Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Iunie 2015


Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia Curţii Supreme care i-a validat reforma sistemului de sănătate, aşa-numita 'Obamacare', din 2010, hotărârea celei mai înalte instanţe garantând că 6,4 milioane de persoane vor continua să primească ajutoare federale pentru asigurări de sănătate, relatează AFP.

Decizia, luată cu un scor de 6-3, constituie o imensă victorie pentru preşedintele Obama, promotorul legii. 'Astăzi (joi), după mai mult de 50 de voturi în Congres pentru a abroga ori slăbi această lege, după un scrutin prezidenţial parţial disputat în jurul menţinerii sau abrogării acestei legi, după multiple proceduri în faţa Curţii Supreme, legea va rămâne', a

26-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Adunarea deputaţilor din statul american California a adoptat joi un proiect de lege pentru limitarea scutirilor de vaccinare şi în special a criteriilor religioase sau a convingerilor personale, în urma unei epidemii de rujeolă de acum câteva luni, informează AFP.

Dacă textul va fi adoptat de Senat, toţi copiii vor fi imunizaţi înainte de a intra la grădiniţă, cu excepţia cazului în care este vorba despre un motiv medical, cum ar fi alergia.

Această lege trebuie acum să se întoarcă la Senatul statului California, care a aprobat deja proiectul, pentru a valida câteva modificări, înainte de a fi trimis la guvernatorul Jerry

26-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Prof. univ. doctor în medicină Wilhem Friedl de la Universitatea Wurzburg din Germania a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Vasile Alecsandri" din Bacău.

Titlul i-a fost acordat "în semn de preţuire pentru îndelungata sa activitate didactică şi ştiinţifică, pentru merite deosebite în dezvoltarea învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice, precum şi pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor de colaborare" între cele două instituţii de învăţământ superior.

"Noul membru de elită al comunităţii academice băcăuane are realizări notabile în domeniul ştiinţelor medicale dedicate sportului, postură în care a avut în ultimii ani colaborări notabile cu Facultatea de Ştiinte ale Mişcării Sportului şi

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Un medic din Marea Britanie a propus instituirea regulii ca toţi tinerii din ţară să-şi congeleze sperma la vârsta de 18 ani din cauza tendinţelor actuale de a deveni tată la o vârstă mai înaintată, ceea ce implică riscuri pentru viitorii copii. Ideea lui a fost însă considerată 'ridicolă' şi combătută de alţi specialişti din domeniu, care au admis totuşi că oamenii ar trebui să-şi întemeieze familii înaintea vârstei de 30 de ani, conform BBC.

Dr. Kevin Smith de la Universitatea Abertay din Dundee a declarat că băncile de spermă la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie ar trebui

26-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Fostul spital din oraşul Drăgăneşti-Olt, închis în 2011, se va redeschide parţial anul viitor, când imobilul în care a funcţionat unitatea spitalicească va găzdui cabinete medicale externe ale Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, ulterior urmând să aibă şi câteva secţii medicale pentru internări de zi, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu.

Consilierii judeţeni au aprobat joi trecerea imobilelor în care a funcţionat spitalul din Drăgăneşti-Olt din domeniul public al acestui oraş în domeniul public al judeţului Olt şi în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Potrivit lui Marius Oprescu, imobilele fostului spital din Drăgăneşti-Olt necesită investiţii pentru reabilitare şi de

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Oamenii de ştiinţă au identificat o genă cheie din genomul macilor care permite sintetizarea morfinei, deschizând calea pentru noi şi performante metode de a produce această substanţă atât de importantă pentru medicină, chiar fără a mai fi nevoie de cultivarea acestor flori, conform unui material publicat de Reuters.

Această descoperire vine după succesul înregistrat recent privind folosirea drojdiei de bere modificată genetic pentru a sintetiza anumite substanţe opiacee, cum ar fi morfina şi codeina, dintr-un zahăr comun.

Dacă procedeul de obţinere a morfinei din drojdie de bere se va dovedi fiabil din punct de vedere comercial - fie pentru producătorii de medicamente

26-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Bogdan Gheorghe, medic la Agenţia Naţională Antidrog (ANA), a declarat vineri că în prezent se înregistrează o stabilizare a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, iar acest lucru se întâmplă şi ca urmare a dispariţiei magazinelor de profil.

"Acest lucru este datorat în special lipsei 'magazinelor de vise', pentru că, în momentul de faţă, nu mai sunt disponibile, dar este comerţul online desfăşurat pe site-urile din altă ţară, dar disponibilitatea acestor substanţe a scăzut în România faţă de 2009 - 2010", a spus Bogdan Gheorghe, cu ocazia derulării activităţilor cu specific antidrog, care au avut loc vineri, în Parcul Tineretului,

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Adresată: Domnului Ministru Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii.

Domnului Ministru Eugen Orlando Teodorovici, Ministerul Finanţelor Publice.

De către: Deputat PSRO de Giurgiu, Liliana Ciobanu.

Obiectul întrebării: Confuzia existentă între actele normative ce permit scutirea de impozitul pe clădirile cabinetelor medicale.

Stimate domnule Ministru,

Vă supun atenţiei o situaţie imprecisă sesizată de către mai mulţi medici de familie din tară, dar probabil valabilă şi pentru alte categorii de medici, care reclamă anumite neclarităţi legislative.

Neconcordantele se referă la impozitul pe clădirile în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie. Pe de o parte, Codul Fiscal stipulează că sunt scutite de impozitul pe clădiri unităţile sanitare de interes public.

Cu

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Coreea de Sud a anunţat vineri două noi decese cauzate de coronavirusul MERS, ridicând bilanţul epidemiei, cea mai întinsă în afara Arabiei Saudite, la 31 morţi, potrivit AFP.

Ultimele victime sunt două femei în vârstă de 79 şi, respectiv, 80 de ani care sufereau de patologii preexistente virusului, a precizat Ministerul Sănătăţii de la Seul.

De asemenea, a fost înregistrat un nou caz de contaminare, urcând la 181 numărul infecţiilor cu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) de la primul diagnostic stabilit pe 20 mai la un bărbat revenit dintr-o vizită în Arabia Saudită şi alte ţări de la Golful Persic.

Dintre acestea, 31

26-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Anunţ privind beneficiile programului de formare profesională - Mediator sanitar

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România derulează începând din 6 aprilie a.c. cursul gratuit de formare profesională 'Mediator sanitar (NC 5139.2.1)' în 3 judeţe din ţară: Alba, Constanţa şi Vrancea.

Cei 84 cursanţi (câte 28 din fiecare judeţ) au fost selectaţi de filialele de Cruce Roşie din rândul angajaţilor din unităţile cu specific medico-social (spitale, creşe, grădiniţe, centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice etc). Aceştia vor finaliza cursul în data de 21 octombrie 2015.

Cursul de formare este organizat în cadrul proiectului 'PRO-SANATATE - Creşterea accesului angajaţilor din sistemul medico-social din România la

26-06-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Voluntari antidrog, împreună cu specialişti ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin distribuie, pe parcursul zilei de vineri materiale informative şi informaţii cu privire la riscurile asociate consumului de substanţe ilegale şi despre activităţile şi serviciile acestei instituţii.

"Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere, Antidrog Caraş-Severin, a organizat, vineri, o serie de activităţi cu specific antidrog pentru marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Illicit de Droguri. De Ziua internaţională împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri, care se sărbătoreşte la data de 26 iunie, în Parcul Tricolorului din municipiul Reşiţa a fost amenajat un

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

LUNI, 29 IUNIE

- Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. (ora 13.00)

- Comisia pentru mediu şi echilibrul ecologic din Camera Deputaţilor organizează o dezbatere publică cu privire la proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri temporare pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intercomunitare de materiale lemnoase (PL-x 477/2015), aflat în acest moment în procedură parlamentară. (Palatul Parlamentului, ora 12.00)

- Ministerul Sănătăţii organizează o dezbatere publică având ca temă proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

SÂMBĂTĂ, 27 IUNIE

- Conferinţa "Câte stele sunt pe cer?", organizată de Observatorul Astronomic. (Palatul Şuţu, ora 19.00)

- Cea de-a V-a ediţie a Concursului de Eleganţă Sinaia, organizată de Retromobil Club Romania (RCR), sub Înaltul Patronaj al MS Regelui Mihai I al României, cu sprijinul Primăriei Sinaia şi al Muzeului Naţional Peleş. Concurează 29 de automobile produse în perioada 1904-1984. La eveniment şi-au anunţat participarea ASR Principele Radu, membru de onoare al RCR, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu - membru fondator al RCR, Mihail Ion Gorgoi, Directorul General al Muzeului Naţional Peleş, precum şi primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea. (domeniul Regal Peleş,

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Un bărbat de 44 de ani a ajuns, vineri, la Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa, după ce a fost muşcat de un şarpe în zona localităţii Ciosa, situată în apropiere de Piatra Fântânele şi Pasul Tihuţa.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Marius Rus, primul ajutor a fost acordat de un echipaj SMURD, bărbatul fiind adus în întâmpinarea paramedicilor cu o căruţă, având în vedere că drumul spre Ciosa este greu accesibil.

Victima a fost preluată apoi, în stare de conştienţă, de echipajul de terapie intensivă mobilă, prezentând stări de ameţeală şi de agitaţie, dar şi

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR) anunţă organizarea primei ediţii a proiectului "Academia de Hemofilie", un program integrat venit în sprijinul copiilor cu această afecţiune şi al părinţilor acestora.

Potrivit unui comunicat al ANHR, transmis vineri AGERPRES, în cadrul programului copiii vor lua parte şi la şedinţe de fiziokinetoterapie şi de gimnastică acvatică.

Programul "Academia de Hemofilie" este organizat în patru serii de câte şapte zile, iar fiecare serie va include câte 20-25 de pacienţi cu hemofilie şi aparţinători. Activităţile se desfăşoară la Hotel Rin Otopeni, în săptămânile 22 - 28 iunie, 29 iunie - 5 iulie, 6 - 12 iulie

26-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Un test de diagnostic rapid pentru virusul Ebola, autorizat din februarie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), s-a dovedit a fi la fel de fiabil ca metoda standard de diagnostic, potrivit unui studiu publicat vineri în revista medicala britanica 'The Lancet', informează AFP.

Testul denumit ReEBOV şi produs de compania americană Corgenix a fost testat în februarie pe 105 pacienţi suspectaţi de a fi fost infectaţi în două centre medicale din Sierra Leone, precum şi pe 284 de probe de sânge recoltate în laborator.

Rezultatele au fost comparate cu cele obţinute prin metoda tradiţională care constă în efectuarea unei prelevări şi trimiterea

26-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Sierra Leone a anunţat reapariţia virusului Ebola în capitala Freetown care sperase că a scăpat de această maladie după ce timp de trei săptămâni nu se înregistraseră noi cazuri, anunţă AFP.

"Drumul accidentat spre 'zero cazuri' continuă să ne pună la încercare determinarea şi răbdarea", a avertizat miercuri şeful Centrului Naţional de luptă împotriva Ebola (NERC), Palo Conteh, într-o declaraţie de presă.

Trei cazuri noi au fost înregistrate la Magazine Wharf, un 'bidonville' de pescari de la est de Freetown, a anunţat NERC marţi seara.

Şase persoane au fost plasate sub supraveghere după ce un lucrător testat a avut rezultat pozitiv la 17

25-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Ridicarea plafonului de deductibilitate acordat pentru asigurările private de sănătate, măsură prevăzută în noul Cod Fiscal, va conduce la stimularea investiţiilor în sectorul de sănătate din România, contribuind la dezvoltarea calitativă a serviciilor şi, totodată, la retenţia în sistemul naţional a medicilor români, este de părere Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

"De la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal va creşte plafonul de deductibilitate pentru asigurările private de sănătate la 400 de euro. Un aspect important adus de noul Cod Fiscal este ridicarea plafonului de deductibilitate acordat pentru asigurările private de sănătate, de la 250

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare ştiinţifică anunţate în cursul lunii iunie.

Spaţiu

La începutul lunii iunie a fost publicat un studiu care oferă noi date despre sistemul de luni al planetei pitice Pluto. Astfel, patru dintre sateliţii naturali ai lui Pluto au evoluţii haotice pe orbita acestei planete pitice, fiind rostogoliţi şi răsturnaţi

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Primul transplant parţial de faţă din istorie a avut loc la 27 noiembrie 2005.

Beneficiara operaţiei a fost franţuzoaica Isabelle Dinoire. Aceasta fusese grav mutilată de câinele său. Mai exact, în urma unei supradoze de pastile, Isabelle Dinoare a leşinat şi, în cădere, s-a lovit la cap.

Câinele, un labrador, a încercat să o trezească, devenind din ce în ce mai agitat şi agresiv, zgâriind şi muşcând faţa stăpânei sale. I-a sfâşiat astfel obrajii, buzele, nasul şi bărbia, partea superioară a feţei rămânând, însă, intactă. Incidentul avusese loc în mai 2005.

În cadrul operaţiei din noiembrie, desfăşurată la Spitalul Universitar Amiens din Franţa,

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit într-o expunere constantă la bacterii şi viruşi de sezon.

Obiceiurile alimentare nesănătoase, adică un regim bogat în zahăr, alimente semipreparate, pline de grăsimi şi sare, alergiile nediagnosticate, lipsa exerciţiului fizic, lipsa unui somn odihnitor suficient, habitatul în oraşe mari, suprapopulate sau în apropierea antenelor de telefonie mobilă, consumul insuficient de apă şi excesiv de băuturi carbogazoase dulci sunt doar câţiva factori care pot declanşa o scădere a capacităţii de acţiune a sistemului nostru imunitar, susţin nutriţioniştii.

Potrivit nutriţionistului Lygia Alexandrescu, practicarea unui mod de

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Doi medici din Drăgăşani au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea sub acuzaţia că au cerut mită de la sute de pacienţi pentru a-i încadra fraudulos în grad de invaliditate în vederea pensionării.

Este vorba de Violeta Bică, trimisă în judecată în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (223 de acte materiale) şi de Maria Vlăducu Iovănescu - acuzată de dare de mită şi trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Marin Onuţ (agent de poliţie în cadrul IPJ Vâlcea), Violeta Botoran, Elena Roxana Ştirbu şi Constantin Ghiţă.

Procurorii

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Autism Baia Mare a lansat, joi, proiectul "Servicii sociale integrate - asistenţă şi intervenţie în tulburări de dezvoltare" care are ca scop îmbunătăţirea abilităţilor de viaţă independentă a 120 de copii cu tulburare de dezvoltare.

"Este un proiect prin care vom reuşi să ne creştem capacitatea de la 63 de copii, pe care îi avem în prezent, la 120 de copii în judeţ. Ne vom întinde expertiza la şase localităţi - Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Târgu Lăpuş, Borşa, Vişeu de Sus şi Seini. Considerăm că este foarte important ca toată lumea să cunoască ce înseamnă tulburări de dezvoltare, să existe

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare, cel puţin pentru următoarele 12 luni, cu o doză de vaccin polio inactiv, a tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Siria, informează Ministerul Afacerilor Externe.

"Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că problema răspândirii internaţionale a polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) constituie un risc şi o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională", precizează MAE într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze asupra atenţionărilor emise de către instituţiile medicale autorizate din statele

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

În sezonul estival, când toate piscinele îşi aşteaptă clienţii, mulţi dintre cei care le frecventează se pot trezi cu ochii roşii sau iritaţii pe piele după o baie lungă în apă, însă cauza este cu totul alta decât s-ar putea crede, scrie ABC News.

Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) atrage atenţia că ceea ce este deosebit de iritant pentru cei care merg la piscină este amestecul clorului cu fluidele corporale, inclusiv transpiraţia şi chiar urina.

Ca urmare, în apă şi în aerul din jurul piscinei apar produsele secundare, numite cloramine. Inspirarea aerului încărcat cu aceste substanţe iritante poate cauza

25-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au efectuat în ultima perioadă o serie de verificări la şcolile din judeţ, până în prezent fiind constatate deficienţe privind alimentarea cu apă curentă şi neigienizarea grupurilor sanitare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Elena Piţian.

Potrivit sursei citate, cu toate că anul şcolar abia s-a încheiat, 20 de unităţi de învăţământ nu deţin nici până în prezent autorizaţie sanitară de funcţionare.

"Inspectorii DSP au efectuat mai multe verificări la şcolile din judeţul Gorj în urma cărora au fost depistate deficienţe legate de lipsa apei curente şi neigienizarea grupurilor sanitare. (...) Sunt probleme

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Google a încheiat un parteneriat cu o echipă de oameni de ştiinţă, care va permite cercetătorilor să beneficieze de platformele de informare ale gigantului informatic pentru a accelera cercetarea biomedicală în domeniul studiului genomului uman, informează AFP.

Gigantul californian va lucra cu Broad Institute of Biomedical and Genomic Research la un proiect comun al Universităţii Harvard şi prestigiosului Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Informaţia genomică la scară mare va accelera progresul cercetării împotriva cancerului, diabetului, tulburărilor psihice şi multor altor boli", a spus Eric Lander, director al institutului Broad, cu ocazia anunţării miercuri a acestui acord.

"Stocarea, analizarea şi gestionarea acestor date a

25-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Primăria Târgovişte i-a premiat, joi, în cadrul şedinţei de consiliu local, pe cercetătorii Universităţii Valahia care la sfârşitul lunii mai au obţinut locul întâi în finala concursului de microrobotică organizat în cadrul celei mai mari conferinţe internaţionale de Robotică şi Automatică, ICRA2015, desfăşurată la Seattle.

''Primăria municipiului Târgovişte premiază performanţa frumoasă pe care au realizat-o cercetătorii de la Universitatea Valahia din Târgovişte, aceştia ocupând locul I la cel mai important eveniment destinat microroboticii în lume, e vorba de conferinţa de la Seattle. Vrem şi noi să recunoaştem, prin această modalitate, meritele deosebite şi faptul că echipa de la Universitatea Valahia a

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

LUNI, 29 IUNIE

- Comisia pentru mediu şi echilibrul ecologic din Camera Deputaţilor organizează o dezbatere publică cu privire la proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri temporare pentru monitorizarea exporturilor şi a livrărilor intercomunitare de materiale lemnoase (PL-x 477/2015), aflat în acest moment în procedură parlamentară. (Palatul Parlamentului, ora 12.00)

- Ministerul Sănătăţii organizează o dezbatere publică având ca temă proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

VINERI, 26 IUNIE

- Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa şi vicepremierul Gabriel Oprea participă, de Ziua Drapelului Naţional al României, la înălţarea celui mai mare drapel tricolor din judeţul Harghita, pe cel mai înalt catarg din Miercurea Ciuc.

- Conferinţă de presă care marchează 20 de ani de la înfiinţarea primei firme din cele 20 care alcătuiesc Grupul Eurolines. (Hotel Crowne Plaza, sala Orhideea, ora 11.00)

- Conferinţa "România respiră sănătos... fără tuberculoză". Sunt invitaţi Martin Koehring, senior editor The Economist Intelligence Unit, Alexandru Rafila, consilier al Ministrului Sănătăţii, Vasile Ciurchea, preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Tănasă, vicepreşedinte, Agenţia

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Doar jumătate din cardurile de sănătate distribuite la nivelul judeţului Brăila au fost activate până la această dată, potrivit informaţiilor furnizate joi de directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, dr. Camelia Nedelcu .

Potrivit dr. Camelia Nedelcu, Poşta Româna a distribuit către asiguraţi un număr de 216.194 carduri, diferenţa de 15.478 carduri fiind returnată de Poşta Română către CJAS Brăila.

Medicii de familie au ridicat 10.670 de carduri, iar 2.335 de carduri au fost ridicate de către asiguraţi direct de la sediul CJAS Brăila. Până la acest moment, au fost activate 104.549 carduri.

În momentul de faţă, la

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat joi, la Bistriţa, că economiile făcute în urma introducerii obligativităţii cardului naţional de sănătate vor merge către cheltuielile de personal din domeniul medical.

Potrivit lui Bănicioiu, doar după prima lună de implementare s-a înregistrat o economie de 100 milioane lei.

"Numai prima lună de implementare a cardului ne-a dus la o economie de 100 milioane lei, ceea ce este un prim pas bun înainte, zic eu, bani pe care, bănuiesc eu, orice guvern, de acum înainte, îi va redirecţiona către cheltuielile de personal. Din celelalte economii pe care le facem - medicamente, gestiune mai bună -

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Mulţi australieni au recunoscut că mănâncă cu regularitate alimente fast-food, sar peste micul dejun şi nu fac destule exerciţii fizice, conform unui sondaj privind sănătatea şi bunăstarea locuitorilor ţării-continent publicat la începutul acestei săptămâni.

Participanţii la sondajul realizat de Cancer Council Victoria au spus că ei cred că obiceiurile alimentare proaste devin "normale": peste 85 la sută dintre respondenţi admit că "gustările ocazionale" au devenit zilnice, relatează Xinhua.

Statisticile au arătat că mulţi australienii consideră că au un stil de viaţă sănătos, dar în realitate nu este aşa. Unul din trei australieni sare peste micul dejun, ceea ce este mai mult rău

25-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Utilizarea sau întreţinerea necorespunzătoare a aparatelor de aer condiţionat poate cauza simptome similare unei răceli sau alergii, avertizează specialiştii Daikin România, reprezentanţa locală a Daikin Europe N.V., lider mondial pe piaţa de profil.

Specialiştii recomandă verificarea, curăţarea anuală a aparatelor de aer condiţionat şi setarea unei temperaturi cu cel mult 10° Celsius sub cea din exterior, pentru pentru a ne proteja sănătatea pe timpul verii.

Daikin recomandă ca procesul de întreţinere şi verificare a unităţilor de aer condiţionat din portofoliul său să se efectueze anual, pentru a asigura o durată lungă de viaţă, o funcţionare fără probleme şi o calitate optimă a

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicul şi omul politic Nicolae (Creţulescu) Kretzulescu, membru titular al Societăţii Academice Române; preşedinte al Societăţii Academice Române şi preşedinte al Academiei Române, s-a născut la 1 martie 1812.

Şi-a făcut studiile de specialitate la Facultatea de Medicină din Paris, iar în 1839 a devenit doctor în medicină şi chirurgie, la întoarcerea în ţară funcţionând ca "medic de despărţămînt" (1839-1848) şi la Spitalul "Pantelimon" (1847), în Bucureşti.

A participat la Revoluţia de la 1848 din Ţara Românească, fiind trimis de Guvernul Provizoriu să medieze o înţelegere româno-maghiară contra Rusiei şi a făcut parte din comisia stabilită pentru redactarea Constituţiei.

După înfrângerea Revoluţiei de

25-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Primul transplant de cord la om din România se leagă de numele chirurgilor cardiaci Radu Deac şi Şerban Brădişteanu şi a fost efectuat în 1999.

Profesorul Radu Deac, considerat "cel mai important chirurg cardiac al ultimelor două decenii", a realizat, de-a lungul carierei, peste 35 de transplanturi, 10.000 de intervenţii pe cord deschis şi 5.000 de intervenţii pe cord închis.

La 5 aprilie 1973, Radu Deac a efectuat prima operaţie pe cord deschis, ajutat de profesorul Ioan Pop.

Primul transplant de inimă l-a efectuat în 1999, la solicitarea şi împreună cu medicul Şerban Brădişteanu, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Două săptămâni mai târziu,

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui au demarat verificări la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, unde ar fi fost decontate reţete fictive pentru pacienţii bolnavi de cancer.

Conform anchetatorilor, practic, bolnavi care aveau nevoie de tratamente nu le-au primit niciodată, medicamentele fiind ridicate de alte persoane, de la o farmacie din Negreşti.

'Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu în acest caz. Se fac verificări cu privire la eliberarea şi decontarea unor reţete medicale. A fost deschis dosar de cercetare

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicii de la Spitalul Municipal din Drăgăşani suspecţi de infracţiuni de corupţie şi care au fost cercetaţi în urmă cu o lună au fost trimişi, miercuri, în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Într-un comunicat remis miercuri către AGERPRES, procurorii vâlceni informează despre finalizarea cercetările şi dispun trimiterea în judecată a inculpaţilor: Bica Violeta, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunii continuate de luare de mită (223 acte materiale); Botoran Violeta,  sub aspectul săvârşirii infracţiunii continuate de trafic de influenţă şi infracţiunii de trafic de influenţă; Iovănescu Maria sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită,

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Un psihiatru şi o asistentă medicală au fost reţinuţi în dosarul de corupţie privind eliberarea contra cost a unor documente medicale cu diagnostice fictive unor pacienţi pentru încadrarea în grade de invaliditate în vederea obţinerii pensiei aferente, cei doi urmând să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai dispus punerea sub control judiciar a altor trei persoane, ca urmare a percheziţiilor şi audierilor efectuate marţi la domiciliile unor cadre medicale şi cabinete medicale din municipiul

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

China avea 2,95 milioane de consumatori de droguri înregistraţi la sfârşitul lui 2014, dar se crede că numărul real al celor care folosesc narcotice depăşeşte 14 milioane, a indicat miercuri Ministerul Securităţii Publice, citat de agenţia Xinhua.

Aceasta înseamnă că s-ar putea ca un chinez dintr-o sută să fi consumat droguri, a afirmat adjunctul ministrului securităţii publice, Liu Yuejin.

Cu toate că a fost redusă în mare măsură răspândirea unor droguri tradiţionale precum heroina, numărul persoanelor dependente de droguri sintetice neidentificate a crescut brusc, ajungând la 1,46 milioane, adică de şase ori mai mult decât în 2008.

Consumatorii de droguri sunt de vârste

24-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Trei elevi de la Academia preuniversitară Isaac Newton din Marea Britanie au inventat prezervativul care îşi schimbă culoarea în contact cu anumite bacterii ce provoacă boli cu transmitere sexuală, informează presa britanică.

Tinerii inventatori - Daanyaal Ali, Chirag Shah şi Muaz Nawaz, doi de 14 ani şi unul cu un an mai mic - au fost recompensaţi pentru ideea lor cu premiul TeenTech pentru cea mai bună inovaţie în domeniul medical, constând în 1.000 de lire sterline (aproximativ 1.400 de euro) şi o vizită la Palatul Buckingham.

Autorii invenţiei au aplicat pe latexul din care este fabricat prezervativul un strat de molecule

24-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. dr. Mihai Ionac, şi managerul general al unităţii, prof. Marius Craina, se contrazic în ceea ce priveşte criza de materiale necesare efectuării operaţiilor de salvare de la amputaţii a membrelor sau salvarea vieţii unor pacienţi care suferă de anevrisme.

Potrivit lui Mihai Ionac, luni şi marţi au fost amânate zece operaţii din clinica sa, iar licitaţia pentru achiziţionarea materialelor necesare nu a fost finalizată.

'Din păcate, este a doua zi în care nu am primit materialele medicale necesare, motiv pentru care am amânat deja zece operaţii, cinci ieri (luni, n.r.) şi cinci

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Un mic dispozitiv de stimulare electrică prin intermediul căruia îşi pot recupera capacitatea de a-şi mişca picioarele sau mâinile persoanele rămase cu un handicap motor după un ictus sau afecţiuni neuromusculare a fost prezentat miercuri, în oraşul San Sebastian, de grupul tehnologic spaniol Tecnalia, informează EFE.

Acest sistem unic prin caracteristici şi performanţe este patentat şi va apărea pe piaţă în acest an, în varianta pentru membrele inferioare, urmând ca în 2016 să fie disponibil şi modelul pentru braţe. Primele comenzi vor fi livrate în SUA şi Elveţia.

Micul aparat se fixează pe corp, la genunchi sau pe antebraţ, poate fi uşor

24-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Trei pătrimi din afecţiunile mintale la adulţi încep înainte de vârsta de 24 de ani, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, Dinesh Bhugra, într-o conferinţă de presă prilejuită de Congresul Internaţional al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, care se desfăşoară la Bucureşti.

"Afecţiunile mintale sunt tratabile, tratamentele bazate pe dovezi trebuie să fie furnizate la cel mai înalt nivel al calităţii. Ştim că trei pătrimi din afecţiunile mintale la adulţi încep înainte de vârsta de 24 de ani. Jumătate din toate afecţiunile psihiatrice de la vârstă matură debutează înainte de vârsta de 15 ani. Noi trebuie să lucrăm împreună cu

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Poluarea aerului poate face mai mult decât să dăuneze mediului, ea putând altera pe termen lung şi starea de sănătate a creierului uman, conform unui studiu publicat în revista Annals of Neurology, informează yahoo.com.

Acest studiu a constatat că persoanele care au fost expuse la un nivel mai mare de poluare a aerului au creierul "mai îmbătrânit" decât cele care au respirat regulat aer curat.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au efectuat scanarea creierului a peste 1.400 de femei în vârstă, pentru a evalua nivelul materiei cenuşii (care procesează informaţii) şi al materiei albe (care ajută nervii din creier să comunice).

De

24-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă a fost declarat, miercuri, cetăţean de onoare al municipiului Botoşani, în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul Local.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi la propunerea primarului Ovidiu Portariuc.

'Leon Dănăilă este una dintre cele mai mari personalităţi pe care Botoşaniul le-a dat vreodată. Merită o astfel de distincţie', a afirmat Portariuc.

Distincţia urmează a-i fi înmânată lui Leon Dănăilă pe 1 iulie, atunci când marele neurochirurg va împlini 82 de ani.

Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 în oraşul Darabani din judeţul Botoşani, unde a absolvit şi studiile primare. Ulterior, a absolvit Liceul 'Grigore Ghica'

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a finalizat Metodologia pentru şcolarizarea românilor de pretutindeni, în învăţământul din România, în anul şcolar 2015-2016, metodologie care este publicată pe site-ul instituţiei.

Potrivit metodologiei, românii de pretutindeni pot studia în unităţi de învăţământ preuniversitar în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români, precum şi în instituţii de învăţământ superior de stat şi particular acreditate din România cu taxa în lei, în conformitate cu prevederile legale.

Ministerul precizează că din categoria românilor de pretutindeni fac parte: persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română, cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc,

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că ISU Maramureş a decis să deschidă un centru de urgenţă SMURD în localitatea situată la poalele Munţilor Gutâi.

"Oraşul fiind situat pe coama unui munte, a trecut frecvent prin situaţii dificile, îndeosebi în perioada sezonului de iarnă, când avem numeroşi turişti pe pârtiile de schi situate în afara localităţii. Primăria dispune deja de două maşini de intervenţie pentru pompieri, însă avem în vedere achiziţia unei noi maşini de intervenţii care să corespundă unor drumuri specifice zonei de munte. Noi am demarat construcţia sediului unde va opera SMURD şi cred că

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

O echipă medicală franceză a implantat cu succes un stern ceramic unei femei care suferea de cancer al acestui os plat situat la mijlocul pieptului, a declarat producătorul protezei, compania I.Ceram, vorbind despre o premieră mondială, informează AFP.

"Prima implantare a unui stern ceramic la nivel mondial" a fost efectuată la 19 martie la spitalul universitar din Limoges, unei femei de 50 de ani, care a dezvoltat un cancer de stern 'radio-indus', după ce a fost tratată prin radioterapie pentru un cancer de sân.

"Astăzi, la trei luni de la experienţa clinică, operaţiunea se dovedeşte a fi un succes: pacienta are un

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Guvernul a alocat, în şedinţa de miercuri, 5.480 de euro pentru plata taxelor şi cotizaţiilor aferente anului 2015, astfel încât Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se va putea acredita internaţional şi interconecta cu instituţii similare internaţionale ale donatorilor voluntari de celule stem, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată printr-o hotărâre de guvern.

"Începând cu anul 2015, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poate intra în proces de calificare şi acreditare de către Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă, după îndeplinirea unor criterii care au în vedere mai

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, miercuri, că Executivul a adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă măsuri care asigură cadrul legal pentru alocarea de finanţări în scopul relansării activităţii Institutului Cantacuzino.

"Astăzi, Guvernul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă un set de măsuri pentru protecţia intereselor esenţiale cu privire la siguranţa stării de sănătate a populaţiei, prin care se asigură cadrul legal care să permită alocarea unor finanţări, în anul 2015, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în vederea relansării activităţii Institutului Cantacuzino. Măsurile aprobate astăzi de Guvern sunt menite să creeze cadrul necesar menţinerii în funcţiune

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis, miercuri, să emită mandat de arestare preventivă pentru 22 de zile în cazul angajatei Serviciului de Expertiză Medicală din Brăila, Cristinel Andreicuţ, care iniţial, pe 17 iunie, a fost plasată de instanţa Tribunalului Galaţi în arest la domiciliu.

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au admis astfel contestaţia formulată de procurorii de la DNA - Serviciul Teritorial Galaţi şi au dispus arestarea preventivă a inculpatei Andreicuţ Cristinel pe o durată de 22 de zile pentru luare de mită.

De asemenea, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins ca nefondate contestaţiile formulate de şefa Serviciului de Expertiză

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ciuperca Ganoderma lucidum, folosită în medicina tradiţională chineză pentru întărirea sănătăţii şi la tratarea diabetului, favorizează şi pierderea în greutate, susţin autorii unui studiu, realizat pe şoareci, apărut marţi în revista britanică 'Nature', relatează EFE.

Descoperirea ar putea fi extrem de utilă în combaterea unor boli precum obezitatea, susţin cercetătorii de la Universitatea Chang Gung din Taiwan, subliniind însă că este nevoie de studii mai aprofundate pentru a confirma concluziile testelor lor.

Ei au analizat şoareci cu o alimentaţie bogată în grăsimi, în care s-a adăugat şi extract de Ganoderma lucidum. Echipa de oameni de ştiinţă, condusă de profesorul Hsin-Chih Lai, a

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Canicula care afectează sudul Pakistanului face spitalele neîncăpătoare pentru a primi miile de oameni a căror sănătate este afectată de temperaturile extrem de ridicate, care au cauzat moartea a peste 800 de persoane, conform bilanţului anunţat miercuri de autorităţi.

Aproape 780 de oameni au murit în oraşul-port Karachi de vinerea trecută, a declarat Jam Mehtab Dahar, ministrul sănătăţii din provincia sudică Sindh. Alte circa 50 de persoane au murit de insolaţie în alte părţi ale provinciei, unde temperaturile s-au situat în jurul valorii de 45 de grade Celsius.

Spitalele nu fac faţă miilor de pacienţi care suferă de insolaţie şi epuizare din

24-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Eficacitatea terapeutică a canabisului este limitată sau incertă, relevă un studiu american publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), care analizează rezultatele a 79 de teste clinice, informează AFP.

Analiza testelor efectuate pe 6.500 de participanţi sugerează că această substanţă psihotropă este legată de o ameliorare variabilă a simptomelor, dar nici unul dintre aceste teste clinice nu reuşeşte să demonstreze statistic acest lucru, spun cercetătorii are au lucrat la studiu.

Autorii au constatat că acei compuşi activi din canabis numiţi canabinoide ar putea fi benefici pentru tratarea durerii neuropatice cronice şi a spasmelor cauzate de scleroza multiplă.

Însă ei au găsit

24-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Campania "Dăruieşte timp, donează sânge!" se va desfăşura între 27 şi 29 iunie, într-un mall bucureştean, ocazie cu care locuitorii Capitalei pot dona sânge la unităţile mobile special amplasate la intrarea principală a centrului comercial, informează un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Acţiunea este organizată de Sun Plaza Shopping Center şi Asociaţia React, împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

Unităţile mobile pentru donare de sânge vor fi deschise, în perioada campaniei, între orele 9,00 şi 13,00.

Pe parcursul celor trei zile ale campaniei "Dăruieşte timp, donează sânge", vor putea dona simultan câte două persoane la fiecare 10 de minute. Recoltarea de sânge va

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

JOI, 25 IUNIE

- Dezbaterea "Legea privind energia termică în cogenerare şi implicaţiile asupra preţului căldurii", organizată în parteneriat cu Federaţia Patronală ACUE. Sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai Parlamentului şi Guvernului României, ai Ministerului Economiei, Turismului şi Comerţului, ai Departamentului pentru Energie şi ai RADET, ai companiilor reprezentative în domeniul energetic, precum şi reprezentanţi ai organismelor profesionale cu rol activ în generarea de dezbateri pe teme de interes pentru sectorul de energie. (Hotel Pullman, Bucureşti, orele 10.00-13.00)

- Workshop-ul "New trends and challenges in the development of Remotely Piloted Aircraft Systems - 2015", eveniment organizat de Universitatea Naţională de Apărare "Carol

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

 Agenţia Naţională Antidrog (ANA) desfăşoară, vineri, activităţi cu specific, în Parcul Tineretului, pentru marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri.

"Tema Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri de anul acesta are ca mesaj 'Trăieşte-ţi viaţa fără droguri!'", informează un comunicat al ANA remis miercuri AGERPRES.

Medicii, psihologii şi asistenţii sociali ai ANA atrag atenţia asupra riscurilor la care se expun persoanele care consumă droguri: infecţii grave (HIV, HVC, HVB, TBC etc.), infarct sau hemoragii cerebrale, deces, abandon şcolar, degradarea relaţiilor sociale, pierderea locului de muncă, infracţionalitate etc.

Specialiştii

24-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ileana Corina Dima, şefa Biroului de Expertiză Medicală Călăraşi şi medic primar expertiză medicală în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Lehliu - Gară, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată (130 acte materiale).

În acelaşi dosar, a fost trimisă în judecată Paula Achim, asistent social în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Lehliu - Gară, pentru luare de mită în formă continuată (56 acte materiale) şi complicitate la luare de mită în formă continuată (72 acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA, în

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (Food and Drug Administration, FDA), care autorizează vânzarea de medicamente pe teritoriul Statelor Unite, a dat undă verde pentru introducerea pe piaţă a unui dispozitiv care ar putea revoluţiona viaţa oamenilor nevăzători sau cu deficienţe de vedere, pe care îi va ajuta 'să vadă cu limba'.

Cu ajutorul mai multor senzori plasaţi pe limbă, dispozitivul, numit BrainPortV100, alimentat cu baterii, îl va ajuta pe utilizator să se deplaseze şi chiar îi permite să-şi facă o idee despre cum arată lumea înconjurătoare.

Principiul este simplu. O cameră video este montată pe o pereche de ochelari, iar un

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Primii oameni moderni din Europa şi Omul de Neanderthal au coincis şi s-au încrucişat între ei pentru o perioadă de timp, susţine un studiu publicat luni în revista 'Nature', realizat pe baza fosilei unui maxilar de om modern descoperite în Peştera cu Oase din sud-vestul României, transmit EFE şi AFP.

Analiza comparativă de material genetic de la neanderthalieni şi de la primii oameni moderni a furnizat noi dovezi în sprijinul ipotezei conform căreia cele două specii s-au încrucişat mult mai devreme decât se credea până acum. Primii oameni moderni au avut un strămoş neanderthalian care a trăit cu 'numai patru sau

22-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Schimbările climatice ar putea distruge progresele sanitare din ultimii cincizeci de ani prin multiplicarea evenimentelor meteorologice extreme cum ar fi valurile de căldură, furtunile, inundaţiile şi seceta, a avertizat marţi o comisie de experţi de la University College din Londra, citat de AFP.

"Schimbările climatice reprezintă acum o urgenţă medicală", relevă profesorul Hugh Montgomery, de la universitatea menţionată, care a co-prezidat comisia înfiinţată de revista medicală britanică 'The Lancet'.

Potrivit comisiei, controlul emisiilor de carbon ar putea avea multe beneficii de sănătate prin reducerea poluării aerului care favorizează diferite boli respiratorii şi cardiovasculare.

Activitatea comisiei vine pe fundalul negocierilor privind clima aflate în

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Moştenitorul prezumptiv al gigantului sud-coreean Samsung şi-a cerut scuze marţi că unul dintre centrele sale publice de sănătate a devenit epicentrul epidemiei de coronavirus MERS (Middle East Respiratory Syndrome), care a ucis 27 de persoane în Coreea de Sud, informează AFP.

Un total de 175 de cazuri de infecţie cu MERS au fost confirmate în Coreea de Sud de la primul caz diagnosticat la 20 mai, al unei persoane care se întorsese din Arabia Saudită. Jumătate dintre aceste cazuri au fost raportate de centrul medical Samsung din Seul, aminteşte agenţia de presă citată.

"Centrul medical Samsung a eşuat în controlul asupra infecţiei

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Ministerului Sănătăţii, luând în considerare nivelul ridicat al mortalităţii infantile în România şi riscurile semnalate de neonatologi, alocarea urgentă, pentru anul în curs, a fondurilor adecvate pentru secţiile de neonatologie, astfel încât acestea să asigure echipamentele medicale funcţionale şi consumabile necesare intervenţiilor lor.

De asemenea, Organizaţia Salvaţi Copiii solicită MS respectarea obligaţiei constituţionale de a concretiza cu claritate, atât prin măsuri administrative, cât şi financiare, rolul primordial al îngrijirii medicale de urgenţă pentru nou-născuţi, prin crearea unei acţiuni prioritare care să se adreseze doar acestor copii.

Într-o scrisoare transmisă MS, Organizaţia Salvaţi Copiii menţionează că Ministerul Sănătăţii şi-a

22-06-2015
Tip stire
Stiri interne

România împreună cu alte ţări membre şi partenere NATO lucrează la proiectul de dezvoltare a unei capacităţi multinaţionale de telemedicină, care să sprijine intervenţia la dezastre, a declarat marţi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

"Scopul acestui proiect finanţat de NATO este asigurarea supravieţuirii victimelor aflate în situaţii de urgenţă, atunci când accesul la servicii medicale nu este imediat disponibil ca urmare a unui dezastru. Conform proiectului, echipele de intervenţie vor merge în ţările afectate de dezastre şi vor putea să acceseze, prin soluţii de telemedicină, resurse aflate la mii de kilometri distanţă. Acestea pot include o a

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii de la Parchetul General şi poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează marţi percheziţii în opt locaţii din judeţul Argeş şi municipiul Bucureşti, la cabinetele unor medici psihiatri, acuzaţi că cereau mită de la pacienţi în schimbul eliberării frauduloase de documente pentru încadrarea în grad de invaliditate.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, săvârşite de medici specialişti psihiatri.

"Astfel, medicii procedau la internarea fictivă a persoanelor interesate, cărora le eliberau, în schimbul

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Insecticidul 'lindan' provoacă cancer la om şi este legat în mod specific de o formă de maladie cunoscută sub numele de limfom non-Hodgkin, a declarat marţi agenţia pentru cercetare în domeniul cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul la Geneva.

Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (The International Agency for Research on Cancer, IARC) a anunţat că după o analiză a diferitelor substanţe chimice agricole, grupul de specialitate a decis să clasifice 'lindanul' ca fiind "carcinogen la om" şi diclordifeniltricloretanul, sau DDT-ul cum este cunoscut de public, ca fiind "probabil cancerigen pentru om", relatează Reuters.

"Studiile epidemiologice au

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Adoptarea în mod periodic a unei diete care imită efectele ajunării poate avea o amplă gamă de beneficii şi, mai ales, poate amâna îmbătrânirea, potrivit unui studiu condus de profesorul Valter Longo de la University of Southern California (USC) din Statele Unite, preluat de cotidianul ABC şi site-ul infosalus.com.

Este vorba despre un studiu pe trei niveluri despre efectele ajunării periodice şi controlate - testate pe drojdii, şoareci şi fiinţe umane - ale cărui rezultate sunt prezentate într-un articol publicat recent în revista 'Cell Metabolism'.

În cadrul unui test efectuat pe şoareci, cercetătorii au observat o creştere a speranţei de viaţă a

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Procurorii DNA Cluj au trimis-o în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Mihaiela Cordoş pentru trafic de influenţă, iar pentru soţul ei, senatorul Alexandru Cordoş, şi fiica lor, Andreea, au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată Tiberiu Constantin Popan, pentru cumpărare de influenţă.

Conform unui comunicat al DNA transmis marţi AGERPRES, în 2010, Mihaiela Cordoş ar fi primit de la o persoană 500 euro pentru ca, prin influenţa pe care a pretins că o are asupra membrilor comisiilor de corectare/ evaluare la concursurile pentru ocuparea posturilor în cadrul Spitalului Clinic Judeţean

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Salariaţii de la Institutul "Cantacuzino" nu şi-au primit salariile pe lunile mai şi iunie, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Monica Bălteanu, medic primar de medicină de laborator de la Institutul "Cantacuzino".

"Luăm numai venitul minim pe economie iar pe iunie nu l-am luat. Pe mai şi iunie nu s-au dat. S-au mai dat mici procente din lichidările lunilor anterioare. Suntem în aceeaşi situaţie. Lumea pleacă, oamenii nu pot să rămână fără salarii", a afirmat Monica Bălteanu.

Potrivit ei, în ultima lună au plecat aproape 10 specialişti "bine pregătiţi".

Ea a spus că salariaţii "aşteaptă" adoptarea ordonanţei care prevede "transformarea" institutului în instituţie publică

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Colegiul Universităţii "Constantin Brâncuşi" din Târgu-Jiu va organiza miercuri, între orele 09.00-11.00, o nouă campanie gratuită de monitorizare a greutăţii, tensiunii arteriale şi glicemiei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al instituţiei, Andreea Văduva.

Acţiunea, desfăşurată sub deviza "Sănătatea începe cu prevenţia", are scopul de a determina populaţia să conştientizeze importanţa consultaţiilor preventive.

Astfel, elevii din învăţământul nonuniversitar din cadrul UCB Târgu-Jiu, specializarea Asistent Medical Generalist, vor asigura monitorizarea persoanelor interesate în cele două corturi, special amenajate pe pasajul pietonal dintre biserica Sfânta Treime şi staţia taxi, de la Piaţa Mică.

Cu această ocazie, Colegiul UCB Târgu-Jiu va realiza şi o acţiune de

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Federaţia Sanitas salută decizia Guvernului, implicit a Ministerului Sănătăţii, de a reduce preţul medicamentelor cu aproximativ 20% şi îşi exprimă speranţa că un procentaj important din economiile realizate în sistem odată cu introducerea cardului de sănătate şi reducerea preţului la medicamente să se regăsească în majorarea veniturilor salariaţilor din sănătate.

'Considerăm că această măsură, susţinută constant de organizaţia noastră, este binevenită pentru toţi pacienţii români beneficiari ai tratamentelor medicamentoase. Ne exprimăm încrederea că domnul Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, îşi va onora promisiunea făcută în faţa Consiliului Naţional Sanitas - şi anume aceea că, din economiile realizate în sistem o dată cu

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat luni că România va trece de la 1 iulie la cel mai mic preţ european al medicamentelor, noile preţuri fiind deja cunoscute în domeniul sanitar.

"De la 1 iulie, România trece practic la cel mai mic preţ european, aşa cum este normal, ţinând cont şi de prevederile şi reglementările ordinelor de ministru, aşa cum confirmă şi contextul socio-economic pe care România îl traversează. Preţurile aici nu pot fi similare preţurilor din ţările cu alte PIB-uri mult mai puternice decât ţara noastră. Au fost purtate discuţii şi cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali în totalitate -

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Consumul de 'acizi graşi trans' (dTFA) poate provoca pierderi de memorie la bărbaţii sub 45 de ani, în afară de efectele lor nocive asupra sistemului cardiovascular, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea din California care şi-au publicat concluziile în revista PLoS ONE , informează pourquoidocteur.fr.

Studiul s-a bazat pe datele culese de la 1.018 bărbaţi şi femei, care au fost rugaţi să răspundă la un sondaj cu privire la alimentaţie şi la un test de memorie. În medie, bărbaţii în vârsta de 45 ani şi mai tineri ar putea să reţină până la 86 de cuvinte. Aceasta cifră scade

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Analiza genetică a unei fosile umane de 40.000 de ani, găsită în România, arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neandertalienii atunci când au migrat în Europa.

Aceasta este cea mai veche bucată de os din Europa care a aparţinut unui Homo Sapiens şi a fost descoperită în urmă cu mai mult de un deceniu de cercetători din Cluj.

Concluziile analizelor efectuate asupra acestei probe au fost publicate în revista "Nature" de un grup de cercetători, dintre care doi de la Institutul 'Emil Racoviţă' din Cluj-Napoca. În articol se susţine că neandertalienii, deşi au dispărut în urmă

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Până la acest moment, au fost activate aproximativ jumătate din numărul total de carduri, a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"Din cele 14.700.000, 7 milioane şi ceva au fost activate", a arătat reprezentantul CNAS.

El a indicat că "probabil că sfârşitul acestui mecanism "cu şi fără card" va rămâne data de 1 august".

"Acest lucru va depinde foarte mult de cardurile pe care mai avem să le dăm celor cărora le aparţin. Cea mai mare parte de carduri rămase (n.r. de distribuit) se află la CASMB. Deşi scădem, în fiecare zi, cu

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

MIERCURI, 24 IUNIE

- Curtea Constituţională a Românei discută sesizarea PNL cu privire la unele prevederi ale Legii de aprobare a OUG 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

- Dezbaterea "Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică", sub forma unui dialog între prof. Emil Constantinescu, fost preşedinte al României (1996-2000) şi prof. Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius (Ateneul Român, ora 18.30). Tot la această dată, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti îi oferă

23-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat luni că specialiştii lucrează la o lege a vaccinării şi că discută pe marginea unor modele care există în unele ţări ale Uniunii Europene, dar care nu este obligatoriu să fie aplicate în România.

"Sunt convins că o lege pe care specialiştii o vor redacta şi va fi pusă în dezbatere publică va conţine particularităţile necesare funcţionării programului de imunizare în România. În momentul de faţă există acel grup de lucru format numai din specialişti (...), ministerul asigură doar cadrul de lucru. Evident, dezbaterea va fi la nivel parlamentar. S-au discutat acolo situaţii care se

22-06-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat luni că vor fi introduse patru programe noi dedicate pacientului critic, vizând hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic neoplazic, programul de neoplasme esofaringiene şi programul de chirurgie endovasculară periferică.

"După celelalte programe introduse anul trecut şi dedicate pacientului critic - infarctul miocardic, accidentul vascular, moarte subită din cauză cardiacă şi terapie intensivă - reuşim în sfârşit (...) să continuăm şi să introducem încă patru acţiuni prioritare evident după model european (...). Sunt hemoragiile digestive superioare, icter mecanic neoplazic, programul de neoplasme esofaringiene şi programul de chirurgie endovasculară periferică, cu un buget alocat împreună pe tot pacientul

22-06-2015
Tip stire
Stiri interne

O femeie din Australia a fost spitalizată după ce blugii ei 'skinny' au lăsat-o în imposibilitatea de a merge, conform presei locale citate de agenţia DPA.

Ea era îmbrăcată în astfel de blugi strâmţi când s-a dus să-şi ajute o rudă care se muta, scrie publicaţia 'Sydney Morning Herald'. Mai târziu, în timp ce mergea spre casă printr-un parc, tălpile şi picioarele i-au amorţit şi s-a prăbuşit, a declarat neurologul dr.Thomas Kimber.

"Nimeni nu a observat că a căzut şi a rămas culcată acolo timp de mai multe ore", a spus Kimber, co-autor al unui articol despre acest caz publicat în revista

23-06-2015
Tip stire
Stiri externe

Pagini