Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Aprilie 2015


Una dintre cele mai importante probleme de sănătate cu care se confruntă locuitorii din Dolj este tuberculoza, considerată un adevărat barometru al nivelului de trai al populaţiei, ce situează Doljul pe primul loc dintre judeţele României în ceea ce priveşte incidenţa globală.

Anunţul a fost făcut miercuri de directorul DSP Dolj, Ludmila Prunariu, în şedinţa Colegiului Prefectural Dolj, care a spus că problemele de sănătate pentru judeţ pot fi considerate din punct de vedere al indicelui de evidenţă hipertensiunea arterială, diabetul, cardiopatia ischemică cronică, tumorile, ciroza şi hepatite cronice, tulburările mentale şi de comportament, BPCO, boala ulceroasă, bolile cerebro-vasculare.

"O problemă de

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 12 copii cu diagnostic de meningită urliană au fost internaţi în această lună în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, iar DSP Suceava s-a autosesizat în acest caz, a declarat, miercuri, adjunctul instituţiei, Cătălina Zorescu.

Potrivit acestuia, îmbolnăvirile s-au produs în satul Mironu, din comuna Valea Moldovei, iar în urma unei vizite în comunitatea afectată s-a constatat că, de la începutul acestui an, în evidenţele medicului de familie figurează peste 60 de cazuri de oreion.

Zorescu a spus că, din totalul celor 60 de situaţii, cele 12 cazuri internate sunt grave, cu complicaţii, copiii fiind diagnosticaţi deja cu meningită.

''Nu

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Un bărbat din localitatea suceveană Mălini a fost internat, în stare gravă, în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, după ce a fost diagnosticat cu botulism, a declarat, miercuri, adjunctul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Cătălina Zorescu.

Potrivit sursei citate, bărbatul, în vârstă de 71 de ani, a fost internat iniţial în Spitalul Municipal Fălticeni, iar de acolo a ajuns în stare gravă la SJU Suceava, fiind internat în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).

Potrivit adjunctului DSP Suceava, bărbatul nu s-a simţit bine timp de o săptămână, după ce a consumat macrou marinat, dar şi cârnaţi preparaţi în casă, înainte

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

86% dintre medici au fost expuşi în cel puţin o circumstanţă la agresiune verbală, iar 10,2% s-au confruntat cu incidente de agresiune fizică, relevă "Studiul pilot privind expunerea la agresiune a medicilor din Bucureşti", realizat de Colegiu Medicilor Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Colegiului Municipiului Bucureşti.

Conform sursei citate, 58,9% dintre medicii care au fost agresaţi, respectiv 50% din totalul participanţilor la cercetare, au declarat că agresiunile verbale, fizice sau de altă natură produse în timpul exercitării profesiei le-au afectat sănătatea, calitatea vieţii sau activitatea.

Studiul a fost realizat în luna martie pe un eşantion de 541 de medici din 22 de spitale

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judeţean Satu Mare are un buget cu peste două milioane de lei mai mare decât estimările, preşedintele Adrian Ştef afirmând că se resimte creşterea economică.

"Vorbim de o sumă de 2,7 milioane de lei. Încasările merg mult mai bine faţă de cum am pornit anul. Asta înseamnă că per general la nivel de ţară încasările merg mult mai bine, automat se reflectă. Dacă a mers prost, şi la noi merge prost, dacă încasările merg bine, automat merge bine în toată ţara. După primul trimestru, trecând peste politicianisme, încasările sunt mai bune cu două milioane de lei. Aia înseamnă că până

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Cel mai înalt om din istorie, despre care există înregistrări oficiale, este americanul Robert Pershing Wadlow din Alton, Illinois. Ultima dată când a fost măsurat, la 27 iunie 1940, a avut înălţimea de 2.72 de metri. A fost menţionat în prima ediţie a Guinness Book, în 1955, recordul său rămânând neîntrecut până în zilele noastre.

Robert Pershing Wadlow s-a născut la 22 februarie 1918 şi a încetat din viaţă la 15 iulie 1940, adică la mai puţin de o lună de la ultima sa măsurătoare oficială. La vârsta de 22 de ani, cântărea 199 de kilograme.

Cel mai probabil, creşterea sa ieşită

29-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Femeile însărcinate expuse la aer poluat în ultimele săptămâni de sarcină par a naşte copii cu greutate mai mică, se arată într-un studiu publicat marţi în revista americană Environmental Health Perspectives şi preluat de AFP.

Cercetătorii au studiat femei în ultima perioadă a sarcinii la Beijing, în vara lui 2008. În acest oraş deosebit de poluat, autorităţile chineze au făcut eforturi pentru scăderea poluării aerului cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008.

Femeile care au născut în acea perioadă au adus pe lume bebeluşi cu greutate mai mare decât cei născuţi înainte sau după evenimentul sportiv, conform studiului menţionat.

În cadrul cercetării au fost

29-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Un studiu realizat de cercetători americani de la Einstein Medical Center din Philadelphia arată expunerea tot mai timpurie şi intensă a bebeluşilor la noile tehnologii. Potrivit lor, mai mult de o treime din copiii de şase luni s-au jucat deja cu un smartphone, relatează lesechos.fr.

Sondajul s-a desfăşurat în lunile octombrie şi noiembrie ale anului trecut pe 370 de părinţi cu copii între şase luni şi patru ani dintr-o comunitate defavorizată din Philadelphia.

În familiile cu venituri scăzute, 97% aveau televizor, 83% tablete şi 77% smartphone-uri, iar studiul a pus în evidenţă o utilizare mai pronunţată şi mai precoce a noilor tehnologii

29-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Comisia Europeană trebuie să prezinte cel mai târziu până la finalul anului viitor o propunere privind includerea conţinutului caloric al băuturilor alcoolice pe etichetă, susţin membrii Parlamentului European într-o rezoluţie adoptată miercuri, la Strasbourg, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Eurodeputaţii cer o nouă Strategie UE privind alcoolul, concentrată pe consumul de alcool de către minori şi pe o etichetare la nivel UE care să descurajeze condusul sub influenţa alcoolului şi consumul în timpul sarcinii.

De asemenea, PE îi solicită Comisiei Europene să 'înceapă imediat să lucreze la o nouă Strategie UE pentru alcool (2016-2020)' pentru a ajuta guvernele naţionale să

29-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ 600.000 de persoane dintr-un total de 53 de ţări din Europa au murit prematur în 2010 din cauza poluării atmosferice, în special cu microparticule din gazele de ardere din industrie, de la vehicule sau combustibili folosiţi în gospodării, informează marţi un comunicat de presă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Decesele premature şi îmbolnăvirile cauzate de poluarea aerului (în interiorul şi exteriorul clădirilor) au costat statele europene 1,6 trilioane de dolari în 2010, ceea ce reprezintă o zecime din Produsul Intern Brut al Uniuni Europene din 2013, susţine Biroul pentru Europa al OMS, în primul său studiu realizat pentru această

29-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Ministerul Sănătăţii a acordat marţi, în cadrul unei gale care s-a desfăşurat la Sala "Mihail Jora" a Radiodifuziunii Române, Premiile de Excelenţă în Sănătate.

"Sunt emoţionat şi totodată bucuros să fie alături de dumneavoastră, atât de multe nume mari, profesori academicieni, doctori, poate ce are mai de preţ această ţară şi cel mai de valoare pentru că dumneavoastră salvaţi fiecare cetăţean al României atunci când are nevoie, salvaţi practic statul român şi cred că niciodată statul român nu a reuşit să vă mulţumească exact aşa cum ar fi trebuit să o facă. Începem poate cu această gală, este un pas foarte

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

O aeronavă militară C-27J Spartan care va avea la bord zece militari ucraineni răniţi, ce vor beneficia de tratament şi recuperare în România, va ateriza miercuri, în jurul orei 16,00, pe Baza 90 Transport Aerian, a informat Biroul de presă al MApN.

Sursa citată mai precizează, într-un comunicat remis AGERPRES, că răniţii vor primi asistenţă medicală în facilităţi aparţinând reţelei sanitare a Ministerului Apărării Naţionale.

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 90.000 de carduri de sănătate mai sunt de distribuit din cele 180.000 care au fost returnate, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), Gheorghe Iana.

În context, el a făcut precizări cu privire la situaţia solicitărilor la nivelul CASMB.

"Mai mult de 700-800 de solicitări zilnic nu pot fi rezolvate. Trebuie semnat, verificat", a afirmat şeful CASMB.

Gheorghe Iana a spus că foarte multe cereri pentru eliberarea cardului au fost înregistrate în ultimele zile.

"În ultima săptămână, solicitările au crescut foarte mult şi capacitatea instituţiei nu permite să fie toate eliberate în aceeaşi

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Guvernul a aprobat, miercuri, printr-un memorandum, Programul de cooperare transfrontalieră Interreg V-A România-Ungaria 2014 - 2020, cu un buget total de aproximativ 232 de milioane de euro, informează Executivul.

Potrivit sursei citate, 189 de milioane de euro din bugetul menţionat reprezintă alocarea financiară din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar restul reprezintă cofinanţare naţională.

"Programul are scopul de a sprijini dezvoltarea zonei transfrontaliere, prin îmbunătăţirea accesabilităţii şi mobilităţii, promovarea ocupării forţei de muncă, investirea în infrastructura medicală şi socială, utilizarea eficientă a valorilor şi resurselor comune, îmbunătăţirea mecanismelor de prevenire a riscurilor, încurajarea cooperării instituţionale", arată Guvernul.

În aria eligibilă a programului

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie (AMF) Mureş, dr. Remus Şipoş, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că marele pericol al utilizării cardului de sănătate este acela că va îngrădi accesul contribuabilului la serviciile de sănătate.

'Cardul naţional de sănătate - s-a bătut multă monedă, s-a încercat să se găsească explicaţii pentru utilitatea lui, să se găsească motivaţii pentru cheltuielile care decurg din emitere şi folosirea softului pentru acest card (...) Dacă ai calitatea de asigurat, cupon de pensii sau adeverinţă de la locul de muncă că eşti asigurat dar nu ai cardul de sănătate la tine, nu poţi beneficia de

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii a dispus revenirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna la denumirea "dr. Benedek Geza" şi eliminarea din titulatură a numelui dr. Nicolae Teculescu, în urma intervenţiei Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), care a adunat în acest scop aproape 29.000 de semnături de susţinere.

Conducerea UDMR Covasna menţionează, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, că "prin Ordinul nr. 536, Ministerul Sănătăţii a restabilit în după-amiaza zilei de marţi, 28 aprilie, denumirea bine meritată a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară 'Dr. Benedek Geza' din Covasna".

Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a ţinut să le

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Cele aproximativ 500.000 de persoane care nu au primit cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale decontate de CNAS şi după data de 1 mai, când acesta intră în vigoare, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă preşedintele instituţiei, medicul Vasile Ciurchea.

"Nu vreau să existe mesaje de la furnizori că dacă nu ai cardul nu mai primeşti niciun serviciu. Primeşti serviciu medical. Să presupunem că un pacient ajunge la un furnizor de servicii fără a avea cardul, pentru faptul că l-a uitat acasă, că nu a dorit să îl ia, că nu l-a primit, că l-a pierdut - în

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Cei aproximativ 150.000 de asiguraţi OPSNAJ din toată ţara care nu au intrat încă în posesia cardurilor de sănătate ar putea să le primească centralizat prin intermediul instituţiilor, a declarat miercuri preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

"Sortarea cardurilor la OPSNAJ a durat mai mult decât ne-am gândit noi că ar putea să dureze. În câteva zile se termină acest proces iar cardurile rămase pentru asiguraţii civili le vor primi, cu excepţia persoanelor care doresc să şi le ridice personal, le vom da medicilor de familie în contract cu casa OPSNAJ. Ei sunt foarte disciplinaţi, sunt foarte interesaţi

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Sanatoriul Marila, care funcţionează ca secţie externă a Spitalului Orăşenesc Oraviţa, unde se tratează tuberculoza, a reintrat în atenţia autorităţilor judeţene din Caraş-Severin, după ce, miercuri, membrii Comisiei de Dialog Social au dezbătut posibilitatea ca acesta să fie reabilitat.

'De ani de zile, Marila, una dintre cele mai vechi unităţi spitaliceşti de tratare a tuberculozei din sud-estul Europei, se confruntă cu o mare problemă, pe lângă cea a subfinanţării. Cu toate că este un sanatoriu de interes naţional, aici fiind trataţi bolnavi din întreaga ţară, autorităţile locale nu pot face faţă cheltuielilor. Singura soluţie viabilă ar fi preluarea de către Ministerul

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Zece brăileni au refuzat cardurile de sănătate din motive religioase, iar peste 15.000 de carduri au fost returnate de Poşta Brăila Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, potrivit unui comunicat de presă remis marţi de CJAS Brăila.

'La nivelul judeţului Brăila, din totalul de 15.422 carduri returnate de Poşta Brăila către CJAS, un număr de 10.009 carduri au fost preluate de către medicii de familie, 1.941 au fost ridicate de către asiguraţi direct de la CJAS Brăila, iar 20 de carduri au fost refuzate din motive religioase", a precizat sursa citată.

Din totalul de 220.000 de carduri emise la nivelul

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Avocatul Poporului (AP) efectuează o anchetă la Centrul Rezidenţial de Recuperare a Tinerilor cu Afecţiuni Neuropsihice Băbeni, judeţul Vâlcea, cu privire la posibila încălcare a unor prevederi constituţionale referitoare la protecţia copiilor şi a tinerilor, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi ocrotirea sănătăţii.

Potrivit unui comunicat al AP, jurnalista Oana Moisil a menţionat într-un articol că în centrul din Băbeni, judeţul Vâlcea, sunt 67 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 23 de ani şi că a văzut ''cum se bat între ei, cum se ameninţă cu cuţitul, cum sunt sedaţi şi legaţi, cum

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) va participa, în perioada 1-3 mai, la un turneu de fotbal în Bulgaria, cu o echipă mixtă formată din pacienţi cu transplant - donatori - medici transplantologi - foşti jucători de fotbal.

Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei, turneul, care include echipe din Bulgaria, România şi Turcia, are ca obiectiv promovarea donării de organe în scop terapeutic şi schimbarea atitudinii publice faţă de donare.

"Organizatorul este Ministerul Sportului din ţara vecină, evenimentul desfăşurându-se sub patronajul premierului Boyko Borisov şi cu susţinerea înaltelor oficialităţi politice şi medicale din ţara gazdă. De asemenea, sunt invitate personalităţi publice din

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Crucea Roşie Română a lansat marţi un apel umanitar de urgenţă în sprijinul victimelor cutremurului din Nepal din 25 aprilie.

"Crucea Roşie Română se alătură eforturilor Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi lansează "Apelul pentru Nepal". Campania constă în colectarea de fonduri online şi direct, în conturile deschise special pentru acest apel. Sumele colectate vor fi direcţionate spre a fi utilizate de către Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru susţinerea ajutorului de primă necesitate şi se vor concentra pe adăposturi temporare, restabilirea furnizării apei potabile şi a facilităţilor sanitare, precum şi oferirea de hrană, asistenţă

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Administratorul unei firme din Slobozia care a livrat produse farmaceutice mai multor societăţi comerciale de profil a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa de evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat miercuri de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, inculpatul a prejudiciat statul cu aproape 990.000 de lei.

"În perioada 19 iunie 2014 - 31 noiembrie 2014, SC M. P. SRL Slobozia, administrată de inculpatul Grigoriu Alexandru, a livrat produse farmaceutice către mai multe societăţi comerciale de profil, fără a evidenţia în actele contabile operaţiunile

29-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judeţean Vaslui în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean lansează concursul judeţean "Sănătate din fructe şi legume". Potrivit legii, 10% din fondurile destinate acţiunii de distribuire a merelor pentru elevi pot fi alocate pentru măsuri adiacente de promovare a consumului de fructe şi legume.

"Este vorba despre acţiuni care să conştientizeze copiii cu privire la importanţa consumului de fructe şi legume proaspete, cum ar vizite la ferme de fructe şi legume, concursuri, simpozioane. Consiliul Judeţean în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a considerat oportună organizarea unei acţiuni mai ample, la care să poată participa toate unităţile şcolare din judeţ. Este

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Prof.univ.dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, a fost aleasă vicepreşedinte al Societăţii Balcanice de Stomatologie.

"Sunt onorată că am fost aleasă în board-ul Societăţii Balcanice de Stomatologie (BaSS). Pentru mine este o onoare să pot adăuga un titlu palmaresului meu. Pe lângă acest titlu pot avea o mobilitate mai justificată în întâlniri ale boardului, în abordarea şi adoptarea unor decizii foarte importante şi utile tuturor practicilor pe care noi le avem şi, ajungând la un numitor comun, privind deciziile proiectelor pe care le declanşează în spaţiul şi

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

O fetiţă de zece ani a ajuns la spital după ce a fost atacată de un roi de albine din gospodăria părinţilor ei, care sunt apicultori şi deţin mai mulţi stupi, a declarat, marţi, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Tiberius Brădăţan.

Victima incidentului, o fetiţă din localitatea suceveană Todireşti, a ajuns în stare gravă la spital după ce a fost înţepată de zeci de albine.

Copilul se afla împreună cu mama lui în grădină, chiar lângă stupi, iar la un moment dat, a fost atacat de mai multe albine. Fata a început să ţipe, iar când mama s-a

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti a primit la Londra, în cadrul Achievements Forum, premiul "Cel mai bun spital" iar managerul unităţii, Dan Mircea Enescu, a primit premiul "Cel mai bun manager".

Potrivit unui comunicat de presă al unităţii medicale, nominalizarea a fost făcută la categoria "Inovaţie în sănătate şi management public".

La această categorie au fost nominalizate instituţiile şi companiile publice, precum şi profesionişti din domeniu care s-au remarcat prin rezultate deosebite prin: atragerea de fonduri pentru modernizarea anumitor secţii, spitale şi clinici publice, implementarea de programe naţionale pentru diferite afecţiuni în beneficiul pacienţilor, dezvoltarea educaţiei medicale

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Corina Crişan, prim-vicepreşedinte al PNL Arad, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Ministerul Sănătăţii (MS) este singurul vinovat pentru scăderea gradului de vaccinare în rândul românilor din întreaga ţară, în special a copiilor şi a sugarilor, iar cel care ar trebui să-şi asume această situaţie este ministrul Nicolae Bănicioiu.

'Din datele pe care le deţinem, se pare că rata medie de vaccinare la nivelul întregii ţări a scăzut la aproape 80% în 2014, comparativ cu aceaşi perioadă a anului 2013, iar în anumite zone ale ţării, spre exemplu în Capitală, procentul este chiar mai mic. Dar MS, în frunte

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 45 de molecule noi ar putea intra pe lista de medicamente compensate şi gratuite condiţionat prin intermediul contractelor cost-volum în a doua jumătate a lunii mai, a declarat marţi, în urma unei dezbateri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu.

"Pentru 45 de molecule sunt deja emise decizii şi alte 68 de molecule sunt în contestaţii. Vor intra mai mult de 45 de molecule, pentru că în două săptămâni se vor rezolva contestaţiile. Moleculele vor fi pentru afecţiunile cronice, pacienţii cu afecţiuni oncologice, diabet, boli infecţioase. Aşa cum a spus şi domnul ministru, economia care se va face prin

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Bilanţul victimelor cutremurului din Nepal ar putea ajunge la 10.000, a declarat marţi premierul nepalez Sushil Koirala, care a ordonat intensificarea eforturilor de salvare şi a făcut apel la ajutor internaţional constând în corturi şi medicamente, relatează agenţia Reuters.

''Guvernul face tot ce poate pentru salvarea de vieţi şi acordarea de ajutor (...) E o provocare. Sunt vremuri grele pentru Nepal'', a declarat Koirala pentru Reuters.

Ultimul bilanţ furnizat de Ministerul nepalez de Interne este de 4.349 de morţi. Dacă bilanţul victimelor ar ajunge la 10.000, cum a estimat premierul, atunci l-ar depăşi pe cel al cutremurului din 1934, soldat cu 8.500

28-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Judeţean de Urgenţe (SJU) din Drobeta Turnu Severin a achiziţionat 50 de cititoare de carduri pentru toate secţiile medicale aflate în circuitul medical şi pentru ambulatoriu, a declarat marţi, pentru AGERPRES, managerul dr. Marinică Stoian.

Potrivit sursei citate, începând cu 1 mai serviciile de asistenţă medicală primară şi asistenţa medicală ambulatorie prevăzută în pachetul de bază vor fi acordate numai pe baza utilizării cardului de sănătate.

"Aparatele respective au fost deja repartizate şi până la intrarea în vigoare a reglementărilor privind modul de prestare a serviciilor medicale efectuăm simulări, la sistem fiind racordată şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi,

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Organizaţia internaţională Make-a-Wish, care ajută copii bolnavi, îşi lansează o filială în România, miercuri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Dorinţei, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, Dante Stein, fondatorul şi preşedintele organizaţiei din România.

"Make-a-Wish este o organizaţie internaţională care nu avea până acum filiale în România. Întrebarea care ar trebui pusă este de ce nu a existat până acum Make-a-Wish în România. Există copii eligibili şi în România şi putem, cu o mână de oameni, să creăm asta şi aici. Am vrut să aduc Make-a-Wish în România pentru că mi-am dorit să ajut copiii bolnavi să aibă o viaţă

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 41.000 de carduri de sănătate au fost activate în Harghita, din totalul de aproximativ 200.000 distribuite judeţului, iar furnizorii de servicii medicale sunt pregătiţi pentru implementarea noului sistem, care devine funcţional începând cu 1 mai.

Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, Duda Tihamer, a declarat pentru AGERPRES că până în prezent au fost activate aproximativ 41.000 de carduri, număr acceptabil ţinând cont că mulţi dintre harghiteni nu au ajuns la un medic sau un alt furnizor de servicii medicale în ultima perioadă.

"Consider că este cifră acceptabilă, având în vedere că toate cardurile vor fi activate la prima

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a obţinut o nouă amânare pentru acreditarea unităţii medicale pentru începutul anului 2016, până atunci administraţia trebuind să îndeplinească toţi indicatorii ceruţi de Comisia de Acreditare a Spitalelor, a declarat marţi managerul Tiberiu Tătaru.

Potrivit sursei citate, iniţial, Comisia de Acreditare era aşteptată în luna septembrie a acestui an, dar reprezentanţii SJU Târgu-Jiu au solicitat amânarea vizitei pentru anul viitor.

Procesul de acreditare a spitalului presupune ca unitatea medicală să îndeplinească aproximativ 3.000 de indicatori, de la condiţiile de spitalizare, la criteriul financiar, medical şi educaţional, iar până în prezent unitatea are 70% din indicatorii

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Trei persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 61 de ani, din judeţul Galaţi, au ajuns marţi în stare gravă, în şoc anafilactic, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Galaţi, după ce au fost înţepate de albine.

Cazul cel mai grav a fost al unei tinere însărcinată în şase luni, din Brăneşti, adusă la spital de un echipaj SMURD.

'Este vorba despre o pacientă în vârstă de 20 de ani, la care a ajuns un echipaj  SMURD. Suferise un şoc anafilactic după ce a fost înţepată de o albină. A fost transportată la Urgenţa Spitalului Judeţean', a declarat purtătorul de

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Compania Facebook a lansat un apel pentru strângerea de donaţii pentru victimele cutremurului din Nepal şi a propus să ofere până la două milioane de dolari pentru completarea contribuţiilor care vor fi strânse de la internauţi, scrie FAP.

'Oamenii îşi exprimă dorinţa de a oferi sprijin victimelor cutremurului care a lovit populaţiile din Nepal, India şi Bangladesh', a transmis conducerea Facebook pe un blog.

Luni, Facebook şi-a anunţat utilizatorii în legătură cu un mesaj care-i invită să facă o donaţie către International Medical Corps, ONG care a trimis echipe de salvatori în regiunea sinistrată.

Reţeaua Facebook a introdus un sistem de alerte, denumit

28-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Urbanizarea sustenabilă şi durabilă va fi crucială pentru perspectivele de viitor ale omenirii, însă urbanizarea rapidă va necesita investiţii de până la 70 trilioane dolari până în 2030, din care doar 45 trilioane dolari sunt realizabili, din cauza lipsei posibilităţilor de finanţare, reiese dintr-un raport al EY remis, marţi, AGERPRES.

EY a identificat şase tendinţe majore (mega-tendinţe) ce redefinesc lumea în care trăim - şi anume: convergenţa digitală, întărirea spiritului antreprenorial, crearea unei pieţe globale, creşterea cererii de resurse globale, redefinirea domeniului sănătăţii şi urbanizarea.

"În cadrul EY descriem mega-tendinţele ca marile forţe globale de natură transformaţională. Acestea definesc viitorul prin impactul

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Compania de consultanţă EY a identificat şase mega-tendinţe care redefinesc lumea actuală şi care au capacitatea de a o schimba, atât în prezent cât şi în viitor.

Potrivit unui studiu EY, marile tendinţe care pot schimba şi remodela lumea sunt convergenţa digitală, întărirea spiritului antreprenorial, crearea unei pieţe globale, creşterea cererii de resurse globale, redefinirea domeniului sănătăţii, urbanizarea.

"În cadrul EY descriem mega-tendinţele ca marile forţe globale de natură transformaţională. Acestea definesc viitorul prin impactul profund asupra economiilor, sectoarelor de activitate, societăţilor şi indivizilor. Trăim într-o lume aflată în permanentă mişcare. Bunurile, capitalul şi forţa de muncă se deplasează la nivel global

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Credinţa populară potrivit căreia petele albe de pe unghii sunt cauzate de deficitul de calciu şi că problema poate fi rezolvată prin creşterea aportului de minerale este greşită, dă asigurări medicul german Ulrike Junius-Walker, subliniind că unghia este formată din calciu numai într-un procent de 0,2 la sută, scrie agenţia DPA.

Medicul de la Institutul de Medicină Generală de la Medizinische Hochschule Hannover a precizat că unghia în întregul ei este alcătuită din 100 până la 150 de straturi subţiri. Se crede că traumatismele minore cum sunt o lovitură sau leziuni uşoare pot cauza modificări de culoare, ca urmare a formării

28-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Acţiunea 'Români pentru români', condusă de Mihai Tîrnoveanu şi Florin Palas, a lansat marţi o petiţie online adresată Ministerului Sănătăţii, prin care solicită păstrarea numelui dr. Nicoale Teculescu în titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna.

Petiţia a fost lansată la o zi după ce conducerea UDMR Covasna a anunţat că a adunat circa 26.000 de semnături, în scris şi online, pentru înlăturarea numelui Teculescu şi revenirea la denumirea 'dr. Benedek Geza'.

'Considerăm că redenumirea spitalului este una în acord cu principiile armoniei interetnice şi a bunei convieţuiri atât de necesare în acest areal. De asemenea, este un act de reparaţie

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Producătorii şi deţinătorii de autorizaţie de punere piaţă a medicamentelor care vor intra pe lista de compensate şi gratuite prin intermediul contractelor cost-volum vor achita valoarea investigaţiilor făcute pacienţilor pentru care se prescriu acele medicamente, a declarat marţi, în urma unei dezbateri, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Este obligaţia producătorului de a achita contravaloarea investigaţiilor", a precizat Ciurchea.

Vor fi decontate către producători doar acele tratamente care au rezultate şi în urma cărora se vindecă pacienţii.

"O moleculă care intră condiţionat pe listă, deci care face obiectul contractului cost-volum, va avea clar un număr de pacienţi şi va avea un cost. Vom trata acei

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

MIERCURI, 29 APRILIE 2015

- Deputaţii urmează să ia în discuţie, în şedinţă, raportul Comisiei juridice privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Ion Ochi.

- Dezbaterea "Sfârşitul iluziilor - R. Moldova între România şi Rusia", organizată de Fundaţia Universitară a Mării Negre, în parteneriat cu ziarul Adevărul şi Foreign Policy Romania. (Grand Hotel du Boulevard)

- Manifestări speciale dedicate "Zilei Veteranilor de Război", la 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial: "Maratonul Veteranilor" (ora 7.30); ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Patriei (pe esplanada Universităţii Naţionale de Apărare

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

MIERCURI, 29 APRILIE

EVENIMENTE EXTERNE

Canada - Conferinţă privind comerţul liber şi prevederile acordului UE-Canada, susţinută de Alain Juppé, primarul oraşului Bordeaux, Franţa. (Montreal)

China - Vizita ministrului de externe din Rwanda, Louise Mushikiwabo. (Beijing, 29 apr.-2 mai)

Cipru / Spania - Vizita preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi. (Nicosia, Madrid, 29-30)

Franţa - Expoziţia "Le Corbusier - acţiunea umană", figura-cheie a arhitecturii moderne, organizată la Centrul Pompidou. (Paris, 29 apr.- 3 aug).

Marea Britanie - Marcarea a patru ani de la mariajul prinţului William cu Catherine Middleton. (Londra)

Republica Moldova - Vizita ministrului eston de externe Keit Pentus-Rosimannus. Se întâlneşte cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele

28-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Un bebeluş "gigant" a venit pe lume, marţi, la Secţia de obstretică şi ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati din Botoşani, acesta cântărind la naştere 5.145 grame, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al spitalului, Ioan Asaftei.

Potrivit acestuia, copilul este cel de-al nouălea al unei femei în vârstă de 35 de ani. El a fost născut pe cale naturală, iar starea de sănătate a acestuia, dar şi a mamei este foarte bună.

Acesta este nou-născutul cu cea mai mare greutate la naştere înregistrat la Botoşani în ultimii patru ani. În luna mai 2011, a fost născut un copil de 5.500 grame.

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Autoteste care permit depistarea în câteva minute şi fără supraveghere medicală a unei eventuale infecţii cu HIV sunt de vânzare pe internet în Marea Britanie începând de luni, însă orice rezultat pozitiv va trebui confirmat de către un profesionist în domeniul medical, informează site-ul elveţian romandie.com.

Acest test individual denumit 'BioSURE HIV Self Test' permite oricui ca, pe baza unei picături de sânge luate din deget, să identifice în cincisprezece minute prezenţa sau absenţa anticorpilor specifici produşi în cazul infecţiei cu HIV, virusul care provoacă SIDA.

"Cunoaşterea propriei stări în ceea ce priveşte prezenţa HIV este crucială iar lansarea acestui produs va

28-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a anunţat marţi că a achiziţionat 168 de cititoare de carduri, care au fost instalate în secţii, în compartimente, în laboratoare şi în ambulatoriile de specialitate, pentru a se conforma unui ordin al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate potrivit căruia după data de 1 mai serviciile medicale se vor acorda în baza cardului de sănătate.

Conducerea SCJ Mureş a precizat că serviciul IT din cadrul instituţiei a organizat o serie de sesiuni de instruire a personalului medical şi personalului auxiliar, care va utiliza cititoarele de carduri începând cu data de 1 mai.

"Persoanele care au intrat

28-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Un studiu realizat în premieră în Alba Iulia, derulat timp de doi ani într-o campanie de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară, relevă faptul că mai bine de jumătate dintre elevii cuprinşi în cadrul acestui proiect prezintă cel puţin una dintre afecţiunile investigate.

Câteva sute de elevi din clasele V-VIII de la şcolile generale din municipiu au fost cuprinşi în "Campania de depistare precoce şi diagnosticare a cifoscoliozei la copiii de vârstă şcolară din Alba Iulia", proiect desfăşurat sub sloganul "O viaţă dreaptă!", lansat în 2013 la iniţiativa şi cu sprijinul financiar al Rotary Club Alba

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui nu a încheiat contractul de furnizare de servicii medicale pentru anul 2015 cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, din cauza faptului că sumele solicitate de unitatea sanitară nu au putut fi onorate.

Conducerea unităţii medicale va solicita suplimentarea de fonduri, cu ocazia unei medieri care va avea loc la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

"Am avut o întâlnire cu reprezentanţii CJAS în vederea negocierii contractului. Întâlnirea a avut ca obiectiv prezentarea cadrului legislativ pentru anul 2015 privind modalitatea de contractare a serviciilor medicale spitaliceşti, stabilirea numărului de cazuri şi a sumelor posibil

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui va achiziţiona un număr de cinci apartamente pentru medicii rezidenţi. Consilierii judeţeni au aprobat în ultima şedinţă alocarea sumei de 1.000.000 de lei în acest scop.

'Am solicitat bani pentru cumpărarea a 15 locuinţe de serviciu şi am obţinut, deocamdată, sprijin financiar pentru cinci astfel de apartamente. Avem nevoie de specialişti şi mulţi medici vin acum din Iaşi sau din alte judeţe apropiate. Pentru a-i atrage către unitatea noastră, trebuie să venim cu anumite facilităţi', a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Aceasta a precizat că, în perioada următoare, spitalul va pune un microbuz la dispoziţia

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Condiţiile precare de igienă, deficitul de personal medical şi auxiliar, circuitele funcţionale necorespunzătoare în unele secţii sau pacienţii care stau câte doi în pat, sunt principalele nereguli constatate în urma controalelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui în cele patru unităţi sanitare din judeţ, în primul trimestru al acestui an.

"Pe lângă problemele comune legate de personalul insuficient, de circuitele funcţionale necorespunzătoare şi nerespectarea normelor pentru sistemul de cazare a pacienţilor, au fost găsite şi unele deficienţe specifice. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi la Spitalul de Urgenţă 'Elena Beldiman' din Bârlad, inspectorii DSP au constatat că nu

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Linia de gardă a Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) are, începând din această lună, un număr dublu de medici, aceasta fiind una dintre soluţiile provizorii identificate de autorităţi în condiţiile în care activitatea secţiei de pediatrie a unităţii spitaliceşti este în continuare suspendată.

"Dorim să redeschidem secţia pediatrie cât mai repede, dar trebuie să găsim o formulă cât mai bună. Avem nevoie de medici de pediatrie care măcar pentru o perioadă să vină la Tulcea. (...) Am dublat linia de gardă a UPU, iar în a doua linie a secţiei sunt medici cu experienţă

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalele vor suporta din fonduri proprii cheltuielile dacă nu vor fi utilizate cardurile de sănătate ale pacienţilor, a declarat luni directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Ludovic Abiţei.

El a spus că utilizarea cardului naţional de sănătate devine obligatorie de la 1 mai, iar validarea serviciilor medicale, inclusiv cele spitaliceşti se va efectua prin prezentarea cardului sau a adeverinţei de asigurat.

Abiţei atrage atenţia că, în situaţia în care, la data de 1 mai, spitalele nu vor avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinţă au obligaţia de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

România şi Republica Bulgaria au parafat vineri în şedinţa comună de guvern de la Craiova Convenţia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, informează Biroul de presă al Executivului printr-un comunicat remis AGERPRES.

"Principalele modificări pe care le aduce noua convenţie sunt legate de diminuarea cotelor de impozit pentru veniturile care se impun prin stopaj la sursă (dividende, dobânzi, redevenţe), modificarea articolului referitor la schimbul de informaţii în sensul includerii ultimelor recomandări ale OCDE în acest domeniu şi introducerea unui nou articol privind asistenţa în colectarea impozitelor care urmează recomandările UE şi ale OCDE

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Efectul singurătăţii asupra mortalităţii premature este major şi incontestabil, relevă un amplu studiu desfăşurat de cercetători americani, care a confirmat asocierea dintre izolare şi riscul de deces prematur, scrie passionsante.be.

Toate studiile ştiinţifice publicate pe această temă între 1980 şi 2014 au fost examinate de o echipă de cercetători americani care le-a reţinut pe cele mai pertinente, acestea vizând în total peste 3 milioane de oameni de pe tot globul.

Singurătatea şi izolarea socială, stabilite obiectiv sau auto-declarate (sentiment subiectiv) au fost analizate pentru a determina impactul lor asupra mortalităţii premature.

S-a constatat un risc cu 30% mai mare, indiferent de sex sau

27-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Pericolul de infarct şi accident vascular cerebral (AVC) creşte considerabil la persoanele cu acest risc, în primele două ore după un acces de furie, este concluzia unei echipe de la Universitatea Harvard, care a trecut în revistă toate studiile publicate din 1966 asupra legăturii dintre accesele de furie şi apariţia unor AVC, relatează Le Figaro.

Rezultatele acestei meta-analize confirmă că această asociere este reală.

"Toate studiile arată că există un risc mai ridicat în primele două ore după un acces de furie' şi, în funcţie de frecvenţa şi intensitatea exploziilor de nervi, riscul poate fi şi de cinci ori mai mare în

27-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan, susţine că propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 privind fumatul trebuie rapid introdusă pentru că este o lege învechită, care nu protejează fumătorul pasiv.

"Noi ne cantonăm şi ne învârtim în jurul unei legi, care la ora actuală mie mi se pare că este o discuţie subliminală, legea aceasta trebuie să fie deja foarte rapid introdusă (...) până în vară când ne vin turiştii, pentru că este cu impact şi pe zona de turism", a spus Florin Mihălţan luni, la dezbaterea "Interzicerea fumatului în spaţii publice închise o prioritate pentru sănătatea

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a dat luni publicităţii o rezoluţie comună a celor 30 de organizaţii nonguvernamentale care îl compun, prin care protestează faţă de demersurile UDMR de înlăturare a numelui dr. Nicolae Teculescu din titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Conducerea Forumului a catalogat campania iniţiată de UDMR drept un gest antiromânesc, o "propagandă naţionalist-şovină şi xenofobă' şi de incitare la intoleranţă etnică, ce nu are nimic în comun cu valorile democraţiei şi ale multiculturalităţii.

'Această campanie de excludere este bazată pe falsuri, minciuni şi demonstraţii de forţă

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

UDMR a adunat aproximativ 26.000 de semnături din ţară şi din străinătate pentru înlăturarea numelui dr. Teculescu din titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna şi revenirea la vechea denumire, 'dr. Benedek Geza'.

Liderii UDMR Covasna au anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în decurs de zece zile au adunat în jur de 22.000 de semnături pe hârtie şi circa 4.000 de semnături online, printre aceştia din urmă numărându-se şi maghiari din alte judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, din ţari precum Ungaria, Anglia, Germania, Suedia, Canada, Finlanda, Australia şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit liderilor UDMR

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" va organiza concurs de admitere pentru toate facultăţile pe 22 iulie pentru un număr de 1.420 de locuri, dintre acestea 950 finanţate de la buget şi 470 de locuri cu taxă.

Potrivit site-ului instituţiei de învăţământ superior, Facultatea de Medicină va scoate la concurs 510 locuri finanţate de la buget şi 200 cu taxă, Facultatea de Medicină Dentară - 130 de locuri bugetate şi 125 de locuri cu taxă, Facultatea de Farmacie - 140 finanţate de la buget şi 100 cu taxă, Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală - 170 bugetate şi 45 cu

27-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul St Mary's din Londra în care Ducesa de Cambridge, soţia Prinţului William, intenţionează să dea naştere celui de-al doilea copil al cuplului, şi-a închis una din secţii pentru a se efectua o amplă dezinfecţie după ce opt persoane au fost infectate cu o bacterie periculoasă, relatează presa britanică de duminică.

Cei opt pacienţi la care s-a depistat CPE (carbapenemase producing enterobacteriaceae), o bacterie rezistentă la antibiotice care poate duce la infecţii letale, fuseseră internaţi în secţia Zachary Cope, care are 20 de paturi şi este specializată în chirurgie vasculară.

Această bacterie poate trăi în sistemul gastro-intestinal al oamenilor fără a provoca

26-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Trei sferturi (75%) dintre persoanele infectate cu virusul hepatitei C din întreaga lume nu ştiu că se află în această situaţie, aşa încât, chiar şi în ţările bogate, sunt trataţi doar 3-5 % dintre cei afectaţi de această boală, care provoacă anual aproximativ jumătate de milion de decese, relevă un studiu prezentat în cadrul Congresului Internaţional al Ficatului, care se încheie duminică la Viena.

Cercetarea, realizată la Deusto Business School din Spania, poartă numele de 'Hepatita C: Marea fotografie', arată că, în fiecare an, apar aproximativ 4 milioane de noi cazuri de îmbolnăvire şi estimează că numărul total de persone infectate

26-04-2015
Tip stire
Stiri externe

ŞTIRILE SERII - POLITICI INTERNAŢIONALE-ROMÂNIA ÎN LUME - 23 APRILIE

- Ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna a declarat joi că Polonia, împreună cu alte ţări, ar putea spijini capacităţile de apărare ale Ucrainei în cazul escaladării conflictului din estul ţării.

"Nu putem exclude ca, în cazul unei noi escaladări a acţiunilor militare, să fim obligaţi, împreună cu alte ţări care evaluează la fel ca noi situaţia, să luăm o decizie cu privire la un mai mare sprijin pentru statul ucrainean, inclusiv a capacităţilor sale de apărare', a spus şeful diplomaţiei poloneze.

- O extindere a Uniunii Europene nu este planificată pentru următorul

23-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Deputatul de Vaslui, medicul Tudor Ciuhodaru, atrage atenţia cu privire la criza cu care se confruntă medicina de urgenţă din judeţ, după mai multe demisii ale medicilor de urgenţă de la Spitalul Municipal Huşi şi de la Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman" din Bârlad.

El spune că există, din păcate, tot mai puţini medici care aleg urgenţele ca specialitate şi tot mai mulţi care o părăsesc pentru că "s-au săturat de condiţiile mizere, de lipsuri, de riscurile profesionale şi de recenta bomboană de pe colivă, programul în ture de 12 ore, ce nu le permite să aibă o viaţă normală şi

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA au reţinut-o pe Mihaiela Lucia Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, acuzată de trafic de influenţă în formă continuată, au declarat vineri, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Ea urmează să fie prezentată vineri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest dosar, procurorii DNA Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de senatorul Alexandru Cordoş şi fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit DNA, în intervalul noiembrie 2014 - prezent, Mihaiela Cordoş a pretins de la mai multe persoane foloase materiale necuvenite cuprinse între 1.000 şi

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri, la propunerea DNA, arestarea preventivă pentru 30 de zile a Mihaielei Lucia Cordoş, soţia senatorului Alexandru Cordoş, acuzată de trafic de influenţă în formă continuată.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Ea a fost reţinută de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Cluj în dosarul în care este urmărit penal şi soţul său, senatorul Alexandru Cordoş şi fiica sa, Andreea Alexandra Cordoş, pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit DNA, în intervalul noiembrie 2014 - prezent, Mihaiela Cordoş a pretins de la mai multe persoane foloase materiale necuvenite cuprinse între

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Cel puţin 115 copii au fost ucişi în Yemen de la începutul campaniei aeriene lansate la 26 martie de Arabia Saudită împotriva rebelilor şiiţi, a anunţat vineri Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), relatează AFP.

'Cel puţin 115 copii au fost ucişi şi 172 mutilaţi' începând din 26 martie, potrivit unui bilanţ întocmit până la 20 aprilie, a declarat un purtător de cuvânt al UNICEF, Christophe Boulierac, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Din cei 115 copii ucişi, 64 şi-au pierdut viaţa în bombardamente aeriene şi 26 din cauza muniţiilor neexplodate sau a minelor, a spus el, precizând că 71

24-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Un american de 66 de ani care a evadat de mai multe ori din închisoare în urmă cu 40 de ani a sunat în cursul acestei săptămâni autorităţile ca să 'se predea'. Poliţistul care a răspuns a crezut mai întâi că este o glumă, dar apelul era absolut real, scris New York Post, preluat joi de 20minutes.fr.

Clarence David Morre a evadat din închisoare de trei ori în anii '70. Declarat vinovat de furt în Carolina de Nord în 1967, el a fost condamnat la şapte ani de închisoare, dar a reuşit repede să fugă.

Prins şi închis din nou în 1971,

24-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Percheziţii ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au loc vineri dimineaţa la Spitalul Judeţean Timişoara, la un centru medical şi la locuinţa şefului Clinicii de Chirurgie Vasculară, prof.dr. Mihai Ionac.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul de corupţie vizează modul în care a fost condiţionat actul medical şi cum erau primite sponsorizările. Pacienţii dădeau bani către un ONG sub formă de donaţii.

Recent au apărut asemenea informaţii într-un raport al Curţii de Conturi în care erau redate mai multe nereguli.

Auditorul a arătat în raport faptul că la această secţie s-au făcut deconturi fictive de intervenţii chirurgicale, iar medicamentele prescrise de către medic

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Senatorul PSD, Laurenţiu Coca, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că propune "Pactul pentru Vâlcea", un program în zece puncte adresat tuturor partidelor politice, instituţiilor publice, patronatelor şi sindicatelor, menit a identifica 10 priorităţi pentru viitorul judeţului.

"Aşa cum la nivel naţional a fost semnat pactul pentru Apărare şi acum se negociază pactul pentru infrastructură, am propus tuturor instituţiilor din judeţul Vâlcea, partidelor politice şi agenţilor economici un pact în urma căruia să fie identificate 10 priorităţi care pot duce la îmbunătăţirea nivelului de trai din judeţ, a condiţiilor de viaţă, sporirea locurilor de muncă. De exemplu, putem avea un

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Senatorul Alexandru Cordoş i-a cerut fiicei Andreea Alexandra să ascundă o geantă cu documente care o incriminau pe soţia sa, după ce a aflat că aceasta era vizată de o anchetă penală, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a Mihaielei Cordoş pentru fapte de corupţie.

"După ce organele de urmărire penală s-au deplasat la biroul inculpatei Cordoş Mihaiela Lucia, iar membrii familiei au aflat de acţiunea organelor de urmărire penală, în vederea ascunderii unor mijloace de probă, de îndată, la solicitarea lui Cordoş Alexandru, Cordoş Andreea Alexandra s-a deplasat în comuna Floreşti, judeţul Cluj, la locuinţa unei prietene,

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Ziua mondială de combatere a malariei se marchează în fiecare an la 25 aprilie şi a fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii la cea de a 60-a sesiune a sa, din mai 2007.

Prin acţiunile organizate în această zi, se doreşte conştientizarea pericolului pe care această maladie îl reprezintă, dar şi conjugarea eforturilor în lupta împotriva acestui flagel.

''Investind în viitor: învingem malaria'' este tema din acest an, temă ce reflectă obiectivele ambiţioase şi ţintele stabilite într-un proiect de strategie ce are are drept scop reducerea cazurilor de malarie şi a deceselor cu 90% până în 2030 faţă de nivelurile actuale,

24-04-2015
Tip stire
Stiri externe

România şi Republica Bulgaria au parafat vineri în şedinţa comună de guvern de la Craiova Convenţia pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit, informează Biroul de presă al Executivului printr-un comunicat remis AGERPRES.

"Principalele modificări pe care le aduce noua convenţie sunt legate de diminuarea cotelor de impozit pentru veniturile care se impun prin stopaj la sursă (dividende, dobânzi, redevenţe), modificarea articolului referitor la schimbul de informaţii în sensul includerii ultimelor recomandări ale OCDE în acest domeniu şi introducerea unui nou articol privind asistenţa în colectarea impozitelor care urmează recomandările UE şi ale OCDE

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

În aceste zile, o delegaţie oficială română, în frunte cu Alin-Iulian Ţucmeanu, Secretar de Stat al Ministerului Sănătăţii, efectuează o vizită de lucru în Cuba şi participă la lucrările celei de-a XIII-a ediţii a Conferinţei Internaţionale CUBA SALUD 2015 (20-24.04. 2015), informează Ambasada României la Havana, într-o notă transmisă AGERPRES.

Intervenţia reprezentantului român a fost susţinută în cadrul plenarei reuniunii din 22 aprilie şi a avut ca temă: Sistemul de sănătate din România. Realităţi şi perspective.

În aceeaşi sesiune au mai susţinut comunicări reprezentanţii Uruguayului, RP Chineze, Mozambicului, Braziliei, Organizaţiei PanAmericane de Sănătate şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

La conferinţă au luat parte

24-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Episcopia Devei şi Hunedoarei a donat vineri Spitalului Judeţean de Urgenţă un aparat performant cu ajutorul căruia medicii de la secţia de Ortopedie pot efectua radiografii în timp real, pe toată durata unei intervenţii chirurgicale.

Aparatul de radiografie a costat 55.800 de euro şi a fost achiziţionat de Episcopia Devei cu ajutorul donaţiilor primite de la credincioşi şi cu sprijinul unor sponsori.

'Este un aparat extrem de necesar medicilor în timpul intervenţiilor chirugicale. Este folosit în sala de operaţii a secţiei de Ortopedie. Medicii ne-au spus că pentru precizia unei intervenţii chirugicale un asemenea aparat este absolut necesar', a declarat, pentru AGERPRES,

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Universitatea privată 'Andrei Şaguna', din Constanţa în colaborare cu Academia Oamenilor de Ştiinţă din România organizează în perioada 24-25 aprilie, Conferinţa 'Suicidul-problemă majoră de sănătate publică'.

Potrivit organizatorilor, timp de două zile, peste 40 de cercetători conferenţiază şi susţin rapoarte într-o abordare complexă, multidisciplinară, a fenomenului suicidar, de la aspectul social până la temele literare sau consemnările istorice.

La evenimentul ce se desfăşoară sub coordonarea academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici, rector de onoare al Universităţii Andrei Şaguna, sunt prezente personalităţi ilustre ale vieţii universitare şi academice româneşti, medici, sociologi, psihologi, jurişti, teologi, jurnalişti, pedagogi.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, sunt analizate cauzele

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a anunţat vineri, într-un comunicat de presă, desfăşurarea unei campanii de vaccinare pentru trei milioane de copii din ţările africane care au fost cel mai grav afectate de epidemia de Ebola, transmite EFE.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, care a început la 24 aprilie şi se va încheia la 30 aprilie, în Guineea, Liberia şi Sierra Leone va avea loc o amplă acţiune de vaccinare contra unor boli precum rujeola şi poliomielita.

În timp ce se continuă eforturile pentru a reduce la zero cazurile de Ebola, este extrem de important să fie restabilite serviciile medicale

24-04-2015
Tip stire
Stiri externe

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a solicitat vineri Ministerului Sănătăţii ca procesul de reavizare a preţurilor medicamentelor, care este în desfăşurare, să se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare şi cu aplicarea corectă a acestora pentru toţi producătorii de medicamente, în mod unitar şi nediscriminatoriu, producători de medicamente originale sau generice.

Potrivit unui comunicat de presă al ARPIM, publicarea unei variante distincte a Catalogului Naţional de Medicamente (CANAMED) care să includă preţul revizuit numai în cazul medicamentelor inovative (originale) nu are "nicio bază legală şi va avea un impact negativ" atât asupra producătorilor de medicamente, cât

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Aterotromboza reprezintă principalul factor cauzal al bolilor cardiovasculare, a declarat vineri academicianul Constantin Popa la Conferinţa anuală de aterotromboză, aflată la ediţia a XV-a.

"Aterotromoboza o avem toţi. La unii se dezvoltă iar la alţii nu se dezvoltă. Pentru ca să producă efecte în sistemul circulator trebuie să apară alţi factori de risc ca hipertensiunea arterială, obezitatea, fumatul, alcoolul, contraceptivele orale, lipsa de efort fizic şi carenţele alimentare. Aceştia sunt factori care fac ca aterotromoboza să se exprime ca boală", a afirmat profesorul doctor.

Potrivit lui Popa, aterotromboza se exprimă prin stenoze şi ocluzii arteriale, coronare, la carotide, dar şi la membrele

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Senatorul Alexandru Cordoş a intervenit pe lângă funcţionari ai statului pentru mai multe persoane care au cumpărat influenţă de la soţia sa, potrivit interceptărilor din referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a Mihaielei Cordoş pentru fapte de corupţie.

Într-o convorbire telefonică din 3 martie 2015, senatorul o asigura pe soţia sa că a discutat cu inspectorul şcolar general Valentin Cuibuş, în vederea sprijinirii unui tânăr care dorea să se angajeze ca profesor suplinitor în judeţul Cluj:

"...Cordoş Alexandru: Acuma am vorbit cu Valentin, că vine la Bucureşti.
Cordoş Mihaiela Lucia: Da?
Cordoş Alexandru: Şi apoi o mers să ...(?) maşina.

24-04-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini