Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

Stiri medicale: Iulie 2014


Fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi a fost numit marti, prin decizie a premierului, in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

Cepoi a ocupat pana marti functia de consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului.
Deciziile de revocare si de numire in noua functie au fost publicate marti in Monitorul Oficial.

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Cel mai performant aparat de radioterapie din Romania, de origine americana, al treilea din Europa de Est de acest fel, a fost pus in functiune la Spitalul Clinic Judetean din Sibiu, intr-un centru nou de Radioterapie, care apartine Clinicii Polisano, cea care a investit 3,8 milioane de euro in dotarea de ultima generatie, au anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, conducerile celor doua spitale, cel public si cel privat.

Noul aparat a fost cumparat de o clinica privata si functioneaza in cel mai mare spital public din judetul Sibiu, datorita unui parteneriat intre cele doua unitati din domeniul sanatatii.

Pacientii Spitalului Clinic

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Targu Mures a anuntat miercuri ca in ultimele 24 ore in cadrul institutiei au avut loc trei transplanturi pentru reconstructie ligament incrucisat si o prelevare de organe.

Potrivit unui comunicat de presa al SCJU Targu Mures, o echipa de medici de la Bucuresti, Cluj si Targu Mures, coordonata de dr. Radu Zamfir, a prelevat rinichii si ficatul de la un donator in varsta de 31 de ani aflat in moarte cerebrala. Rinichii au fost dusi la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, iar ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni.

De

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Cinci portii de fructe si legume pe zi sunt suficiente pentru a reduce semnificativ riscul de deces, indiferent de cauza, potrivit unui studiu publicat miercuri si preluat de AFP.

In timp ce un studiu anterior, dat publicitatii in luna aprilie de cercetatorii de la University College London, estima ca este nevoie de sapte sau mai multe portii de fructe si legume pentru a atinge acest obiectiv, cercetatorii americani au demonstrat ca mai mult de cinci portii pe zi nu au un efect benefic suplimentar.

Cercetatorii, condusi de profesorul Frank B. Hu, de la Scoala de Sanatate Publica Harvard, au analizat 16 studii

30-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Vaccinul impotriva hepatitei B si impotriva TBC, care se administreaza bebelusilor dupa nastere, s-a epuizat si in Harghita, dupa ce Directia de Sanatate Publica (DSP) a fost nevoita sa redistribuie stocul de care dispunea catre alte judete.

Directoarea DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a declarat ca institutia pe care o conduce a calculat corect necesarul de vaccin si perioada ar fi fost acoperita, dar din dispozitia Ministerului Sanatatii a trebuit sa redistribuie dozele de care dispunea spre alte judete.

' Si la noi, acum, am ajuns cu cutitul la os. Noi ne-am calculat corect necesarul, perioada ar fi fost acoperita dar

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Cercetatorii spanioli au anuntat descoperirea unui nou mecanism care amelioreaza cunoasterea afectiunii neuronale provocata de ischemia cerebrala, sau ictus, care deschide calea dezvoltarii de noi tratamente neuroprotectoare, informeaza miercuri EFE.

Cercetarea, publicata de revista 'Journal of Clinical Investigation', a fost realizata de oameni de stiinta de la Achucarro Basque Center for Neuroscience, Universitatea din Tara Bascilor UPV/EHU si CIC biomaGUNE.

Potrivit unui comunicat, noua descoperire a scos in evidenta importanta unei molecule - transportorul pentru glutamat-cistina (xct) - responsabila de cresterea concentratiei de glutamat pana la niveluri toxice in modele experimentale care au reprodus principalele caracteristici ale ictusului la pacienti.

Cercetarea realizata pe

30-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Unicul proiect de acest gen din tara, Tabara MASH - Medical Adventure School in Holiday, va reuni, in perioada 1-8 august, 65 de studenti medicinisti din tara si medici rezidenti de medicina de urgenta, in zona de campare Glavoi, din Muntii Bihor.

"Este putin gresit termenul de tabara MASH. Eu as folosi, din punctul meu de vedere, cuvantul experienta MASH. Este mai mult decat o tabara. Experientele prin care trec, multe fortandu-le limitele, ii determina pe viitor sa aleaga sau nu medicina de urgenta. Tinerii ii dau seama ca medicina de urgenta nu este doar medicina de asfalt, de halat

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii (MS) solicita directiilor de sanatate publica sa supravegheze din punct de vedere epidemiologic populatia din zonele afectate de inundatii si sa monitorizeze calitatea apei potabile, asanarea si dezinfectia fantanilor.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, face un apel catre toti reprezentantii directiilor de sanatate publica sa puna in aplicare actiunile din planul de masuri pentru asigurarea asistentei medicale in zonele afectate de inundatii si sa colaboreze in acest sens cu autoritatile administratiei publice locale si cu inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta.

Conform sursei citate, directiile de sanatate publica vor asigura asistenta medicala de urgenta pentru

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Esther Blythe, ambasadorul Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti, a apreciat miercuri, in localitatea aradeana Sebis, eforturile pe care organizatia condusa de medicul britanic Graeme Giles, "Europa pentru Europa", le-a depus pentru crearea bazelor unui parteneriat romano- britanic in domeniul sanatatii, care se manifesta precum o "autostrada informationala", cu fluxuri de comunicare din ambele parti.

Ambasadoarea Esther Blythe a participat miercuri, alaturi de presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arad, Nicolae Iotcu, la festivitatea de inaugurare a sectiei de Radiologie din cadrul Spitalului orasenesc Sebis, realizata cu sprijinul Organizatiei "Europe to Europe" (Europa pentru Europa), din Marea Britanie.

"Organizatia ‘Europa pentru

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca aloca o suma suplimentara de 2 milioane de euro pentru a raspunde celui mai grav focar de epidemie de Ebola inregistrat vreodata in Africa, a anuntat Jonathan Todd, purtator de cuvant al Comisiei, in conferinta cotidiana de presa.

Aceasta suma aduce ridica la 3,9 milioane de euro ajutorul Comisiei in lupta impotriva epidemiei de Ebola din Africa de Vest.
Finantarea suplimentara a UE va ajuta la stoparea raspandirii epidemiei si la oferirea de asistenta medicala imediata comunitatilor afectate.

Sprijinul acordat de UE va fi canalizat prin intermediul organizatiilor partenere: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care furnizeaza echipamente

30-07-2014
Tip stire
Stiri externe


Poate cele mai cunoscute medicamente la nivel global, anticonceptionalele orale sunt numite simplu "pilula". Cele mai folosite mjjloace de contraceptie, isi pastreaza inca o serie de aspecte bine ascunse, la mai bine de 50 de ani de la aparitie.

Anticonceptionalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metoda contraceptiva inofensiva, dar, din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reusesc mereu sa ne protejeze sanatatea sau femininitatea.

Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale deoarece in prezenta anumitor afectiuni si factori de risc pot duce la efecte adverse severe.

Cum actioneaza contraceptivele orale?


Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen

30-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi a fost numit marti, prin decizie a premierului, in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor.

Cepoi a ocupat pana marti functia de consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului.

Deciziile de revocare si de numire in noua functie au fost publicate marti in Monitorul Oficial.

29-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Reabilitarea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) din Tulcea si extinderea acestuia trebuie sa constituie o prioritate pentru Sanatatea tulceana, potrivit Strategiei de dezvoltare a asistentei medicale in judet pentru urmatorii cinci ani, intocmita de Directia de Sanatate Publica (DSP).

Strategia are drept obiectiv cresterea accesibilitatii populatiei la serviciile de sanatate complete si a calitatii actului medical, in elaborarea documentului fiind avute in vedere particularitatile judetului si datele referitoare la personalul medical si starea de sanatate a populatiei.

'Reabilitarea SJU si extinderea acestuia cu circuite functionale care sa corespunda normelor sanitare in vigoare si sa asigure spatii de cazare optime pentru pacienti,

29-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 500 de copii din judetul Satu Mare nu au primit vaccinul impotriva hepatitei B in primele 24 de ore de la nastere, din cauza lipsei acestuia din stocurile Directiei de Sanatate Publica (DSP) Satu Mare.

Directorul DSP Satu Mare, Dorina Dragos Guran, a declarat marti ca vaccinul trebuia asigurat de catre Ministerul Sanatatii si din luna iunie se solicita distribuirea de noi doze, dar acestea inca nu au ajuns.

"La nivelul DSP nu exista vaccin pentru hepatita B care se administreaza in primele 24 de ore dupa nastere. Din iunie au inceput semnele de lipsa. DSP nu a primit doze de

29-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Vaccinul impotriva hepatitei B lipseste din maternitatile judetului Hunedoara de la jumatatea lunii iulie, astfel ca peste 100 de bebelusi nu au putut fi imunizati impotriva bolii la 24 de ore de la nastere, asa cum prevad normele in vigoare.

"Toti copiii care au ramas neimunizati impotriva hepatitei B vor fi vaccinati de medicul de familie, in momentul in care vom primi dozele necesare. Speram ca situatia sa se rezolve in prima parte a lunii august", a declarat marti, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, dr. Cecilia Birau.

In ceea ce priveste vaccinul BCG, care asigura imunizarea

29-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Compania Google a inceput un proiect prin care va colecta date genetice si moleculare de la voluntari, continute in ADN-ul acestora, in scopul de a sprijini cercetarea medicala si de a imbunatati prevenirea imbolnavirilor, scrie cotidianul L'Express.

Pana in prezent, la acest proiect au participat 175 de persoane, in cadrul laboratorului experimental al companiei, numit Google X, furnizand mai ales probe de urina si lacrimi, in scopul detectarii secventei lor genomice, conform Wall Street Journal, citat de publicatia franceza.

Acestia ar trebui sa poarte, de asemenea, dispozitive dezvoltate de Google pentru a colecta date biometrice, cum ar fi ritmul cardiac.

Aceasta baza

29-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Federatia 'Solidaritatea Sanitara' din Romania (FSSR) sustine majorarea contributiilor la sanatate, argumentand ca acest lucru poate duce la cresterea finantarii sistemului sanitar, in paralel cu sansa de a fi salvati mii de pacienti care mor anual din cauza lipsei resurselor necesare.

"Cresterea contributiilor la sanatate inseamna una din masurile necesare pentru cresterea finantarii sistemului, alaturi de transferarea pachetului de servicii sociale catre stat. De asemenea, se traduce prin majorarea bazei de contributie, deoarece, in prezent, pentru sanatatea a circa 20 de milioane de cetateni contribuie doar aproximativ 6,9 milioane de romani). Nu in ultimul rand, inseamna cresterea contributiei asigurarilor private

29-07-2014
Tip stire
Stiri interne

O noua campanie oficiala de prevenire a infectiilor cu virusul HIV a inceput de luni, in Elvetia, campanie ce consta in afisarea stradala a unor imagini cu cupluri de diferite orientari sexuale, in pozitii explicite, initiativa care a provocat o serie de controverse, informeaza AFP.

Aceste afise, expuse de luni pe intreg teritoriul Elvetiei, prezinta imagini a cinci cupluri reale, cu parteneri homosexuali si heterosexuali, in lenjerie intima sau complet dezbracati, in pozitii explicite dar fara a cadea in pornografie, conform agentiei franceze de presa.

Aproape 300 de persoane si-au depus candidatura pentru a participa la sedintele foto din cadrul acestei

29-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Virusul mortal Ebola s-ar putea propaga ca un incendiu de padure, au avertizat luni autoritatile sanitare americane, solicitand celor care calatoresc in Africa occidentala sa ia maximum de precautii, in contextul celei mai severe epidemii din istorie.

'Probabilitatea ca aceasta epidemie sa se extinda in afara Africii occidentale este foarte scazuta', a apreciat totusi Stephan Monroe de la Centrele de control si prevenire a bolilor (CDC), citat marti de AFP.

Insa situatia 'evolueaza repede', iar CDC trebuie sa fie pregatite sa faca fata posibilitatii ca un calator bolnav sa aduca boala in Statele Unite.

'Ingrijorarea noastra este ca epidemia sa nu

29-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Persoanele care alearga cel putin cinci minute pe zi isi reduc riscul de deces prematur cu aproape o treime si isi prelungesc viata cu aproximativ trei ani, releva un nou studiu publicat in Statele Unite ale Americii.

Cercetatorii au examinat obiceiurile de a face sport a peste 55.000 de adulti din regiunea Dallas, care au fost monitorizati intre sase si 22 de ani, scrie Los Angeles Times.

Aproximativ 24% dintre subiecti au sustinut ca obisnuiesc sa alerge. Comparativ cu cei care nu aveau acest obicei, cei care au alergat si-au redus cu 30% riscul de a muri indiferent de cauza,

29-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Organizatia Romani CRISS a depus vineri un denunt penal impotriva cadrelor medicale din Centrul de transfuzie sanguina din Slobozia.

Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES de organizatie, denuntul penal a fost depus la Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia, impotriva Cristianei Maria Stoian, fosta directoare a Centrului de transfuzie sanguina Slobozia, precum si a altor cadre medicale, solicitand sanctionarea acestora "pentru modul absolut revoltator si profund inuman in care s-au comportat fata de pacienti".

"Cadrele medicale implicate au procedat la ingradirea dreptului mai multor pacienti, atat romi cat si romani, de a beneficia de transfuzie sanguina, necesara pentru tratarea unor

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Targu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, castigarea unei finantari europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice, unic in Romania, care va costa peste 10 milioane de euro."Va anunt evenimentul anului: de curand Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures prin programul operational POS CCE, in cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare, a castigat un proiect care se numeste 'Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice'. Este un proiect care va dezvolta in UMF un centru de excelenta in domeniul cercetarii fundamentale si al cardio-neurologiei,

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Nou-nascutii care se vor naste in maternitatile din Timisoara, incepand din luna august, vor beneficia de un screening gratuit pentru descoperirea unor eventuale boli congenitale ce i-ar putea transforma, ulterior, in persoane cu handicap, daca nu sunt tratati corespunzator inca din primele zile de la nastere.

Reprezentanti ai Consiliului Judetean Timis, partener si finantator al acestui proiect, impreuna cu maternitatile timisorene "Dr. D. Popescu" si "Bega" si cea din Lugoj, dau asigurari ca screeningul propriu-zis va demara de luna viitoare, pana acum efectuandu-se astfel de teste doar unui numar redus de bebelusi.

Medicii neonatologi timisoreni sustin ca unul din 2.000 de

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Medici din Romania si Republica Moldova vor dezbate complicatiile microvasculare in diabetul zaharat la un simpozion care va avea loc vineri la Chisinau, informeaza un comunicat de presa al Societatii de Neuropatie Diabetica.

Potrivit sursei citate, evenimentul isi propune sa faciliteze dialogul intre profesionistii romani si cei din Republica Moldova implicati in managementul complicatiilor diabetului zaharat, cu precadere neuropatia diabetica, si sa creasca nivelul educatiei medicale continue in randul acestora prin prezentarea de informatii actuale si utile.

Vor fi abordate subiecte esentiale in prevenirea, depistarea precoce si tratamentul complicatiilor asociate diabetului zaharat.

La simpozion, prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Sute de copii au iesit, in ultima perioada, din maternitatile din judetul Prahova fara a fi vaccinati impotriva hepatitei B si a tuberculozei, autoritatile estimand ca, pana la sfarsitul lunii in curs, numarul restantierilor va ajunge la aproximativ 750.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Prahova, Decebal Dan, a declarat, luni, ca stocurile de vaccinuri au fost epuizate, in conditiile in care ultima aprovizionare s-a facut in cursul anului trecut.

"Directia de Sanatate Publica Prahova nu mai are in stoc vaccinuri impotriva hepatitei B si a tuberculozei (BCG - n.r.) pentru imunizarea nou nascutilor. Toate stocurile pe care

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Grupul farmaceutic elvetian Novartis a primit unda verde din partea Uniunii Europene pentru producerea medicamentului Simbrinza, care va fi utilizat pentru tratarea glaucomului, la filiala sa Alcon dedicata oftalmologiei, informeaza AFP.

Acest medicament a fost aprobat pentru reducerea presiunii intraoculare crescute la pacientii adulti afectati de glaucom cu unghi deschis sau hipertensiune oculara, pentru care monoterapia este insuficienta, a precizat grupul farmaceutic intr-un comunicat.

Deja comercializat in SUA, medicamentul va fi lansat mai intai in Marea Britanie, in cursul trimestrului al treilea al anului, si apoi pe alte piete europene, spre sfarsitul acestui an si anul viitor.

Glaucomul face parte dintr-un grup

28-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Un numar de 17 medicamente noi, aprobate prin hotarare de Guvern, se vor adauga la lista actuala a medicamentelor compensate, a declarat luni presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, la conferinta organizata de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei.

"Exista 17 molecule care au fost aprobate prin Hotarare de Guvern. Pentru acestea, in urmatoarele ore se vor finaliza protocoalele care vor fi folosite pentru utilizarea acestor medicamente. Acestea vor fi aprobate in urmatoarele zile si apoi, in cursul lunii iunie, pacientul va avea acces la aceste 17 molecule, care se adauga listei actuale a

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Persoanele care sufera de febra Ebola trebuie sa mearga la centrele de ingrijire la aparitia primelor simptome, atrage atentia luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza AFP.

"Trebuie incetat cu transmiterea mesajului conform caruia nu exista tratament. Cu cat bolnavii vor merge mai repede sa se trateze in centre de ingrijire securizate, cu atat au mai multe sanse sa fie salvati si sa nu-i contamineze pe apropiatii lor", a precizat un purtator de cuvant al OMS, Tarik Jasarevic.

Potrivit acestuia, strategia organizatiei nu s-a schimbat de la aparitia unui prim caz de Ebola in capitala statului Sierra Leone, Freetown, la doua

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Primele 50.000 de doze de vaccin impotriva hepatitei B vor fi disponibile in luna august, o procedura de urgenta in acest sens fiind initiata de Ministerul Sanatatii, a anuntat luni secretarul de stat Dorel Sandesc.

Prezent la o conferinta dedicata Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei, Sandesc a adaugat ca urmeaza sa fie cumparate, prin procedura centralizata, alte 156.000 de doze de vaccin.

"Ministerul Sanatatii a intreprins o serie de masuri, printre care si identificarea unicului distribuitor de pe piata din Romania al vaccinului pentru hepatita B. Avand in vedere urgenta, a fost initiata achizitia prin procedura de urgenta pentru 50.000

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Contributia pentru asigurarile de sanatate ar trebui sa revina la 14%, cat era inainte de 2008, pentru ca acesta este standardul in UE in tari precum Germania, Cehia sau Ungaria, a declarat luni secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc.

"In 2008, Guvernul a luat o decizie care s-a dovedit nesustenabila economic, aceea de a reduce contributia pentru sanatate de la un nivel de 14%, care reprezinta media europeana, la un nivel de 10,7%", a spus Sandesc, la o conferinta dedicata Zilei mondiale a luptei impotriva hepatitei.

In opinia sa, scaderea contributiei a fost o "decizie politica de tip nesustenabil".

Intrebat care

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Compania franceza Danone vrea sa-si vanda divizia de nutritie medicala, evaluata la peste trei miliarde de euro (patru miliarde de dolari), printre potentialii cumparatori aflandu-se grupul american Hospira Inc, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Recent, Bloomberg anunta ca printre companiile interesate de aceasta divizie se afla grupul elvetian Nestle si compania germana Fresenius.

Vanzarea diviziei de nutritie medicala ar ajuta Danone, cel mai mare producator mondial de produse lactate proaspete, cu marci precum Activia si Actimel, sa se concentreze pe brandurile alimentare.

Hospira, cu sediul in Lake Forest, statul Illinois, producator de medicamente injectabile, pare sa

28-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Candidatul PMP la alegerile prezidentiale, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, la Ploiesti, ca cere Guvernului sa garanteze statutul de tara suverana pentru Romania, iar plenului reunit al Parlamentului ii solicita sa se pronunte in legatura cu situatia din Ucraina.

'Cer Guvernului sa garanteze statutul de tara suverana pentru Romania, avand in vedere ca in aceste zile se evalueaza in capitale al treilea nivel de sanctiuni in ceea ce priveste Federatia Rusa si din acest punct de vedere cer Guvernului sa adopte acele decizii pentru aplicarea acestui regim de sanctiuni fata de incalcarile dreptului international si abuzurile comise de Federatia Rusa',

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Copiii pot incepe sa proceseze si sa inteleaga informatii inca din faza intrauterina, releva cercetatori de la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii din Florida, intr-un studiu publicat recent in revista Infant Behavior and Development.

Studii anterioare aratau ca procesul de invatare incepe imediat dupa nastere. Acum, s-a descoperit ca acest lucru se intampla mult mai devreme, in timpul celei de-a 34-a saptamani de sarcina, cand s-a dovedit ca fatul este capabil sa asimileze concepte noi, relateaza www.scienceworldreport.com.

"Vocea mamei este sursa predominanta de stimulare senzoriala in dezvoltarea fatului", a explicat Charlene Krueger, cercetator si profesor la Universitatea din Florida, care

28-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Cea de-a 20 Conferinta internationala asupra SIDA, care a avut loc intre 20 si 25 iulie, la Melbourne (Australia), a fost o oportunitate pentru experti de a se intalni, a schimba impresii si a armoniza strategiile pentru combaterea acestui flagel, care a provocat moartea a peste 30 de milioane de oameni.

Reuniunea, indoliata de moartea unora dintre cei care urmau sa ia cuvantul la reuniune in prabusirea zborului MH17 in Ucraina, intre care olandezul Joep Langer, a fost, totodata, un bun prilej de a face un bilant al progreselor realizate in prevenirea si ingrijirea persoanelor infectate cu HIV, dar

28-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat luni ca peste 20% din banii alocati pentru medicamente reprezinta costurile destinate tratamentului hepatitei.

Potrivit lui, aceste cheltuieli si numarul pacientilor cu hepatita s-au dublat fata de anul 2009.

"In acest an se estimeaza ca vor fi tratati peste 40.000 de pacienti, pentru care se vor cheltui aproximativ 470 milioane de lei, fata de 237 milioane in urma cu cinci ani", a afirmat presedintele CNAS la o conferinta de presa ocazionata de Ziua Internationala de Lupta impotriva Hepatitei.

Potrivit acestuia, anul trecut s-au alocat 387 milioane de lei pentru 32.000

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Cei 74 de asistenti medicali de la Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati ale caror contracte individuale de munca au fost intrerupte pot fi pastrati de unitatea spitaliceasca pana la implinirea de catre acestia a varstei de 65 de ani, se arata intr-un comunicat remis, luni, de Institutia prefectului.

Oficialii Prefecturii din Botosani au cerut Ministerului Sanatatii clarificari cu privire la situatia cadrelor medicale disponibilizate, dupa ce sindicatele au amenintat cu proteste.

Liderul Sindicatului Sanitas, Octavian Dumitru, a atras atentia ca disponibilizarea unui numar atat de mare de asistenti va afecta mult calitatea actului medical oferit de Spitalul Judetean de Urgenta din

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sanatatii precizeaza, intr-un comunicat remis luni AGERPRES, ca nu ia in calcul majorarea contributiilor la sanatate in acest an sau in anii urmatori.

"Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate', a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit comunicatului.

28-07-2014
Tip stire
Stiri interne

In Marea Britanie, un donator de sange din 3.000 este purtator al virusului hepatitei E care poate provoca o boala de ficat, potrivit unui studiu care ridica problema initierii unei depistari sistematice a donatorilor infectati, in Europa, informeaza luni AFP.

Publicat luni de revista medicala The Lancet, cu ocazia zilei mondiale impotriva hepatitei, studiul, o analiza sistematica a donatorilor de sange, a relevat ca 79 de donatori din 225.000 erau infectati cu o tulpina a virusului (VHE, in engleza HEV), genotipul 3, predominanta in tarile dezvoltate.

Hepatita E poate fi contractata prin intermediul animalelor infectate (fermieri, veterinari), prin alimente (consumul de carne

28-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Inundatiile produse in ultimele 24 de ore in judetul Bistrita-Nasaud, ca urmare a ploilor torentiale, au afectat aproximativ 70 de gospodarii, 50 de fantani, un pod si patru podete, iar mai multe persoane din zona turistica Valea Mariilor au avut nevoie de ajutor dupa ce o viitura a inundat pensiunile in care se aflau, potrivit bilantului remis duminica seara de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

La Valea Mariilor, din comuna Sant, viitura a afectat cinci gospodarii si a dus la colmatarea unui pod si a cinci podete, iar pompierii au intervenit pentru salvarea mai multor persoane si animale.

Doi batrani de

27-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Marcarea Zilei Mondiale a Hepatitei la 28 iulie a fost initiata de Alianta Mondiala pentru Hepatita (AMH), in 2008, pentru a schimba destinul oamenilor infectati cu hepatita virala cronica.

Aceasta data a fost aleasa si ca un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iul. 1925 - 5 apr. 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

In 2010, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a subliniat necesitatea marcarii acestei zile si a unei informari permanente asupra hepatitelor virale, asupra bolilor pe care acestea le cauzeaza si, nu in ultimul rand, asupra metodelor de preventie.

Din 2011, Ziua Mondiala

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Poate parea paradoxal, insa vanilia, asociata frecvent cu dulciurile, poate taia pofta de mancare si ajuta la un control mai bun al greutatii corporale, scrie vineri passionsante.be.

Vanilia stimuleaza productia de serotonina, hormonul starii de bine si al placerii, care reduce senzatia de foame direct si indirect, deoarece contribuie la combaterea stresului, a anxietatii si a scaderii moralului, recunoscute adesea drept cauze ale dorintei de a rontai mereu ceva.

Mai multe studii au demonstrat, de altfel, ca si un consum minim de vanilie potoleste dorinta de dulciuri si pofta de mancare.
Vanilia poate fi folosita in foarte multe feluri, in apa, cafea,

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Ziua mondiala de lupta impotriva hepatitei, marcata anual pe 28 iulie, a mobilizat vineri in Alexandria sute de persoane in centrul orasului in cadrul unui eveniment organizat de autoritatile locale si de Filiala Teleorman a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice.

Potrivit directorului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), Marius Nica, pe plan local sunt inregistrate mai bine de 200 de persoane cu aceasta afectiune.

"In cursul anului 2013 au fost depuse la Casa de Asigurari, 67 de dosare in primul semestru. Nu exista lista de asteptare decat pentru cei cu tripla terapie. Anul trecut am avut in tratament 208 pacienti. In

25-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Focarele comunitare de hepatita acuta virala de tip A, care evolueaza in comunele sucevene Arbore si Marginea, s-au extins si in comuna Horodnic de Sus, insumand in total, in prezent, 27 de cazuri, a declarat vineri purtatorul de cuvant al DSP Suceava, Adrian Popescu.

In prezent, in Arbore si Marginea sunt 20 de cazuri de imbolnavire in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 10 ani. Unsprezece cazuri provin din Marginea si noua din Arbore. Focarul s-a extins si in Horodnic de Sus, unde se inregistreaza un numar de sapte cazuri la copii cu varste cuprinse intre 3 si 15

25-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Local Ploiesti a aprobat, joi, un proiect care prevede alocarea sumei de 200.000 de lei de la bugetul local pentru evaluarea starii de sanatate dentara a prescolarilor/elevilor din municipiu inscrisi in sistemul de invatamant preuniversitar de stat.

Potrivit datelor din proiect, de aceasta evaluare vor beneficia aproximativ 37.487 prescolari si elevi din Ploiesti, iar controalele vor fi realizate de medicii stomatologi din cele opt cabinete scolare aflate in unitatile de invatamant din oras.

Rezultatul evaluarii si recomandarile stomatologilor vor fi consemnate intr-o fisa care va fi transmisa parintilor, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Primariei Ploiesti.

Conform sursei citate, aceasta campanie

24-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Directorul executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), Iulian Petre, a declarat vineri ca sunt liste de asteptare la tratament pentru pacientii cu HIV/SIDA, sustinand ca in lunile aprilie si mai in mai multe judete existau peste 200 de pacienti pe lista de asteptare.

Petre a spus ca daca la rectificarea bugetara Guvernul nu gaseste bani pentru urmatoarele cinci luni si pentru inceputul anului 2015 vor exista intreruperi de tratament repetate.

"Avem liste de asteptare pe HIV, lucru care pare o ciudatenie, toata lumea are acces gratuit si neconditionat la tratament. Avem liste de asteptare, sunt

25-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Diabetul de tip 2 este mai frecvent la persoanele care lucreaza in schimburi, sustine un studiu international de mare amploare, preluat de BBC.

Rezultatele sale, publicate in revista Occupational and Environmental Medicine, au indicat ca barbatii si cei care lucreaza in ture sunt mai predispusi la aceasta forma de diabet.

Se crede ca intreruperea ceasului biologic afecteaza cresterea in greutate, hormonii si somnul - ceea ce ar putea face sa creasca riscul de diabet 2.

Boala poate duce la orbire, poate face sa creasca riscul de infarct miocardic si de accident vascular cerebral, poate afecta nervii si vasele de sange - sporind

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut vineri crearea unui coridor umanitar in Fasia Gaza pentru a le permite voluntarilor in scopuri caritabile sa-i evacueze pe raniti si sa aduca medicamente ce pot salva vieti, relateaza Reuters.

OMS a precizat intr-un comunicat ca patru spitale, inclusiv cel de la al-Aqsa, din zona de coasta, au fost distruse in conflictul care a inceput la 8 iulie, cand Israelul a lansat atacuri aeriene, urmate de o ofensiva terestra.

"OMS face ape la crearea unui coridor umanitar pentru evacuarea ranitilor, precum si pentru trimiterea de medicamente pentru salvarea de vieti. Coridorul umanitar ar trebui extins

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Obiect nelipsit din laboratoarele de chimie sau biologie, folosit insa si in alte domenii, eprubeta este un recipient in forma de cilindru ingust inchis la unul din capete.

Eprubetele folosite in chimie sunt fabricate, de obicei, din sticla, pentru rezistenta mai mare la caldura si la substante corozive chimice, iar cele folosite in biologie sunt fabricate din plastic, fiind adesea aruncate dupa utilizare.

Desi nu se cunoaste cu exactitate cine a inventat eprubeta, savantul francez Antoine Laurent Lavoisier (1743-1794), ''parintele'' chimiei moderne, este adesea considerat inventatorul acesteia.

El a folosit mai multe recipiente de sticla pentru experimentele sale, printre care si

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Bilantul epidemiei de febra hemoragica provocata de virusul Ebola continua sa se agraveze in vestul Africii, pana in prezent inregistrandu-se 1.093 de cazuri si 660 de morti, conform ultimelor date furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pe 20 iulie, transmite vineri AFP.

Epidemia a aparut in luna ianuarie in Guineea (unde au fost confirmate pana in prezent 415 cazuri) si s-a extins apoi in statele vecine Sierra Leone (454 de cazuri) si Liberia (224 de cazuri).

OMS a trimis in aceste trei tari 125 de specialisti pentru a ajuta autoritatile sanitare locale sa impiedice raspandirea virusului si pentru a

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministerul Sanatatii (MS) a cerut spitalelor sa aloce fondurile necesare pentru asigurarea asistentei medicale a prematurilor si a solicitat suplimentarea fondurilor necesare programelor nationale de sanatate la rectificarea bugetara de la sfarsitul lunii iulie, inclusiv pentru componenta de ingrijire nou-nascuti prematuri.

"Noua conducere a Ministerului Sanatatii a solicitat suplimentarea fondurilor destinate functionarii programelor nationale de sanatate la rectificarea bugetara care va fi realizata la sfarsitul lunii, inclusiv pentru componenta de ingrijire nou-nascuti prematuri. Mai mult, pana la rectificarea bugetara, Ministerul Sanatatii a solicitat unitatilor sanitare sa aloce fondurile necesare pentru asigurarea asistentei medicale a nou-nascutilor prematuri avand in vedere ca

25-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Numarul cazurilor de hepatita virala si ciroza din evidentele medicale, in judetul Dolj, se ridica la 14.812 si, potrivit statisticilor Directiei de Sanatate Publica (DSP), 20 dintre acestea sunt cazuri noi, care au fost inregistrate in primele sase luni ale anului, a declarat vineri purtatorul de cuvant al DSP Dolj, Stefan Popescu.

Acesta a mentionat ca pe 28 iulie se celebreaza Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hepatitei, care in acest an are sloganul "Hepatita : Ia aminte !", prilej cu care si la nivelul judetului Dolj se va demara o campanie cu scopul de constientizare a populatiei cu privire la hepatitele

25-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicul si bacteriologul Victor Babes, fondatorul microbiologiei, s-a nascut la 28 iulie 1854, la Viena. A fost fiul lui Vincentiu Babes, originar din Banat. A efectuat studii medicale la Budapesta si Viena, unde si-a luat doctoratul in medicina.

Si-a inceput cariera stiintifica in Budapesta, ca asistent in laboratorul de Anatomie Patologica (1874 - 1881).

In 1881 primeste titlul de conferentiar (docent privat) iar in 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta.

In urma descoperirilor lui Louis Pasteur, este atras de microbiologie si pleaca la Paris unde lucreaza un timp in laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil.

Deschizator

25-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Comitetul impotriva torturii al Consiliului Europei a solicitat joi din nou Germaniei sa aboleasca metoda castrarii fizice a delincventilor sexuali, estimand ca aceasta 'interventie mutilanta si ireversibila' nu este o 'necesitate medicala', informeaza AFP.

Castrarea fizica (orhidectomie: ablatia testiculelor) delincventilor sexuali, prevazuta printr-o lege din 1969, este practicata asupra barbatilor voluntari in varsta de cel putin 25 de ani si care au fost obiectul unei expertize.

Acest tip de interventie a fost 'diminuat in mod drastic in ultimii ani', recunoaste Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) intr-un raport facut public joi, ca urmare a inspectiilor facute la sfarsitul anului 2013 in diferite

25-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Directia de Sanatate Publica (DSP)Brasov prin Compartimentul de Evaluare si Promovarea Sanatatii, in colaborare cu medicii de familie, desfasoara in perioada 24 iulie - 8 august o serie de activitati de informare a populatiei, prin intermediul unor materiale informative tiparite (pliante si fluturasi), despre modalitatea de prevenire a hepatitei virale.

Campania se desfasoara sub sloganul "Hepatita: Ia aminte!", cu ocazia celebrarii, in data de 28 iulie, a Zilei Mondiale de Lupta impotriva Hepatitei, informeaza un comunicat de presa transmis vineri AGERPRES.

Hepatitele virale ucid anual, in intreaga lume 1,5 milioane de oameni, la fel de multe decese ca si cele prin HIV/

25-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Vanzarile globale ale grupului farmaceutic elvetian Roche au crescut cu 5% in primul semestru din 2014, la o rata de schimb constanta, ajungand la 22,9 miliarde de franci elvetieni, potrivit unui comunicat al grupului Roche remis joi AGERPRES.

'Am avut o jumatate de an buna, mai ales datorita performantelor inregistrate de medicamentele noastre oncologice - in special cele pentru tratarea cancerului mamar - si de Divizia de Diagnostic. Linia de cercetare si dezvoltare a inregistrat, de asemenea, progrese majore, atat in Divizia de Farmaceutice, cat si in cea de Diagnostic. Considerand performantele Grupului Roche din primele sase luni, sunt convins

24-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Medici din India au extras 232 de dinti din gura unui adolescent de 17 ani, in timpul unei interventii chirurgicale care a durat sapte ore, relateaza BBC si 20minutes.fr.

Ashik Gavai avea dureri cam de un an si jumatate. Cand s-a prezentat la un spital din Bombay cu o inflamatie a obrazului drept, medicilor nu le-a venit sa creada ce au vazut: o tumora 'foarte rara' pe care au descris-o ca fiind 'record mondial'.

Ei au extras nu mai putin de 232 de dinti din gura tanarului.

Dentistii au diagnosticat o forma complexa de odontom, tumora a tesuturilor dentare. 'O singura

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Doua dintre cele mai cautate plaje de catre timisoreni, in perioada verii, pe malul raului Timis, cele de la Sag si Albina, sunt si cele mai poluate, din cauza concentratiei crescute a bacteriilor si a microorganismelor din apa, au sustinut joi, in cadrul Colegiului prefectural, reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Timis.

Analiza probelor de apa luate din Timis, care au fost efectuate in aceasta luna de laboratoarele Directiei de Sanatate Publica (DSP) Timis, indica concentratii crescute de fier, dar si de germeni si bacterii.

"Cele doua locuri de agrement sunt neautorizate igienico-sanitar. Apa raului contine concentratii crescute de fier, turbulente provocate,

24-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Un tratament antiretroviral pentru HIV poate trata si virusul hepatitei C (HCV) la pacientii care au simultan cele doua boli, indica un studiu restrans publicat miercuri in revista americana Science Translational Medicine, efectuat de cercetatori de la Universitatea din Cincinnati si din alte centre, timp de doi ani, pe 17 pacienti.

Noile rezultate intervin dupa ce studii anterioare indicau ca tratamentul antiretroviral impotriva HIV ar putea afecta ficatul, informeaza agentia Xinhua.

Subiectii, infectati cu ambele virusuri, au primit medicamente antiretrovirale impotriva HIV, insa evaluarile si analizele de sange frecvente au permis sa poata fi observate schimbari minore in ceea ce priveste

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Malnutritia, regimul alimentar cu carente de vitamine si minerale, afecteaza aproape doua miliarde de oameni, iar suplimentele alimentare ar putea contribui la solutionarea acestei probleme ce poate duce la boli grave sau chiar la deces, sustine un studiu dat publicitatii marti, elaborat de organizatia neguvernamentala germana Welthungerhilfe si de reteaua internationala de ajutorare a copiilor 'Terre des Hommes', informeaza Deutsche Welle.

Potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), numarul persoanelor subnutrite din intreaga lume a scazut cu mai mult de 50 de milioane din 1990 pana in prezent, ajungand la aproximativ 842 de milioane.

Mult mai multi

23-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Analize de sange efectuate in cazul unor maimute din regiunea Fukushima dupa catastrofa nucleara au pus in evidenta o cantitate mica de globule albe si de globule rosii, animalele riscand sa devina mai vulnerabile, potrivit unui studiu publicat joi si preluat de AFP.

Intre aprilie 2012 si martie 2013, echipa lui Shin-ichi Hayama (universitatea japoneza de stiinte ale vietii si stiinte veterinare) a analizat probe de sange de la 61 de macaci japonezi care traiau la 70 de kilometri distanta de centrala Fukushima Daiichi, distrusa de un tsunami la 11 martie 2011.

Pentru a avea un element de comparatie, oamenii de stiinta

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Situatia din maternitati si sectiile de terapie intensiva neonatala din spitale a devenit critica si pune in pericol vietile a sute de copii, avand in vedere amanarea rectificarii bugetului de stat, potrivit unui comunicat al Salvati Copiii Romania.

"Salvati Copiii Romania isi exprima din nou ingrijorarea cu privire la amanarea rectificarii bugetului de stat cu consecinte grave privind alocarile bugetare din sistemul de sanatate. Dupa semnalul nostru de alarma din 23 aprilie atunci cand Guvernul viza reducerea bugetului alocat ingrijirii nou-nascutilor prematuri din maternitati si sectiile de terapie intensiva neonatala din spitale situatia din aceste institutii medicale a devenit deosebit de

24-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Rezultatele examenului de admitere la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti au fost afisate joi, urmand ca punctajele finale sa fie disponibile pe site-ul institutiei de invatamant, dupa solutionarea contestatiilor, informeaza un comunicat transmis AGERPRES.

Miercuri a avut loc examenul de admitere pentru toate facultatile din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Universitatea a scos anul acesta la concurs, in cadrul celor patru facultati, un total de 930 de locuri finantate de la buget, dar si 520 de locuri disponibile la taxa.

"Examenul a inceput la ora 9,00 si s-a desfasurat in conditii optime,

24-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta a declarat marti, la Palatul Victoria, ca de la preluarea guvernarii s-a reusit aplicarea unei serii de masuri administrative si financiare reparatorii in domeniile Sanatatii si Educatiei, precum si in ceea ce priveste ajutoarele pentru Agricultura.

"Am reusit sa redeschidem 12 spitale si alte 12 sa fie transformate in centre de sanatate din cele care au fost inchise, sa deblocam angajarile la profesori si la medici. Si, de asemenea, 300 de milioane de euro din fonduri europene au fost realocate pentru investitii in infrastructura de Educatie. La fel s-a intamplat si la Sanatate", a spus premierul.

Victor Ponta

23-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Paracetamolul nu este mai eficient decat un produs placebo in cazul durerilor lumbago, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori australieni pe circa 1.600 de pacienti cu dureri lombare acute, relateaza joi AFP.

Pacientilor 'tratati' cu placebo, produs absolut inactiv, le-au trecut chiar mai repede durerile (cu circa o zi) decat celor care au primit medicamentul impotriva durerilor, recomandat totusi ca prim remediu in cazul acestor dureri de spate curente, arata autorii in revista medicala The Lancet.

Aceste 'rezultate sugereaza ca paracetamolul nu influenteaza cu nimic timpul in care trece o lombalgie acuta', apreciaza echipa de cercetatori australieni. Paracetamolul

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministerul Sanatatii va investi peste 5,3 milioane de euro pana in 2016 pentru achizitia de medicamente antituberculoza, aparatura si echipamente de laborator de inalta performanta, dar si in pregatirea a peste 600 de medici si asistenti medicali in cadrul unui proiect finantat din fonduri norvegiene care vizeaza controlul tuberculozei.

"Cei mai importanti beneficiari ai proiectului sunt bolnavii cu tuberculoza. Peste 10.000 dintre acestia vor beneficia de testare rapida pentru tuberculoza multidrog rezistenta, iar 1.000 de bolnavi diagnosticati cu tuberculoza multidrog rezistenta vor beneficia de tratament integral de linia a doua. Vom implementa proiectul imediat ce Ministerul de Finante ne va

24-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicul care conduce lupta impotriva Ebola in Sierra Leone este acum sub tratament in urma contractarii virusului mortal, a indicat intr-o declaratie presedintia din aceasta tara, citata de BBC.

Seicul Omar Khan a fost testat pozitiv cu virusul Ebola si internat in spital la Kailahun, epicentrul focarului de Ebola.

Peste 630 de persoane au murit de Ebola in cele trei state ale Africii de Vest de la izbucnirea infectiei in Guineea, in luna februarie, au indicat date ale Organizatiei Natiunilor Unite.

Potrivit BBC, acest focar este cel mai periculos din lume pana in prezent si in acest moment nu exista un tratament pentru

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Eliminarea hepatitei virale, afectiune care provoaca 1,4 milioane de decese pe an, este posibila daca se mobilizeaza resursele tehnice si financiare necesare si personalul calificat, au sustinut joi experti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit EFE.

'Este posibila eliminarea hepatitei virale. Facem apel la liderii lumii pentru a-si da seama ca este momentul de a aplica masurile necesare pentru a eradica hepatita, pentru ca acum chiar o putem elimina', a afirmat intr-o conferinta de presa Samuel So, expert al OMS.

Exista deja tratamente, 'medicamente care au dovedit ca vindeca 90% dintre bolnavii care le iau', a spus, la randul sau, Stefan

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Anticoagulantul Pradaxa, foarte utilizat in prevenirea riscului de accident vascular cerebral, se afla in centrul unei dispute pe motiv ca producatorul ar fi ascuns informatii care pot pune in pericol siguranta pacientilor.

Trei experti in siguranta sanatatii din Statele Unite si Canada scriu intr-un articol publicat miercuri in British Medical Journal ca Pradaxa poate cauza hemoragii periculoase ce ar putea fi de multe ori evitate prin efectuarea de teste de sange pentru evaluarea modului in care organismele pacientilor raspund la medicament.

Ei avertizeaza ca nivelurile de Pradaxa in sange pot varia de peste cinci ori si ca aceste variatii sunt

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Orasul Yumen din provincia Gansu (nord-vestul Chinei), inchis saptamana trecuta ca urmare a decesului unui barbat bolnav de ciuma, s-a redeschis joi dupa ce autoritatile nu au mai constatat niciun alt caz, a anuntat o agentie oficiala preluata de AFP.

Celor 30.000 de locuitori din Yumen li s-a interzis sa paraseasca localitatea, iar politia a impus masinilor sa ocoleasca orasul.

Victima, un barbat de 38 de ani, transase o marmota, posibil infectata, ca sa isi hraneasca cainele. In aceeasi zi a avut febra mare, a scris presa chineza. 'Niciun alt caz de ciuma nu a fost semnalat ulterior' in zona, arata

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Cazurile de traume din copilarie sunt mai frecvente in randul militarilor de cariera si al veteranilor decat in randul civililor, conform unui studiu american care confirma faptul ca pentru unii indivizi, inrolarea in armata serveste drept o portita de salvare dintr-un mediu familial cu probleme, informeaza publicatia Washington Times.

Acest studiu examineaza cat de raspandite sunt cazurile de traume din copilarie in randul femeilor si barbatilor in uniforma militara

. Disparitatile dintre militari si civili in ceea ce priveste cazurile de traume in copilarie sunt mai accentuate incepand cu perioada in care s-a introdus voluntariatul in Armata Americana - 25% dintre

24-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Viceprimarul Brasovului, Adina Durbaca, a facut apel miercuri, in cadrul unui conferinte de presa, la institutiile statului, respectiv la Ministerele Sanatatii, a Muncii si a Finantelor sa acorde bugetul necesar incadrarii de medici si asistente in unitatile de invatamant din municipiul resedinta de judet.

"Situatia, in data de 12 iunie 2014, era urmatoarea: 45 de cadre medicale, din care cinci medici si 40 de asistente, in conditiile in care numarul minim necesar este de 130 de cadre medicale din care 29 de medici si 101 asistente medicale. In anul scolar 2013-2014 au fost inregistrati un numar de 6.940 prescolari si 30.091

23-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Un barbat de 34 de ani din Botosani a suferit miercuri grave leziuni la cap, dupa ce a cazut pe holul Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Mavromati.

Barbatul a donat o cantitate de sange la Centrul de Transfuzii Sanguine, insa la scurt timp dupa ce a cedat sangele i s-a facut rau. El a fost preluat de o ambulanta si transportat la UPU, iar in timp ce astepta sa fie consultat s-a prabusit pe holul unitatii medicale.

In cadere, barbatul s-a lovit de pardoseala, suferind un traumatism cranio-cerebral. Pentru ca starea sa era grava, medicii

23-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Obiectivul unei generatii fara SIDA este realizabil daca celor infectati cu HIV li se pun la dispozitie tratamente din timp si daca se intensifica ajutorul pentru femei si copii, a declarat miercuri fostul presedinte american Bill Clinton, in cadrul conferintei internationale consacrate SIDA care are loc saptamana aceasta in orasul australian Melbourne, transmite Reuters.

'Nu trebuie sa avem niciun dubiu ca avem capacitatea de a duce la bun sfarsit acest efort', a insistat Clinton in discursul sau, care a atras sute de cercetatori, militanti si ziaristi.

El a amintit ca, desi s-au facut importante progrese in distribuirea tratamentului pentru virusul HIV,

23-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Pe langa zahar si sarea le poate pune probleme de sanatate persoanelor, care sufera de diabet, conform unui nou studiu japonez care a ajuns la concluzia ca un regim alimentar bogat in sare poate duce la dublarea riscurilor cardiace pentru diabetici, informeaza miercuri Live Science.

Este cunoscut faptul ca prea multa sare in alimente poate provoca cresterea tensiunii arteriale, ceea ce reprezinta un factor major de risc pentru aparitia unor boli cardiovasculare.

Pentru a urmari efectul sarii asupra persoanelor care sufera de diabet, cercetatorii niponi au realizat un studiu bazat pe 1.600 de diabetici cu varste cuprinse intre 40 si

23-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Autoritatile sanitare americane sunt ingrijorate de tendinta de a ingera cafeina pura remarcata tot mai des in randul tinerilor si care a dus, pana in prezent, la cel putin 18 decese, relateaza marti metronews.fr, precizand ca o lingura de cafeina pura echivaleaza cu circa 25 de cesti de cafea.

Logan Stiner, un tanar american de 18 ani din Ohio, a murit la sfarsitul lunii mai 2014 din cauza unei supradoze de cafeina praf, dupa cum a relevat autopsia. Mama baiatului a declarat in presa americana ca a gasit in camera fiului ei cateva plicuri cu cafeina.

Logan a fost cea de-a 18-a

22-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Premierul Victor Ponta a declarat marti, la Palatul Victoria, ca de la preluarea guvernarii s-a reusit aplicarea unei serii de masuri administrative si financiare reparatorii in domeniile Sanatatii si Educatiei, precum si in ceea ce priveste ajutoarele pentru Agricultura.

"Am reusit sa redeschidem 12 spitale si alte 12 sa fie transformate in centre de sanatate din cele care au fost inchise, sa deblocam angajarile la profesori si la medici. Si, de asemenea, 300 de milioane de euro din fonduri europene au fost realocate pentru investitii in infrastructura de Educatie. La fel s-a intamplat si la Sanatate", a spus premierul.

Victor Ponta

23-07-2014
Tip stire
Stiri interne

In mai putin de un secol de cand penicilina a fost descoperita antibioticele au salvat aproximativ 200 de milioane de vieti.

Intr-o zi din anul 1928, biologul scotian Alexander Fleming si-a parasit pentru mai mult timp laboratorul de lucru fara a-l curata.

La intoarcere, omul de stiinta a remarcat ca pe unele dintre culturile sale se dezvoltase un soi de ciuperca necunoscuta ce manifesta o caracteristica bizara: bacteriile nu pareau sa contamineze acele culturi in special si nici sa se dezvolte in jurul lor. Astfel s-a nascut penicilina.

In 1885, savantul roman Victor Babes anticipase actiunea inhibanta a substantelor elaborate de

23-07-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a aprobat miercuri un ordin privind criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicatiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor in si din lista de medicamente compensate si gratuite.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, actul normativ prevede aprobarea criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale privind includerea, extinderea indicatiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor in si din Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul

23-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Doi cercetatori clujeni au lucrat impreuna timp de mai multi ani la proiectul unui tip de implant dentar unic in lume, care are o mobilitate asemanatoare dintelui natural.

Medicul stomatolog Manea Avram si profesorul Dumitru Pop de la Departamentul de Ingineria Sistemelor Mecanice al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca au reusit ca, printr-o colaborare care depaseste granitele unei singure stiinte, sa ajunga la o solutie ceruta de multa vreme de literatura de specialitate din domeniul medicinii dentare.

Lucrarea celor doi se numeste 'Implant dentar experimental care reproduce mobilitatea fiziologica a dintilor' si este rezultatul unei munci asidue care dureaza din 2011 si va

23-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri printr-o hotarare suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii cu 3.115.000 de lei pentru plata unor titluri executorii, informeaza Biroul de presa al Executivului.

Titlurile executorii ce urmeaza sa fie achitate din suma alocata Ministerului Sanatatii sunt aferente OUG 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

23-07-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini