Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Mai 2015


În fiecare an, la 31 mai, se marchează Ziua mondială fără tutun. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi partenerii săi subliniază cu acest prilej riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun.

Pentru anul 2015, tema zilei este: "Opriţi comerţul ilicit cu produse din tutun", aceasta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare şi de luptă împotriva corupţiei. Se estimează că una din 10 ţigări şi multe alte produse din tutun consumate la nivel mondial sunt ilegale.

Cele două obiective ale campaniei iniţiate de OMS în 2015 sunt: de a sensibiliza opinia publică cu

29-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Zece persoane din Coreea de Sud au fost diagnosticate cu coronavirusul MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome), transmis de un călător, fără a exista însă o transmitere susţinută de la om la om, a indicat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS, cu sediul la Geneva), citată de Reuters.

Agenţia ONU a subliniat însă că nu recomandă monitorizarea pasagerilor sau impunerea de restricţii la călătorii sau schimburi comerciale Coreii de Sud din cauza focarului.

"Virusul nu se comportă diferit, este vorba de transmitere directă şi nu de una susţinută de la om la om. Toate cazurile sunt legate de acelaşi caz care a venit

29-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Tânăra în vârstă de 20 de ani, care a decedat săptămâna aceasta la Spitalul de Urgenţă 'Elena Beldiman' din Bârlad, la puţin timp după ce a adus pe lume un băieţel, ar fi suferit de o boală rară care apare în ultimele săptămâni de sarcină, sindromul HELLP, a declarat medicul legist Sergiu Săvescu.

Cel mai probabil, femeia nu şi-a monitorizat sarcina şi nu a efectuat analizele specifice, ocazie cu care ar fi putut descoperi această boală, ce reprezintă, potrivit specialiştilor, o reacţie patologică a organismului matern la apariţia copilului.

De altfel, sindromul HELLP este o complicaţie a uneia dintre cele mai severe

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetătoarea chiliană Valentina Echeverría a prezentat joi la Santiago de Chile progresele realizate de o terapie inovatoare pentru a trata boala Alzheimer pe bază de cotinină - o moleculă derivată din tutun, relatează EFE.

"Funcţia principală a cotininei în organism este de a creşte plasticitatea cerebrală, anume capacitatea neuronilor de a comunica între ei", a declarat ziariştilor Echeverría. Ea a asigurat că un consum al acestui derivat al tutunului duce nu doar la o reducere a bolii, ci şi la potenţarea capacităţii de memorie şi învăţare.

Potrivit ei, cotinina se absoarbe uşor, astfel încât pacientul ar putea lua câte o pastilă pe

29-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Cel mai mare spital public din judeţul Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, va fi dotat cu o unitate de endoscopie digestivă terapeutică, în valoare de 1,4 milioane de lei, din care 210.000 lei provin din bugetul local, iar restul de la bugetul de stat, potrivit unui comunicat remis vineri AGERPRES.

"Mulţumesc celor care s-au implicat în demersurile de procurare care nu sunt deloc uşoare şi mă refer în special la doctorul Adrian Boicean. Beneficiul remarcabil care rezultă de la apariţia acestui aparat este că o serie de teme doctorale în cadrul Şcolii doctorale a Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu vor

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România (ANBRaRo), Dorica Dan, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în cursul acestei zile s-a lansat, la Madrid, Boli Rare Internaţional - o coaliţie globală pentru pacienţii cu boli rare formată din reprezentanţi ai pacienţilor din 30 de ţări.

"Astăzi s-a lansat Boli Rare Internaţional - o voce globală pentru pacienţii cu boli rare. Peste 60 de reprezentanţi ai pacienţilor din 30 de ţări s-au adunat în Spania, la Madrid, pentru inaugurarea unei platforme comune a bolilor rare la nivel internaţional şi adoptarea unei declaraţii comune pentru a pleda pentru ca bolile rare să

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judeţean (CJ) Olt va investi în următorii trei ani peste 16 milioane lei pentru reabilitarea şi relocarea spaţiilor medicale din corpul central al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, potrivit unei hotărâri de consiliu judeţean adoptată joi.

Potrivit hotărârii în cauză, corpul central al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, o clădire cu cinci etaje în care funcţionează secţiile de Cardiologie, Chirurgie, Ortopedie, Neurologie etc, va fi reabilitată complet, începând de la pardoseli, instalaţii electrice, termice şi sanitare, zugrăveli, desfiinţarea unor ziduri şi lărgirea spaţiilor, recompartimentări noi din pereţi de pe structură metalică şi plăci de gips carton, vor fi placate porţiuni

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

O fostă actriţă, Rachael Farrokh, care suferă de anorexie mentală solicită într-un videoclip postat pe YouTube ajutor din partea internauţilor pentru tratament, scrie 7sur7.be.

'Nu fac parte dintre cei care cer ajutor, însă am nevoie de voi', spune Racheal Farrokh, care se luptă de peste zece ani cu tulburări de alimentaţie. Are anorexie mentală şi cântăreşte doar 18 kilograme. Ea adaugă că a urmat mai multe tratamente, însă un singur spital ar accepta-o în prezent pentru tratament. Soţul ei, Rod Edmondson, a renunţat să mai lucreze ca să o poată îngriji în permanenţă.

Chiar dacă femeia crede că şansele ei de supravieţuire

29-05-2015
Tip stire
Stiri externe

 Cea de-a doua moţiune simplă din această sesiune parlamentară, iniţiată de liberali, prin care s-a cerut demisia ministrului Agriculturii, a fost respinsă, în această săptămână, la Senat, şi a fost urmată de depunerea altei moţiuni referitoare la sistemul sanitar.

Senatorii au respins, marţi, în plen, moţiunea simplă iniţiată de 53 de senatori PNL şi intitulată 'Să oprim jaful! Agricultura ţării şi peste un milion de fermieri se zbat între secera lui Daniel Constantin şi ciocanul lui Victor Ponta!'. Moţiunea a fost respinsă cu 84 de voturi împotrivă, 43 pentru şi două abţineri.

PNL a depus, miercuri, la Senat, moţiunea simplă intitulată "SOS:

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

România este ţara cu cea mai mare prevalenţă de hepatită C - 3,2% şi 4,4,% - hepatită B, ceea ce înseamnă că unul din 13 români are unul din aceşti viruşi, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, prof. dr. Ioan Sporea.

"În Europa, suntem ţara cu cea mai mare prevalenţă de hepatită - 3,2% hepatită C, 4,4% hepatită B. Deci aproximativ 7-8% dintre români sunt infectaţi cu virus B sau C. Un simplu calcul arată că 1 din 13 români are unul din viruşi. Deşi bolile evoluează încet, este un moment când trebuie

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

O companie clujeană înfiinţată de trei tineri informaticieni, care au dezvoltat o platformă software medicală de recuperare prin jocuri, a fost premiată vineri de Ambasada SUA.

'Prin programul 'Antreprenorul lunii', Ambasada SUA promovează în 2015 persoanele şi companiile din România care au înţeles potenţialul unei idei noi, iar apoi au venit cu o abordare plină de curaj, menită să transforme ideea în realitate', au declarat reprezentanţii ambasadei.

Luna aceasta, reprezentanţii Ambasadei SUA în România au ales firma înfiinţată de cei trei tineri, absolvenţi ai Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Ei au creat o platformă care este folosită în cazul

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Drobeta Turnu Severin a obţinut de la Ministerul Sănătăţii suma de 706.000 lei pentru achiziţionarea unui tomograf, a declarat vineri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Cristian Jianu.

Potrivit sursei citate, tomograful computerizat existent la această dată în dotarea unităţii spitaliceşti este epuizat fizic şi moral, el depăşind de câteva ori numărul maxim de tomografii şi de ore de funcţionare stabilite de fabricant.

"Din această cauză multe din diagnostice conţineau unele erori pe care medicii specialişti le corectau cu greutate pentru a nu pune în pericol vieţile pacienţilor", a precizat Jianu.

El a mai arătat că

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - 31 MAI.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel local, de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mehedinţi (CPECA Mehedinţi), de activităţi de informare - sensibilizare - conştientizare în mediul şcolar şi în comunitate, subliniind riscurile de sănătate asociate fumatului.

Marcarea acestui eveniment în anul 2015 se realizează prin continuarea campaniei iniţiate de către Agenţia Naţională Antidrog cu ocazia marcării Zilei Naţionale împotriva Fumatului - Ajută-mă să cresc sănătos!

În săptămâna 25-29 mai 2015, CPECA Mehedinţi a desfăşurat 3 activităţi

30-05-2015
Tip stire
Comunicat de presa

O componentă din ceaiul verde poate ajuta la reducerea dezvoltării cancerului de prostată la bărbaţii care se confruntă cu risc ridicat, au descoperit oamenii de ştiinţă americani care au publicat un studiu în revista 'Cancer Prevention Research', informează financialexpress.com.

O echipă de cercetători condusă de Nagi B.Kumar de la 'Moffitt Cancer Center' a evaluat siguranţa si eficacitatea componentelor active din ceaiul verde, numite "catechine", pentru prevenirea dezvoltării cancerului de prostată la bărbaţii cu leziuni premaligne.

Un procent de 20 la sută din producţia mondială de ceai verde este consumat în ţările asiatice, unde ratele de deces de cancer de prostată sunt printre

30-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Autorităţile americane care desfăşoară o anchetă cu privire la trimiterea, din eroare, a unor bacili activi de antrax de către un laborator militar american au descoperit un alt lot de bacili activi, care datează din 2008 şi din care o parte a fost trimisă în Australia, au declarat oficiali americani vineri, informează sâmbătă AFP.

Eşantioanele de antrax ar fi trebuit să fie dezactivate de un laborator al armatei americane din Utah şi această descoperire lasă de înţeles că problema manipulării bacteriilor periculoase este una de amplă răspândire.

Responsabili militari şi sanitari au deschis o anchetă după ce un laborator comercial a descoperit

30-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Deputatul Neviser Zaharcu solicită date concrete privind evoluţia mortalităţii infantile din judeţul Tulcea

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu.

Obiectul întrebării: Evoluţia mortalităţii infantile din România şi din judeţul Tulcea.

Stimate domnule ministru,

România ocupă încă, din păcate, un loc negativ în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, fiind pe primul loc în Europa la acest capitol.

Potrivit unor informaţii neoficiale, prezentate de organizaţiile neguvernamentale care acţionează în domeniul sănătăţii, la fiecare cinci ore îşi pierde viaţa un copil mai mic de un an.

În ultimii patru ani, rata mortalităţii infantile a scăzut în România la 8,5, respectiv

30-05-2015
Tip stire
Stiri interne

O echipă de tineri cercetători şi studenţi români ai Universităţii Valahia din Târgovişte a obţinut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferinţe internaţionale de Robotică şi Automatică, ICRA2015, desfăşurată în acest an la Seattle, se arată într-un comunicat al Universităţii Valahia, remis vineri.

Participarea echipei de la Universitatea Valahia din Târgovişte a constat în realizarea unui dispozitiv microrobotic de 220 micrometri, adică mai puţin de un sfert de milimetru.

''Probele de concurs au constat în: control automat (parcurgerea unor traiectorii de tip cerc, triunghi şi dreptunghi în mod automat - fără intervenţie umană - cu

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au precizat vineri că utilizarea cardului de sănătate nu a fost amânată, începând cu data de 1 mai acesta devenind unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui.

Potrivit CNAS, pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat în aplicaţia pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispoziţie pe site-ul

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că se preconizează să fie trataţi, pentru început, cu interferon free, după semnarea contractelor cost-volum, aproximativ 4.500-5.000 de pacienţi cu hepatită C, fibroză hepatică şi ciroză.

"Bolnavii de hepatită sunt un grup de bolnavi extrem de important pentru CNAS. Este adevărat, CNAS se ocupă de toţi pacienţii, dar sunt şi boli speciale. Dacă ar depinde doar de mine, pentru a semna primul contract probabil că săptămâna aceasta, cum nu depinde doar de mine, sunt mulţi actori implicaţi, atunci probabil că, nu ştiu, în două săptămâni, într-o lună. Ceea ce ţine

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Specialişti în chirurgie de la cele trei mari centre universitare din Transilvania - Sibiu, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca - vor analiza vineri, la Colegiul Medicilor din Sibiu, metode de tratament ale cancerului gastric, cu scopul instruirii medicilor rezidenţi şi a studenţilor medicinişti, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

"Având un spital universitar şi o facultate de medicină tânără, avem mare nevoie să strângem relaţiile de prietenie, de colegialitate, dar şi pe plan ştiinţific cu toate centrele medicale tradiţionale şi de prestigiu din ţară. În acest sens, am hotărât, împreună cu dl. conf.univ. Porr să derulăm la Sibiu o activitate de tip

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

 Cercetătorii au reînviat memoria pierdută a şoarecilor cu ajutorul luminii, fapt ce oferă o perspectivă nouă asupra mecanismului biologic al amneziei şi deschide potenţial viziunea asupra tratamentului, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, citat de AFP.

Această cercetare a contribuit la o mai bună înţelegere a naturii amneziei, problemă foarte controversată a neuroştiinţei, a declarat Susumu Tonegawa, profesor la centrul de cercetare asupra învăţării şi memoriei de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi director al Riken Brain Science Institute din Japonia, asociat cu MIT, care conduce acest studiu.

Cercetătorii dezbat de mai mulţi ani cu privire la posibilitatea ca

29-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Reuşitele fiecărei universităţi din România sunt un prilej de satisfacţie pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, contribuind la evidenţierea, la punerea în valoare a rezultatelor cercetării româneşti, a afirmat joi ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu, în cadrul festivităţii de deschidere a celui de-al treilea congres al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

"Este o mare onoare şi o plăcere să mă aflu aici alături de dumneavoastră în deschiderea acestui eveniment care are o semnificaţie deosebită în general în peisajul învăţământului superior românesc. Reuşitele fiecărei universităţi din România sunt un prilej de satisfacţie pentru MECŞ contribuind la evidenţierea, la punerea în valoare

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

SÂMBĂTĂ, 30 MAI 2015

- Prima Conferinţă Naţională de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie, pe tema "Dezvoltare, cuplu, sexualitate", organizată de Asociaţia de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie (APEH), în colaborare cu Universitatea Transilvania din Braşov (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei), sub egida Colegiului Psihologilor din România. (Braşov, Universitatea Transilvania, Aula Magna, 30-31)

- Cea de-a II-a ediţie a Ultramaratonului caritabil "100 for Children", eveniment non-competitiv, organizat de Asociaţia ProVita, împreună cu un grup de voluntari, cu ocazia Zilei Copilului, pe o distanţă de 100 de kilometri, de la Bucureşti la Valea Plopului, având drept scop strângerea de fonduri pentru 400 de copii

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai puţin de jumătate din cardurile de sănătate distribuite în judeţul Botoşani au fost activate până în prezent, relevă o situaţie statistică prezentată, vineri, în cadrul Colegiului prefectural, de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Costel Lupaşcu.

Potrivit acestuia, din totalul celor 219.756 carduri distribuite asiguraţilor din Botoşani au fost activate doar 103.324.

Statisticile CJAS arată că la nivel judeţean au fost de distribuit 248.264 de carduri, iar dintre acestea 233.902 au fost trimise prin poştă. Din cele care au fost trimise prin poştă, 14.146 s-au întors la CJAS pe motiv că asiguraţii nu au putut fi găsiţi la adresele respective.

'Gradul

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

18 laboratoare americane sunt suspectate că ar fi primit din eroare bacili activi de antrax, expediaţi de un laborator militar, informează AFP, citând surse din Pentagon şi Centrele de Control şi Prevenţie a Maladiilor (CDC).

Pentru moment, prezenţa bacililor activi nu a fost identificată formal decât într-un singur laborator din Maryland, au indicat CDC şi Pentagonul.

Dar alte 17 laboratoare, între care unul situat la baza militară americană din Osan în Coreea de Sud, au primit eşantioane provenite din acelaşi lot şi sunt deci suspectate că ar deţine de asemenea bacili activi, potrivit CDC şi Pentagonului.

Eşantioanele respective 'sunt transferate cu precauţie' la

29-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Marius Tănase, a declarat vineri într-o conferinţă de presă că în prezent 50 de molecule se află în procedurile de negociere a contractelor cost-volum.

"Avem 50 de molecule la ora actuală, nu sunt doar cele pentru tratamentul hepatitei cu virus C, care se află în procedurile de negociere a contractelor cost-volum. Probabil din cauza aceasta şi partea birocratică este un pic mai stufoasă pentru că trebuie să le acordăm o şansă tuturor pacienţilor", a afirmat Tănase.

El a spus că, în scurt timp, acele molecule vor putea fi folosite în tratamente. "Cred că, în

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenta stării de incompatibilitate precum şi încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către trei manageri de spital.

Potrivit unui comunicat al ANI, Dumitru Secăşan, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 octombrie 2009 - 12 august 2014, întrucât a deţinut simultan cu funcţia de manager şi calitatea de consilier local în municipiul Reşiţa.

De asemenea, Dumitru Secăşan a obţinut venituri de natură salarială de la Aquacaras SA, Pieţe Reşiţa SRL şi Asociaţia Dezvoltatorilor Intercomunitari - Intercom Deşeuri Caraş Severin (în

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicul Voinea Marinescu, membru corespondent al Academiei Române (1963) s-a născut la 31 mai 1915. A absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti. S-a specializat în chirurgia toracică la Institutul de Medicină "Pavlov" şi la cinci clinici din Petersburg.

A fost profesor la clinica de chirurgie a Spitalului Fundeni (1959-1973), ministru al Sănătăţii şi Prevederilor Sociale (1954-1961; 1965-1966). A realizat cu succes numeroase operaţii pe cord deschis.

Rezultatele cercetărilor ştiinţifice s-au concretizat în numeroase contribuţii teoretice şi tehnici proprii: descoperirea câmpului presor pulmonar, introducerea circulaţiei extra-corporale ca adjuvant în chirurgie cardiacă de cord deschis etc.

A lăsat valoroase lucrări în domeniul chirurgiei şi circulaţiei

29-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Expunerea la zgomote le-ar face pe femei să ia în greutate, în timp ce la bărbaţi există chiar riscul de obezitate, arată cercetătorii suedezi. Zgomotul picamerului şi al claxoanelor maşinilor, cel de la trecerea trenurilor sau de la decolarea avioanelor, precum şi alte manifestări sonore din oraş nu sunt fără urmări asupra sănătăţii, scrie miercuri metronews.fr.

Expunerea la zgomotele oraşului şi îndeosebi la cele din circulaţia rutieră ar duce la îngrăşare, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul suedez Karolonska şi publicat în British Medical Journal.

Oamenii de ştiinţă au ţinut sub observaţie 5.075 de persoane timp de patru ani

28-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Un număr de 50 de locuitori ai judeţului Vrancea, 14 dintre ei numai în luna mai, au apelat de la începutul anului la medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Focşani după ce au fost muşcaţi de animale, relevă o statistică a instituţiei. D

Dintre persoanele muşcate, 19 au primit tratament antirabic.

Cele mai multe persoane ce au necesitat îngrijire medicală de specialitate au fost atacate de câini, iar alte cazuri au fost provocate de pisici, vulpi, dar şi de urşi.

Medicii vrânceni se aşteaptă ca numărul persoanelor muşcate să crească în perioada următoare, din cauză că "temperaturile crescute influenţează comportamentul animalelor".

Cadrele medicale

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Poliţiştii vasluieni au demarat o anchetă după ce o femeie în vârstă de 20 de ani a murit la Spitalul Judeţean 'Elena Beldiman' din Bârlad imediat după ce a născut pe cale naturală un băieţel sănătos.

Femeia, care mai avea acasă o fetiţă în vârstă de doi ani, a murit în stop cardio-respirator iresuscitabil după o oră şi jumătate de la expluzarea fătului. Soţul acesteia decedase recent, electrocutat, pe un şantier din capitală.

'La Poliţia municipiului Bârlad a fost primită o sesizare de la cadrele medicale cu privire la faptul că la Spitalul de Urgenţă 'Elena Beldiman' a decedat o tânără în

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a primit joi de la ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale, Emblema de Onoare a Armatei României cu Însemn de Pace, în cadrul unei ceremonii organizate în Piaţa Victoriei.

Potrivit Ordinului de ministru emis în acest sens, Emblema de Onoare a Armatei României cu Însemn de Pace s-a acordat UMF Târgu Mureş pentru contribuţia adusă sistemului militar românesc, cu prilejul sărbătorii a 70 de ani de la înfiinţarea universităţii.

"Este un moment important pentru municipiul Târgu Mureş la 70 de ani de la înfiinţarea uneia dintre cele

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare ştiinţifică anunţate în cursul lunii mai.

Istorie şi Arheologie

O echipă de specialişti chinezi a deschis un nou şantier arheologic la începutul lunii mai în apropiere de oraşul Xian, de unde a fost scoasă la lumină renumita armată cu soldaţi din teracotă din Mausoleul împăratului Qin Shihuangdis.

Arheologii speră

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

SUA intenţionează să revizuiască normele de evaluare a sănătăţii mintale şi a stării emoţionale a piloţilor pe avioanele de linie americane, a anunţat miercuri Agenţia federală a aviaţiei (FAA), relatează AFP.

'Piloţii americanii sunt supuşi unor teste medicale fiabile, dar accidentele recente înregistrate în alte părţi ale lumii au determinat FAA să reexamineze problema importantă a aptitudinilor piloţilor', potrivit unui comunicat difuzat de agenţia guvernamentală americană.

Un avion al companiei Germanwings s-a prăbuşit la sfârşitul lunii martie în Franţa, făcând 150 de victime. Copilotul aparatului a provocat deliberat catastrofa. El suferea de depresie şi a ascuns sistematic angajatorului starea sa de sănătate.

Agenţia

28-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Cele mai noi pastile anticoncepţionale prezintă un risc crescut de accidente din cauza trombozei venoase (formare de cheaguri), a confirmat un studiu publicat miercuri în revista medicală British Medical Journal şi menţionat de AFP.

Realizat de cercetători britanici, noul studiu arată că femeile care iau anticoncepţionale pe cale orală cu conţinut de drospirenon, desogestrel, gestoden şi ciproteron riscă de patru ori mai mult să dezvolte o tromboză venoasă decât cele care nu iau pastile.

Riscul este de aproape două ori mai mare (1,5-1,8) decât în cazul femeilor care iau pe cale orală anticoncepţionale estroprogestative mai vechi, conţinând levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat.

Cercetătorii de

28-05-2015
Tip stire
Stiri externe

- Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o, la Palatul Cotroceni, pe Maja Gojkovic, preşedintele Adunării Parlamentare a Republicii Serbia, cu care a discutat despre problematica minorităţilor naţionale şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale, în special în plan economic şi regional.

- Premierul Victor Ponta a declarat, la Palatul Parlamentului, că vicepremierul Gabriel Oprea l-a informat cu privire la măsurile luate pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din nordul ţării şi a asigurat că vor fi concentrate "toate resursele necesare" pentru reparaţii şi pentru a nu avea "pierderi mai mari decât s-a întâmplat până acum".

- Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează o vizită la Consiliului Europei, la

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

PNL a depus, miercuri, la Senat moţiunea simplă intitulată "SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile", prin care se solicită demisia ministrului Nicolae Bănicioiu.

Senatorii PNL susţin că există "grave" probleme în sistemul sanitar, care este subfinanţat, lipsesc materialele sanitare şi medicamentele, un număr mare de medici şi asistente medicale părăsesc unităţile medicale pentru a profesa în străinătate, iar situaţia Institutului Cantacuzino a fost prost gestionată.

"Considerăm îndreptăţită solicitarea demisiei ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi desemnarea unei alte persoane care să-şi asume gestionarea eficientă şi responsabilă a sectorului de sănătate", spun liberalii.

PNL mai solicită, prin moţiune, alocarea

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Piaţa asigurărilor din România a crescut cu 7,39% în primul trimestru al acestui an, la 1,97 miliarde de lei, pe fondul avansului volumului de prime brute subscrise atât pe segmentul de asigurări generale, cât şi pe cel de viaţă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

"Creşterea volumului de prime brute subscrise în primul trimestru din 2015 faţă primul trimestru al anului trecut s-a înregistrat atât la asigurările de viaţă (7,59%) cât şi la asigurările generale (7,34%)", se menţionează în raport.

Potrivit datelor ASF, asigurările generale au avut o pondere de 79,31% în total prime brute subscrise, iar asigurările de viaţă o

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii cu afecţiuni oncologice şi indicaţie de radioterapie internă vor beneficia, de săptămâna viitoare, de tratament în Institutul Regional de Oncologie Iaşi.

"Unitatea sanitară a anunţat astăzi Ministerul Sănătăţii că, începând din data de 2 iunie, Sistemul de Brahiterapie HD din cadrul Laboratorului de radioterapie cu energii înalte şi brahiterapie devine complet funcţional", se arată într-un comunicat al MS transmis miercuri AGERPRES.

Laboratorul de radioterapie cu energii înalte şi brahiterapie din cadrul IRO Iaşi oferă servicii de radioterapie curativă şi paliativă în regim ambulator şi de spitalizare continuă (60 paturi).

"S-au efectuat primele simulări, care au demonstrat fezabilitatea deschiderii programului de brahiterapie, iar

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

De multe ori auzim sau citim despre persoane care au depăşit vârsta de 100 de ani, ne minunăm şi ne gândim cum au reuşit acei oameni să ajungă la această vârstă.

În afară de componenta genetică, un rol foarte important îl are stilul de viaţă pentru a putea menţine organismul într-o bună stare de funcţionare şi când spunem stil de viaţă, ne gândim evident şi la ceea ce mâncăm, şi la câtă mişcare facem, şi la câte ore de somn pe noapte avem, şi la felul în care ştim să abordăm stresul, la cât de pozitiv privim lucrurile etc., susţin nutriţioniştii.

"Din

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Imobilele Spitalului de Psihiatrie Cronici din Schitu Greci, care au fost afectate de o furtună la finalul lunii aprilie, vor fi reparate în lunile următoare cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) Olt, în acest sens fiind adoptată joi o hotărâre prin care este alocată o sumă de aproape 200.000 lei.

O furtună a distrus în seara zilei de 28 aprilie porţiuni de acoperiş, câteva uşi şi ferestre de la mai multe clădiri ale Spitalului de Psihiatrie Schitu, instituţie care funcţionează în şase pavilioane.

În urma evaluării s-a stabilit că pentru remedierea defecţiunilor este necesară suma de 198.000 lei, care a fost

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, dr. Florin Mihălţan, a declarat joi, la Târgu Mureş, în cadrul unei conferinţe de presă, că membrii Coaliţiei 'România respiră' pledează pentru spaţii fără fumat în orice instituţie publică sau privată, astfel încât nefumătorii să nu mai fie expuşi.

'Noi pledăm pentru spaţii fără fumat în orice instituţie publică sau privată şi în orice condiţii. Încercăm să protejăm copiii, adolescenţii şi de aceea Coaliţia România Respiră - din care face parte şi Societatea Română de Pneumologie şi Societatea de Cardiologie cu care avem parteneriatul - pledează în favoarea acestei protecţii. În al doilea rând, această lege

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Moţiunea simplă intitulată "SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile" va fi dezbătută marţi în plenul Senatului, a anunţat joi în plen preşedintele de şedinţă, Ioan Chelaru.

"Pentru marţi există pe ordinea de zi dezbaterea moţiunii simple", a spus Chelaru joi înainte de a suspenda şedinţa plenului Senatului din lipsă de cvorum.

Senatorii liberali, semnatari ai moţiunii, solicită demisia ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru că există "grave" probleme în sistemul sanitar.

Acesta este subfinanţat, lipsesc materialele sanitare şi medicamentele, un număr mare de medici şi asistente medicale părăsesc unităţile medicale pentru a profesa în străinătate iar situaţia Institutului

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat joi, în cadrul manifestărilor organizate la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Secţiei de pregătire medico-militară a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş şi a 70 de ani de la înfiinţarea universităţii, că se bucură să vadă o colaborare excelentă între învăţământul medical militar şi cel civil şi că are în atenţie corelarea politicilor în domeniul învăţământului medico-militar cu cele naţionale şi euroatlantice.

"Mă bucur să văd aici, la Târgu Mureş, o colaborare excelentă între Institutul Medico-Militar şi UMF Târgu Mureş şi sunt sigur că proiectele începute împreună vor merge

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

 Un laborator militar american a expediat din greşeală un bacil mortal activ (antrax) la cel puţin un laborator privat din statul Maryland (estul SUA), a declarat miercuri un responsabil american, precizând că nu există riscuri pentru sănătatea publică, relatează AFP.

Analize sunt în curs de desfăşurare pentru a determina dacă alte laboratoare din nouă state americane au primit de asemenea eşantioane periculoase, potrivit aceleiaşi surse.

Nicio contaminare a angajaţilor laboratorului nu a fost semnalată, a adăugat aceeaşi sursă.

Laboratorul militar american la originea transportului, centrul de testare Dugway din Utah, a iradiat eşantioanele respective pentru a le face inactive înainte de a le

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

MedLife, liderul pieţei de servicii medicale private din România, a deschis o nouă hyperclinică în Bucureşti, investiţie de 1,2 milioane de euro, ajungând astfel la un număr de treisprezece clinici de mari dimensiuni la nivelul întregii ţări, dintre care şase se află în Capitală.

Hyperclinica MedLife Berceni are o suprafaţă de 800 de metri pătraţi şi include 18 cabinete pentru numeroase specialităţi medicale, precum şi departamente specializate de imagistică, neurologie, cardiologie şi ecografie pediatrică.

Serviciile de neurologie şi neurologie pediatrică, investigaţiile de imagistică şi analizele de laborator pot fi accesate în cadrul clinicii şi pe baza biletului de trimitere de la medicul

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au solicitat joi autorităţilor din domeniul medical ca sistemul cu card de sănătate şi cel fără card să fie folosite în paralel timp de şase luni.

"Să se meargă paralel exact pe acelaşi sistem pe care s-a mers la reţeta electronică. S-a mers în paralel şase luni. Să se meargă în parale cu card şi fără card, pentru a se corecta din mers problemele. Noi am cerut să se meargă în paralel, nu să se scoată. Dorim să precizăm că înţelegem în mod

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Deputatul Cornelia Negruţ a prezentat ministrului Sănătăţii revendicările membrilor Sindicatului 'Solidaritatea Sanitară' Maramureş

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

De către: Deputat PC de Maramureş, Cornelia Negruţ.

Obiectul întrebării: Revendicările membrilor Sindicatului 'Solidaritatea Sanitară' din unităţile medico-sanitare ale judeţului Maramureş.


Stimate domnule ministru,

Vă supun atenţiei şi analizei dvs. competente revendicările membrilor Sindicatului 'Solidaritatea Sanitară' din unităţile medico-sanitare ale judeţului Maramureş.

Acestea reprezintă interesele a câtorva mii de angajaţi, cele mai reprezentative unităţi fiind Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Dr. Constantin Opriş' Baia Mare, cu peste 1.800 de angajaţi, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei (800 de oameni) şi cei peste 400 de salariaţi din Spitalul de

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 250 de specialişti din ţară şi din străinătate se află la Iaşi pentru a participa, în perioada 28-30 mai, la cea de-a şasea ediţie a Congresului Internaţional de Ortodonţie, care se derulează sub titlul 'Interrelaţii în ortodonţie'.

Peste 250 de specialişti ortodonţi, cadre universitare, medici, practicieni din ţară şi din străinătate participă, timp de trei zile, la conferinţe susţinute de 20 de personalităţi marcante ale lumii ortodontice din Franţa, Belgia, Elveţia, Italia, Spania, Austria, Grecia, Egipt, Liban, Ungaria, Republica Moldova şi SUA.

'Caracterul deosebit al acestei ediţii este dat de participarea unora dintre cele mai remarcabile personalităţi ale lumii ortodontice mondiale.

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 700 de burse în valoare de 800 de lei sunt acordate studenţilor ce au parcurs etapa de consiliere on-line şi de grup în cadrul proiectului MedCAREER derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, prin intermediul Facultăţii de Medicină Dentară

Prof.univ.dr. Norina Consuela Forna, managerul proiectului, a declarat, miercuri, la Conferinţa "Oportunităţi în abordarea interdisciplinară a consilierii studenţilor de medicină şi medicină dentară", că în cadrul etapei de consiliere februarie-mai 2015 s-au derulat peste 60 de sesiuni de consiliere de grup pentru studenţii de medicină dentară, respectiv generală.

La aceste întâlniri au participat peste 2.000 de studenţi, atât

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Fundaţia pentru SMURD a realizat un program, care urmează să fie implementat în scurt timp, al cărui scop este acela de a reduce timpul de intervenţie în situaţii de urgenţă prin implicarea de voluntari, a declarat joi fondatorul fundaţiei, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"Acum avem încă un proiect la care s-a lucrat mult. Pot să spun că ideea e de peste un an în dezvoltare. Dezvoltarea ei s-a făcut într-o primă etapă cu ajutorul Fundaţiei Vodafone, după care am solicitat şi sprijinul colegilor de la STS să ne ajute în dezvoltarea acestei aplicaţii pentru integrarea ei în sistemul

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 14 milioane de carduri de sănătate au fost distribuite până în prezent şi au mai rămas de distribuit aproximativ 350.000, dintre care 113.000 la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al CNAS transmis miercuri AGERPRES, numărul total de carduri returnate la CASMB de Poşta Română a fost iniţial de 192.000 de carduri, dintre care au fost distribuite peste 79.000 la ghişeele Casei şi prin intermediul medicilor de familie.

CNAS precizează că, în prezent, aproximativ 30.000 de carduri sunt blocate în sistem, cele mai multe dintre acestea din cauza tastării greşite a pin-ului şi din cauza scoaterii

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

În jur de 13% din medicii chinezi au fost agresaţi fizic de pacienţii lor, conform unui sondaj dat publicităţii joi de presa chineză şi citat de DPA.

Mai mult, aproape şase din zece din cei 12.600 de medici intervievaţi de Asociaţia medicilor chinezi în 2014 au declarat că au fost ţinta unor abuzuri verbale, relatează Cotidianul Poporului.

Pacienţii îi acuză frecvent pe medici că grăbesc consultaţiile şi că prescriu prea multe medicamente, care sunt şi costisitoare, menţionează ziarul.

Un anumit număr de medici şi alţi salariaţi din sistemul medical şi-au pierdut chiar viaţa în astfel de dispute, în agresiuni comise de rude ale

28-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Cea de-a 31-a ediţie a expoziţiei internaţionale de produse şi echipamente pentru medicină şi tehnică dentară - DENTA - este organizată, la Romexpo, în perioada 28 - 30 mai.

Expozanţii vor aduce în prim plan cele mai noi soluţii şi tehnologii din medicina dentară. Echipamente de ultima generaţie şi produse profesionale pot fi analizate live, timp de trei zile la cea mai reprezentativă manifestare din domeniul medicinii dentare din România.

DENTA este un eveniment dedicat preponderent publicului specialist - cabinete şi clinici stomatologice, cât şi celor care sunt în căutare de produse profesionale pentru uzul casnic.

Expoziţia profesioniştilor în stomatologie reuneşte companii din

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Persoanele defavorizate, copiii cu sindrom Down şi cei cu autism din Oradea vor beneficia, în curând, de consultaţii şi tratamente dentare gratuite, subvenţionate de primărie, printr-un parteneriat între Primăria Oradea şi Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF), specializarea Medicină dentară, din cadrul Universităţii Oradea.

Proiectul, o iniţiativă a consilierului municipal Sebastian Lascu, a făcut un prim-pas joi prin acordul părţilor: Primăria, Asociaţia Down, Asociaţia SOS Autism şi Administraţia Social-Comunitară şi FMF.

În total, în jur de 500 de persoane, adulţi şi copii, vor putea apela la aceste servicii. Administraţia locală ar urma să contribuie anual cu o sumă fixă în valoare de

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Douăzeci şi doi de militari ar fi fost probabil expuşi la bacilul ce provoacă antrax în timpul unui antrenament la o bază americană din Coreea de Sud, a anunţat armata joi, informează AFP.

Subliniind că nu există "niciun risc" pentru populaţie, baza aeriană de la Osan explică faptul că alarma a fost dată când s-a descoperit că bacili utilizaţi în timpul unui exerciţiu de antrenament ar fi fost probabil activi.

"Douăzeci şi doi de militari ar fi fost expuşi în timpul acestui antrenament", adaugă baza într-un comunicat. Cu toate acestea, niciunul dintre aceşti soldaţi nu prezintă simptome de contaminare.

Eşantionul respectiv a fost

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad se confruntă în prezent cu un important deficit de cadre medicale, în primul rând din cauza plecării unui mare număr de medici şi personal mediu, informează dr. Carmen Neamţu, director medical al SCJU Arad.

'Ca un prim pas important în vederea acoperirii unor nevoi stringente, în perioada următoare se vor scoate la concurs peste 100 de posturi de cadre medicale medii, dintre care 23 la Unitatea Primire Urgenţe, 75 în diferite secţii ale Spitalului şi 12 posturi tehnice', a susţinut dr Carmen Neamţu.

Pe de altă parte însă, în vederea creşterii calităţii actului medical în

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Statele Unite ale Americii vor deveni, la mijlocul anului următor, cea mai mare piaţă de export a producătorului de medicamente Antibiotice Iaşi, pe măsură ce compania îşi va creşte exporturile spre această piaţă, a declarat miercuri directorul general al companiei, Ioan Nani, într-un interviu acordat Reuters.

Producătorul de medicamente generice şi-a reorientat strategia spre exporturi în 2009, când criza financiară a afectat cererea de pe piaţa internă. Începând de atunci, exporturile sale s-au dublat până la 25,6 milioane de dolari anul trecut, fiind responsabile pentru aproape o treime din cifra sa de afaceri.

In prezent, principalele sale pieţe sunt Europa, Asia de

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cu ocazia marcării Zilei Mondiale fără Tutun.

Datele arată că doar 38% dintre români susţin că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuşi la fum de tutun la locul de muncă, faţă de media europeană de 72%, în condiţiile în care de şapte ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate şi izolate.

Potrivit ANA, cele mai recente studii în domeniu au evidenţiat că prevalenţa fumătorilor în România este de 27% iar restul de nefumători sunt expuşi permanent

28-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Ziua internaţională de acţiune pentru sănătatea femeilor este marcată la 28 mai, în numeroase ţări, pentru a reaminti tuturor celor ce au responsabilităţi în domeniul sănătăţii, dar şi organizaţiilor civice, şcolilor, mass-media faptul că sănătatea este considerată una dintre valorile fundamentale ale omenirii.

Sănătatea femeilor este asociată cu cea a copiilor şi a celorlalţi membri ai familiilor, pentru că o femeie sănătoasă reprezintă o garanţie pentru sănătatea celor din jurul ei.

În acest an, campania desfăşurată sub sloganul "Sănătatea noastră, drepturile noastre, vieţile noastre!" este condusă de Reţeaua Internaţională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii (Global Network for Reproductive Rights - WGNRR) şi

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Virusul herpetic modificat genetic este eficient împotriva cancerului de piele prin infectarea şi distrugerea celulelor canceroase ca şi prin declanşarea unui răspuns imunitar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic publicat marţi în revista americană 'Journal of Clinical Oncology', care indică potenţialul pe care îl are virusoterapia, informează AFP.

Este vorba despre primul studiu, aflat în faza a treia de teste clinice, bazat pe această nouă abordare care care indică rezultate pozitive, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste rezultate ar putea conduce agenţia americană a medicamentelor (FDA) şi omoloaga sa europeană, ca în următoarele

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Doar 62 din cei circa o sută de medici de familie din judeţul Tulcea sunt înscrişi în momentul de faţă în Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, numărul acestora fiind considerat mic de către coordonatoarea programului, Iulia Florea Răducan.

"Un diagnostic pozitiv în cadrul acestui program înseamnă o leziune tratabilă. Din păcate, medicii de familie din teritoriu nu au masă ginecologică, motiv pentru care Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) a organizat caravane în cadrul acestui program. În plus, doar circa 50% din medicii de familie au făcut contract cu spitalul pentru acest program, astfel că un număr îngrijorător

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Simbol al feminităţii, tocurile înalte pot fi periculoase pentru femei, care riscă uneori leziuni serioase. Purtate prea des, ele pot duce la curbarea coloanei vertebrale şi la dureri sciatice.

Numărul leziunilor cauzate de tocurile înalte s-a dublat în zece ani în Statele Unite, potrivit unui studiu publicat la jumătatea lunii mai în Journal of Foot and Ankle Surgery şi preluat marţi de 20minutes.fr.

Cercetătorii de la Universitatea Alabama din Birmingham (Statele Unite) au inventariat 3.294 leziuni legate de purtatul tocurilor înalte, care au dus la 123.355 de accidente ce au necesitat îngrijiri la serviciile de urgenţă în perioada 2002-2012 în Statele Unite.

Deşi,

26-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Starea de sănătate a copilului de 7 ani fără acte, rănit la ochi, înregistrează o ameliorare, în urma aplicării unui tratament complex, local şi general, a anunţat, miercuri, managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice, Monica Pop, prin intermediul unui comunicat remis presei.

"Noutăţi îmbucurătoare în cazul copilului fără acte rănit la ochi şi internat la Spitalul de Urgenţe Oftalmologice: în urma tratamentului complex, local (specific, la ochi) şi general (perfuzii cu antibiotice în asociaţie), se înregistrează o ameliorare a stării ochiului afectat. Acum noi, medicii, sperăm la mai mult", a afirmat Pop.

Copilul, care risca să îşi piardă un ochi şi care nu

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Locuitorii din cinci zone ale planetei, denumite Zone Albastre, trăiesc mai mult decât restul, foarte mulţi depăşind vârsta de 100 de ani, scrie revista Time într-un material care trece în revistă cincisprezece obiceiuri alimentare ale băştinaşilor acestor locuri.

Insula greacă Ikaria, înălţimile montane din Sardinia, peninsula Nicoya din Costa Rica, Okinawa în Japonia şi oraşul Loma Linda din zona deluroasă San Bernardino a Californiei sunt cele cinci aşa numite Zone Blue, ai căror locuitori au obiceiuri culinare similare.

Carnea, consumată de maxim două ori pe săptămână

Cele mai multe familii din aceste zone consumă carnea în mod. Aceasta este fie inclusă într-un fel

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Viorel Mortu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că judeţul nu face excepţie în ceea ce priveşte criza de medici din România, avertizând că Secţia de Pediatrie s-ar putea închide, dacă într-un an nu vor veni specialişti în domeniu.

"Criza de medici este reală. Avem probleme în acest sens la Cardiologie, ATI şi Pediatrie. La Pediatrie ne facem treaba cu medici care sunt în senectute, viabili, dar oameni în vârstă. Medicina românească nu mai pregăteşte acest profil medical, se fac doar specializări postuniversitare şi, probabil, de aici criza care există în domeniu. Tulcea a închis

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

PNL a depus, miercuri, la Senat moţiunea simplă intitulată "SOS: Sănătatea în România lui Ponta respiră artificial! Românii mor cu zile", prin care se solicită demisia ministrului Nicolae Bănicioiu.

Senatorii PNL susţin că există "grave" probleme în sistemul sanitar, care este subfinanţat, lipsesc materialele sanitare şi medicamentele, un număr mare de medici şi asistente medicale părăsesc unităţile medicale pentru a profesa în străinătate, iar situaţia Institutului Cantacuzino a fost prost gestionată.

"Considerăm îndreptăţită solicitarea demisiei ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi desemnarea unei alte persoane care să-şi asume gestionarea eficientă şi responsabilă a sectorului de sănătate", spun liberalii.

PNL mai solicită, prin moţiune, alocarea

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Instituţia Prefectului Olt şi Colegiul Farmaciştilor au încheiat un parteneriat în baza căruia 33 de farmacii din judeţ vor acorda sprijin persoanelor afectate de temperaturile ridicate din timpul verii, a anunţat consilierul prefectului judeţului, Monica Ţone.

Aceasta a precizat că ajutorul pe care îl vor oferi farmaciile şi personalul acestora va consta în acordarea de apă, măsurarea gratuită a tensiunii arteriale şi glicemiei persoanelor ce pot fi afectate de căldura excesivă, eventual acordarea primului ajutor până la sosirea ambulanţelor, dacă va fi cazul.

Pe lista cu farmacii care au semnat parteneriatul menţionat sunt 33 de unităţi, din toate oraşele din judeţ dar

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş a făcut, miercuri, un apel la medicii de familie să vină şi să ridice cele aproape 8.500 de carduri naţionale de sănătate, astfel încât pacienţii să poată beneficia de asistenţă medicală.

Purtătorul de cuvânt al CAS Mureş, Alina Aldea, a precizat că la nivelul judeţului Mureş au fost tipărite, în total, 400.449 de carduri, până la sfârşitul anului 2014 au fost distribuite prin Poşta Română 379.178, iar returnările la CAS au fost 18.435.

Potrivit acesteia, din cele 18.435 de carduri returnate la sediul CAS Mureş, mai există încă 8.499, care sunt sortate în funcţie de

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai bine de jumătate din populaţia judeţului nu trece pragul medicului stomatolog, iar 19 la sută din persoane nu se spală pe dinţi, reiese dintr-un studiu prezentat miercuri de Asociaţia Societatea Română de Reabilitare Orală.

În judeţul Iaşi, 19 la sută din populaţie nu se spală pe dinţi niciodată, o persoană foloseşte în medie mai puţin de două tuburi de pastă de dinţi într-un an, iar 72 la sută dintre ieşeni au probleme de sănătate orală: carii, tartru, respectiv, halenă, se menţionează într-un studiu efectuat de Asociaţia Societatea Română de Reabilitare Orală, care a fost prezentat miercuri în cadrul celei de-a

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 20.000 lei au fost încasaţi de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu de la începutul anului din internările efectuate contra cost în cele patru rezerve ale unităţii, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Vasile Stănculete.

Potrivit acestuia, la nivelul unităţii medicale există câte o rezervă pe secţiile Ginecologie, Gastroenterologie, Pediatrie şi Cardiologie, pacienţii putând beneficia de dotări precum televizor, frigider, dulapuri şi baie proprie în schimbul a 50 sau 100 de lei pe zi. Cele mai mari încasări au fost înregistrate la secţia Pediatrie, circa 9.700 lei.

"Cele mai multe internări au fost făcute la secţia Pediatrie, unde

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ zece persoane din judeţul Gorj se prezintă, lunar, la Unitatea de Primiri Urgenţe (SJU) a Spitalului Târgu-Jiu pentru a beneficia de tratament medicamentos în urma muşcăturilor de căpuşe, numărul fiind în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al instituţiei, Vasile Stănculete.

Potrivit acestuia, odată cu încălzirea vremii, numărul persoanelor care sunt muşcate de căpuşe a crescut, ajungând în aprilie şi mai la o medie de zece cazuri pe lună.

Medicii recomandă populaţiei să fie precaută la ieşirile la iarbă verde sau în parcuri şi să se adreseze personalului medical pentru scoaterea căpuşelor.

"Avem în

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 140.000 de carduri de sănătate au fost activate la nivelul judeţului până în prezent, numărul aproape dublându-se de la începutul lunii mai, când erau activate doar 70.000 de astfel de documente, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc.

Potrivit acestuia, la sediul instituţiei au mai fost înregistrate peste 650 de solicitări pentru duplicatul cardurilor de sănătate şi alte 169 de cereri de refuz a documentului respectiv. Persoanele care au solicitat un nou card de sănătate şi-au motivat cererea prin faptul că au pierdut respectivul document sau nu îl mai găsesc.

"Avem în

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

O echipă care asigura curăţenia într-un oraş din nordul Germaniei a descoperit o valiză conţinând material pentru un transplant medical, la o zi după ce aceasta fusese furată de la un curier care o transporta unui destinatar din Franţa, a indicat miercuri poliţia germană, preluată de DPA.

Valiza conţinând măduvă osoasă dispăruse marţi la Siegburg (vestul Germaniei), după ce hoţii reuşiseră să îi distragă atenţia unui curier în timpul unei opriri a trenului în gara din oraş.

Potrivit DPA, se presupune că hoţii nu ştiau ce se află în valiză atunci când au sustras-o.

Personalul de serviciu a descoperit valiza într-un tren la

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Cvadrupleţii născuţi prematur de o femeie de 65 de ani din Germania se confruntă cu 'mari riscuri' de sănătate, au anunţat miercuri medicii de la spitalul berlinez unde s-au născut copiii acum o săptămână.

Doi dintre cei patru bebeluşi, veniţi pe lume după numai 26 de săptămâni de sarcină, la 19 mai, se află sub asistenţă respiratorie, a precizat profesorul Christoph Buhrer, directorul serviciului de neonatologie al spitalului universitar Charite, preluat de AFP.

Copiii s-au născut 'când dezvoltarea lor nu se terminase, ceea ce reprezintă un factor de mare risc', a explicat Buhrer la o conferinţă de presă. 'Sunt copii care pot

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Fostul manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi, Ştefan-Lucian Burlea, nu a recunoscut săvârşirea faptelor pentru care a fost trimis marţi în judecată de DNA, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.

Din rechizitoriu reiese că inculpatul a admis pe parcursul anchetei că nu a participat efectiv la concursul din aprilie 2014 pentru un post de referent câştigat de Daniel Deaconiţa, care la acel moment nici nu se afla în ţară, însă a declarat că nu-şi aminteşte când a semnat contractul de muncă al persoanei respective sau dacă a semnat, ulterior, decizia privind constituirea unei comisii de disciplină care să îl cerceteze

26-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, consideră că este necesară o reacţie concretă din partea societăţii civile la problema consumului de etnobotanice, în condiţiile în care 30 de tineri sunt lunar internaţi în urma intoxicării cu asemenea substanţe.

El a atras atenţia că, din informaţiile pe care le are, Clujul este un judeţ în care incidenţa acestor fapte este mai mare decât în alte părţi.

Gheorghe Vuşcan a reacţionat, miercuri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, în urma unor informaţii pe care le-a primit, şi a spus că datele arată că în Cluj există o mare problemă legată de consumul de etnobotanice, pentru

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Virusologii au descoperit o proteină care poate oferi protecţie totală împotriva infecţiei cu Ebola, conform studiilor realizate pe şoareci de laborator, publicate marţi în revista 'mBio' a Societăţii Americane de Microbiologie, informează AFP.

Acest studiu, care oferă o mare speranţă locuitorilor din zonele afectate, a permis identificarea unui tip de "blocare moleculară", care se află in interiorul celulelor imunitare, prevenind pătrunderea virusului în interiorul celulelor. Conform cercetătorilor, virusul nu poate infecta organismul fără să se ataşeze la această proteină numită Niemann-Pick C1 (NPC1).

Rezultatele obţinute pe şoarecii de laborator modificaţi genetic pentru a bloca producerea de proteine NPC1 au indicat că aceştia

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

JOI, 28 MAI 2015

- Deschiderea oficială a Congresului UMF Carol Davila, ediţia a III-a, eveniment organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'', la care iau parte ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Mihai Câmpeanu, acad. Ionel Valentin Vlad, preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Sinescu, rector Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'', prof. dr. Dragoş Vinereanu, prodecan Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila''. (Palatul Parlamentului, ora 18.00; 28-30)

- Cea de-a III-a conferinţă anuală a Societăţii europene a reciclării, cu tema: ''Resursele naturale şi managementul deşeurilor - transformarea Europei în economie circulară'', organizată de

27-05-2015
Tip stire
Stiri interne

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a anunţat, miercuri, că va premia o companie clujeană fondată de studenţi, în cadrul programului 'Antreprenorul lunii'.

'Ambasada SUA va premia vineri, 29 mai, Antreprenorul lunii mai: compania MIRA Rehab din Cluj-Napoca. (...) Prin programul 'Antreprenorul lunii', Ambasada SUA promovează în 2015 persoanele şi companiile din România care au înţeles potenţialul unei idei noi, iar apoi au venit cu o abordare plină de curaj, menită să transforme ideea în realitate', se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA, remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit comunicatului, firma premiată a fost înfiinţată de studenţi, iar platforma software creată de aceştia

27-05-2015
Tip stire
Stiri externe

Pagini