Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

Stiri medicale: Ianuarie 2015


Fabrica de volane Autoliv din Sfântu Gheorghe a fost evacuată vineri dimineaţă, după ce mai mulţi angajaţi s-au simţit rău, existând suspiciunea de intoxicare cu o substanţă neidentificată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat pentru AGERPRES că şapte persoane s-au simţit rău sau au leşinat, acestea fiind transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe cu maşinile Serviciului de Ambulanţă şi ale SMURD.

'Deocamdată nu cunoaştem cauza (...) Toţi angajaţii fabricii aflaţi la muncă în această dimineaţă, circa 800 de oameni, au fost evacuaţi (...) Au venit specialişti de la Mediu pentru

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Doar patru din cele opt unităţi administrativ-teritoriale izolate din Delta Dunării au, în momentul de faţă, medici de familie, sporul de care beneficiază aceştia urmând să se dubleze în luna aprilie, dacă Ministerul Sănătăţii va aplica procentul de majorare anunţat joi de ministrul Nicolae Bănicioiu.

'Încă de acum cel puţin patru ani, am făcut demersuri pentru introducerea sporului de izolare de 100% pentru medicii de familie care deservesc populaţia din localităţile izolate din Delta Dunării. Acest spor însă este insuficient, iar medicii refuză să se stabilească în aceste localităţi, astfel încât în momentul de faţă avem medici de familie în oraşul

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeţeni liberali din Tulcea au propus vineri, în timpul şedinţei în plen a legislativului judeţului, ca şi angajaţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) să beneficieze de sporul de izolare care urmează să se acorde la nivel naţional de Ministerul Sănătăţii medicilor care deservesc populaţia din localităţile izolate.

'O soluţie pentru problemele cu care se confruntă SJU de foarte multă vreme ar fi ca şi angajaţii acestei unităţi să beneficieze de sporurile care se vor acorda pentru medicii care deservesc populaţia din localităţile izolate. Suntem într-o zonă defavorizată şi cred că aceasta este soluţia pentru majorarea lefurilor angajaţilor din SJU', a

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Acordarea unui concediu de adaptare de şase luni pentru familiile care adoptă copii mai mari de doi ani ar stimula adopţiile din România, în opinia directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Violeta Milaş.

"Părerea mea, şi personală şi profesională, este că pentru a stimula adopţia copilului mai mare de doi ani este absolut necesar a se introduce o prevedere legală pentru susţinerea familiei care adoptă printr-un concediu de îngrijire a copilului de măcar şase luni. Fiindcă este absurd. Ai dat în adopţie un copil mai mare de doi ani unei familii şi ei ce fac? Pot avea

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul European Polisano de la Sibiu, realizat printr-o investiţie de 25 de milioane de euro, atrage tot mai mulţi pacienţi din străinătate, urmând modelul clinicilor private de succes din Turcia, unde turismul medical a adus numai anul trecut, statului, venituri de trei miliarde de euro, conform avocatului Remus Borza, Preşedintele Grupului de Firme Polisano.

"Vom încerca să aducem mai multă pacientură din Republica Moldova. Spaţiul ex-sovietic oferă o foarte bună oportunitate în ceea ce priveşte Spitalul Polisano. Vom intra pe ţările din Orientul Mijlociu, urmând modelul turcesc în ceea ce priveşte serviciile medicale private - acolo vorbim de o industrie, peste

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Corupţia din sistemul de sănătate pare să fie foarte răspândită, practica plăţilor informale fiind foarte frecventă, în special în oraşele şi localităţile mici şi "cel mai ades pare să fie şi dificil de eradicat", se arată în raportul MCV al Comisiei Europene care remarcă însă că Ministerul Sănătăţii are progrese semnificative prin proiecte derulate cu organizaţiile societăţii civile.

"Corupţia din sistemul de sănătate pare să fie foarte răspândită. Practica plăţilor informale este foarte frecventă, în special în oraşele şi localităţile mici şi cel mai ades pare să fie şi dificil de eradicat. Ministerul Sănătăţii împreună cu Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei au

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Magnetul este un material sau un obiect ce produce un câmp magnetic. Câmpul magnetic este invizibil, dar este responsabil pentru cea mai importantă proprietate a unui magnet şi anume forţa de a atrage alte materiale feromagnetice precum fierul şi de a atrage sau respinge alţi magneţi.

În Antichitate, oamenii au descoperit rocile magnetice, bucăţi de minereu de fier magnetizate natural, mai exact, magneţi creaţi natural ce atrag fierul.

Cele mai timpurii descrieri despre magneţi şi proprietăţile lor sunt din Grecia, India şi China şi datează de aproximativ 2500 de ani. Proprietăţile rocilor magnetice au fost scrise în lucrarea lui Plinius cel Bătrân,

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Consumul de nuci îmbunătăţeşte concentrarea şi capacitatea de a prelucra informaţiile, susţin oamenii de ştiinţă americani de la University of California, Los Angeles (UCLA), preluaţi de Daily Mail.

Acestea sunt concluziile unui studiu condus de Lenore Arab de la Şcoala de Medicină "David Geffen", UCLA, care a constatat că funcţiile cognitive sunt în mod constant mai bune la participanţii care au consumat nuci, indiferent de vârstă, sex sau etnie.

Acest studiu, publicat recent, reprezintă prima analiză de mari dimensiuni dedicată legăturii dintre consumul de nuci şi funcţiile cognitive şi totodată singura cercetare care a inclus toate datele cognitive disponibile din multiple National

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii a publicat cele mai recente modificări aduse Codului Muncii - Legea 53/2003.

Principalele modificări aduse de Legea 12/2015 se referă la salarizarea salariatului temporar, precum şi la modul de stabilire şi efectuare a concediului de odihnă.

1. Modificări privind salarizarea salariatului temporar

Prin modificările aduse de Legea nr. 12/2015 se stabileşte în mod clar că salariatul temporar va primi, pentru fiecare misiune, un salariu cel puţin egal cu al salariatului propriu al utilizatorului, care prestează aceeaşi muncă sau una similară cu cea prestată de către salariatul temporar.

Chiar dacă şi anterior Legii nr. 12/2015 s-ar fi putut

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii va organiza luni, la sediul Institutului Naţional de Sănătate Publică, o dezbatere publică având ca temă delistarea unor medicamente aflate pe lista de compensate şi gratuite.

Un număr de 21 de medicamente vor fi delistate şi alte 12 vor fi mutate pe o sublistă cu procent de compensare de 20%, prevede proiectul de hotărâre de guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Potrivit proiectului, acest lucru va permite introducerea unor terapii de ultimă generaţie pentru patologii cu impact major din punct de vedere social.

"În acest mod se creează spaţiu bugetar pentru încheierea de contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat pentru

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au ridicat mai multe documente şi harduri de calculatoare de la sediile APIA Mehedinţi, primăriile din oraşul Baia de Aramă şi comuna Obârşia Cloşani în urma perchiziţiilor efectuate joi.

Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că anchetatorii au verificat documentaţiile prin care consiliile locale Baia de Aramă şi Obârşia Cloşani au intrat în posesia unor subvenţii pentru păşunile situate în zona defavorizată a părţii de nord a judeţului Mehedinţi.

De asemenea, au fost verificate şi dosarele justificative prin care două persoane fizice au beneficiat în perioada 2011-2014 de subvenţii pentru aproximativ 3.000 de capete de animale, de

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Robertino Stan, liderul reţelei din dosarul medicamentelor contrafăcute, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, au decis magistraţii de la Tribunalul Bucureşti.

Alte trei persoane, Ştefan-Florin Clinciu, Pavel-Marian Usturoi şi Gheorghe-Aurelian Anghel, vor sta în arest la domiciliu, iar Mariana Stan (soţia lui Robertino Stan), Luminiţa Costin (contabilă) şi Alexandru-Robert Oprea vor fi cercetaţi sub control judiciar.

Pentru Gheorghe Clinciu a fost respinsă ca neîntemiată cererea procurorilor de arestare preventivă.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Soţii Robertino şi Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma şi Farmacia Vitaplus Cernica, sunt acuzaţi de procurorii Parchetului General că, în calitate de administratori de

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a cerut sprijinul Consiliului Judeţean pentru realizarea Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiilor în situaţii de urgenţă, astfel încât timpul de reacţie să scadă iar acţiunile să fie conduse unitar.

Prefectul Harghitei a declarat vineri pentru AGERPRES că, după primirea apelului de urgenţă, din acest centru se va dispune, în mod unitar, ce forţe pornesc spre intervenţie, iar coordonarea acţiunii se va face de o singură persoană, respectiv şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Adrian Jean Andrei a spus că deja există un spaţiu destinat acestui centru, la sediul ISU Harghita, dar este nevoie de fonduri

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Orăşenesc Turceni nu poate înfiinţa în incinta unităţii compartimentul de primiri urgenţe din cauza lipsei personalului medical de specialitate, cu toate că Ministerul Sănătăţii a aprobat crearea respectivului centru.

Potrivit directorului unităţii spitaliceşti, Dragoş Haţeganu, după obţinerea aprobării de înfiinţare a purtat discuţii cu mai mulţi medici care ar putea să lucreze la compartimentul de primiri urgenţe, majoritatea punând problema navetei pe care ar trebui să o facă de la cele mai apropiate oraşe.

Momentan, urgenţele din oraş sau din comunele învecinate arondate sunt primite la camera de gardă, fiind trimise ulterior către alte spitale mai mari.

"Ne-am poticnit în ultimul

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Două persoane au fost reţinute, iar alte 12 sunt cercetate în stare de libertate, în urma percheziţiilor domiciliare derulate joi pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea pentru destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni de trafic de droguri.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi, în urma audierii celor aproximativ 90 de persoane aduse la sediu, două au fost reţinute vineri, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, fiind acuzate de deţinere şi trafic de droguri de risc şi mare risc, urmând să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar alte 12

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Două noi cazuri de gripă sezonieră au fost confirmate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liliana Iordăchescu.

Potrivit acesteia, DSP Galaţi a fost notificată de Institutul Cantacuzino Bucureşti despre faptul că probele biologice trimise de la Galaţi pentru analiză, aparţinând unor femei, au ieşit pozitive. Într-un caz este vorba de gripă cu virusul gripal AH3 şi în celălalt cu virusul gripal AH1.

'Ni s-au confirmat încă două noi cazuri de gripă. În primul caz, este vorba de o tânără în vârstă de 24 ani, care este însărcinată în 20 de săptămâni. Are gripă

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

O serie de studii ale universităţilor canadiene, americane şi britanice, publicate din 1997 până azi, au relevat declinul concentraţiei de nutrienţi din alimentele zilelor noastre.

Lucrările, rezumate în studiul "Still No Free Lunch" de Brian Halweil, cercetător la Worldwatch Institute, confirmă dezvoltarea "caloriei vide": grasă şi dulce, dar inutilă pentru sănătate, se arată într-un articol publicat online de ziarul Le Soir.

În timp ce în ţările dezvoltate aportul de calorii creşte, majoritatea alimentelor nemodificate pe care le consumăm - fructe, legume şi cereale - devin nişte cochilii goale pe plan nutriţional.

Chiar şi în alimentele considerate sănătoase, vitaminele A şi C, proteinele, fosforul,

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Oamenii de ştiinţă americani şi publicul larg au opinii foarte diferite cu privire la probleme ştiinţifice cheie între care şi rolul jucat de omenire în provocarea schimbărilor climatice, siguranţa alimentelor modificate genetic şi teoria evoluţiei, arată un sondaj publicat în revista Science, citat de Reuters şi AFP.

Un procent de 87% dintre oamenii de ştiinţă interogaţi de Pew Research Center consideră că activitatea umană a fost cauza principală a schimbărilor climatice globale, comparativ cu 50% din publicul larg care crede acelaşi lucru.

Mai mult decât atât, 25% din public consideră că nu există nici o dovadă a încălzirii globale, în creştere de

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Eurodeputata PSD, Daciana Sârbu, cere sprijinul autorităţilor medicale britanice pentru "apărarea medicilor români de atacurile extremiştilor din Regatul Unit".

Potrivit unui comunicat de presă, remis vineri AGERPRES, Daciana Sârbu a adresat o scrisoare forurilor medicale britanice şi ministrului sănătăţii din Regatul Unit, în care, subliniind faptul că atacurile extremiştilor la adresa medicilor români sunt "incorecte şi nemeritate", le solicită acestora "să i se alăture în demersul de condamnare publică a acestor atacuri şi să ia apărarea personalului medical imigrant, printre care se numără şi foarte mulţi români".

"Ca membră a Parlamentului European, dar şi în calitate de cetăţean român, sunt mândră de

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta consideră că singura soluţie sustenabilă pe termen lung pentru un sistem social puternic este creşterea numărului de contribuabili şi susţine că un grad de fiscalitate scăzut, cum are România, presupune servicii sociale mai mici.

"Întrebarea e cum putem cu 16% să avem şi şcoli şi spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuţia corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, şi România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluţia magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf şi alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluţia

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

O substanţă folosită pentru curăţarea ţevilor de canalizare ar putea fi cauza intoxicaţiei produse vineri dimineaţă la fabrica de volane auto din municipiul Sfântu Gheorghe.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru AGERPRES că 11 angajaţi s-au simţit rău şi au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, starea lor fiind, în prezent, stabilă.

'Oamenii sunt în afara pericolului, nu au fost complicaţii, unii sunt încă sub supraveghere, alţii deja şi-au revenit şi au plecat acasă', a declarat Sebastian Cucu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, Marius Tolvaj a menţionat că este

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai multe persoane, angajate la o fabrică de volane auto din municipiul Sfântu Gheorghe, au fost intoxicate vineri dimineaţă cu o substanţă neidentificată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, Marius Tolvaj, toţi angajaţii fabricii, aproximativ 800 de persoane, au fost evacuaţi, iar mai multe ambulanţe au intervenit pentru a acorda primul ajutor persoanelor intoxicate.

La faţa locului se fac cercetări pentru a se stabili cauzele producerii intoxicaţiei.

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Colegiului Farmaciştilor din România susţine total demersul autorităţilor de identificare şi sancţionare a tuturor celor implicaţi în cazul comercializării medicamentelor contrafăcute şi solicită implicarea tuturor factorilor de decizie în găsirea de soluţii pentru evitarea unor astfel de cazuri pe viitor.

"Colegiul Farmaciştilor solicită autorităţilor luarea de măsuri urgente pentru identificarea întregului circuit al reţelei care a adus în ţară medicamente contrafăcute pentru tratarea cancerului şi le-a comercializat pe teritoriul României, precum şi sancţionarea celor vinovaţi de punea în pericol a vieţii pacienţilor pentru obţinerea unor beneficii economice. (...) Susţinem total demersul autorităţilor de deconspirare a celor implicaţi şi solicităm soluţionarea cât

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava a eliberat de pe 9 ianuarie şi până în prezent un număr de 1.302 carduri de sănătate, din totalul de 19.990 returnate de operatorul de servicii poştale, a declarat pentru AGERPRES, vineri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean.

Sursa citată a spus că procentul este mic, dar mulţi solicitanţi ai cardului nu-l regăsesc la CJAS pentru că la data tipăririi acestora nu se aflau în evidenţele persoanelor asigurate.

''Sunt persoane care au primit card, fiind asiguraţi când s-au făcut cardurile, deşi în prezent nu mai au această calitate, iar alţii nu erau atunci

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Pentru prima oară oamenii de ştiinţă au reuşit să folosească celule stem pluripotente pentru a obţine celule care să genereze noi foliculi de păr, conform unui material publicat de CNET.com.

Folosirea celulelor stem, celule nespecializate care se pot specializa în orice tip de celulă a organismului, pentru a trata alopecia este teoretizată de mai mulţi ani, iar acum s-a obţinut, pentru prima oară, foliculi de păr pe cobai într-un experiment de laborator.

"Am dezvoltat o nouă metodă pornind de la celule stem umane pluripotente pentru a obţine noi celule capabile să iniţieze regenerarea părului. Această metodă este o soluţie mult mai bună

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Ceaiul şi lămâia (printre alte alimente) exercită un efect protector împotriva cancerului ovarian, datorită conţinutului bogat de flavonoizi, arată un studiu realizat pe circa 200.000 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 55 de ani, ţinute sub observaţie în medie 30 de ani.

Cercetători englezi de la Universitatea East Anglia arată că un consum regulat de produse bogate în flavonoizi (ceai, struguri şi vin roşu, cacao şi ciocolată, cireşe, caise, zmeură, prune) şi flavononi (ca eriocitrina şi hesperidina din lămâi şi alte citrice) reduce riscul de a dezvolta un cancer ovarian, scrie vineri passionsante.be.

Un studiu anterior demonstrase că adăugarea de

30-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Episcopia Caransebeşului, prin Sectorul Social-Filantropic, organizează în perioada 30 ianuarie - 2 februarie o colectă de strângere de fonduri pentru a ajuta la construirea primului Centru de Recuperare Oncologică din ţară.

"Acest proiect de construcţie al clinicii de îngrijiri paleative de la Nera este un proiect pretenţios, primul din ţara noastră, care se definitivează în această perioadă în Caraş-Severin. Ştim că societatea civilă s-a mobilizat pentru strângerea de fonduri în vederea definitivării clinicii, iar, în acest context, pentru că suntem implicaţi ca biserică în proiect, facem apel către toţi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române, în special către cei din Episcopia Caransebeşului să

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Un tânăr în vârstă de 32 de ani din Buzău este autorul ameninţărilor cu bombă la aeroporturile din Cluj şi Târgu Mureş din urmă cu două săptămâni, au stabilit procurorii DIICOT Buzău.

Tânărul, Adrian B., este absolvent de liceu, dar a fost pensionat medical cu grad avansat de handicap şi se află de mai bine de 10 ani în evidenţele Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca.

Şeful DIICOT Buzău, procurorul Nicolae Petroşel, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că 'acesta şi-a recunoscut fapta şi a acceptat să fie supus unei expertize medico-legale'.

'Autorul faptei este o persoană bolnavă psihic, suferă de schizofrenie paranoidă, şi va fi

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproape 3.000 de bistriţeni s-au prezentat săptămâna trecută la medic cu diverse forme de viroze respiratorii, numărul acestora crescând cu 800 de persoane faţă de săptămâna precedentă, potrivit statisticilor publicate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud.

Cea mai afectată grupă de vârstă este cea între 5 şi 14 ani, unde s-a înregistrat şi primul caz de gripă sezonieră din această iarnă, care nu a necesitat, însă, internare. Au fost înregistrate 1.027 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, cu 11 internări, şi 61 de pneumonii, de asemenea cu 11 spitalizări.

La grupa de vârstă 15-49 ani au fost

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău va trebui să plătească 500.000 de euro în următoarele şase luni unui fost pacient care a fost infectat cu stafilococ auriu pe timpul internării în această unitate medicală, potrivit deciziei luate de o instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Aceasta a dispus, astfel, încă de la primul termen, respingerea recursului declarat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău în respectivul dosar.

În schimb, ICCJ a admis recursul bolnavului prin care acesta cerea suplimentarea despăgubirilor cu aproximativ 8.300 de euro reprezentând cheltuieli medicale. Cauza aceasta a fost, însă, retrimisă spre rejudecare la Tribunalul Judeţean Bacău.

Despăgubirea pentru

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Alba Iulia are din această lună un nou sediu, după ce clădirea în care a funcţionat ani de zile a fost retrocedată vechiului proprietar printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Termenul limită până la care DNA trebuia să părăsească vechiul sediu era iunie 2015.

ST Alba Iulia al DNA s-a mutat la circa un kilometru distanţă de vechiu sediu, în apropierea clădirii în care funcţionează Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi Curtea de Apel, precum şi în apropiere de imobilele în care se află DIICOT şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, respectiv Inspectoratul Judeţean

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Inaugurarea festivă a Universităţii Daciei Superioare din Cluj-Napoca a avut loc la 1 februarie 1920.

Crearea unei universităţi româneşti în Transilvania a fost, în toată perioada modernă, o dorinţă a românilor ardeleni; Petiţiunea naţională - programul revoluţionarilor români de la 1848 a cerut expres întemeierea unei universităţi în limba română. În 1872, atunci când autorităţile austriece au decis fondarea Universităţii din Cluj, aceasta a avut ca limbă de predare exclusiv limba maghiară.

Abia după realizarea Unirii Transilvaniei cu România, la 1 Decembrie 1918, visul unei universităţi româneşti a putut prinde contur. Conştiente de semnificaţia şi importanţa momentului, autorităţile române au constituit o

30-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), cea mai mare unitate sanitară din judeţul Vaslui, a rămas de câteva zile fără antibiotice şi reactivii necesari la efectuarea analizelor medicale.

Pacienţii care sunt internaţi în spitalul vasluian sunt, astfel, nevoiţi să cumpere medicamentele prescrise de medici. Conducerea spitalului susţine că situaţia se va redresa în zilele următoare.

"În decembrie am făcut o comandă de medicamente şi reactivi pentru două luni, fiindcă ştiam că la început de an situaţia este mai dificilă, în sensul că depozitele de unde ne aprovizionăm îşi încep activitatea mai târziu. Am vrut să fim prevăzători şi să evităm problemele. Cum pe

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi la o dezbatere că tripla terapie pentru bolnavii de hepatită va putea intra în tratament în luna februarie.

"Mi se pare inadmisibil că acest tratament pentru hepatită a fost ţinut atâţia ani în România. Din păcate, asta ne poate spune domnul Nicolaescu cum. Vă asigur că în sfârşit şi Ministerul Sănătăţii şi-a făcut datoria şi ANMDM şi-a făcut datoria, CNAS este pe punctul de a finaliza şi este pe punctul de a-şi face datoria astfel încât în februarie anul acesta să avem tripla terapie pentru pacienţi, ceea ce zic eu este un punct înainte.

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare ştiinţifică anunţate în cursul lunii ianuarie.

Spaţiu:

Oameni de ştiinţă de la NASA au descoperit la începutul lunii ianuarie o uriaşă gaură coronală la polul sud al Soarelui, un fenomen misterios reprezentat de apariţia unei pete întunecate pe suprafaţa solară

Cauzele producerii unei astfel de găuri coronale nu sunt

29-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că va solicita procurorilor să evalueze stadiul cercetărilor în dosare mai vechi de un an şi să dispună măsuri pentru soluţionarea cu celeritate a acestora, subliniind că cele două instituţii trebuie să aibă obiective şi priorităţi comune.

Niţu a subliniat că între Poliţie şi Parchet este "nu doar o relaţie de parteneriat", dar şi de "interdependenţă".

"Noi procurorii soluţionăm ceea ce poliţia judiciară cercetează şi soluţionează. În 2014, procurorii au avut de soluţionat peste 1,8 milioane de dosare penale, din care 1,8 milioane au fost cu cercetare penală la Poliţie, ceea ce înseamnă

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Femeile la care au fost detectate niveluri ridicate de substanţe chimice prezente în ambalajele de plastic şi în produsele cosmetice intră la menopauză cu doi până la patru ani mai devreme decât cele la care s-au identificat niveluri mai scăzute ale acestor elemente, susţine un studiu american publicat miercuri.

Potrivit AFP, în cadrul studiului amintit, cercetătorii au examinat nivelurile din sânge şi urină a 111 substanţe chimice suspectate că ar afecta producţia naturală şi distribuţia hormonilor în organism.

Rezultatele cercetării survin în contextul în care mai multe studii de dimensiuni mai mici au pus deja în evidenţă relaţia dintre perturbatorii endocrini şi

29-01-2015
Tip stire
Stiri externe

România este încă slab pregătită, sub multe aspecte, pentru a oferi condiţii prielnice de dezvoltare a copiilor cu autism şi familiilor lor şi, cu toate că au fost înregistrate progrese în ultimii ani, este încă nevoie de informare cu privire la autism şi la specificul afecţiunii, se arată în concluziile Studiului privind nevoile de servicii în rândul părinţilor copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA), realizat de Romanian Angel Appeal (RAA).

Atât studiile de caz, cât şi ancheta sociologică arată că, înainte de diagnostic, 66% dintre familii nu auziseră sau ştiau foarte puţine lucruri despre afecţiune, iar 60% dintre cei intervievaţi

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai puţin de 20% din persoanele care au apelat în 2014 la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare au fost internate, activitatea fiind aglomerată de cazuri care ar putea fi tratate de medicii de familie.

Directorul medical al instituţiei, Paula Mare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în cursul anului trecut au apelat la UPU 60.000 de persoane din care 11.000 au fost internate în spital, procentul fiind de sub 20%, faţă de 40% cât a fost în anul precedent.

Aceasta a explicat că Urgenţele sunt aglomerate de persoane care în mod

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Computerul tomograf (CT) de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare este oprit pentru a treia oară, el fiind nefuncţional timp de 30 de zile în ultimul an, din cauza folosirii intense. Directorul medical al SJU, Paula Mare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că anul trecut au fost efectuate investigaţii la 40.000 de pacienţi.

Conform acesteia, costurile pentru reparaţii se ridică la 500.000 de lei.

"E defect de 10 zile. Pe an, aproximativ 30 de zile este oprit, cu tot cu revizii. Au o anumită doză de radiaţii care se consumă la folosirea exagerată. Avem o adresabilitate extraordinară, foarte

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Douăzeci de medici au ales în cursul anului 2014 să lucreze pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, completându-se multe dintre specialităţile la care era lipsă acuză de personal.

Directorul medical al SJU, Paula Mare, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că s-au completat unele specialităţi precum reumatologie, hematologie, endocrinologie, continuând dezvoltarea serviciilor medicale.

"Avem medici mulţi care au venit, nu au fost demult aduşi atâţia medici. Avem o adresabilitate, medicii au auzit că este o deschidere şi din partea Consiliului Judeţean. De anul trecut până în prezent avem 20 de medici noi. Aveam probleme foarte mari la nefrologie, unde

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 3.800 de carduri de sănătate nu au intrat încă în posesia asiguraţilor, dintr-un total de 156.000 emise în Sălaj, potrivit datelor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

"Pentru asiguraţii din Sălaj au fost emise 156.000 de carduri de sănătate, distribuite într-o primă fază, în două etape, de către Poşta Română. După această primă fază au rămas nedistribuite 4.390 de carduri, care au ajuns la Casa de Sănătate. În luna aceasta am distribuit alte circa 600 de carduri, astfel încât actualmente mai avem 3.800 de astfel de documente ce îşi aşteaptă deţinătorii să le ridice", a declarat joi pentru AGERPRES Marius

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA) în 2014 a acoperit un spectru larg de cazuri de corupţie la nivel înalt, de la toate nivelurile funcţiei publice şi implicând persoane publice din diferite partide politice, notează Comisia Europeană în raportul privind progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), făcut public miercuri.

În ultimele rapoarte MCV au putut fi constatate rezultate mai bune în ceea ce priveşte combaterea eficace a cazurilor de corupţie la nivel înalt, o tendinţă care s-a confirmat în 2014.

Acest lucru este valabil atât la nivelul urmăririi penale realizate de DNA, cât şi în etapa judecării cauzei de

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Gheorghe Ţarălungă, prof. univ. dr. la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa, disciplina Farmacologie, Farmacoterapie, Farmacie Clinică, colonel în rezervă, a fost reţinut de procurorii DNA, el fiind acuzat că a luat mită de la un student.

Potrivit unui comunicat al DNA, Faloutsos Evangelos i-a oferit, miercuri, lui Gheorghe Ţarălungă suma de 200 euro, în biroul său de la sediul Facultăţii de Farmacie, în scopul de a-l promova, în condiţii nelegale, la disciplina Farmacie clinică din anul V de studii.

În aceeaşi zi s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Faloutsos Evangelos a fost pus şi el sub urmărire penală pentru dare

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Doi bărbaţi din judeţul Prahova au decedat, în ultimii trei ani, din cauza cancerului la sân, specialiştii din domeniu atrăgând atenţia asupra faptului că şi persoanele de sex masculin sunt supuse riscului apariţiei acestei afecţiuni, chiar dacă astfel de cazuri sunt rare.

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Oncologici din România, Iolanda Gheorghiu, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în judeţul Prahova sunt aproximativ 10.000 de persoane care suferă de cancer, însă nu există o evidenţă foarte clară a acestora la nivel judeţean şi nici la nivel naţional.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte cancerul la sân, a scăzut vârsta

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta consideră că singura soluţie sustenabilă pe termen lung pentru un sistem social puternic este creşterea numărului de contribuabili şi susţine că un grad de fiscalitate scăzut, cum are România, presupune servicii sociale mai mici.

"Întrebarea e cum putem cu 16% să avem şi şcoli şi spitale ca în Germania, unde plătesc 48%. Discuţia corectă este: un grad foarte scăzut de fiscalitate, şi România are un grad scăzut de fiscalitate, presupune servicii sociale mai mici. N-a găsit nimeni soluţia magică, atât timp cât nu avem petrolul din Golf şi alte resurse, nu a găsit nimeni într-o societate europeană soluţia

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de unsprezece inculpaţi, persoane fizice şi juridice, reţinând opt persoane, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de circa 3 milioane de euro, a informat, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Potrivit comunicatului PÎCCJ, acţiunea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică vizează opt persoane, aflate în stare de reţinere, Robertino Stan şi Mariana Stan, Luminiţa Costin, Alexandru-Robert Oprea, Ştefan-Florin Clinciu, Gheorghe Clinciu, Pavel-Marian Usturoi şi Gheorghe-Aurelian Anghel, precum şi trei societăţi comerciale, S.C. Cross Pharm S.R.L., S.C. Farmacia Vitaplus

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DICOT împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au efectuat 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în trafic de droguri de mare risc şi produse cu efect psihoactiv (etnobotanice).

Din primele investigaţii, anchetatorii susţin că au fost identificaţi peste 200 de consumatori care cumpărau droguri de la această grupare, dintre care doar în luna ianuarie 52 au fost internaţi de urgenţă în spital, iar 5 au intrat în comă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu luna martie 2014, membrii

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de trei persoane din judeţul Olt care au primit cardul de sănătate s-au prezentat pentru a-l preda la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, decizia de returnare fiind argumentată prin "motive personale", potrivit purtătorului de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Florea.

Aceasta a precizat că majoritatea asiguraţilor din judeţul Olt au primit cardurile de sănătate prin intermediul factorilor poştali, iar cele care nu au ajuns la asiguraţi prin această modalitate vor fi date asiguraţilor prin cabinetele medicilor de familie, dacă e vorba de asiguraţi din mediul rural, ori pot fi ridicate de la ghişeele CAS Olt.

"Factorii poştali au

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

O fosilă provenind de la un hominid descoperită pe platoul marin din apropiere de Taiwan dovedeşte că un grup de oameni primitivi, probabil dintr-o specie necunoscută încă, au trăit în Asia în urmă cu 10.000 până la 190.000 de ani, relatează Live Science.

Această descoperire susţine ipoteza că în Asia au coexistat mai multe specii de hominizi înainte de Homo sapiens. Dintre aceste specii reamintim oamenii de Neanderthal - "verii primari" ai oamenilor -, precum şi oamenii Denisovan, a căror moştenire genetică se extinde din Siberia până în Oceania, Homo erectus şi "hobitul" Homo floresiensis, care a trăit în Indonezia. Toate

29-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Trei noi servicii destinate persoanelor cu dizabilităţi care sunt nevoite să se deplaseze în scaune rulante - îngrijire la domiciliu, grup suport şi instruire pentru viaţă independentă şi transport asistat şi accesibilitate - au fost prezentate, joi, de fundaţiile Motivation România şi Special Olympics România, în cadrul unei dezbateri cu tema "Incluziunea şcolară a elevilor cu dizabilităţi".

"În cadrul acestui proiect, fundaţia Motivation, împreună cu partenerul Fundaţia Olympics Romania, desfăşoară o serie de activităţi care au ca scop îmbunătăţirea accesului copiilor şi adulţilor utilizatori de scaun rulant la şcoală, la servicii, în comunitate, şi acest lucru îl facem prin crearea unor

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

MedLife a demarat procesul de achiziţionare a pachetului majoritar de 55% din grupul de firme Centrul Medical SAMA şi Ultratest, unul dintre cei mai importanţi operatori medicali din sud-vestul României.

Potrivit reprezentanţilor MedLife, Centrul Medical SAMA are în componenţă două clinici multidisiciplinare, incluzând o unitate medicală cu spitalizare de zi, un centru de kinetoterapie, două centre de medicina muncii, şase laboratoare şi mai multe puncte de recoltare.

Operaţiunile SAMA sunt repartizate în oraşele Craiova, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Bălceşti şi Calafat.

'2015 este un an important în dezvoltarea MedLife, în decursul căruia estimăm investiţii de peste 10 milioane de euro, prin deschideri de unităţi

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Concentrarea pieţei de brokeraj şi a celei de asigurări este una dintre cele 10 tendinţe identificate de Marsh Broker de Asigurare - Reasigurare pentru 2015, în condiţiile unei pieţe în plină evoluţie.

Tendinţa de concentrare a pieţei de asigurări este susţinută de faptul că la nivelul Uniunii Europene se implementează programe pentru o mai bună reglementare a pieţei, precum directiva privind intermedierea în asigurări (IMD) şi Solvency ÎI, regimul de reglementare şi supraveghere care vizează companiile de asigurări.

IMD impune anumite reguli mai stricte pentru jucătorii din piaţa de brokeraj, iar Solvency ÎI presupune implementarea unor noi standarde privind solvabilitatea şi capitalul,

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Pentru prima dată de la sfârşitul lui iunie s-au înregistrat mai puţin de 100 de cazuri confirmate de Ebola într-o săptămână în cele trei ţări cele mai afectate de această boală, Guineea Ecuatorială, Liberia şi Sierra Leona, conform ultimei evaluări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat joi, relatează EFE.

Incidenţa cazurilor este în scădere în Liberia şi Sierra Leone, în timp ce în Guineea s-au înregistrat doar 30 de cazuri confirmate în săptămâna începând cu 25 ianuarie.

În pofida acestei scăderi, rata mortalităţii se situează între 54 şi 62 % în aceste trei ţări, fapt ce arată că nu a existat

29-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Acum o sută de ani, absintul, băutură rău famată ajunsă celebră fiindcă o consumau artişti ai secolului al XIX-lea ca Van Gogh sau Verlaine, a fost interzisă fiindcă oamenii 'îşi pierdeau minţile'. 'Zâna verde', cum este numit, are în prezent o nouă viaţă.

Se crede că denumirea vine din limba greacă, 'Apsinthion' însemnând 'care nu poate fi băut' sau 'de nebăut'. Absintul modern a fost folosit iniţial în afecţiunile stomacale, fiind creaţia lui Pierre Ordinaire - 1792 -, doctor francez care s-a autoexilat în orăşelul elvetian Couvet. În 1797 a fost pus în vânzare în Franţa, scrie AFP.

'Întotdeauna va exista un

29-01-2015
Tip stire
Stiri externe

ISU Brăila a fost solicitat să intervină, în 2014, în peste 4.200 situaţii de urgenţă, în medie câte 12 pe zi, din care aproximativ 80% au fost cazuri pentru SMURD, potrivit informaţiilor făcute publice miercuri, de şeful ISU Brăila, lt.col. Cristian Ion.

Activitatea operativă s-a materializat în 4.271 acţiuni, din care 3.351 intervenţii SMURD (78,46%), 228 pentru stingerea incendiilor (5,34%), 378 alte intervenţii (8,85%), 223 alte situaţii de urgenţă (5,22%), 91 cazuri de asistenţă a persoanelor (2,13%).

"Comparativ cu anul 2013, numărul evenimentelor produse în judeţul Brăila a înregistrat o scădere cu 360 intervenţii, respectiv de la 4.631 în 2013, la 4.271

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului preşedinte Vasile Ciurchea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Guvernul României.

De către: Deputat PC Braşov, Ion Diniţă.

Obiectul întrebării: Beneficiile cardului internaţional de asigurări de sănătate.

Stimate domnule preşedinte,

De peste opt ani, mai exact din 1 ianuarie 2007, românii care călătoresc în statele Uniunii Europene beneficiază, cel puţin teoretic, de aceleaşi drepturi medicale precum locuitorii celorlalte ţări membre. Pentru acest lucru, cetăţenii români care doresc trebuie să solicite Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate eliberarea Cardului European de Asigurat.

Vă întreb cu tot respectul domnule preşedinte:
Care sunt avantajele pe care românii le obţin dacă intră în posesia acestui card european

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Proiectele derulate în ultimii ani de cercetătorii Institutului Naţional de Patologie 'Victor Babeş' au condus la rezultate ştiinţifice medicale de top ce vin în sprijinul pacienţilor cu diferite afecţiuni printr-o eficienţă sporită în diagnosticarea acestora, susţin reprezentanţi institutului într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, analizele hematologice, imunologice, genetice sau de cele legate de biochimie, anatomie patologică, radiobiologie, microbiologie, patologie ultrastructurală sau moleculară, realizate la Institutul Naţional de Patologie 'Victor Babeş' sunt comparabile cu cele obţinute în cele mai renumite laboratoare medicale ale lumii.

"Pentru a putea trata cât mai eficient o afecţiune, indiferent de gravitatea ei, dar şi de valoarea medicului

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Informaţiile cu privire la existenţa unor medicamente contrafăcute care au tranzitat România prin intermediul unor reţele "ilegale" au fost transmise organelor competente chiar de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Marius Savu

El a explicat că medicamentele au tranzitat România printr-un circuit ilegal şi a precizat că nu au existat pacienţi români care să ia aceste medicamente contrafăcute. "Nu au existat pacienţi români care să ia aceste medicamente contrafăcute, nu avem astfel de informaţii", a spus Savu.

Colaborarea dintre ANMDM şi organele abilitatea a început în urmă cu un an, existând şi

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Fuziunile şi achiziţiile (M&A) din industria bio-farmaceutică vor înregistra o valoare de peste 200 miliarde dolari, în 2015, cu o evoluţie în care companiile farmaceutice de nişă domină agenda M&A, în vreme ce companiile farmaceutice mari şi-au raţionalizat portofoliile, concentrându-se asupra francizelor competitive, arată un raport EY.

Anul 2015 va însemna o provocare pentru firmele care intenţionează să crească prin achiziţii, ele confruntându-se cu intensificarea competiţiei şi cu un deficit de oferte accesibile.

Chiar dacă a fost în bună parte absent din peisajul M&A în 2013, segmentul companiilor farmaceutice mari a revenit la niveluri serioase de tranzacţionare în 2014, prin fuziuni şi

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a anunţat joi că va fi depus la Parlament un proiect de modificare a legii ANL, astfel încât să se reglementeze posibilitatea construirii de locuinţe de serviciu în special pentru magistraţi, pentru angajaţi din structurile de securitate naţională, profesori sau medici.

"Din păcate, în România nu mai există o legislaţie clară care să poată da posibilitatea ca o instituţie să poată să construiască locuinţe de serviciu şi există solicitări fireşti pentru acest lucru. Am început deja proiectul de modificare a legii ANL, pentru a putea construi şi locuinţe de serviciu în special pentru

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Comitetul olimpic german (DOSB) făcut apel la Federaţia internaţională de patinaj (ISU) să reexamineze cazul patinatoarei germane Claudia Pechstein, după ce o comisie de experţi a stabilit că evaluarea medicală care a dus la suspendarea pe doi ani a sportivei a fost greşită.

"Toţi experţii au concluzionat că un caz de dopaj nu putea fi justificat pe baza paşaportului sanguin şi a caracteristicilor sanguine ale Claudiei Pechstein", a declarat profesorul Wolfgang Jelkmann, preşedintele comisiei însărcinate de DOSB să reexamineze cazul, în octombrie 2014.

La rândul său, Ralf Hormann, preşedintele Comitetului olimpic german, a precizat că "experţii au ajuns la o concluzie clară",

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Cu cât un medicament este mai scump, cu atât el pare mai eficient, chiar dacă este vorba de un placebo, potrivit unui studiu care a avut ca subiecţi persoane bolnave de Parkinson, relatează France Presse.

Aşteptările pacienţilor joacă un rol important în eficacitatea tratamentului şi acest efect placebo a fost bine stabilit, în special în rândul pacienţilor cu Parkinson, spune dr. Alberto Espay de la Universitatea din Cincinnati, Ohio, autor al acestei cercetări publicate miercuri în revista Neurology a Academiei Americane de Neurologie.

"Am vrut să vedem dacă percepţia costului unui medicament poate provoca acelaşi răspuns placebo", a declarat el.

Pentru a face

29-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Paisprezece studenţi aflaţi în ultimul an de studiu au depus aplicaţii pentru a obţine una dintre bursele oferire de Consiliul local Sfântu Gheorghe, care a alocat în acest scop suma de 100.000 de lei din bugetul local.

Printre aceştia se regăsesc şapte studenţi care urmează să susţină anul acesta licenţa şi şapte masteranzi care studiază la diverse universităţi din ţară ori străinătate, dar care au un punct comun, anume faptul că provin din municipiul Sfântu Gheorghe, aceasta fiind una dintre condiţiile primordiale pentru a putea obţine bursă.

Autorităţile locale au decis să acorde puncte suplimentare celor care îşi aleg pentru lucrările de

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a anunţat joi că a luat decizia renunţării la managementul privat al Spitalului Judeţean de Urgenţă pe care o va supune votului consilierilor judeţeni.

"Mandatul actualului manager în fruntea Spitalului Judeţean Buzău este unul mulţumitor, datorită acestui lucru conducerea CJ a luat decizia renunţării la externalizarea managementului, operaţiune care fusese consfinţită printr-o hotărâre adoptată de consilierii judeţeni la jumătatea anului trecut", a declarat, într-o conferinţă de presă, Petre Emanoil Neagu.

Potrivit acestuia, principalul spital din judeţul Buzău "a început să funcţioneze la parametri normali, iar datoriile sunt pe cale de dispariţie în condiţiile

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Bugetul municipiului Sucevei pentru anul 2015, care este cu aproximativ 20% mai mare decât anul trecut, a fost votat de toţi cei 22 de consilieri prezenţi la şedinţa deliberativului de joi.

Singurul ales local care a absentat de la şedinţa Consiliului Local a fost viceprimarul demis, social-democratul Gavril Vîrvara, pentru că este în concediu de odihnă.

Bugetul general consolidat al Sucevei pentru 2015 va fi de 356,11 milioane de lei, cu 19,2% mai mare comparativ cu anul trecut.

Primarul independent al Sucevei, Ion Lungu, declara cu o zi în urmă că acesta este ''un buget optimist'' şi ''fără restricţii politice'' ar putea fi

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate din zonele defavorizate ar putea primi sporuri cuprinse între 100% şi 200% potrivit unui proiect care va fi pus în dezbatere publică şi care ar putea intra în vigoare la 1 aprilie, a declarat joi la o dezbatere ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Sunt comunităţi izolate, sunt medici care altfel nu ar fi stimulaţi să meargă în zonele respective. (...) Am venit cu o propunere de ordin de ministru care este în transparenţă decizională sau va fi afişat astăzi şi va fi dezbătut o perioadă destul de redusă că au fost discuţii destul

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Mecanismul de feedback al pacientului ar putea deveni operaţional din luna aprilie, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Mecanismul de feedback al pacienţilor este o chestiune pe care noi o discutăm în România de când eram în anul doi de studenţie. În acest an îl implementăm, intenţia noastră este aceea de a deveni operaţional din luna aprilie. Asta înseamnă că tot ceea ce va fi semnalat de pacienţi, care vor primi un formular la externarea dintr-un spital sau la finalul serviciului medical pe care îl primesc, va fi analizat de consiliile etice care se vor constitui în spitale, unele dintre

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Guvernul Ponta nu ştie cum să convingă cetăţenii de avantajele cardului de sănătate, iar prin refuzul de a demara o campanie publică pentru explicarea modului în care trebuie utilizat acesta dovedeşte că politicile adoptate nu au la bază niciun fel de strategie, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, Corina Crişan, prim-vicepreşedintele PNL Arad.

"Constatăm cu regret că, deşi românii ar trebui să beneficieze de serviciile medicale de care au nevoie în baza cardului de sănătate, de la începutul lui februarie, încă nu toţi au intrat în posesia acestuia şi, din păcate, mulţi dintre aceştia nici nu cunosc utilitatea cardului de

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele PC Arad, Mircea Purcaru, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Primăria municipiului şi edilul Gheorghe Falcă nu sunt preocupate de valorile locale, un exemplu fiind situaţia bustului lui Ioan Rusu Şirianu, dispărut de câteva luni de pe soclu.

'Ce pretenţii poate avea Primăria municipiului Arad şi primarul Gheorghe Falcă, la obţinerea titlului de Capitală culturală europeană 2021 pentru oraş, în condiţiile în care nu te preocupă valorile Aradului ? Un exemplu în acest sens este faptul că deşi bustul lui Ioan Rusu Şirianu a dispărut de câteva luni de pe soclul aflat pe Aleea Personalităţilor, situată în spatele

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Starea sistemului de sănătate din România ar putea fi îmbunătăţită printr-un pact naţional dedicat acestui domeniu semnat de toate partidele politice parlamentare, pe următorii zece ani, a declarat joi preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, cu prilejul prezentării concluziilor Raportului pe Sănătate.

Cristian Hotoboc a dat asigurări că alianţa va veni, în cel mai scurt timp, şi cu o propunere de text, pe marginea căruia să poată fi formulate eventuale amendamente, astfel încât pactul să poată fi semnat cât mai curând.

"Pactul naţional de sănătate este singura soluţie pentru a asigura predictibilitatea şi stabilitatea sistemului sanitar, astfel încât să nu

29-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Tendinţele noi anul acesta le reprezintă industria farma şi domeniul transporturilor, însă imobiliarele şi construcţiile vor rămâne în continuare de actualitate şi ele.

Acestea sunt principalele sectoare care vor întâmpina dificultăţi financiare în 2015 şi care ar putea genera o creştere în rândul numărului de insolvenţe în aceste domenii, conform unui studiu realizat de CITR, liderul pieţei de insolvenţă din România.

Experţii a CITR a analizat situaţia economică actuală, precum şi indicatorii ei de impact pentru anul în curs, urmărind dinamica fiecărui sector de activitate, modalitatea de finanţare, legislaţia specifică, aspecte legate de consum şi consumatori. Pe baza lor au fost identificate

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

O reţea de firme coordonate de cetăţeni români, care se specializase în comerţul cu produse farmaceutice, a prejudiciat bugetul de stat cu peste 13 milioane lei (circa 3 milioane euro) prin sustragerea de la plata TVA şi a impozitului pe profit, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), remis, miercuri, AGERPRES.

'În urma analizelor de risc fiscal şi controalelor antifraudă efectuate, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au identificat un prejudiciu de peste 13 milioane lei (circa 3 milioane euro) cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata TVA şi impozitului pe profit de către o reţea de

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Alternativa pentru cei care refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă va fi o adeverinţă de asigurat valabilă trei luni de la emitere, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"Proiectul de act normativ conţine şi propunerea CNAS ca adeverinţa de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conştiinţă. Pentru obţinerea acestei adeverinţe, asiguratul va depune o declaraţie pe propria răspundere că refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă şi va depune

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Autorităţile locale din Pietrari şi Tomşani au iniţiat o ofertă pentru investitorii în turismul balnear interesaţi de a valorifica potenţialul izvoarelor sulfuroase şi sărate de pe teritoriul celor două localităţi.

"Am pregătit o mapă cu toate analizele acestor izvoare cu proprietăţile lor terapeutice şi normal că ne dorim să punem în valoare aceste izvoare cu ape medicale aflate pe teritoriul comunei Tomşani. Primăria a pregătit documentaţia şi pentru accesarea de fonduri europene pe exerciţiul bugetar 2014 -2020, dar suntem interesaţi şi de un parteneriat public-privat. Nu ne-am dori o formă de concesie în urma căreia noi să primim doar o redevenţă

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul comunei timişene Beba Veche, Ioan Bohăncanu, se plânge că apa potabilă din localitate nu este la parametrii de calitate impuşi de lege, concentraţia de arsen depăşind limitele admise şi i-a cerut prefectului să ajute cetăţenii.

'Primarul a sesizat faptul că la analizele privind calitatea apei potabile din localitate s-a constatat că arsenul din apă se găseşte în cantităţi mai mari decât cele admise de Legea 458/2002 privind calitatea apei potabile', a afirmat, marţi, pentru AGERPRES, prefectul Eugen Dogariu, după Comitetul pentru situaţii de urgenţă.

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, au fost puse în discuţie două soluţii, fiind vorba de achiziţionarea unei

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeţeni timişeni au votat, miercuri, bugetul judeţului pentru anul 2015, care este de peste 510 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei reprezintă un credit angajat.

Proiectul a trecut cu 12 voturi 'pentru', 11 'împotrivă' şi o abţinere, iar destinaţia prioritară a banilor va fi spre lucrările de infrastructură.

'Axa prioritară este infrastructura în momentul de faţă. Am încercat să acordăm sume mai mari decât anul trecut şi către acele instituţii pe care am fost supărat, pentru că nu au cheltuit toţi banii pe care li le-am repartizat, una dintre acestea fiind Spitalul Judeţean, care a rămas cu

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

România este ţara care poate oferi turiştilor 360 de zile pe an turism diversificat, iar prezenţa la târgul FITUR 2015 este foarte importantă deoarece Spania este pe locul opt în topul ţărilor generatoare de turişti pentru noi, a declarat, pentru AGERPRES, Simona Man, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

,Spania este o piaţă foarte importantă pentru România, fiind a treia piaţă generatoare de turişti din lume. Este foarte important pentru noi să fim prezenţi aici, la Madrid, Spania fiind pe locul opt în topul ţărilor generatoare de turişti pentru România. Suntem prezenţi, în acest an, cu un stand de 175,5 metri pătraţi

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Sistemul medical din Europa este, în pofida austerităţii, mai bun ca niciodată, dar continuă să rămână în urmă în România, unde el reflectă situaţia cotidiană, în general sumbră, potrivit Indexului European al Sistemelor Medicale (EHCI, Euro Health Consumer Index), sistemul de măsurare anuală a situaţiei a 36 de sisteme medicale naţionale din Europa, publicat marţi la Bruxelles, în prezenţa comisarului european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, indică healthpowerhouse.com.

Indexul European al Sistemelor Medicale arată că, în pofida crizelor financiare, sistemul medical continuă să se îmbunătăţească.

Olanda se menţine pe primul loc, obţinând 898 din totalul de 1.000 de puncte, fiind urmată de Elveţia,

28-01-2015
Tip stire
Stiri externe

Consiliul Judeţean (CJ) Satu Mare a alocat în şedinţa de miercuri o sumă de 400.000 de lei pentru achiziţia de locuinţe pentru medici.

Preşedintele CJ, Adrian Ştef, a declarat că urmează formarea unei comisii care să stabilească ce fel de locuinţe să se achiziţioneze, după care să se solicite oferte de la persoane fizice sau juridice, urmând să se aleagă cele cu preţul mai mic, dar care respectă anumite cerinţe.

"Trebuie să încurajăm să cantonăm medicii la Satu Mare, să-i determinăm să rămână la Satu Mare, să-şi desfăşoare activitatea aici localitate. Este o concurenţă foarte mare între spitale, între Consiliile Judeţene, între

28-01-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini