Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Decembrie 2014


Cazul unei femei în vârstă de 25 de ani din comuna vasluiană Deleni, care a murit după ce ambulanţa venită să o preia a rămas blocată la circa şapte kilometri de locul solicitării, va fi anchetat de autorităţi.

Potrivit Instituţiei Prefectului Vaslui, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, a fost informat asupra evenimentului nefericit şi a anunţat că va conduce o anchetă pentru a vedea dacă s-au respectat procedurile în acest caz.

O femeie din comuna Deleni a murit luni, după ce ambulanţa nu a putut ajunge să o preia. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii

30-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Conceptul de regim paleolitic sau regim Paleo capătă tot mai multă popularitate. El se inspiră din obiceiurile alimentare ale strămoşilor îndepărtaţi ai omului, adaptat la modul de viaţă actual, relatează passionsante.be.

'Anumite cercetări au arătat că acest regim are un efect benefic în ceea ce priveşte scăderea riscului cardiovascular. Este greu totuşi să se ştie cât merit are pierderea în greutate asociată cu regimul şi cât are regimul propriu-zis', este de părere dr Roseline Peluchon în Journal international de medecine.

În linii mari, regimul Paleo are la bază consumul de carne slabă, peşte, ouă, fructe, legume cu frunze, crucifere (varză, conopidă, gulii,

30-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Infirmiera care a revenit recent din Sierra Leone şi a fost diagnosticată pozitiv cu virusul Ebola la Glasgow a sosit marţi la Royal Free Hospital din Londra, au anunţat mass-media britanice, relatează AFP.

O ambulanţă a Royal Air Force (RAF) a fost văzută intrând în acest spital, unde a fost deja îngrijit în această toamnă britanicul William Pooley, care a fost contaminat cu virusul Ebola în Sierra Leone.

Infirmiera va fi tratată într-o unitate de izolare, în care accesul este rezervat personalului calificat. Nici un vaccin sau tratament nu există în prezent pentru a distruge virusul Ebola.

În cele trei ţări din Africa

30-12-2014
Tip stire
Stiri externe

La originea actualei epidemii de Ebola, care s-a soldat cu peste 7.700 de morţi într-un an în Africa occidentală, s-ar putea afla lilieci insectivori, arată rezultatele unui studiu realizat de cercetători germani şi difuzat marţi.

Acest tip de lilieci ar fi putut contamina un copil din satul Meliandou (sudul Guineii), considerat punctul de plecare al epidemiei, cea mai lungă şi gravă de la descoperirea virusului, în 1976, relatează AFP.

Copilul a murit de Ebola în decembrie 2013. Până acum se considera că la originea primei infecţii ar fi cel mai probabil o altă specie de lilieci, care se hrăneşte cu fructe, pentru

30-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Un dezvoltator chinez a angajat un grup de seropozitivi pentru a hărţui şi a goni oamenii dintr-o clădire pe care şi-o dorea, declanşând marţi indignare pe reţelele de socializare, relatează AFP.

Cei şase oameni purtători ai virusului HIV constituie 'echipa SIDA de demolare', potrivit 'semnăturii' lăsate de ei pe zidurile clădirii pentru a-i speria pe cei din casă.

În China persistă prejudecăţi intense faţă de seropozitivi, aceştia fiind trataţi ca nişte ciumaţi. Ca să alunge oamenii din casa râvnită de dezvoltator, echipa a spart geamurile clădirii şi a lansat petarde de jur împrejur, a anunţat agenţia China Nouă.

Oamenii au fost angajaţi de

30-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Fondul Monetar Internaţional este parţial responsabil pentru amploarea crizei Ebola în trei ţări din Africa de Vest deoarece politicile recomandate de FMI au dus la reducerea cheltuielilor cu sănătatea, arată un nou studiu realizat de trei universităţi prestigioase din Marea Britanie, transmite Reuters.

Acest studiu vine într-un moment în care apar din ce în ce mai multe critici faţă de răspunsul lent al comunităţii globale la epidemia de Ebola care a provocat decesul a aproximativ 8.000 de persoane precum şi analize cu privire la modul în care diferite organizaţii internaţionale ar fi putut acţiona diferit pentru a împiedica această epidemie.

Studiul universităţilor

30-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Circa 90% din băuturile alcoolice spirtoase consumate de români sunt ţuică, rachiuri şi pălincă, nefiscalizate, ceea ce duce la pierderi de peste 200 milioane euro/an din accize şi TVA, conform unui comunicat al Asociaţiei Producătorilor de Băuturi Alcoolice VINROM, remis luni AGERPRES.

Creşterea accizelor din ultimii ani a dus la scăderea pieţei legale de alcool şi la scăparea de sub control a producţiei gospodăreşti care este comercializată în pieţe, târguri, birturi, restaurante şi locuitorilor din marile oraşe, inclusiv în Capitală, precizează reprezentanţii VINROM, într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

România, conform studiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ocupă locul cinci în

29-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Mai mult de patru din 10 tipuri de cancer care afectează 600.000 de persoane numai în Marea Britanie ar putea fi prevenite dacă oamenii ar duce o viaţă mai sănătoasă, susţin experţi britanici citaţi de BBC.

Cele mai recente date statistice oferite de Cancer Research UK arată că fumatul este cel mai mare factor de risc care poate fi evitat, urmat de dietele nesănătoase.

Limitarea consumului de alcool şi exerciţiile fizice regulate sunt sfaturi de urmat pentru a reduce aceste riscuri, atrage atenţia BBC.

Potrivit cifrelor care acoperă intervalul 2007-2011, mai mult de 300.000 de cazuri de cancer înregistrate au fost legate de

29-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Un chinez a decedat din cauza gripei aviare în provincia Zhejiang (est), unde virsul H7N9 pare să înregistreze o recrudescenţă în perioada iernii, a anunţat luni presa oficială citată de AFP.

Bărbatul decedat era unul din cele două cazuri de gripă aviară recent diagnosticate în oraşul Yongkang, ceea ce a crescut la patru numărul lor în provincia Zhejiang 'de la începutul iernii', menţionează Xinhua.

Nici un detaliu nu a fost furnizat privind acest deces, ce survine în contextul în care Hong Kong-ul a ridicat duminică din nou nivelul de alertă pentru gripă aviară după spitalizarea unei femei în stare critică.

Autorităţile sanitare chineze

29-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Grupul farmaceutic elveţian Roche a obţinut de la Agenţia americană pentru controlul alimentelor şi medicamentelor (FDA) o autorizaţie de urgenţă pentru un test de depistare a virusului Ebola, potrivit unui comunicat difuzat luni de grupul elveţian, relatează AFP.

Numit 'LightMix Ebola Zaire test', testul ce vizează detectarea prezenţei virusului în eşantioane de sânge poate da un răspuns în trei ore.

'Acest test de diagnostic molecular este uşor de utilizat şi ajută personalul din sănătate să detecteze rapid prezenţa virusului şi să înceapă cât mai rapid un tratament, dacă este cazul', a indicat, într-un comunicat, Roland Diggelmann, director în cadrul Departamentului de diagnostic

29-12-2014
Tip stire
Stiri externe

O echipă de chirurgi de la MY Hospital din India a îndepărtat 80 de dinţi din maxilarul unui băiat de 7 ani, după o intervenţie chirurgicală neobişnuită şi complexă, ce a durat aproape patru ore, informează timesofindia.com.

"Pacientul ne-a vizitat acum cinci zile cu abces la nivelul maxilarului superior. După investigaţii medicale, a fost diagnosticat ca un caz de odontom (tumoare constituită din ţesut dentar, localizată pe un dinte sau pe un maxilar - n.n.). Am planificat o intervenţie chirurgicală şi am îndepărtat 80 de dinţi după tratarea abcesului. Fenomen este rar la o vârstă atât de fragedă", a declarat dr.

29-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Peste 300 de civili, inclusiv 101 copii, au murit în Siria de la începutul acestui an din cauza lipsei de alimente şi medicamente în regiunile asediate de către regim, îndeosebi în apropiere de Damasc, a indicat sâmbătă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP şi DPA.

''OSDO a obţinut informaţii referitoare la moartea a 313 civili de la începutul anului şi până în noaptea de 26 decembrie, la originea deceselor fiind lipsa de alimente şi medicamente din cauza asediului impus de forţele regimului în regiunile lor'', afirmă organizaţia neguvernamentală.

Printre victime figurează 101 copii şi 34 de femei, potrivit OSDO,

27-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Malaria, boală parazitară infecţioasă transmisă de ţânţari, extrem de răspândită în Myanmar şi alte ţări din bazinul Mekong, cel mai lung fluviu din Asia de Sud-Est, ameninţă să devină următoarea urgenţă globală de sănătate, având în vedere rezistenţa pe care a dezvoltat-o la medicamente, scrie Reuters.

Ratele de deces din cauza malariei au scăzut cu 47 la sută între anii 2000 şi 2014 la nivel mondial, dar a ucis totuşi 584.000 de oameni în 2013, în special în Africa sub-sahariană, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

O mare parte din succesul în lupta împotriva bolii se datorează utilizării de terapii combinate pe

28-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministerul libian al Sănătăţii a informat sâmbătă în legătură cu patru decese provocate de gripa aviară şi a afirmat că în ţară nu există cazuri de febră hemoragică Ebola, scrie AFP.

"Recent, în Libia au murit patru persoane care sufereau de gripă aviară", a declarat Ridha Awkali, ministrul sănătăţii în cadrul guvernului recunoscut de comunitatea internaţională, fără să precizeze tulpina virusului care a provocat aceste decese.

Trei cazuri au fost înregistrate la Tripoli, iar al patrulea la Tobruk, în extremitatea estică a ţării, a explicat ministrul.

"O altă persoană se află în continuare sub tratament la Tobruk", a adăugat el.

Tulpina H5N1 a gripei

27-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Un tehnician de laborator de la Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC) din Statele Unite s-ar putea să fi fost expus la virusul Ebola în urma unei erori de manevrare, transmite AFP.

Laboranta sau laborantul, care nu a fost identificat, "nu manifestă niciun simptom al bolii, dar va rămâne sub urmărire 21 de zile", timpul de incubaţie maxim pentru maladie, a făcut cunoscut CDC într-un comunicat.

CDC a explicat că o "cantitate mică de elemente provenind de la o manevrare cu virsul Ebola" transferată de la un laborator de siguranţă maximă la un alt laborator cu un nivel inferior de securitate

25-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Pe toate drumurile din judeţul Giurgiu se circulă în condiţii de iarnă în urma căderilor de zăpadă din ultimele ore, instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cazul situaţiilor de urgenţă specifice sezonului rece fiind alertate pentru a interveni dacă situaţia o impune, iar pacienţii cu dializă au fost transportaţi preventiv la spital.

"În judeţul Giurgiu ninge din noaptea de vineri spre sâmbătă, stratul de zăpadă depus fiind de câţiva centimetri, pe toate drumurile din judeţ se circulă în condiţii de iarnă, nu avem drumuri blocate la această oră, dar pentru a preveni orice situaţie neplăcută am luat măsura ca dializaţii

27-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Europa va fi 'vulnerabilă' dacă nu consideră epidemiile drept o 'problemă de securitatea naţională' ca şi SUA, a avertizat co-descoperitorul virusului Ebola, potrivit unui interviu publicat vineri de cotidianul britanic The Independent, citat de AFP.

'Este timpul ca Marea Britanie şi Europa să aibă un batalion de oameni bine pregătiţi, cu experienţă la nivel global şi care să poată fi mobilizaţi', a explicat microbiologul belgian Peter Piot, care în 1976 a fost printre primii care au identificat virusul Ebola.

'Nu avem acest lucru şi aceasta ne face vulnerabili', a apreciat specialistul belgian, care conduce la Londra o şcoală de medicină tropicală şi

26-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Republica Sierra Leone, deja privată de festivităţile de Crăciun şi de Anul Nou din cauza epidemiei de Ebola, a ordonat izolarea imediată a întregii zone de nord a ţării timp de cinci zile pentru a opri răspândirea maladiei în aceasta regiune, informează AFP citându-l pe ministrul adjunct al informaţiei şi comunicării, Theo Nicol.

Guvernul mai impusese o izolare a întregii populaţii între 17-19 septembrie, trei zile în care au fost mobilizate mai mult de 28.000 de voluntari pentru o campanie gigant, din poartă în poartă, pentru conştientizarea populaţiei.

Nordul este cea mai mare dintre cele patru principale subdiviziuni funcţionale din Sierra Leone,

25-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Corupţia, evaziunea fiscală şi datoriile privează cele mai afectate trei ţări africane de epidemia de Ebola de 1,4 miliarde de dolari pe an, a estimat vineri o organizaţie non-guvernamentală din SUA, relatează AFP.

În ultimii zece ani, Sierra Leone, Liberia şi Guineea au pierdut în fiecare an în total 1,3 miliarde de dolari (1,07 miliarde de euro) din cauza evaziunii fiscale şi corupţiei care le sufocă finanţele publice, a considerat colectivul de luptă contra sărăciei Jubilee USA.

Circa 100 milioane de dolari au fost de asemenea consacrate în medie în fiecare an de cele trei ţări rambursării datoriilor mai ales către marii

27-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Numărul deceselor cauzate de febra hemoragică Ebola în Africa de vest s-a ridicat la 7.693 dintr-un total de 19.695 de cazuri înregistrate în cele trei ţări cele mai afectate, potrivit bilanţului actualizat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În total, virusul a ucis cel puţin 7.708 persoane în lumea întreagă, relatează AFP.

În Sierra Leone, care a înregistrat cel mai mare număr de cazuri, avea la 24 decembrie 9.203 cazuri şi 2.655 de decese.

Liberia, mult timp cea mai afectată ţară, a înregistrat o încetinire a răspândirii virusului. La 20 decembrie, Liberia avea înregistrate 7.862 de cazuri, dintre care 3.384 mortale.

În Guineea,

26-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Mai multe spitale din capitala Indiei, New Delhi, se aflau sâmbătă în stare de alertă, după ce o femeie de 51 de ani a murit de gripă porcină, au indicat responsabili din domeniul sănătăţii, preluaţi de DPA.

Pacienta, adusă în stare critică din oraşul Ghaziabad, aflat în apropierea capitalei, a fost internată la spitalul Sir Ganga Ram din New Delhi, a declarat Ajoy Sehgal, un purtător de cuvânt al spitalului.

"Femeia a fost conectată la un ventilator în unitatea de terapie intensivă, dar a murit vineri", a precizat acesta.

Potrivit lui Dalveer Singh, un responsabil cu sănătatea din guvernul statului Delhi, acesta este

27-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Referitor la informaţiile apărute în mass-media cu privire la ultimele prevederi privind aprobarea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, facem următoarele precizări:

Noile prevederi legislative privind înfiinţarea şi funcţionarea Comisiilor Consultative ale Ministerului Sănătăţii, respectiv Ordinul 1406/ 2014 privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 398/ 2013 pentru înfiinţarea comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii, respectă şi se înscriu în tendinţa actuală a exigenţelor din domeniul conflictelor de interese. Acestea nu vor afecta sau bloca activitatea Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, s- a preluat modelul de colaborare dintre autorităţile statelor vest europene şi societăţile ştiinţifice şi profesionale.

În baza HG 144/ 2010 privind organizarea şi funcţionarea

23-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Lista spitalelor de urgenţă din Bucureşti care vor asigura asistenta medicală de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă

Situaţia Spitalelor de Urgentă - adulţi şi copii - care vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în perioadele cuprinse între 24 -28 Decembrie 2014 şi între 31 Decembrie 2014 - 04 Ianuarie 2015, cu ocazia Sfintelor Sărbători ale Crăciunului şi Anului Nou

* Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca - tel: 021/599.23.00;

* Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar - tel: 021.318.05.19/29;

* Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon - tel: 021/255.40.90;

* Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan - 021/334.51.90;

* Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni - tel:021/334.30.54;

*

23-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

CRISTIAN BUŞOI ÎI RĂSPUNDE MINISTRULUI SĂNĂTĂŢII: BUGETUL SĂNĂTĂŢII ÎN 2015 NU E MAI BUN PENTRU PACIENŢI

Partidul Naţional Liberal a atacat la Curtea Constituţională Legea privind bugetul de stat pe anul 2015, adoptată de Parlamentul României, din respect faţă de cetăţeanul român. Nu putem asista la intrarea în vigoare a unui buget care nu respectă prevederile constituţionale şi care este fundamentat pe date inexistente, punând în pericol economia ţării în anul 2015.

În stilul caracteristic PSD de a nu spune adevărul, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu încearcă să ne convingă de fapt că bugetul Sănătăţii este unul mai bun ca cel din 2014

23-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

O ambulanţă a fost chemată să acorde ajutor unui om fără adăpost căruia i se făcuse rău pe stradă. A fost urcat în maşină, iar câinele lui nu a vrut să se despartă de el şi a început să alerge pe lângă ambulanţă. Personalul a spus cu emoţie că nu a mai văzut niciodată aşa ceva, relatează sudinfo.be.

Întâmplarea, care a avut loc acum câteva zile la Goiana, în Brazilia, este prezentată în Daily Mail. Impresionat de comportamentul câinelui, şoferul a oprit maşina şi a luat câinele. Nici când a ajuns la spital, animalul nu şi-a părăsit stăpânul, rămânând mereu lângă

23-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată în 11 unităţi medicale din Capitală în perioadele cuprinse între 24 - 28 decembrie 2014 şi 31 decembrie 2014 - 4 ianuarie 2015.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS) transmis miercuri AGERPRES, lista spitalelor de urgenţă din Bucureşti care vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă sunt: Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni, Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul Clinic de Urgente

23-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 20 de farmacii vor fi deschise non-stop în perioada sărbătorilor de iarnă, în Capitală, potrivit programului făcut public de Colegiul Farmaciştilor.

În sectorul 1 vor fi deschise Farmacia nr. 43 din str. Nicolae Gh. Caramfil, nr. 4, Help Net 15 situată pe bd. Ion Mihalache, nr. 92, Help Net 53 de pe str. Lt. Av. Radu Beller, nr. 3-7, Dona Pajura din Complexul Comercial Piaţa Pajura, nr. 7 şi Sensiblu Dorobanţi 2 de pe str. Radu Beller, nr 6.

În sectorul 2 vor fi deschise Farmacia Farmadex de pe şoseaua Pantelimon, nr. 291, Dami-Mar 1 de pe şos Colentina, nr. 26,

23-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicul şi antropolog Iosif Francisc Rainer, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut la 28 decembrie 1874, la Rohozna, azi Republica Moldova. După efectuarea studiilor medicale la Bucureşti (1892-1903), a obţinut titlul de doctor în medicină. Şi-a continuat pregătirea la Berlin (1906) şi la Palma de Mallorca (1914).

A fost preparator la Laboratorul de Histologie al Facultăţii de Medicină din Bucureşti (1894-1896), apoi preparator, şef de laborator şi şef de lucrări la Clinica Medicală a Spitalului Colţea (în perioada 1906-1913).

A lucrat ca profesor de anatomie descriptivă la Facultatea de Medicină din Iaşi (1913-1920), profesor de embriologie la Facultatea de Medicină

24-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Două blocuri operatorii cu câte trei săli de operaţie în care se pot efectua intervenţii de chirurgie digestivă, ginecologică, la sân şi toracică au fost inaugurate oficial miercuri la Institutul Oncologic Bucureşti, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Am vizitat astăzi cele două blocuri operatorii noi de la Institutul Oncologic Bucureşti. În cele şase săli de operaţii, care au fost dotate ultramodern cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, se fac începând cu 22 decembrie operaţii. Aceste săli permit efectuarea operaţiilor de chirurgie digestivă, oncologică, genitală, de sân, la standarde europene", a declarat Nicolae Bănicioiu.

Managerul institutului, conf. dr. Nicolae Dan Straja, a

24-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a afirmat miercuri, la Slatina, la inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, că domeniile sensibile sunt Sănătatea şi Educaţia şi că acestea devin sensibilităţile tuturor astfel încât în următorii ani să fie înlăturate diferenţele dintre spitale.

"Eu am două sensibilităţi: Educaţia şi Sănătatea. Şi, practic, se constată că aceste sensibilităţi devin sensibilităţile tuturor şi încercăm şi facem tot posibilul ca să rezolvăm problemele cu aceste două domenii extrem importante astfel încât peste patru, cinci, şase ani să nu mai fie nicio diferenţă dacă ne-am duce şi ne-am trata la Bucureşti, la Viena sau la

23-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, solicită PNL să îşi retragă contestaţia privind bugetul de la Curtea Constituţională, apreciind că altfel românii sunt cei care vor avea de suferit.

"Decizia PNL de a contesta Bugetul la CCR reprezintă o dovadă de iresponsabilitate, jocul practicat de către Opoziţie nefăcând altceva decât să lovească direct în românii care, astfel, riscă să nu mai poată beneficia de măsurile prevăzute în proiectul Bugetului pe anul viitor", afirmă Firea într-un comunicat al PSD transmis, luni, AGERPRES.

În opinia senatoarei PSD, "PNL doreşte blocarea investiţiilor şi refuză angajaţilor din Educaţie şi Sănătate

23-12-2014
Tip stire
Stiri interne


„Investiţii pentru viitorul dumneavoastră !

La finalizarea proiectului: “Realizarea şi implementarea unui sistem spitalicesc informatic şi informaţional integrat la Grigore Alexandrescu”, cod SMIS 38083

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, cu sediul în B-dul Iancu de Hunedoara, nr. 30-32, Sector 1, Bucureşti, anunţă finalizarea proiectului “Realizarea şi implementarea unui sistem spitalicesc informatic şi informaţional integrat la “. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competivităţii Economice, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională.  

Programul Operaţional Sectorial ,,Creşterea Competitivităţii Economice” este un document negociat cu Uniunea Europeană

22-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “GrigoreAlexandrescu”, cu sediulîn B-dulIancu de Hunedoara, nr. 30-32, Sector 1, Bucureşti, anunţă finalizarea proiectului“Realizarea şi implementarea unui sistem spitalicesc informatic şi informaţional integrat la “. Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competivităţii Economice, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională.  

Cu această ocazie, reprezentanţii presei care sunt interesaţi de mai multe detalii, sunt invitaţi la conferinţa de presă care va avea loc luni, 22 decembrie, ora 12:00,  la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, în Amfiteatrul din cadrul

22-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Un medicament împotriva obezităţii produs de laboratorul american Orexigen Therapeutics ar putea fi comercializat în Europa, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), organism cu sediul la Londra.

Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA 'a recomandat aprobarea autorizării de introducere pe piaţă' a produsului Mysimba (vândut în SUA sub denumirea de Contrave), transmite AFP, adăugând că vânzarea trebuie să fie aprobată oficial de Comisia Europeană.

Mysimba este o combinaţie a două principii active, naltrexona, utilizată pentru tratarea dependenţei de alcool şi narcotice, şi bupropionul, prescris ca antidepresiv şi pentru renunţarea la fumat.

După câţiva ani de ezitări legate de teama

19-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit", un eveniment creat pentru a reuni supravieţuitorii diferitelor tipuri de cancer şi a prezenta nevoile pe care aceştia le au.

Evenimentul va fi urmat duminică de Gala de Crăciun Temerarii, la care vor participa 240 de tineri supravieţuitori ai cancerului. Gala are loc la Hotel Hilton.

La Youth Cancer Europe "Open Space Summit" şi-au confirmat prezenţa tineri supravieţuitori din 15 ţări europene: Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Evenimentul va avea loc la Rin Grand Hotel şi este

20-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat sâmbătă, în cursul primului său turneu în ţările lovite de virusul Ebola, că misiunea Naţiunilor Unite pentru combaterea maladiei trebuie să se încheie rapid după câştigarea bătăliei, informează Reuters.

Misiunea de urgenţă a ONU pentru combaterea Ebola (UNMEER) a fost instituită în septembrie pentru coordonarea aspectelor politice şi logistice ale unei campanii care include participarea guvernelor, organizaţiilor caritabile şi serviciilor medicale din ţările afectate.

Ban a afirmat ca UNMEER se deosebeşte de misiunile de menţinere a păcii şi în aceaşi timp că misiunea acesteia nu trebuie să continue după îndeplinirea obiectivului său imediat.

El a

22-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, consideră că Opoziţia, prin refuzul de a vota bugetul pe 2015 şi intenţia de contestare a acestuia la Curtea Constituţională (CCR), arată "o atitudine distructivă".

"O spun cu regret,  refuzul opoziţiei de a vota acest buget şi anunţul intenţiei de a-l contesta la CCR ne arată o atitudine distructivă pe care cei din PNL o au faţă de tot ceea ce înseamnă politica în interesul cetăţeanului român, a tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate de la noi. Vorbim despre un buget care a preluat şi din amendamentele depuse de opoziţie, dar pe care aceeaşi opoziţie îl

22-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a împărţit luni peste 2.000 de cadouri pacienţilor şi angajaţilor, cu ocazia Crăciunului.

Managerul SJU, Erica Venemozer, a declarat că au fost pregătite cadouri constând în general în dulciuri pentru cei 700 de internaţi şi pentru cei peste 1.300 de angajaţi, daruri obţinute din sponsorizări.

"Este moment în care poţi să dăruieşti, să pui suflet în ceea ce faci, astfel încât să aducem un stop de fericire în sufletul tuturor. Pentru mine este cel mai minunat Crăciun, deoarece am ocazia să dăruiesc o clipă de fericire la 2.000 de persoane", a declarat Erica Venemozer.

Preşedintele

22-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii a precizat luni că pentru anul viitor şi-a propus creşterea numărului de centre de transplant de organe, construirea celor 4 bănci de multiţesut şi celule pentru care în acest an a finalizat studiile de fezabilitate, precum şi dezvoltarea transplantului pulmonar.

"Evident că vom urmări şi creşterea numărului de bolnavi transplantaţi care anul acesta au fost mai mulţi cu peste 10%", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că anul 2014 a fost unul în care Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Transplant au înregistrat importante succese în domeniul transplantului.

"În ultimul

22-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Părinţii copiilor care sunt pacienţii Spitalului "Grigore Alexandrescu" vor putea avea acces la dosarul medical al copiilor prin contul pe care şi-l pot crea pe portalul www.spitaluldecopii.ro realizat prin proiectul "Realizarea şi implementarea unui sistem spitalicesc informatic şi informaţional integrat la 'Grigore Alexandrescu", a anunţat, luni, managerului unităţii, prof. dr. Dan Mircea Enescu.

El a precizat că în cursul anului 2014 cât a durat implementarea proiectului au fost create 25.000 de dosare medicale, în urma exprimării consimţământului de către părinţi.

"E o fotografie la intrarea în spital a copilului care include toţi paşii parcurşi şi la ieşire. Datele medicale pot fi puse

22-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Cerinţele FMI în materie de disciplină fiscală au slăbit sistemele de sănătate din statele africane cele mai afectate de virusul Ebola şi au împiedicat un răspuns coordonat în lupta împotriva epidemiei, susţine un studiu britanic, citat de AFP.

Potrivit experţilor de Departamentul de Sociologie de la Universitatea din Cambridge, de la Universitatea din Oxford şi de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, programele de reformă cerute de FMI au încetinit dezvoltarea unor sisteme eficiente de sănătate în Guineea, Liberia şi Sierra Leone, cele trei ţări aflate în centrul unei epidemii, soldate cu peste 7.370 de decese într-un an.

"Unul

22-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Proiectul cu fonduri europene privind modernizarea blocului operator de la Spitalul Clinic Judeţean, derulat de Primăria Oradea alături de Universitatea din Debreţin s-a încheiat luni.

Prin noul proiect transfrontalier, în valoare totală de 2,035 milioane de euro, noul bloc operator va fi dotat cu sălile de operaţii - sala operaţiilor urgente, sala operaţii chirurgie plastică şi reparatorie, sala de operaţii neurochirurgie şi oftalmologie, sala de operaţii chirurgie generală I şi II, sala de operaţii ORL, sala operaţii ortopedie, precum şi filtre sanitare cu dotările necesare.

Partenerul municipalităţii în implementarea acestui proiect a fost Universitatea din Debreţin, care, în urma proiectului, a fost

22-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Tineri din 15 ţări europene participă sâmbătă la Youth Cancer Europe "Open Space Summit", un eveniment creat pentru a reuni supravieţuitorii diferitelor tipuri de cancer şi de a prezenta nevoile pe care aceştia le au, informează Asociaţia Little People România, într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Evenimentul va fi urmat duminică de Gala de Crăciun Temerarii, la care vor participa 240 de tineri supravieţuitori ai cancerului. Gala are loc la Hotel Hilton din Capitală.

La Youth Cancer Europe "Open Space Summit" au confirmat prezenţa tineri supravieţuitori din 15 ţări europene (Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia,

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a înmânat "Cheia oraşului Bucureşti" medicului personal oficial al premierului israelian Benjamin Netanyahu, doctorul Zvi Herman Bercovici, în cadrul unei ceremonii desfăşurate joi, la sediul Municipalităţii.

"La înmânarea cheilor Bucureştiului dr. Zvi Herman Bercovici îmi revine plăcerea de a-i mulţumi pentru contribuţia îndelungată la întărirea relaţiilor dintre autorităţile locale israeliene şi române, care a avut drept rezultat şi facilitarea unei mai bune colaborări între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăria Ierusalimului. Datorită serviciilor aduse şi bunelor relaţii pe care le-a menţinut cu toate mediile politice şi profesionale el va fi numit în curând consul al României

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Un milion de persoane au fost rănite în timpul războiului civil din Siria şi bolile se răspândesc în condiţiile în care livrările de medicamente nu ajung la pacienţi, a declarat reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Siria Elizabeth Hoff, informează Reuters.

O scădere a ratei de vaccinare de la 90% înainte de război la 52% în acest an şi apa contaminată au contribuit la aceste probleme, permiţând creşterea numărului de îmbolnăviri cu febră tifoidă şi hepatită, a mai spus oficialul OMS într-un interviu acordat joi seara.

Mai mult de 6.500 de cazuri de febră tifoidă au fost raportate în acest an

19-12-2014
Tip stire
Stiri externe

La Secţia de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţe (SJU) Baia Mare s-a dat în folosinţă, vineri, o nouă sală de operaţii la standarde moderne, realizată din fonduri proprii ale SJU şi donaţii.

"Sala de operaţie are un senzor care deschide uşa la apropierea palmei, o premieră naţională care există în acest moment doar în spitalul din Baia Mare, urmând ca, din 2015, sistemul să fie implementat şi la alte unităţi spitaliceşti din ţară. Sala de operaţie a Secţiei de Neurochirurgie reprezintă o investiţie demarată cu trei ani în urmă, unde un sponsor inimos ne-a ajutat, pe parcursul anilor 2012 -

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Deputatul PSD Tulcea Neviser Zaharcu cere detalii despre strategia Ministerului Sănătăţii privind investiţiile şi inovarea în sănătate

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.

Obiectul întrebării: Strategia Ministerului Sănătăţii privind investiţiile şi inovarea în sănătate.

Stimate domnule ministru,

Reuniunea Consiliului miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană, EPSCO Sănătate, care a avut loc recent la Bruxelles, a hotărât revizuirea Strategiei Europa 2020-Capitolul Sănătate, în sensul păstrării setului de obiective stabilite iniţial, dar cu corectarea mecanismelor de aplicare a documentului.

Strategia respectivă a fost lansată în anul 2010, fiind un act extrem de important la nivel european, emis pentru ca ţările

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Patru echipamente speciale destinate protejării personalului medical de Ebola au ajuns la Spitalul TBC din Galaţi, a anunţat vineri reprezentatul unităţii medicale, Emil Popa.

Potrivit acestuia, spitalele au fost dotate cu echipamente speciale de protecţie în urma hotărârilor Comitetului Naţional Ebola şi ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. La spitalul TBC a avut loc şi un instructaj în cadrul căruia personalul medical a fost instruit cu privire la modul de acţiune în cazul în care la "Urgenţe" vine un pacient suspect de Ebola. Cadrele medicale au fost învăţate şi cum se foloseşte echipamentul special de protecţie.

"Este absolut necesar ca

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Misiunea sondei europene Rosetta, precum şi progresele înregistrate în domeniul inteligenţei artificiale şi luptei împotriva Ebola şi cancerului se numără printre primele zece succese ştiinţifice cele mai remarcabile ale anului 2014, conform unui clasament realizat de revista de ştiinţă britanică 'Nature'.

Misiunea sondei Rosetta de lansare a modulul robotizat Philae, care a asolizat în premieră, la 12 noiembrie, pe nucleul cometei 67/P Ciuriumov-Gherasimenko, i-a asigurat cel mai important loc din top directorului de zbor, italianul Andrea Accomazzo. Acesta a pregătit timp de aproape două decenii zborul sondei Rosetta, care aparţine Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). "A fost ca o ascensiune pe un

19-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Speranţa de viaţă a populaţiei lumii a crescut cu o medie de şase ani din 1990, susţine un amplu studiu statistic publicat joi în revista medicală britanică The Lancet şi preluat de AFP.

Speranţa medie de viaţă a crescut de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013, explică analiza care include date statistice furnizate de 188 de ţări.

Pentru bărbaţi, speranţa de viaţă a crescut în medie cu 5,8 ani între 1990 şi 2013, în timp ce pentru femei, creşterea medie este de 6,6 ani.

"Progresele realizate în faţa unui număr mare de boli şi afecţiuni sunt bune, ba chiar

18-12-2014
Tip stire
Stiri externe

O echipă de medici din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, coordonată de dr. Senin Negovan, a efectuat joi o reconstrucţie mamară bilaterală în cadrul Subprogramului naţional de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare.

"Intervenţia, care a durat aproximativ două ore, a fost realizată unei paciente de 55 de ani din judeţul Mureş, care a fost operată de cancer mamar cu amputaţie de ambii sâni, operaţii efectuate în 2010, respectiv 2013, având o evoluţie postoperatorie şi post-tratament oncologic favorabilă. Pentru ca o pacientă să beneficieze de reconstrucţie mamară în cadrul

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii va asigura, începând din 2015, testarea audiometrică în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi, a declarat joi ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu.

"Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuţi este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viaţă. Din această cauză am hotărât ca, începând cu anul 2015, să asigurăm procedurile de screening în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Instruirea personalului medical, dar şi dotarea tuturor celor 150 de

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Medicul Lucian Burlea, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, singura instituţie de profil din ţară, intenţionează să înfiinţeze un muzeu după ce a descoperit că în cadrul unităţii medicale sunt foarte multe echipamente medicale, funcţionale încă, unele dintre acestea fabricate în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Lucian Burlea a declarat pentru AGERPRES că intenţia înfiinţării unui muzeu a apărut după ce a constatat că fosta sală de operaţie de la secţia exterioară Bârnova este foarte bine conservată. Deşi aparatura este depăşită, iar operaţiile au devenit o amintire a celor cu state vechi de plată, susţine medicul, aceasta este încă funcţională.

Fostul Sanatoriu

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a fost amendată de Garda de Mediu Harghita cu suma de 30.000 lei pentru că nu a respectat legea în timpul procedurii de dezafectare a unor rezervoare cu combustibil lichid.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat pentru AGERPRES că procedura de dezafectare a fost efectuată de o firmă specializată, cu acordul Consiliului Judeţean, dar 's-a uitat solicitarea unui acord de mediu', lucru pe care îl consideră o 'chichiţă birocratică'.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă recunoaşte că a încălcat legea 'în litera, dar nu şi în spiritul ei',

19-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a distribuit unităţilor spitaliceşti din judeţ ultima tranşă de bani din acest an pentru finanţarea tuturor serviciilor de profil, a declarat directorul instituţiei, Daniel Bondoc.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi bani au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, urmând Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti şi Spitalul de Pneumoftiziologie Runcu.

"Este vorba de ultima rectificare din acest an, practic se finanţează luna decembrie astfel încât bugetul anului 2015 să nu fie afectat prin facturarea în luna ianuarie a anului viitor, cum se făcea până acum. Suma repartizată pentru luna decembrie este mai mare decât media finanţării

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 2.616 femei din judeţul Galaţi au fost testate pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul programului de screening, de la începutul anului, au anunţat joi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Potrivit acestora, dintre cele peste 2.600 de gălăţence testate, la 75 dintre ele rezultatele testării Papanicolau au ieşit pozitive, ceea ce a însemnat existenţa unor leziuni precanceroase sau canceroase.

"Fiind descoperite din timp, şansele lor de vindecare sunt foarte mari. În mod normal, fără programul de screening, aceste femei ar fi aflat că sunt bolnave mult mai târziu, ceea ce ar fi însemnat şanse limitate la

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Peste 6.900 de persoane au murit de virusul Ebola, cele mai multe în vestul Africii, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii la Geneva, informează AFP.

La 14 decembrie, 18.569 de persoane au contractat virusul mortal în trei dintre ţările cele mai afectate, Guineea, Liberia şi Sierra Leone, şi 6.900 au murit.

În total, 18.603 contaminări şi 6.915 decese au fost înregistrate în opt ţări de la începutul epidemiei în decembrie 2013.

18-12-2014
Tip stire
Stiri externe

FEDRA îşi măreşte capacitatea.

În următorii 2 ani, FEDRA va iniţia o Strategie naţională pentru persoanele cu autism

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) îşi dezvoltă capacitatea organizaţională şi executivă. Patru noi asociaţii de părinţi s-au alăturat federaţiei, la începutul acestei luni, crescând numărul de membri de la 19 la 23, iar strategia Federaţiei include şi creşterea capacităţii organizaţiilor membre.

De asemenea, pentru următorii 2 ani, FEDRA şi-a propus înaintarea, către Guvernul României, a unei Strategii naţionale pentru persoanele cu TSA, care va aborda atât revizuirea cadrului normativ cât şi dezvoltarea de servicii pentru persoanele afectate

18-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ) a afirmat că un organism viu care nu poate să se dezvolte pentru a deveni fiinţă omenească nu este echivalent cu un embrion, prin urmare, se pot breveta metode de folosire a respectivului organism (ovul) în scopuri industriale sau comerciale, relatează joi AFP şi Reuters, adăugând că în acest fel s-a deschis calea brevetării de tehnologii referitoare la celulele stem.

CEJ s-a pronunţat în legătură cu o sesizare a firmei americane International Stem Cell (ISCO) care a încercat fără succes să breveteze în Marea Britanie, la oficiul pentru proprietate intelectuală, o tehnologie

18-12-2014
Tip stire
Stiri externe

Laura Vizireanu, medicul SMURD care a murit în urma accidentului aviatic de luni de la Lacul Siutghiol, judeţul Constanţa, a fost înmormântată joi, la Brăila, cu onoruri militare şi a primit drapelul de luptă al SMURD.

Decizia ca Laura Vizireanu să fie înmormântată cu onoruri militare, deşi nu era cadru MApN sau MAI, a venit ca urmare a faptului că medicul SMURD şi-a pierdut viaţa într-o misiune de salvare de vieţi omeneşti.

Ceremonia funerară a fost oficiată de un sobor de preoţi la Catedrala "Naşterea Domnului" din Brăila, iar sicriul cu trupul Laurei Vizireanu a fost purtat pe umeri, până la mormânt,

18-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Sezonul rece este momentul în care ne pregatim pentru venirea sarbatorilor, dar din pacate este si semnalul pentru instalarea unor afectiuni de sanatate.

“În aceasta perioada Centrul ProVita - Diagnostic si tratament înregistreaza o crestere a numarului de pacienti de 40% comparativ cu restul anului. Echipa noastra de medici ramâne, la fel ca întotdeauna, în slujba pacientilor si depunem toate eforturile pentru a gasi solutia ideala pentru toate problemele acestora” a declarat Ovidiu Nicolae Palea, Directorul General al Centrului Medical ProVita.

În ceea ce priveste problemele de sanatate care duc la acest procent alarmant exista diferite situatii. Pe de o parte sunt

17-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

325 de pacienţi cu tuberculoză din mai multe judeţe ale ţării sunt ajutaţi de medici, asistenţi sociali şi psihologi să treacă mai uşor prin perioada de spitalizare şi de administrare a tratamentului.

Dintre aceştia, 301 primesc şi sprijin financiar lunar care acoperă costul transportului la spital sau dispensar şi medicamentele pentru efecte adverse şi îi motivează ca, în ciuda tuturor suferinţelor, să nu renunţe la tratament şi să se vindece.

Din luna octombrie 2014, pacienţii interesaţi primesc gratuit inclusiv consiliere şi reorientare profesională, precum şi cursuri de calificare/recalificare. Cursurile sunt selectate în funcţie de nevoile, aptitudinile şi preferinţele pacienţilor şi asigură o

16-12-2014
Tip stire
Comunicat de presa

Un copil în vârstă de 14 ani, din comuna vasluiană Iveşti, a provocat un accident de circulaţie cu o autoutilitară a familiei, pe care a sustras-o fără ştirea părinţilor. Potrivit responsabilului cu relaţia mass-media din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui, Alina Tonică, băiatul a luat maşina din curtea locuinţei în timp ce părinţii erau plecaţi de acasă.

'Pe un drum sătesc din localitatea Iveşti a avut loc un accident soldat cu vătămarea corporală a două persoane. Minorul de 14 ani din conducea o autoutilitară sustrasă fără drept din curtea locuinţei părinţilor săi, a pierdut controlul asupra direcţiei de

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că Guvernul va aproba primele sancţiuni în cazul accidentului aviatic din Constanţa şi că la nivelul Departamentului de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă este nevoie de un audit extern privind nivelul de pregătire al oamenilor din sistem şi procedurile aplicate în astfel de situaţii.

"Am primit primele concluzii de la Ministerul de Interne şi vom aproba şi în Guvern primele responsabilităţi care trebuie asumate, însă vreau să anunţ un singur lucru. Eu cred şi va fi nevoie în continuare să aflăm cum s-a produs şi cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranţă şi Parchetul

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus miercuri preluarea de către Secţia Parchetelor Militare a cauzei privind accidentul aviatic de la Siutghiol.

"Procurorul general al PÎCCJ a dispus, în temeiul dispoziţiilor art. 325 Cod procedură penală, preluarea de către Secţia Parchetelor Militare, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a cauzei privind accidentul aviatic de la Siutghiol. Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei, determinat de împrejurările în care s-a produs accidentul, de urmările grave ale acestuia, precum şi de volumul şi dificultatea administrării mijloacelor de probă", se arată într-un comunicat

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorii militari au început urmărirea penală in rem şi pentru ucidere din culpă în cazul elicopterului SMURD prăbuşit luni în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa.

"În cauza constituită la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în judeţul Constanţa constând în prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria primeşte finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, a declarat miercuri directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Teleorman, Mioara Comana, într-o conferinţă de presă, la Alexandria.

Potrivit acesteia, în ultimii 24 de ani nicio structură nu a suportat costurile care s-au impus în domeniu.

"Este vorba de un lucru foarte important. Pentru prima oară în istorie, din septembrie 2014, când activitatea de la secţia de terapie intensivă din spitalul judeţean este finanţată în totalitate de către DSP printr-un subprogram care se cheamă 'Acţiuni prioritare pentru monitorizarea tratamentului şi îngrijirea pacienţilor din secţiile ATI'.

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Deputatul neafiliat Mihai Tararache îi cere premierului Victor Ponta să îl înlocuiască pe prefectul de Constanţa, Radu Volcinschi, cu "o persoană competentă" iar ministrului de Interne, Gabriel Oprea, să demareze o anchetă care să stabilească exact cauzele producerii tragediei aviatice de la Constanţa.

"Vreau să salut decizia premierului de a-l demite pe prefectul de Constanţa. Decizia trebuia luată de mai mult timp, pentru că acest prefect este expresia sistemului care produce slugi pe bandă rulantă la Constanţa. Îi cer public premierului Ponta să înlocuiască prefectul de Constanţa cu o persoană competentă, cu un prefect apolitic, o persoană capabilă să pună la

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Trei tineri au ajuns în stare gravă la spital în urma unui accident rutier produs miercuri pe drumul ce face legătura dintre localităţile Bilca şi Gălăneşti, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu.

Potrivit sursei citate, din cauza vitezei excesive şi a carosabilului umed, şoferul a pierdut controlul maşinii şi s-a izbit de un stâlp de beton.

Şoferul, un tânăr de 20 de ani, din comuna Frătăuţii Noi, conducea autoturismul marca VW Golf, iar în dreptul unui imobil, pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile de drum umed, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a rulat pe acostament câţiva

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare va avea în 2015 un aparat pentru radioterapie performant, în prezent bolnavii de cancer fiind obligaţi să se deplaseze la Baia Mare, Oradea sau Cluj-Napoca pentru tratamente.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a anunţat miercuri că ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, i-a promis că va asigura acest aparat în cursul anului viitor.

"Pentru anul viitor, o pot spune efectiv, că am discutat cu premierul Victor Ponta şi cu domnul Dragnea, avem asigurate proiecte, cele care sunt în derulare le vom finaliza, pentru cele noi se vor depune noi documentaţii, aşa că sper că în cei doi

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Programul de prevenţie şi educaţie dedicat luptei cu virusurile hepatice - ''Spunem Nu hepatitei în Moldova'' - a fost lansat, marţi, la Suceava.

În cadrul reuniunii de la Suceava, moderată de medicul ieşean Irina Teodorescu de la Spitalul de Boli Infecţioase ''Sf. Parascheva'', a fost ales şi grupul de lucru judeţean ce se va implica în implementarea şi derularea acestui program.

Irina Teodorescu a arătat că, în condiţiile în care mulţi dintre pacienţi nu ştiu că sunt infectaţi cu virusuri hepatice, acest program vine în sprijinul populaţiei şi îşi propune identificarea cât mai multor persoane infectate şi îndrumarea acestora către medicii specialişti

16-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Capitalei au dispus reţinerea a 17 inculpaţi, dintre care 14 vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce ar fi efectuat livrări intracomunitare de produse farmaceutice în valoare totală de aproximativ 160 milioane de lei, bunuri pe care le colectau de pe piaţa neagră, fără documente justificative.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti remis miercuri AGERPRES, în perioada 2012-2014 inculpaţii, prin intermediul SC SDS Interpharma SRL, au efectuat livrări intracomunitare de produse farmaceutice, preponderent medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer, a

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Istoricul Florin Budeancă a declarat miercuri, în cadrul procesului în care este judecat fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu, că regimul de izolare severă din această unitate de detenţie era cel mai grav, iar multe dintre ordine erau date verbal, pentru a nu exista dovezi.

"Au fost cazuri în care directorii de penitenciare au redus normele de hrană. La ANP, standardele de hrană erau rezonabile, dar nu erau respectate. Nu am întâlnit niciun ordin scris în acest sens în cercetarea mea. Dispoziţiile erau verbale", a spus Budeancă, audiat ca martor la Curtea de Apel Bucureşti.

El a vorbit despre întâlnirile

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a adresat un mesaj de compasiune familiilor celor patru membri ai echipajului SMURD morţi, luni, după ce un elicopter s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Constanţa.

În mesaj, patriarhul elogiază "profesionalismul, curajul, dăruirea de sine şi responsabilitatea dovedite în misiunile umanitare încredinţate" ale celor patru membri ai echipajului SMURD.

"Cu multă tristeţe am aflat de trecerea din aceasta viaţă a membrilor echipajului SMURD, format din piloţii comandor Petre Corneliu Cătuneanu şi căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, precum şi din medicul Laura Vizireanu şi asistenta medicală Gabriela Camelia Harton, în urma tragicului accident de elicopter prăbuşit în

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul Marcel Opriş, a declarat marţi, în legătură cu elicopterul prăbuşit luni în zona lacului Siutghiol, că rolul STS a fost unul în conformitate cu legea, iar alte informaţii legate de procedură pot fi obţinute de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

"Vă rog să vă adresaţi MAI. Conform legii, citiţi legea. Este pe site, v-a dat domnul Fulea toate răspunsurile necesare", a precizat Opriş, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Întrebat dacă a fost citat la Parchet referitor la accidentul de elicopter din Munţii Apuseni, Opriş a spus: "Vă rog să întrebaţi la Parchetul Militar".

Precizările şefului

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Noii miniştri ai Cabinetului Ponta au depus jurământul de învestitură, miercuri, la Palatul Cotroceni, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Au fost numiţi în funcţie: Graţiela Gavrilescu - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mihai Tudose - ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Andrei Gerea - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Sorin Grindeanu - ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Cîmpeanu - ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ioan Vulpescu - ministrul Culturii, Angel Tîlvăr - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste hotare şi Liviu Pop - ministrul delegat pentru Dialog Social.

Au depus jurământul şi trei demnitari din fostul

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat miercuri, referitor la investigarea modului în care autorităţile au reacţionat în cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol, că la orice deces se verifică cine l-a generat şi dacă există concurs de culpe.

"Cu siguranţă că în antecedenţa cauzală a oricărui deces se verifică în primul rând cine a generat respectivul deces şi dacă există concurs de culpe se examinează acest concurs de culpe. (...) Ancheta este în curs de desfăşurare. Din ultimele date pe care le am de la colegii noştri, au dispus şi începerea urmăririi penale şi cu privire la fapta

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş a anunţat, miercuri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Mureş, că în urma campaniilor de vaccinare derulate în ultima perioadă, numărul cazurilor de rabie s-a redus de la peste 100 de cazuri, la doar trei cazuri confirmate în acest an.

"Acţiunea de vaccinare repetată a vulpilor a avut ca rezultat diminuarea semnificativă a cazurilor de rabie la animale, astfel de la peste 100 de cazuri înregistrate în anii anteriori, în anul 22014 au fost confirmate doar trei cazuri: un caz la pisică domestică, un caz la pisică sălbatică şi un caz la

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Primăria municipiului Baia Mare a inaugurat, marţi, noul centru multifuncţional pentru persoanele cu dizabilităţi, investiţie în valoarea de 2,5 milioane lei, realizată printr-o finanţare europeană.

Centrul "Phoenix", situat în locul unde a funcţionat Jandarmeria Maramureş, a fost dotat cu tehnică şi aparatură medicală modernă, urmând să acorde servicii diversificate persoanelor cu dizabilităţi, cât şi asistenţă socială la nivel profesional.

"Peste o sută de persoane vor beneficia, zilnic, de servicii de asistenţă medicală şi socială. Centrul va oferi atât informare, cât şi consiliere persoanelor cu dizabilităţi indiferent de vârstă, dar şi servicii medicale: fizioterapie, hidroterapie, gimnastică medicala, masaj, saună, servicii de igienă, logopedie,

16-12-2014
Tip stire
Stiri interne

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.

Obiectul întrebării: Distribuirea dozelor de vaccin antigripal în judeţul Tulcea.

Stimate domnule ministru,

Răcirea relativ bruscă a vremii din ultimele zile a adus în atenţia populaţiei necesitatea vaccinării antigripale gratuite, proces care trebuie urgentat în beneficiul oamenilor, mai ales a celor cu probleme de sănătate, a copiilor şi a vârstnicilor.

 La nivelul judeţului Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică încă nu a primit până acum dozele de vaccin antigripal din partea Ministerului Sănătăţii, care sunt aşteptate pentru imunizarea populaţiei, mai ales a categoriilor aflate în grupele de risc.

Având în vedere gradul

17-12-2014
Tip stire
Stiri interne

Pagini