Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/08/2021
Data stire

Stiri medicale: Martie 2015


Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA într-un nou dosar, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, în legătură cu achiziţionarea unui elicopter folosit la operaţiuni de salvare.

În decembrie 2014, elicopterul respectiv s-a prăbuşit în lacul Siutghiol iar toţi cei patru membri ai echipajului SMURD au decedat.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

OptumRx, o divizie a celei mai mari companii de asigurări de sănătate din SUA - UnitedHealth Group - a anunţat luni achiziţionarea grupului Catamaran, într-o tranzacţie evaluată la aproximativ 12,8 miliarde de dolari, transmit Bloomberg şi Reuters.

Luni, la Bursa de la New York, acţiunile UnitedHealth au urcat cu 3,6%, la 122,18 dolari, în timp ce titlurile Catamaran înregistrau un avans de 24%, la 60,12 dolari.

Prin achiziţionarea Catamaran, cota de piaţă a UnitedHealth va creşte la 15-20%. UnitedHealth va plăti 61,50 pe acţiune pentru Catamaran, finanţând achiziţia prin numerar şi obligaţiuni.

Tranzacţia ar urma să se finalizeze în trimestrul patru din 2015

30-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Un bărbat care suferea de o gravă malformaţie a primit transplanturi pe partea inferioară a feţei, gât, gură, limbă şi faringe în cursul unei operaţii chirurgicale extrem de complexe, de 27 de ore, efectuate de o echipă medicală formată din 45 de profesionişti de la spitalul Vall d'Hebron din Barcelona.

Pacientul de 45 de ani suferea 'de 20 de ani de o gravă malformaţie artero-venoasă, boală care a dus la deformarea progresivă a ţesuturilor feţei, cu tulburări severe de vedere, vorbire şi cu sângerări care îi puneau viaţa în pericol', a menţionat spitalul universitar într-un comunicat preluat de AFP.

'O echipă multidisciplinară

30-03-2015
Tip stire
Stiri externe

La împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, în curtea instituţiei a fost îngropată, marţi, o capsulă a timpului care va fi readusă la suprafaţă peste 30 de ani, în 2045.

În capsula timpului, participanţii la festivitate au depus obiecte dintre cele mai variate, personale şi profesionale, a căror alegere a fost lăsată la libera imaginaţie a celor care au decis să lase un mesaj peste timp, rectorul UMF Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, depunând atât lucruri ale instituţiei, cât şi unele obiecte personale legate de profesie.

'Din partea universităţii am

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Socola din Iaşi este, potrivit unor surse judiciare, instituţia vizată de percheziţiile de marţi ale procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care efectuează cercetări într-un dosar privind fapte de corupţie din 2014.

Aceleaşi surse au precizat pentru AGERPRES că faptele au legătură cu angajări ilegale şi contracte de achiziţii.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că procurorii efectuează marţi percheziţii la două locaţii din municipiul Iaşi, dintre care una la sediul unei instituţii publice, într-un dosar privind fapte de corupţie din 2014.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicul de medicină şcolară are obligaţia de a efectua un stagiu de trei luni, structurat astfel: o lună în cadrul unei secţii de urgenţă, o lună în cadrul unei secţii de epidemiologie şi o lună în cadrul unei secţii de pediatrie.

Reglementarea a fost decisă marţi de către Senat prin adoptarea unei propuneri legislative privind medicina şcolară, iniţiată de un grup de parlamentari PNL.

Conform actului normativ, medicul de medicină şcolară este membru al Colegiului Medicilor din România şi beneficiază de protecţia şi facilităţile pe care acesta le pune la dispoziţia membrilor săi.

Iniţiatorii au dorit reglementarea

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Cel mai lung lanţ de prezervative a fost realizat pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, la 28 octombrie 2007. Lanţul a măsurat 3,269 km, a fost alcătuit din 25.773 prezervative şi la realizarea lui au contribuit 1683 participanţi, majoritatea de la Population Services International (PSI) - Romania. Performanţa a fost omologată oficial de Guinness Book.

Prin intermediul acestui eveniment, organizatorii PSI Romania şi Centrul Român HIV/SIDA au dorit să atragă atenţia asupra necesităţii utilizării prezervativului. Printre numeroşii participanţi, s-au aflat Loredana Groza şi Maria Radu.

Precedentul record asemănător a fost deţinut de UNESCO Thailanda şi măsura 2,7 km.

''Răspundem astfel provocării lansate de UNESCO

31-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Urmele accentuate de pesticide din fructele şi legumele consumate au legătură cu scăderea calităţii spermei, arată un studiu publicat marţi în revista de specialitate Human Reproduction.

Studiul a fost realizat pe 155 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani şi care frecventează un centru de tratare a infertilităţii, fiind analizate 338 eşantioane de spermă prelevate de la aceştia între 2007 şi 2012.

Potrivit cercetării, bărbaţii care consumă cantităţi mari de fructe şi legume tratate cu pesticide au un număr mai mic de spermatozoizi cu 49% decât cei care mănâncă mai puţin astfel de alimente, iar numărul spermatozoizilor cu

31-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Copilotul Andreas Lubitz, suspectat că pe 24 martie a prăbuşit intenţionat avionul Airbus A320 al companiei Germanwings în sud-estul Franţei, a urmat tratamente pentru tendinţe suicidare în trecut, însă nu recent, a anunţat luni justiţia germană, informează AFP.

'Copilotul a fost în tratament psiho-terapeutic pentru tendinţe suicidare în urmă cu mulţi ani, înainte de a-şi obţine permisul de pilotaj', a declarat procurorul oraşului Dusseldorf (landul Renania de Nord-Westfalia), Ralf Herrenbruck.

După aceasta şi 'până recent, au avut loc alte consultaţii la medic, în timpul cărora au fost acordate concedii medicale, însă fără să fie atestate tendinţe suicidare sau agresivitate la adresa altuia',

30-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, dr. Remus Şipoş, a declarat marţi pentru AGERPRES că 14 medici de familie din judeţ s-au raliat unui proiect iniţiat de un centru medical privat, prin care oamenii din zona rurală, fără posibilităţi de deplasare la clinici din Târgu Mureş, pot beneficia de ecografii şi consultaţii interclinice pe bază de telemedicină.

"Medicii de familie din judeţul Mureş sunt implicaţi şi într-un proiect de teleecografie. Se ştie că este greu să ajungi să-ţi faci un ecograf gratuit, chiar dacă ai bilet de trimitere. Ba mai mult, să vii şi de la nu ştiu câţi zeci de

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii va aloca în acest an 235 milioane de lei pentru continuarea programelor demarate în 2014 şi destinate rezolvării marilor urgenţe din sectorul intraspitalicesc.

Potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES, în cadrul acestor programe Ministerul Sănătăţii decontează medicamente, consumabile şi materiale sanitare pentru cele mai grave cazuri tratate în terapie intensivă, pentru infarct miocardic, traumă, accident vascular cerebral şi moarte subită.

'Pacienţii au început să simtă beneficiile acestor programe încă de anul trecut pentru că nu mai plătesc nimic în sectorul intraspitalicesc. Asigurăm îngrijirea infarctului miocardic prin finanţarea stenturilor necesare, finanţăm medicamentele trombolitice şi consumabilele necesare tratării accidentului vascular

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Genetica şi hormonii sunt principalii factori ai prezenţei coşurilor pe faţă. Însă există obiceiuri care pot duce şi ele la o acnee supărătoare: în afară de o hrană nesănătoasă, specialiştii menţionează portul căştilor pe urechi.

Căştile purtate pentru a asculta muzică 'provoacă o creştere a puseelor de acnee şi infecţii ale pielii', arată un dermatolog intervievat de Yahoo! şi citat de 7sur7.be. Dr Debra Luftman spune că acest lucru se întâmplă mai ales 'după o şedinţă de exerciţii fizice sau dacă se ţin pe urechi multă vreme.

Transpiraţia şi umiditatea se instalează pe şi în jurul căştilor, care comprimă pielea şi favorizează

31-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola din Iaşi, medicul Lucian Burlea, a fost dus la audieri marţi după ce în cursul dimineţii procurorii DNA, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, au efectuat percheziţii în incinta unităţii medicale.

Alături de Lucian Burlea procurorii DNA vor audia şi o angajată a Departamentului Registratură a Spitalului Socola.

În cursul descinderilor efectuate de procurorii DNA în cursul dimineţii de marţi anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare şi documente într-un dosar privind angajări ilegale şi atribuirea unor contracte de achiziţii.

"Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA Iaşi, însoţiţi de jandarmi şi poliţişti, efectuează marţi percheziţii la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola, potrivit unor surse judiciare, încă de la primele ore ale dimineţii, anchetatorii ridicând mai multe calculatoare şi documente într-un dosar privind angajări ilegale şi atribuirea unor contracte de achiziţii.

Conform aceloraşi surse, printre persoanele vizate de anchetatori ar fi şi directorul economic al spitalului.

"Procurorii din cadrul DNA - Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în anul 2014. În cursul zilei de 31 martie, ca urmare a obţinerii autorizărilor

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Episcopia Devei şi Hunedoarei a donat marţi secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva mai multe echipamente medicale performante, sumele necesare pentru achiziţionarea acestora fiind strânse din donaţii ale credincioşilor şi sponsorizări.

Copiii care sunt internaţi la această secţie a spitalului din Deva vor putea fi diagnosticaţi mai bine şi mai uşor de medici, graţie unui ecograf Doppler de ultimă generaţie, la care se adaugă un aparat EKG şi un defibrilator.

În plus, Episcopia Devei şi Hunedoarei a donat secţiei de Pediatrie 200 de seturi de lenjerie de pat, cu care se poate schimba cea veche.

"Îi mulţumesc lui Dumnezeu că

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, cu 8,5 la mia de nou-născuţi, acest lucru însemnând că la fiecare 5 ore în România moare un copil cu vârsta sub un an, a explicat preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a spus că, potrivit studiilor, trei sferturi dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin dotarea maternităţilor cu echipamente profesionale, inclusiv incubatoare pentru prematuri. De altfel, directorul executiv al ONG-ului a vorbit despre rezultatele campaniei de reducere a mortalităţii infantile, realizată de Salvaţi Copiii.

Astfel, potrivit documentelor

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Fogolyan Kristoff' din Sfântu Gheorghe a îndeplinit circa 95% din criteriile de evaluare stabilite pentru acreditarea la nivelul III, respectiv ca spital 'cu grad de încredere ridicat'.

Managerul instituţiei, Andras Nagy Robert, care a prezentat marţi raportul de activitate pe anul trecut în faţa Consiliului Judeţean Covasna, a declarat că, din cele 2471 de cerinţe, doar 131 nu au fost bifate.

Evaluarea a fost efectuată de o echipă de specialişti din cadrul Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), care a urmărit, printre altele, respectarea procedurilor, protocoalelor şi condiţiilor existente pentru personalul sanitar, desfăşurarea actului medical, îngrijirea şi

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

MIERCURI, 1 APRILIE

- Vizita oficială în România a preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdođan: ceremonia primirii oficiale de către preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni (ora 11.00); convorbiri între cei doi şefi de stat şi între membrii celor două delegaţii oficiale; declaraţie de presă comună (Palatul Cotroceni, Sala Unirii, ora 12.30).

- Forumul Economic România - Turcia, găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie a României, în marja vizitei oficiale în România a preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, care participă la eveniment. (CCIR Business Center, ora 12.00)

- Conferinţă de presă organizată cu prilejul celui de-al XIII-lea Congres Naţional al Studenţilor

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 80 de salariaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani au participat, marţi la prânz, la un protest în Piaţa Revoluţiei.

Cadrele medicale şi personalul auxiliar din cel mai mare spital din Botoşani au pichetat sediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii în semn de nemulţumire faţă de nivelul de salarizare, dar şi faţă de condiţiile de muncă.

Protestatarii, membri ai Sindicatului Sanitas, cer, printre altele, o finanţare mai bună pentru spitalele publice, creşterea veniturilor salariale, acordarea tichetelor de masă şi promovarea asistenţilor în grad principal.

De asemenea, ei solicită elaborarea regulamentului de sporuri, acordarea materialelor sanitare, inclusiv echipamente, plata cursurilor de

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Cei peste 60 de copii de la Preventoriul TBC din Ilişua, judeţul Bistriţa-Năsăud, vor avea sărbători de Paşte mai frumoase în urma unei acţiuni organizate de Asociaţia Impact din Bistriţa, care a adunat cadouri pentru aceştia de la bistriţeni.

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de către preşedintele asociaţiei, Diana Moldovan, în perioada 3-4 aprilie, atât voluntarii Impact Bistriţa, cât şi cei ai filialei din Beclean vor desfăşura activităţi la Preventoriul Ilişua, în cadrul campaniei "Dar din dar pentru copii".

Cu cei 1.077 lei adunaţi în campania pentru strângere de fonduri "Te iubesc Impact-100%", tinerii vor încerca să creeze o ambianţă cât mai plăcută

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Clădirea Bibliotecii Naţionale va fi iluminată în albastru pe 2 aprilie cu ocazia de Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României, va organiza în aceeaşi zi, la Biblioteca Naţională a României, un concert, eveniment care se va bucura de prezenţa însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti Dean Thompson şi a soţiei sale.

Concertul va fi oferit de Mara Prună care a fost diagnosticată cu autism la vârsta de 2 ani si

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Dacia şi societatea Romturingia din Câmpulung Muscel, specializată în conversia şi amenajarea de caroserii, au început livrarea vehiculelor Duster destinate serviciilor de ambulanţă, au anunţat marţi reprezentanţii producătorului auto de la Mioveni.

Primele vehicule Duster ambulanţă sunt livrate în Angola, piaţă unde modelele produse de uzina de la Mioveni sunt comercializate sub marca Renault.

"Proiectul de transformare care a stat la baza caietului de sarcini a vizat realizarea unui vehicul pentru transportul persoanelor bolnave, care să fie adaptat exploatării în cele mai dificile condiţii de teren. Produsul rezultat în urma cooperării dintre echipele de specialişti ai Renault Tehnologie Roumanie (RTR) şi cei

31-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Reluarea producţiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino depinde de rezultatele auditului efectuat la instituţie, acestea fiind aşteptate "săptămâna viitoare", potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cercetare, Ştiinţă şi Inovare (ANCSI), Tudor Prisecaru.

"Sperăm ca sectorul de producţie a vaccinurilor să fie reabilitat. Reluarea producţiei de vaccinuri depinde şi de celelalte sectoare ale economiei, de libera concurenţă de pe piaţă şi de rezultatele studiului. Credem în acelaşi timp că institutul va trebui să urmeze un proces de restructurare. Altfel, rezultatele auditului probabil că nu vor putea fi aplicate. Probabil că va fi şi o reducere a numărului angajaţilor, pentru că, în prezent, există

28-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul tinerilor elevi din Mehedinţi care sunt dependenţi de consumul de droguri este în creştere, a declarat vineri pentru AGERPRES coordonatorul Centrului Antidrog din judeţ, Mădălina Caliujnai.

Potrivit acesteia, în anul 2014 peste 40 de tineri, depistaţi a fi consumatori de droguri, au beneficiat de consiliere din partea specialiştilor şi a medicilor care le-au acordat asistenţă medicală de urgenţă.

"Din păcate, în perioada scursă din acest an, avem 35 de persoane cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani înscrise în programul de reabilitare şi consiliere", a spus Mădălina Caliujnai.

Ea a afirmat că, în acest an, în fiecare săptămână se înregistrează patru-cinci

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Construcţia primului laborator al Centrului Internaţional pentru Cercetări Avansate 'Danubius' se va încheia în luna iunie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), Tudor Prisecaru.

Proiectul, ale cărui lucrări de construcţie au început anul trecut, în apropiere de satul Murighiol, localitate din Delta Dunării, este finanţat exclusiv de Guvern şi va fi, potrivit lui Tudor Prisecaru, cel de-al doilea proiect de anvergură al României în domeniul cercetării.


AGERPRES: În timpul lansării ADI ITI-Delta Dunării, v-aţi exprimat speranţa că la finele lunii iunie, la Murighiol, se va încheia construcţia primului laborator al Centrului de

29-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste o sută de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi au participat sâmbătă după-amiază la o dezbatere cu tema "Condiţia medicului în România".

Timp de câteva ore, ei au abordat probleme ce au vizat situaţia medicului, la dezbateri luând parte dr. Heikki Palve, vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Medicilor Europeni, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae de la UMF Gr. T. Popa, prof.univ.dr. Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, prof.univ.dr Nicu Gavriluţă, decanul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice a UAIC.

Cu acest prilej, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a subliniat că în momentul în care există

28-03-2015
Tip stire
Stiri interne

O comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui şi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Vaslui a demarat, luni, un control la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, cea mai mare unitate sanitară din judeţ.

Controlul este efectuat în urma unei solicitări venite din partea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, care au în lucru un dosar de corupţie în care sunt implicate mai multe cadre medicale de la Secţia Obstetrică - Ginecologie a spitalului vasluian, dosar în care două doctoriţe sunt cercetate în stare de arest preventiv.

'Toate datele cu privire la controlul

30-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Tribunalul Ilfov a dispus, luni, efectuarea unei expertize medico-legale în cazul Monicăi Iacob-Ridzi, prin care să se constate dacă aceasta suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei.

De asemenea, prin expertiză, trebuie să se stabilească şi dacă specificul bolii nu permite tratarea acesteia cu asigurarea pazei permanente în reţeaua sanitară a Ministerului Sănătăţii.

"În baza art. 593 al. 1 Cod procedură penală constată că Tribunalul Ilfov este instanţa competentă să soluţioneze cererea de întrerupere executare pedeapsă formulată de petenta condamnată Iacob Ridzi Monica Maria.

30-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai multe tratamente inovative vor fi introduse pentru pacienţii cu boli infecţioase, printre care şi hepatita C, HIV/SIDA, în urma aplicării unui ordin de ministru care se află în dezbatere publică până pe 2 aprilie.

"O modificare a prezentului act normativ este introducerea pentru bolile infecţioase, asta înseamnă terapii noi. Toată lumea îşi doreşte ca şi bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi HI/SIDA, bolile infecţioase, hepatita, să fie tratate cu tratamente inovative. Asta încercăm să facem prin criteriile pe care noi le-am modificat. (...) În funcţie de individualitatea organismului, toţi suntem diferiţi unul de celălalt, în funcţie de asta vom

30-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Aliment devenit foarte popular în ultimii ani, quinoa, numit uneori orezul incaşilor, poate prelungi viaţa dacă se consumă câte o farfurie pe zi - este concluzia unui studiu realizat la Universitatea Harvard şi preluat de 7sur7.be.

Contrar a ceea ce se crede în mod obişnuit, quinoa nu se numără printre cereale, ci este o plantă din familia chenopodiaceelor, la fel ca spanacul şi sfecla. Componentă ideală în salate, quinoa este cunoscută pentru numeroasele sale virtuţi, îndeosebi pentru conţinutul ridicat de fibre şi proteine.

Cercetători de la Şcoala de sănătate publică a Universităţii Harvard au descoperit că riscul de deces prematur se reduce

30-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Asociaţia Salvital, care gestionează activitatea SMURD în judeţul Hunedoara, a început o campanie de informare a cetăţenilor pentru a redirecţiona o cotă de 2% din impozitul pe venit spre acţiuni şi obiective ale organizaţiei al căror scop este îmbunătăţirea acestui serviciu de prim ajutor pentru cetăţeni.

'Vom derula diferite acţiuni în principalele localităţi ale judeţului Hunedoara, cu ajutorul paramedicilor care vor face acest lucru în mod voluntar. Vom apela chiar la prieteni, rude, vecini pentru a reuşi în această acţiune, din care sperăm să obţinem o sumă considerabilă ce va fi folosită pentru dotarea SMURD Hunedoara', a declarat luni, pentru AGERPRES,

30-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul german care îl trata pe Andreas Lubitz pentru o afecţiune nedezvăluită a predat fişa medicală a copilotului companiei Germanwings procurorilor din oraşul Dusseldorf, a indicat o purtătoare de cuvânt a clinicii, transmite luni agenţia DPA.

Lubitz (27 de ani), despre care se crede că s-a închis în cabina de pilotaj a avionului şi a prăbuşit intenţionat aparatul de zbor într-o zonă muntoasă din sudul Franţei, provocând săptămâna trecută moartea celorlalte 149 de persoane de la bord, se află în centrul anchetei privind tragedia aviatică.

Spitalul Universitar din Dusseldorf a refuzat vinerea trecută să spună de ce boală suferea Lubitz, precizând doar

30-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Forma, mărimea şi chiar culoarea feţei noastre pot oferi informaţii foarte importante despre personalitatea, starea de sănătate şi sexualitatea noastră, susţin specialişti britanici citaţi de BBC. "Biologia noastră, la nivelul genelor şi hormonilor, influenţează felul în care ne dezvoltăm şi aceleaşi mecanisme ne vor forma şi caracterul", explică Carmen Lefevre de la Universitatea Northumbria (Marea Britanie).

Lefevre a constatat că persoanele cu un nivel mai ridicat de testosteron tind să aibă feţele mai late, cu pomeţi mai mari, şi că există mai multe şanse ca aceste persoane să aibă personalităţi mai ferme, uneori agresive.

Legătura dintre forma feţei şi o atitudine de

30-03-2015
Tip stire
Stiri externe

MARŢI, 31 MARTIE

- Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, participă la o conferinţă în domeniu, unde deschide dezbaterile şi prezintă o analiză a situaţiei din agricultură, respectiv programele şi măsurile, pe care ministerul le are în vedere în perioada următoare. (Hotelul J.W. Marriott, ora 9.30)

- Conferinţa ''Lobby, de la teorie la practică. Implicaţii asupra politicilor publice, mediului de afaceri şi ONG-urilor în România'', eveniment organizat de Institutul European din România şi Ministerul Justiţiei. (Hotel Intercontinental, ora 9.00)

- Conferinţa de presă ce anunţă cea mai recentă donaţie a Asociaţiei Salvaţi Copiii România, precum şi rezultatele privind cauza copiilor născuţi prematur. (sala Amfiteatru a

30-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Consumul regulat de cafea reduce riscul de cancer la ficat în rândul alcoolicilor, indică o recentă cercetare efectuată de fondul World Cancer Research Fund în colaborare cu American Institute for Cancer Research Continuous Update, informează diabetesinsider.com.

Raportul a fost elaborat pe baza analizării a 34 de studii la nivel mondial care au implicat 8,2 milioane de oameni cu privire la cauzele şi prevenţia cancerului de ficat. Aceasta este cea mai cuprinzătoare trecere în revistă a modului în care activitatea fizică, dieta şi stilul de viaţă afectează riscul de cancer la ficat.

Cafeaua are mai multe componente care confirmă sugestiile mai vechi potrivit

30-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Profesorul doctor Vasile Astărăstoae a declarat vineri pentru AGERPRES că şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Potrivit acestuia, demisia ar urma să fie prezentată în cadrul viitorului Consiliu CMR, care urmează să aibă loc în data de 17 aprilie.

"Când cineva are de dus o luptă, este bine să nu fie vulnerabil", a spus preşedintele CMR.

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Profesorul doctor Vasile Astărăstoae a declarat vineri pentru AGERPRES că şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Potrivit acestuia, demisia ar urma să fie prezentată în cadrul viitorului Consiliu CMR, care urmează să aibă loc în data de 17 aprilie.

"Când cineva are de dus o luptă, este bine să nu fie vulnerabil", a spus preşedintele CMR.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Constantin Cârstea, a declarat, la rândul său, pentru AGERPRES, că Vasile Astărăstoae şi-a anunţat intenţia de a demisiona în cadrul şedinţei Adunării Generale a CMR.

"Domnul profesor a făcut o declaraţie publică în cadrul Adunării Generale a

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Copilotul avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, suspectat că a provocat intenţionat prăbuşirea aparatului de zbor în Alpii francezi, a ascuns că era bolnav şi că trebuia să fie în concediu medical inclusiv în ziua accidentului, a anunţat vineri Parchetul din Düsseldorf, în timp ce cea mai vehiculată ipoteză este aceea că tânărul avea probleme psihice, relatează AFP şi Reuters.

Anchetatorii au găsit la domiciliile sale "adeverinţe de concediu medical rupte" şi care vizau de asemenea şi "ziua faptelor", a explicat, într-un comunicat, Parchetul din Düsseldorf (vestul Germaniei), fără a preciza natura bolii.

"Au fost confiscate documente medicale care indică o boală

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Toate zborurile de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam au fost anulate vineri din cauza unei pene majore în furnizarea curentului electric în zona metropolei olandeze, a anunţat o purtătoare de cuvânt a aeroportului, citată de Reuters.

Reprezentanta aeroportului Schiphol (al patrulea ca mărime din Europa) a adăugat, de asemenea, că toate zborurile către acest aeroport au fost redirecţionate spre alte oraşe din regiune.

Fraport, compania care administrează aeroportul din Frankfurt, a anunţat că două zboruri cu destinaţia Amsterdam au fost amânate şi a precizat că deocamdată nu a primit o cerere de la aeroportul Schiphol de a prelua zboruri redirecţionate de la

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a depus la Tribunalul Ilfov o cerere de întrerupere a executării pedepsei de 5 ani închisoare primită în dosarul legat de organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Cererea a fost depusă joi, iar instanţa a stabilit pentru luni, 30 martie, termenul când va judeca această solicitare.

Tiberiu Iacob Ridzi, soţul Monicăi Iacob Ridzi, a declarat vineri, la postul B1 tv, că motivul pentru care se cere întreruperea executării pedepsei este acela că soţia sa trebuie să efectueze o serie de investigaţii medicale, care nu pot fi realizate în sistemul medical din penitenciar.

El a subliniat

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Sportiva română Diana Bulimar s-a clasat a doua în finala de la paralele, iar Andrei Muntean a terminat pe trei la inele, joi, la Cupa Mondială Challenge la gimnastică artistică de la Doha (Qatar).

Bulimar, care a revenit în competiţie la Doha după o pauză de nouă luni, din cauza unor probleme medicale, a obţinut 13,600 în finala de la paralele, fiind devansată de franţuzoaica Youna Dufournet, 15,650 p, a treia a fost elveţianca Jessica Diacci, cu 13,250 p, iar pe patru s-a clasat Laura Jurca, 13,175. În calificări, Jurca obţinuse cea mai bună notă, 13,150, iar Bulimar fusese a patra

26-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Un complex sportiv de tenis cu şapte terenuri va fi construit în sectorul 2, lângă Arena Naţională, potrivit unui comunicat al autorităţii locale.

Iniţiatorul proiectului este Ministerul Tineretului şi Sportului, care a hotărât să construiască o clădire în forma literei "L", cu regimul de înălţime pe o latură de S + P + 3 E retras şi S+P+1 E pe cealaltă latură, care va adăposti terenuri de tenis, zone de antrenamente, gradene pentru spectatori, unităţi de cazare pentru sportivi şi spaţii publice.

Sportivii vor avea la dispoziţie cele şapte terenuri de tenis, dintre care unul este amenajat pentru competiţii naţionale, precum şi

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 100 de leşuri de pelicani creţi descoperiţi în zona constănţeană Ceaplace din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării au fost ridicate în ultimele zile de către angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi ai Administraţiei Rezervaţiei, probele prelevate de la acestea relevând prezenţa tulpinei de virus de gripă aviară H5N1.

Cele 108 leşuri de pelicani creţi, specie protejată la nivel internaţional, au fost descoperite de reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în urmă cu trei zile, cadavrele păsărilor fiind incinerate la o unitate din judeţul Constanţa.

Potrivit specialiştilor Institutului Naţional de Cercetare Delta Dunării, pelicanii creţi au ajuns pe litoralul Mării Negre cel mai probabil

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea va găsi soluţii financiare pentru susţinerea activităţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiu, preşedintele instituţiei, Horia Teodorescu, declinând astfel oferta Primăriei Tulcei de a sprijini autoritatea judeţeană prin preluarea unei entităţi din subordinea acesteia.

"CJ se poate descurca singur în ceea ce priveşte situaţia SJU. A fost o dorinţă de a găsi sprijin pentru plata utilităţilor, dar nu mai este nevoie. Am convingerea că din luna aprilie Secţia pediatrie a Spitalului se va redeschide şi facem toate eforturile pentru a creşte indicele de complexitate a cazului rezolvat în unitatea spitalicească", a declarat vineri, la şedinţa CJ,

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Testamentul manuscris al lui Alfred Nobel, unul din cele mai importante documente din istoria Suediei, aflat la originea premiului cu acelaşi nume, este expus pentru prima oară pentru marele public, transmite vineri AFP.

Puţini au fost cei care până acum au putut vedea originalul redactat în 1895, păstrat la Fundaţia Nobel. Testamentul este prezentat publicului la Muzeul Nobel, în cadrul unei expoziţii care evocă importanţa moştenirii lăsate de chimistul, inventatorul şi omul de afaceri suedez.

"Testamentul este piesa centrală a expoziţiei. Un document simplu, dar pe care se bazează şi astăzi munca noastră şi premiile", a declarat AFP Karin Jonsson , responsabila

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Tenismanul argentinian Juan Martin Del Potro, revenit în competiţie după o pauză forţată de două luni şi jumătate, în urma unei intervenţii chirurgicale la încheietura mâinii stângi, a fost învins în două seturi, 6-4, 7-6 (9/7), de canadianul Vasek Pospisil, într-o partidă din primul tur al turneului ATP Masters 1000 de la Miami (Florida), dotat cu premii în valoare de 5.381.235 dolari.

Într-un alt meci din aceeaşi fază a competiţiei, brazilianul Thomaz Bellucci l-a învins în trei seturi, 7-5, 6-7 (2/7), 6-4, pe australianul Lleyton Hewitt.

Alte rezultate din turul 1:

Martin Klizan (Slovacia) - Paolo Lorenzi (Italia) 6-3, 6-4

Steve Darcis (Belgia) -

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Rui Zink, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori portughezi contemporani, intră, sâmbătă, în legătură directă cu copiii, prin Skype, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei CSR Mindset, transmis joi AGERPRES, activităţile de club vor începe cu o discuţie despre cartea "Cititorul din peşteră", apărută în colecţia Raftul Denisei la Editura Humanitas Fiction, în a doua parte a întâlnirii copiii putând să îl asculte pe autor şi să îi adreseze întrebări.

Coordonatorul activităţilor va fi Marilena Şerban, profesor de limba şi literatura română la Liceul "Timotei Cipariu" din Bucureşti.

Evenimentul face parte din proiectul Fanbook Scriitori Contemporani, al doilea

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Actualitatea economică internă şi externă în date:

28 mar Bucureşti - Data la care intră în vigoare noile tarife pentru călătoriile cu metroul.

28 mar Bucureşti - Conferinţă de presă prilejuită de lansarea proiectului ''S.O.C.I.A.L.E. - Structuri de Organizare Comunitară Integrate în Ansamblul Lumii Economice''; Hotel IBIS, ora 10.00.

30 mar Bucureşti - Banca Naţională a României publică datele privind ratele dobânzilor practicate de instituţiile de credit în februarie 2015.

30 mar Bucureşti - Institutul Naţional de Statistică publică datele privind locurile de muncă vacante în 2014 şi documentul ''Tendinţe în evoluţia activităţii economice martie-mai 2015''.

30 mar Bucureşti - Medicii veterinari din cadrul Direcţiilor

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Copilotul avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, suspectat că a provocat intenţionat prăbuşirea aparatului de zbor în Alpii francezi, a ascuns că era bolnav şi că trebuia să fie în concediu medical inclusiv în ziua accidentului, a anunţat vineri Parchetul din Düsseldorf, în vestul Germaniei, relatează AFP şi Reuters.

Anchetatorii au găsit la domiciliile sale "adeverinţe de concediu medical detaliate" şi care vizau de asemenea şi "ziua faptelor", a explicat Parchetul într-un comunicat, fără a preciza natura bolii.

"Au fost confiscate documente medicale care indică o boală şi un tratament recomandat de medici", au mai spus procurorii din Düsseldorf, oraşul unde locuia

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri că următorul proiect important al Guvernului pentru a doua parte a anului este legea salarizării în sectorul public, astfel încât angajaţii să aibă salarii care să îi "ţină cât se poate de mult dincolo de tentaţii legate de corupţie".

"Imediat după ce finalizăm dezbaterea şi adoptarea acestor Coduri (Fiscal şi de procedură fiscală-n.r.), în partea a doua a anului, din punctul de vedere al Guvernului, cel mai important nou proiect pe care pornim este cel referitor la legea salarizării. (...) Care sunt însă ideile: în primul rând, un pic de ordine în haosul care stăpâneşte

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov şi Directoratul pentru educaţie din Iskenderun,Turcia, sunt parteneri într-un proiect care are ca şi obiectiv reducerea abandonului şcolar. Proiectul Erasmus/Acţiunea Cheie 2/Cooperare pentru inovaţie şi schimb de bune practici "Not leave the school but live the school" este finanţat de Comisia Europeană, a început în luna septembrie 2014 şi se va încheia în luna septembrie 2016.

"Acest parteneriat este urmare a unui alt proiect pe care l-am desfăşurat anii trecuţi cu Directoratul pentru educaţie din Iskenderun, Turcia. De această dată, obiectivul proiectului este reducerea abandonului şcolar şi găsirea de soluţii pentru a-i ţine pe copii la

26-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a avut joi o întâlnire bilaterală cu omologul său, Anne Hidalgo, la sediul Primăriei Parisului, subiectele abordate vizând rezolvarea problematicii migraţiei şi colaborarea între cele două municipalităţi în domenii precum urbanismul, serviciile medicale, schimburile educaţionale şi culturale.

"Cu acest prilej, cei doi edili au subliniat importanţa rolului administraţiilor locale în rezolvarea unora dintre problemele naţionale precum migraţia, solidaritatea funcţionând, de multe ori, mai bine între oraşe decât între ţări. În cadrul întrevederii, Sorin Oprescu şi Anne Hidalgo au punctat domeniile în care cele două municipalităţi urmează să colaboreze pe viitor printre care urbanismul, serviciile medicale,

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Ciocolata neagră are un conţinut bogat în substanţe benefice (flavonoizi, fenoli), însă nu şi ciocolata cu lapte.

"Flavonoizii din ciocolată sunt polimeri lungi, cu multiple proprietăţi benefice (catechine şi epicatechine), care au puterea de a chela (a aduna) ionii metalici din organism. Conţinutul în substanţe benefice (flavonoizi, fenoli etc.) este foarte mare în ciocolata neagră şi foarte mic în ciocolata cu lapte", a explicat, pentru AGERPRES, dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila".

Potrivit acestuia, beneficiile actuale ale consumului de ciocolată constau în stoparea oxidării LDL-colesterolului, în vasodilataţie, creşterea HDL-colesterolului,

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Furnizarea energiei electrice a fost reluată la aeroportul Schiphol de lângă Amsterdam, după ce zona metropolei olandeze a fost afectată vineri dimineaţă de o pană electrică majoră care a perturbat programul zborurilor, relatează Reuters şi AFP.

''Aprovizionarea cu electricitate a fost restabilită şi am început să revenim uşor la normal, dar încă există un număr de zboruri redirecţionate'', a explicat o purtătoare de cuvânt a aeroportului Schiphol, sub rezerva anonimatului.

Avioanele ce urmau să aterizeze în cursul dimineţii la Amsterdam au fost redirecţionate spre aeroporturi din Germania şi Belgia.

Transportul public în zona Amsterdam a fost afectat, înregistrându-se întârzieri ale trenurilor şi pasageri

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Oameni de ştiinţă de la Centrul internaţional pentru agricultură tropicală (CIAT), cu sediul în Cali, Columbia, au creat 30 de noi soiuri de fasole rezistente la căldură, concepute pentru a oferi proteine săracilor lumii în contextul încălzirii globale, informează Reuters.

Descrisă drept "carnea săracului", fasolea este o sursă de hrană cheie pentru peste 400 de milioane de oameni din ţările în curs de dezvoltare, dar zona potrivită pentru a o cultiva ar putea scădea cu 50 la sută până în 2050 din cauza încălzirii globale, punând în pericol zeci de milioane de vieţi.

"Micii fermieri din întreaga lume se confruntă cu riscuri

26-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Mii de persoane au luat cu asalt cartierul Art Deco din Miami Beach pentru a sărbători joi sub un soare strălucitor centenarul staţiunii balneare americane, cu o petrecere pe stradă şi un concert pe nisipul alb, relatează AFP.

"Centenar fericit, Miami Beach", a strigt la portavoce animatorul unuia din numeroasele baruri instalate pe Ocean Drive, bulevardul care se întinde de-a lungul plajei unde se succed localurile, hotelurile şi restaurantele şi care a fost închis pe parcursul zilei.

Cu bere în mână sau cocteil mojito, pe jos sau cu bicicleta, în costum de baie sau nu, sute de persoane s-au aşezat la soare

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Mexicul a înregistrat 303 cazuri autohtone de febră chikunguńa în cursul acestui an, majoritatea în statele Chiapas, Guerrero şi Oaxaca, a informat joi secretarul adjunct pentru Prevenirea şi Promovarea Sănătăţii, Pablo Kuri, citat de EFE.

La o conferinţă de presă, Kuri a declarat că de la detectarea primului caz, în 2014, numărul lor a crescut la 458 cazuri confirmate de laborator.

Majoritatea s-au înregistrat în statele Chiapas (186), Guerrero (185) şi Oaxaca (85), în timp ce la Sinaloa şi Sonora au fost semnalat câte unul, ambele "importate din interiorul" ţării.

Pablo Kuri a reamintit că virusul, transmis prin înţepătura ţânţarului din speciile aedes

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi va organiza vineri un exerciţiu internaţional de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pe fluviul Dunărea, a declarat joi seara pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ramona Nistor.

Potrivit sursei citate, exerciţiul constă în simularea unui accident fluvial produs între o ambarcaţiune de transport pasageri şi o navă de transport marfă în zona plajei Drobeta, la 5 km vest de municipiul Drobeta Turnu Severin.

"Acţiunile cuprinse în scenariu se vor desfăşura cu forţe şi mijloace aparţinând ISU Mehedinţi, ISU "Semenic" al judeţului Caraş-Severin şi Departamentului de pompieri Bor din Republica Serbia, misiunea

26-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Jucători ai naţionalei de fotbal a României din "Generaţia de aur" au susţinut joi seară un meci caritabil împotriva Universităţii Cluj, venită şi ea cu foşti fotbalişti celebri, pentru a susţine cauza paramedicului Florin Benea, care are nevoie de 150.000 de euro pentru o operaţie.

Meciul, disputat în Sala Sporturilor "Horia Demian" din Cluj-Napoca, s-a încheiat cu scorul de 7-6 pentru gazde (3-3 la pauză), dar şi cu câteva mii de lei adunaţi în contul sumei necesare operaţiei, la finalul meciului fiind organizată şi o licitaţie de tricouri ale fotbaliştilor din generaţia de aur.

Tricoul lui Gică Hagi a fost cumpărat de

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Studiul "Somn şi nutriţie", realizat anual de Institutul naţional francez pentru somn şi stare de veghe (INSV), confirmă legătura dintre excesul de greutate şi un somn insuficient, altfel spus lipsa somnului creşte riscul de obezitate.

Cercetarea s-a desfăşurat pe circa 50.000 de internauţi şi a fost prezentată cu ocazia celei de-a 15-a Zile a somnului din 27 martie, relatează 20minutes.fr.

În cazul lipsei somnului este afectată întreaga mecanică a corpului. Când este obosită, o persoană are tendinţa să ronţăie ceva, mai ales alimente bogate în zahăr sau grăsimi. Ronţăitul nu este însă singurul vinovat dacă cineva care este obosit se îngraşă.

"Dacă nu

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Liderul Partidului Laburist, Ed Miliband, a declarat vineri că Marea Britanie 'se va descurca mai bine' dacă va fi ales el prim-ministru, decât a făcut-o sub conducerea conservatorilor, lansându-şi astfel oficial campania electorală pentru alegerile legislative de la 7 mai, transmite France Presse.

Conservatorii "spun că nu pot mai bine de atât. Noi spunem că Regatul Unit poate şi trebuie să se descurce mai bine", a spus Miliband, vorbind despre crearea de locuri de muncă, serviciul de sănătate publică sau tineri, după care a enumerat principalele cinci angajamente ale partidului său.

Printre aceste promisiuni se numără consolidarea sistemului de sănătate publică (NHS)

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Deputatul conservator Ion Diniţă cere scăderea preţurilor la medicamente

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PC de Braşov, Ion Diniţă.

Obiectul întrebării: Scăderea preţurilor la medicamente.

Stimate domnule ministru,

Producătorii susţin că industria farmaceutică ar putea să scadă cu 30% în urma aplicării taxei clawback. Aceştia au făcut o simulare pe execuţia bugetară prognozată pentru acest an, iar taxa de clawback pe care ar trebui sa o plătească în acest moment este de 1,7 miliarde de lei.

Astfel, ei vor fi nevoiţi să achite o taxă pentru venituri pe care nu le-au realizat efectiv, deoarece noua taxă clawback se aplică la preţul

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Deputatul Neviser Zaharcu solicită ministrului Sănătăţii măsuri urgente pentru redeschiderea Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean Tulcea

INTERPELARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.

Obiectul întrebării: Susţinerea medicilor medicilor pediatri şi neonatologi şi a secţiilor de pediatrie.

Stimate domnule ministru,

Revin la interpelarea pe care v-am adresat-o în data de 11 februarie a.c., referitoare la acordarea unui spor salarial pentru medicii pediatri şi neonatologi de cel puţin 15 %, în vederea menţinerii acestora în unităţile medicale de stat.

De asemenea, doresc să vă mulţumesc pe această cale pentru răspunsul formulat. Aş vrea totuşi să vă reamintesc că există

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Instanţa a dispus amânarea discuţiilor pentru confirmarea planului de reorganizare la Oltchim iar următorul termen de judecată acordat este 22 aprilie, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Adunarea Generală a Creditorilor Oltchim din 9 martie a aprobat planul de reorganizare a activităţii combinatului propus de consorţiul de administratori judiciari format din BDO Business Restructuring SPRL iar acesta a fost supus aprobării judecătorului sindic la 25 martie.

Administratorii judiciari prevăd ca modalitate de reorganizare a societăţii restructurarea operaţională, restructurarea corporativă şi conversia parţială sau totală a creanţelor creditorilor bugetari în părţi sociale, precum şi vânzarea activităţii societăţii.

Conform BVB, planul

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Trei clădiri din cartierul East Village al metropolei New York s-au prăbuşit după ce au fost cuprinse de foc joi după-amiază (ora locală) în urma unei posibile explozii de gaz, provocând rănirea a 19 persoane, dintre care patru sunt în stare gravă, au anunţate autorităţile locale, citate vineri de Reuters.

Deflagraţia puternică a zguduit zona rezidenţială din districtul Manhattan.

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a declarat într-o conferinţă de presă că datele preliminare ale anchetei indică drept cauză a incidentului o explozie în reţeaua de distribuţie a gazului.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de pompieri din New York a explicat că

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Primele efecte ale schimbărilor climatice sunt vizibile deja, riscând să răstoarne priorităţile sanitare, avertizează experţi francezi în sănătate publică.

Dacă ameninţările fizice ale încălzirii climatice (topirea banchizei, creşterea nivelului mărilor, vârfuri de poluare, etc.) sunt bine cunoscute şi chiar predictibile pe câţiva ani, ele au şi multe repercusiuni asupra sănătăţii umane, scrie lefigaro.fr.

Pentru a determina aceste riscuri, Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică, organ consultativ al Ministerului Sănătăţii din Franţa, a desfăşurat din 2013 un studiu asupra impactului sanitar legat de încălzirea climei.

Rezultatele, prezentate la începutul săptămânii la o conferinţă de presă de profesorul Jean-Francois Toussaint, sunt alarmante: potrivit raportului, întregul mediu

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Medicii atrag atenţia că tot mai mulţi tineri care consumă substanţe necunoscute cu scop halucinogen ajung în stare gravă la spital, diagnosticarea fiind îngreunată de faptul că simptomatologia este asemănătoare cazurilor de meningoencefalită.

Directorul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, Mihnea Hurmuzache, a declarat că la unitatea medicală, în fiecare lună, sunt internaţi, în medie, doi tineri care prezintă simptome aproape identice cu meningoencefalită. În urma investigaţiilor, medicii descoperă, însă, că aceşti pacienţi consumă substanţe de natura chimică sau vegetală cu efect halucinogen.

"În acest moment, în Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă există un tânăr intubat şi ventilat artificial

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Salvamontiştii au intervenit vineri într-o zonă montană greu accesibilă pentru a transporta un bărbat la Spitalul Orăşenesc Bumbeşti Jiu, ambulanţa deţinută de Serviciul de Salvamont Gorj fiind singura care putea să ajungă în zonă, a declarat pentru AGERPRES şeful instituţiei, Sabin Cornoiu.

Potrivit sursei citate, bărbatul în vârstă de 55 de ani, aflat într-o stare medicală precară, a fost găsit în zona unui conac din plaiul Bumbeştilor.

"Este vorba despre un bărbat din Bumbeşti Jiu care a avut ceva probleme familiale şi a plecat pe munte. Nu se mai ştia nimic de el de câteva zile, a fost văzut pe munte de

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, vineri, că sistemul de sănătate din România este în criză şi că liberalii vor "o schimbare rapidă, majoră" în domeniul sănătăţii.

"Sistemul român de sănătate este în criză. (...) Nu mai avem voie să tolerăm o astfel de situaţie. Trebuie să luăm măsuri curajoase de reformă. Programul de guvernare (...) este un document strategic şi programatic, care din perspectiva PNL oferă soluţii pentru domeniul sănătăţii. Vrem o schimbare rapidă, majoră în sănătate", a spus Gorghiu, la dezbaterea programului de guvernare al PNL în domeniul sănătăţii, organizată la Parlament.

Ea a precizat că programul de guvernare al

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Filme create de la zero de tineri, pe diferite teme, o "casă inteligentă", o mănuşă cu senzori, pentru recuperarea medicală, dar şi un mecanism sofisticat prin care energia din mediul înconjurător este transformată în electricitate se numără printre proiectele prezentate de tinerii români vineri, la etapa naţională a concursului Infomatrix.

Concursul este găzduit de Universitatea Europei de Sud-Est Lumina.

În total, 155 de proiecte au fost înscrise la ediţia naţională Infomatrix, un concurs dedicat tinerilor pasionaţi de IT.

Infomatrix se adresează elevilor de liceu şi studenţilor care intră în competiţie la una dintre următoarele categorii: "Computer Art", "Hardware Control", "Programming, Short Movie" şi

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Niciun târg din judeţul Dolj nu este autorizat sanitar-veterinar pentru comercializarea animalelor şi produselor agroalimentare, chiar dacă mai multe primării au făcut unele amenajări în anii precedenţi.

Anunţul a fost făcut, vineri, de către directorul adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, dr. Costică Retea, în cadrul Colegiului Prefectural, acesta solicitându-le primarilor din judeţ să igienizeze târgurile pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, mai ales în această perioadă, premergătoare sărbătorilor de Paşte.

'În această perioadă, vom acţiona pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare. Cei care aveţi pieţe şi târguri trebuie să le igienizaţi, să le amenajaţi şi să depuneţi documentaţia în vederea autorizării acestora.

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

 Deputaţii au aprobat în această săptămână cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul deputatului PNL Theodor Nicolescu şi au respins proiectul de modificare a Regulamentului acestui for.

* Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul deputatului PNL Theodor Nicolescu, cu 174 de voturi "pentru" şi 99 "împotrivă", după ce şi Comisia juridică au dat un raport de admitere a cererilor procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive în cazul deputatului PNL Theodor Nicolescu. Votul a fost secret cu bile.

* Deputaţii

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

DECLARAŢIE POLITICĂ

UNPR va rămâne un partener devotat actualei coaliţii de guvernare !

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României, vicepremierul Gabriel Oprea, a reiterat, în cadrul lucrărilor Consiliului Naţional al PSD de la sfârşitul săptămânii trecute, că alianţa dintre cele două formaţiuni este una solidă şi impenetrabilă, fapt ce constituie o garanţie importantă a continuării cu succes a actualei guvernări.

UNPR şi PSD sunt şi vor continua să fie aliaţi în cea mai serioasă şi mai stabilă construcţie politică existentă până acum pe scena politică românească, iar partidul nostru va rămâne, aşadar, un partener loial al acestei coaliţii care a

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Europarlamentarul Cristian Buşoi spune că nu vede posibile contracte cost - volum mai devreme de câteva luni, ceea ce, în opinia sa, este foarte târziu pentru unii pacienţi.

"Aş spune, în cel mai bun caz, cu o bună mobilizare, pot să estimez că ar fi posibile către începutul verii, ceea ce e foarte târziu pentru unii pacienţi care aşteaptă câteva molecule din zona contractelor cost - volum. Cred însă că şi aceste termene doar printr-o acţiune foarte hotărâtă pot fi atinse, pentru că altfel, ca şi cu actualizarea listei, putem vorbi despre acelaşi subiect luni sau poate ani în şir fără

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitale şi clinici private elveţiene care propun, fără autorizaţie, cure anti-îmbătrânire prin terapii pe bază de celule proaspete se află în atenţia autorităţilor sanitare ale Confederaţiei, informează France Presse.

Într-un comunicat publicat joi, Oficiul federal al sănătăţii publice a anunţat că a fost deschis un dosar penal împotriva mai multor clinici şi persoane acuzate că au practicat astfel de terapii, apreciate în special de cetăţeni bogaţi chinezi, ruşi sau din Orientul Mijlociu.

Aceste terapii necesită o autorizaţie administrativă, iar Oficiul a amintit că nicio astfel de autorizaţie nu a fost acordată până acum de niciuna dintre instituţiile abilitate să facă acest lucru.

În

26-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Cel puţin 39 de civili au murit în Yemen de la începerea operaţiunii militare conduse de Arabia Saudită contra rebelilor şiiţi houthi, au anunţat vineri reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii yemenit, citaţi de AFP.

Din totalul victimelor, 12 persoane au fost ucise într-un raid care a vizat în noaptea de joi spre vineri o bază militară situată la nord de capitala Sanaa şi care a atins un cartier rezidenţial din apropiere.

Potrivit DPA, vineri dimineaţă coaliţia condusă de Arabia Saudită a efectuat noi atacuri asupra poziţiilor miliţiilor houthi în mai multe zone din Yemen.

Una dintre ţinte a fost palatul prezidenţial din Sanaa, aflat

27-03-2015
Tip stire
Stiri externe

Poliţiştii criminalişti brăileni cercetează un caz de moarte suspectă produs în comuna Tichileşti, unde doi bărbaţi, tată şi fiu, au fost găsiţi decedaţi în propria locuinţă.

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri de IPJ Brăila, poliţiştii Postului de poliţie comunal Tichileşti au fost sesizaţi telefonic de către factorul poştal din localitate, despre faptul că, în momentul în care s-a deplasat la locuinţa bătrânului de 87 de ani, pentru a-i înmâna pensia, l-a găsit decedat.

"După primirea sesizării, la faţa locului s-a deplasat echipa operativă, care a constatat că, pe un hol din imobil, se afla cadavrul lui Ion R. (58 de

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Clubul Energia Târgu Jiu va organiza o deplasare în Turcia pentru fanii care vor să susţină echipa din tribunele arenei "Hayri Gur Spor Salonu" la turneul Final 4 EuroChallenge, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial.

Astfel, 30 de fani gorjeni vor putea să vadă pe viu meciurile Energiei din Turcia. Elevii lui Antonis Constantinides se luptă pentru primul trofeu al sezonului, iar suporterii echipei de baschet Energia au ocazia să fie alături de jucătorii favoriţi la turneul Final 4 EuroChallenge, în oraşul Trabzon, în organizarea clubului Trabzonspor Medical Park.

Potrivit comunicatului, înscrierea se face nominal, la sediul clubului,

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că va trimite în zilele următoare echipe de control la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi la Institutul Oncologic Bucureşti pentru a verifica sesizările venite din partea presei.

"Toate sesizările de genul acesta le luăm foarte în serios şi trimitem echipe de control ori de câte ori este nevoie. (...) Nu tolerăm nicio astfel de atitudine faţă de pacient. Înţeleg că poate de multe ori numărul pacienţilor este prea mare, evident poate şi medicii au avut anumite raţiuni, pot să înţeleg uman acest lucru, dar atitudinea de acest gen faţă de pacient nu o să o

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că în cazul în care negocierile dintre CNAS şi producătorii de medicamente vor decurge bine, pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C vor putea beneficia de tratament fără interferon în jurul datei de 1 mai.

"Suntem într-un proces avansat de discuţii (...). Nu vreau să dau un termen foarte clar, dar cu siguranţă în următoarele săptămâni cred că va fi posibilă semnarea primului acord cost-volum pe acest subiect. Sperăm să îl semnăm în aprilie, nu depinde numai de noi. Ministerul Sănătăţii a făcut tot ceea ce ţinea de minister şi de Agenţia Medicamentului. În momentul de

27-03-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini