoplastii, implant mamar, implant

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicii de familie lanseaza o provocare tuturor parintilor din Romania oferindu-le posibilitatea sa discute online pe platforma Edumedical.ro cu specialisti in vaccinologie, in cadrul Saptamanii Internationale a vaccinarii, organizata la nivel national de Societatea Nationala de medicina Familiei (SNMF), la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Potrivit unui comunicat de presa al SNMF remis vineri AGERPRES, medicii discuta cu pacientii despre vaccinare, dezbat cele mai importante informatii, analizeaza temerile majore ale parintilor in vaccinarea copiilor tocmai pentru ca parintii sa fie inarmati cu informatii pertinente si sigure despre vaccinare.

In cadrul discutiei online pe platforma www.edumedical.ro (un portal dezvoltat sub egida

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Casa de asigurari de sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) se va constitui parte civila in dosarul in care procurorii ancheteaza mai multe fraude in sistemul sanitar, daca se va constata ca diagnosticele raportate catre institutie au fost false, a declarat vineri, pentru AGERPRES, presedintele CASMB, Gheorghe Iana.

Acesta a spus ca asteapta solicitarea de la Parchet pentru documentele privind decontarea banilor.

"Asteptam solicitarea de la Parchet. Dupa care se vor confrunta documentele pe care le are Parchetul cu cele ale Casei de Asigurari. Daca se constata ca diagnosticele raportate la casa au fost false, casa se va constitui in parte civila

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Conturile Casei Judetene de asigurari de sanatate (CJAS) Hunedoara au fost blocate de o firma de executare silita pentru ca institutia nu ar fi achitat toti banii necesari pentru concediile medicale ale minerilor din Valea Jiului, pe o perioada de trei ani.

Activitatea Casei de Sanatate nu este insa perturbata, deoarece poprirea are o valoare de 167.500 lei si se refera la cheltuieli si onorarii de executare silita, in timp ce volumul de plati al institutiei catre furnizorii medicale este de ordinul milioanelor de lei.

'In momentul de fata nu exista niciun fel de situatie critica la Casa Judeteana de asigurari

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Orasenesc Rovinari a achizitionat aparatura medicala in valoare de aproximativ 30.000 de euro fara TVA, banii provenind din bugetul propriu al unitatii, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul institutiei, Robert Calotescu.

Potrivit acestuia, achizitii importante au fost facute pentru Compartimentul de ginecologie, unde a fost cumparat si un colposcop, aparat cu care se pot depista probleme de col, femeile de oras nemafiind acum nevoite sa isi efectueze astfel de teste la alte spitale. Totodata, a fost modernizata sala de ginecologie pentru ca aici sa se poata desfasura operatii de cezariana.

"Am achizitionat o sonda endovaginala pentru ecograf, folosita pentru compartimentul

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judetean de Urgenta Targu-Jiu a incheiat un contract de mentenanta cu o firma specializata care se va ocupa de reparatii la computerul tomograf al unitatii medicale, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul interimar Tiberiu Tataru.

Potrivit acestuia, contractul, in valoare de aproximativ 30.000 de lei, este valabil pana la sfarsitul acestui an.

"Este vorba de un contract de mentenanta pentru computerul tomograf, fiind obligati sa facem acest contract de Legea 95, dar si de contractul pe care in avem cu Casa Judeteana de asigurari de sanatate. Orice spital din Romania este obligat sa aiba un contract de mentenanta cu toata

26-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Specialistii in gastroenterologie si hepatologie sustin ca este necesara realizarea unei strategii nationale pentru depistarea si tratamentul hepatitelor de tip B si C.
Potrivit medicilor, schimbarile dese de ministri de resort sunt cauza lipsei de continuitate in politicile de sanatate.

Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, prof. dr. Ioan Sporea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca in Romania sunt inregistrati 600.000 de romani cu hepatita tip C si aproape un milion infectati cu virusul hepatitei B.

Potrivit medicului, in ultima perioada, au fost descoperite si se folosesc molecule noi care asigura pentru virsul hepatitei C un tratament curabil, iar

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) a oferit Parchetului, in anul 2012, informatii cu privire la posibile incalcari ale legislatiei in domeniul acordarii asistentei medicale, intr-un dosar in care mai multe persoane au suferit operatii estetice in spitalele publice.

"DIPI a acordat sprijin informativ in cauza instrumentata de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, in care se efectueaza cercetari cu privire la mai multe persoane, suspectate de comiterea infractiunilor de luare de mita, dare mita, inselaciune, fals intelectual. Informatii cu privire la posibile incalcari ale legislatiei in domeniul acordarii asistentei medicale au

25-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Presedintele colegiului medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita, ca alocarile pentru sanatate trebuie sa ajunga la 6% din PIB pentru "a opri declinul" din sistem.

"Alocarea, ca sa ne comportam ca o tara europeana, ar trebui sa fie 10%. Nu se poate acest lucru, noi suntem rationali. Ne-am dorit ca in acest an sa fie 4,5%, anul viitor 5,5%, ca in 2016 sa se ajunga la 6% din PIB, dupa care, in functie de dezvoltarea economica, sa construim politicile. Am obtinut 4,2% din PIB, de la 3,5%

24-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Fondurile europene reprezinta cea mai buna solutie pentru reabilitarea unitatilor medicale din Romania, a declarat joi, la Orastie, ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, prezent la finalizarea lucrarilor de modernizare a ambulatoriului integrat al spitalului din localitate.

Lucrarile au fost realizate in baza unei finantari europene nerambursabile in valoare de 4,94 de milioane de lei, din care contributia Uniunii Europene este de 3,79 de milioane de lei, iar diferenta este cofinantare locala.

"Fondurile europene reprezinta o solutie pentru reabilitarea unitatilor medicale si exemplul concret este chiar aici. Tocmai de aceea, imi exprim bucuria pentru ca au reusit sa realizeze acest proiect, sa acceseze

24-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Romania va transpune Directiva Europeana 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor, astfel incat romanii asigurati sa se poata trata in alte state membre ale Uniunii Europene, a anuntat joi ministerul Sanatatii (MS).

"Ministerul Sanatatii va trimite o notificare Comisiei Europene in cel mai scurt timp despre indeplinirea obligatiei de a transpune Directiva Europeana privind asistenta medicala transfrontaliera. Astfel, Romania este pe cale sa inchida ultima actiune de infringement declansata in domeniul sanatatii, dupa ce Comisia a decis recent clasarea altei actiuni, in ceea ce priveste farmacovigilenta", a precizat ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES.

Executivul a

24-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii va asigura finantarea necesara pentru buna functionare a sectiilor de neonatologie, informeaza un comunicat de presa al institutiei remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, situatia ingrijirii nou-nascutilor prematuri reprezinta o prioritate pentru ministerul Sanatatii.

"ministerul Sanatatii acorda o atentie deosebita ingrijirii tuturor pacientilor, iar situatia asigurarii finantarii pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va fi solutionata prin rectificare bugetara. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor sectii, pe langa sumele alocate de CNAS", a anuntat ministrul sanatatii, Nicolae Banicioiu, prin intermediul comunicatului de presa.

Potrivit sursei citate, avand in vedere ca Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului urma sa fie

24-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Parchetului General au extins urmarirea penala fata de Sebastian Telbis, medic in cadrul Serviciului de Evaluari medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin, pentru savarsirea a inca 187 de infractiuni de luare de mita.

"In sarcina acestuia s-a retinut faptul ca, in perioada 3 februarie - 13 martie 2014, in calitate de medic in cadrul Serviciului de Evaluari medicale din cadrul Casei de Pensii Caras-Severin din cadrul Casei Judetene de Pensii Caras Severin, in vederea acordarii sau dupa caz prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a le elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacitatii de

24-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Doua spitale din judetul Gorj au fost amendate cu cate 1.000 de lei, dupa ce inspectorii de la Directia de sanatate publica (DSP) au constatat nereguli cu privire la nerespectarea procedurilor de curatenie si dezinfectie si a protocoalelor de lucru, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al DSP Gorj, Elena Pitian.

Inspectorii DSP Gorj au efectuat actiuni de control in toate cele sapte spitale publice din judetul Gorj, aplicand patru sanctiuni la doua spitale si patru avertismente la alte doua unitati medicale cu paturi.

Astfel, la spitalul Orasenesc de Urgenta Targu-Carbunesti, care functioneaza in sistem pavilionar cu un numar

24-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Senatorii au adoptat marti o propunere legislativa care prevede inlocuirea titlului de medic-dentist cu cel de medic stomatolog in Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Potrivit amendamentelor adoptate la propunerea legislativa, "in tot cuprinsul legii, titlul de medic-dentist se inlocuieste cu titlul de medic stomatolog, iar Colegiul medicilor Dentisti din Romania isi schimba denumirea in Colegiul medicilor stomatologi din Romania".

Initiatori sunt mai multi senatori si deputati liberali, iar Senatul este prima Camera sesizata.

22-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Producatorul elvetian de medicamente Novartis a semnat acorduri in valoare de cateva miliarde de dolari cu firmele GlaxoSmithKline (GSK) si Eli Lilly, care vor afecta aproximativ 15.000 din angajatii sai, transmit AP si Reuters.

Novartis va achizitiona divizia de produse oncologice a GSK, pentru 14,5 miliarde de dolari, plus 1,5 miliarde de dolari daca vor fi indeplinite anumite criterii de performanta.

De asemenea, divizia de vaccinuri a Novartis, cu exceptia afacerilor legate de gripa, va fi vanduta companiei britanice GlaxoSmithKline pentru 7,1 miliarde de dolari, excluzand redeventele. Cele doua companii vor crea o societate mixta care va avea ca obiect de

22-04-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini