Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Noiembrie 2014


Guvernul vine, pe final de an, cu o nouă rectificare, pozitivă, ce vizează plăţi de peste patru miliarde lei, din care mai mult de jumătate pentru plata drepturilor câştigate în instanţă de salariaţii din sectorul bugetar, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

'Rectificarea bugetară pe care am pregătit-o pe acest final de an este una pozitivă, cuprinzând plăţi de peste 4 miliarde lei şi o creştere de venituri cu 1,3 miliarde lei. Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu zero, în timp ce deficitul bugetului general consolidat se

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Căpitanul şi cei şase membri ai echipajului cargoului Baris, care a fost remorcat până în insula Creta cu 589 de imigranţi la bord, au fost prezentaţi vineri procurorului din Ierapetra, informează AFP citând surse din poliţia locală.

Cele şapte persoane, cinci sirieni şi doi afgani conform declaraţiilor lor, sunt suspectaţi că au organizat călătoria imigranţilor, care au debarcat joi la Ierapetra, un port din sudul insulei.

Ei riscă să fie urmăriţi penal "pentru punerea în pericol a vieţilor omeneşti" şi "transport ilegal de persoane", conform aceleiaşi surse.

Cargoul Baris, care navighează sub pavilionul insulelor Kiribati şi care ar fi fost echipat în Turcia,

28-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Darius Vâlcov: Guvernul Ponta vine cu o nouă rectificare pozitivă. Plata pe care o facem în acest an vine în ajutorul bugetului de anul viitor

Rectificarea bugetară pe care am pregătit-o pe acest final de an este una pozitivă, cuprinzând plăti de peste 4 miliarde lei şi o creştere de venituri cu 1,3 miliarde lei.

Pentru prima dată, arieratele bugetului de stat şi ale bugetelor locale vor fi egale cu 0, în timp ce deficitul bugetului general consolidat se menţine la 2,2% din PIB. Mai mult, după ce am fost acuzaţi că încheiem anul 2014 cu un excedent bugetar, vreau să clarific

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Donează sânge ! Fii erou !

Cluj-Napoca, 8-12 decembrie 2014

Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj (OSM Cluj) în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj organizează campania' Donează sânge ! Fii erou !'. Persoanele care doresc să doneze sânge sunt aşteptate cu buletinul/ cartea de identitate între 8-12 decembrie 2014, orele 8.00-13:00, la sediul CRTS, str. N.Bălcescu nr. 18.

De 15 ani Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, desfăşoară campanii de donare de sânge. Deficitul de unităţi de sânge şi preparate din sânge necesare salvării vieţii unor bolnavi cu care se confruntă clinicile universitare

29-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor /ANRP/ va primi sume suplimentare de 457 milioane lei pentru plata despăgubirilor stabilite în sarcina instituţiei prin titluri executorii, iar Ministerul Justiţiei - 414,5 milioane lei, în principal pentru plata hotărărilor judecătoreşti având ca obiect drepturi de natură salarială, potrivit proiectului de act normativ pentru a treia rectificare bugetară din 2014.

Alte sume suplimentare au fost propuse a fi alocate pentru Ministerul Public - 208,2 milioane lei, din care 205,8 milioane lei sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de

29-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Editia a 5-a a Marsului si Crosului Casiopeea a însemnat 2700 participanti, 26 de companii înscrise, 30.000 de euro colectati pentru achizitia si donarea a 320 de proteze mamare

Asociatia Casiopeea si prietenii au alergat duminica în parcul Tineretului, pentru a oferi o viata mai buna femeilor cu cancer la sân. Duminica, 28 septembrie 2014, s-a desfasurat a 5-a editie a Crosului Casiopeea Bucuresti.

Peste 2700 de persoane au luat startul la cele 4 categorii ale competitiei (copii, adolescenti, adulti si marsul familiei). De la mic la mare, toti cei înscrisi au parcurs traseele stabilite de organizatori iar primii ajunsi la linia

30-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Ziua mondială de luptă împotriva SIDA (World AIDS Day) se marchează anual la 1 decembrie.

În fiecare an, tema zilei este aleasă de Comisia Mondială pentru SIDA, după consultări cu specialişti, organizaţii şi agenţii guvernamentale implicate în prevenirea şi tratarea HIV/SIDA. Pentru perioada 2011-2015, tema propusă pentru campaniile desfăşurate la nivel mondial este "Ajungerea la zero".

În 2014, cu prilejul marcării Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează noi orientări privind administrarea tratamentelor cu antiretrovirale şi utilizarea antibioticului cotrimoxazol pentru a preveni infecţiile legate de HIV. În 2013, 13 milioane de persoane, un număr record, au fost

28-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenţia vineri că virusul Ebola poate supravieţui în lichidul seminal al bărbaţilor convalescenţi trei luni de la dispariţia simptomelor febrei hemoragice, relatează EFE.

Patru studii care au investigat persistenţa virusului Ebola la un grup de 43 de pacienţi convalescenţi au relevat prezenţa virusul în lichidul seminal a trei bărbaţi după 40, 61 şi chiar 82 de zile de la dispariţia simptomelor febrei hemoragice.

"Ca urmare a puterii de transmitere a virusului pe cale sexuală, în această perioadă (convalescenţă), pacienţii trebuie să menţină o bună igienă personală după masturbare şi să se abţină de la orice

28-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Un vaccin experimental contra Ebola elaborat în SUA a trecut cu succes primele teste pe oameni, fără a produce reacţii secundare grave, anunţă joi EFE şi AFP.

Conform unui studiu publicat în revista 'New England Journal of Medicine', testele clinice au început în luna septembrie, au fost efectuate pe 20 de voluntari, iar rezultatele lor sunt suficient de promiţătoare pentru a justifica o a doua etapă, cu mii de participanţi, în Africa de Vest, regiune în care s-a declanşat şi care este cea mai afectată de actuala epidemie de Ebola.

Vaccinul folosit - ChAd3, dezvoltat de Institutul de Alergii şi Boli Infecţioase

27-11-2014
Tip stire
Stiri externe

O infirmieră cehă a fost inculpată sub acuzaţia de a fi otrăvit cu doze masive de potasiu şase pacienţi în ultimii patru ani, au raportat joi responsabili din cadrul justiţiei.

Identificată de presă ca Vera Maresova, în vârstă de 50 de ani, ea a fost iniţial acuzată în august de un singur omor comis în luna iunie.

În timpul anchetei, procurorii au extins actul de acuzare la alte cinci cazuri de pacienţi care au murit în timp ce ea se ocupa de ei într-un spital din Rumburk, la circa 100 km nord de Praga.

"Suspecta este acum inculpată cu şase capete de acuzare

28-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Corpul de control al ministrului Sănătăţii va efectua controale la Spitalul Municipal Oradea, judeţul Bihor, şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Roşiori de Vede, judeţul Teleorman, după finalizarea celor două anchete distincte ale DIICOT şi DNA, informează reprezentanţii instituţiei.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat joi 67 de percheziţii în Oradea şi în judeţul Bihor, la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea - Secţia Oncologie şi la mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie.

Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări formate din 50 persoane, specializată în evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.

Potrivit unui comunicat

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Numărul apelurilor la Tel Verde Stop Fumat a crescut de la aproximativ 800 în 2007 la 9.996 în anul 2013, potrivit unui comunicat de presă al Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti, care coordonează acest program.

De asemenea, au fost 8.419 apeluri în primele nouă luni ale anului 2014.

Conform sursei citate, cea mai importantă creştere s-a înregistrat în anul 2012, o dată cu introducerea posibilităţii ca numărul să fie apelat şi din reţelele mobile: de la 1.680 apeluri în 2011, la 4.327 în 2012.

Bărbaţii sunt cei mai interesaţi de a afla informaţii despre renunţarea la fumat. Astfel, în anul 2013 au

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

În România sunt aproximativ 4,4 milioane de persoane care fumează zilnic şi 8% dintre acestea declară că vor să se lase de fumat în următoarea lună, relevă un studiu dat publicităţii vineri de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti.

9,6% dintre cei care au încercat cel puţin o dată să renunţe la fumat în ultimul an au apelat la metode farmacologice - chiar dacă oamenii au devenit mai informaţi, iar unii au devenit mai încrezători în eficienţa tratamentului medicamentos ca urmare a contactului cu o persoană care s-a lăsat de fumat cu ajutorul Programului Stop Fumat, arată sursa citată.

În anul 2012,

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 45 de elevi de liceu au şansa de a face cunoştinţă cu arta, în cadrul unor ateliere de creaţie ca teatru, dans, muzică şi pictură organizate de reprezentanţii filialei ieşene a Crucii Roşii în cadrul proiectului caritabil "Arată că îţi pasă".

Melania Buzdugan, coordonatorul proiectului, a declarat că acesta vizează atât un obiectiv cultural, de a oferi şansa copiilor să cunoască tainele artei, îndrumaţi de profesionişti şi specialişti în domeniu, şi unul caritabil, de a-l ajuta pe Moş Crăciun să ajungă şi la copiii de la Complexul de Servicii Comunitare - Centrul de Plasament Bucium.

"Rezultatele acestor ateliere vor

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Gigantul internetului Google a pus la punct "o lingură inteligentă" pentru a-i ajuta pe cei cărora le tremură mâinile din cauza bolii Parkinson, a informat într-un comunicat compania, citată vineri de EFE.

"Vrem să ajutăm aceşti oameni în viaţa lor de zi cu zi şi sperăm să ajutăm la înţelegerea mai bine a acestei boli pe termen lung", a explicat într-un comunicat Katelin Jabbari, purtător de cuvânt al companiei californiene.

Google a achiziţionat recent firma Lift Lab, însărcinată cu dezvoltarea acestei "linguri inteligente". Tehnologia folosită la designul acestei linguri detectează tremurul mâinii şi face ajustări instantanee pentru a menţine echilibrul şi a

28-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienţi cu vârste mici având această boală în evoluţie sau remisiune, a declarat vineri într-o conferinţă şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, dr. Monica Dragomir.

Potrivit acesteia, aproximativ 200.000 de cazuri noi apar anual la nivel mondial, incidenţa fiind între 8 şi 16 cazuri noi la 100.000 de copii.

"În România, în 2005, incidenţa era de 9,5 cazuri noi la 100.000 de copii. Cancerul la copil este o boală rară, el prezintă sub 2% din toate cancerele. Conform centrului

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Bolile cardiovasculare rămân cea mai frecventă cauză de deces în Germania, a anunţat joi Biroul Federal de Statistică /Destatis/, relatează agenţia Xinhua.

Un total de 893.825 de persoane au murit în Germania în 2013, ceea ce reprezintă o creştere de 2,8% comparativ cu un an mai devreme, a declarat Destatis.

Ca şi în anii precedenţi, cea mai frecventă cauză de deces au fost bolile cardiovasculare, reprezentând 39,7% din totalul deceselor în 2013, un total de 354.493 de persoane.

Reprezentând un sfert din totalul deceselor, cancerul a fost a doua cauză cea mai frecventă de

28-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Asociaţia MAME a inaugurat Centrul Steluţelor, un centru de suport şi recuperare destinat copiilor bolnavi de cancer şi alte boli grave, unde aceştia vor beneficia, în mod gratuit, de consiliere psihologică individuală şi de grup, kinetoterapie, ateliere de terapie emoţională prin artă şi joc, precum şi de activităţi educative şi de socializare.

"De-a lungul celor 5 ani de existenţă, Asociaţia MAME a derulat proiecte menite să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu probleme grave de sănătate şi a copiilor care provin din medii defavorizate. Experienţa ne-a arătat că, pentru a facilita vindecarea în cazul unor afecţiuni grave, este foarte important

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Vasile Sârbu, fost prorector al Universităţii "Ovidius" din Constanţa, întrucât a deţinut simultan şi o altă funcţie.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis vineri AGERPRES, Vasile Sârbu, în perioada 24 noiembrie 2011 - 2 aprilie 2012, a exercitat, simultan cu funcţia de prorector, şi funcţia de director al Departamentului de Discipline Clinice Chirurgicale - Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa.

"Astfel, Vasile Sârbu a încălcat atât dispoziţiile art. 214, alin. (1) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora "Funcţiile de conducere [...] de prorector [...] de

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Molecule de ADN fixate pe o capsulă transportată de o rachetă au reuşit să supravieţuiască atât în spaţiul cosmic, cât şi - fapt şi mai surprinzător - la reintrarea rachetei în atmosfera terestră, în pofida temperaturilor foarte înalte, potrivit unui studiu dat publicităţii miercuri, preluat de AFP şi ziarul spaniol 'ABC'.

După după zborul spaţial, reintrarea în atmosferă şi aterizare, moleculele de ADN erau intacte, în acelaşi loc în care fuseseră fixate. Aceasta însă nu a fost singura surpriză: cea mai mare parte a moleculelor supravieţuitoare erau în continuare capabile să transmită informaţie genetică unor celule.

'Acest studiu furnizează dovezi experimentale în

27-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Facultatea de Medicină din Iaşi, una dintre cele mai vechi şi renumite din ţară, a fost înfiinţată la 30 septembrie 1879, în condiţiile în care, în urma Războiului de Independenţă, existau foarte puţine cadre medicale. La această dată, Parlamentul de atunci al Regatului României a votat bugetul şi programul didactic al noii instituţii.

Cursul inaugural de anatomie a fost ţinut de Dr. Leon Scully, la 1/13 decembrie al aceluiaşi an.

Restul disciplinelor studiate erau predate în cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii.

Ulterior, au fost înfiinţate alte două instituţii ce completau aria pregătirii medicale - Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Medicină Dentară.

În

28-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea a efectuat joi o dezinfecţie în cadrul Colegiului Alexandru Lahovary, după ce un elev de clasa a X-a a fost diagnosticat cu TBC, a declarat pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Luminiţa Apostolescu.

"Am fost anunţaţi de un caz de TBC la un copil 16 ani, suspect clinic, apoi confirmat şi care a fost ulterior internat la Spitalul Sf. Andrei din comuna Valea Iaşului, judeţ Argeş. DSP a trecut la testarea tuturor elevilor din clasa cu tuberculină; cei pozitivi vor face în continuare analize şi azi am efectuat operaţiunea de dezinfecţie a

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Comisia Europeană a început un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar pentru combaterea epidemiei de Ebola în Africa, care include şi mobilizarea a 5.000 de medici şi a "mii de îngrijitori", a declarat pentru AFP o sursă europeană.

Comisarii europeni Christos Stylianides (dezvoltare) şi Vytenis Andriukaitis (sănătate) ar avea contacte în acest sens cu cele 28 de state UE întrucât, dată fiind "gravitatea situaţiei, este necesară o reacţie imediată", a adăugat această sursă.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, într-o postare pe Twitter. "Am făcut apel la miniştrii din 14 state membre, le-am cerut să trimită

26-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Actorul Mircea Albulescu, în vârstă de 80 de ani, se simte bine după intervenţia pe cord pe care a suferit-o la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Alina Lupu, purtător de cuvânt al Institutului.

'După intervenţia chirurgicală pe care a suferit-o, maestrul se simte bine, a fost detubat şi acum putem spune că este bine', a afirmat medicul Alina Lupu.

Actorul, prezent în Timişoara cu comedia 'Bădăranii', s-a prezentat după spectacol, în noaptea de luni spre marţi, la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Judeţean Timişoara, acuzând dureri puternice în zona pieptului. După consultul de specialitate, cu

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Percheziţiile procurorilor DNA vizează o serie de documente de la sfârşitul anului 2009, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Roşiori de Vede, Valerică Cârciumaru.

"E adevărat. Este vorba de documente de la sfârşitul anului 2009. Probabil au legătură cu Teodor Niţulescu. S-au mai făcut controale de acest gen",
a precizat sursa citată.

De asemenea, primarul comunei Trivalea Moşteni, Marius Bocăncilă, a confirmat, pentru AGERPRES, prezenţa oamenilor legii în localitate.

"Sunt controale da. Nu pot să vă dau explicaţii. Până nu îşi fac oamenii treaba nici eu nu ştiu. Ei controlează", a declarat primarul Bocăncilă.

Primarul comunei Vedea a declarat, pentru

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Mai mulţi specialişti chirurgi de elită din România şi Serbia participă, începând de joi, la Sibiu, la cea de-a noua ediţie a Conferinţei româno-sârbe de chirurgie, unde sunt prezentate noutăţile din acest domeniu, conform organizatorilor.

"În perioada 27-28 noiembrie 2014, la Sibiu, va avea loc cea de-a IX-a ediţie a Conferinţei româno-sârbe de chirurgie, manifestare ştiinţifică de o înaltă ţinută, care va reuni elita chirurgiei din Serbia şi România. Conferinţa este organizată de Societatea Română de Chirurgie, Societatea Sârbă de Chirurgie, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova şi Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu, Departamentul de

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 2.800 de carduri de sănătate au fost tipărite pe numele unor persoane decedate din judeţul Olt, potrivit preşedintelui Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Florin Ciocan.

Acesta a anunţat joi că iniţial, printr-un contract încheiat cu Poşta Română, s-a prevăzut distribuirea a 244.688 de carduri naţionale de sănătate. Până acum au fost livrate prin poştă asiguraţilor 221.276 de carduri.

Florin Ciocan a menţionat că au fost returnate CAS Olt de către Poştă un număr de 7.661 de carduri de sănătate pentru destinatarii care nu au fost găsiţi la domiciliu şi nici nu s-au prezentat ulterior la Poştă pentru a le

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Cel mai mare spital de neuropsihiatrie din Moldova, Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, a devenit miercuri, prin Hotărâre de Guvern, Institutul Regional de Psihiatrie Socola Iaşi, fiind astfel primul institut de acest fel din ţară.

Lucian Burlea, managerul noului Institut Regional de Psihiatrie Socola din Iaşi, a declarat că este un moment de referinţă în istoria unităţii medicale, precum şi a psihiatriei româneşti şi a celei internaţionale.

"Acest statut va aduce beneficii enorme cercetării în domeniu şi, implicit, în îmbunătăţirea satisfacţiei pacienţilor şi a familiilor aparţinătoare. Astăzi este un nou început, este momentul unor schimbări cu rezonanţă amplă. Le mulţumesc tuturor colegilor

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

România a oferit în ultimii 10 ani străinătăţii medici şi cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro, a declarat joi în cadrul unei dezbateri vicepreşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Florian Popa.

"După Revoluţie, în anii 90 s-a observat că procentul celor plecaţi şi celor care voiau să plece din ţară medici era de 60%, aceştia având între 38-40 de ani. În ultimii ani, 60% din medicii care aleg străinătatea au vârste între 42 şi 48 de ani. România a oferit în ultimii 10 ani medici şi cadre medicale în valoare de 600 de milioane de euro. Avem

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Numărul morţilor cauzate de epidemia de febră hemoragică Ebola se ridică la 5.689 dintr-un număr total de 15.935 persoane infectate cu virus, potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dat publicităţii miercuri, scrie AFP.

Precedentul bilanţ al OMS, publicat vineri, anunţase 5.459 de morţi din 15.351 de cazuri. Noul bilanţ se referă la datele primite până pe 23 noiembrie.

Organizaţia consideră că datele acestor bilanţuri sunt subestimate.

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a pornit din Guineea la sfârşitul lui decembrie 2013. Pe 23 noiembrie, în această ţară se înregistrau 1.260 de decese din 2.134 de cazuri.

În

27-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Un proiect de lege privind statutul personalului medical va fi depus cel mai probabil în luna decembrie la Parlament pentru a intra în circuitul legislativ, a declarat joi într-o dezbatere secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc.

"Lucrăm şi vom lansa în curând o iniţiativă legislativă adresată statutului medicilor şi personalului medical prin care lansăm câteva propuneri pentru o dezbatere care suntem convinşi că va fi foarte aprinsă pentru a ameliora acest statut. (...) Noi sperăm ca în decembrie să îl prezentăm la Parlament şi să intre în circuitul actelor legislative", a spus Săndesc.

Potrivit acestuia, una dintre măsurile propuse de

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat joi 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi în judeţul Bihor, la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea - Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi cabinete medicale individuale ale unor medici de familie, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări formată din 50 persoane, specializată în evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente "medicamentelor cu şi fără contribuţie personală

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

O reţea formată din opt firme din judeţul Bihor a provocat un prejudiciu de 2,1 milioane euro la bugetul de stat, evitând să plătească impozitul pe profit datorat bugetului de stat şi TVA, se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).

'Echipele de inspectori din cadrul Direcţiei regionale Antifraudă Fiscală Oradea au asigurat, joi, sprijin de specialitate procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea, în timpul percheziţiilor efectuate pe raza judeţului Bihor şi a municipiului Oradea. Au fost vizate secţia de oncologie a Spitalului Clinic Municipal ^Dr. Gavril

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

O conferinţă cu tema "Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu" va fi găzduită, joi seară, de Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Comunicare a MNAR, transmis AGERPRES, conferinţa va fi susţinută de prof. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală.

Cu această ocazie, în sala dedicată artei brâncoveneşti a Galeriei de Artă Veche Românească va fi expusă o colecţie de vase de farmacie de factură italiană, care datează din secolul al XVII-lea. Obiectele vor rămâne în expunere până

27-11-2014
Tip stire
Comunicat de presa

O echipă de cercetători japonezi a reuşit să corecteze o disfuncţie genetică care provoacă distrofia musculară, cu ajutorul celulelor stem pluripotente induse iPS, care ar putea frâna dezvoltarea acestei maladii, au informat joi mass-media locale citate de EFE.

Cercetătorii de la Centrul iPS al Universităţii din Kyoto (vest) au creat celule stem iPS cu ajutorul celulelor normale extrase de la pacientul afectat grav de distrofie musculară şi au modificat cu succes gena responsabilă de această tulburare degenerativă.

Potrivit studiului publicat de revista de specialitate Stem Cell Reports şi preluat de ziarul Nikkei, deşi metoda trebuie încă perfecţionată pentru a putea fi pusă

27-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste 13.000 de intervenţii au fost înregistrate de la înfiinţarea, în urmă cu cinci ani, a Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Alba, care funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea' din 16 octombrie 2009, prin echipaje ce încadrează ambulanţe pentru prim ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă.

Anul 2014 reprezintă pentru Alba prilejul de aniversare simultană a trei evenimente care au adus modificări importante în ceea ce priveşte creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor acestui judeţ, respectiv împlinirea a 20 de ani de medicină de urgenţă în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, a zece ani

27-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" va începe de anul viitor un program de testare la domiciliu pentru HIV a consumatorilor de droguri injectabile şi a celor care au renunţat la droguri injectabile dar sunt infectaţi, a anunţat miercuri la o conferinţă managerul institutului, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.

El a spus că pentru acest program vor fi achiziţionate şase ambulanţe echipate cu tot ceea ce este necesar pentru testări, iar şase asistente vor face recoltările.

"Sper ca din a doua parte a lunii ianuarie a anului viitor să începem acest program pentru a trata aceşti pacienţi şi a-i monitoriza. Programul va funcţiona numai

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a finalizat marţi reglementările prin care constrânge lanţurile de restaurante să indice numărul de calorii în cazul fiecărui meniu pentru a contribui la combaterea obezităţii în SUA, potrivit AFP.

Aceste noi măsuri ar urma să aibă însemnate consecinţe în materie de sănătate publică, estimează autorităţile federale şi grupuri de protecţie a consumatorilor.

Americanii 'doresc să aibă informaţii clare despre produsele pe care le consumă', a subliniat Margaret Hamburg, comisar FDA (Food and Drug Administration), într-o conferinţă de presă.

Menţionarea numărului de calorii în dreptul meniurilor din restaurante şi băuturilor din aparatele automate constituie 'un pas important

26-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti în colaborare cu Societatea Studenţilor în Farmacie din Bucureşti vor organiza sâmbătă în Parcul Unirii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva HIV/SIDA, un eveniment care are ca scop creşterea gradului de conştientizare a riscului de infecţie cu HIV, dar şi de manifestare a solidarităţii faţă de persoanele deja infectate.

Potrivit unui comunicat de presă al SSMB remis marţi AGERPRES, evenimentul va avea loc între orele 11,00 şi 14,00 şi va consta în realizarea unui lanţ uman sub forma unei fundiţe roşii de mari dimensiuni în centrul Bucureştiului, urmând ca ulterior echipele să distribuie broşuri

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Numărul pacienţilor cu HIV/SIDA în România a ajuns la 12.732, dintre care 524 sunt cazuri noi care au fost depistate în acest an, a declarat miercuri într-o conferinţă managerul Institutului "Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.

"Numărul pacienţilor HIV/SIDA în viaţă este 12.732, din cele 19.906 cazuri înregistrate în perioada 1985-2014, în aceeaşi perioadă fiind înregistrate 6.540 de decese", a afirmat Adrian Streinu-Cercel.

Potrivit acestuia, România are cel mai mare număr de supravieţuitori de lungă durată înregistraţi în grupa de vârstă 19-29 de ani, peste 50 la sută dintre aceştia "aparţinând cohortei cazurilor înregistrate în perioada 1987-1990".

Streinu-Cercel a susţinut că dintre cele 12.732

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri într-o conferinţă că rata de transmitere a infecţiei cu HIV de la mamă la făt a scăzut de la 40 la sută la sub cinci procente, existând şi zone unde această rată este mai mică de unu la sută.

"Am scăzut de la 40 la sută la sub cinci la sută rata de transmitere a virusului HIV de la mamă la făt şi avem zone în care această rată este mai mică de un procent. Ne dorim să fie zero, pentru că ar exista această posibilitate, însă mai sunt multe de făcut

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Directorul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri într-o conferinţă că 72% dintre persoanele infectate cu HIV/SIDA sunt bărbaţi.

Potrivit managerului, în 2014 au fost identificate 114 persoane infectate de la seringi folosite pentru droguri, dar şi 83 de bărbaţi infectaţi în urma sexului neprotejat cu alţi bărbaţi.

"32% dintre cazurile de HIV/SIDA sunt reprezentate de persoane cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani, patru la sută - de cei cu vârsta între 15 şi 19 ani şi alte 15 procente - de pacienţi cu vârsta între 20 şi 24 de ani", a afirmat managerul institutului "Matei Balş".

Potrivit acestuia,

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Prognosticul rămâne foarte rezervat în cazul pilotului militar internat la Spitalul de Arşi din Capitală, deşi "constantele biologice" sunt în parametri aproape normali, a declarat miercuri directorul unităţii medicale, Cristian Niţescu.

Potrivit acestuia, situaţia celuilalt pacient - maistrul militar - este una "relativ bună", acesta fiind operat cu succes miercuri.

"În cursul acestei dimineţi l-am operat pe pacientul Bora Valentin, maistrul militar. A fost un transplant de piele de la el pe ambele mâini, pe dosul mâinilor, cu excizia leziunii de arsuri de gradul trei şi transplantul auto-grefă. Situaţia lui este relativ bună, era detubat înainte de operaţie, sigur că după operaţie

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Ginecologul congolez Denis Mukwege, căruia i-a fost înmânat miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, a denunţat faptul că 'trupul femeii s-a transformat în câmp de luptă' şi 'violul într-o armă de război', informează EFE.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a înmânat premiul în prezenţa europarlamentarilor care s-au ridicat în picioare pentru a-l primi pe activistul care militează pentru drepturile femeilor în Africa. Schulz a subliniat că Mukwege a ajutat 'mii de femei şi de copii să-şi vindece trupurile şi sufletele'.

"Ţara noastră este bolnavă, însă împreună cu prietenii noştri putem să o îngrijim şi o

26-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Un nou dispozitiv tehnologic realizat sub forma unei veste, ce are capacitatea de a transforma în vibraţii cuvintele rostite, îi poate ajuta pe cei care suferă de surditate să perceapă cuvintele într-un mod complet nou, conform unui material publicat de LiveScience.

În întreaga lume trăiesc aproximativ 53 de milioane de oameni care suferă de surditate. Implanturile cohleare pot fi o soluţie pentru unii dintre aceşti pacienţi, însă o astfel de intervenţie este foarte costisitoare, necesită o intervenţie chirurgicală invazivă şi nici nu dau rezultate foarte bune pentru pacienţii mai mari de 12 ani.

Scott Novich şi David Eagleman, neurologi la Colegiul de

26-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Ediţia a 5-a a Marşului si Crosului Casiopeea a însemnat 2700 participanţi, 26 de companii înscrise şi 30.000 de euro colectaţi pentru achiziţia si donarea a 320 de proteze mamare, informează organizatorii acţiunii, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

"Duminică, 28 septembrie 2014, s-a desfăşurat a 5-a ediţie a Crosului Casiopeea Bucureşti. Peste 2700 de persoane au luat startul la cele 4 categorii ale competiţiei (copii, adolescenţi, adulţi si marşul familiei). De la mic la mare, toti cei înscrişi au parcurs traseele stabilite de organizatori iar primii ajunşi la linia de finiş au primit premii importante din partea sponsorilor si organizatorilor. Asociaţia

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Fundaţia pentru SMURD a demarat demersurile pentru construirea la Constanţa a unei baze aero-medicale pentru elicopterul care deserveşte judeţul şi întreaga regiune de sud-est, lucrările urmând să fie realizate cu sprijinul financiar de 600.000 de euro a două companii private.

Fundaţia pentru SMURD precizează, într-un comunicat remis presei, că baza aero-medicală va cuprinde o platformă de aterizare şi un hangar, destinate elicopterului SMURD Constanţa şi unei echipe de minimum şase persoane - piloţi, tehnicieni de aviaţie, salvatori aerieni, pompieri descarceratori şi echipaj medical.

Amplasamentul ales pentru construcţie este un teren ce aparţine Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa - Ministerul Sănătăţii şi care

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Comisia Europeană a început un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar pentru combaterea epidemiei de Ebola în Africa, care include şi mobilizarea a 5.000 de medici şi a "mii de îngrijitori", a declarat pentru AFP o sursă europeană.

Comisarii europeni Christos Stylianides (dezvoltare) şi Vytenis Andriukaitis (sănătate) ar avea contacte în acest sens cu cele 28 de state UE întrucât, dată fiind "gravitatea situaţiei, este necesară o reacţie imediată", a adăugat această sursă.

26-11-2014
Tip stire
Stiri externe

O conferinţă cu tema "Medicină şi cultură în vremea lui Brâncoveanu" va fi găzduită, joi seară, de Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Comunicare a MNAR, transmis AGERPRES, conferinţa va fi susţinută de prof. dr. Octavian Buda, vicepreşedinte al Societăţii Române de Istoria Medicinei şi redactor coordonator al Revistei de Medicină Legală.

Cu această ocazie, în sala dedicată artei brâncoveneşti a Galeriei de Artă Veche Românească va fi expusă o colecţie de vase de farmacie de factură italiană, care datează din secolul al XVII-lea. Obiectele vor rămâne în expunere până

26-11-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Peste 2.700 de medici pleacă anual din ţară şi doar 30-40 se întorc, a declarat marţi la o dezbatere preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae.

"Cea mai gravă problemă a sistemului sanitar rămâne exodul medicilor. Anual pleacă peste 2.700 de medici şi revin doar 30-40 iar în curând spitalele ultramoderne şi bine dotate vor deveni muzee. Ca să oprim medicii în România, trebuie să le redăm demnitatea", a susţinut Astărăstoae.

El a precizat că în 2014 s-a făcut un pas important, acela că medicii nu mai sunt funcţionari publici sau asimilaţi acestora şi şi-a manifestat speranţa ca Legea

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Lista persoanelor care au aşteptat decontarea diferitelor dispozitive medicale către furnizori din partea Casei Judeţene de Sănătate a fost epuizată la nivelul judeţului Caraş-Severin, după ce bugetul a fost suplimentat.

"În acest fel, lista de aşteptare nu mai există. Dacă în 2013, numărul deciziilor medicale aprobate a fost de 1.956, în acest an, până la data de 10 noiembrie s-au aprobat 3.240 de solicitări. Din 2013, pe lista de aşteptare se mai aflau 309 asiguraţi pentru 320 de dispozitive, iar în 2014, până la data de 30 septembrie, 464 de asiguraţi, pentru 480 de dispozitive. Suplimentarea de buget, destinată dispozitivelor medicale,

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

O campanie naţională de informare şi educare cu privire la siguranţa, calitatea şi eficienţa medicamentelor generice a fost lansată miercuri de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), cu sprijinul Ministerului Sănătăţii (MS) şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

"În demararea acestei campanii, am avut în vedere necesitatea îmbunătăţirii cunoştinţelor românilor cu privire la medicamentele generice, care pot genera economii semnificative pentru consumatorii finali, fără a se face vreun compromis la calitate", a declarat preşedintele APMGR, Dragoş Damian, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţie cu prilejul lansării campaniei de informare "Medicamentele generice: eficienţă, calitate şi

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Un bărbat de 60 de ani din judeţul Botoşani a fost spitalizat după ce a fost diagnosticat cu cisticercoză cerebrală, o afecţiune foarte rar întâlnită în România, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful Secţiei Medicale II de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, medicul Maria Brânză.

Potrivit acesteia, bărbatul ar fi contactat boala în urma unui consum de carne infestată.

'Este vorba de o boală infecţioasă, un parazit care se absoarbe prin tubul digestiv şi se localizează, printre altele, şi la nivelul creierului şi formează nişte tumorete în care se găseşte larva. Este un caz foarte rar. S-a îmbolnăvit de

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a solicitat, din nou, miercuri, eliminarea codului PIN de pe cardurile de sănătate, invocând numărul mare de pensionari beneficiari ai acestui card şi faptul că PIN-ul îngreunează mult utilizarea acestei facilităţi.

'Reluăm cererea noastră şi propunem şi azi eliminarea codului PIN la utilizarea cardului de sănătate. Sunt mulţi pensionari care folosesc aceste carduri şi nu se descurcă cu codul PIN. De asemenea, în cazul unui accident grav, de exemplu, nu poate fi folosit cardul de sănătate al unei persoane, pentru că nu se cunoaşte codul PIN', a declarat miercuri Costel Stanciu, preşedintele APC, prezent la iniţierea

26-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor împreună cu Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor organizează, miercuri, o conferinţă de presă pentru lansarea Campaniei 'Fii un pacient activ !'.

Campania 'Fii un pacient activ !' îşi propune să informeze şi să promoveze drepturile pacienţilor, atât către beneficiarii serviciilor medicale, cât şi către personalul medical.

La conferinţa de presă vor participa preşedintele ANPC, Marius Dunca, preşedintele APC, Costel Stanciu.

26-11-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Proporţia de adulţi care fumează în rândul populaţiei americane a scăzut la 17,8% în 2013, fiind cel mai scăzut nivel de la efectuarea acestor statistici, în 1965, potrivit unui studiu difuzat marţi de Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), relatează AFP.

Numărul fumătorilor de ţigări a scăzut de la 45,1 milioane în 2005, când 20,9% dintre adulţi fumau în SUA, la 42,1 milioane în 2013, în pofida unei creşteri a populaţiei în această perioadă.

În pofida acestor progrese, tabagismul rămâne crescut în rândul anumitor grupuri, în special în rândul celor care trăiesc sub pragul de sărăcie şi unde nivelul de educaţie

26-11-2014
Tip stire
Stiri externe

În ultimele trei luni au fost evaluate 67 de spitale, a anunţat marţi la o dezbatere preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), Vasile Cepoi, adăugând însă că intenţia instituţiei pe care o conduce nu este să elibereze pur şi simplu acreditări, ci să determine o schimbarea a serviciului medical în folosul pacientului.

"Condiţiile de acreditare au în vedere o schimbare de comportament în spital, o îmbunătăţire a calităţii serviciilor medicale. Acreditarea este un document care arată că în unităţile sanitare este preocupare pentru acest lucru. Din nefericire, aşa cum s-au petrecut lucrurile, percepţia în acele spitale este că ei

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Colegiul Medicilor din România nu susţine cardul de sănătate şi nici dosarul electronic pentru că acestea nu constituie "o prioritate pentru actul medical", a declarat marţi la o dezbatere preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Potrivit reprezentantului CMR, în lume există doar două ţări care au implementat dosarul electronic iar cardul de sănătate nu face altceva decât să spună dacă persoana este asigurată sau nu.

"(n.r. - Cardul) împiedică desfăşurarea actului medical şi birocratizează. Viitoarea carte de identitate va cuprinde şi aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom susţine cardul şi dosarul electronic. Vom susţine toate acţiunile

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Numărul reţetelor medicale eliberate luna trecută de farmaciile din judeţul Tulcea a crescut cu aproape 13% faţă de cel înregistrat în prima lună a anului curent, potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Astfel, dacă în prima lună a acestui an au fost eliberate 35.988 de reţete, în luna octombrie numărul acestora a ajuns la 41.294, în primele 10 luni ale anului în total fiind prescrise 364.395 reţete.

'Este deja o creştere foarte mare şi sunt foarte multe posibile explicaţii pentru această situaţie, fie au fost viroze, fie s-au eliberat mai multe reţete valabile pe trei luni', a

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Actorul Mircea Albulescu a fost internat de urgenţă, marţi dimineaţa, la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Timişoara, a declarat pentru AGERPRES dr. Alina Lupu, purtător de cuvânt al IBCV.

'Nu vă putem spune diagnosticul (...), dar vă putem confirma că maestrul Mircea Albulescu este internat la noi, este în stare stabilă, conştient şi cooperant', a spus Alina Lupu.

Potrivit directorului Serviciului de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Mihai Grecu, actorul s-a prezentat în noaptea de luni spre marţi la Urgenţe, acuzând dureri în piept. 'Cu acordul domniei sale, a fost transferat la Institutul de Boli Cardiovasculare', a spus Mihai

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii cu boli vasculare care sunt internaţi în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu vor avea, de anul viitor, un computer tomograf nou, de ultimă generaţie, care poate acoperi şi patologia cardiacă, în creştere în judeţ, a anunţat marţi, directorul spitalului, Vasile Spinean.

Noul computer tomograf va putea fi folosit şi pentru investigarea altor boli, nu doar cardiace, conform medicilor.

"Ieri am semnat contractul de achiziţie a computerului tomograf. Am reuşi să achiziţionăm un computer tomograf performant (...). Este de ultimă generaţie. În plus, face patologia vasculară. Patologia cardiacă e în creştere", a spus Vasile Spinean.

Acesta a arătat că noul computer tomograf

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Senatorii au respins marţi cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii farmaciei nr.266/2008.

"Prin cererea formulată, preşedintele României solicită reexaminarea legii trimisă spre promulgare care elimină orice prevedere referitoare la durata de aplicare a criteriului demografic prevăzut la înfiinţarea unei farmacii în mediul urban, ceea ce conduce la menţinerea, pe perioadă nedeterminată, a acestui criteriu demografic prevăzut în Legea farmaciei", se arată în raportul Comisiei pentru sănătate.

În motivarea cererii, spune raportul, preşedintele precizează că menţinerea criteriului demografic pentru înfiinţarea farmaciilor din mediul urban poate constitui o piedică asupra pieţei, accesul agenţilor

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Circa 40% din cele 60 de farmacii de pe raza judeţului Sălaj nu au medicamentele cele mai ieftine din clasa lor, ceea ce face ca bolnavii să suporte diferenţa până la preţul de referinţă, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, Marius Tăutu.

Neregulile privind aprovizionarea cu medicamente ieftine au fost constatate în urma controalelor realizate în luna noiembrie, la farmaciile din Sălaj, de către reprezentanţi ai CJAS şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), fiind verificate modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite, dar şi stocurile farmaciilor.

"În general problema e legată de neaprovizionarea cu

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 87% din cardurile de sănătate au fost distribuite până în prezent, a declarat marţi într-o dezbatere preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

Astfel, până în prezent au fost tipărite 12,5 milioane de carduri. "Un număr mic de carduri s-au întors la Casele Judeţene, altele sunt în prezent în procesare. Cardul se activează dacă cetăţeanul este asigurat. Iniţializarea acestuia durează între 30 de secunde până la un minut", a spus reprezentantul CNAS.

El a afirmat că CNAS acceptă pentru început refuzul unor persoane de a folosi cardul de sănătate, însă a precizat că într-un timp scurt vor fi validate

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Virtuţile dietei mediteraneene sunt binecunoscute în toată lumea, dar, pentru locuitorii ţărilor nordice, acest regim presupune modificarea în mare parte a obiceiurilor alimentare tradiţionale şi neglijarea unora dinte produsele locale.

Prin urmare, un colectiv de specialişti de la Universitatea din Copenhaga, în colaborare cu bucătari-şefi danezi, a pus la punct o dietă nordică, denumită 'Opus', la fel de sănătoasă precum cea din sudul Europei, informează site-ul www.passionsante.be.

Regimul a fost testat timp de şase luni pe un grup de voluntari (femei şi bărbaţi), iar rezultatele au fost comparate cu cele înregistrate la un alt grup de persoane care s-au hrănit conform standardelor

24-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministerul Sănătăţii ar putea introduce din 2015 testări genetice pentru bolnavii de cancer, a anunţat marţi ministrul Nicolae Bănicioiu.

"Ne gândim să introducem pentru prima dată în România partea de testare genetică pentru bolnavii de cancer. 2015 va fi anul în care sper să fie posibil acest fapt şi în România. Este vorba de testările genetice pe partea de oncologie. Pe partea de leucemie, aşa cum ştiţi, există această posibilitate şi pentru 2015 vrem să nu avem sincope pe aceste aspecte, dar există şi alte tipuri de cancer care vor beneficia de aceste tipuri de testare. Noi ne ocupăm în a

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat marţi într-o dezbatere că se aşteaptă ca bugetul de anul viitor alocat Ministerul Sănătăţii să fie peste 4,4 - 4,5 miliarde de lei, în care sunt incluse şi fondurile destinate burselor medicilor rezidenţi, dar şi creşterile salariale ale personalului din domeniul medical.

"Proiectul de buget are în calcul creşterile salariale propuse pentru 1 ianuarie, dar şi susţinerea burselor pentru medicii rezidenţi. Bugetul anul acesta a fost undeva la 4,4 miliarde de lei, în jurul acestei cifre. Trebuie să facem nişte mecanisme funcţionale ca banii să ajungă exact acolo unde trebuie. Toate aceste molecule introduse în

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi a primit de la Ministerul Sănătăţii (MS) a doua tranşă de vaccin antigripal, a declarat marţi pentru AGERPRES directorul adjunct, dr. Romaniţa Ionovici.

Potrivit sursei citate, întreaga cantitate achiziţionată săptămâna trecută, de 2.970 doze de vaccin 'Influvac', de origine olandeză, a fost epuizată, motiv pentru care a fost nevoie de o nouă cerere.

"Cele 8.000 de doze primite luni au fost repartizate medicilor de familie şi unităţilor sanitare. Deja în cursul zilei de marţi a reînceput campania de imunizare a categoriilor sociale vulnerabile", a precizat Ionovici.

Reprezentanta DSP Mehedinţi a mai arătat că pentru sezonul rece 2014-2015

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Medalia Nobel din aur oferită cercetătorului american Dr. James Watson pentru contribuţia avută la descoperirea ADN-ului va fi scoasă la licitaţie luna viitoare la New York, iar preţul estimat de achiziţie este de 3,5 milioane de dolari, a anunţat luni casa organizatoare, Christie's, informează Reuters.

James Watson împreună cu Francis Crick şi Maurice Wilkins au descoperit structura dublu-helicoidală şi funcţiile acidului dezoxiribonucleic (ADN), în Anglia, în 1953, descoperiri care au deschis o nouă eră a biologiei.

Medalia, prima scoasă la licitaţie chiar de un laureat al premiului Nobel, va fi vândută la 4 decembrie.

"Reprezintă recunoaşterea a ceea ce a fost probabil cea

25-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste jumătate dintre angajaţi (54%) susţin că au o asigurare de sănătate inclusă în pachetul de beneficii oferit de angajator, în vreme ce 67% declară că au abonament medical, relevă un studiu IRES.

"Suprapunerea acestor procente, care depăşeşte 100%, este explicată prin confuzia pe care angajaţii o fac între o asigurare de sănătate şi un abonament medical", se arată într-un comunicat de presă al Metropolitan Life.

61% dintre respondenţii studiului IRES înţeleg că abonamentul medical acoperă prevenţia anumitor afecţiuni şi 59% - că acoperă servicii medicale pentru afecţiuni existente.

Totodată, 53% dintre ei consideră că abonamentul medical acoperă spitalizarea, chirurgia, tratamentul şi investigaţiile

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Membrii Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi susţin că sunt revoltaţi de acuzaţiile de luare de mită aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie decanului Facultăţii de Medicină din cadrul universităţii, Doina Azoicăi.

"Doamna prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Iaşi, membru marcant al comunităţii academice şi medicale din România, este acuzată pe nedrept de luare de mită. Considerăm că este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab - tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice - să fie privit ca o luare de

24-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 11.302 carduri au fost returnate Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, urmând ca persoanele cărora le aparţin să le ridice de la sediul instituţiei, a anunţat, marţi, directorul CJAS Galaţi, Elena Vrabie.

Potrivit acesteia, dintre cei peste 11.300 de asiguraţi ale căror carduri au fost returnate, 531 au decedat după începerea tipăririi cardurilor, alţi 616 au domiciliul în alte localităţi decât municipiul Galaţi, iar 10.664 au fost persoane care nu au fost găsite acasă şi nici nu au venit la poştă pentru a-şi ridica documentele.

Au fost şi 22 de cazuri în care titularii nu au vrut

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Medici, mediatori şi avocaţi au discutat marţi despre problematica malpraxisului în domeniul sănătăţii, ocazie cu care au remarcat anumite deficienţe în relaţia pacient-medic, dar şi în sfera standardelor existente.

Dr. Aurelia Drăghici, de la Spitalul Regina Maria, a subliniat că "malpraxisul este o afecţiune sistemică" şi "reprezintă încă o problemă a sistemului de sănătate din România".

"De aceea, fiind încă o problemă de sistem, dezbaterea trebuie să aibă loc cu toţi actorii din sistem şi să aibă loc din perspectiva pacientului.(...) Lipsa unei legislaţii clare, răspunderea care nu este bine precizată, dublul standard dintre asistenţa la stat şi cea din sistemul privat,

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

O echipă de cercetători japonezi a reuşit să creeze un nefron, unitatea morfologică şi funcţională a rinichiului, pornind de la o singură celulă prelevată de la un şoarece, informează marţi EFE, menţionând că aceasta este un pas important în dezvoltarea unor metode de regenerare a rinichiului.

'Dacă reuşim să dezvoltăm o metodă pentru a folosi o celulă umană şi să o combinăm cu celule stem pluripotente induse (iPS), vom putea folosi toate acestea în domeniul medicinii regenerative", a explicat conducătorul studiului, Shinji Kitamura, de la Universitatea Okayama.

Fiecare nefron este constituit din mai multe segmente anatomice care intervin în formarea urinei. Un

25-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ 70.000 de persoane din judeţul Brăila prezintă risc crescut de contactare a gripei şi ar avea nevoie să fii vaccinate, a informat, marţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Andreea Gavrilescu.

'A fost catagrafiat numărul persoanelor care necesită vaccinarea antigripală. Catagrafia persoanelor peste 65 de ani a inclus 60.202 persoane, iar cea a rezidenţilor din instituţii de ocrotire socială şi a bolnavilor cronici vârstnici, dar sub 65 de ani, a mai inclus 8.447 persoane', a declarat dr. Gavrilescu.

Situaţia a fost completată de medicii de familie şi transmisă Ministerului Sănătăţii, care urmează să aloce judeţului Brăila vaccinurile

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) oferă testare HIV şi consiliere gratuită şi confidenţială până vineri în centrele sale din Bucureşti, Constanţa şi Târgu-Jiu, cu prilejul Săptămânii Europene a Testării HIV.

"Numai aseară în Regie s-au făcut 50 de teste. S-au realizat aproximativ 80 de teste în oraşele unde avem centre", a declarat marţi directorul executiv al ARAS, Maria Georgescu, la conferinţa de presă cu tema "Vorbeşte despre HIV. Fă un test HIV" organizată de Asociaţia Română Anti-Sida.

Ea a precizat că în ţara noastră testul HIV este gratuit pentru femeile însărcinate, consumatorii de droguri, deţinuţi, fiind oferit în spitale, la direcţiile de sănătate

25-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CJAS) Vaslui decontează lunar în jur de 6,5 - 7 milioane de lei pentru reţetele gratuite şi compensate, sumă considerată prea mare de autorităţile din domeniul sanitar.

Simona Polak, preşedintele CJAS Vaslui, a declarat că în această perioadă se fac o serie de verificări în farmacii pentru a se vedea cum se explică acest consum atât de mare de medicamente.

'Eu cred că asupra acestor lucruri trebuie să ne aplecăm cu atenţie. Deocamdată există nişte ordine pentru verificarea farmaciilor. E o sumă foarte mare. Ar trebui văzut exact ce se întâmplă cu prescripţiile medicale, trebuie văzut

24-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Comisia Europeană a aprobat medicamentul Signifor produs de compania Novartis pentru a trata o tulburare hormonală rară a glandei pituitare, a anunţat luni compania elveţiană, citată de Reuters.

Medicamentul, utilizat pentru tratarea acelor adulţi cu acromegalie pentru care intervenţia chirurgicală nu poate fi o opţiune, a fost aprobat după ce două studii au arătat că permite un control al bolii mai mare decât terapiile existente, a precizat Novartis.

Acromegalia este cauzată de o tumoare benignă la glanda pituitară care secretă hormoni de creştere în exces şi poate duce la extinderea unor părţi ale corpului, inclusiv mâinile, picioarele şi caracteristicile faciale.

Se estimează că

24-11-2014
Tip stire
Stiri externe

Un medic italian contaminat cu Ebola în Sierra Leone va fi transferat la Roma într-un spital de boli infecţioase, a anunţat luni Ministerul italian al Sănătăţii, potrivit unui comunicat, relatează AFP.

Medicul, care lucra pentru organizaţia neguvernamentală Emergency, nu are febră şi nu prezintă deocamdată alte simptome severe. El ar urmează să fie repatriat cu un zbor special, în noaptea de luni spre marţi.

'Am fost informaţi ieri de către ong-ul Emergency că un medic italian a fost testat pozitiv privind prezenţa virusului Ebola, în Sierra Leone. Unităţile de criză ale ministerului de afaceri externe şi apărare au fost activate pentru a

24-11-2014
Tip stire
Stiri externe

79% dintre tineri susţin că starea lor de sănătate este "foarte bună" şi "bună", potrivit unui studiu publicat pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului.

Sursa citată relevă că 61% dintre tinerii respondenţi au fost la medic în ultimul an, dintre care 56% au avut ca motiv controlul de rutină. Totuşi, tratamentul cu antibiotice "de mai multe ori pe an" şi "o dată pe an" pare a fi principala metodă aleasă de tineri pentru a se vindeca de o afecţiune.

Cea mai des întâlnită situaţie psihologică este insomnia, 27% dintre tinerii participanţi la studiu afirmând că s-au confruntat cu ea.

În ceea ce priveşte

24-11-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini