Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Octombrie 2014


Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea, Ion Cîlea, a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea să analizeze activitatea Spitalului judeţean de Urgenţă din municipiu, după ce la unitatea sanitară s-au desfăşurat mai multe controale privind unele sesizări legate nereguli în activitatea instituţiei.

" Am înaintat o nouă adresă, de astă dată către Parchetul de pe lângă Tribunalul Judeţean Vâlcea, reiterând presupusele nereguli, abuzuri şi ilegalităţi care necesită o foarte atentă şi operativă verificare, Consiliul Judeţean neavând prerogative şi pârghii de intervenţie în stoparea şi sancţionarea vinovaţilor de aspectele reţinute în Raportul de audit public intern. Sper ca Parchetul de pe lângă

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a eliberat în primele nouă luni ale acestui an 23 de formulare E112 prin care pacienţii pot efectua tratamente în străinătate, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt a instituţiei, Anda Sălăgean.

Reprezentantul CJAS a spus că beneficiarii s-au adresat unor unităţi sanitare din Italia, Franţa, Austria şi Germania.

Totodată, Sălăgean a precizat că, de la începutul acestui an, CJAS Suceava a decontat 401 solicitări, în valoare de peste 4,5 milioane de lei, pentru servicii medicale primite de asiguraţi în clinici din Austria, Belgia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Olanda şi Polonia, în baza cardului sau

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Veniturile salariale din domeniul sănătăţii ar putea creşte cu cel puţin 5%, începând de anul viitor, însă este nevoie de o mai bună gestionare a fondurilor existente, dar şi de identificarea unor surse proprii de finanţare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, după întâlnirea avută cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Muncii şi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

'Am început negocierile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru rediscutarea şi completarea Regulamentului de sporuri şi a revizuirii unor inechităţi salariale apărute în sistem din cauza creşterii salariului minim

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Medici de la un spital din oraşul Hyderabad (sudul Indiei) au anunţat că au efectuat o intervenţie chirurgicală pe inima unui fetus, o premieră în India. Mama copilului are 25 de ani, a informat vineri presa locală citată de agenţia Xinhua.

Doctorii de la Care Hospital au spus că intervenţia chirurgicală asupra inimii fătului a fost necesară pentru corectarea unei afecţiuni grave, fără leac după naşterea copilului.

"La 25-26 săptămâni, ventriculul stâng a început să se deterioreze şi să se contracte. Ne-am dat seama că acest lucru va duce la o afecţiune gravă în cazul în care partea stânga a inimii va

31-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Spitalele mari din Capitală au înregistrat până vineri foarte multe solicitări pentru urna mobilă la alegerile prezidenţiale care vor avea loc duminică.

Astfel, potrivit reprezentanţilor unităţilor medicale, au depus cereri până în prezent pentru a vota cu urna mobilă pacienţi de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalului Elias, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, Bogdan Opriţa, a afirmat că până vineri şi-au manifestat dorinţa de a vota cu urna mobilă aproximativ 300 de pacienţi, însă numărul acestora ar putea creşte în cursul zilei de sâmbătă.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a declarat

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Pacientul de 60 de ani adus joi seară la Institutul "Matei Balş" de la Spitalul Judeţean Constanţa are malarie, a declarat vineri pentru AGERPRES managerul institutului, Adrian Streinu Cercel.

El a precizat că analizele au confirmat că pacientul are malarie.

Pacientul va fi ţinut sub tratament la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş".

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a declarat joi pentru AGERPRES că un bărbat din Constanţa, sosit recent dintr-o ţară africană, va fi dus joi la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, adăugând că suspiciunea de Ebola în cazul lui este extrem de mică,

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Un sugar de numai câteva zile a murit joi seara, după ce a fost externat din maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi împreună cu mama lui, deşi avea clavicula ruptă.

Mama nou-născutului, Carmen Dărăbană, de 20 ani, din comuna Suhurlui, judeţul Galaţi, a declarat că a născut în mod natural în noaptea de duminică spre luni, la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi. În tipul naşterii, băieţelul s-a ales cu clavicula ruptă, medicii aplicându-i doar un bandaj elastic.

Femeia a spus că a cerut să fie trimisă cu copilul la Spitalul de Pediatrie pentru un control de specialitate, dar nimeni nu ar

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Ovidiu Bojor, doctor în farmacie şi specialist în fitoterapie, s-a născut la 1 noiembrie 1924, la Reghin, judeţul Mureş.

A absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti (1950). În 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: ''Contribuţii la studiul ciupercii Claviceps purpurea''. Este considerat fondatorul fitoterapiei moderne în România.

Încă din 1952, Ovidiu Bojor desfăşoară o bogată activitate de cercetător ştiinţific, atât în România, cât şi în străinătate. În perioada 1978-1985 a lucrat ca expert al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, iar între anii 1984-1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. Timp

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Diferenţele genetice au un rol major în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor bolnavi de Ebola, conform unui nou studiu, realizat la Universitatea Washington din Seattle, care încearcă să explice de ce unii bolnavi supravieţuiesc infectării cu temutul virus al febrei hemoragice, informează Reuters.

În cadrul studiului au fost analizate reacţiile la virusul Ebola ale unor cobai obişnuiţi, prin comparaţie cu reacţiile diverse ale unor cobai obţinuţi prin selecţie genetică. Oamenii de ştiinţă au crescut opt categorii de şoareci cu bagaje genetice diferite, categorii considerate reprezentative pentru diversitatea genetică umană.

Simptomele observate la aceşti şoareci, după infectarea lor cu o

31-10-2014
Tip stire
Stiri externe

China va trimite în Liberia o unitate medicală de elită din cadrul Armatei populare de eliberare (APE) pentru a contribui la eforturile de combatere a epidemiei de Ebola din Liberia, a anunţat vineri Ministerul chinez de Externe, transmit Xinhua şi Reuters.

China va construi în Liberia un centru de tratament cu 100 de paturi, prima astfel de facilitate din cele trei ţări africane cele mai afectate de Ebola care va fi construită şi gestionată de alt stat, a precizat Lin Songtian, director general al Departamentului pentru relaţiile cu Africa din MAE de la Beijing.

Centrul va începe să funcţioneze peste circa o

31-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat vineri că proiectul înfiinţării unui centru de radioterapie oncologică pentru adulţi pe lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) se va materializa, după ce o companie şi-a exprimat intenţia de a realiza o astfel de investiţie până la sfârşitul anului viitor.

Nechifor a spus că echipa managerială a SJU Suceava a avut deja discuţii cu reprezentanţii acestei companii private, urmând ca în perioada imediat următoare la unitatea spitalicească să fie trimisă şi o scrisoare de intenţie oficială cu privire la realizarea acestei investiţii.

"Suntem informaţi că în scurt timp vom primi o scrisoare de

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa a avut loc, vineri, prima intervenţie chirurgicală realizată prin metoda 'laparoscopie urologică', aparatura fiind achiziţionată prin finanţarea acordată de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

'Urologia a devenit, astfel, o secţie fanion a judeţului Caraş-Severin. Dacă medicul primar urolog Iosif Secăşan a dezvoltat chirurgia urologică endoscopică, medicul urolog Gheorghe Beg, şeful secţiei, a pus în funcţiune chirurgia urologică laparoscopică, respectiv, un alt tip de abordare a patologiei, pentru care Consiliul Judeţean a avut o contribuţie de aproape 240 mii euro', a declarat directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Dumitru Secăşan.

Prezent la inaugurarea noii aparaturi a fost

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, s-a întâlnit joi cu reprezentanţii SANITAS pentru a stabili în comun soluţii pentru creşterea veniturilor în sistemul sanitar şi a calităţii actului medical.

"Suntem în dialog cu reprezentanţii SANITAS pentru că avem acelaşi scop comun, creşterea calităţii actului medical şi în acelaşi timp asigurarea celor mai bune condiţii pentru personalul medical. Vom lucra împreună nu doar pentru creşteri salariale, ci şi pentru dezvoltarea profesională a angajaţilor din sistem şi îmbunătăţirea managementului în spitale", a declarat Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Discuţiile, la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii,

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' (UVVG) din Arad găzduieşte cea de-a II-a ediţie a Şcolii de toamnă intitulată 'Şcoala de Studii avansate în tendinţe moderne şi tehnici de cercetare a biologiei cancerului' (Advanced school în modern trends and techniques în cancer biology), eveniment ştiinţific organizat la acest final de săptămână, împreună cu Universitatea din Szeged şi Centrul de Cercetări Biologice din acelaşi oraş ungar, a anunţat Anca Hermenean, prorector al UVVG.

'Spre surprinderea noastră, numărul de înscrieri a fost mai mare decât ne-am fi aşteptat. Am avut înscrişi studenţi ai Facultăţii de Biologie şi Medicină din cadrul UVVG, doctoranzi ai şcolilor

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Brittany Maynard, americanca bolnavă de cancer în fază terminală care a emoţionat SUA anunţând că şi-a planificat moartea pe 1 noiembrie, şi-a amânat sinuciderea asistată pentru a mai petrece puţin timp cu cei dragi, informează vineri agenţia EFE.

"Încă mă simt suficient de bine (...), încă pot să râd şi să zâmbesc cu familia şi prietenii şi nu este momentul potrivit", a explicat tânăra de 29 de ani într-un videoclip postat pe internet. Ea a adăugat însă că se simte tot mai rău pe zi ce trece.

Cazul Maynard a avut un puternic ecou mediatic în SUA şi a redeschis dezbaterea privind

31-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Ambasadoarea SUA la ONU, Samantha Power, a declarat joi că a remarcat 'primele semne tangibile' că Ebola poate fi învinsă, după un turneu în ţările africane afectate de virus, transmite AFP.

Ajutorul internaţional şi eforturile autorităţilor locale vizând combaterea epidemiei 'au început să salveze vieţi şi oferă primele semne tangibile că virusul poate şi va fi învins', a afirmat Samantha Power în cadrul unei conferinţe la institutul american German Marshall Fund de la Bruxelles.

'Trăim un moment istoric. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză de sănătate publică din istorie', a adăugat ambasadoarea americană, în condiţiile în care virusul febrei hemoragice a

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

O serie de deficienţe au fost constatate la controlul igienico-sanitar de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba la grădiniţa din municipiul Sebeş de unde provin cei 14 copii şi doi angajaţi internaţi, de joi, cu simptomatologie specifică toxiinfecţiei alimentare.

Astfel, se folosesc farfurii şi căni de plastic care nu pot fi dezinfectate, laptele consumat şi boia de ardei au fost achiziţionate direct de la producător pe borderou de achiziţii şi fară certificate de conformitate, iar la meniurile servite miercuri au fost constatate mai multe neconformităţi - nu au fost avizate de niciun cadru medical, la ciorba de cartofi s-a

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Cea de-a V-a ediţie a "Galei Sănătăţii", un eveniment de marcă, având tradiţie în recunoaşterea valorilor din domeniul medical, va premia şi în acest an realizările deosebite, în data de 18 decembrie, la Palatul Parlamentului.

Organizatorii galei sunt Sănătatea Media Group şi Primăria Sectorului 5.

"Gala Sănătăţii este o manifestare de anvergură, care creează o imagine complexă în sfera domeniului sănătăţii. Toate realizările importante din 2014 şi toţi cei care au obţinut rezultate remarcabile în activităţi din domeniul medical, în acest an, vor intra în competiţie pentru premiile Galei. Gala Sănătăţii se distinge în peisajul evenimentelor din domeniul sănătăţii prin faptul că

31-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Veniturile obţinute din aşa-zisa 'taxă pe grăsimi' totalizează peste 55 de miliarde de forinţi (178 milioane de euro) de la introducerea ei în Ungaria, a relatat joi cotidianul Magyar Nemzet, preluat de agenţia ungară de presă MTI.

Taxa pe alimentele şi băuturile considerate nesănătoase, cu conţinut ridicat de zahăr, sare, carbohidraţi şi cafeină, a fost introdusă în septembrie 2011.

Scopul urmărit de autorităţile ungare a fost de a promova obiceiuri alimentare mai sănătoase şi producerea de alimente mai sănătoase, dar şi de a asigura o sursă suplimentară de finanţare pentru programele de îngrijire a sănătăţii.

Veniturile obţinute din această taxă, alături de alte

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

O analiză a primelor cazuri de îmbolnăvire cu Ebola diagnosticate în Sierra Leone contribuie la elucidarea condiţiilor în care unii dintre pacienţi reuşesc să învingă boala, oamenii de ştiinţă susţinând că un rol important pentru supravieţuire îl au vârsta pacientului şi rata de multiplicare a virusului în organismul contaminat, transmite Reuters.

Studiul, publicat miercuri, constă în analiza datelor medicale provenind de la 106 pacienţi diagnosticaţi cu Ebola la Spitalul Guvernamental Kenema din Sierra Leone, în perioada 25 mai - 18 iulie.

"Aceasta este prima dată când am putut analiza o cantitate atât de mare de date provenite direct de la pacienţi bolnavi

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, a declarat pentru AGERPRES că un bărbat din Constanţa, sosit recent dintr-o ţară africană, va fi dus joi la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, adăugând că suspiciunea de Ebola în cazul lui este extrem de mică, dacă există.

"Suspiciunea este una extrem de minoră, dacă există. Pacientul vine dintr-o ţară care este anunţată că este liberă de Ebola. Simptomatologia nu este tipică Ebola. Dacă am înţeles corect, este vorba de hematurie şi febră. Nu există alte aspecte care ar trebui să ne facă să ne speriem mai mult. O să îl

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu.

Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare ştiinţifică, anunţate în cursul lunii octombrie.

Spaţiu:

Cometa Siding Spring a trecut prin apropierea relativă a planetei Marte, oferindu-le astronomilor două premiere.

Este prima cometă observată de pe o altă planetă cu ajutorul sondelor aflate pe orbita dar şi asolizate pe Marte, precum şi prima oară când această cometă poate

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Accesul la medicamente orfane este tema principală a ediţiei din acest an şcolii de boli rare pentru jurnalişti, ce va fi organizată la Centru pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo Zalău, la iniţiativa Doricăi Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare România şi a Alexandrei Mănăilă, jurnalist medical.

"Ne propunem o întâlnire între jurnalişti, experţi ai întrebărilor deştepte, reprezentanţi ai medicilor, autorităţilor publice din domeniul sănătăţii, companiilor farmaceutice şi pacienţi cu boli rare. Care este cea mai rară boală rară? Este publicul interesat să cunoască bolile rare? Merită să investim pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor pacienţi rari? Medicamentele orfane şi

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Primul ţesut stomacal uman funcţional în format 3D a fost creat într-un laborator de către oamenii de ştiinţă de la Cincinnati Childrens Hospital Medical Center folosind celule stem pluripotente, conform unui studiu publicat în revista Nature citat de business-standard.com.

Acest tip de celule umane care se pot transforma în orice tip de celulă din organism au format o versiune în miniatură a stomacului.

În colaborare cu cercetătorii de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Cincinnati, ei au folosit mini-stomacuri generate în laborator (numite organoide gastrice), pentru a studia infectarea cu bacteria Helicobacter pylori, cauza majoră a ulcerului peptic şi a

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Personalul medical implicat în procesul de donare de organe va fi specializat printr-un proiect POSDRU, a anunţat miercuri prof. dr. Irinel Popescu, cu ocazia Congresului Romtransplant.

"Astăzi a fost depus de Academia de Ştiinţe Medicale un program POSDRU care are în vedere instruirea la nivel naţional a întregului personal medical pentru activitatea de donare, de diagnostic al morţii cerebrale, de selectare a donatorilor şi de promovare a donării de organe. Este o activitate coordonată de Academia de Ştiinţe Medicale, care este făcută cu fonduri europene, şi noi sperăm să aibă impact", a declarat Irinel Popescu, care a fost preşedinte al Congresului

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) solicită includerea fibrilaţiei atriale drept o prioritate în cadrul strategiei naţionale de sănătate şi îmbunătăţirea condiţiilor de informare a pacienţilor, de diagnosticare şi de acces la tratament eficient conform standardelor internaţionale, a declarat joi pentru AGERPRES preşedintele asociaţiei, Vasile Barbu.

Potrivit acestuia, fibrilaţia atrială va fi inclusă în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament compensat 100%, în baza protocoalelor terapeutice avizate de Ministerul Sănătăţii. Vasile Barbu a spus că obiectivul final îl reprezintă prevenţia accidentului vascular cerebral determinat de fibrilaţia atrială.

El a reamintit că Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, în parteneriat cu Societatea Română

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Numărul deceselor cauzate de Ebola este de 4.922, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce în Liberia numărul celor morţi din cauza epidemiei de Ebola a fost corectat în scădere cu 300, în timp ce alte 200 de victime au fost adăugate în Sierra Leone, transmite Reuters.

OMS a menţionat că a încercat să clarifice bilanţul după ce s-au constatat multe cazuri eronate de rezultate pozitive la testarea prezenţei virusului Ebola, în realitate fiind vorba de cazuri 'probabile' sau 'suspecte' care ulterior s-au dovedit a nu fi infecţii cu Ebola.

''Mulţi dintre cei care erau 'probabil' infectaţi s-au dovedit

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Gigantul japonez al jocurilor video Nintendo a anunţat joi dezvoltarea unui dispozitiv de monitorizare şi îmbunătăţire a calităţii somnului, ultima miză a companiei pentru a intra în sectorul "eHealth", informează EFE.

Noul aparat, a cărui dată de lansare nu a fost încă stabilită, a fost conceput împreună cu compania americană ResMed, specializată în tehnologie de tratare a tulburărilor somnului, a precizat la o conferinţă de presă preşedintele Nintendo, Satoru Iwata.

Acest dispozitiv reprezintă un pas istoric pentru fabricantul nipon de jocuri video pentru a se lansa pe o piaţă a sănătăţii electronice în creştere, unde au pătruns deja giganţi tehnologici, precum americanul

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

O nouă maternitate a fost dată în folosinţă joi în municipiul Drobeta Turnu Severin, a declarat pentru AGERPRES directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Mehedinţi, dr. Marinică Stoian.

Potrivit acestuia, lucrările de construcţie ale noii maternităţi au durat 25 de ani şi au costat aproximativ 13,5 milioane de euro, sumă la care se mai adaugă încă zece milioane de lei obţinute de Consiliul Judeţean Mehedinţi dintr-un împrumut bancar utilizat pentru dotarea cu mobilier şi aparatură medicală.

"Noua unitate spitalicească dispune de 32 paturi pentru nou-născuţi, 8 paturi pentru terapie intensivă, 50 paturi pentru pediatrie şi 65 paturi pentru obstetrică-ginecologie", a precizat dr.

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat UNPR de Brăila, Marioara Nistor.

Obiectul întrebării: Privatizarea societăţilor în care Ministerul Sănătăţii este acţionar.

Stimate domnule ministru,

Vă prezint o problemă cu care se confruntă foarte mulţi cetăţeni care au acţiuni la unele societăţi în care Ministerul Sănătăţii a fost sau încă este acţionar, sau care funcţionează sub autoritatea ministerului pe care îl conduceţi.

Aceştia sunt nedumeriţi în legătură cu drepturile legate de acţiunile societăţilor respective, respectiv dividendele obţinute, şi susţin că nu au informaţiile necesare referitoare la posibilitatea vânzării acestora.

Practic, acţionarii firmelor respective doresc să cunoască modalitatea de vânzare a acţiunilor deţinute, dar

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 22 de carduri de sănătate au fost refuzate de beneficiari şi au fost returnate către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, pentru că titularii nu au vrut să le primească din motive religioase sau de teama cipurilor, a declarat joi, directorul CJAS Galaţi, Elena Vrabie.

,,În 22 de situaţii, deţinătorii au refuzat să le accepte fie din motive religioase, fie din cauze ce ţin de dorinţa de a nu avea documente cu cip', a spus Vrabie.

Directorul CJAS Galaţi a mai spus că dintre cele peste 400.000 de carduri de sănătate distribuite la nivelul întregului judeţ, au fost

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul american al apărării Chuck Hagel a decis miercuri să plaseze în carantină timp de 21 zile toţi militarii americani la revenirea lor din misiunea din Africa de Vest, unde participă la lupta împotriva epidemiei de Ebola, informează AFP.

Această măsură vizează în prezent doar armata terestră, însă se va aplica de acum înainte 'tuturor militarilor (americani) care participă la lupta împotriva Ebola', a declarat contraamiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-un comunicat.

În prezent, 600 de militari americani sunt desfăşuraţi în Liberia şi o sută în Senegal. Ei nu s-au aflat în contact cu persoanele infectate cu virusul Ebola,

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Numărul cazurilor noi de Ebola a scăzut în Liberia, ţara cel mai mult afectată de epidemie, dar nu se poate afirma deocamdată că epidemia e în regres, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de AFP.

'Numărul de cazuri noi scade' în Liberia, a declarat doctorul Bruce Aylward, şeful serviciului de răspuns operativ al OMS, la o conferinţă de presă susţinută la Geneva, adăugând că se teme ca 'informaţia să nu fie greşit interpretată' şi să se creadă că 'Ebola este sub control' în această ţară. OMS urmează să difuzeze miercuri seară un nou bilanţ al epidemiei, menţionând un

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că în 2014 va fi depăşit numărul de transplanturi realizate anul trecut.

"Rezultatele ne situează pe locul doi în Europa ca progres al activităţii de transplant. Anul trecut, România a avut una dintre cele mai mari creşteri. Am avut 100% creştere. Anul acesta avem cam 110%. Vom depăşi numărul de transplanturi pe care le-am efectuat anul trecut. S-au realizat 100 de transplanturi hepatice, aproape 200 de transplanturi renale, s-au făcut până în momentul de faţă peste 200 de transplanturi de măduvă", a explicat Zota.

Potrivit acestuia, în

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Specialiştii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca au efectuat în acest an şase transplanturi de pancreas, a declarat miercuri directorul institutului, prof. univ. dr. Mihai Lucan.

"Am realizat şase transplanturi de pancreas în acest an. Pacienţii sunt bine. Noi am început activitatea de transplant pancreatic în 2004, însă, din cauza complexităţii acestei activităţi şi greutăţilor financiare pe care le-am întâmpinat - pentru că un bolnav transplantat pancreatic uneori stă şi trei luni în spital, până când îşi restabileşte funcţia la parametri la care poate să fie externat, activitatea a fost aşa de costisitoare - a

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Profesorul belgian Peter Piot, care a descoperit virusul Ebola în 1976, s-a declarat joi extrem de îngrijorat pentru China, care are o comunitate foarte importantă în Africa de Vest, în faţa acestei epidemii care, în opinia sa, ar putea totuşi să înceapă să scadă în intensitate după Crăciun, informează AFP.

'Mii şi mii de chinezi trăiesc şi lucrează în prezent în Africa. Este o situaţie foarte diferită faţă de epidemiile anterioare. Nu este imposibil ca muncitori (infectaţi cu virusul Ebola) să se întoarcă în China', a explicat Peter Piot la un seminar de medicină organizat la Tokyo.

'În spitalele publice din China,

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste 9,7 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi până în prezent, a precizat joi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) prin intermediul unui comunicat remis AGERPRES.

"Conform datelor furnizate de Compania Naţională Poşta Română privind stadiul de distribuire a cardului naţional de sănătate, vă informăm că din data de 19 septembrie şi până în prezent Poşta Română a predat peste 9,7 milioane de carduri de sănătate către asiguraţi. Procesul de predare - primire a cardurilor de sănătate în vederea distribuirii continuă conform organizării interne a CN Poşta Română, în conformitate cu acordul cadru şi contractele subsecvente încheiate cu CNAS

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Chile a devenit miercuri prima ţară din America Latină care cultivă canabis în scopuri terapeutice, transmite AFP.

''Este prima cultură medicinală de canabis autorizată în America Latină. Este un moment istoric pentru ajutorarea celor care suferă'', a declarat Ana Maria Gazmuri, preşedintă a Fundaţiei Daya, cu ocazia ceremoniei de lansare a acestei iniţiative.

După germinarea seminţelor, plantele cele mai solide vor fi mutate pe un teren aparţinând primăriei localităţii La Florida, situată la sud de capitala chiliană.

Prima recoltă este aşteptată pentru luna aprilie, iar după o lună distribuirea gratuită a uleiului din extract de canabis pentru 200 de pacienţi bolnavi de cancer,

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Statul California, din vestul SUA, a dispus miercuri punerea în carantină pentru 21 de zile a tuturor persoanelor ce revin din ţările africane cele mai afectate de Ebola şi care au intrat în contact cu bolnavi de Ebola, relatează AFP.

''Astăzi stabilim un protocol standard la nivel de stat care prevede punerea în carantină pentru cei care prezintă cel mai mare risc de propagare a Ebola. Acest protocol are ca obiectiv să protejeze sănătatea şi securitatea californienilor şi să consolideze măsurile existente adoptate de autorităţile locale de sănătate publică'', a declarat directorul Departamentului de sănătate publică din California, Ron Chapman.

El a

30-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Salariile angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială vor creşte cu 100 de lei brut, de la 1 ianuarie 2015, bugetul pentru plata integrală a drepturilor salariale pentru luna decembrie 2014 fiind asigurat, a declarat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, după întâlnirea avută cu premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

'În urma întâlnirii de astăzi (miercuri - n. r.), la care a participat Biroul executiv al Federaţiei Sanitas, s-a stabilit că salariile angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială vor creşte cu 100 de lei brut, de la 1 ianuarie 2015, fiind

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele american Barack Obama a declarat miercuri că ar mai putea fi semnalate cazuri individuale de Ebola în SUA până la eradicarea epidemiei din ţările din Africa de Vest, transmite Reuters.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că este esenţial ca Statele Unite şi alte ţări să coopereze pentru a stopa răspândirea Ebola încă de la sursa sa - Africa de Vest.

''Până la stoparea epidemiei, am putea încă să vedem în continuare cazuri individuale în America în săptămânile şi lunile următoare. Nu ne putem sigila ermetic'', a spus Obama la Casa Albă.

El a adăugat că sistemul de asistenţă medicală din

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Asociaţia Pro Imunizare relansează portalul de informare www.stopgripa.ro şi propune autorităţilor continuarea implementării măsurilor de eficientizare a programului naţional de imunizare împotriva gripei.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei remis joi, prin intermediul portalului de informare www.stopgripa.ro, românii pot afla cele mai noi informaţii despre gripă şi evoluţia acesteia la nivel naţional şi global.

În acelaşi timp, asociaţia propune autorităţilor continuarea implementării unor măsuri de eficientizare a programului naţional de imunizare împotriva gripei, care să prevină deteriorarea gravă a stării de sănătate a populaţiei ca urmare a îmbolnăvirilor de gripă.

"Avem nevoie de implementarea unor campanii de informare a publicului larg, care

30-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Chirurgia pe creier este una dintre operaţiunile cele mai delicate pe care un medic le poate efectua, însă în curând chirurgii ar putea să coloreze tumorile pentru a le face mai uşor de văzut în integralitatea lor, cu ajutorul unuia dintre veninurile mortale ale naturii, informează BBC.

În confruntarea cu tumorile cerebrale chirurgia este adesea singura modalitate de a elimina cancerul, însă operaţiile pot fi dificile, fiind nevoie de o mână sigură şi de o privire expertă pentru a elimina întreaga tumoare.

Dr.Jim Olson, medic oncolog pediatru şi cercetător la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a dezvoltat o

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Un bărbat de 33 ani, din Galaţi, întors pe 18 octombrie din Guineea Ecuatorială, ţară afectată de epidemia Ebola, a fost trimis marţi, de urgenţă, cu o ambulanţă de la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi către Spitalul Victor Babeş din Bucureşti.

'Este vorba de un pacient care a fost diagnosticat cu malarie la Bucureşti, dar s-a externat pe propria răspundere şi s-a întrors în Galaţi. I s-a făcut din nou rău şi pacientul susţine că el nu crede că ar fi malarie, deoarece a mai avut opt episoade ale bolii şi cunoaşte simptomele. Acum susţine că ar avea o gripă, dar

28-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Un 'vaccin global' efectiv pentru diferitele tulpini ale virusului Ebola va fi disponibil peste aproximativ cinci ani, apreciază Leslie Lobel, cercetător în cadrul Universităţii Ben-Gurion din Israel, potrivit EFE.

De doi ani, Leslie Lobel studiază comportamentul mai multor tulpini ale acestui virus în laboratorul său de la universitatea israeliană, în coordonare cu un institut de cercetări din Uganda, ţară în care călătoreşte de mai multe ori pe an. A fost în luna august 2014 şi va mai merge în noiembrie.

Pornind de la supravieţuitori, cercetătorul analizează modul în care se obţine imunitatea împotriva bolii folosind aşa-numiţii anticorpi monoclonali umani.

'În ultimii patru ani

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Progresul medicinei reprezintă o condiţie sine qua non pentru existenţa societăţii moderne. Activitatea de cercetare în domeniul medical desfăşurată de echipe de oameni de ştiinţă de la diferite laboratoare, centre universitare şi spitale din întreaga lume oferă noi speranţe pentru vindecarea unor maladii considerate deocamdată incurabile.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri şi inovaţii din domeniul medical, ce au fost anunţate în cursul lunii octombrie.

Un nou medicament pentru bolnavii de diabet de tip 2 va putea fi activat exact atunci când este nevoie, prin expunerea unei părţi a pielii la o sursă de lumină albastră, putând să le ofere

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Psoriazisul, boală cu rădăcini genetice şi care nu poate fi vindecată, dar poate fi foarte bine stăpânită prin tratamentele novatoare, debutează la vârste tot mai mici, rata incidenţei cazurilor în judeţul Timiş fiind de circa 2% din totalul populaţiei. Clinica Universitară de Dermato-Venerologie Timişoara a marcat, miercuri, Ziua Mondială a Psoriazisului, printr-o conferinţă cu tema 'Să construim o lume mai bună pentru persoanele cu psoriazis'.

'Nu avem date la zi cu numărul cazurilor de psoriazis din judeţ sau din vestul ţării, dar în jur de 2% din populaţie este afectată. În ultimul timp observ o creştere semnificativă a incidenţei bolii în

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis, incidenţa estimată la nivelul populaţiei României fiind de 2%, arată statisticile Societăţii Române de Dermatologie (SRD).

"Psoriazisul este o boală sistemică, însemnând că are multiple manifestări şi co-morbidităţi, din păcate nu se opreşte doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri şi alte organe. Psoriazisul nu este contagios. 90% dintre pacienţi au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului şi pe genunchi. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, vârsta de debut

28-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Specialişti internaţionali din domeniul reproducerii umane asistate vor participa sâmbătă şi duminică la Bucureşti la cea de-a treia ediţie a Simpozionului BES2014, organizat de Asociaţia Embriologilor şi de Societăţile Române de Medicină Reproductivă şi pentru Fertilitate şi Reproducere Asistată.

Potrivit unui comunicat de presă remis de organizatori miercuri AGERPRES, la eveniment vor participa peste 200 de specialişti români şi străini din acest domeniu.

Totodată, în cadrul evenimentului, acad. prof. dr. Bogdan Marinescu va fi premiat pentru întreaga activitate.

"Suntem preocupaţi şi este obligatoriu să menţionăm că analizele şi previziunile specialiştilor în domeniul demografiei, realizate pe baza datelor statistice, inclusiv a recensământului populaţiei efectuat

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Consumul de canabis este cel mai extins din punct de vedere teritorial în România, în 21 de judeţe, dar cu valori relativ mici faţă de 2012, relevă raportul Agenţiei Naţionale Antidrog. Substanţele noi psihoactive sunt prezente în 20 de judeţe.

Potrivit raportului prezentat miercuri de chestorul de poliţie Sorin Oprea, directorul ANA, prezenţa cocainei pe piaţa românească de droguri este în scădere uşoară în 2013. În zona Bucureşti-Ilfov s-a înregistrat în continuare cel mai mare consum de droguri, urmată de judeţele Iaşi şi Cluj.

"O situaţie importantă a consumului de droguri este înregistrată la nivelul marilor centre universitare sau în judeţele de

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Un prototip de "dronă ambulanţă", care poate transporta un defibrilator în timp record la victimele care au suferit un stop cardiac, a fost prezentat marţi în Olanda, la Universitatea din Delft, transmite AFP.

Echipat cu şase elice, prototipul poate atinge o viteză de 100 km/h şi transporta o greutate de 4 kg. Drona se va deplasa independent, localizând originea unui apel de urgenţă prin utilizarea datelor GPS.

'Circa 800.000 de persoane sunt anual victime ale un stop cardiac în Uniunea Europeană şi numai 8% dintre ele supravieţuiesc', notează într-un comunicat Alec Momont, student belgian în inginerie, care a dezvoltat sistemul.

'Motivul principal este

28-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Un număr de 600 de persoane din judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Alba şi Hunedoara beneficiază de monitorizarea tensiunii arteriale şi urmărirea electrocardiogramei, print-un proiect derulat de Asociaţia de Întrajutorare Caritas.

Potrivit unui comunicat remis de Asociaţia Caritas, noul serviciu, finanţat de Fundaţia Vodafone, este dedicat acelor persoane care nu pot beneficia de asistenţă medicală de specialitate din cauza distanţei mari faţă de oraşe sau de centrele de tratament sau a situaţiei financiare precare.

Măsurarea tensiunii arteriale se face cu ajutorul unor tensiometre care înregistrează datele şi apoi, prin smartphone, datele sunt transmise mai departe către centrul medical Caritas.

'Înregistrarea EKG-ului se face cu

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice prezintă anomalii cerebrale, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista medicală americană Radiology, relatează AFP.

Acest sindrom, numit de asemenea encefalomielită mialgică, se caracterizează printr-o stare de oboseală persistentă ce nu poate fi explicată şi care continuă luni de zile, chiar ani, în pofida repausului.

Considerată maladie neurologică, afecţiunea apare deseori în mod brusc, antrenând o deteriorare rapidă şi importantă a stării de sănătate. Peste un milion de adulţi şi copii sunt afectaţi de această boală în SUA, potrivit Centrelor de control şi prevenire a bolilor (CDC).

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au folosit imagistică prin

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Cardurile de sănătate se vor putea folosi abia din luna aprilie, consideră vicepreşedintele Colegiului Medicilor Olt, Viorel Rădulescu, care a argumentat marţi, într-o conferinţă de presă, că spitalele nu au în prezent cititoare de carduri şi că sunt probleme în privinţa soft-ului care să permită citirea şi utilizarea cardurilor, iar o parte din carduri sunt tipărite greşit.

'Casa Naţională abia a acum a pus la dispoziţia firmelor de soft câte un card să-l încerce ca să vadă dacă e compatibil cu programul. Se fac presiuni ca să cumpărăm cât mai repede aceste cititoare, dar ele vor fi funcţionale după 1 ianuarie.

28-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat marţi intenţia de a se întâlni cu doctori care se întorc din sau pleacă spre ţările vest-africane lovite de Ebola, relatează agenţia RIA Novosti.

'Mâine voi avea ocazia să mă întâlnesc cu doctori sau angajaţi din sectorul public de sănătate care s-au întors deja de la lupta (pe care o duc) împotriva maladiei din Africa de Vest sau care sunt pe cale să plece acolo, nu doar pentru a le mulţumi şi a-i încuraja, dar şi pentru a mă asigura că primim feedback-ul lor', a declarat liderul de la Casa Albă pentru jurnalişti.

Vinerea trecută, Obama

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Ultimele noutăţi cu privire la diagnosticul, tratamentul, prevenirea şi controlul bolilor infecţioase vor fi discutate la cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Microbiologie şi Epidemiologie. Manifestarea este organizată de Societatea Română de Microbiologie şi Societatea Română de Epidemiologie şi va avea loc în perioada 13-15 noiembrie.

Pe parcursul celor trei zile de sesiuni ştiinţifice, profesionişti din toată ţara se vor reuni pentru a dezbate şi a face schimb de experienţă pe marginea unor probleme stringente care ameninţă sănătatea publică, la nivel mondial şi naţional. Astfel, vor fi discutate provocările actuale în diagnosticul şi epidemiologia bolilor transmisibile şi netransmisibile cu

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Aladin Georgescu, a declarat miercuri că în infrastructura spitalicească a noii maternităţi din Drobeta Turnu Severin s-a investit, în ultimele aproximativ cinci luni din acest an, suma de 10 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, banii provin dintr-un împrumut contractat la BRD, pe o perioadă de zece ani, CJ Mehedinţi având obligaţia să returneze lunar 500.000 lei.

"Creditul respectiv ne-a fost necesar pentru dotarea cu mobilier şi echipamente medicale a maternităţii. O investiţie asemănătoare a făcut şi Ministerul Sănătăţii", a precizat Georgescu.

Capacitatea noului bloc materno-infantil va fi de 160 de paturi şi în incinta lui

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Bărbatul de 33 de ani din Galaţi care a fost adus marţi cu o ambulanţă la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti nu are Ebola, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Simina Florescu.

Potrivit medicului, starea pacientului este relativ bună, urmând să fie evaluat din toate punctele de vedere în cursul acestei zile.

Pacientul s-a întors pe 18 octombrie din Guineea Ecuatorială, ţară afectată de epidemia de Ebola şi a fost trimis marţi de urgenţă cu o ambulanţă de la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi către Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti.

'Este vorba de un pacient care a fost diagnosticat

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 80 de persoane care au suferit intoxicaţii alimentare în urma consumului de ciuperci au fost internate, în această lună, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare.

"A fost o situaţie explozivă, iar într-una dintre zile au ajuns în spital 40 de persoane cu dureri acute după ce au consumat ciupercile culese din pădure. Majoritatea pacienţilor internaţi au spus că recunosc ciupercile comestibile, însă din curiozitate au pus mâna şi pe cele sălbatice. Presupunem că în acel moment sporii de pe ciupercă au fost absorbiţi de organism, fie continuând să culeagă alte ciuperci, sporii s-au aşezat şi

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Deputatul PNL Maria Grecea dezaprobă inutilitatea cardurilor de asigurat de sănătate

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PNL de Braşov, Maria Grecea.

Obiectul întrebării: Imposibilitatea folosirii cardurilor de asigurat de sănătate.

Stimate domnule ministru,

Distribuirea cardurilor de asigurat de sănătate este un proces fără vreun efect benefic pentru starea de sănătate a populaţiei României.

Afirmaţia este susţinută de medicii braşoveni, care subliniază că informatizarea sistemului de sănătate nu are nici o şansă să fie realizată în mod concret în favoarea pacienţilor, drept pentru care acest demers extrem de costisitor devine inutil.

Ca de obicei în ultimii ani, în sănătate sunt propuse şi finanţate

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu au anunţat, miercuri, rezultatele necropsiei bebeluşului de doar o lună de zile decedat, în noaptea de luni spre marţi, în urma unui stop cardio-respirator, micuţul suferind de o infecţie la intestine.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu-Jiu, Ramona Oprea, rezultatul anatomopatologic a arătat că bebeluşul suferea de gastroenterită ulcerativă cu adenită mezenterică, problemă care nu a putut fi depistată în spital de către medici.

"A fost stabilit rezultatul anatomopatologic al copilului. S-a pus diagnosticul de gastroenterită ulcerativă cu adenită mezenterică, ileus mecanic, stop cardio-respirator iresuscitabil şi distrofie gradul II. Încă de la internarea în

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 1.600 de gorjeni au fost diagnosticaţi, în ultima săptămână, cu pneumonii şi viroze, numărul lor fiind similar cu cel din săptămâna anterioară, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Piţian.

Potrivit sursei citate, au fost diagnosticate cu viroze peste 1.200 de persoane, în timp de numărul gorjenilor diagnosticaţi cu pneumonie este de aproximativ 400.

"Cele mai frecvente cazuri de îmbolnăviri au fost la copiii din colectivităţi cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, grupă de vârstă unde au fost înregistrate 367 de cazuri de viroze, urmată de grupa de vârstă cuprinsă

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Reprezentanţii IPJ Gorj şi cei ai conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu au demarat, în paralel, două anchete în cazul morţii unui bebeluş de doar o lună de zile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu-Jiu, Ramona Oprea, bebeluşul a fost internat în urmă cu o săptămână la secţia Pediatrie a unităţii medicale cu bronhopneumonie, febră şi gastroenterocolită. În noaptea de luni spre marţi micuţul a decedat însă în urma unui stop cardio-respirator.

"În urmă cu o săptămână, a fost adus în secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean un copil de circa o lună, născut la termen, cu o greutate de 2,800

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 3.093 persoane au fost diagnosticate cu viroze respiratorii şi pneumonii în ultima săptămână de raportare, cu aproximativ 5% mai multe decât în săptămâna anterioară, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea.

Potrivit acestuia, 2.698 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi 395 cu pneumonii.

"Este vorba de o creştere de câteva procente, până la 5%, faţă de perioada anterioară de raportare. S-a înregistrat o creştere şi în ceea ce priveşte numărul gălăţenilor internaţi din cauza complicaţiilor acestor afecţiuni. Categoria de vârstă cea mai afectată de viroze este cea de

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Italia nu ar trebui să permită ca soldaţii americani care revin din Liberia, ţară afectată de epidemia Ebola, să fie plasaţi în carantină pe teritoriul său, a afirmat miercuri guvernatorul regiunii Veneto, unde se află o bază a armatei americane, relatează DPA.

De duminică, 11 soldaţi care au revenit dintr-o misiune din Africa de Vest au fost plasaţi în izolare la baza armatei americane din Vicenza, un oraş din nord-estul Italiei situat la aproximativ 40 de kilometri de Veneţia.

'Sunt uimit ... De ce ar trebui să fim blocaţi cu aceşti soldaţi care sunt în pericol', a declarat guvernatorul regiunii Veneto, Luca

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, conf. univ. dr. Silviu Morariu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional 2% din populaţie suferă de psoriazis, însă acest procent este aproximativ, dat fiind faptul că în prezent există o subdiagnosticare a acestei boli.

"La ora actuală se estimează că în jur de 2% din populaţie ar fi bolnavă de psoriazis. Ceea ce reprezintă al nivel naţional circa 400.000 de pacienţi. Discutăm la ora actuală cu 'se pare', 'se spune", pentru că din statistici reiese şi din studii reiese, nu avem o evidenţă riguroasă. Societatea Română de

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Cartierul Craioviţa Nouă din municipiul Craiova se află în carantină din cauza virusului West Nile, după ce în această zonă au fost depistate două cazuri pozitive de infecţie cu acest virus, transmis prin înţepătura unui ţânţar.

Pe uşa Centrului de Transfuzii Sangvine Dolj se află un afiş care înştiinţează posibilii donatori că dacă locuiesc în cartierul Craioviţa Nouă le este interzis să doneze sânge până pe 30 noiembrie.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Sangvine Dolj, Sevastiana Bran, persoanele care locuiesc în Craioviţa Nouă nu pot dona sânge. 'Persoanele din Craioviţa Nouă nu pot dona sânge. Cartierul este în carantină din cauza virusului

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Consumul a trei pahare de lapte pe zi poate duce la moartea timpurie, avertizează oamenii de ştiinţă, citaţi de The Daily Telegraph.

Laptele a fost mult timp recomandat de medici şi nutriţionişti pentru creşterea aportului de calciu şi păstrarea unor oase puternice, însă o nouă cercetare sugerează că acesta face prea puţin pentru întărirea oaselor şi poate dubla riscul unui deces timpuriu.

Un studiu realizat pe 61.000 de femei şi 45.000 de bărbaţi timp de 20 de ani a descoperit că la persoanele care au consumat cel mai mult lapte nu s-a constat o reducere a numărului de oase rupte, iar pentru

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Principala cauză a fibrilaţiei atriale în 2014 este hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială fiind determinată de mai multe afecţiuni, printre care boala cardiacă ischemică şi boli pulmonare cronice, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, cardiologul Anca Dan de la Societatea Română de Cardiologie.

"Domeniul aritmiilor este cel mai puţin cunoscut domeniu pentru public. Ritmul normal al inimii este de 60-100 bătăi pe minut. Orice anomalie de regularitate şi frecvenţă se numeşte aritmie. Fibrilaţia atrială înseamnă că inima are un ritm complet dezordonat. Fibrilaţia atrială poate fi şi marca altor boli. Sunt persoane cărora nu li se depistează cauza fibrilaţiei. Principala cauză

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste o sută dintre unităţile de învăţământ din Caraş-Severin funcţionează, şi în acest an, fără autorizaţii sanitare, în general din cauza lipsei apei potabile curente şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare, a declarat, miercuri, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din judeţ, Dragoş Luca, la şedinţa Comisiei de Dialog Social, condusă de subprefectul Nicolae Miu Ciobanu.

În judeţul Caraş-Severin funcţionează un număr de 446 de unităţi de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal, din care 335 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, o unitate deţine autorizaţie sanitară de funcţionare cu plan de conformare, iar 110 unităţi de învăţământ nu deţin aceste autorizaţii.

Inspecţia Sanitară din cadrul

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Plasarea în carantină în SUA a unei infirmiere care nu avea niciun simptom al febrei Ebola a provocat o vie polemică.

Acest procedeu ce vizează stăvilirea unei epidemii există încă dinainte de Evul Mediu, dar dacă este utilizat în mod abuziv, poate antrena efecte contrare, avertizează Howard Merkel, director al centrului de studii privind istoria medicinei (Center for the History of Medicine) din cadrul Universităţii Michigan.

Epoci de-a rândul s-a recurs pe scară largă la plasarea în carantină, însă această practică a fost deseori utilizată în mod abuziv ca instrument politic şi social, afirmă Howard Merkel, într-un interviu publicat miercuri de AFP,

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Regulile impuse în unele state care interzic ca voluntarii din domeniul medical care au fost în misiuni în Africa de Vest şi s-au infectat cu Ebola să revină în ţările lor au fost respinse miercuri de cancelarul german Angela Merkel, relatează DPA.

'Pentru noi în Germania este important să le dăm siguranţă voluntarilor. În cazul în care sunt infectaţi, pot reveni acasă pentru a primi un tratament medical adecvat', a declarat Angela Merkel, după o reuniune cu preşedintele din Haiti, Joseph Martelly, aflat în vizită în Germania.

'Certitudinea pentru cei care sunt expuşi unui mare risc în ţările afectate este o recompensă

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Canabisul reprezintă 80% dintre capturile de droguri din Europa iar internetul a căpătat un rol important în creşterea consumului de stupefiante, potrivit Raportului european 2014 privind drogurile publicat miercuri.

"Anual, în Europa se raportează circa un milion de capturi de droguri ilegale. Două treimi din capturi au provenit din două ţări, Spania şi Regatul Unit, iar mai reduse din Germania, Belgia, Italia şi patru ţări nordice", a precizat Eoghan Quigley, analist ştiinţific în domeniul politicilor antidrog din cadrul European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), cu ocazia prezentării raportului.

El a spus că procentul ridicat de capturi de canabis reflectă

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

O campanie de informare şi educare medicală a populaţiei privind psoriazisul, denumită "Apropierea nu este contagioasă!", a fost lansată, miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.

Campania, care urmăreşte ca bolnavii de psoriazis să fie integraţi social, să nu fie discriminaţi, să primească sprijin moral din partea celor din jur şi un tratament medical corect, va dura câteva zile, iar, la nivel naţional, se va desfăşura în 8 centre mari de dermatologie din ţară: Cluj Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara, alături de Bucureşti.

"Încercăm să ajutăm, pe cât putem, pacienţii cu psoriazis, ne implicăm în aceste campanii. Mesajele

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 4 milioane de lei, economii făcute de Consiliul Judeţean (CJ) şi instituţiile din subordine, la care se adaugă două milioane de lei venite de la bugetul de stat, au fost dirijaţi către cele şase spitale din subordinea CJ Braşov.

Rectificarea bugetară a fost aprobată miercuri, în şedinţa ordinară a CJ Braşov.

"Este vorba în total de 6,5 milioane de lei, sumă care a avut o serie de priorităţi. În primul rând, pentru cele şase spitale publice de care noi suntem responsabili, cu sume mai mari pentru Spitalul Clinic de Pediatrie şi pentru Maternitate, unde sunt lucrări de reabilitare. Restul spitalelor au

29-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Beijingul le va cere persoanelor care se întorc din regiunile afectate de Ebola să stea în carantină la domiciliu timp de 21 zile şi să îşi verifice de două ori pe zi temperatura în cazul în care au intrat în contact cu pacienţi bolnavi de Ebola, a informat miercuri mass-media de stat chineză, relatează Reuters.

În China nu a existat niciun caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul mortal, deşi mai multe persoane suspectate că ar fi contractat virusul febrei hemoragice au fost internate în spital pentru observaţie.

Persoanelor care se întorc la Beijing din regiunile afectate de Ebola li se va lua

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Combaterea maladiei Ebola care afectează Africa de Vest presupune ca personalul medical implicat să fie suplimentat cu 5.000 de oameni, a anunţat marţi preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong-kim, transmite DPA.

''Lucrătorii medicali sunt esenţiali. Avem nevoie de 5.000 de astfel de persoane care trebuie trimise prin rotaţie în misiune'', a spus Jim Yong-kim, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu preşedinta Uniunii Africane, Nkosazana Dlamini-Zuma.

La rândul său, Dlamini-Zuma a menţionat că, pentru prevenirea răspândirii Ebola, Uniunea Africană a mobilizat deja 2.000 de specialişti, în timp ce Ban Ki-moon s-a arătat îngrijorat de ''stigmatizarea'' personalului

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Australia a devenit marţi prima ţară dezvoltată care şi-a închis graniţele pentru cetăţenii din ţările vest-africane cel mai grav afectate de epidemia de Ebola. Autorităţile acestor state consideră că măsura îi stigmatizează pe oamenii sănătoşi şi va face mai dificilă lupta împotriva bolii, informează Reuters.

Interdicţia acordării de vize pentru cetăţenii din Sierra Leone, Liberia şi Guineea a urmat după ce armata americană şi-a plasat în carantină soldaţii întorşi din misiunea de combatere a epidemiei de Ebola, iar unele state americane i-au izolat pe cei care au lucrat voluntar în aceste ţări.

Australia a anunţat şi luni o serie de măsuri ce

29-10-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste 1000 de medici au participat in perioada 22-25 octombrie 2014 la Crystal Palace Ballrooms – Bucuresti, in cadrul Conferintei Nationale de Medicina a Familiei, eveniment organizat de Societatea Academica de Medicina a Familiei. (SAMF).

Creditare: 24 credite EMC (Educatie Medicala Continua). De asemenea, s-au obtinut credite si pentru asistentii medicali, conform OAMGMAMR (Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania). Manifestarea a fost prezidata de Prof. Dr. Adrian Restian - Presedinte SAMF si de Prof. Dr. Dumitru Matei - Presedinte Executiv SAMF, evenimentul reunind numeroase companii farmaceutice, firme de aparatura medicala, reprezentanti mass media precum si personalitati de

29-10-2014
Tip stire
Comunicat de presa

În 2014 se împlinesc 10 ani de când, la 29 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day).
Lansată în 2004, de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Psoriazis (FIAP), este dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică.

În această zi se desfăşoară campanii, manifestări şi evenimente menite să aducă în atenţia publicului larg problematica tuturor persoanelor afectate de această boală.

Tema aleasă pentru 2014 reprezintă un îndemn: "Să construim o lume mai bună pentru persoanele cu psoriazis".

Prin campania desfăşurată pentru a marca această zi se atrage atenţia asupra implicaţiilor pe care le presupune această maladie, severitatea

28-10-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini