Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Iulie 2015


Un corp al Centrului Clinic de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia" va fi modernizat şi supraetajat printr-o investiţie de aproape 4,4 milioane de lei.

Consilierii municipali au adoptat joi, în şedinţă, un proiect de hotărâre în acest sens.

Din valoarea totală a investiţiei de 4.387.870 de lei, construcţiile şi montajul se ridică la 2.995.700 de lei. Termenul de realizare a lucrărilor este de opt luni.

Se au în vedere: amplasarea unui ascensor de persoane care să permită accesul cetăţenilor cu dizabilităţi şi al pacienţilor pe targă, precum şi accesul personalului şi al studenţilor la etajele superioare, în acest moment neexistând niciun ascensor în

30-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) anunţă că a suspendat autorizaţiile de punere pe piaţă a unor medicamente pentru care s-au făcut studii clinice de bioechivalenţă la unitatea din Hyderabad (India) a companiei GVK Biosciences.

Conform unui comunicat al ANMDM transmis joi AGERPRES, măsura vine după o decizie similară a Comisiei Europene.

"În urma unei inspecţii efectuate în anul 2014 de către autoritatea competentă în domeniul medicamentului din Franţa la unitatea companiei GVK Biosciences din Hyderabad (India), s-au constatat neconformităţi în ceea ce priveşte modalitatea de desfăşurare a studiilor clinice de bioechivalenţă ale căror rezultate s-au folosit ca bază pentru

30-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au aplicat, în primul semestru al anului, 13 avertismente şi şase amenzi la spitalele din judeţ, ca urmare a neconformităţilor constatate, a declarat joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Elena Piţian.

Potrivit sursei citate, Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Gorj a efectuat acţiuni de control la nivelul furnizorilor de servicii medicale, incluzând spitale şi centre de permanenţă.

Astfel, au fost verificate opt spitale, dar şi 18 centre de permanenţă, la un centru fiind suspendată activitatea.

"În semestrul I al anului 2015, pentru neconformităţile constatate la nivelul unităţilor

30-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Sute de persoane apelează zilnic la punctele de distribuire a apei şi prim ajutor din Giurgiu.

'Pentru codul portocaliu de caniculă din ultimele două zile, am luat măsura ca în judeţ, la fiecare primărie să existe un punct de distribuire a apei potabile şi de prim ajutor. În municipiul Giurgiu sunt 12 puncte de distribuire a apei potabile amenajate în farmacii, hipermarketuri sau la sediile unor instituţii şi unul la frontieră. Multe persoane au nevoie de ajutor medical de specialitate în această perioadă. În cazul intervenţiilor SMURD, cele mai frecvente simptome prezentate de pacienţi au fost vărsături, dureri abdominale, vertij, dureri

30-07-2015
Tip stire
Stiri interne

ANMDM răspunde deciziei Comisiei Europene (CE) de suspendare a autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor autorizate pe baza studiilor clinice de bioechiovalenţă efectuate la unitatea din Hyderabad (India) a companiei GVK Biosciences Bucureşti

Ca urmare a deciziei Comisiei Europene din data de 16.07.2015, referitoare la suspendarea autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman a căror autorizare s-a bazat pe studiile clinice de bioechivalenţă efectuate la unitatea din Hyderabad (India) a companiei GVK Biosciences, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale vă informează cu privire la următoarele:

În urma unei inspecţii efectuate în anul 2014 de către autoritatea

30-07-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Opt centre de transfuzii sanguine, care deservesc o treime din totalul donatorilor din ţară, au fost renovate cu o sumă totală de aproximativ 350.000 de euro, au anunţat, joi, iniţiatorii acestui proiect de amploare.

Banii au fost strânşi în cadrul proiectului "O şansă pentru viaţă", care are ca scop încurajarea donării de sânge, dar şi renovarea centrelor de transfuzie şi este derulat de Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia React.

În total, au fost renovaţi 15.145 de metri pătraţi în centrele de transfuzii sanguine din Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Giurgiu, Iaşi, Slatina, Suceava şi Târgu Jiu. Astfel, anual, mai mult de 127.000 de donatori

30-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Crucea Roşie Română (CRR) Filiala Alba a lansat joi Serviciul Privat de Ambulanţă, care va fi deservit pentru început de patru ambulanţe dotate cu echipamente noi, conform standardelor în vigoare, precum şi de personal medical cu pregătire şi experienţă în acest domeniu de activitate  - medici, asistenţi medicali, ambulanţieri şi şoferi cu pregătire în domeniul acordării primului ajutor.

"De multe ori viaţa unui om depinde doar de câteva secunde, care pot fi câştigate prin preluarea unor cazuri de către furnizorii privaţi", a declarat directorul filialei Alba, Adrian Duşa. El a apreciat că, prin inaugurarea acestui serviciu de ambulanţă este, întregită cumva,

30-07-2015
Tip stire
Stiri interne

În ultimele două decenii ecografia a devenit un procedeu imagistic foarte util şi folosit în medicină, pentru diagnosticarea bolilor care afectează organe în care, în mod obişnuit, nu se află aer - ficat, rinichi, splină, vezică urinară, ovare, prostată, inimă etc.

Metoda are la bază ultrasunetele, spre deosebire de radiografie sau examenul computer-tomograf, care folosesc raze X. Unele aparate de ecografie sunt portabile, astfel încât ecografia se poate efectua la domiciliul bolnavului în anumite situaţii, potrivit site-ului www.sanatateatv.ro.

Cea mai des folosită este ecografia abdominală, utilă în aflarea cauzelor durerii abdominale, evaluarea diferitelor afecţiuni la ficat, detectarea problemelor rinichilor - calculi, formaţiuni

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Şcoala Postliceală Sanitară "Carol Davila" găzduieşte joi ceremonia de absolvire a promoţiei 2015, la care vor participa peste 300 de asistenţi medicali, informează un comunicat al instituţiei de învăţământ transmis AGERPRES.

La aniversarea celui de-al 25-lea an de activitate a şcolii vor participa 368 de elevi, care vor depune "Legământul asistentului medical".

Ceremonia va fi găzduită de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila", principal partener al şcolii.

Şcoala Postliceală Sanitară "Carol Davila" este o instituţie de învăţământ preuniversitar particular, acreditată, care pregăteşte asistenţi medicali pentru cele trei calificări: asistenţi medicali generalişti, asistenţi medicali de farmacie şi asistenţi medicali de balneofiziokinetoterapie

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Unui băiat de opt ani din Statele Unite i s-au grefat ambele mâini, intervenţia constituind o premieră mondială pentru un copil, a anunţat marţi spitalul de pediatrie din Philadelphia unde a avut loc operaţia. Băiatul, Zion Harvey, din Baltimore, avea mâinile şi picioarele amputate şi suferise o grefă de rinichi în urmă cu câţiva ani în urma unei grave infecţii, transmite miercuri AFP.

Cele două mâini şi antebraţul transplantate provin de la un donator. Copilul merge în prezent cu proteze şi, potrivit medicilor, a învăţat să mănânce, să scrie şi chiar să joace jocuri video fără mâini. Dar acum le-a spus

29-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Universitar de Urgenţă Elias va găzdui un program de stagii de practică în ortopedie şi consiliere profesională pentru 150 de studenţi la medicină, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Programul este co-finanţat din fonduri europene şi costă 375.000 de euro. Participanţii la stagii vor fi coordonaţi de doctor Nae Gheorghiu.

Menirea acestui proiect este de a familiariza studenţii cu practica medicală, deoarece presupune desfăşurarea unor activităţi unde vor relaţiona direct cu pacienţii, vor lua parte la stabilirea diagnosticului şi a atitudinii terapeutice şi vor participa activ la aplicarea unor metode de tratament.

De asemenea, studenţii participanţi vor fi consiliaţi în vederea alegerii unei

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Compania de optică medicală Opticris a deschis pe 28 iulie un nou magazin în Bucureşti, situat în incinta complexului comercial Plaza România, a anunţat compania.

Noul magazin este situat la parterul mall-ului, în proximitatea intrării din bulevardul Timişoara, iar suprafaţa sa este de 59,7 de metri pătraţi.

Campania promoţională de inaugurare a magazinului este valabilă până în data de 31 august 2015 şi vizează preţuri cu 30% mai mici la ochelari de soare, cu 30% mai mici la ochelari de vedere, dar şi consultaţii oftalmologice gratuite.

Opticris, parte a Grupului Cris, este o companie 100% românească, cu peste 20 de ani de activitate.

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA au găsit la percheziţiile efectuate marţi, în legătură cu dosarul de corupţie din domeniul farmaceutic, medicamente expirate pentru care s-ar fi alocat fonduri de la bugetul de stat, dar care în realitate nu ar fi fost folosite, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele au explicat că printre cantităţile mari de medicamente găsite unele erau expirate, dar plătite din buget către producător, şi care ar fi adus profit medicului care le-a prescris.

Potrivit surselor, medicamentele erau comandate ca şi cum ar exista pacienţi care trebuie să beneficieze de schema de tratament, foarte scumpă şi decontată din bugetul de stat. Astfel,

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Doctor Maria Siemionow - cunoscută pentru că a condus echipa care a realizat primul transplant de faţă din SUA - a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că la operaţiile de transplant cea mai mare provocare este disciplina pacientului după această intervenţie.

Maria Siemionow a fost prezentă la Cluj-Napoca alături de medicii care au anunţat că anul viitor, cel mai probabil, vor realiza prima operaţie de transplant de mână, în premieră în România.

Ea a vorbit, în interviul acordat AGERPRES, despre provocările lumii medicale, în domeniul transplantului, despre cât de necesar este ca un pacient supus unui transplant să respecte indicaţiile medicilor, dar

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi a solicitat sprijinul Ministerului Sănătăţii (MS) pentru dotarea unităţii cu echipamente medicale pentru Secţia de Paliaţie cât şi pentru îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă.

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, Gabriel Oprişanu, a declarat miercuri că a solicitat Ministerului Sănătăţii dotarea cu 12 paturi tip Terapie Intensivă, care să fie echipate cu aparatura necesară monitorizării funcţiilor vitale ale pacienţilor, iar pentru îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă, cinci defibrilatoare pentru Institut şi secţiile exterioare.

El a adăugat că unitatea urmează să completeze din venituri proprii sumele necesare pentru achiziţionarea de aparate

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Gorj va angaja doi medici specialişti, un asistent medical şi doi ambulanţieri pe perioadă nedeterminată, a declarat miercuri directorul instituţiei, Marinică Niculescu.

Potrivit sursei citate, concursurile pentru ocuparea celor cinci posturi se vor organiza în toamnă, iar cei interesaţi pot afla bibliografia pentru examene de la sediul instituţiei.

Înscrierile pentru posturile vacante vor începe imediat ce instituţia va primi aprobarea de la Ministerul Sănătăţii.

Directorul SAJ Gorj a afirmat că, prin ocuparea celor cinci posturi, se va rezolva problema deficitului de personal cu care se confruntă unitatea medicală.

"Vom scoate la concurs, în următoarea perioadă, două posturi de medic,

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

O echipă de cercetători britanici a arătat că bebeluşii cu o greutate mai mică de 1,5 kg sau născuţi înainte de opt luni de sarcină au mai multe şanse de a dezvolta o personalitate neliniştită şi de a fi mai puţin angajaţi social, se arată într-un studiu publicat în revista 'Archives of Disease in Childhood', informează fr.canoe.ca.

Studii anterioare arătaseră că bebeluşii cu greutate mică la naştere (- 1,5 kg) sau născuţi înainte de 32 de săptămâni de sarcină au un risc mai mare de a avea un coeficient de inteligenţă (IQ) mai mic sau de a dezvolta simptome de autism.

Dar

29-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Un meci amical de fotbal, pentru promovarea donării de organe în scop terapeutic, se desfăşoară, miercuri, de la ora 17,00, pe plaja Melody din staţiunea Mamaia, între echipa naţională de fotbal pe plajă a României şi echipa Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR).

Potrivit preşedintelui ATR, Gheorghe Tache, meciul de fotbal este organizat de ATR, în colaborare cu Federaţia Română de Fotbal (FRF), pentru a veni în sprijinul a peste 3.500 de pacienţi din ţara noastră care se află pe liste de aşteptare pentru un transplant.

Echipa ATR, formată din pacienţi cu transplant, medici şi jucători de fotbal profesionişti, va fi coordonată de

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Directorul general adjunct al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş, Rodica Biro, a declarat miercuri, în contextul desfăşurării anchetei DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic, că la nivelul judeţului a crescut mult prescripţia pentru oncologie în anul 2014 şi în 2015.

'Poate că ar fi mult mai util - şi CAS se străduieşte de 10 ani cel puţin - să realizeze acel registru al bolnavilor de cancer, al bolnavilor oncologici, pe tipuri de oncologie şi de specialitate şi care ne-ar putea ajuta în sensul că totdeauna vom avea ca referinţă numărul pacienţilor. La nivelul judeţului Mureş, a crescut mult prescripţia

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA au găsit la percheziţiile efectuate marţi, în legătură cu dosarul de corupţie din domeniul farmaceutic, cantităţi mari de medicamente, unele dintre ele foarte scumpe, au declarat miercuri, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Medicamentele au fost găsite la cabinetele unor medici vizaţi de această anchetă a DNA. Sursele au precizat că unele erau foarte scumpe - de exemplu, o fiolă ar costa 20.000 de lei.

Anchetatorii au mai găsit şi documente legate de sejururile făcute de medici şi care ar fi fost suportate de firme farmaceutice, în schimbul prescrierii unor medicamente mai scumpe produse sau distribuite de acestea.

Procurorii au ridicat laptopuri şi

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ancheta DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Sursele au arătat că pe lista firmelor implicate se află Roche România, structură a concernului multinaţional ROCHE (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), dar şi Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internaţional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente).

Potrivit

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Unu şi Unu, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii, a lansat miercuri Ghidul prematurului, o broşură care conţine informaţii despre cauzele prematurităţii, investigaţii, alimentaţie şi care se va găsi în maternităţile din ţară de la 1 august.

"Este un proiect în premieră în România, care şi-a propus să reprezinte un instrument pentru cadrele medicale şi o resursă pentru părinţii care au copii născuţi prematur. Conţine informaţii care să le fie utile părinţilor, atât pe perioada de spitalizare, cât şi după externare, pentru că e foarte important să urmărim copilul prematur până la vârsta de 2 ani, să ţinem cont de recomandările medicilor

29-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ancheta DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic vizează mai mulţi medici printre aceştia fiind şi şefi de clinici şi ai unor secţii de oncologie, au declarat, marţi, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele au arătat că ar fi implicaţi 16 medici, inclusiv având funcţii de şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate - subprogramul oncologie.

Aceleaşi surse au susţinut că ar fi implicaţi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.

Anterior surse judiciare arătau că procurorii DNA

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ziua Naţională a Ambulanţei este marcată, începând cu anul 2015, la data de 28 iulie, pentru recunoaşterea contribuţiei serviciilor de Ambulanţă în asigurarea şi menţinerea stării de sănătate a cetăţenilor.

A fost aleasă această dată deoarece la 28 iulie 1906 a apărut prima ''Salvare'' din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Proiectul de lege privind instituirea acestei zile, votat de Senat la 18 iunie 2014, are ca scop acordarea posibilităţii autorităţilor publice centrale şi locale, ONG-urilor, muzeelor şi reprezentanţilor României în străinătate să organizeze evenimente dedicate rolului şi meritelor serviciului român de ambulanţă în salvarea de vieţi omeneşti, aceste acţiuni urmând a

27-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, se marchează, în fiecare an, la 28 iulie. Scopul acestei zile este de a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică.

În 2015, tema propusă, "prevenirea hepatitei - acţionează acum", este axată pe măsurile de prevenire a celor mai periculoase forme ale acestei boli, B şi C, 2 milioane de persoane sunt infestate anual cu aceste tipuri de hepatită, ca urmare a realizării în condiţii de nesiguranţă a injecţiilor (prin reutilizarea seringilor).

In 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat necesitatea marcării acestei zile şi

27-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Ancheta DNA privind corupţia din domeniul farmaceutic vizează mai mulţi medici, printre aceştia fiind şi şefi de clinici şi ai unor secţii de oncologie, au declarat, marţi, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele au arătat că ar fi implicaţi 16 medici, inclusiv având funcţii de şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate - subprogramul oncologie.

Aceleaşi surse au susţinut că ar fi implicaţi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.

Potrivit surselor, unii dintre medicii implicaţi fac

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Şefa Secţiei de Oncologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, dr. Valeria Văleanu, a declarat marţi, după percheziţia făcută la domiciliul ei de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că se consideră nevinovată şi nu ştie ce acuzaţii ce i se aduc, însă recunoaşte că a beneficiat de concedii în străinătate, plătite de firmele de medicamente.

"În ceea ce mă priveşte, mă consider total nevinovată, indiferent despre ce ar putea să fie vorba", a spus Valeria Văleanu.

Întrebată ce acuzaţii îi aduce DNA, şefa Secţiei Oncologie a răspuns că procurorii nu i-au spus nimic şi că nu ştie ce acuzaţii i

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu beneficiază de tratament, doar cei care trebuiau consultaţi în ambulatoriu au fost reprogramaţi pentru o dată ulterioară din cauza anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a precizat pentru AGERPRES, Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al SCJU Sibiu.

"Pacienţii care sunt pentru Policlinică vor fi reprogramaţi. În Policlinică nu se fac tratamente, ci doar consultaţii, iar ceilalţi pacienţi în cadrul secţiei, care sunt internaţi, îşi fac tratamentele fără niciun fel de probleme. Se face spitalizare de zi. Consulturile de ambulatoriu de la Oncologie vor fi reprogramate", a precizat reprezentantul spitalului sibian.

Potrivit

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au efectuat marţi dimineaţa o serie de percheziţii la domiciliile celor doi medici oncologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2012 - 2015, au precizat surse pentru AGERPRES.

Procurorii DNA efectuează marţi percheziţii în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2012 - 2015.

Potrivit surselor, acţiunea vizează persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor judeţene Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic 'Ion Chiricuţă', Spitalul de

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Concentraţiile de polen de ambrozie riscă să crească mult în Europa în anii următori, iar specialiştii trag un semnal de alarmă în privinţa acestuia, scrie passionsante.ne.

Ambrozia cu frunze de pelin este o plantă invadatoare originară din America de Nord care a fost introdusă pe continentul european la sfârşitul secolului al XIX-lea. Foarte invazivă şi deosebit de alergenă, este prezentă mai ales în centrul şi sudul Europei.

Proiecţiile realizate de o echipă de experţi europeni arată că zone destul de puţin afectate în prezent de prezenţa ambroziei (nordul Franţei, Belgia, sudul Marii Britanii) ar putea să devină pe termen scurt şi mediu,

27-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început marţi dimineaţa o serie de percheziţii la domiciliile mai multor medici din municipiul Sibiu, într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2012 - 2015, au declarat surse pentru AGERPRES.

La percheziţii participă şi jandarmi, care asigură, de asemenea, paza cabinetelor medicale din Secţia de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Acestea au fost închise, existând un mandat de percheziţie ce urmează să fie pus în aplicare.

Procurorii DNA efectuează marţi percheziţii în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş,

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii a condamnat marţi practicile prin care medicii pot fi influenţaţi la prescripţie de către companiile farmaceutice, în contextul în care procurorii DNA fac o anchetă într-un dosar privind fapte de corupţie în acest domeniu comise în perioada 2012 - 2015.

Ministerul Sănătăţii a transmis, printr-un comunicat, că stoparea acestui tip de comportament al unei părţi a corpului medical este benefică pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical şi pacienţi deopotrivă.

"Am făcut o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul şi care să reducă pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului naţional de sănătate şi actualizarea preţurilor la medicamente.

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a precizat marţi că anchetatorii care instrumentează dosarul de corupţie în domeniul farmaceutic vor stabili, în urma percheziţiilor efectuate marţi, modul în care s-au prescris şi comercializat anumite medicamente.

"Acţiunea vizează activitatea infracţională care s-a realizat pe teritoriul mai multor judeţe. Sunt implicate mai multe unităţi sanitare. Pot să vă asigur însă că în cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziţionat anumite medicamente şi, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viaţa sau

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 4,66 milioane de lei, fonduri necesare pentru plata celei de-a treia tranşe din titlurile executorii stabilite prin hotărâri judecătoreşti referitoare la salariile unor angajaţi din instituţiile aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, informează Biroul de presă al Executivului.

Este vorba drepturi salariale în favoarea personalului din cadrul serviciilor de ambulanţă, direcţiilor de sănătate publică şi din unele unităţi sanitare.

"Astfel, bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu suma de 4,66 milioane de lei, necesară pentru plata celei de-a treia tranşe din titlurile executorii aferente anului 2016, care se plătesc anticipat începând cu luna iunie 2015.Suplimentar faţă

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Zeci de medici oncologi din toată ţara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste "sponsorizări" fiind de fapt o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer, au declarat marţi, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Procurorii DNA efectuează marţi percheziţii în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, într-un dosar privind fapte de corupţie comise în perioada 2012 - 2015.

Ancheta vizează producători de medicamente care ar fi oferit unor medici din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a primit o donaţie de echipament în valoare de 22.194 de lei, în cadrul campaniei "Sângele este Viaţă".

Instituţia a fost dotată cu 23 de mese de laborator de tipuri şi dimensiuni diferite, necesare în desfăşurarea activităţii curente, informează un comunicat al Fundaţiei Star Storage transmis marţi AGERPRES.

Campania umanitară "Sângele este Viaţă" a fost iniţiată în decembrie 2012 de compania Star Storage şi a fost preluată în anul următor de Fundaţie.

Obiectivul campaniei "Sângele este Viaţă" îl constituie strângerea de fonduri pentru achiziţia de echipamente medicale moderne, necesare Centrelor de Transfuzie Sanguină din Bucureşti şi din restul

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Coreea de Sud a anunţat marţi sfârşitul epidemiei de coronavirusul MERS, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, citată de AFP.

În Coreea de Sud, 36 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 186 au fost contaminate cu MERS (Middle East Respiratory Syndrome) de la primul diagnostic stabilit pe 20 mai la un bărbat revenit dintr-o vizită în Arabia Saudită şi alte ţări de la Golful Persic.

Coronavirusul MERS este mai letal, dar mai puţin contagios decât SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), care a făcut peste 800 de morţi la nivel mondial în 2003.

Deocamdată, nu există nici un vaccin sau tratament pentru acest virus,

28-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Având în vedere percheziţiile organelor de anchetă la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, la spitale şi clinici de oncologie, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, Direcţia de presă a Ministerului Sănătăţii precizează următoarele:

Ministerul Sănătăţii condamnă practicile prin care medicii pot fi influenţaţi la prescripţie de către companiile farmaceutice.

Ministerul Sănătăţii consideră că, stoparea acestui tip de comportament a unei părţi a corpului medical este benefică pentru sistemul sanitar, pentru personalul medical şi pacienţi deopotrivă.

'Am făcut o prioritate din implementarea de instrumente care să eficientizeze sistemul şi care să reducă pierderile financiare, ca de exemplu introducerea cardului

28-07-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Fonduri alocate plăţii unor titluri executorii pentru angajaţi din domeniul sănătăţii

Guvernul a alocat astăzi fondurile necesare pentru plata celei de-a treia tranşe din titlurile executorii, stabilite prin hotărâri judecătoreşti care au ca obiect acordarea unor drepturi salariale în favoarea personalului din cadrul serviciilor de ambulanţă, direcţiilor de sănătate publică şi din unele unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Astfel, bugetul Ministerului Sănătăţii va fi suplimentat cu suma de 4,66 milioane de lei, necesară pentru plata celei de-a treia tranşe din titlurile executorii aferente anului 2016, care se plătesc anticipat începând cu luna iunie 2015.

Suplimentar faţă de fondurile alocate astăzi, Guvernul

28-07-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Percheziţia procurorilor DNA de la Cluj a vizat un cabinet medical şi un medic din cadrul Institutului Oncologic "Ion Chiricuţă", a confirmat Patriciu Achimaş, managerul instituţiei.

Acesta a declarat marţi că ancheta vizează o singură persoană, însă nu a dat alte detalii privind identitatea acestuia.

"După ora 11,30 a avut loc o percheziţie din partea DNA la Institutul Oncologic care a vizat un cabinet medical şi o singură persoană, un medic, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul institutului. Am luat la cunoştinţă de percheziţie, dar nu ştiu ce vizează aceasta. Institutul Oncologic nu este implicat în această urmărire penală. Nu ştiu dacă

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Compania farmaceutică israeliană Teva Pharmaceutical a cumpărat divizia de medicamente generice a grupului Allergan Plc, pentru 40,5 miliarde de dolari, cea mai mare achiziţie realizată vreodată de o companie israeliană, transmit DPA şi AP.

Teva Pharmaceutical, care şi-a început activitatea în anii '30, este cel mai mare producător global de medicamente generice şi una dintre cele pimele 15 companii farmaceutice din lume.

Allergan, cu sedii centrale în Dublin şi New Jersey, va primi 33,75 miliarde de dolari în numerar şi acţiuni la Teva, în valoare de 6,75 miliarde de dolari. După anunţarea tranzacţiei, acţiunile Teva au urcat cu 10,6% la Bursa de

27-07-2015
Tip stire
Stiri externe

O singură fiolă de vaccin cu ser antiviperin există, la nivelul judeţului Caraş-Severin, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), în condiţiile în care zona este cunoscută ca având o populaţie numeroasă de vipere.

"DSP nu are o bază legală explicită, prin care trebuie să-şi achiziţioneze acest vaccin. Unităţile sanitare sunt obligate să-şi achiziţioneze acest ser, inclusiv Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Până acum, în perioada în care serul se găsea şi nu existau aceste sincope, unităţile sanitare îşi luau acest ser, iar în caz de urgenţă apelau la noi. Acum, însă, acesta nu se găseşte şi ne confruntăm cu o situaţie destul

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani a înregistrat, în acest an, aproximativ 30 de cereri ale cadrelor medicale care intenţionează să profeseze în străinătate, se arată într-un raport făcut public, luni, de autoritatea sanitară.

Potrivit acestuia, şase medici şi doi farmacişti au cerut DSP certificate profesionale pentru recunoaşterea calificării profesionale, astfel încât să poată profesa în ţările Uniunii Europene.

De asemenea, 29 de asistenţi medicali şi-au manifestat intenţia de a pleca la muncă în sectorul medical din Europa.

Plecările din sistem sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât principalul spital din Botoşani, Spitalul Judeţean de Urgenţă 'Mavromati' are un deficit semnificativ de personal.

'Fiecare

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ancheta DNA privind fapte de corupţie în domeniul farmaceutic vizează medici care treceau în fişa pacientului afecţiuni mai grave pentru a putea prescrie medicamente care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare, au declarat marţi, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele au arătat că erau situaţii în care un medic oncolog cerea, de exemplu, ca dimensiunea unui chist citită la ecograf să fie trecută în documentele spitalului ca fiind mai mare, respectiv 4 cm în loc de 2 cm, ca să-i poată prescrie medicamente şi tratament care i-ar fi adus respectivul comision sau alte beneficii.

În acest dosar, procurorii DNA

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA fac cercetări referitoare la faptul că anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Astfel, susţin sursele, s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.

Procurorii DNA efectuează marţi percheziţii în 61 de locaţii

28-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Un somn bun poate avea efecte benefice pe termen lung în cazurile de demenţă senilă, potrivit unui studiu recent, iar dr. Matthew Walker afiliat la Universitatea Berkeley din California, susţine că dovezile sunt cât se poate de clare, scrie natmonitor.com.

Dr. Walker a ilustrat această cercetare care leagă nivelurile de amyloid de creier responsabile de declanşarea maladiei Alzheimer, de somn şi de performanţele de memorie. El a spus că somnul este un nou jucator pe scena cercetării acestei maladii, acesta avand legătură cu creşterea riscului de Alzheimer.

În concluzie, potrivit sublinierii sale, "somnul este un factor modificabil şi un obiectiv nou pentru

25-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Medicul estetician Constantin Stan s-a înscris în UNPR şi va face parte din echipa de conducere a Departamentului pentru Sănătate al formaţiunii politice conduse de vicepremierul Gabriel Oprea.

"Renumitul medic estetician Constantin Stan s-a înscris în UNPR. Doctorul Stan se alătură, ca prim-vicepreşedinte, echipei de medici de la conducerea Departamentului pentru Sănătate, formată din deputatul Camelia Bogdănici, senatorul Marin Burlea şi deputatul Iulian Popescu, preşedintele departamentului", se spune într-un comunicat al UNPR transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Totodată, conform sursei citate, "două glorii ale sportului românesc ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte al Departamentului pentru Tineret şi Sport din UNPR".

"Astfel, senatorul Ilie Năstase şi Rică Răducanu

25-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Turiştii aflaţi pe litoral vor putea beneficia, în perioada 27-29 iulie, de testări gratuite pentru depistarea infecţiei cu HIV şi cu virusurile hepatice B şi C, printr-o acţiune organizată de fundaţia Baylor Marea Neagră.

Testările gratuite sunt făcute de organizaţia neguvernamentală pentru a marca Ziua Mondială a Hepatitei - 28 iulie.

Potrivit reprezentanţilor fundaţiei, un laborator mobil pentru depistarea infecţiilor menţionate va fi instalat în incinta parcului de distracţii din staţiunea Mamaia, acţiunea derulându-se în colaborare cu Asociaţia de promovare şi dezvoltare turistică Aqua Magic.

"De asemenea, tot în incinta parcului de distracţii, vor avea loc reprezentaţii cu piesa de teatru 'Aventurile Pompierului

26-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Chimistul Costin D. Neniţescu, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 15 iulie 1902, la Bucureşti. Şi-a făcut studiile universitare în Elveţia şi Germania, devenind doctor în ştiinţe chimice (1925).

A avut o bogată activitate didactică: asistent (1925), şef de lucrări la Laboratorul de chimie organică al Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii din Bucureşti (1926), conferenţiar (1928-1935), profesor (din 1935) de Chimie organică la Facultatea de Chimie Industrială a Politehnicii bucureştene.

A publicat cursuri universitare, între care se remarcă importantul "Curs de chimie organică" (2 vol.,1955), desfăşurând o intensă activitate de cercetare în domeniul chimiei organice teoretice şi aplicative, elaborând numeroase

27-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Agenţia americană pentru medicamente (FDA) a dat undă verde introducerii pe piaţă a Praluent (Alirocumab), o nouă clasă de medicamente destinate scăderii colesterolului, produsă de laboratoarele franceze Sanofi împreună cu partenerul său american Regeneron, informează AFP.

Aprobarea FDA, care era de aşteptat după recomandările favorabile din partea unui comitet consultativ de experţi făcute publice pe 9 iunie, se referă la doar două categorii de pacienţi. Este vorba despre cei cu hipercolesterolemie care rezulta din predispoziţii genetice moştenite şi la pacienţii cu boli cardiovasculare care nu reuşesc să reducă suficient colesterol lor rău (LDL) cu ajutorul statinelor, a declarat agenţia într-un comunicat.

"Praluent

25-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Localnicii din comuna vâlceană Berislăveşti au reuşit să capteze un izvor cu apă sulfuroasă printr-o conductă lungă de aproximativ 1 km şi au adus apa în curtea bisericii, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul localităţii Ion Buşagă.

"Apele minerale medicale din Berislăveşti sunt cunoscute pentru proprietăţile lor terapeutice. Aici, de sute de ani, bătrânii spun că produc adevărate mircaole. Nu mai puţin de trei astfel de izvoare medicale există pe teritoriul comunei, însă cel mai mare ca debit dintre acestea a fost captat la iniţiativa localnicilor şi adus până în curtea bisericii, unde enoriaşii mai în vârstă care nu pot ajunge

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare ar mai avea nevoie de 20 de angajaţi pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii optime, în perioade cu solicitări multe, cum ar fi cele cu caniculă.

"Se vor debloca 200 de posturi la nivel de ţară. Noi avem lipsă cam 20 de posturi, au fost luate în urmă cu trei ani când s-a trecut din nou la Ministerul Sănătăţii. Dacă am primi înapoi cele 20, ca să le împărţim noi, pe categorii profesionale - asistenţi ambulanţieri, doi-trei medici măcar, atunci ar fi altfel activitatea noastră. Dar în aceste condiţii - pe caniculă a trebuit

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti Prahova, Marius Andrei Dinu, este noul manager al Spitalului de Obstetrică - Ginecologie (SOG) Ploieşti, unitate sanitară la care a asigurat conducerea interimară după ce o femeie care fusese consultată aici a născut într-un taxi, copilul fiind declarat mort.

Administratorul public al judeţului, Fabioara Ionescu, a declarat vineri că Dinu a fost singurul candidat care s-a înscris la concursul organizat pentru postul de manager al acestei unităţi sanitare, contractul urmând să fie semnat luni, el având o valabilitate de trei ani.

Marius Dinu a ocupat postul de manager interimar al SOG Ploieşti începând din luna noiembrie

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetătorii americani au dezvoltat un nou medicament care poate fi administrat direct în ochi printr-un picurător destinat micşorării şi dizolvării cataractei, principala cauză de orbire la fiinţele umane, potrivit unui studiu publicat în revista 'Nature', informează sciencealert.com.

Cu toate că efectele acestui medicament nu au fost încă testate pe oameni, echipa de la University of California din San Diego speră să obţină şi în studiile clinice aceleaşi rezultate obţinute în timpul testărilor pe cobai şi să ofere o alternativă la singurul tratament disponibil în prezent pentru pacienţii cu cataractă: chirurgia dureroasă şi deseori prohibitivă datorită costurilor.

Afectând zeci de milioane de oameni

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a verificat vineri activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti (CTSB) şi a făcut un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară.

"Cererea zilnică a unităţilor sanitare din Bucureşti este de 1.500 pungi, iar centrul de donare poate asigura în această perioadă maxim 500 pungi pe zi. Facem apel la populaţie să vină la centrele de donare şi să doneze benevol, o pungă de sânge poate face diferenţa în lupta medicilor pentru viaţă', a declarat Bănicioiu.

Potrivit acestuia, în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Un tribunal indian i-a refuzat unei adolescente de 14 ani însărcinate în peste cinci luni dreptul la avort după ce a fost violată de către un medic în statul Gujarat, a anunţat vineri avocatul victimei, citat de AFP.

Înalta instanţă din Gujarat a respins joi cererea înaintată de tatăl adolescentei, legislaţia indiană interzicând avortul după 20 de luni de sarcină, respectiv cinci luni.

'Tatăl victimei este un zilier şi nu are suficiente resurse pentru a se ocupa de copilul care se va naşte. Părinţii nu au decis încă dacă vor face apel', a spus avocatul adolescentei, Pradip Bhate.

Judecătorul Abhilasha Kumari a recunoscut

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Zece elevi care provin din familii fără posibilităţi financiare au reuşit să devină studenţi la Medicină cu sprijinul a doi profesori de biologie care i-au meditat gratuit.

Soţii Niţa şi Micea Nedea, ambii profesori de biologie la Colegiul Costache Negruzzi, unul dintre cele mai renumite licee din ţară, meditează de patru ani elevi fără posibilităţi financiare care doresc să intre la Facultatea de Medicină.

Anul acesta, zece dintre cei 15 elevi meditaţi au trecut cu succes examenul de admitere, iar din toamnă vor fi studenţi în primul an la Medicină.

'Este un proiect de mare, mare bucurie pentru sufletul copiilor şi părinţilor acestora.

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Cinci persoane au leşinat în ultimele zile din cauza căldurii, medicii de pe ambulanţă acordându-le primul ajutor, a declarat vineri directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Gorj, Marinică Niculescu.

Potrivit acestuia, toate ambulanţele sunt echipate şi dotate cu aer condiţionat pentru a veni în ajutorul celor care au probleme de sănătate din cauza temperaturilor ridicate.

"De când a venit canicula, am înregistrat cinci lipotimii. Noi, la Gorj, stăm destul de bine în raport cu alte judeţe, care au zeci de cazuri. Se pare că gorjenii au învăţat că trebuie să se ferească de căldură", a precizat Marinică Niculescu.

Medicii recomandă populaţiei să evite

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Un băiat de 11 ani din Bârlad, victimă a unui accident rutier, a fost transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, comisar Ştefan Gohoreanu.

Potrivit acestuia, un bărbat de 33 ani, din municipiul Botoşani, în timp ce conducea autoturismul pe raza localităţii Cosmeşti din judeţul Galaţi, a surprins şi accidentat un minor de 11 ani din Bârlad, care s-a angajat în traversarea drumului prin loc nepermis şi fără să se asigure. Copilul a fost transportat cu elicopterul SMURD la spitalul judeţean din Galaţi, pentru

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Acreditarea Centrelor de Expertiză pentru Pacienţii cu Boli Rare reprezintă un obiectiv major pentru acest an prevăzut în Strategia Naţională de Sănătate, în acest fel România putând să devină membră în Reţeaua Europeană de Expertiză şi să beneficieze de o serie de avantaje, a afirmat vineri Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Boli Rare din România (ANBRaRo).

Alianţa Naţională pentru Boli Rare România a organizat un eveniment în cadrul proiectului "Colaborare pentru managementul bolilor rare - ColaboRARE", printre temele discutate aflându-se implementarea Planului Naţional de Boli Rare şi a Strategiei Naţionale de Sănătate 2014 - 2020.

"În România avem un Plan Naţional

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

În ultimele trei zile, în judeţul Dolj, 17 persoane au căzut în stradă din cauza problemelor de sănătate amplificate de efectele caniculei.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în această perioadă numărul persoanelor cu probleme de sănătate din cauza caniculei care au solicitat serviciile de ambulanţă/SMURD a fost în medie de 250 în 24 de ore.

La nivelul judeţului Dolj există 148 de puncte de prim-ajutor din care 139 sunt fixe, iar nouă sunt temporare. La solicitarea prefectului judeţului Dolj, Sorin Răducan, medicii din judeţ au informat cetăţenii asupra locului în care sunt amenajate punctele de prim-ajutor la nivelul fiecărei localităţi.

Pentru

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

SÂMBĂTĂ, 25 IULIE

- Deschiderea oficială a ediţiei a XI-a a Festivalului ''Văii Mureşului'', organizată de Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului - judeţul Mureş şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ''Valea Mureşului''. (Răstoliţa, platoul ''La Alei'' - satul alegoric, ora 13.00)
- Campionatul European de Karate Kyokushinkai 2014, ediţia a 5-a, de Kata şi Kumite pentru copii, juniori, tineret şi seniori. (Sala Polivalentă Transilvania din Sibiu, ora 9.00)
- Concursul de alergare montană şi mountain bike, Imprezzio Global Trail Running & MTB Marathon 2015, eveniment organizat de C. S. Clujul Pedalează. (Staţiunea Muntele Băişorii din judeţul Cluj, 25-26)
- Competiţia de vâslit

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bistriţa-Năsăud va marca, sâmbătă, împlinirea a 20 de ani de la înfiinţare printr-un program dedicat atât actualilor şi foştilor angajaţi, cât şi publicului larg, la sediul unităţii urmând să fie organizată o zi a porţilor deschise, potrivit unei informări remise AGERPRES.

Între orele 12,00 - 14,30, sediul SAJ din Bistriţa va putea fi vizitat de către cei care doresc să vadă de aproape cum funcţionează acest serviciu, tot în acest interval orar urmând să fie organizat un simpozion de către membrii Ordinului Asistenţilor Medicali.

Între orele 15,00 - 17,00, va avea loc o întâlnire cu foştii angajaţi,

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că salariile medicilor vor fi mărite încă de anul acesta, în baza graficului legii salarizării unitare.

"Am foarte multe întâlniri cu cei de la Sanitas. Nu întâlnirile sunt importante, ci rezultatul întâlnirilor. Ne vom ţine de cuvânt. Aţi văzut un grafic al legii salarizării unitare care, practic, îndreaptă toate inechităţile sociale din legea nedreaptă în 2010. Şi da, în Sănătate începem chiar de anul acesta", a precizat Bănicioiu, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Cât priveşte lipsa medicamentelor, el a spus că toate spitalele, mai ales cele de oncologie,

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Se întâmplă rar ca cineva să doarmă toată noaptea în aceeaşi poziţie. Totuşi, în majoritatea cazurilor predomină poziţia pe spate care are mai multe avantaje, dar şi un principal incovenient, după cum relatează site-ul passionsante.be.

Această poziţie reduce apariţia ridurilor pe faţă, care nu se sprijină de pernă, şi nu accentuează durerile de ceafă şi spate. În plus, scade refluxul gastric şi calmează tusea, mai ales dacă se adaugă o pernă suplimentară. În cazul femeilor, sânii nu sunt striviţi de saltea, ca la dormitul pe burtă sau pe o parte. La persoanele care suferă de insuficienţă venoasă, poziţia pe spate este

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Două produse medicamentoase ieftine sub formă generică s-au dovedit a fi relativ eficiente în limitarea riscului de reapariţie a cancerului de sân la femeile aflate la menopauză, relevă două studii britanice publicate vineri în revista 'The Lancet', informează AFP.

Aceste studii "sugerează că două clase diferite de medicamente, inhibitorii de aromatază şi bifosfonaţii pot îmbunătăţi fiecare perspectivele de supravieţuire pentru femei aflate în postmenopauză care au cancer de sân în stadii incipiente", notează revista medicală britanică.

Inhibitorii de aromatază corespund unui nou tip de terapie cu hormoni care are ca scop oprirea efectului stimulator al hormonilor feminini asupra celulelor canceroase.

Aceste tratamente se

24-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Constantin Anastasatu, membru titular al Academiei Române (22 ian. 1990), s-a născut la 2 septembrie 1917, la Corabia, judeţul Olt. A urmat Facultatea de Medicină la Bucureşti şi Cluj, în 1943 luându-şi doctoratul în medicină şi chirurgie.

În 1962 a obţinut titlul de doctor în medicină, iar în 1964, titlul de doctor docent în ştiinţe. A avut o bogată activitate didactică, fiind preparator, asistent universitar şi şef de lucrări la Clinica de Ftiziologie din Cluj (1943-1956), conferenţiar la cea din Timişoara (1956-1962), profesor la Clinica de Ftiziologie din cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti (1962-1967), profesor - şef al

24-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii care au început utilizarea timpurie a medicamentului experimental Solanezumab împotriva maladiei Alzheimer au dovedit beneficii în testele de memorie şi gândire spre deosebire de cei care au primit tratamentul cu întârziere, a declarat miercuri compania americană de medicamente Eli Lilly la conferinţa Asociaţiei Internaţionale Alzheimer care se desfăşoară la Washington, informează agenţia DPA.

Solanezumab este unul dintre cele câteva medicamente aflate în prezent în stadiul de testare în căutarea unui remediu pentru prevenirea sau cel puţin pentru întârzierea bolii care provoacă declin cognitiv şi de memorie în special la grupele de vârstă mai mari.

"Suntem deosebit de încântaţi de aceste date,

23-07-2015
Tip stire
Stiri externe

O victimă a atentatului sinucigaş de luni din Turcia, fotografiată întinsă pe jos şi ţinându-se de mână cu o prietenă imediat după explozie, a supravieţuit deşi a fost grav rănită şi se află internată într-un spital din Istanbul, scrie miercuri cotidianul Hürriyet, relatează AFP.

Imaginea celor două femei a făcut înconjurul lumii şi a fost mult distribuită pe reţelele sociale. În fotografie, una dintre tinere pare fără suflare, cealaltă îşi ridică capul şi pare că strânge mâna prietenei sale. Ele sunt acoperite de sânge şi de dărâmături.

Potrivit Hürriyet, Cagla Seven (în vârstă de 27 de ani), medic pediatru, cea care în

22-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Populaţia oraşului Babadag va beneficia cel mai probabil începând de anul viitor de serviciile unei Unităţi de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din municipiul Tulcea, autorităţile identificând imobilul în care acesta va funcţiona, potrivit prefectului Marin Bădiţă.

'Iniţial, am dorit ca o parte dintr-un imobil preluat de Ministerul Afacerilor Interne pentru amenajarea sediului Poliţiei oraşului Babadag să fie rezervată Unităţii de Primire Urgenţe a SJU, însă în urma discuţiilor repetate am identificat un alt imobil acestei unităţi', a declarat pentru AGERPRES prefectul judeţului Tulcea, Marin Bădiţă.

Autorităţile au dorit să evite funcţionarea celor două unităţi ale statului în aceeaşi clădire şi să

23-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Primăria Sibiu a amplasat, joi, în municipiu opt puncte de prim ajutor, cu dozatoare cu apă rece, pentru a-i ajuta pe sibieni şi turişti să facă faţă temperaturii de plus 34 de grade Celsius potrivit meteorologilor.

"În contextul temperaturilor foarte ridicate anunţate de meteorologi pentru următoarea perioadă, asociate cu un disconfort termic pronunţat, Primăria Sibiu a decis amplasarea punctelor de prim ajutor în câteva locuri din oraş unde se înregistrează un trafic pietonal mai mare. Amenajarea acestora se va finaliza în cursul după-amiezii zilei de 23 iulie", se arată într-un comunicat remis joi AGERPRES.

Punctele de prim ajutor au fost amenajate în

23-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău va fi dotat, în premieră, cu un aparat pentru Investigaţie prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), dar şi cu altă aparatură medicală de înaltă performanţă, consilierii judeţeni din Sălaj aprobând în acest sens, joi, în cadrul şedinţei ordinare lunare, majorarea bugetului instituţiei spitaliceşti cu circa şase milioane de lei, din fonduri proprii.

Potrivit consilierul judeţean Augustin Pop, medic în cadrul Spitalul Judeţean, două din aparatele medicale de pe lista de investiţii ar constitui o premieră pentru dotarea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

"Este o sumă incredibilă şi aparatură de care spitalul are absolută nevoie. Două dintre

23-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a promulgat miercuri legea privind legalizarea fertilizării in vitro (FIV), în pofida rezervelor sale religioase în legătură cu această procedură medicală, care a fost condamnată de Biserica Catolică, relatează DPA.

Cuplurile infertile poloneze au aşteptat ani de zile această lege în condiţiile în care Biserica şi conservatorii religioşi au întârziat introducerea FIV, despre care aceştia consideră că încalcă legea lui Dumnezeu.

Fertilizarea in vitro (FIV) presupune administrarea unui tratament hormonal pentru a stimula ovarele să matureze mai multe ovule şi, ulterior, recoltarea acestora prin puncţie. Ovulele sunt fertilizate în laborator cu spermă, iar embrionii sunt cultivaţi în incubator.

22-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Bun pentru potolirea setei, hipocaloric şi foarte diuretic, pepenele galben ocupă un loc special în regimul alimentar al celor care ţin la siluetă, scrie passionsante.be.

Acest fruct furnizează doar 48 kcl/100 g, iar culoarea sa galben-portocalie dovedeşte conţinutul ridicat de provitamina A (betacaroten). Pepenele galben conţine şi vitamina C (25 mg/100 g), precum şi fibre cu proprietăţi laxative.

Alcătuit în proporţie de 88% din apă şi bogat în potasiu (300 mg/100 g), fructul are o pronunţată capacitate diuretică ce îl recomandă în lupta împotriva retenţiei de apă. În acelaşi timp favorizează eliminarea toxinelor şi stimulează sistemul renal. Nivelul glucidelor variază între 6

23-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Eradicarea hepatitei virale, este posibilă dacă se pune un accent mai mare pe prevenire, diagnosticare şi tratament, a afirmat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul în care la 28 iulie se va marca Ziua Mondială de luptă contra Hepatitei.

În 2015, această zi este consacrată combaterii celor mai periculoase forme ale acestei boli, B şi C, care duc la aproximativ 80 % din cazurile de cancer la ficat din întreaga lume şi provoacă în fiecare an 1,4 milioane de decese, informează EFE.

Hepatita este o inflamare a ficatului ca urmare a infecţiei cauzate de cinci tipuri principale de virusuri: A,B,C,D

23-07-2015
Tip stire
Stiri externe

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, MS subliniază că în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi,

23-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicii dermatologi recomandă în sezonul de vară prudenţă şi mare atenţie la modul în care ne expunem corpul la soare, avertizând în privinţa pericolelor asupra sănătăţii organismului în caz de exces, precum apariţia melanomului.

Melanomul este responsabil de 4% din toate cancerele de piele, dar provoacă 80% dintre decesele cauzate de cancerul cutanat şi este mai răspândit la bărbaţi decât la femei, a declarat, joi, prof. dr. George Ţiplica, medic primar dermatolog, cu ocazia lansării unei campanii de informare şi educare în domeniu.

Cele mai multe persoane afectate de melanom mor în primul an de la diagnosticare, conform statisticilor, rata de supravieţuire

23-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că pacientul care, în urmă cu 24 de ore, a suferit o intervenţie chirurgicală complexă pentru extirparea unei tumori de 6 kilograme, are o evoluţie postoperatorie bună.

Aceasta a explicat că intervenţia chirugicală realizată de medicii băimăreni este o premieră medicală în România pentru că asemenea operaţii sunt realizate de regulă de echipe mixte de medici români şi străini.

"Este vorba despre o operaţie în premieră realizată de echipa de chirurgie toracică condusă de dr. Giuliano Petruţ. (...)Astfel de operaţii sunt foarte rare în România, iar

23-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Un bărbat în vârstă de 86 de ani care avea o tumoare gigant de peste 6 kg a fost operat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare.

Managerul SJU Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că intervenţia chirurgicală efectuată în premieră a durat patru ore, iar pacientul este stabil.

"Intervenţia chirugicală a fost efectuată de echipa medicului Luciano Petruţ, secondat de medicul anestezist Aura Cernucan şi a durat mai bine de patru ore. Tumoarea gigant extirpată se afla pe peretele toracic anterior. Tumoarea a cântărit peste 6 kg", a spus Sorina Pintea.

Pacientul se află internat în secţia de chirurgie

22-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul persoanelor care au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare după ce au fost înţepate de viespi sau albine, atât din rândul copiilor, cât şi al adulţilor, este din ce în ce mai mare, cazul femeii de 59 de ani care a decedat după ce a intrat în şoc anafilactic şi cel al unui bărbat de 49 de ani, care şi în prezent este internat, în stare gravă, la secţia de Terapie Intensivă, fiind cele mai grave, susţin reprezentanţii SJU Baia Mare.

"Am avut două cazuri grave, recent, doi pacienţi muşcaţi de albine. Unul dintre ei, respectiv femeia

23-07-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini