Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: August 2015


Profesorul Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la Conferinţa internaţională de micro-nano-fotonică ROMOPTO, eveniment ştiinţific dedicat opticii şi laserilor, care se desfăşoară în România o dată la trei ani, cu o importantă reprezentare ştiinţifică de nivel mondial.

Invitat special al evenimentului organizat de Academia Română, profesorul Hell va susţine vineri, la ora 10,00, prelegerea "Optical microscopy: the resolution revolution".

Deschiderea conferinţei internaţionale va avea loc marţi, în Aula Academiei Române, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui forului, acad. Ionel-Valentin Vlad, a precizat pentru AGERPRES Biroul de presă

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ultimul stagiu de pregătire al unui proiect de consiliere, orientare profesională şi efectuarea de stagii de practică în ortopedia şi traumatologia pediatrică, care se desfăşoară la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Marie Curie", va începe pe 7 septembrie, în cadrul acestuia urmând să fie pregătiţi 45 de studenţi. În acest moment mai sunt disponibile doar cinci locuri.

Proiectul, care se derulează până pe 31 octombrie în cadrul secţiei de ortopedie şi traumatologie pediatrică a Spitalului "Marie Curie", este organizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila".

"Am avut o surpriză foarte mare după efectuarea celor două stagii de

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Despărţirea de vacanţă şi revenirea la activităţile de rutină în luna septembrie este, în multe familii, sinonimă cu tensiunea. Se termină perioada de odihnă şi zilele fără orar strict, se fac pregătiri pentru reînceperea şcolii şi, în majoritatea cazurilor, aceasta coincide cu sindromul post-vacanţă, un proces de adaptare care prezintă simptomele lui dar care nu este recunoscut ca boală de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează luni cotidianul spaniol ABC.

'Este un fenomen complet normal, care durează între una şi trei zile. Poate trece chiar şi o săptămână până ce o persoană se adaptează din nou la ritmul de viaţă normal.

31-08-2015
Tip stire
Stiri externe

- Premierul Victor Ponta a avut o întâlnire informală cu miniştrii din Cabinetul său, la Tulcea. Cu acest prilej a declarat că legea salarizării bugetarilor va intra în dezbatere pentru a fi finalizată imediat ce noul Cod fiscal va fi promulgat. De asemenea, a salutat, din nou, consensul politic la care s-a ajuns în privinţa Codului fiscal şi a adăugat că pentru el şi pentru Guvernul pe care-l conduce era esenţial să se convină asupra unei cote generale de TVA de 20%.

- Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aflat în vizită oficială în Republica Slovacă (28-29), a avut o întrevedere cu

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Viorel Mortu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că investiţia în noua secţie de Radioterapie - Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu fonduri de la Banca Mondială, unde societatea care executa lucrările a reziliat unilateral contractul şi a părăsit şantierul pe motiv că nu şi-ar fi primit banii, nu este pierdută definitiv.

'În acest caz, vor fi declanşate procese de lungă durată între spital şi firma Confort 2000. Pentru noi, important este ca, din clipa în care spitalul preia şantierul, cu activul şi pasivul, să deschidem licitaţie pentru continuarea lucrărilor cu o altă firmă,

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi cel al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, au avut o întâlnire pe tema dezvoltării medicinei sportive, la Institutul Naţional de Medicină Sportivă (INMS) din Bucureşti, ocazie cu care cei doi demnitari au făcut o trecere în revistă a infrastructurii aflate în subordinea INMS.

''Medicina sportivă este o disciplină de graniţă între ştiinţele sănătăţii şi practica sportivă. Sportul în general, dar mai ales performanţele sportive sunt direct legate de modul cum este abordat actul sportiv din punct de vedere medical. De asemenea, recuperarea sportivilor este fundamentată pe principii ce ţin de practica medicală'', a declarat Gabriela Szabo,

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Cinci oameni au căzut în stradă din cauza temperaturilor ridicate, în ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Caraş-Severin, iar solicitările către Serviciul de Ambulanţă s-au ridicat la 76, cele mai multe fiind înregistrate în municipiul Reşiţa.

"Ca urmare a avertizărilor meteorologice de caniculă, valabile şi pentru judeţul Caraş-Severin, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a aplicat Planul de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei municipiului Reşiţa. Încă de sâmbătă, 29 august, când a fost emisă o avertizare meteorologică Cod galben de caniculă, în Reşiţa funcţionează două puncte de prim-ajutor, în centrul civic şi din Parcul Tricolorului. Acestea sunt

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Un mare spital din capitala yemenită Sanaa, care tratează sute de copii şi de femei însărcinate, ar putea fi închis din cauza penuriei de carburanţi şi medicamente, a indicat luni organizaţia umanitară ''Save the Children'', relatează AFP.

''Situaţia este critică'', a declarat Halel Al-Bahri, director-adjunct al spitalului Al-Sabeen, adăugând că, dacă acest spital este închis, vor muri copii şi femei'', potrivit unui comunicat difuzat de ''Save the Children'', care ajută instituţia.

În Yemen a izbucnit în martie un conflict sângeros, cu lupte la sol între forţele proguvernamentale sunnite şi rebelii şiiţi care controlează Sanaa. Coaliţia condusă de Arabia Saudită le acordă sprijin,

31-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Cardul naţional de sănătate devine de marţi unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui.

Potrivit CNAS, asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei.

Până la primirea

31-08-2015
Tip stire
Stiri interne

O expoziţie cu aparatură medicală veche de un secol, folosită de medicii clujeni sau de farmacişti în activitatea lor, este deschisă pentru public la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Vizitatorii pot chiar să vadă la microscop, în cadrul unui atelier practic organizat de muzeografi, ingrediente celebre din Colecţia de Istorie a Farmaciei, cum ar fi praful de nestemate - o combinaţie de praf de pietre preţioase sau semipreţioase, folosită în Evul Mediu, în special pentru scăderea febrei.

"Expoziţia este grupată pe specialităţi medicale. Sunt piese legate de stomatologie, radiologie, avem câteva aparate Roentgen foarte vechi, parte de microscopie, ginecologie, fizioterapie, avem

29-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Tai-chi este o tehnică tot mai cunoscută, fiind o activitate cu efecte benefice asupra sănătăţii fizice şi mentale, aflată la întretăierea artelor marţiale cu sportul şi tehnicile de relaxare, scrie passionsante.be.

Tai-chi-chuan este originară din China, fiind o disciplină numită şi meditaţie în mişcare, vizând ca cei care o practică să fie conştienţi de armonia dintre corp şi spirit. O şedinţă de tai-chi durează între 30 şi 60 de minute şi începe de regulă cu exerciţii uşoare de flexibilitate, urmate de elongaţii şi mişcări specifice destinate concentrării pe sine însuşi, stăpânirii corpului şi minţii. Ele acţionează asupra tonusului, permit o detaşare

31-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) afirmă că modificările pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să le aducă la Metodologia privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor vor spori birocraţia şi vor duce la scăderea calităţii actului medical.

AREPMF precizează, într-un comunicat remis AGERPRES, că a adresat ministrului de resort o scrisoare în care arată că a luat act de intenţia de modificare şi completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi

29-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, susţine că, de la 1 ianuarie 2016, există riscul să dispară şi mai multe medicamente inovatoare, având în vedere o propunere de reglementare potrivit căreia preţul acestora se aliniază la preţul de referinţă al medicamentului generic.

"Acest ordin de ministru, care a fost în dezbatere publică în această dimineaţă, prefigurează implementarea unei măsuri care este stabilită în noua metodologie de calcul al preţului medicamentelor şi anume referenţierea medicamentului inovator la preţul de referinţă al medicamentului generic. Aceasta înseamnă că medicamentele care astăzi sunt aduse la minimul european, începând

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA au reţinut-o vineri pe Mihaela Ela Udrea, şefa Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, pentru şase infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată.

Conform unui comunicat al DNA, în perioada aprilie - august 2015, Mihaela Udrea a primit în biroul său de la Ministerul Sănătăţii bani şi produse cosmetice de la şase persoane, pentru avizarea unor puncte de lucru farmaceutice.

În acelaşi context, la 27 august, procurorii anticorupţie au prins-o în flagrant, având asupra ei suma de 2.000 lei. Cu ocazia percheziţiei, în biroul inculpatei au fost găsite mai multe plicuri

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetători de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) au arătat că, bând 500 ml de apă înaintea fiecărei mese, persoanele obeze pierd în greutate în mod eficient, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei 'Obesity', informează lalibre.be.

Obezitatea este o preocupare tot mai mare de sănătate publică în SUA şi în multe alte ţări, afectând aproape una din trei persoane. Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au găsit poate o soluţie simplă şi eficientă pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate, comentează publicaţia electronică citată.

Studiul a arătat că persoanele care beau apă înainte de micul dejun, prânz şi

28-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ două sute de persoane îşi vor putea testa gratuit glicemia, colesterolul şi trigliceridele în acest weekend, în cadrul Campaniei ''Alege să fii sănătos!'', a declarat, vineri, Alina Stan, consilier la Cabinetul prefectului de Suceava, Constantin Harasim

Stan a spus că Prefectura Suceava sprijină Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate - Sastipen, care, în parteneriat cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară ''Împreună'' şi Centrul de Formare în Profesiuni Sociale ''Pro Vocaţie'', organizează, în perioada 29 - 30 august, această campanie de sănătate în cadrul proiectului ''Servicii integrate - Abordare optimă în vederea ocupării forţei de muncă''.

Acţiunea se desfăşoară în localitatea Cacica, în

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

US Food and Drug Administration (FDA) a dat undă verde joi tratamentului cu 'Repatha', al doilea medicament pentru pacienţii cu forme ereditare de colesterol ridicat şi riscuri pentru maladii cardiovasculare autorizat în acest an, informează AFP.

'Repatha', cunoscut şi sub numele de 'Evolocumab', este produs de laboratoarele americane Amgen. Acesta face parte din medicamentele numite PCSK9, constând în anticorpi care vizează ficatul pentru scăderea colesterolului.

Tratamentul ar trebui să ajute în lupta împotriva nivelului ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul rău, care ar fi vinovat de 610.000 de decese pe an în Statele Unite.

'Repatha' oferă o altă opţiune de

28-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Cele trei spitale aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu au primit 7.240.000 de lei, în urma rectificării de buget pe care consilierii judeţeni au votat-o în unanimitate în cadrul ultimei şedinţe ordinare, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

'Cred că toţi cetăţenii s-au convins că sănătatea este o prioritate pentru Consiliul Judeţean Sibiu şi ne preocupăm să alocăm resurse financiare consistente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de spitalizare şi pentru calitatea actului medical', a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

Suma cea mai mare merge către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care a primit 7.010.000 lei, bani destinaţi pentru cofinanţarea proiectului cu

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.

Potrivit unui comunicat de presă al MS transmis, vineri, AGERPRES, pentru serviciile de ambulanţă a fost alocată la rectificare suma în valoare de 32,472 milioane lei, iar pentru unităţile de primiri urgenţe suma de 52,528 milioane lei.

Reprezentanţii din cadrul MS şi ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de membri ai Comisiei interministeriale pentru suport tehnic au decis să suplimenteze fondurile pentru activitatea de reparaţii

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Infirmierei care s-a pozat alături de Gabriel Cotabiţă pe patul de spital, în timp ce cântăreţul era internat la terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, şi celei care a realizat fotografia le-au fost desfăcute contractele de muncă, precizează un comunicat de presă postat pe site-ul unităţii spitaliceşti.

"În urma apariţiei în mass-media a unei poze a pacientului Cotabiţă Gabriel pe patul de spital alături de o femeie într-un halat albastru ce părea a fi angajată a spitalului, a fost constituită o comisie de cercetare a evenimentului şi totodată a fost convocat şi consiliul de etică din cadrul Spitalului Clinic

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Crucea Roşie din Coreea de Sud şi-a exprimat dorinţa de a intra în contact luna viitoare cu organizaţia similară din Coreea de Nord pentru a pregăti o reuniune a unor familii separate de Războiul din Coreea (1950-1953), au anunţat vineri autorităţile, transmite AFP.

Anunţul survine în urma unui acord de ieşire din criză încheiat între cele două Corei, înţelegere care angajează cele două părţi să organizeze o reuniune a unor familii în jurul sărbătorii recoltei Chuseok, la 27 septembrie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, Crucea Roşie a propus organizarea de discuţii de lucru începând cu 7 septembrie

28-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Pacienţii cu hepatită C vor acces la terapiile inovatoare nu promisiuni şi amânări

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România face apel către reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ai Ministerului Sănătăţii să nu îşi uite promisiunile făcute şi să definitiveze procedurile de acordare a terapiei antivirale cu noile molecule pacienţilor cu hepatita cronică C. Pentru a clarifica situaţia APAH-RO a depus încă de săptămâna trecută o solicitare de audienţă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii, la care nu s-a primit încă niciun răspuns.

Pe data de 22 iulie 2015, în cadrul unei Conferinţe de Presă,

28-08-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Ministerul Sănătăţii nu susţine astfel de practici, a declarat vineri secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac referitor la reţinerea directorului din MS Mihaela Udrea, acuzată de luare de mită.

"Noi nu susţinem astfel de practici. Este un director al ministerului, în continuare ştim că este o anchetă în desfăşurare şi aşteptăm ca instituţiile abilitate ale statului să îşi facă datoria", a afirmat Francisk Iulian Chiriac, la Ministerul Sănătăţii.

Întrebat dacă a auzit de astfel de practici în minister, el a răspuns: "Nu, absolut deloc. Tocmai de aceea nu comentăm atâta timp cât este o anchetă".

Procurorii DNA au reţinut-o vineri pe Mihaela Ela

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia nu beneficiază în prezent de un spaţiu distinct dedicat părinţilor şi bebeluşilor, motiv pentru care unitatea sanitară a aplicat un proiect, în vederea obţinerii finanţării necesare, în sumă de zece mii de euro, în cadrul Programului de granturi 'Raiffeisen Comunităţi'.

Prin proiectul 'Primii paşi în familie' se urmăreşte obţinerea unui grant pentru realizarea unui spaţiu în care taţii să poată să se întâlnească cu micuţii lor şi cu proaspetele mămici, în primele momente după naştere, în condiţii de siguranţă maximă pentru nou-născuţi. Astfel, spitalul îşi propune să ofere un serviciu integrat, care nu se adresează

28-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA l-au reţinut pe Alexandru Băloi, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, pentru luare de mită, în formă continuată, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea bani de la un om de afaceri.

El va fi prezentat, joi, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în perioada aprilie 2014 - iulie 2015, Alexandru Băloi a primit de la un om de afaceri, denunţător în cauză, în mod repetat, sume de bani reprezentând un procent de circa 20% din valoarea facturilor emise de firma acestuia

27-08-2015
Tip stire
Stiri interne

O nouă secţie de pediatrie a fost inaugurată joi în municipiul Drobeta Turnu Severin, aceasta fiind amenajată în incinta Blocului materno-infantil, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Mehedinţi, dr. Cristian Jianu.

Potrivit sursei citate, dotările respectivului sector au fost achiziţionate cu o sponsorizare în valoare de 30.000 euro din partea CEZ Group România şi 15.000 lei alocaţi de la bugetul SJU.

"Noua entitate spitalicească unitatea are în inventar trei injectomate, un monitor pacient multiparametru, 31 de paturi medicale mobile, 19 paturi pentru copii cu vârste între 1-6 ani, 15 paturi pentru sugari, aparat EKG şi

27-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu speră ca Guvernul să renunţe la un proiect de lege privind "impozitarea mitei" în sistemul sanitar, argumentând că este nevoie ca în timp să se ajungă la 6% din PIB în acest domeniu.

"Din fericire, Guvernul nu a luat în discuţie în şedinţa de astăzi un proiect de lege privind impozitarea mitei în sistemul sanitar. Sper că nu e vorba de o amânare tactică, ci de renunţarea la o iniţiativă care umileşte medicii români. Ideea enunţată săptămâna trecută de Victor Ponta ar trebui abandonată definitiv, iar preocupările Guvernului ar trebui să se îndrepte spre îmbunătăţirea condiţiilor de

27-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că demersurile privind modernizarea sistemului sanitar trebuie să înceapă de la cel mai avansat punct al negocierilor în acest sens din ultimii ani, respectiv proiectul legii sănătăţii din 2012, susţine preşedintele Federaţiei, Viorel Rotilă, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

'Marele avantaj al acestui proiect de lege este generat de impactul pozitiv anticipat în privinţa creşterii finanţării sistemului sanitar public', a mai spus Viorel Rotilă.

Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită adoptarea de urgenţă a unui pachet de măsuri care poate contribui la creşterea semnificativă a calităţii vieţii profesionale din sistemul sanitar.

Preşedintele Federaţiei susţine că, printre măsurile considerate prioritare, se numără

27-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii care suferă de cancer la prostată ar trebui să includă în alimentaţie marile principii ale regimului mediteranean, adică multe fructe şi legume, cereale şi leguminoase, o cantitate scăzută de carne roşie, peşte şi produse lactate, puţin vin roşu la masă şi ulei de măsline ca aport principal de grăsime, scrie passionsante.be.

Faţă de regimul occidental clasic, regimul mediteranean contribuie la o evoluţie mai satisfăcătoare a cancerului de prostată - cel puţin aşa arată o echipă de cercetători americani de la Universitatea Harvard, care a observat timp de circa 15 ani un grup de o mie de pacienţi suferind de cancer.

Cei

27-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Oamenii din întreaga lume trăiesc mai mult, dar, în acelaşi timp, mulţi dintre ei sunt bolnavi pentru o perioadă mai lungă de timp, potrivit unui studiu asupra tuturor bolilor şi leziunilor majore din 188 de ţări publicat în revista 'Lancet', informează agenţia Reuters.

Starea generală de sănătate s-a îmbunăţăţit la nivel mondial, datorită progresului semnificativ împotriva bolilor infecţioase, cum ar fi HIV/SIDA şi malariei din ultimul deceniu şi câştigării luptei cu bolile legate de maternitate şi cu cele ale copilăriei.

Dar speranţa de viaţă sănătoasă nu a crescut la fel de mult, astfel încât oamenii trăiesc mai mult timp cu boli şi

27-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Peste 8.200 de bistriţeni nu s-au prezentat, din luna mai până în prezent, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bistriţa-Năsăud, pentru a intra în posesia cardurilor naţionale de sănătate, motiv pentru care riscă, de la 1 septembrie, să li se refuze accesul la serviciile medicale.

Directorul CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că, iniţial, numărul cardurilor returnate de către Poşta Română a fost de 14.408, din care s-au distribuit peste 6.000, fie direct către asiguraţi, care au venit să le ridice personal, fie prin medicii de familie.

În schimb, există 8.257 persoane

27-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Celulele stem sunt celule cu capacitatea de a se transforma într-o diversitate de celule diferenţiate (nervoase, hepatice, etc.), putând să refacă ţesuturi afectate sau distruse. Când o celulă stem se divide, celulele rezultate pot fi tot celule stem sau pot fi un alt tip de celule, celule specializate (hepatice, nervoase, epiteliale, musculare, etc.)

Acest tip de celule sunt nespecializate şi se pot înmulţi prin diviziune după o perioadă lungă de conservare, putându-se transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi. Ele pot fi embrionare şi adulte.

Celulele stem embrionare pot crea orice tip de celulă (totipotente) şi se pot

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii DNA l-au prins în flagrant în timp ce primea mită pe managerul Spitalului de Urgenţă Ploieşti, au declarat miercuri, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Sursele au explicat că Alexandru Băloi a fost prins în flagrant cu 30.000 lei ce ar reprezenta mită pentru decontarea unor lucrări făcute pentru spital de o firmă.

Potrivit surselor citate, în cauză este vorba de un contract cu execuţie succesivă şi, pe măsură ce firma efectua lucrări şi emitea facturi pentru plata acestora, managerul condiţiona achitarea lor de primirea mitei. Banii cu care a fost prins în flagrant ar fi reprezentat, astfel, o tranşă din mită, au

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Un vaccin universal împotriva virusului gripal şi-a dovedit eficienţa la şoareci, maimuţe şi dihori, rămânând în sarcina cercetătorilor să confirme acum aceste rezultate în cazul oamenilor, informează 24matins.fr, referindu-se la cercetările de ultimă oră a două echipe independente de oameni de ştiinţă.

Nu este imposibil ca în viitorul apropiat un vaccin universal să permită imunizarea împotriva tuturor tulpinilor de virus gripal. De fapt, acesta ar putea chiar să existe deja, dar eficienţa sa nu a fost încă testată pe oameni. Cele două echipe de cercetători au publicat recent rezultatele studiilor lor pe această temă, informează publicaţia electronică citată.

În revistele de specialitate

26-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Tulcea va emite săptămâna viitoare primele acorduri pentru decontarea protezelor mamare necesare femeilor care au suferit intervenţii chirurgicale după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân.

'Până în prezent am primit 20 de cereri pentru acordarea protezelor mamare necesare persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale în urma unor afecţiuni oncologice. Primele acorduri pentru decontarea acestor proteze vor fi eliberate săptămâna viitoare', a declarat pentru AGERPRES directoarea CAS, Eugenia Vasile.

Pentru a beneficia de sprijin din partea statului, femeile care au nevoie de proteze mamare trebuie să depună la sediul CAS un formular cerere tip, o

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Sporul de 200% de care beneficiază din luna mai a acestui an medicii de familie din Delta Dunării nu a avut efectul scontat de autorităţile sanitare tulcene, astfel că în cele opt unităţi administrative izolate lucrează în continuare doar cinci medici de familie.

'Cât de cât, zona Deltei Dunării este acoperită de medici, dar asta nu înseamnă că nu mai avem nevoie. Noi am făcut public pe site-ul instituţiei necesarul de medici, sporurile de care pot beneficia, dar mai mult nu avem ce face', a declarat pentru AGERPRES directoarea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Eugenia Vasile.

Din luna mai a acestui

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Suplimentele alimentare pe bază de untură de peşte, bogate în acizi graşi Omega 3, nu previn degenerescenţa creierului, se arată într-un studiu publicat marţi în Journal of the American Medical Association şi preluat de AFP.

Studiul clinic, efectuat pe 4.000 de vârstnici timp de cinci ani, este 'unul dintre cele mai vaste şi lungi de acest tip', potrivit Institutului naţional pentru sănătate din Statele Unite (NIH), care l-a finanţat.

'Contrar ideilor preconcepute, nu am constatat ca suplimentele cu Omega 3 să aducă vreun avantaj care să determine stoparea declinului cognitiv', scrie autoarea studiului, Emily Chew, director adjunct pentru servicii clinice la Institutul

26-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, a apreciat, miercuri, că este important ca investiţiile în sistemul medical arădean să fie continuate.

"Este important să continuăm investiţiile în sistemul medical arădean. Sunt acum în derulare proiecte ample, atât din fonduri europene, cât şi din fonduri publice, aflate în stadii avansate de finalizare. Consider că s-au realizat investiţii importante şi, din poziţia pe care o ocup în acest moment, voi face toate demersurile atât pentru a finaliza proiectele începute, cât şi pentru a demara altele noi", a declarat Ţolea, care a efectuat miercuri o vizită la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Guvernul a adoptat, miercuri, în şedinţă, ordonanţa de urgenţă care instituie majorarea cu 25% a salariului brut şi a soldei lunare brute, după caz, pentru personalul din sistemul public sanitar, informează un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, măsura a fost luată în scopul creşterii motivării personalului din sistemul public sanitar şi, implicit, a stopării migraţiei cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate.

"Totodată, prin actul normativ se majorează cu acelaşi procent - 25% - cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat marţi că studiază eventualitatea sancţionării ţărilor care nu respectă regulile sanitare mondiale, după deficienţele semnalate în răspunsul la epidemia de Ebola, informează AFP.

OMS a creat un comitet pentru a analiza răspunsul său global la epidemia de Ebola, foarte criticat până acum, precum şi motivele pentru care atât de multe ţări au ignorat regulile sanitare internaţionale adoptate în urmă cu un deceniu de 194 de ţări membre ale organizaţiei.

Preşedintele acestui comitet, Didier Houssin, a declarat că sunt parţial criticabile lipsa de conştientizare cu privire la aplicarea acestor reguli şi capacitatea scăzută a sistemului de

26-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.

"Nu avem suficient personal calificat pentru bătrânii bolnavi de Alzheimer şi demenţă, deoarece aceşti oameni trebuie îngrijiţi în mod special. Aceasta este o boală dobândită şi, de obicei, se dezvoltă odată cu vârsta. Una dintre probleme este aceea că uită unde sunt şi caută tot timpul să se întoarcă acasă. Termenul de acasă este unul relativ, pentru că poate fi de undeva din copilăria celui în cauză. Din aceste motive,

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila poate asigura lunar finanţare doar pentru 15 servicii medicale la domiciliu, deşi sunt peste 70 de astfel de cereri, potrivit informaţiilor furnizate miercuri de dr. Camelia Nedelcu, preşedinte-director general al CJAS.

Bugetul alocat anul acesta pentru serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu este de 345.000 lei, iar costul mediu pentru un pacient este de 1.650 lei pe lună.

'Sumele alocate permit efectuarea de servicii de îngrijiri la domiciliu pentru 15 pacienţi pe lună. Am solicitat Ministerului Sănătăţii dublarea bugetului, pentru a putea îngriji mai mulţi pacienţi. Media costului pentru un pacient, pe o cură

26-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Vara este anotimpul când trebuie să avem cel mai mult grijă de picioarele noastre. Mersul fără ciorapi în încălţăminte decupată - sandale, şlapi sau saboţi - presupune o mai mare expunere a picioarelor. Meritxell Martí, proprietara Farmaciei Meritxell, oferă câteva sfaturi pentru a avea picioare frumoase, inclusiv vara, notează ziarul spaniol Hola.

Principala problemă sunt călcâiele şi talpa piciorului, unde pielea piciorului intră în contact direct cu talpa încălţămintei. Pielea devine mai groasă şi se formează straturi de piele aspre, astfel încât pielea din această zonă îşi pierde flexibilitatea, se rupe şi se formează crăpături care pot uneori să sângereze şi

25-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Peste 24.000 de carduri de sănătate au fost tipărite, în a doua etapă, pentru asiguraţii din judeţul Prahova, sub 70% din cele emise în prima serie fiind activate de beneficiari.

Potrivit datelor prezentate, marţi, într-o conferinţă de presă, de preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Prahova, Simona Mihai, până la data de 1 septembrie ar urma să fie distribuite către beneficiarii din judeţ 24.229 de carduri de sănătate emise în cea de-a doua serie.

În prima etapă, pentru Prahova, au fost tipărite 529.767 carduri, dintre care 19.885 au fost returnate de Poşta Română către CAS.

Ulterior, 5.676 de carduri dintre cele returnate

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Cheltuielile cu medicamente înregistrate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt au scăzut în luna iulie faţă de luna iunie cu aproximativ un milion de lei, potrivit preşedintelui CAS Olt, Florin Ciocan.

"De la introducerea cardului de sănătate au scăzut cheltuielile cu medicamentele. Poate este o coincidenţă, au fost şi luni de vară, de concedii, dar sunt economii la medicamente. În luna iulie s-au cheltuit cu medicamentele 7,7 milioane lei, cu aproximativ un milion de lei mai puţin faţă de iunie", a spus Ciocan.

Aceasta a menţionat că până în prezent au fost activate în judeţ 183.168 de carduri de sănătate

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul oraşului Cavnic, Vladimir Petruţ, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în cel mult o lună de zile ISU Maramureş va deschide o staţie SMURD pentru nevoile oraşului.

"Estimăm că în cel mult o lună de zile oraşul Cavnic va avea o staţie SMURD, operabilă nevoilor zonei. Din bugetul local am alocat iniţial suma de 150.000 de lei ca ulterior să ajungem la 250.000 de lei, suma toată a investiţiei pentru a putea organiza şi dota punctul de intervenţie cu infrastructura necesară. La începutul investiţiei n-am realizat necesarul real încât am fost nevoiţi să facem corecţiile financiare pe parcurs pentru a

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 64 la sută dintre cardurile de sănătate din judeţul Harghita au fost activate, sistemul fiind unul funcţional, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Duda Tihamer.

Datele statistice arată că în judeţ au fost repartizate 203.669 carduri de sănătate, din care au fost distribuite de către Poşta Română peste 197.000.

Din cele 5.382 carduri care au fost returnate la CJAS, s-au predat 2.800 către beneficiari, iar 2.582 de carduri aşteaptă încă să ajungă la destinatari.

Duda Tihamer a precizat că, din totalul de carduri repartizate judeţului, s-au activat 129.283, ceea ce înseamnă aproape 64 la sută. Cifra

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 173.000 de carduri de sănătate din totalul celor aproximativ 256.000 tipărite şi distribuite persoanelor asigurate din judeţ au fost activate, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc.

Potrivit sursei citate, în prezent la sediul instituţiei au mai rămas circa 2.800 de carduri de sănătate nedistribuite care reprezintă aproape 1% din numărul total al documentelor electronice tipărite. Daniel Bondoc a afirmat că au fost înregistrate şi 1.497 de cereri de eliberare a cardurilor duplicat, precum şi 1.696 de adeverinţe de înlocuire.

"Au fost două tranşe de tipărire a cardurilor de sănătate,

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Filiala Gorj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România va organiza în perioada 27-30 august, pentru prima dată în judeţul Gorj, "Tabăra de Pregătire de Prim Ajutor pentru Dezastre", a declarat marţi preşedintele unităţii, Marius Vlaicu.

Potrivit sursei citate, evenimentul va avea loc în localitatea Baia de Fier după un program stabilit de conducerea filialei, participanţii fiind 12 voluntari care au fost selectaţi în funcţie de activitatea avută în cadrul acţiunilor desfăşurate anterior.

"Participanţii la această tabără vor fi instruiţi de lectori autorizaţi în mai multe domenii specifice activităţii noastre precum acordarea de prim ajutor, cursuri de tehnică montană, abilităţi de

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai mult de 10% dintre cele aproximativ 120 de mii de carduri editate pentru asiguraţii din judeţul Giurgiu au fost returnate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi aproximativ o sută de persoane au refuzat cardurile de sănătate din motive religioase.

'Din cei aproximativ 120 de mii de asiguraţi înregistraţi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Giurgiu au fost returnate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Giurgiu 14 mii de carduri. Dintre acestea 1.200 au fost ale asiguraţilor din cadrul armatei şi ale judecătorilor, 9.300 au fost predate medicilor de familie pentru a uşura accesul asiguraţilor şi a

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Costurile economice şi sociale ale demenţei vor creşte de la 818 miliarde de dolari pe an în prezent la 1.000 de miliarde de dolari peste trei ani şi această boală va reprezenta o provocare serioasă pentru guvernele lumii, arată un nou raport publicat marţi, transmite CNBC.

Studiul realizat de centrul britanic Alzheimer's Disease International (ADI) susţine că peste 9,9 milioane noi cazuri de demenţă sunt descoperite în fiecare an la nivel global, adică unul la fiecare 3,2 secunde.

'Creşterea costurilor globale ale demenţei va pune provocări serioase pentru sistemele medicale şi sociale din întreaga lume', susţine directorul ADI, Marc Wortmann, care a

25-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) a lansat, marţi, campania "Pacient pentru România - 6% pentru Sănătate!", un demers prin care încearcă să atragă din nou atenţia autorităţilor că Sănătatea are nevoie de o finanţare corespunzătoare pentru a acoperi principalele priorităţi - servicii de calitate, tratament inovativ şi salarizarea personalului medical.

"Suntem printre ultimele locuri din Uniunea Europeană cu procentul alocat Sănătăţii. Cred că, după 25 de ani, ar fi cazul să mărim acest procent alocat Sănătăţii şi să considerăm Sănătatea ca o necesitate, nu o cheltuială, ca o investiţie pe viitor. Suntem printre cetăţenii UE cu cel mai limitat

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Economiile făcute în urma introducerii cardului de sănătate se vor îndrepta către servicii medicale, către cei care le oferă şi către pacienţi, a declarat, marţi, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Casa nu plăteşte salarii, casa plăteşte servicii medicale, deci acei bani vor intra în serviciile medicale şi, fiind un venit pentru spital, spitalul îşi calculează acel 25% care este asigurat de Guvern. Este de la 1 octombrie valabilă această mărire de salariu de 25%, deci noi vom face plăţile în noiembrie. Economiile sunt în servicii medicale, către pacienţi şi către cei care oferă serviciile medicale", a spus Ciurchea, într-o conferinţă de presă,

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Începând cu data de 1 septembrie, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"Începând cu 1 septembrie cardul funcţionează în continuare, nu a fost oprit niciodată", a spus Ciurchea, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CNAS a precizat că proiectul cardului de sănătate, un proiect foarte mare la nivel naţional, funcţionează. "Nu s-a întâmplat să nu funcţioneze, pune o ordine în sistem şi vom

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul cardurilor de sănătate care mai sunt de distribuit la nivel naţional se ridică la 225.000, iar aproape 10.000 de carduri au fost solicitate dar au rămas neridicate, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"În Bucureşti mai avem 75.000 (carduri de distribuit - n.r.) incluzând cele 10.000 de carduri după care nu a venit nimeni. O parte considerabilă le-am distribuit prin medicii de familie, circa jumătate din medicii de familie din Bucureşti au venit şi ne-au solicitat cardurile. (...) La nivel naţional mai sunt de distribuit diferenţa de la 75.000

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 14.000 de carduri de sănătate au fost emise, în a doua etapă, pentru asiguraţii din judeţul Arad, iar peste 80% din cele din prima serie au fost activate de către titulari.

Potrivit datelor prezentate marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de Bianca Găicean, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad, până la data de 1 septembrie, dată la care cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de asigurări sociale de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, ar urma să fie

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Un procent de 99,25% din cardurile de sănătate tipărite pentru judeţul Alba au ajuns la beneficiari, fiind returnate, din diverse motive, cum ar fi religioase sau aparţineau unor persoane decedate, către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Alba mai puţin de două mii.

Dintr-un total de 268.626 carduri tipărite pentru judeţul Alba au ajuns în posesia beneficiarilor un număr de 266.629, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, medicul-şef al CAS Alba, Cristina Galoş.

Au fost returnate către CAS 15.023 carduri, din care 12.905 au fost distribuite asiguraţilor prin medicii de familie, iar 121 au fost predate la ghişeu. La sediul CAS

25-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Comisia Europeană a autorizat fabricarea şi comercializarea unui nou medicament pentru tratarea carcinomului bazocelular, o formă de cancer de piele, informează actusante.net. Numit Odomzo, medicamentul este produs de compania Novartis şi este destinat adulţilor care suferă de acest tip de cancer şi nu pot fi supuşi intervenţiei chirurgicale sau radioterapiei.

Carcinomul bazocelular cutanat reprezintă 80 la sută din cazurile de cancer de piele care nu au legatură cu melanoamele. Numărul persoanelor afectate de acest tip de cancer este în creştere, ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, precum şi a expunerii excesive la radiaţii ultraviolete. Deşi acest tip de cancer ajunge foarte ras

24-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, vineri, la Mamaia, că din 1 octombrie vor fi mărite cu 25% salariile personalului din sistemul sanitar şi a declarat că va propune Parlamentului ca, în bugetul pe anul viitor, să fie prevăzută suma pentru următoarea tranşă de 25%.

"Noi, la 1 octombrie, mărim salariile, nu vă mai luaţi după toţi mincinoşii de la propagandă. (...) De la 1 octombrie, 25% la salariul actual. Dacă astăzi are 1.000 de lei, (n.red.-vor fi) 1.250, dacă are azi 2.000, 2.500, da? Ca să înţeleagă toată lumea. (...) Pentru întreg personalul angajat în sistemul sanitar. Aceşti bani sunt

29-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Drobeta Turnu Severin are începând de luni un nou manager, a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Cristian Jianu.

Potrivit sursei citate, postul a fost vacantat în urma expirării mandatului de interimar al medicului Marinică Stoian, care nu s-a mai înscris în cursa pentru ocuparea acestei funcţii.

"La şedinţa de selecţie a dosarelor pentru ocuparea portofoliului de manager al SJU din Drobeta Turnu Severin medicul ortoped Victor Marinescu Maliborschi a întrunit punctajul cel mai mare", a precizat Jianu.

El a mai arătat că noul manager al Spitalului de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin va

24-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că a schimbat meniul pacienţilor, deşi alocaţia de hrană a rămas de 7 lei pe zi pentru fiecare pacient.

Dr. Gabriel Oprişanu, directorul Institutului Socola, a anunţat că pentru hrana bolnavilor instituţia medicală pe care o conduce alocă un buget cuprins între 110.000 şi 140.000 de lei. Pentru a face economii la bugetul instituţiei, susţine dr Oprişanu, s-a renunţat la produsele tip conservă, hrana bolnavilor fiind pregătită zilnic doar din produse proaspete. Unele dintre aceste produse, precum lactatele, fructele şi mierea, provin de la Gospodăria

24-08-2015
Tip stire
Stiri interne

O companie israeliană de tehnologie de vârf a început să comercializeze un aparat de bucătărie care pregăteşte instantaneu orice fel de preparate şi care le personalizează în funcţie de nevoile fiecărei persoane: fără gluten pentru cei care suferă de boala celiacă, fără zahăr pentru diabetici şi săracă în calorii pentru cei supraponderali.

De ce să pierzi mult timp în bucătărie când poţi găti cu un uimitor aparat care personalizează fiecare meniu în funcţie de nevoile şi gustul fiecărei persoane şi care poate pregăti, într-un minut, cele mai elaborate feluri de mâncare? se întreabă EFE.

Aparatul, nu mai mare decât o cutie de

24-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Un grup de studenţi din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi vor ajunge în această săptămână în comuna gălăţeană Valea Mărului pentru a oferi consultaţii stomatologice gratuite celor peste 340 de copii din zonă, cu diferite vârste, de la 6 la 14 ani, a anunţat luni, Vasilica Lipşa, unul dintre participanţii la proiect.

Potrivit acesteia, cei 346 de copii din cele trei sate componente ale comunei Valea Mărului - Valea Mărului, Mândreşti şi Coasta Văii - vor primi, gratuit, periuţe de dinţi, pastă de dinţi şi vor beneficia de consultanţă stomatologică gratuită, dar şi de sfaturi privind menţinerea unei

24-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoscutul model Claudia Schiffer s-a născut la 25 august 1970, în Rheinberg, Renania de Nord-Westfalia, un mic oraş aflat la 15 km de Duisburg, Germania.

Este fiica lui Gudrun şi Heinz Schiffer, are doi fraţi - Stefan şi Andreas - şi o soră - Ann Carolin. Claudia declara, potrivit site-ului www.cinemarx.ro, că era foarte populară în liceu, dar fiind foarte înaltă (1,80 m), a devenit foarte timidă.

Deşi îşi dorea să devină avocat şi să lucreze împreună cu tatăl ei, la vârsta de 17 ani a fost remarcată de Michael Levaton, şeful Metropolitan Model Agency, care i-a propus un contract de model,

24-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni că ceea ce se doreşte prin eventuala fiscalizare a 'atenţiilor' oferite medicilor este să se pună punct unui sistem care nu a funcţionat nici în favoarea doctorilor, nici în cea a pacientului.

"În momentul în care vorbim de această posibilitate nu vorbim decât de reguli, norme şi fiscalizare. Se încadrează în nişte bareme stabilite anterior, reglate legislativ şi norme ale unei hotărâri de guvern şi atunci totul este fiscalizat, asta cred că trebuie să înţeleagă toată lumea. Aici nu discutăm de un ceas, de servicii sau de micile atenţii. Noi vrem să reglăm şi

24-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Boala Alzheimer poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, potrivit unui studiu care a identificat nouă factori de risc pentru dezvoltarea aceastei maladii degenerative a memoriei, informează nydailynews.com.

Obezitatea, nivelul scăzut de educaţie, diabetul de tip 2, îngustarea arterei carotide în zona gâtului, depresia, tensiunea arterială ridicată, un nivel ridicat al unui anumit aminoacid şi fragilitatea organismului sunt puse de acest studiu în legătură cu două treimi dintre cazurile de Alzheimer la nivel mondial.

Conexiunile cu fumatul şi diabetul au fost observate în special la populaţiile asiatice.

Autorii subliniază faptul că datele cercetării au indicat existenţa unei corelaţii între aceşti factori şi

22-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Panica s-a instaurat pentru aproape o oră, duminică seara, la Spitalul de Judeţean de Urgenţă din Galaţi, după ce un pacient a anunţat cadrele medicale că are în bagajele sale o grenadă.

'Adunam scoici pe faleză. Am adunat mai multe şi mai mari şi mai mici şi la un moment dat am dat de ceva mai greu. I-am dat drumul când m-am uitat, am crezut că e o grenadă. M-am speriat rău şi am căzut în apă. M-au văzut oamenii şi au sunat la 112. Mi-am revenit la spital şi le-am spus doctorilor că eu cred că am o grenadă în

24-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a organizat, sâmbătă, în premieră, 'Ziua Porţilor Deschise', eveniment care se va repeta şi în luna octombrie.

Printre vizitatorii unităţii medicale, s-au numărat cetăţeni interesaţi de serviciile oferite de SJU, dar şi pacienţi.

"Nu ne-am aşteptat la o prezenţă masivă din partea cetăţenilor, deoarece este ciudat să spui "porţi deschise" la un spital de urgenţă, unde permanent porţile sunt deschise. Dorim însă foarte mult să ne apropiem de pacienţii noştri şi să le arătăm modul în care lucrăm. Din acest motiv, în luna octombrie, vom organiza o altă acţiune de acelaşi fel", a declarat managerul

22-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea secţiei Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Tulcea speră ca lucrările de consolidare a clădirii, care au început anul trecut, să se încheie până la debutul sezonului rece.

"Sper ca, până în luna noiembrie, constructorul să încheie prima parte a lucrărilor, care vizează consolidarea clădirii, urmând ca, în funcţie de alocarea sumelor de autorităţile naţionale, să înceapă şi etapa a doua a lucrărilor. Deocamdată, pentru cea de-a doua parte a lucrărilor nu există finanţare", a declarat, pentru AGERPRES, şeful secţiei Psihiatrie a SJU, Mihai Tatu.

Lucrările de consolidare a clădirii secţiei Psihiatrie au început în luna septembrie a anului

21-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Federaţia Sanitas solicită sprijinul ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, pentru creşterea salariilor personalului din Asistenţă Socială.

Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat, pentru AGERPRES, că reprezentanţii Federaţiei au avut, vineri, o întâlnire cu ministrul Bănicioiu, în cadrul căreia acesta a confirmat o creştere de venituri în cuantum de 25%, pentru întreg personalul din sistemul sanitar, de la 1 octombrie.

'Astăzi (vineri, n.r.), domnul ministru Nicolae Bănicioiu s-a întâlnit cu membrii Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas, întâlnire în cadrul căreia a confirmat creşterea de venituri pentru întreg personalul din sistemul sanitar, de la 1 octombrie, în cuantum de 25 la sută. De asemenea,

21-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, vineri, la Mamaia, că din 1 octombrie vor fi mărite cu 25% salariile personalului din sistemul sanitar şi a declarat că va propune Parlamentului ca, în bugetul pe anul viitor, să fie prevăzută suma pentru următoarea tranşă de 25%.

"Noi, la 1 octombrie, mărim salariile, nu vă mai luaţi după toţi mincinoşii de la propagandă. (...) De la 1 octombrie, 25% la salariul actual. Dacă astăzi are 1.000 de lei, (n.red.-vor fi) 1.250, dacă are azi 2.000, 2.500, da? Ca să înţeleagă toată lumea. (...) Pentru întreg personalul angajat în sistemul sanitar. Aceşti bani sunt

21-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, s-a întâlnit joi cu reprezentanţi ai Coaliţiei Naţionale pentru Absorbţia Fondurilor Structurale (CNAFS), pentru a discuta pe tema absorbţiei fondurilor europene.

Potrivit unui comunicat al MS remis AGERPRES, dialogul a avut loc pe fondul interesului privind identificarea celor mai bune măsuri pentru optimizarea mecanismelor de absorbţie a fondurilor structurale.

"Reprezentanţii Coaliţiei au prezentat setul de măsuri agreat deja cu miniştrii de resort: asigurarea unei cofinanţări de maxim 2% pentru sectorul non-profit; asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile, în condiţiile furnizării tuturor documentelor necesare; asigurarea de prefinanţare continuă, pentru sectorul non-profit, pe întreaga durată a implementării

21-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 50 de locuri de muncă în Germania sunt puse la dispoziţia şomerilor gorjeni prin programul Eures, a declarat, vineri, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, Romeo Chiriac.

Potrivit sursei citate, posturile sunt de asistenţi medicali generalişti, urmând ca persoanele interesate să lucreze în străinătate pentru asistenţa şi îngrijirea pacienţilor în spitale/azile şi instituţii medicale.

"Pentru ocuparea posturilor vacante sunt solicitate persoane care au diplomă de calificare ca asistent medical generalist. Experienţa profesionala constituie avantaj, dar nu este obligatorie, deci pentru aceste posturi pot aplica şi proaspeţii absolvenţi ai şcolii postliceale sanitare. Nu se solicită cunoştinţe

21-08-2015
Tip stire
Stiri interne

La trei luni de la naştere, cvadrupelţii născuţi prematur în Germania de o mamă în vârstă de 65 de ani au fost externaţi şi duşi acasă, a anunţat joi spitalul în care au văzut lumina zilei şi au fost îngrijiţi.

'Când copiii prematuri se apropie de data naşterii prevăzută iniţial, este momentul să părăsească spitalul', a spus Christoph Buhrer, şeful serviciului de neonatologie al spitalului Charite din Berlin, citat de 7sur7.be.

Cei trei băieţi - Dries, Bence şi Fjonn - şi sora lor, Neeta, care cântăreau între 655 şi 960 de grame la naştere (la 19 mai), au în prezent peste 2,5

21-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Contrar previziunilor alarmiste formulate în unele studii, numărul persoanelor care suferă de demenţă - inclusiv de boala Alzheimer - este în curs de stabilizare în ţările Europei occidentale, potrivit unui studiu publicat vineri de un grup de experţi în revista 'The Lancet Neurology', citat de AFP.

Studii efectuate în anii 1980 susţineau "ideea unei explozii a cazurilor de demenţă, dar acestea sunt acum depăşite datorită modificărilor speranţei de viaţă, condiţiilor de trai şi îmbunatăţirii îngrijirii şi stilului de viaţă", a afirmat profesorul Carol Brayne de la Universitatea Cambridge, autorul principal al studiului.

Prin compararea datelor obţinute în două perioade diferite (din 1976

21-08-2015
Tip stire
Stiri externe

Un focar de hepatită acută virală tip A, cu 17 cazuri, a fost înregistrat într-un sat de pe Valea Secaşelor, cei mai mici dintre cei diagnosticaţi având sub doi ani, potrivit unui raport înaintat Instituţiei Prefectului de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba.

Potrivit sursei citate, 16 cazuri au necesitat internare la spitalele din Alba Iulia, Blaj şi Sebeş - compartimentele de Boli Infecţioase, iar un caz a fost izolat la domiciliu.

Raportul DSP Alba menţionează că 6 dintre cazuri sunt în curs de investigare etiologică. Toate cazurile au fost forme uşoare şi medii.

Focarul a apărut în satul Ungurei, comuna Roşia

21-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Ziua Medicinei Militare este sărbătorită la 21 august.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de înfiinţare a corpului de ofiţeri sanitari. Prin înaltul Decret Românesc nr. 4629, a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se, astfel, medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.

Încă de la începuturile ei, medicina militară a beneficiat de profesionalismul şi de calităţile generalului de divizie dr. Carol Davila, care la acea vreme era inspector general al serviciului sanitar al armatei, director al Şcolii de Medicină (întemeietorul învăţământului medico-militar şi medical superior

20-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea a recepţionat joi un angiograf performant în valoare de circa 4 milioane de lei, sistemul, primul de acest fel din unitatea spitalicească, urmând să fie dat în folosinţă lunile viitoare.

Achiziţia acestui aparat a fost programată pentru finele anului trecut, însă din cauza contestaţiilor depuse în urma licitaţiei organizate, suma alocată de Ministerul Sănătăţii a fost pierdută şi realocată SJU Tulcea anul acesta.

'Se lucrează în continuare pentru amenajarea spaţiului în care va funcţiona angiograful, lucrările fiind complexe datorită necesităţii izolării acestuia', a declarat managerul SJU Tulcea, Tudor Năstăsescu.

În paralel, un medic angajat al SJU continuă

20-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Extrem de răspândit în unele ţări şi medii profesionale, programul de lucru prelungit este asociat cu un risc crescut de afecţiuni coronariene şi de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un amplu studiu apărut joi în revista britanică The Lancet şi preluat de AFP.

Analizând datele existente în studii efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite şi Australia, cercetătorii au descoperit că peste 55 de ore lucrate pe săptămână sporesc cu 33% riscul de AVC şi cu 13% pe cel al unei boli coronariene faţă de o săptămână de lucru de 35-40 de ore.

La această concluzie au ajuns oamenii

20-08-2015
Tip stire
Stiri externe

O acţiune de donare de aparatură medicală destinată spitalelor bucureştene M.S. Curie, Elias şi Grigore Alexandrescu a avut loc joi, a declarat pentru AGERPRES, pr. arhimandrit Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonatorul acţiunii.

Potrivit pr. arhimandrit, Spitalelor Universitar de Urgenţă Elias şi Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" le-au fost donate câte un aparat pentru măsurarea transcutanată a bilirubinei de tip JM105, de ultimă generaţie, în valoare de 15.748 lei/bucata.

De asemenea, Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii "Maria Sklodowska Curie" îi va fi donat, de la ora 15,00, un aparat Consola ILA activve, sistem complet funcţional cu

20-08-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini