Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Octombrie 2015


Un medicament pentru tratarea constipaţiei cauzate de opiaceele analgezice a dublat timpul de supravieţuire al pacienţilor cu cancer avansat, a dovedit o analiză efectuată de cercetători americani asupra a două studii clinice, informează agenţia France Presse.

Mai mult decât atât, medicamentul Relistor (metilnaltrexona), comercializat din 2008, se pare că a încetinit progresia tumorilor, au declarat cercetătorii într-o prezentare la conferinţa anuală a anesteziştilor americani reuniţi în aceste zile la San Diego, California.

Aceasta este pentru prima dată când un studiu clinic arată o legătură între un tratament vizând blocarea efectului constipant al analgezicelor opiacee şi creşterea timpului de supravieţuire a pacienţilor cu

28-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Deputatul Tudor Ciuhodaru şi-a anunţat candidatura la preşedinţia Colegiului Medicilor din România (CMR), adăugând că doreşte condiţii de muncă adecvate pentru medici, salarizare corespunzătoare şi desfiinţarea "feudelor baronilor din sănătate".

'Propun să acţionăm împreună pentru bunăstarea acestei profesii. Asta înseamnă trei lucruri clare: condiţii de muncă adecvate, salarizare corespunzătoare şi desfiinţarea feudelor baronilor din sănătate. Drumul înainte va fi lung. Urcuşul va fi greu. S-ar putea să nu ajungem repede la capăt. Numai solidari putem trece cu bine peste ceea ce va urma", le-a transmis Ciuhodaru medicilor, printr-o postare pe blogul său.

El a adăugat că accentul trebuie pus pe drepturile medicilor,

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul de neuropsihiatrie din Timişoara va fi mutat în localul fostei cazarme militare din comuna limitrofă Giroc, din apropierea Spitalului Judeţean Timişoara, investiţia de reamplasare a unităţii urmând să fie suportată din bugetul Consiliul Judeţean (CJ) Timiş, în a cărui administrare se află.

Valoarea totală a investiţiei este de peste 15 milioane de lei. Noua locaţie se va numi Clinica de Psihiatrie SCJU 'Pius Brînzeu'.

CJ Timiş a aprobat miercuri cu unanimitate de voturi proiectul de investiţii.

'Proiectul a fost aprobat, şi proiectare şi execuţie, urmând să fie scos la licitaţie, iar în perioada următoare sper să poată fi executat. Sunt 3,5 milioane

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicii au descoperit în ultimele două săptămâni trei focare de hepatită virală de tip A la trei şcoli din judeţul Sibiu, elevii bolnavi fiind trataţi, iar sălile au fost închise pentru igienizare, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, Ştefan Firu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu.

'S-au luat toate măsurile necesare (...). Problema la hepatită este că are o perioadă de germinare foarte lungă şi nu ştim când şi unde se poate declanşa iarăşi. Cert este că sălile de clasă unde a fost descoperite cazurile acestea au fost închise, au fost dezinfectate şi să sperăm că reuşim să

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă prin care se instituie Ziua Mondială a Vederii în România în cea de a doua zi de joi a lunii octombrie.

'Ziua Mondială a Vederii în România poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii afecţiunilor oculare şi orbirii", se arată în textul iniţiativei legislative.

Responsabil de coordonarea activităţilor dedicate Zilei Mondiale a Vederii în România este Ministerul Sănătăţii.

Iniţiatorii, mai mulţi deputaţi PSD-UNPR, PNL şi independenţi, susţin în expunerea de motive că,

29-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Primăria comunei Ip din Sălaj pune la dispoziţie un cabinet medical şi o locuinţă oferită gratuit, amenajate într-un conac monument istoric, oricărui medic de familie care va dori să-şi practice meseria în comunitatea din localitatea Zăuan.

Clădirea este un fost conac construit în secolul al XIX-lea, aflat pe lista monumentelor istorice, reabilitat recent de către primărie şi care a avut şi în perioada comunistă destinaţia de cabinet medical. El a aparţinut familiei de nobili maghiari Viski, ultimul reprezentant, un compozitor, locuind aici până la decesul său din 1961.

'Clădirea respectivă din localitatea Zăuan a fost cabinet medical şi în perioada comunistă şi

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Lacul de unghii, element cosmetic indispensabil pentru multe femei, ar fi dăunător pentru sănătate deoarece conţine un plastifiant suspectat că acţionează ca un perturbator endocrin, arată un studiu publicat în revista 'Environment International' şi menţionat miercuri de 20minutes.fr.

Perturbatorii endocrini sunt substanţe care acţionează asupra regularizării hormonale umane, fiind suspectaţi că provoacă efecte nefaste îndeosebi în privinţa dezvoltării fiziologice a persoanelor expuse în perioada intrauterină.

Vinovat ar fi un compus chimic numit trifenil fosfat (TPHP), utilizat pentru a face lacul de unghii mai rezistent şi pentru a-i îmbunătăţi comportamentul.

TPHP s-a generalizat la înlocuirea dibutil-ftalatului (folosit şi în vopsele şi cerneluri), acuzat că

28-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Un număr de 2.508 persoane din judeţul Galaţi au fost diagnosticate cu viroze respiratorii în ultima săptămână de raportare, faţă de 2.387 înregistrate în cea anterioară, a declarat, miercuri, presei, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Liliana Iordăchescu.

Potrivit acesteia, grupa de vârstă cea mai afectată de viroze rămâne cea de la 5 la 14 ani, unde s-au înregistrat 840 de cazuri.

'In ceea priveşte pneumoniile, s-au înregistrat, în ultima săptămână de raportare, 378 de cazuri, în scădere faţă de săptămâna anterioară, când s-au înregistrat 443 de cazuri. Grupa de vârstă cea mai afectată a fost cea a copiilor

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Ultima rectificare bugetară, deşi una pozitivă, nu a adus niciun ban în plus la bugetul medicamentelor, fiind necesari încă cel puţin 1,25 miliarde lei pentru ca toţi pacienţii români să poată beneficia de tratament, susţine preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălăşeanu.

'Autorităţile au declarat că sistemul de sănătate românesc are suficienţi bani şi nu are nevoie de fonduri suplimentare. Le reamintim că bugetul alocat medicamentelor este cu mult sub nevoile de tratament ale pacienţilor români. Este nevoie de încă cel puţin 1,25 miliarde lei pentru ca toţi pacienţii români să poată beneficia de tratament, bani ce

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Distribuitorii angro de medicamente vor trebui să îşi reînnoiască în următorii doi ani autorizaţiile, după ce vor apărea normele de autorizare revizuite, conform noilor Reguli de bună practică de distribuţie a medicamentelor (GDP), a anunţat, miercuri, farmacist primar Gabriela Ruja, reprezentant al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), prezentă la dezbaterea cu participare internaţională DGP - European Practice and Experience.

'In următorii doi ani, după ce apar normele de autorizare revizuite, pe care le aşteptăm, va exista perioada aceasta de tranziţie în care toţi cei care deţin acum autorizaţii de distribuţie angro trebuie să îşi reînnoiască autorizaţiile conform noului

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Studiul prezentat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind produsele din carne şi carnea roşie nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare până când nu se vor pronunţa cele trei instituţii ale statului abilitate cu sănătatea umană, a declarat miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

'Nu este un moment care trebuie să ne sperie pentru că avem pe de o parte Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, iar pe de altă parte, ANSVSA şi Ministerul Sănătăţii. Sunt cele trei entităţi legale care trebuie să se pronunţe. Nu aş face alte comentarii decât după ce specialiştii se pronunţă, dar nu cred că este

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

JOI, 29 OCTOMBRIE

- Prima reuniune a Grupului de lucru mixt constituit din reprezentanţi ai Senatului, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai asociaţiilor profesionale ale judecătorilor, ale procurorilor şi avocaţilor, precum şi ai mediului universitar din domeniu.

- Dezbaterea cu tema "Strategia răsăriteană din politica externă a României şi cea faţă de minorităţile rusofone din spaţiul de interes naţional. Cazul Republicii Moldova". (Casa Titulescu, ora 16.30)

- Conferinţă de presă organizată de Uniunea Sârbilor din România, filiala Bucureşti, legată de recentele evoluţii din Kosovo, respectiv de intenţia Kosovo de a adera la organizaţia UNESCO. (sediul Uniunii Sârbilor din Bucureşti, ora 14.00)

- Conferinţă de

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii din Bolivia a susţinut marţi avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind riscurile consumului de carne roşie, recomandând în locul acesteia carnea de lamă, relatează AFP.

În Bolivia, "avem carne de bună de lamă, cu niveluri scăzute de grăsimi, dar care trebuie consumată cu moderaţie", a dat asigurări Vicky Aguilar, responsabila departamentului pentru alimentaţie şi nutriţie din cadrul Ministerului bolivian al Sănătăţii.

Carnea de lamă - un mamifer rumegător asemănător cu cămila, cunoscut pentru lână sa şi folosit ca animal de povară - şi-a făcut intrarea în meniurile restaurantelor exclusiviste pentru conţinutul său ridicat de proteine, dar mai ales pentru

28-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Un număr de 158 de studenţi au participat la stagii de practică în ortopedie şi traumatologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie", printr-un proiect de circa 2,14 milioane de lei, cofinanţat din Fondul Social European, ce a vizat creşterea ocupabilităţii elevilor din sistemul naţional de învăţământ şi a studenţilor la Medicină şi dezvoltarea aptitudinilor de muncă ale acestora.

Tot în cadrul proiectului "Consiliere, orientare profesională şi elemente de practică în ortopedia şi traumatologia pediatrică", a cărui conferinţă de închidere a avut loc miercuri, 198 de elevi şi 150 de studenţi au fost orientaţi şi consiliaţi profesional.

'A fost

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez precizează că urmăresc cu atenţie evoluţiile în curs de desfăşurare la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, în special ca urmare a publicării recente a noii liste cu studenţii străini admişi în primul an.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Franţei remis AGERPRES, o permanenţă a fost deschisă la Institutul Francez din Iaşi, pentru a-i primi pe studenţii francezi şi părinţii lor.

Sursa citată precizează că autorităţile franceze au fost informate "cu privire la dificultăţile studenţilor francezi şi de alte naţionalităţi, precum şi despre eforturile autorităţilor naţionale competente în vederea remedierii acestei situaţii".

'Ambasadorul s-a întâlnit

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Zece din cei treizeci de copii care frecventează grădiniţa Liceului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia au fost diagnosticaţi cu boala 'gură-mână-picior', o infecţie virală, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Marcela Dărămuş.

Inspectorul şcolar general al ISJ Alba a afirmat că primul caz a fost constatat luni, boala fiind diagnosticată de către medicul unităţii şcolare şi confirmată de către medicul de familie al copilului respectiv. În cursul zilelor de marţi şi miercuri, alţi şase copii au fost diagnosticaţi cu această infecţie virală, trei copii fiind, deocamdată, suspecţi de boala 'gură-mână-picior'.

Ţinând cont că perioada de incubaţie este

28-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Un incendiu a fost înregistrat în noaptea de luni spre marţi, la Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, din cauza unui corp de iluminat care a luat foc şi a căzut pe linoleum.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, incidentul s-a produs în sala de preparare a hranei pentru nou-născuţi, iar în momentul izbucnirii incendiului nimeni nu se afla în încăperea respectivă.

'La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale, una de salvare de la înălţime şi două cu apă şi spumă, iar după evalurea la faţa locului, a rămas doar o autospecială, fiindcă incendiul nu

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Un spital al organizaţiei Medici fără Frontiere (MSF) din Saada, nordul Yemenului, a fost lovit în timpul unor atacuri aeriene lansate luni seara, a anunţat marţi organizaţia umanitară, relatează AFP.

Angajaţi şi persoane care primeau îngrijiri medicale se aflau în spital în momentul atacului, a precizat MSF pe contul de Twitter. Contactată telefonic, o purtătoare de cuvânt a organizaţiei, Malak Shaher, a declarat că nu sunt victime.

Coaliţia arabă condusă de Arabia Saudită lansează din martie raiduri aeriene intense împotriva rebelilor şiiţi Houthi care controlează capitala yemenită Sanaa şi nordul Yemenului. Saada este fieful rebelilor Houthi. În Afganistan, cel puţin 30 de

27-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Ministrul australian al agriculturii, Barnaby Joyce, a calificat marţi drept "o farsă" recentul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care stabileşte o legătură între consumul de carne procesată şi riscul apariţiei unui cancer, relatează agenţiile EFE şi AFP:

Potrivit OMS, consumul de carne procesată precum cârnaţii, mezelurile sau preparatele din conserve este cancerigen pentru oameni la fel cum "probabil" este şi consumul de carne roşie.

Însă în opinia ministrului australian, carnea procesată nu trebuie comparată cu ţigările şi evident acest lucru face ca acest raport să fie o farsă, a comentat el postul local ABC. "Să compari cârnaţii cu ţigările este

27-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Un medicament ieftin care ameliorează unele simptome ale bolii Alzheimer ar putea ajuta, cel puţin pentru o vreme, şi pacienţii în stadiu avansat al bolii aflaţi în casele de îngrijire medicală, informează agenţia Reuters.

Cercetarea publicată marţi în revista 'Lancet Neurology' a arătat că încetarea administrării medicamentului comun 'donezepil' (cu numele comercial 'Aricept') în cazurile pacienţilor bolnavi de forme moderate până la severe ale maladiei a dublat riscul de a ajunge în centrele de îngrijire în circa un an, deşi nu a făcut nici o diferenţă în următorii trei ani.

'Donepezil' a fost vândut iniţial de companiile 'Eisai' şi 'Pfizer' sub numele

27-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Mexicanul Andrés Moreno, cel mai gras bărbat din lume, care a ajuns să cântărească 435 de kilograme, va fi operat miercuri într-un spital din Guadalajara, în încercarea de a-i reduce din greutatea care îl ţine ţintuit la pat şi care prezintă riscuri serioase pentru sănătatea lui, relatează EFE.

Viaţa lui Andrés Moreno, 37 de ani, a fost o luptă continuă cu greutatea care i-a pus în pericol viaţa şi din cauza căreia a suferit un preinfarct. Andrés care cântărea la naştere 6 kg, la zece ani avea 120 de kg, la 20 de ani 170 de kg, iar după această vârstă

27-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Specialiştii recomandă consumul de mezeluri şi carne în cantităţi mici, ca urmare a evaluării publicate luni de Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC), parte a Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS), care arată că mezelurile sunt cancerigene şi carnea (cu excepţia celei de pui şi a altor păsări) ar putea fi la fel de nocivă.

Acest aviz nu schimbă radical recomandările făcute de diferite organisme ca Fondul mondial de cercetări împotriva cancerului (WCRF, Londra) sau Institutul naţional pentru cancer (INCa, Franţa), afirmă specialiştii citaţi de AFP.

Conform WCRF, sunt admise sub 500 de grame de carne roşie pe săptămână şi "foarte puţine

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Trei copii de la o şcoală din municipiul Satu Mare au fost internaţi la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean Satu Mare cu suspiciunea de scarlatină, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) deschizând o anchetă.

Potrivit directorului DSP Satu Mare, Dan Cojoc, au fost recoltate probe, exudat laringo-faringian, de la mai mulţi copii şi au fost trimise la laborator pentru a se vedea exact despre ce boală este vorba.

Copiii sunt de la Şcoala Gimnazială Grigore Moisil şi au fost internaţi la Secţia de Boli Contagioase cu simptome asemănătoare scarlatinei, boală care nu a mai apărut în judeţ de mai mulţi ani.

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează marţi 13 percheziţii, dintre care 3 la sediile unor instituţii publice şi 10 domiciliare, într-o cauză care priveşte săvârşirea unor infracţiuni de corupţie referitoare la eliberarea, în schimbul unor sume de bani, a unor documente medicale în fals (diagnostice medicale nereale) care au servit la întocmirea de dosare de pensionare.

Potrivit unui comunicat al DGA, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie vor pune în executare 50 de mandate de aducere pentru audieri.

Potrivit unor surse judiciare, printre instituţiile percheziţionate se află şi Spitalul Ministerului de Interne şi Casa de Pensii a Sectorului 1.

Anchetatorii susţin că beneficiarii acestor înscrisuri le-au

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

O fundaţie din Chile a plantat luni 6.900 de fire de canabis în vederea creării unui medicament pentru tratarea patologiilor asociate cu cancerul şi epilepsia, relatează AFP.

Această a doua plantare intervine după o primă experienţă cu 400 de fire anul trecut, a declarat Alejandra Ahumada, una dintre chimistele care lucrează la fundaţia Daya, responsabilă pentru proiect.

Proiectul, aprobat de Serviciul agricol şi zootehnic (SAG) din comuna Colbun, situată la 260 de kilometri sud de Santiago, este susţinut de 20 de municipalităţi chiliene care speră să beneficieze de medicamentul pe bază de canabis pentru tratarea a circa 4.000 de pacienţi care suferă

27-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Consumul regulat de hrană condimentată ar proteja împotriva unei serii de boli şi ar reduce riscul decesului prematur, se arată într-un studiu al unei echipe de cercetători chinezi pe marginea obiceiurilor alimentare ale aproximativ o jumătate de milion de persoane, relatează marţi passionsante.be.

Vastul grup de persoane a fost monitorizat timp de câţiva ani, rezultând că acele persoane care mănâncă aproape zilnic mâncare condimentată trăiesc în medie mai mult decât cei care nu mănâncă aproape niciodată condimentat.

Riscul de deces prematur scade cu 14% la acele persoane care mănâncă mâncare condimentată. Efectul este şi mai accentuat atunci când nu se consumă alcool,

27-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Carnea roşie şi preparatele din carne nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer decât dacă acestea sunt consumate în exces şi sunt tratate cu diverse substanţe chimice, a declarat pentru AGERPRES Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), organizaţie profesională ce reprezintă interesele industriei de prelucrare a cărnii şi realizează peste 60% din producţia naţională de mezeluri cu cele 50 de societăţi membre.

'Nu poţi să incriminezi carnea roşie şi preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenţa mai multor factori printre care şi cei alimentari. Dacă vorbim strict de carne,

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Senatului UMF 'Gr.T.Popa' din Iaşi a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că sunt studenţi împotriva cărora se va declanşa o acţiune în instanţă pentru anularea dreptului de a studia la această universitate de medicină.

Conform sursei citate, au fost verificate toate dosarele studenţilor străini înscrişi în acest an universitar la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar la Universitatea de Medicină Gr.T.Popa din Iaşi.

'Toţi candidaţii au fost egali. Verificările anterioare au fost sigilate şi apoi luate şi date la o parte, după care s-a făcut o nouă evaluare. Punctajul va fi afişat în

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Medicul Ştefan Georgescu a fost ales în funcţia de rector interimar al Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa Iaşi, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului instituţiei de învăţământ superior.

Potrivit sursei citate, în şedinţa de luni seara, 23 din cei 43 de membri ai Senatului UMF au decis ca în următoarele trei luni medicul Ştefan Georgescu să fie ordonator de credite.

Ştefan Georgescu a fost ales rector interimar după ce în urmă cu o săptămână rectorul interimar Dragoş Pieptu a fost nevoit să demisioneze din funcţie ca urmare a scandalului declanşat la admitere din cauza

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate(CJAS) Galaţi au aplicat de la începutul anului sancţiuni unui număr de 200 de furnizori de servicii medicale, se arată într-un raport prezentat marţi de preşedintele instituţiei, Mihaela Oana Docan, în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi.

Potrivit documentului, de la începutul anului au fost efectuate 735 de acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu statul.

În urma verificărilor, 183 furnizori au fost sancţionaţi pentru că au prescris reţete pacienţilor pe perioada internării acestora în spital. Şase furnizori au fost sancţionaţi pentru că au raportat servicii medicale efectuate

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a inaugurat, marţi, o expoziţie fotografică inedită intitulată '110 ani de istorie, 70 de ani de UMF', în care sunt prezentate imagini vechi din Târgu Mureş, precum şi modul în care au evoluat clădirile universităţii.

Imaginile din expoziţie provin de la colecţionari şi prezintă municipiul Târgu Mureş în perioada interbelică până în anii '70, iar din fotografii se remarcă inclusiv dinamica clădirii UMF şi a campusului.

'Expoziţia fotografică 'Old UMF' prezintă imagini din istoria de peste 110 de ani a clădirii centrale a Universităţii, care a fost înainte Liceu Militar, respectiv 70 de

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Cea de-a IV-a ediţie a Congresului Internaţional de Chirurgie Robotică se va desfăşura în România, în perioada 29 - 31 octombrie, reunind peste 300 de participanţi, au informat organizatorii.

Programul ştiinţific al congresului include sesiuni care abordează majoritatea domeniilor în care se utilizează chirurgia robotică: urologie, ginecologie, chirurgie generală, ORL.

Congresul Internaţional de Chirurgie Robotică va fi deschis de un curs hands-on, care va avea loc miercuri, la Centrul de training în chirurgie laparoscopică Ponderas, unde participanţii vor putea efectua proceduri cu ajutorul robotului "Da Vinci".

În cadrul congresului vor susţine prezentări peste 100 de conferenţiari, printre care şi nume consacrate în chirurgia

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Mihai Seplecan, spune că e nevoie de un spital pediatric monobloc în Cluj-Napoca şi că acesta reprezintă o prioritate a forului pe care îl conduce.

Mihai Seplecan a vizitat, marţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unitate spitalicească aflată sub autoritatea CJ Cluj, ocazie cu care echipa managerială a spitalului a susţinut necesitatea demarării cât mai urgente a proiectului de realizare a unui spital pediatric monobloc care să reunească toate secţiile unităţii medicale, răspândite în prezent pe teritoriul întregului municipiu.

'Vizita la sediul Spitalului de copii m-a convins, o dată în plus, că trebuie să demarăm

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

MIERCURI, 28 OCTOMBRIE
- Vizita unei delegaţii a Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul German, condusă de preşedintele Comisiei, deputatul Gunther Krichbaum. (Bucureşti, 28-30)
- Conferinţa dedicată resurselor umane în domeniul serviciilor profesionale de externalizare din România. (Hotel InterContinental, ora 9.00)
- Conferinţa ''Creşterea sustenabilă: Mediul de afaceri şi rolul său în echilibrul macroeconomic şi în convergenţa reală''. (sediul BNR, ora 10.00)
- Sindicatele salariaţilor din tot sectorul agricol şi alimentar, precum şi din cadrul staţiunilor de cercetare-dezvoltare, afiliate la Agrostar, pichetează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. (între orele 11.00-14.00)
- A VI-a ediţie a SWIFT Business Forum România. (Hotel

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) consideră că evaluările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit cărora carnea roşie şi preparatele din carne ar fi cancerigene sunt aruncate cu uşurinţă pe piaţă, "fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică", iar presa responsabilă din România ar trebui să analizeze critic toate aceste evaluări ale OMS.

'Ne manifestăm indignarea fată de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţa neloială

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii din Bucureşti şi din alte şase oraşe pot beneficia de o reducere de 60% la un pachet de analize medicale şi de 25% pentru o ecografie de tiroidă, în cadrul campaniei naţionale 'Vino cu papionul la control", desfăşurată în perioada 26 octombrie - 30 noiembrie, la centrele Gral Medical.

Fiecare pacient din Bucureşti, Ploieşti, Focşani, Sibiu, Piteşti, Vâlcea şi Craiova poate beneficia de un pachet de analize la preţul de 50 lei, se arată într-un comunicat transmis de Gral Medical. Pentru programări şi consiliere online poate fi accesată pagina www.gralmedical.ro sau se poate suna la numărul de telefon 021-323.00.00.

În România,

27-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Şeful Biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, atrage atenţia că regimurile monoalimentare bazate pe carne pot fi dăunătoare.

El a explicat că, potrivit ultimului raport al OMS, carnea procesată poate fi cauza unor cancere, în special digestive, mai ales colo-rectal.

'Sigur, acest lucru îl ştim de mai multă vreme. De data aceasta, Agenţia Internaţională de Studiu asupra Cancerului vine cu o serie de argumente şi evidenţe. Trebuie să facem o distincţie între riscul prezentat de carnea procesată sau carnea roşie şi faptul că ele reprezintă un anumit pericol sau un anumit factor cancerigen. Urmează acum să se determine câtă carne trebuie să

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş', Adrian Streinu-Cercel, a evidenţiat luni beneficiile vaccinării şi a precizat că toţi cei care sunt acum împotriva vaccinării au fost vaccinaţi.

'Toţi cei care sunt acum împotriva vaccinării au fost vaccinaţi. Şi ca atare bag de seamă că nu li s-a întâmplat nimic sau poate li s-a întâmplat şi nu ştim", a afirmat Streinu-Cercel la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD la Senat.

El a subliniat că vaccinurile de pe piaţă sunt sigure, că reacţiile postvaccinare sunt minimale, iar dacă apar reacţii severe, extrem

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Elaborarea unui ghid al vaccinării, care să fie distribuit tuturor viitoarelor mame, dar şi prezentarea cât mai rapidă a proiectului legii vaccinării şi susţinerea activităţii Institutului Cantacuzino sunt prevăzute într-o rezoluţie semnată, luni, de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD.

Rezoluţia a fost semnată şi de către ceilalţi participanţi la dezbatere: preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, şeful Departamentului Politici şi Strategii din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Anca Crupariu, directorul adjunct UNICEF, Eduard

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Şeful Biroului OMS pentru România, Victor Olsavszky, a afirmat luni că trendul descrescător al acoperirii vaccinale în Europa are ca principală cauză refuzul părinţilor.

'Există acest trend descrescător al acoperirii vaccinale. O principală cauză este refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii. Vedem acest trend în mai multe ţări din Europa. Chiar îl vedem în mai multe ţări din Europa, îl vedem în sisteme de sănătate pe care noi le vedem foarte performante, cum ar fi Franţa. Am văzut în aceşti ani o creştere a unor boli, a unor epidemii de rujeolă şi rubeolă în state în care nu ne-am fi aşteptat,

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul pacienţilor din Harghita care beneficiază de programele naţionale de diabet zaharat, oncologie, ortopedie şi dializă a crescut în acest an, se arată într-o analiză făcută publică luni, la şedinţa Colegiului Prefectural.

Potrivit datelor prezentare de medicul şef Lidia Sângeorzan din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, în anul 2014 se aflau în evidenţă 959 de bolnavi cu afecţiuni oncologice, iar în acest an numărul a ajuns la 1000.

În ceea ce priveşte programul naţional de diabet, există 10.595 de pacienţi de diabet trataţi, faţă de 10.160 în anul 2014. În cadrul acestui program sunt înregistraţi şi 73 de

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a achiziţionat, pe parcursul anului 2014 şi 2015 aparatură medicală modernă în valoare de peste 9 milioane lei, a declarat luni, într-o conferinţă, managerul unităţii, Tiberiu Tătaru.

Potrivit sursei citate, valoarea dispozitivelor şi cea a aparaturii medicale achiziţionate anul trecut pentru mai multe secţii ale unităţii este de 3 milioane lei iar în acest an s-a cumpărat şi recepţionat sau urmează să fie recepţionată, până pe 31 decembrie, aparatură de peste 6 milioane lei, bani proveniţi de la Ministerul Sănătăţii.

'Am reuşit pe parcursul acestor doi ani, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Ministerului Sănătăţii,

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu, Tiberiu Tătaru, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că în primul trimestru al anului viitor unitatea medicală va fi acreditată cu un nivel mediu de încredere şi un plan de conformare aferent.

Potrivit sursei citate, SJU Târgu-Jiu a avut foarte mulţi indicatori de îndeplinit în vederea obţinerii acreditării, iar faptul că secţiile unităţii sunt desfăşurate în incinta a trei locaţii îngreunează îndeplinirea respectivelor cerinţe. Majoritatea indicatorilor privind asigurarea circuitelor funcţionale au fost îndepliniţi prin diverse investiţii la nivelul spitalului.

'Am făcut o grămadă de paşi, din păcate nu am reuşit să îi străbatem pe

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut luni că vaccinarea reprezintă un program important şi a salutat iniţiativa colegilor săi din Senat de a organiza dezbaterea "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", cu participarea unor specialişti din domeniul Sănătăţii.

'Vaccinarea este un program important. Noi nu inventăm acum apa caldă, (au fost - n.r.) boli care păreau incurabile sau care generau foarte multe morţi şi care au fost rezolvate prin acest sistem de vaccinare şi, dintr-o dată, unii încearcă să sfătuiască românii că nu e bine să ne vaccinăm. (...) Sunt prea mulţi oameni care îşi dau cu părerea despre un subiect

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

In România ar putea debuta o epidemie de rujeolă, judeţul Arad confruntându-se cu cel mai mare risc din acest punct de vedere, a declarat, luni, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, prezentă la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD.

'Pentru că am avut oportunitatea, pe datele pe care le avem, să facem nişte prognoze, pot să vă informez - şi puteţi vedea pe harta de risc - că ne aflăm din nou în faţa unui risc major al unei alte epidemii de rujeolă, începând în mod

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Fundaţia Studium din Târgu Mureş, care a construit un complex rezidenţial în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, a primit cinci cereri din partea unor medici interesaţi să obţină locuinţe de serviciu.

Reprezentanţii fundaţiei au precizat luni, pentru AGERPRES, că termenul de depunere a solicitărilor a fost prelungit până pe data de 20 noiembrie, locuinţele urmând să fie repartizate cu prioritate tinerilor specialişti care lucrează în sistemul public de sănătate. Prelungirea termenului de înscriere va devansa cu aproape o lună predarea locuinţelor.

Complexul rezidenţial, care cuprinde trei garsoniere şi trei locuinţe cu câte trei camere, a fost construit în parteneriat

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Producătorul german de produse farmaceutice Quiesser Pharma a făcut pasul către e-commerce, prin listarea pe platforma eMAG Marketplace, au nunţat, luni, reprezentanţi ai companiei.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, intrarea companiei farmaceutice în comerţul online s-a făcut prin integrarea platformei de e-commerce Teamshare cu softul de gestiune al companiei, Microsoft Dynamics NAV, cu platforma eMAG Marketplace şi cu operatorul de servicii de curierat agreat de eMAG.

'Quiesser Pharma este a 10-a companie care se listează integral pe eMAG Marketplace prin platforma de e-commerce Teamshare. Procesul de listare a Quiesser Pharma pe eMAG Marketplace a durat 2două luni, perioadă în care a fost

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicităţii luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

Acest raport poate reaprinde dezbaterile cu privire la presupusele merite ale dietelor alimentare bazate pe carne.

Agenţia internaţională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer - IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament

26-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Un program pentru promovarea activităţii fizice în rândul copiilor, care va fi implementat în şase şcoli din cartiere unde locuiesc familii cu venituri mici din Bucureşti, Cluj şi Timişoara, a fost lansat luni de Federaţia Mondială a Inimii şi Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal, în parteneriat cu Fundaţia Română a Inimii.

Potrivit Fundaţiei Române a Inimii, prin programul "Cu mişcare, inima e zâmbitoare!", copiii vor învăţa importanţa activităţii fizice şi vor fi încurajaţi să fie mai activi. În acest sens, au fost realizate materiale şi dezvoltate o serie de activităţi pentru a-i inspira pe antrenorii şi profesorii de sport să-i încurajeze

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

MARŢI, 27 OCTOMBRIE

- Topul Naţional al Firmelor Private din România - TOP 2014 şi ''Târgul Serviciilor/Produselor de Excelenţă pentru Întreprinderi'' organizate de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România în parteneriat cu Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. (JW Marriott Bucharest Grand Hotel, ora 9.30)

- Masa rotundă ''Veniturile şi cheltuielile populaţiei - echilibru sau dezechilibru'' organizată de Institutul Naţional de Statistică împreună cu Institutul de Economie Naţională, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Mondială a Statisticii 2015. (sediul INS, Sala Albastră, ora 10.00)

- ''Gala Femeia Anului în Afaceri'', eveniment organizat de Fundaţia Estuar

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 120 de pacienţi seropozitivi se află în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, potrivit informaţiilor făcute publice luni de directorul DSP, Gabriel Ciochină.

'Numărul total al pacienţi seropozitivi aflaţi în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Brăila este de 121, din care 68 infectaţi cu HIV şi 53 în stadiu de SIDA. În tratament curativ, anul acesta au fost 91 de pacienţi', a spus Ciochină.

Potrivit datelor DSP, au fost desfăşurate activităţi de depistare a infecţiei cu transmitere verticală a infecţiei HIV/SIDA la grupe de risc şi de testare voluntară şi consiliere pre şi post-testare.

De asemenea, au fost testate 2.646 de

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila s-au înregistrat, de la începutul anului, 38 de cazuri de infecţii intraspitaliceşti, potrivit unei situaţii făcute publice luni de directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină.

'Au fost înregistrate 38 de cazuri de infecţii nosocomiale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, din care 28 infecţii digestive, 2 infecţii cutanate, 2 infecţii de plagă operatorie, 4 infecţii de plagă chirurgicală, o infecţie urinară şi una respiratorie. Nu au fost înregistrate focare de infecţii nosocomiale şi nici decese prin infecţii nosocomiale', a declarat Ciochină.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila funcţionează în trei locaţii diferite, starea generală

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Sensul proiectului privind vaccinarea nu este acela de a constrânge pe cineva, ci de a informa pe toată lumea despre importanţa problemei, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, luni, în cadrul dezbaterii cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD.

'Poate mai este de dezbătut la forma proiectului. Sunt conştient că există şi păreri pertinente de cealaltă parte. Noi nu am vorbit aici de obligativitate. Sensul nu este acela de a constrânge pe cineva. Ideea proiectului a fost aceea de a-i informa pe părinţi, de a informa pe toată lumea despre importanţa problemei", a spus ministrul.

El

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Proiectul de lege privind vaccinarea va fi înaintat Parlamentului înt-o săptămână sau două, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prezent la dezbaterea cu tema "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", organizată de grupul parlamentar PSD.

'Intr-o perioadă foarte scurtă de timp, adică săptămâna viitoare sau cealaltă, vom înainta legea către Parlament", a spus ministrul la finalul dezbaterii.

În ce priveşte menţinerea în proiectul de lege a prevederii conform căreia copiii nevaccinaţi nu vor fi primiţi în colectivitate, ministrul a precizat că acest aspect este supus deocamdată dezbaterii specialiştilor.

'Este încă un lucru pe care îl discutăm, este unul dintre punctele pe care

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Un centru de medicină tradiţională chineză va fi creat în cadrul unui spital argeşean, cu sprijinul specialiştilor din provincia chineză Sichuan, a anunţat luni Biroul de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Argeş.

Un memorandum în acest sens a fost semnat din partea CJ Argeş de preşedintele Florin Tecău, aflat într-o vizită în China, iar din partea provinciei Sichuan de Tian Xingjun, de directorul Teaching Hospital of Chengdu University of Traditional Chinese Medicine.

'Acest document oficial statuează stabilirea şi promovarea unui mecanism de colaborare pe termen lung între cele două regiuni în domeniul medicinei tradiţionale chineze, cercetarea şi sprijinirea politicii medicinei tradiţionale chineze

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Compania românească Alevia, specializată în producţia de suplimente alimentare şi ceaiuri, a investit un milion de euro pentru extinderea fabricii de suplimente alimentare şi ceaiuri din Fălticeni, judeţul Suceava, a anunţat luni compania.

Extinderea clădirii de producţie şi birouri, inclusiv achiziţia utilajelor performanţe, s-a ridicat la un milion de euro, iar această nouă investiţie aduce valoarea întregului complex Alevia la doi milioane de euro, a precizat compania.

Unitatea Alevia, în care lucrează 160 de angajaţi, atât în zona de producţie, cât şi în departamentul de vânzări, are o suprafaţă de 2.000 mp şi o capacitate anuală de producţie de patru milioane de

26-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Bucureşti, 25 octombrie 2015

COMUNICAT DE PRESĂ
Ministrul fondurilor europene a remarcat eficienţa administraţiei sucevene în absorbţia fondurilor europene pentru mediu

Ieri, 24 octombrie 2015, domnul Marius Nica, ministrul fondurilor europene, însoţit de domnul Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava, a vizitat în judeţul Suceava investiţiile realizate prin trei proiecte cofinanţate din fonduri europene: depozitul neconform de deşeuri Gura Humorului redat în mare parte naturii, staţia de epurare Gura Humorului reabilitată (prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013), respectiv dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava cu utilaje de intervenţie pentru situaţii de urgenţă (prin Programul Operaţional Regional 2007-2013).

'Datorită unui management eficient, judeţul Suceava

25-10-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Cadavrele a 43 de migranţi au fost descoperite pe coasta libiană şi ar mai putea să apară şi altele după ce o ambarcaţiune s-a scufundat, a anunţat duminică Crucea Roşie libiană, transmite AFP.

'Localnicii ne-au informat despre cadavrele care se aflau pe plajele din zona portului Zliten (la 160 kilometri est de capitala Tripoli). Acolo am descoperit iniţial 25 de cadavre, iar apoi altele patru", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, Mohamad Al-Misrati.

Acesta nu a putut da detalii privind ţările de origine ale persoanelor decedate, dar agenţia oficială de presă a autorităţilor libiene de la Tripoli a

25-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Atacul american asupra spitalului organizaţiei umanitare 'Medici fără Frontiere' (MfF) de la Kunduz (nordul Afganistanului) a ajuns la 30 de morţi, dintre care zece pacienţi, potrivit unui nou bilanţ al MfF dat duminică publicităţii, în contextul în care NATO a recunoscut pentru prima dată că raidul s-a soldat cu victime civile, relatează AFP.

'Bombardamentul de la 3 octombrie s-a soldat cu 30 de morţi, dintre care 10 pacienţi, 13 angajaţi şi şapte persoane ale căror corpuri nu sunt identificabile. Acest bilanţ nu este probabil cel definitiv', a declarat Baikong Mamid, purtătoare de cuvânt a MfF la Kabul.

Precedentul bilanţ al atacului era

25-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Activităţile Medici fără Frontiere (MSF) pe teritoriul aşa-numitei "Republici Populare Doneţk" au fost interzise pentru "spionaj" şi trafic de droguri, au anunţat duminică rebelii proruşi din estul Ucrainei.

'Acreditarea MSF a fost anulată din cauza participării colaboratorilor săi la colectarea de informaţii privind apărarea şi livrări ilegale de medicamente psihotrope", a anunţat agenţia de presă oficială a separatiştilor, DAN, citată de AFP.

Autorităţile autoproclamatei Republici Populare Doneţk (DNR) au interzis în această săptămână activităţile mai multor ONG-uri străine, inclusiv MSF, dar nu au explicat motivele.

Potrivit agenţiei rebelilor, MSF a organizat de asemenea "formaţiuni psihologice vizând în mod clar să dezorienteze" populaţia locală.

ONG-ul

25-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Un târg de terapii complementare, numit 'Sănătatea-alternative', se va deschide sâmbătă la Cluj, în incinta cinematografului Mărăşti. La această a doua ediţie a evenimentului, intenţia organizatorilor este de a prezenta publicului diferite modalităţi de abordare a soluţiilor pentru sănătate şi pe cei mai buni terapeuţi din domeniu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, evenimentul este structurat pe patru secţiuni: demonstraţii terapii, discuţii interactive, târgul terapeuţilor şi două concerte terapeutice.

'Demonstraţiile durează maximum 30 de minute. În acest timp fiecare terapeut îşi va prezenta terapia pe care o reprezintă, cu cât mai multe aspecte practice. Vor fi 17 astfel de demonstraţii. Discuţiile

24-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Subiect: Conferinţa de presă cu ocazia finalizării proiectului 'Centru integrat de diagnostic precoce şi management al cancerului bronho-pulmonar' - INTEGRIS

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" vă invită să participaţi joi, 5 noiembrie 2015, începând cu ora 11.00, la Conferinţa de presă prilejuită de finalizarea proiectului 'Centru integrat de diagnostic precoce şi management al cancerului bronho-pulmonar', cu acronimul INTEGRIS, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice'(POS CCE), Axa prioritară 2, Operaţiunea 2.2.1, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) în calitate de Organism Intermediar (OI), în numele şi pentru Ministerul Fondurilor

23-10-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că UMF deţine un sistem online de înscriere a studenţilor unic în ţară, ceea ce face ca influenţa umană asupra dosarelor candidaţilor în faza administrativă să fie imposibilă, inclusiv în cazul studenţilor străini.

'Avem un sistem de admitere care este, după ştiinţa mea, unic în ţară, în sensul în care înscrierea studenţilor, inclusiv a celor internaţionali, care aplică la programele de limba engleză, se face exclusiv online, prin intermediul unei platforme de înscriere şi de evaluare pe care am creat-o special pentru această

23-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Fundaţia ''Star of Hope'' România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, va organiza sâmbătă cursul ''EDI (Evaluare. Diagnostic. Intervenţie). Metode Aplicative'', ce se adresează părinţilor care au copii cu dizabilităţi.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat presei, joi, că acest curs este o continuare a sesiunilor de instruire începute de Fundaţia ''Star of Hope'' România la solicitarea părinţilor din judeţ.

Potrivit lui Daneliuc, în cadrul acestei sesiuni, va fi abordată tema ''Metode cognitiv comportamentale la copiii cu dizabilităţi'', prezentată de prof. Sharman Pope (Anglia), urmată de un moment special de întrebări

23-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Agenţia americană a medicamentelor (Food and Drug Administration, FDA) a avertizat joi împotriva riscurilor grave, inclusiv decese, pe care le prezintă administrarea a două medicamente împotriva hepatitei C produse de laboratoarele americane Abbvie, informează agenţia France Presse.

Abbvie a identificat cazuri de insuficienţă hepatică la pacienţii cu ciroză cărora le-au fost administrate medicamentele "Viekira Pak" şi "Technivie", a declarat Food and Drug Administration, pe site-ul său.

Unele dintre aceste cazuri au necesitat transplant de ficat sau au fost fatale.

Cazurile cele mai grave au fost observate în principal la pacienţii trataţi cu 'Viekira Pak', a menţionat FDA.

Agenţia a impus Abbvie că aplice etichete

23-10-2015
Tip stire
Stiri externe

În timpul curelor de slăbire, mai ales în perioada de iarnă, apar o serie de deficienţe nutritive, fie din cauza unui aport insuficient de trofine (substanţe alimentare), fie din cauza unui superconsum sau a unor pierderi de substanţe nutritive în timpul digestiei, explică nutriţioniştii.

Potrivit acestora, astfel apar o serie de simptome care pot fi un semn de deficit al uneia sau a mai multor vitamine.

Prezentarea la medic în momentul apariţiei acestor manifestări este obligatorie pentru a se stabili exact cauza şi tratamentul lor.

Nutriţionistul Lygia Alexandrescu arată câteva tulburări care ar putea apărea din cauza diverselor carenţe vitaminice:

Vitamina A - manifestările

23-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Tanzania se confruntă cu o epidemie de holeră de mare amploare, 74 de persoane au decedat şi aproximativ 5.000 de cazuri au fost confirmate până în prezent, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Potrivit OMS, 4.922 de cazuri au fost confirmate în 12 regiuni tanzaniene din luna august a acestui an până în data de 21 octombrie, iar 74 de persoane au decedat din cauza acestei maladii.

Dar Es Salaam, capitala economică, este zona cea mai afectată, fiind confirmate peste 3.500 de cazuri în acest oraş-port care are cea mai mare populaţie, a precizat Dominique Legros, şeful departamentului

22-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut în ultima săptămână în judeţul Dolj cu 58%, de la 1.427 de cazuri înregistrate săptămâna anterioară, la 2.255 de cazuri.

Potrivit datelor DSP Dolj, în ultima săptămână s-au înregistrat 1.708 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 546 cazuri de pneumopatii acute şi un caz suspect de gripă, la grupa de vârsta 15-49 ani, care nu a fost confirmat de Institutul Cantacuzino Bucureşti.

Astfel, numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (2.255) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.427 cazuri), dar DSP Dolj susţine că se

23-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Ciuma a fost frecventă în rândul populaţiilor umane cu 3.300 ani mai devreme decât sugeraseră anterior indicaţiile istorice, relevă un studiu danez publicat în SUA în revista 'Cell', informează agenţia France Presse.

Acest aspect reiese dintr-o secvenţă ADN extrasă din dinţi umani datând din epoca bronzului, din Europa şi Asia, în care cercetătorii au descoperit semne de infecţie cu bacteria responsabilă de această maladie, vechi de aproximativ 4800 ani.

Dar a fost nevoie de încă cel puţin un mileniu pentru ca acest agent infecţios, numit 'Yersinia pestis', să dobândească gene care l-au făcut foarte virulent, permiţându-i să se răspândească prin intermediul puricilor

23-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Grupul senatorial al PSD va organiza luni dezbaterea intitulată "Vaccinarea obligatorie - pro sau contra", informează un comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, la eveniment va participa ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, iar invitaţii vor analiza, pornind de la datele oficiale, argumentele pro şi contra vaccinării obligatorii a copiilor.

Concluziile rezultate în urma discuţiilor vor fi înaintate autorităţilor cu responsabilitate în domeniu.

Conform organizatorilor au confirmat participarea Gigel Paraschiv - secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mihai Fifor - liderul grupului PSD din Senat, Gabriela Firea - purtătorul de cuvânt al Grupului PSD din Senat, Ecaterina Andronescu -

23-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Chiar şi cele mai active persoane au zile în care nu le vine să se dea jos din pat. În cadrul unui test menit să verifice efectele zborului cosmic de lungă durată asupra organismului uman, 12 voluntari au fost de acord să rămână în pat timp de 60 de zile, conform unui material publicat de SPACE.com.

La 9 septembrie primul dintre aceşti curajoşi voluntari s-a urcat în pat, în numele ştiinţei, în cadrul unui studiu care îşi propune să identifice cele mai eficiente modalităţi prin care să fie stopate pierderile musculare şi de densitate osoasă asociate perioadelor îndelungate petrecute în spaţiu,

22-10-2015
Tip stire
Stiri externe

UNICEF salută adoptarea proiectului privind marketingul substituenţilor de lapte matern de către Parlament şi susţine că naţionale desfăşurate în perioada 1991 - 2010 arată efectele negative ale întreruperii timpurii a alăptării, ale ratei reduse de alăptare exclusivă, ale introducerii inadecvate a laptelui de vacă şi ale introducerii alimentelor complementare la momente nepotrivite şi cu alimente inadecvate.

'Acest cod nu urmăreşte interzicerea sau folosirea substituenţilor de lapte matern, ci caută să asigure folosirea lor adecvată în beneficiul superior al copilului. (...) Aprobarea legii Codului (n.r. de marketing al substituenţilor de lapte matern) este un succes incontestabil, dar trebuie să fim conştienţi că,

22-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Consumul de canabis s-a dublat în Statele Unite ale Americii într-un interval de un deceniu, în prezent trei consumatori din zece, adică 7 milioane de persoane, abuzând de acest drog sau având dezvoltată o dependenţă de el, relevă un studiu publicat miercuri în revista medicală americană JAMA Psychiatry, transmite AFP.

Din cei 36.000 de adulţi chestionaţi în 2012-2013, circa 9,5% au declarat că au consumat canabis în cursul anului precedent, comparativ cu un procent de 4,1% într-o anchetă similară întreprinsă în 2001-2002 pe 43.000 de americani.

Conform unor cercetări anterioare realizate de autorităţile federale, între 1991-1992 şi 2001-2002 consumul de canabis se

22-10-2015
Tip stire
Stiri externe

România este pregătită să facă faţă la nivel european şi internaţional standardelor de calitate, deoarece serviciile medicale sunt similare, din punct de vedere al complexităţii, celor din marile clinici, dar este foarte importantă creşterea credibilităţii brandului de ţară, a declarat directorul medical MedLife, dr. Ovidiu Vasile, joi, în cadrul forumului internaţional "Building Health", care urmăreşte promovarea calităţii spaţiului medical.

'Consider că România este pregătită să facă faţă la nivel european şi la nivel internaţional standardelor de calitate, deoarece serviciile medicale, ca şi grad de complexitate nu diferă, cred eu, mai deloc faţă de ceea ce se întâmplă în marile clinici, pentru

22-10-2015
Tip stire
Stiri interne

O nouă investiţie hyperclinică care oferă pacienţilor posibilitatea de consultaţii şi investigaţii medicale pentru 24 de specialităţi a fost deschisă joi la Cluj, investiţia ridicându-se la 800.000 de euro.

Noua unitate medicală pune la dispoziţia pacienţilor, într-un sediu unic, o serie de soluţii medicale integrate care includ analize de laborator, ambulatoriu şi imagistică.

'Această unitate oferă pacienţilor consultaţii şi investigaţii pentru 24 de specialităţi medicale, printre care cardiologie, chirurgie estetică, dermatologie, oftalmologie, ORL, ecografie. Noua unitate se întinde pe patru nivele, având o suprafaţă de 1.800 mp, şi pune la dispoziţia pacienţilor soluţii integrate medicale de laborator, ambulatoriu şi imagistică sub acelaşi

22-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Un grup de experţi britanici s-a lansat într-o cercetare de pionierat pentru a determina dacă mirosul corporal al persoanelor ar putea detecta boala Parkinson, relatează joi mass-media britanice preluate de EFE.

În timpul studiului, realizat de experţi de la universitatea din Manchester (nordul Marii Britaniit), vor fi analizate mostre cutanate prelevate de la pacienţi pentru a vedea dacă boala modifică compuşii chimici ai pielii.

Această cercetare a fost demarată după ce Joy Milne, o femeie în vârstă de 65 de ani, văduva unui bolnav Parkinson, a identificat cu succes şi alţi pacienţi după ce a mirosit maiourile cu care aceştia dormiseră. Femeia

22-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin nu funcţionează conform aşteptărilor, a declarat, joi, coordonatorul proiectului, Carmen Ungureanu, care a explicat că derularea acestuia depinde de persoanele implicate la toate nivelurile.

'Programul funcţionează. Nu funcţionează aşa cum ne-am aşteptat. Eu nu mă îngrijorez, la jumătatea lui mă aşteptam ca (...) interesul femeilor să mai scadă. Mă aşteptam ca, odată nişte rezultate produse şi în condiţiile în care în anul acesta nu ne putem plânge că nu am avut, am avut tot ce ne trebuie, programul să progreseze. Contrar oricărei aşteptări, eu nu am să mă plâng acum de

22-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Organizaţia Judeţeană a Femeilor Liberale Arad a organizat joi o dezbatere publică având ca temă proiectul PNL privind Legea prevenţiei în sănătate care este susţinut de PNL prin intermediul Organizaţiei Femeilor Liberale.

Prezentă la dezbatere, iniţiatoarea acestei legi, deputatul Lucia Varga, co-preşedinte al OFL, a explicat că PNL doreşte o lege a prevenţiei în sănătate prin care statul să îşi asume cheltuirea anumitor sume de bani pentru activitatea de prevenţie.

'Aşa cum a fost gândită ea, Legea prevenţiei în sănătate va fi o lege prin care va fi finanţată activitatea de prevenţie în România, acesta fiind cel mai important obiectiv pe care

22-10-2015
Tip stire
Stiri interne

La doi ani după ce a fost forţată de agenţia medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) să stopeze comercializarea de kituri pentru analize ale ADN-ului care pot determina riscul de boli, compania '23andMe' a primit undă verde pentru a vinde către public noi teste, informează agenţia France Presse.

'Am lucrat cu FDA timp de doi ani pentru a stabili un cadru de reglementare pentru vânzarea directă către consumatori a testelor genetice", a anunţat miercuri Anne Wojcicki, CEO al companiei '23andMe'.

Aceste noi kituri vor permite clienţilor să vadă dacă sunt purtători de mutaţii genetice care cresc foarte mult riscul ca

22-10-2015
Tip stire
Stiri externe

Câteva zeci de copii sunt internaţi în prezent în secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu cu manifestări digestive, cadrele medicale încercând să identifice cauza îmbolnăvirilor, a declarat joi medicul Elena Popescu.

Potrivit şefului secţiei Pediatrie, medicii au suspiciuni că ar fi vorba despre un rotavirus care provoacă astfel de afecţiuni digestive.

'Sunt internaţi în secţia noastră copii cu manifestări digestive, preponderent cu vărsături, fără alte simptome în afară de deshidratarea pe care o antrenează vărsăturile. Se prezintă în special sâmbăta şi duminica în număr de 30-40 de copii, weekend-ul trecut am avut chiar şi 60 de copii. Mare

22-10-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini