Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Septembrie 2015


Începând cu anul 2014, la 1 octombrie este marcată Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân.

Senatul şi-a asumat, la 30 septembrie 2014, o Declaraţie prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân, cancerul reprezentând "o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial".

Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetăţenii, agenţiile guvernamentale, companiile private, organizaţiile non-profit, precum şi toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităţilor ce au drept scop creşterea gradului de conştientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.

Declaraţia a fost iniţiată

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Un septuagenar turc a murit vineri într-un spital public din Bursa (nord-vestul ţării), după ce a petrecut 47 de ani din viaţă într-una din camerele unităţii medicale deoarece "se simţea bine" acolo, a anunţat marţi agenţia de presă Dogan, preluată de AFP.

Abdullah Kozan, bolnav de astm şi diabet, s-a internat prima oară în spital în 1968 cu dureri de cap, în perioada când îşi satisfăcea serviciul militar într-o garnizoană din fosta capitală imperială otomană.

Bărbatul nu a mai plecat fiindcă nu avea unde să meargă şi se înţelegea bine cu personalul spitalului, au declarat responsabilii unităţii medicale. La sfârşitul fiecărei spitalizări,

30-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Noul sediu al Clinicii Universitare de Dermato-Venerologie din Timişoara a fost inaugurat miercuri, astfel că, până în luna decembrie, întreaga activitate medicală se va putea desfăşura în noua locaţie care aparţine municipalităţii.

'S-a finalizat o lucrare care poate oferi, de acum, condiţii excelente atât pacienţilor, cât şi corpului medical şi studenţilor care vor desfăşura activităţi aici. (...). Lucrarea a costat 7,34 milioane de lei şi a comportat intervenţii complexe la clădirea care era într-un stadiu avansat de degradare şi abandonată', a declarat primarul Nicolae Robu, la inaugurarea sediului.

La această sumă se adaugă alţi 400.000 de euro, pe care primăria i-a dat

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, dintre care 1.414 "boboci", vor începe, joi, noul an universitar.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior remis AGERPRES, la ceremonia de deschidere a noului an universitar, ce va avea loc începând cu ora 9,00, vor fi prezenţi rectorul Ioanel Sinescu, preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Istoria celor 158 de ani de la înfiinţarea şcolii de medicină din ţara noastră se poate defini doar prin mărturiile marilor personalităţi care s-au format aici şi şi-au pus amprenta în cercetarea ştiinţifică medicală mondială. C.I.Parhon, Ion Cantacuzino,

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Ponderas, singurul spital din România specializat în chirurgie metabolică de avangardă, estimează atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 16 milioane euro pentru întreg anul 2015, a anunţat compania de servicii medicale.

Rezultatele obţinute în primele trei trimestre confirmă evoluţia estimată, până în prezent compania înregistrând venituri de circa 12 milioane euro.

'Creşterea financiară este efectul mai multor factori printre care rebrandingul şi, implicit, nişarea spitalului în chirurgia metabolică (bariatrică), precum şi dublarea capacităţii medicale prin relocarea într-o nouă clădire la începutul acestui an. Renumele echipei şi al spitalului se datorează în primul rând rezultatelor medicale foarte bune obţinute de pacienţii noştri

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Şansa României de a se dezvolta este averea balneoclimaterică şi cerem Guvernului să ne ajute să pătrundem pe pieţele asigurătorilor de sănătate, a declarat pentru AGERPRES Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

'Dacă vrem să mergem pe piaţa Uniunii Europene ca să atragem clienţi, trebuie să mă adresez marilor companii de sănătate, care îşi vor trimite reprezentanţii să vadă ce condiţii oferim noi. Nu putem să decontăm, conform legislaţiei actuale, serviciile pe această formulă. Este o problemă extrem de importantă. Asigurarea serviciilor de sănătate transfrontaliere este o problemă care trebuie să se rezolve la nivel guvernamental

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Patru directori ai unor instituţii şi direcţii din subordinea Primăriei Capitalei au fost destituiţi, a anunţat, miercuri, edilul general interimar Ştefănel Dan Marin.

'Au fost destituiţi directorul Direcţiei de Cultură, cel al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi de la Direcţia Audit Intern'', a declarat Ştefănel Dan Marin.

El a precizat că deciziile au fost luate în urma unei analize interne. ''Directorul Administraţiei Spitalelor a fost demis, ca şi alţi directori, în urma analizei pe care am făcut-o. Este vorba despre câţiva directori şi aici nu vreau să creez un anumit val sau o direcţie.

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Toate persoanele infectate cu HIV, virusul imunodeficienţei umane care provoacă SIDA, trebuie să ia medicamente antiretrovirale cât mai curând posibil după diagnosticare, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un comunicat ce extinde directivele actuale în domeniu pentru cele 194 de state membre, publicat miercuri la Geneva.

Aceasta înseamnă că 37 de milioane de persoane ar trebui să fie pe tratament, relatează Reuters.

Potrivit OMS, studii clinice recente au confirmat faptul că administrarea timpurie a tratamentului a prelungit durata de viaţă a persoanelor infectate cu HIV şi a redus riscul de transmitere a virusului la partenerii lor.

Tuturor persoanelor cu risc "substanţial" de a

30-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Marius Nica, medic primar - specialitatea ortopedie traumatologie în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 10 august 2015, în calitate de medic la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Marius Nica a pretins şi primit de la un investigator 900 de lei, în legătură cu efectuarea unei intervenţii chirurgicale.

De la acelaşi investigator, pe 16 iulie şi 9 august, medicul a pretins suma de 150 - 200 lei în

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Un grup de cercetători britanici a anunţat miercuri că a primit permisiunea să lanseze anul viitor primul test clinic de transplant de uter în Marea Britanie, care ar urma să fie efectuat pe zece femei.

Aprobat de o comisie a Imperial College (universitate londoneză), testul va fi efectuat de cercetători ai organizaţiei Womb Transplant UK şi va costa circa 500.000 de lire sterline, transmite AFP.

Dr Richard Smith, care conduce echipa, speră să urmeze astfel exemplul Suediei, ţară în care o femeie a născut anul trecut după ce a fost supusă unei grefe de uter.

'Fără îndoială transplantul este o opţiune viabilă pentru

30-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Guvernul ar putea discuta în şedinţa săptămânală de miercuri un proiect de hotărâre pentru aprobarea listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale.

De asemenea, Executivul ar putea aproba programele naţionale de sănătate pentru anii 2015 şi 2016, informează un comunicat al Guvernului remis miercuri AGERPRES.

Pe agenda şedinţei mai figurează un proiect de lege pentru ratificarea protocoalelor patru şi cinci la Acordul între Guvernul României şi cel

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Institutul Regional de Oncologie Timişoara va fi amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare şi va avea 476 de paturi de spitalizare, informează un comunicat al Executivului remis AGERPRES.

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţii.

"Durata de realizare a Institutului este estimată la 36 de luni, iar valoarea construcţiei şi a dotării unităţii va fi de 511,628 milioane de lei. Finanţarea realizării şi dotării Institutului Regional de Oncologie Timişoara se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sănătăţii, şi, în completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investiţii publice aprobate

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Fundaţia Renaşterea organizează joi a XV-a ediţie a evenimentului ''Iluminare în roz'' - simbol al luptei împotriva cancerului de sân, sub sloganul ''Donează Sănătate. Donează Frumuseţe'', la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila''.

Evenimentul de anul acesta face parte din Proiectul SALVA 140221 cu finanţare POSDRU. Lumina roz va fi declanşată de Andreea Esca, Ambasador al Fundaţiei Renaşterea şi de moderatorul tv Corina Caragea, donator în proiectul ''Vieţi împletite'', proiect de donare de păr pentru efectuarea de peruci în beneficiul pacientelor diagnosticate cu cancer.

Stilistul Sorin Stratulat, Ambasador L'oreal Professionnel, îi va oferi Corinei Caragea, live, tunsoarea ''Brave Cut'', simbol al

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

JOI, 1 OCTOMBRIE

- Dezbatere cu privire la Legea prevenţiei în sănătate, cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva cancerului la sân (sediul PNL Sibiu, ora 18.00)

- Conferinţă de presă a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, ''Ce ar trebui să conţină o OUG pe fiscalitate?''. (Hotel Athenee Palace Hilton, ora 10.00)

- Conferinţă de presă cu ocazia deschiderii oficiale a Salonului Auto Bucureşti şi Accesorii 2015. (Romaero Baneasa, ora 12.00)

- Lansarea contorului inteligent de la Enel România. (Galeria Galateca, ora 11.00)

- A XII-a ediţie a ICAR 2015 - Forumul Internaţional al Riscurilor Catastrofale. (Hotel Athenee Palace Hilton, orele 9.00 - 14.30)

-

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Zeci de copii din judeţul Botoşani au suferit, în primul semestru al anului, intoxicaţii alcoolice sau cu etnobotanice, relevă un raport prezentat, miercuri, în cadrul Colegiului prefectural, de directorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Botoşani, Vlad Axinciuc.

Potrivit raportului, 27 de minori au beneficiat se asistenţă medicală de urgenţă ca urmare a consumului de alcool, cinci dintre aceştia ajungând la unităţile medicale în comă.

Numărul copiilor în comă alcoolică a fost în 2014 de 13, iar în 2013 de 21.

Alţi 13 copii au fost spitalizaţi, în regim de urgenţă, ca urmare a consumului de etnobotanice.

Raportul mai arată că, în

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Avocatul Viorel Mocanu a declarat, miercuri, că Sorin Oprescu a fost externat din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti la cererea sa şi este posibil să fie internat din nou.
Oprescu a fost adus miercuri la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă cererea DNA de prelungire a arestului preventiv cu 30 de zile.

"Domnul Oprescu a dat declaraţii în sala de judecată, acesta fiind şi motivul pentru care a dorit să fie externat în cursul zilei de ieri, ca să fie astăzi prezent şi să-şi susţină punctul de vedere în faţa magistratului care urmează să decidă asupra măsurii preventive. Astăzi, este gata raportul

30-09-2015
Tip stire
Stiri interne

'Inima frântă" nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal, spun oamenii de ştiinţă. Charles Aznavour cântă de circa 50 de ani "Mourir d'aimer", iar refrenul este atât de popular încât numeroşi medici îl analizează cu atenţie, scrie 20minutes.fr.

În cardiologie, durerea din dragoste poartă numele de cardiomiopatie de stres sau "tako tsubo". Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, marcată marţi, 29 septembrie, câţiva cardiologi au încercat să descifreze patologia cardiacă legată de stres, altfel spus "inima frântă" sau "tako tsubo".

La începutul lunii septembrie, un colectiv de 26 de cercetători de la spitalul din Zurich a participat la un studiu

30-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Fosta şefă a Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, medicul Gabriela Rusu, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, după ce trei medici subordonaţi au fost acuzaţi de fapte de corupţie şi avorturi ilegale, a semnat luni un acord de vinovăţie.

Luni, la Tribunalul Vaslui, unde a avut loc primul termen pe fondul cauzei, după ce dosarul a trecut de camera preliminară, medicul Gabriela Rusu şi-a exprimat regretul că în secţia pe care a condus-o s-au întâmplat o serie de fapte grave reţinute în sarcina celor trei colegi, pe care a declarat că i-a considerat fiind 'de

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar 2015-2016, că la sfârşitul acestui an va fi inaugurat Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, realizat în urma accesării unor fonduri europene în valoare de peste 10,4 milioane de euro.

"Este un an nou în care se vor finaliza o serie de obiective importante ale universităţii, poate cel mai important este Centrul Avansat de Cercetări Medicale care se va inaugura în luna decembrie a acestui an, vom continua cu tehnologizarea şi informatizarea UMF, vom face un upgrade

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Cuantumul taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie - sesiunea 15 noiembrie va fi de 360 lei/participant, prevede un proiect de ordin publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

"Sumele încasate din plata taxelor se fac venit la bugetul Ministerului Sănătăţii şi se utilizează pentru acoperirea cheltuielilor de personal şi materiale necesare susţinerii concursului de rezidenţiat. Din sumele încasate o cotă de maximum 80% se va repartiza universităţilor de medicină şi farmacie din Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea concursului de rezidenţiat", stipulează

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Un număr de 373 de migranţi au fost salvaţi luni în largul Libiei de o navă a organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF), a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei umanitare, relatează AFP.

'Nava Dignity One a efectuat mai multe operaţiuni de salvare' în apele internaţionale, în largul Libiei, a declarat purtătorul de cuvânt sub rezerva anonimatului.

Persoanele salvate, între care numeroşi copii şi femei, au fost transportate către Italia, a precizat MSF.

Pe 19 septembrie, mai mult de 4.500 de migranţi care au plecat din Libia, încercând să ajungă pe mare în Europa, au fost salvaţi în 21 de operaţiuni. O navă

29-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism (APCA) Galaţi a lansat, marţi, în premieră pentru judeţ, proiectul 'Curier pentru autism', care se va desfăşura pe tot parcursul anului şcolar 2015-2016, atât în unităţile de învăţământ, cât şi în afara acestora, a declarat responsabilul cu comunicarea din cadrul asociaţiei, Cristina Silion.

Potrivit acesteia, proiectul se va derula în 20 de instituţii de învăţământ gălăţene, începând cu luna octombrie. Scopul principal îl reprezintă integrarea şcolară a 50 de copii cu autism din asociaţie, cu vârste cuprinse între patru şi 17 ani.

,Pentru ca procesul de integrare şcolară a copilului cu tulburare din

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Două persoane paralizate, dotate cu electrozi introduşi în creier, au reuşit să controleze cu mintea cursorul unui calculator, realizând un progres important în realizarea unor aparate care pot spori autonomia oamenilor cu handicap.

Cele două persoane, bolnave de scleroză laterală amiotrofică (SLA) sau boala Charcot, care duce inevitabil la paralizie, au fost echipate cu o reţea de electrozi implantaţi în cortexul motor, partea creierului care controlează mişcările, transmite luni AFP.

Datorită electrozilor utilizaţi pentru descifrarea "semnalelor" emise de această zonă cerebrală, oamenii au reuşit, imaginându-şi o mişcare, să deplaseze un cursor pe ecran până la o ţintă, arată un grup de cercetători

29-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Un prim pacient a fost tratat în Marea Britanie în cadrul unui studiu de pionierat referitor la un nou tratament derivat din celulele embrionare stem destinat pacienţilor cu o afecţiune care poate provoca orbirea, informează agenţia Reuters.

Specialiştii de la Moorfields Eye Hospital din Londra au declarat că operaţia, descrisă ca fiind "de succes", a fost prima din 10 planificate pentru participanţii la studiul despre tratamentul pentru degenerescenţa maculară în varianta "umedă", legată de vârstă.

Studiul va testa siguranţa şi eficacitatea transplanturilor de celule oculare cunoscute sub numele de celule epiteliale pigmentare retiniene, care au fost derivate din celule stem embrionare.

Celulele stem

29-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Operaţia de dublă mastectomie la care s-a supus actriţa Angelina Jolie pentru a preveni un cancer la sân a trezit conştiinţe, datorită mediatizării acestei iniţiative, iar femeile sunt acum mai bine informate în legătură cu această boală şi tratamentul ce trebuie urmat, relatează luni pourquoidocteur.fr.

Actriţa americană, purtătoare a unei mutaţii a genelor BRCA 1 sau 2 şi expusă unui risc crescut cu 40-80% de cancer la sân, a suferit o extirpare a celor doi sâni şi o reconstrucţie mamară. Cea care îşi pierduse mama şi o mătuşă din cauza cancerului şi-a povestit experienţa în presa americană.

Confesiunile sale au dus la

29-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Forumul Naţional de Prevenţie, în parteneriat cu Rotary 2241, derulează, în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, în 30 de oraşe, campania "Promenada Inimilor", cu scopul promovării activităţii fizice ca parte a prevenţiei bolilor cardiovasculare.

Potrivit unui comunicat de presă al Fundaţiei Inimii remis marţi AGERPRES, campania, la care sunt aşteptate să participe peste 10.000 de persoane, se va desfăşura la Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bistriţa, Brăila, Braşov, Câmpia Turzii, Caransebeş, Cluj, Constanţa, Craiova, Dej, Focşani, Gherla, Giurgiu, Iaşi, Oneşti, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Reghin, Satu Mare, Sibiu,

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

MIERCURI, 30 SEPTEMBRIE

- Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat. (Camera Deputaţilor, ora 16.00)

- Gala Premiilor Radar de Media 2015. (Hotel Marshal Garden, ora 19.00)

- Conferinţa Internaţională privind Justiţia Juvenilă - Let's talk, Let's walk together, organizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. (Palatul Parlamentului, 30 sep.- 1 oct.)

- Conferinţa cu tema "România. Destinaţia aleasă de investitorii britanici", organizată de firma Baker Tilly din România în parteneriat cu asociaţia Camera de Comerţ şi Industria România - Marea Britanie; invitat - Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummel. (Hotel Hilton, ora 9.30)

- Conferinţă privind parteneriatul dintre Caravana cu Medici şi Ambasada Danemarcei

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Adresabilitatea pacienţilor faţă de Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Bucureşti a crescut în ultimii cinci ani, ajungându-se să fie rezolvate aici peste 50% din intervenţiile de chirurgie cardiacă din România şi peste 80% din intervenţiile de chirurgie vasculară din România, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul institutului, dr. Şerban Bubenek.

El a precizat însă că această creştere de solicitări a fost posibilă pe fondul sub-dezvoltării altor centre de profil din ţară.

"Am ajuns în ultimii cinci ani să rezolvăm peste 50% din intervenţiile de chirurgie cardiacă din România, peste 80% din intervenţiile de chirurgie vasculară din

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Directorul medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Brăila, dr. Florin Ştefan, repus în funcţie luna aceasta în urma unei decizii judecătoreşti definitive, a declarat că reparaţiile ambulanţelor de la Brăila se fac 'doar pe hârtie', astfel că este periclitată siguranţa pacienţilor şi a echipajelor.

'Eu acuz conducerea SAJ de management defectuos, altfel nu se poate explica cum există atâtea autosanitare chipurile funcţionale, dar cu multe defecţiuni. Mai mult de jumătate dintre autosanitare au defecţiuni. Până acum am reuşit să strâng de la ambulanţieri nouă referate, din care cinci indică defecţiuni la maşini. Adică maşina apare în scripte că funcţionează, iar

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Conferinţa Naţională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale 'Search and Rescue', ajunsă la a şaptea ediţie, va avea loc, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Băile Felix, a anunţat, marţi, Asociaţia SARTISS, organizatorul evenimentului.

Din cei aproape 650 de solicitanţi, organizatorii au selectat 72 de medici, studenţi sau alte cadre medicale pentru a participa la cursurile de specialitate oferite, unele absolut noi, toate acreditate de către Colegiul Medicilor din România şi Ordinul Asistenţilor Medicali, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Generalişti din România.

''Animaţi şi motivaţi de importanţa tot mai mare a acestei specialităţi în peisajul medical românesc, dar

29-09-2015
Tip stire
Stiri interne

La 29 septembrie este celebrată Ziua mondială a inimii având drept scop creşterea gradului de informare al populaţiei globului asupra factorilor de risc în apariţia bolilor cardiovasculare, în prezent responsabile pentru 17,3 milioane de decese pe an. Până în 2030 se estimează că această cifră va creşte la 23 de milioane.

În fiecare an este aleasă o temă care reflectă una dintre problemele cheie care influenţează sănătatea inimii.

In acest an sub sloganul "Alege inima: nu este o alegere grea" se subliniază importanţa mediului înconjurător asupra factorilor de risc în creşterea apariţiei bolilor cardiovasculare. Modul în care trăim, locul de muncă, precum

28-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar 2015-2016, că la sfârşitul acestui an va fi inaugurat Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, realizat în urma accesării unor fonduri europene în valoare de peste 10,4 milioane de euro.

"Este un an nou în care se vor finaliza o serie de obiective importante ale universităţii, poate cel mai important este Centrul Avansat de Cercetări Medicale care se va inaugura în luna decembrie a acestui an, vom continua cu tehnologizarea şi informatizarea UMF, vom face un upgrade

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu este supus la această oră unor investigaţii amănunţite la inimă, fiind vorba cel mai probabil de o coronarografie. El a fost transportat spre sala unde se efectuează investigaţiile într-un scaun cu rotile, fiind păzit de poliţişti.

Sorin Oprescu se află în prezent internat în secţia Cardiologie 2, fiind adus sâmbătă, în jurul orei 16.00, pentru investigaţii medicale, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, din arest, cu o maşină a Poliţiei Capitalei.

Aprobarea cererii de a fi transferat la Spitalul Universitar pentru investigaţii a fost confirmată de avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 250 de femei din mediul rural din judeţul Satu Mare au urmat cursuri gratuite de formare profesională ca infirmieră, îngrijitor bătrâni sau baby sitter, printr-un proiect european derulat de către filiala Crucii Roşii.

Directorul Crucii Roşii Satu Mare, Rodica Borlan, a declarat luni, la conferinţa de închidere a proiectului "Schimbarea socială şi antreprenoriat - de la subzistenţă la sustenabilitate în mediul economic sătmărean", că din cele 476 de persoane cuprinse în proiect, 271 au absolvit cursuri de infirmiere, îngrijitori de bătrâni şi baby sitter, 55 fiind şi angajate.

"În fond, scopul nostru este să schimbăm viaţa familiei. Angajând o mamă, schimbăm

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Proiectul SMURD, iniţiat anul trecut în Republica Moldova, va fi extins cu ajutorul României, subiectul fiind discutat zilele trecute de ministrul moldovean al sănătăţii Ruxanda Glavan şi omologul său de la Bucureşti, Nicolae Bănicioiu, care s-a aflat într-o vizită la Chişinău, transmite luni agenţia de presă IPN.

''Ceea ce ne dorim este să fortificăm capacităţile serviciului de asistenţă medicală urgentă. Am discutat posibilitatea alocării resurselor financiare pentru procurarea a peste 200 de ambulanţe de tip B şi C, care sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii'', a declarat ministrul sănătăţii din Republica Moldova, Ruxanda Glavan.

Ministrul moldovean a precizat că a analizat

28-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Medicul Alexandru Băloi, trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru luare de mită în formă continuată, nu mai este manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, contractul de management al acestuia fiind reziliat luni.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al SJU Ploieşti, Ludmila Sfârloagă, a declarat că membrii acestui for au luat act de situaţia lui Băloi şi au decis, conform legii, rezilierea contractului de management al acestuia.

'Contractul de mandat şi legea spun că, dacă este arestat, se reziliază contractul de drept. Deci, noi nu am făcut decât să luăm act, de fapt, de o situaţie dată', a

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Milioane de persoane mor anual în lume din cauza unor forme de cancer vindecabile, fiindcă nu au acces la operaţii chirurgicale şi la radioterapia indispensabilă, arată datele publicate în revista britanică The Lancet Oncology, preluată luni de AFP.

Prezentate în cadrul unui congres european asupra cancerului care are loc la Viena, datele dezvăluie faptul că peste trei sferturi din pacienţii afectaţi de o formă de cancer nu beneficiază de o intervenţie chirurgicală "sigură" şi "adecvată".

"Noile noastre estimări sugerează că doar mai puţin de un pacient din 20 din ţările slab dezvoltate şi circa unul din cinci din ţările mediu dezvoltate au

28-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Politicienii români "au învăţat termenul 'autism' şi îl folosesc greşit", a atenţionat, luni, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) într-un comunicat remis presei.

"Ne vedem nevoiţi să reamintim că atât exprimări de acest gen la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cât şi atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raportează la această categorie defavorizată sunt ofensatoare", afirmă reprezentanţii FEDRA.

Potrivit acestora, "este nepermis" clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum "autism/autist" pentru a atrage atenţia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecţiunea, cât

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională din Capitală face faţă "cu greu" cerinţelor de sânge şi produse derivate ale spitalelor bucureştene, zilnic fiind necesare 1.000 de unităţi, în timp ce numărul donatorilor se ridică la doar 300, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul adjunct al institutului, dr. Corina Posea.

Posea a explicat că, pentru a se face faţă solicitărilor venite din partea spitalelor, se apelează la centrele de transfuzie din ţară.

Ea şi-a manifestat speranţa ca, până la sfârşitul anului, să se deschidă un nou centru de recoltare la Spitalul Colentina.

"Ne propunem să depăşim acest prag de 1,8 donatori la 100

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Andreea Irimescu, manager al Spitalului Orăşenesc Băicoi, Judeţul Prahova, a fost declarată în stare de incompatibilitate de Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Andreei Irimescu, manager al Spitalului Orăşenesc Băicoi, întrucât, în perioada 9 octombrie 2010 - 9 aprilie 2013, aceasta a deţinut, simultan cu funcţia de manager de spital, şi funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local al Oraşului Băicoi.

De asemenea, Andreea Irimescu se află în stare de incompatibilitate, întrucât, începând cu data de 9 octombrie 2010, deţine şi funcţia de administrator al SC

28-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul general interimar al Municipiului Bucureşti, Ştefănel Dan Marin, a anunţat duminică că intenţionează să realizeze un raport oficial cu stadiul proiectelor municipalităţii care au finanţare europeană pe care îl va prezenta forurilor europene abilitate, astfel încât să fie prevenit riscul de a pierde finanţarea în anumite cazuri.

"Va trebui să mă adresez oficial pe canalele diplomatice cu o situaţie a lucrărilor, aşa cum sunt ele făcute, şi ce tipuri de lucrări nu au fost prinse în respectivele contracte, pentru că altfel riscăm să pierdem finanţarea", a spus Marin.

Primăria Capitale are în execuţie mai multe asemenea proiecte finanţate cu bani europeni,

27-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Finala de simplu a turneului challenger Sibiu, dintre tenismanul român Adrian Ungur şi spaniolul Pere Riba, programată duminică, a fost amânată pentru luni din cauza condiţiilor meteo, au anunţat organizatorii.

Propusă la un moment dat, soluţia ca finala să aibă loc indoor a căzut. "Jucătorii au testat suprafaţa de joc şi au decis împreună să nu joace partida în Sala Polisano întrucât riscul unei accidentări este mare", au indicat organizatorii pe pagina de Facebook a turneului.

"Finala turneului Sibiu Open se amână pentru mâine. Ora şi locul disputării vor fi anunţate in cursul dimineţii", a precizat o postare ulterioară.

Competiţia de la Sibiu

27-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu rămâne deocamdată internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, cel mai probabil şi în următoarele 24 de ore.

Potrivit unor surse, Sorin Oprescu se află în prezent internat în secţia Cardiologie 2, lucrurile fiind în aşteptare.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost adus sâmbătă, în jurul orei 16, pentru investigaţii medicale, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, fiind transportat din arest cu o maşină a Poliţiei Capitalei.

Aprobarea cererii de a fi transferat la Spitalul Universitar pentru investigaţii a fost confirmată de avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu.

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat vineri că,

27-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetătorii români de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală - IBNA Baloteşti au dezvoltat, în colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul cărora se pot obţine produse funcţionale, precum ouăle îmbogăţite cu acizi graşi Omega 3 sau carne de porc cu un conţinut redus de colesterol.

IBNA Baloteşti este unul dintre puţinele institute naţionale care nu înregistrează datorii la bugetul de stat, ştie să facă profit şi, totodată, să transfere cu succes rezultatele cercetării în practică.

"În ciuda crizei financiare, institutul a reuşit să îşi acopere cheltuielile, nu a înregistrat datorii la bugetul de stat

27-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Şapte operaţiuni de salvare au fost lansate în ultimele 24 de ore în Marea Mediterană, patru fiind deja încheiate cu salvarea a circa 500 de persoane, a anunţat duminică paza de coastă italiană, potrivit AFP.

'Ziua de sâmbătă a fost calmă în ansamblu, dar acum există mai multă mişcare. Am avut intervenţia unei nave a (organizaţiei) Medici fără Frontiere (MFF), a două unităţi ale pazei de coastă, a unei nave a marinei italiene şi a unei nave din cadrul EU Navfor Med', a indicat o purtătoare de cuvânt.

Fregata germană Werra, ajutată de o navă a MFF, a salvat sâmbătă după-amiază o

27-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat sâmbătă, la întâlnirea cu românii stabiliţi la New York, că "în condiţiile în care Parteneriatul strategic cu SUA reprezintă una dintre coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe, comunităţile româneşti din Statele Unite ale Americii sunt un liant între cele două state".

"Încerc o emoţie şi o bucurie specială să mă aflu aici, la New York, alături de voi, de cei din diaspora românească. Spun că este o bucurie specială din două motive. Unul personal, pentru că mă simt legat de românii din afara graniţelor, cunosc şi apreciez eforturile şi

27-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Partidul Naţional Liberal (PNL) va depune la Parlament, în săptămâna care urmează, un proiect de lege care face referire la prevenţia în sănătate, actul normativ urmând să stabilească norme precise privind controlul medical periodic, activităţile de screening şi alocarea fondurilor necesare pentru acest gen de activităţi, a declarat duminică, la Deva, într-o conferinţă de presă, deputatul Carmen Hărău (PNL).

'Casa de Asigurări de Sănătate va fi obligată să aloce un anume procent din buget pentru activităţi de control medical periodic. În opinia mea, 5% din fonduri ar fi suficiente pentru a susţine un asemenea proiect', a afirmat deputatul Carmen Hărău.

Ea a

27-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Deschidere grandioasă a anului universitar 2015-2016 la UMF Iaşi

Luni, 28 septembrie 2015, începând cu ora 17.00, în Piaţa Naţiunii (esplanada UMF), va avea loc Ceremonia de Deschidere a anului universitar 2015 - 2016 a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi.

Festivitatea de deschidere, care va sublinia poziţia universităţii de medicină ieşene de lider naţional în domeniul învăţământului superior medical precum şi expunerea internaţională a acesteia, va include mesajele rectorului UMF, prof. dr. Dragoş Pieptu, şi ale invitaţilor speciali precum şi premierea studenţilor care s-au remarcat anul universitar trecut prin rezultate deosebite.

Festivitatea de deschidere va fi urmată de

27-09-2015
Tip stire
Comunicat de presa

În urma accidentului rutier din această dimineaţă de la Porumbacu de Jos, la Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu au fost aduşi doi pacienţi: un bărbat de 43 de ani şi o femeie de 36 de ani.

După primele investigaţii, bărbatul a fost diagnosticat cu fracturi costale, traumatism cranio-cerebral şi o posibilă ruptură de ficat.

Cel mai probabil va rămâne internat. Femeia a fost diagnosticată cu traumatism toracic, contuzie la glezna dreaptă şi contuzie la cotul stâng.

Alţi trei pacienţi, toţi copii, au fost transportaţi la spitalul de copii Luther.

Decebal Todăriţă
Purtător de cuvânt SCJU Sibiu

27-09-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Invitaţie la sesiunea de informare "Nevoia de sânge în spitalele româneşti"

Amfiteatrul mare, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti
28 septembrie 2015, ora 12:00

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), alături de Asociaţia React şi Fundaţia Vodafone România, au plăcerea de a vă invita să participaţi la o sesiune de informare pe tema nevoii de sânge în spitalele din ţară.

Evenimentul, organizat în cadrul campaniei 'Donează sânge pentru viaţă', prin programul 'O şansă pentru viaţă', va avea loc luni, 28 septembrie 2015, începând cu ora 12:00, în Amfiteatrul mare al SUUB.

De-a lungul vieţii, fiecare dintre noi se loveşte, dacă nu personal atunci prin intermediul

27-09-2015
Tip stire
Comunicat de presa

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII 2015
- A zecea ediţie -

Începe cea de-a zecea ediţie a 'Săptămânii Prevenirii Criminalităţii', o campanie derulată la nivel naţional, de Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

În perioada 28 septembrie - 2 octombrie a.c. se va derula, la nivel naţional, cea de-a zecea ediţie a evenimentului 'Săptămâna Prevenirii Criminalităţii', în cadrul căruia vor fi abordate cinci paliere de interes instituţional: victimizarea minorilor, delincvenţa juvenilă, infracţiunile contra patrimoniului, prevenirea criminalităţii organizate şi siguranţa rutieră.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, poliţiştii de la structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii şi-au planificat diverse activităţi, în funcţie de grupurile

27-09-2015
Tip stire
Comunicat de presa

ÎNCEPE SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

Poliţia Română demarează, începând de mâine, până vineri "Săptămâna prevenirii criminalităţii" - o acţiune la nivel naţional.

În perioada 28 septembrie - 2 octombrie a.c., Poliţia Română desfăşoară "Săptămâna Prevenirii Criminalităţii".

Anul acesta, în cadrul activităţilor vor fi implicate şi inspectoratele şcolare judeţene, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, direcţiile Judeţene pentru sport şi tineret, O.N.G. - uri, fundaţii şi Instituţia Prefectului.

Ziua de 28 septembrie, dedicată prevenirii infracţiunilor împotriva minorilor.

Astfel, poliţiştii vor desfăşura activităţi în şcoli, vor distribui materiale preventive, vor instala puncte de

27-09-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Asociaţia Necuvinte trage un semnal de alarmă în privinţa fenomenului violentei domestice în creştere.

În acest sens, solicităm modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, solicitare înregistrată la Senat cu nr. L272/2015.

Solicitarea susţinută de 20 de senatori şi deputaţi din toate formaţiunile politice se află momentan la Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Senatului României.

Comisie la care a fost retrimisă din plen pentru raport suplimentar după ce în data de 22 iunie 2015, a trecut cu vot favorabil în unanimitate.

Practica violenţei domestice este larg răspândită în rândul românilor iar multe victime sunt încă reticente la a lua

27-09-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Asociaţia Necuvinte solicită modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul că legislaţia românească ar trebui să adopte un plafon de cel mult 30 de zile de îngrijiri medicale de la care acţiunea penală împotriva agresorului să poată fi continuată de către stat în numele victimelor violenţelor domestice.

Într-un comunicat al asociaţiei transmis duminică AGERPRES se arată că solicitarea a fost înregistrată la Senat cu nr. L272/2015, este susţinută de 20 de senatori şi deputaţi din toate formaţiunile politice şi se află momentan la Comisia Juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din cadrul Camerei Superioare a Parlamentului după ce

27-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Ziua mondială a contracepţiei este marcată la 26 septembrie. Lansată în 2007, această zi are misiunea de a creşte gradul de conştientizare privind contracepţia şi pentru a facilita tinerilor accesul la informaţii privind sănătatea lor sexuală şi reproductivă.

Ziua mondială a contracepţiei este susţinută de o coaliţie formată din 12 organizaţii internaţionale non-guvernamentale (ONG-uri), organizaţii guvernamentale şi societăţi ştiinţifice şi medicale, cu specificul activităţi în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive, sponsorizată de Bayer HealthCare.

Tema din acest an "Este viaţa ta, este viitorul tău" îşi propune să încurajeze tinerii să-şi asume responsabilitatea prevenirii unei sarcini nedorite şi a bolilor cu transmitere sexuală.

Ediţia

25-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Peste 500 de specialişti în recuperare medicală, din ţară şi din străinătate, s-au reunit la Sibiu la cel de-al 38-lea Congres Naţional Anual de Reabilitare Medicală, manifestare ştiinţifică de prestigiu care se va desfăşura până sâmbătă, au anunţat vineri, organizatorii.

Evenimentul este organizat de Societatea Română de Reabilitare Medicală, condusă de Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea, Şeful Catedrei de Medicină Fizică şi Recuperare din cadrul UMF Craiova.

Totodată, în organizarea congresului este implicată şi Dr. Popa Florina, medic şef al Secţiei Clinice Reabilitare Medicală I a SCJU Sibiu şi şef lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din

25-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină, "cu nişte nebuni" şi s-a ajuns la un sistem pe o ţară întreagă.

'Ce se întâmplă astăzi, la Târgu Mureş, este de o importanţă maximă pentru că noi sărbătorim 25 de ani de muncă şi de lucru în echipă, ca să ajungem unde este SMURD astăzi şi nu doar SMURD, vorbim despre întreg sistemul

25-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a afirmat, vineri, la Iaşi, într-o dezbatere pe tema finanţării sistemului sanitar, că pacienţii îşi doresc să existe condiţii decente în sănătate iar primul pas trebuie să fie acordarea a 6 la sută din PIB către acest domeniu.

''Ne dorim să avem investigaţii, monitorizare şi servicii medicale în măsura în care avem nevoie, şi atunci când avem nevoie. Ne dorim să avem personal medical bine pregătit. Până acum ne-am ocupat ca sistemul să supravieţuiască. De acum înainte ne dorim să existe condiţii decente în sistemul de sănătate. Ne dorim

25-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Profesor dr. Monica Pop va susţine pe 4 octombrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, conferinţa cu tema "Mirajul Luminii", informează un comunicat de presă remis vineri AGERPRES de TNB.

Potrivit sursei citate, evenimentul are loc în cadrul programului "Conferinţele Teatrului Naţional".

"Sunt un fan înfocat al luminii! O să spuneţi că e normal, că toată lumea e aşa! Vă contrazic! Nu! Unii, poate că nu atât de mulţi, dar destui, sunt adepţi ai întunericului, ai tenebrelor! Dar mulţi alţii, din nefericire cei mai mulţi, nu se gândesc la asta, nu ştiu sau nu doresc să ştie că pot rămâne fără acest adevărat

25-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, va efectua vineri o vizită la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie şi Nutriţie Animală din Baloteşti, judeţul Ilfov, pentru a analiza activitatea de cercetare-dezvoltare desfăşurată în cadrul institutului.

De asemenea, un accent deosebit se va pune pe modul în care institutul realizează transferul rezultatelor ştiinţifice către fermieri.

INCDBNA a fost înfiinţat încă din 1927, dar a trecut prin mai multe reorganizări, iar din anul 2006 a devenit institut naţional, în coordonarea ASAS.

Activitatea principală a institului vizează elaborarea şi revizuirea periodică, prin studii de fiziologia nutriţiei, a unui sistem de nutriţie, comparabil cu cele utilizate

25-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Voluntarii Crucii Roşii Harghita au acordat primul ajutor, în lunile iulie şi august, unui număr de peste 3.500 de persoane, care participau la diferite evenimente şi au avut probleme medicale.

Directoarea Crucii Roşii Harghita, Zsigmond Eva, a declarat pentru AGERPRES că cei 28 de voluntari specializaţi în acordarea primului ajutor au avut o vară plină, fiind prezenţi la toate taberele de vară, manifestările culturale sau sărbătorile satelor unde au fost invitaţi.

Cele mai multe cazuri în care voluntarii au intervenit au fost înţepăturile de insecte, hipertensiunea arterială sau lipotimiile. După acordarea primului ajutor, dacă a fost cazul, pacienţii au fost preluaţi de

25-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Louis Pasteur, chimist şi bacteriolog, fondatorul microbiologiei, s-a născut la 27 decembrie 1822, în localitatea Dole, regiunea Jura, în familia unui tăbăcar.

Tatăl său a fost decorat cu Legiunea de Onoare în timpul războaielor napoleoniene, ceea ce i-a insuflat tânărului Louis spiritul patriotic care avea să-l caracterizeze întreaga viaţă.

După ce a urmat şcoala primară din Arbois, unde se mutase cu familia, a absolvit Colegiul Regal din Besançon, secţia de arte (1840), apoi secţia de ştiinţe (1842).

Pasteur era pasionat de desen şi de pictură, iar portretele făcute părinţilor sau prietenilor, realizate pe când avea doar 15 ani, au fost păstrate ulterior în

25-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Problematica bolilor pulmonare în România, importanţa diagnosticării precoce, limitările şi problemele pe care medicul de specialitate le întâmpină în îngrijirea persoanelor cu aceste afecţiuni, precum şi alte subiecte de interes vor fi abordare, în zilele de 2 şi 3 octombrie, la Bucureşti, în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Conferinţei Managementul Bolilor Pulmonare.

Potrivit unui comunicat de presă remis vineri AGERPRES de organizatori, tema din acest an este "Pneumologia la graniţa cu alte specialităţi", conferinţa fiind condusă de prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

"Dorim ca prin abordarea interdisciplinară a celei de-a IV-a Conferinţe Managementul Bolilor Pulmonare să aducem

25-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a donat Institutului ''Marius Nasta'' peste 1.900 de truse de teste pentru depistarea tuberculozei rezistente la tratament.

Donaţia a fost făcută joi, în numele Guvernului SUA, de şeful Biroului pentru Cooperare în Domeniul Apărării (Office for Defense Cooperation), colonel Louis Seliquini, informează un comunicat al Ambasadei SUA remis AGERPRES.

Valoarea truselor de teste este de 147.000 de dolari, iar finanţarea a fost asigurată de Comandamentul Forţelor Statelor Unite din Europa (EUCOM).

''Aceste teste reduc timpul de diagnosticare a tuberculozei rezistente la tratament de la câteva luni la doar câteva ore'', au declarat specialiştii Institutului ''Marius Nasta'',

25-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Primăria Drăgăşani a inaugurat joi un Centru de Recuperare Neuromotorie de tip ambulatoriu, în urma unui proiect european în valoare de 3.216.479,40 lei.

"Centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu a fost realizat prin reabilitarea unei clădiri dezafectate, o fostă centrală termică, aflată în proprietatea Consiliului Local. Însă, proiectul a inclus şi dotarea sa cu mobilier, aparatură şi echipamentele necesare pentru a permite furnizarea de servicii sociale specializate, de calitate superioară. Clădirea a fost transformată prin reabilitare, etajare interioară şi compartimentare nouă. Aici urmează a fi trataţi adulţi şi copii", a declarat la inaugurare primarul municipiului Drăgăşani, Cristian Nedelcu.

Scopul proiectului este

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc.

Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare ştiinţifică anunţate în cursul lunii septembrie.

Spaţiu

La începutul lunii septembrie NASA a anunţat noua destinaţie pentru sonda New Horizons, după survolul istoric al planetei pitice Pluto în luna iulie a acestui an.

De această dată este vorba despre un planetoid îngheţat din Centura Kuiper care poate dezvălui mai

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

La Timişoara încep, joi, lucrările celei de-a XX-a ediţii a Congresului Naţional de Radiologie şi Imagistică ce reuneşte peste 500 de radiologi din ţară şi din străinătate care vor prezenta lucrări ştiinţifice în domeniu.

Au fost depuse spre evaluare în acest Congres aproape 190 de lucrări din România, iar în cadrul mai multor sesiuni ale evenimentului vor fi prezentate 140 de lucrări, 120 dintre ele aparţinându-le specialiştilor români, iar restul, celor din străinătate.

'În urmă cu doi ani, Societatea Radiologilor din România a decis să adopte Programa europeană de pregătire în radiologie, în urma acestui demers, noi, SRR, am propus şi continuăm

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) precizează, într-o adresă transmisă IGPR - Serviciul de reţinere şi arestare preventivă, că medicii pot acorda consultaţii de diagnostic şi tratament în unităţile cu care au contract.

''Ca urmare a adresei dvs prin care ne solicitaţi un consult medical al persoanei private de libertate Oprescu Sorin Mircea, vă comunicăm următoarele: medicii angajaţi ai Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti pot efectua acte medicale de diagnostic şi tratament în spital sau în alte unităţi sanitare, publice sau private, cu care au contract. Dacă aveţi în vedere o bază legală prin care medicul poate efectua acte medicale

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Intemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, este unul dintre ambasadorii municipiului Târgu Mureş în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021.

'Sunt onorat că ocup o astfel de poziţie, de ambasador al Târgu Mureşului, şi sunt mulţi cei care au făcut ceva care a depăşit graniţele Târgu Mureşului. Eu cred că o Capitală Europeană a Culturii înseamnă un oraş care a influenţat mult mai multe în afara sa, decât în interiorul său. Târgu Mureşul (prin SMURD, n.r.) fără discuţie a

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Deputatul liberal Diana Tuşa a lansat în dezbatere publică o iniţiativă legislativă prin care să se interzică amplasarea antenelor de telecomunicaţii la o distanţă mai mică de 500 de metri de şcoli şi spitale.

"În contextul în care în România avem cea mai permisivă legislaţie din lume privind instalarea reţelelor de comunicaţie electronice şi a elementelor de infrastructură aferente susţinerii acestora, consider că este necesară introducerea unei prevederi care să impună obligativitatea asigurării unei distanţe minime - 500 de metri (...) - între unităţile de învăţământ, unităţile medicale, centrele de plasament, centrele de bătrâni şi toate dispozitivele de comunicaţii electromagnetice care

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii cu diabet vor avea acces la un nou tip de insulină de ultimă generaţie, România făcând astfel parte din primul val de ţări europene care introduc un astfel de tratament.

Noul tip de insulină bazală de ultimă generaţie Toujeo, indicată pentru tratamentul adulţilor cu diabet zaharat de tip 1 şi 2, va fi compensată gratuit integral în România.

Potrivit specialiştilor, noul produs a demonstrat un control glicemic stabil şi prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeaşi persoană, în comparaţie cu insulina glargin disponibilă până în acest moment.

Dr. Iulia Ionescu,

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Copiii sunt audienţa cea mai importantă când vorbim de alimentaţie, pentru că o dietă echilibrată este esenţială pentru creşterea şi dezvoltarea lor normală şi pentru că la această vârstă ei îşi formează şi definesc obiceiurile alimentare pe care le vor urma de-a lungul vieţii.

O alimentaţie corectă promovează nu doar o mai bună stare de sănătate şi o susceptibilitate scăzută la îmbolnăvire, ci contribuie la dezvoltarea cognitivă şi la succesul şcolar, susţine nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

"Lăsaţi să aleagă după criteriile lor, copiii nu vor selecta întotdeauna cele mai sănătoase alimente şi combinaţii alimentare. Preferinţa lor intrinsecă pentru alimente dulci îi face şi

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

O nouă tehnologie care permite realizarea unei legături între creier şi un computer, transformând gândurile în mişcare, i-a permis unui tânăr din California care are picioarele paralizate în urma unui accident în care i-a fost secţionată măduva spinării, să meargă din nou, conform unui material publicat miercuri de Reuters.

Primii paşi şovăitori ai tânărului în vârstă de 28 de ani au fost înregistraţi în cadrul unui studiu preliminar publicat de revista britanică Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation şi pot fi văzuţi şi pe YouTube.

Tânărul, care a rămas paralizat în urma unui accident de motocicletă, a putut să meargă din nou datorită

24-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Din cele 15 echipe participante la cea de-a IV-a ediţie a Competiţiei Naţionale de Descarcerare şi Acordare a Primului ajutor Calificat, care s-a desfăşurat miercuri şi joi, la Târgu Mureş, campioană la 'Descarcerarea din Vehicule' a fost desemnată echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Horea' al judeţului Mureş, iar la 'Acordarea primului ajutor calificat', câştigătoare a fost echipa ISU ,,General Magheru' al judeţului Vâlcea.

La proba 'Descarcerarea din Vehicule', după echipa ISU Mureş, pe locul al doilea s-a clasat echipa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Dealul Spirii' al municipiului Bucureşti-Ilfov, iar pe locul III s-a clasat echipa Inspectoratului pentru Situaţii de

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Marea Britanie a suspendat vânzările de implanturi de silicon realizate de compania Silimed din Brazilia şi a recomandat ca nici un implant cu aceste produse să nu se mai facă până la noi recomandări, informează Reuters.

Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) şi alte autorităţi de reglementare europene testează produsele după ce agenţia germană de notificare a constatat o contaminare a unor dispozitive în timpul unei inspecţii la fabrica companiei din Brazilia.

Printre produsele suspendate se numără implanturile cu silicon pentru chirurgia plastică, implanturile urologice dar şi alte produse chirurgicale, a precizat

24-09-2015
Tip stire
Stiri externe

O femeie şi doi bărbaţi din judeţul Galaţi au ajuns în ultimele 24 de ore la spital, în şoc anafilactic, după ce au fost atacate de albine, a declarat joi directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi.

,Este vorba despre o femeie de 39 ani, care a fost transportată la Spitalul de Urgenţă Galaţi, şi despre doi bărbaţi, de 39 şi 44 ani, care au fost transportaţi la spitalele din Târgu Bujor şi  Tecuci. În toate cazurile, pacienţii au fost stabilizaţi şi au ajuns în stare bună la spitale', a spus Mihai Polinschi.

El a precizat că munca la vie dar

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 5.000 de pacienţi cu ciroză hepatică vor putea beneficia de noua terapie cu interferon free, în prezent specialiştii stabilind metodologia de acordare a tratamentului, a declarat joi prof. dr. Mihai Voiculescu, preşedintele celui de-al XXV-lea Congres Naţional de Hepatologie.

"Bugetul a fost alocat, criteriile de eligibilitate au fost stabilite. Mingea se află în terenul nostru, al lumii medicale, trebuie urgent să finalizăm metodologia, normele de aplicare care să poată să satisfacă această situaţie unică. Unii pacienţi sunt pe liste de aşteptare de 4 - 5 ani de zile, foarte greu îi mai poţi amăgi pe bolnavi. Marele avantaj al acestor

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Depresia şi diabetul de tip 2 (DT2) constituie fiecare factori de risc de demenţă, însă, în cazul în care se combină, ameninţarea este mult mai puternică decât o simplă "sumă", informează joi passionsante.be, pe baza rezultatelor unui studiu americano-danez publicat în JAMA Psychiatry.

"Niciun studiu nu încercase să afle dacă riscul de demenţă la pacienţii care suferă în acelaşi timp de diabet şi depresie este mai mare decât suma riscurilor legate de cele două afecţiuni luate separat", a afirmat doctorul Alain Cohen, citat de Journal International de Medecine.

Se ştia deja că depresia afectează un mare număr de persoane diabetice, iar actualul

24-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Prim-vicepreşedintele PNL Arad, Corina Crişan, a criticat joi, într-o conferinţă de presă, calitatea sistemului de carduri de sănătate, a cărui recentă defectare la nivel naţional a condus la blocarea actului medical în întreaga ţară, solicitând demisiile ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi a directorului CNAS, Valise Ciurchea.

'Consider că că atât ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cât şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, trebuie să-şi prezinte demisiile. Primul, pentru că implementarea sistemului de carduri de sănătate s-a dovedit a fi un eşec răsunător, iar al doilea, pentru că a minţit atunci când a afirmat că defectarea sistemului nu a

24-09-2015
Tip stire
Stiri interne

Consumul de junk food nu este nemilos doar cu talia sau cu inima celor care preferă acest gen de alimentaţie, ci este mult mai nociv pentru sănătate decât se credea, susţine un studiu publicat revista BMC Medicine şi citat de site-ul Eatthis.com.

Cercetătorii de la Deakin University şi Australian National University au descoperit recent că hipocampusul (regiunea creierului implicată în menţinerea sănătăţii mintale, în învăţare şi memorie) este mult mai mic la persoanele cu diete nesănătoase.

Ca să ajungă la această concluzie, echipa de cercetare a apelat la scanere RMN pentru a măsura dimensiunea hipocampus-ului participanţilor la studiu şi apoi le-a examinat

24-09-2015
Tip stire
Stiri externe

Pagini