Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Noiembrie 2015


Familia Regală a României a adus un omagiu victimelor de la club Colectiv, sâmbătă, când Principesa Margareta a depus în faţa clădirii clubului o icoană ce a aparţinut mamei sale, Regina Ana.

De asemenea, Principesa Margareta, Principele Radu şi Principesa Maria au depus flori şi au aprins câte o lumânare în memoria victimelor.

Vizibil emoţionată, Principesa Margareta a mulţumit celor prezenţi. "E foarte frumos că aţi venit şi că nu uitaţi. Să ne rugăm împreună pentru cei dispăruţi, pentru sufletele lor şi pentru familiile care sunt în suferinţă şi pentru victimele care încă se luptă în spitale", a declarat Principesa Margareta.

Principesa a

28-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Dorel Săndesc a mulţumit, printr-o scrisoare adresată Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, pentru o donaţie a comunităţii de chinezi, în valoare de 85.350 de lei, care va fi folosită pentru susţinerea tratamentului cu laserterapie al pacienţilor care au suferit arsuri în tragedia de la Clubul Colectiv.

'Donaţia comunităţii de chinezi din România, în sumă de 85.350 ron, a intrat în conturile Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă (S.R.A.T.I.) în data de 18 noiembrie. Donaţia va fi utilizată, în primă instanţă, pentru susţinerea tratamentului cu laserterapie al pacienţilor care au suferit arsuri, propus de

30-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Experţii şi medicii avertizează că schimbările climatice au efecte directe şi indirecte asupra sănătăţii, relatează AFP, care prezintă în acest sens câteva date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Între 2030 şi 2050, schimbările climatice ar putea antrena anual aproape 250.000 de decese în plus, dintre care circa 38.000 cauzate de expunerea la căldură a persoanelor în vârstă, 48.000 provocate de diaree, 60.000 ca urmare a paludismului şi 95.000 din cauza subnutriţiei copiilor, potrivit OMS.

Costul efectelor negative directe asupra sănătăţii se situează între două şi patru miliarde de dolari pe an până în 2030, conform aceleiaşi organizaţii.

În perioada de caniculă

29-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Starea de sănătate a fostului preşedinte brazilian al FIFA, Joao Havelange, în vârstă de 99 de ani, spitalizat la Rio de Janeiro pentru probleme respiratorii, "evoluează pozitiv", au anunţat vineri surse medicale, citate de AFP.

'Incepând de joi, starea sa este stabilă, dar continuă să evolueze pozitiv", a anunţat biroul de presă al spitalului Samaritano, fără totuşi să ofere mai multe detalii despre afecţiunea fostului preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal.

Havelange a condus destinele fotbalului mondial între 1974 şi 1998, înainte de a fi înlocuit de elveţianul Joseph Blatter.

Joao Havelange a mai fost internat în iunie 2014, timp de şase zile,

30-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") se marchează anual, la 1 decembrie, fiind inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.

În 2015 sloganul Zilei de luptă împotriva HIV/SIDA este "Spre o cale rapidă de a pune capăt HIV/SIDA".

Abordarea optimistă din acest an porneşte de la faptul că 15 milioane de persoane au în prezent acces la tratament contra sindromului şi că noile infecţii legate de acest virus s-au redus cu 35% începând cu 2000, în timp ce numărul deceselor cauzate de SIDA s-au diminuat cu 42% din 2004.

Sloganul din acest an este de

30-11-2015
Tip stire
Stiri externe

În primele nouă luni ale acestui an au fost luate în evidenţă la nivelul judeţului Vaslui şapte cazuri noi de persoane infectate cu HIV. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, la această dată sunt în evidenţa medicilor specialişti vasluieni 77 de persoane seropozitive.

'Faţă de anul trecut, când la nivelul judeţului Vaslui s-au înregistrat cinci cazuri noi de HIV, anul acesta avem până acum şapte cazuri noi luate în evidenţă. Prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, organizăm în mod frecvent acţiuni de conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile infecţiei cu virusul HIV. Foarte important este ca

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Toate cele 14 spitale de stat şi private din judeţ au asigurată finanţarea până la sfârşitul acestui an, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul CAS Suceava, Cristian Bleorţu.

Bugetul alocat spitalelor a ajuns la 168,6 milioane lei, după recenta rectificare pozitivă de 27,6 milioane lei. Suplimentarea fondurilor pentru spitale a avut ca destinaţie decontarea serviciilor medicale în valoare de 22 milioane lei şi acordarea majorărilor salariale de 25% din sistemul medical, în valoare de 5,6 milioane lei.

Directorul CAS Suceava a precizat că bugetul total alocat iniţial pentru acordarea serviciilor medicale, medicamente şi dispozitive medicale în 2015, în valoare de

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Toţi cei patru pacienţi răniţi în Colectiv care se află internaţi la Spitalul Militar Central sunt în stare generală bună, cu evoluţie locală favorabilă, conştienţi, cooperanţi, orientaţi temporo-spaţial, echilibraţi respirator şi hemodinamic.

Pacienţii internaţi în această unitate medicală beneficiază de tratament chirurgical, în Blocul Operator al Secţiei de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, pentru realizarea toaletei chirurgicale a leziunilor de arsură şi a  plăgilor, precum şi pentru monitorizarea stadiului de reepitelizare a tegumentelor, ulterior realizării procedurilor de grefare, a informat un comunicat de presă al Spitalului Militar, remis vineri AGERPRES.

Totodată, le sunt schimbate pansamentele, sunt monitorizate funcţiile vitale, beneficiază de reechilibrare

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost operat la Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti, au declarat vineri pentru AGERPRES surse medicale.

Potrivit aceloraşi surse, Oprescu s-a internat joi la Institutul de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'' în vederea unei intervenţii chirurgicale.

Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv miercuri cererea primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, prin care acesta a solicitat permisiunea de a se interna şapte zile în spital, în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale.

Oprescu primise o decizie favorabilă şi de la Tribunalul Bucureşti, însă DNA a făcut contestaţie, respinsă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Campania de strângere de fonduri "Un gest pentru o viaţă", pentru dotarea cu echipamente performante a maternităţilor din România, este continuată de Organizaţia Salvaţi Copiii vineri şi sâmbătă, cu o serie de momente artistice ce vor fi organizate în zona fântânii din Băneasa Shopping City, informează un comunicat remis AGERPRES.

La evenimentul, care va avea loc între orele 11,00 - 20,00, participă artişti şi cântăreţi precum Alina Eremia, Nicole Cherry, Amna, Robert Toma, magicianul Verdini, Brighi, Sorana, Alexandra Stan, What's Up şi Daniel Iordăchioaie, Trupa Moty Dance, Andrei Leonte, Angelo, Nicoleta Nuca, Alexia Saviana Rusu, Andra şi Răzvan Gogan, Fargolino şi

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele grupului de lucru pentru boli profesionale de piele al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (EADV), profesor Swen Malte John, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că Organizaţia Internaţională a Muncii a recomandat includerea radiaţiilor ultraviolete solare pe lista noxelor profesionale cauzatoare de cancer cutanat, iar în paralel se depun eforturi pentru includerea acestora şi în Directiva Europeană privind radiaţiile ultraviolete.

'Există o directivă europeană care se referă la expunerea la radiaţii ultraviolete, dar se referă la expunerea la radiaţiile artificiale, nu la expunerea la lumina naturală, solară. Depunem eforturi ca această Directivă Europeană să

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Laptele distribuit în şcolile din Prahova este corespunzător pentru consumul uman, arată rezultatele analizelor efectuate pe probele prelevate de la unitatea de procesare, în continuare fiind în lucru analizele probelor recoltate de la depozitul distribuitorului şi din şcoli după ce aproape 60 de elevi au prezentat simptome de toxiinfecţie alimentară, având nevoie de îngrijiri medicale.

Potrivit unui comunicat de presă emis, vineri, de Prefectura Prahova, probele prelevate luni de la unitatea de procesare care livrează lapte în şcolile din judeţ în cadrul programului guvernamental 'Lapte şi corn' au fost verificate pentru mai mulţi parametri, constatându-se că produsul este corespunzător pentru consumul

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Laptele pe care l-au băut elevii de la două şcoli din municipiul Ploieşti care au prezentat suspiciuni de toxiinfecţie alimentară era contaminat cu bacterii, au arătat analizele de laborator.

Potrivit unui comunicat emis, vineri, de Prefectura Prahova, rezultatele analizelor efectuate pe probele prelevate de la şcolile 'Elena Doamna' şi 'Sfântul Vasile' din Ploieşti, dar şi de la depozitul unui distribuitor al produselor din programul guvernamental 'Lapte şi corn' arată că laptele este necorespunzător din punct de vedere microbiologic la unul dintre parametrii testaţi.

'Toate probele, în urma examenului microbiologic, s-au găsit necorespunzătore la parametrul Enterobacteriacee, ceilaţi parametri (Salmonella spp, Stafilococ Coagulazo-Pozitiv şi

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Parlamentul European (PE) a cerut joi o 'anchetă independentă' cu privire la raidul efectuat pe 3 octombrie de forţele americane asupra unui spital al organizaţiei umanitare 'Medici fără Frontiere' (MfF) în oraşul afgan Kunduz şi soldat cu 30 de morţi, incident pus de Washington pe seama unei 'erori umane', informează AFP.

Într-o rezoluţie nonlegislativă, eurodeputaţii reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg au susţinut opinia mai multor organizaţii neguvernamentale care au solicitat o investigaţie independentă. MfF a estimat deja că SUA au 'încălcat regulile războiului'.

Membrii PE au mai cerut ca 'neutralitatea spitalelor şi a clădirilor medicale să fie respectată'.

De asemenea, ei au

26-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va fi acreditat cu aproximativ 90% dintre criterii îndeplinite, potrivit managerului unităţii sanitare Andrei Iordache, care a menţionat că unele secţii au îndeplinit toate criteriile de acreditare.

Andrei Iordache a spus că evaluarea în vederea acreditării unităţii spitaliceşti a fost făcută în această săptămână, iar echipa de evaluatori a comunicat un raport preliminar conform căruia circa 90% dintre criterii au fost îndeplinite şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina va fi acreditat pentru o perioadă de cinci ani.

'De aproape trei ani ne pregătim pentru acest moment al acreditării. Astăzi am fost informaţi neoficial de către echipa de

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul adolescenţilor care au murit de SIDA s-a triplat în ultimii 15 de ani, în cele mai multe cazuri boala fiind contractată în copilărie, indică un raport UNICEF publicat vineri şi citat de AFP.

'Dintre persoanele infectate cu virusul SIDA (HIV), adolescenţii sunt singurul grup pentru care cifrele privind mortalitatea nu sunt în scădere", susţine raportul, care aminteşte că SIDA este principala cauză de deces în rândul adolescenţilor (cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 de ani) din Africa şi a doua în rândul adolescenţilor din întreaga lume.

'Cei mai mulţi adolescenţi care mor de boli legate de SIDA au contractat virusul

27-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Un număr record de infecţii cu virusul SIDA (HIV) a fost înregistrat în Europa şi în Asia Centrală în 2014, dintre care aproape o treime au afectat imigranţii, au indicat joi Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu puţin înaintea Zilei mondiale de de luptă împotriva SIDA, marcată la 1 decembrie.

Potrivit AFP şi DPA, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC, cu baza la Stockholm) şi biroul pentru Europa al OMS au raportat 142.000 de cazuri noi - cel mai mare număr înregistrat de la debutul bolii pe continent în anii '80.

În ceea ce priveşte repartiţia pe

27-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Centrul naţional de pregătire şi formare de urgenţă de la sediul SMURD Târgu Mureş găzduieşte, începând de vineri, un curs de specializare pentru medici de urgenţă şi anestezişti, susţinut de lectori din România şi Germania, în tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor.

Doctorul Puiu Popescu, medic primar medicină de urgenţă, UPU SMURD Târgu Mureş, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că la cursul ce se va desfăşura pe parcursul a 18 ore iau parte 34 de medici, care vor beneficia de echipamente de simulare puse la dispoziţie de firma germana Karl Storz Endoskope.

'În cadrul Centrului naţional de pregătire

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Miniştrii Sănătăţii, Transporturilor şi Apărării l-au informat vineri pe premierul Dacian Cioloş, la comandamentul de iarnă convocat la sediul MAI, că ministerele pe care le conduc sunt pregătite pentru a sprijini populaţia în nevoie, în cazul în care acest lucru se va impune.

"În această perioadă suntem atenţi. Inundaţiile nu sunt specifice, dar pot să apară, şi aici avem atributele noastre în ceea ce priveşte gradul de conştientizare a comunităţii, măsurile de informare, precum şi cele de intervenţie, controlul apei de băut, asanarea şi dezinfecţia fântânilor în zonele afectate, dacă va fi cazul, acordarea de asistenţă medicală persoanelor afectate, asigurarea transportului

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Deputatul PNL Lucia Varga, copreşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Oradea, că România are nevoie de o lege a prevenţiei în sănătate, realizată în consens politic, aplicabilă indiferent de culoarea politică a guvernării. Conform acesteia, un astfel de proiect legislativ a fost trimis, miercuri, de grupul parlamentar PNL către toate celelalte grupuri, pentru a primi observaţii, completări, puncte de vedere, până pe 9 decembrie.

'Ne-am arătat disponibilitatea să ne întâlnim şi să găsim o formă a legii care să fie aprobată de către majoritatea parlamentară. Vrem astfel să obţinem un consens politic,

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoscutul tenor spaniol Jose Carreras vizitează vineri Centrul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni.

"Această vizită constituie o mare onoare pentru instituţia noastră şi reprezintă o şansă de a-i mulţumi domnului Jose Carreras pentru implicarea sa în dezvoltarea transplantului medular în Institutul Clinic Fundeni. Considerăm că performanţele actuale ale Centrului nostru sunt în mare parte datorate parteneriatului cu Leukaemia Foundation, patronate de Jose Carreras, şi pe această cale ne exprimăm recunoştinţa noastră şi a pacienţilor noştri", a declarat conf. dr. Carmen Orban, manager al Institutului Clinic Fundeni, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Şeful Centrului de Hematologie şi Transplant Medular al Institutului

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Includerea nucilor în regimul alimentar ar permite scăderea colesterolului, potrivit unui studiu american realizat pe un eşantion de persoane cu risc de diabet, publicat în revista BMJ Open Diabetes Research & Care şi preluat de Le Parisien, semnalează site-ul 20minutes.fr.

Cercetători de la Universitatea Yale au supus studiului un număr de 112 persoane, pe care le-au împărţit în două grupe. În primul grup, participanţii au beneficiat de sfaturi privind nutriţia şi au urmat un regim sărac în calorii. În celălalt grup, fiecare persoană a consumat ce a dorit, fără a primi vreun sfat.

Apoi, cercetătorii le-au cerut unor persoane alese la întâmplare

27-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Prima implantare a unei inimi semi-artificiale pentru un pacient care suferă de insuficienţă cardiacă foarte severă a fost realizată la Institutul C.C. Iliescu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii medicale Şerban Bubenek.

Potrivit acestuia, operaţia a avut loc în urmă cu trei săptămâni, la un pacient cu vârsta de 65 de ani din Călăraşi care urmează să fie externat săptămâna viitoare.

Potrivit profesorului doctor Vlad Iliescu, dispozitivul este utilizat pentru partea stângă a inimii. Acesta este folosit în lume de peste cinci ani cu rezultate bune.

Medicul a menţionat că supravieţuirea prin utilizarea acestui dispozitiv este de 7- 9 ani,

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Neurologul Jean Martin Charcot, considerat fondatorul neurologiei clinice s-a născut la 29 noiembrie 1825, la Paris. A urmat studiile în oraşul natal, după care, în 1856 a fost numit doctor în Central Bureau of Hospitals.

În 1860, a fost numit profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii pariziene. În 1862, a fost numit în funcţia de şef al Spitalului Salpetriere, fapt în urma căruia a devenit celebru în lumea întreagă datorită studiilor de neurologie efectuate. Între anii 1862-1970, a studiat cauzele hemoragiilor cerebrale, a observat efectele leziunilor măduvei spinării, a făcut descrieri de numeroase scleroze diferenţiindu-le de

27-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Măsurătorile efectuate în cadrul unui proiect european, StanDerm, la care participă 29 de ţări şi 140 de experţi din Europa, au stabilit că, în anumite zone agricole din România, expunerea muncitorilor la radiaţiile ultraviolete este foarte ridicată, a declarat vineri, la Târgu Mureş, profesor doctor George Sorin Ţiplică, şeful Clinicii de Dermatologie 2 a Spitalului Clinic Colentina.

'În cadrul proiectului StanDerm am început să efectuăm măsurători ale nivelului radiaţiei ultraviolete la nivelul solului în mai multe locaţii. Am avut măsurători realizate în agricultură, am avut măsurători realizate pe şantiere de construcţii, am avut măsurători realizate la drumari. Aceste date au fost

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Şeful Clinicii de Medicina Muncii din Târgu Mureş, dr. Horaţiu Moldovan, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia primului Congres de Dermatoze Profesionale din România, că la nivelul României este necesară o iniţiativă legislativă prin care să se recunoască radiaţiile ultraviolete ca factor de risc profesional în apariţia cancerelor de piele.

'Este nevoie de suport, toate forţele decizionale trebuie aliniate, pentru că se impune modificarea mai multor legi în scopul recunoaşterii radiaţiilor ultraviolete ca şi factori profesionali ai cancerului cutanat, pentru muncitorii care lucrează în aer liber - cum sunt în construcţii, agricultură, şoferii, drumarii etc. ', a

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoscutul tenor spaniol Jose Carreras a vizitat, vineri, Centrul de Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni. El s-a declarat impresionat de această unitate a spitalului.

"Sunt impresionat. Este o unitate minunată. Doctorii mi-au spus că pacienţii merg bine şi speră să ajungă acasă curând", a afirmat tenorul.

El a spus că este fericit că a adus o "modestă" contribuţie" pentru a ajuta pacienţii din România.

"Comitetul ştiinţific al fundaţiei germane a avut posibilităţi bune de a ajuta o ţară ca România care are mari oameni de ştiinţă, foarte buni medici. Poate că aveau nevoie de un impuls şi asta este ceea ce am

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste 260 de studenţi medicinişti, medici, farmacişti, nutriţionişti, biologi, diabetologi din toată ţara dezbat, vineri, la Cluj, probleme legate de alimentaţie şi medicină, în cadrul conferinţei naţionale 'Nutriţia - Medicina Viitorului'.

'Evenimentul este iniţiativa studenţilor de la Programul de studii nutriţie şi dietetică şi dezbatem o chestiune destul de importantă, pentru că s-a constatat, în urma cercetărilor din ultimii ani, că nutriţia este, de fapt, cea care ne influenţează cel mai mult calitatea vieţii şi multe patologii se pot preveni tocmai printr-un stil de viaţă mai sănătos. De aceea, prin manifestarea aceasta ne dorim să ajungem atât la studenţi din domeniul

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi seară că vor fi continuate proiectele privind construirea de spitale regionale şi a arătat că există premisele ca aceste lucrări să înceapă foarte curând, fiind alocate fonduri europene.

"Vom continua aceste proiectele pe spitale regionale, care sunt construcţii greenfield, deci construcţii de la zero. Din câte am înţeles, există toate premisele ca aceste lucrări de investiţii să înceapă foarte curând şi avem alocate fonduri europene", a precizat Cioloş la Realitatea Tv.

De asemenea, vor fi făcute investiţii la spitalele care au fost închise, astfel încât acestea să fie redeschise.

"La fel, vom continua investiţiile în spitalele care

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Cercetătorii japonezi au dezvoltat cel mai subţire vas sangvin creat vreodată, prin care speră să revoluţioneze chirurgia pentru a conecta arterele cerebrale sau vasele limfatice, relatează EFE.

Vasul, cu un diametru de 0,6 milimetri, a fost conceput de echipa de cercetători de la Departamentul de Inginerie Biomedică de la Centrul Naţional Cerebral şi Cardiovascular, a informat vineri ziarul Asahi.

Echipa, în frunte cu profesorul Yasuhide Nakayama, a folosit procedura prin care colagenul acoperă un corp străin după ce acesta pătrunde în organism.

Pentru a obţine microvasul, a fost introdusă o tijă de mărimea unui fir de păr în corpul unui şoarece şi lăsat

27-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Clubul Lions Onix din Reşiţa a demarat, ca în fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă, un nou proiect caritabil, intitulat 'Dinţi frumoşi, dinţi sănătoşi'.

'Clubul nostru s-a întâlnit în cartierul Mociur, pentru un act caritabil, pe care îl desfăşurăm atât pentru copiii de grădiniţă, cât şi pentru copiii de la şcoala cu clasele I - IV. Este vorba de o donaţie pe care clubul a primit-o prin bunăvoinţa unor firme din Elveţia şi din România. Una dintre firme a donat periuţe de dinţi. Noi, la rândul nostru, am cumpărat paste de dinţi, iar o altă firmă a cumpărat cornuri cu

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeţeni brăileni au votat vineri împotriva revenirii la şefia Comisiei Judeţene pentru Evaluarea Persoanelor Adulte cu Handicap (CJEPAH) a fostului şef, dr. Cristinel Adreicuţ, cercetată pentru luare de mită în schimbul favorizării pensiilor de boală, care a promovat luna aceasta concursul pentru postul de medic în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila şi, conform prevederilor legale, cu aprobarea CJ, ar putea exercita funcţia de preşedinte al CJEPAH.

Dr. Cristinel Andreicuţ, cercetată în prezent sub control judiciar pentru luare de mită, după ce a fost reţinută în urma unor descinderi făcute de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, a fost singurul

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a atenţionat vineri asupra necesităţii continuării reformelor din domeniul sănătăţii discutate pe parcursul anului 2015 cu reprezentanţii autorităţilor din domeniu.

În opinia ARPIM, "doar aşa este posibilă implementarea unor soluţii constructive" care să răspundă nevoilor sistemului de sănătate şi ale pacienţilor români, în condiţiile schimbărilor de la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii.

"Îl felicităm pe domnul conf. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu pentru numirea sa în funcţia de ministru al Sănătăţii şi îi dorim succes în îndeplinirea noilor sale responsabilităţi. Îl asigurăm de toată susţinerea companiilor membre ARPIM, dat fiind faptul că avem un obiectiv comun: viaţa

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Specialiştii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate vor să realizeze, în cadrul programului de oncologie, un subprogram dedicat cazurilor pediatrice, a anunţat joi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Sigur că ne gândim şi încercăm să creionăm un subprogram în cadrul programului de oncologie dedicat oncologiei pediatrice. Urmează în perioada imediat următoare să discutăm cu specialiştii din domeniu, cu psihologi, cu absolut toţi cei care pot să contribuie cu ceva la acest subprogram, ca să putem oferi tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar în a aloca nişte sume. Extrem de important este tot ce înseamnă suport în această boală

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie a celor mai importante descoperiri din diferitele domenii de cercetare ştiinţifică anunţate în cursul lunii noiembrie.

Spaţiu

O echipă de astronomi a descoperit prin intermediul a două telescoape NASA, WISE şi Spitzer, o aglomerare de galaxii extraordinar de îndepărtată, aflată la 8,5 miliarde de ani lumină distanţă şi care reprezintă cea mai îndepărtată structură cosmică observată în

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Red Ribbon implementează în judeţul Suceava Campania "InspiRED", un proiect al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), ce îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există şi au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă.

Preşedintele Red Ribbon, Dorina Vasile, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi pentru susţinerea persoanelor cu HIV, iar în 2015 în România se împlinesc 30 de

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Fan al emisiunii "Flip or Flop", o infirmieră a observat o umflătură anormală la gâtul prezentatorului, Tarek El Moussa. Aceasta s-a dovedit a fi un cancer al tiroidei, relatează miercuri 20minutes.ch.

Agent imobiliar, Moussa prezintă pe postul HGTV emisiunea "Flip or Flop" despre renovarea caselor. În 2013, Ryan Read, o telespectatoare fidelă a emisiunii, a remarcat umflătura şi s-a hotărât să scrie un e-mail producătorilor emisiunii, solicitându-le să îl trimită la doctor pe Moussa. Prezentatorul simţise deja greutate la înghiţit, însă un specialist îl asigurase că nu are nimic deosebit.

Alarmat de mesajul lui Ryan, Moussa s-a dus la un alt cabinet,

25-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat miercuri că mortalitatea generală a pacienţilor răniţi în urma tragediei din clubul Colectiv este, în prezent, de 21,71%.

"Mortalitatea generală a pacienţilor internaţi în acest moment este de 21,71%. Pe categorii: la pacienţii trataţi în ţară 20,35%, la pacienţii internaţi în străinătate de 25,64%. Mortalitatea mai mare la pacienţii transferaţi în străinătate se explică prin gravitatea mai mare a acestor pacienţi. Trebuie precizat că din cei trei factori decisivi pentru mortalitatea la pacienţii arşi - vârsta, suprafaţa arsă şi leziunile inhalatorii de căi aeriene şi plămâni - aceşti pacienţi au avut

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat miercuri că Institutul "Matei Balş" şi-a oferit serviciile în privinţa infecţiilor nozocomiale pentru spitalele care tratează răniţi în incendiul de la Colectiv.

"Noi am instituit un grup de lucru de coordonare a luptei cu infecţiile care sunt inevitabile, aşa cum s-a spus, în sensul că Institutul 'Matei Balş' şi-a oferit servicii atât în domeniul testării, diagnosticării etiologiei, cât şi al sensibilităţii la diverse antibiotice, al consultului de specialitate pentru toate spitalele care au tratat aceşti bolnavi. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri punctuale cu fiecare spital, organizate de Institutul Naţional de

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Raidul american asupra unui spital al organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF) soldat cu 30 de morţi în Afganistan a fost rezultatul 'în primul rând al unei erori umane', a declarat miercuri un general american anunţând concluziile anchetei Pentagonului în legătură cu acest incident, relatează AFP.

'Accidentul tragic, însă evitabil, (a fost) în primul rând provocat de o eroare umană', a declarat generalul John Campbell, comandantul celor 13.000 de soldaţi ai NATO din Afganistan.

El a precizat că vor fi impuse sancţiuni, explicând că au fost încălcate anumite reguli. Spitalul a fost 'confundat' cu o altă ţintă, a mai spus el.

Spitalul MSF de

25-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Părinţii din România au la dispoziţie o platformă de screening pentru a identifica la copii riscul unor tulburări din spectrul autismului, graţie proiectului "SEARCH TSA" derulat de Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Autism Baia Mare, în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist - FEDRA şi Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Platforma de screening ce poate fi utilizată de către părinţi şi medici de familie pentru depistarea precoce a autismului la copiii cu vârste între 2 şi 4 ani se poate accesa la adresa http://www.searchtsa şi este însoţită de un call center naţional -

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Patru funcţionari publici, doi angajaţi în cadrul unor structuri din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi câte unul în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, au fost găsiţi în stare de incompatibilitate în urma verificărilor efectuate de Agenţia Naţionala de Integritate (ANI).

Cei patru funcţionari publici sunt Cristina Păvăluţ, director general al DGASPC Neamţ, Constantin Cristian Parasca, director în cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, Petruş Ene, inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Teleorman şi Gigi-Simona Tăvărlau, funcţionar public în cadrul Casei

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, se află internat la Institutul de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'', a declarat joi pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Irina Strâmbu.

Potrivit acesteia, Oprescu urmează să fie supus unei intervenţii chirurgicale.

Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv miercuri cererea primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, prin care acesta a solicitat permisiunea de a se interna şapte zile în spital, în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale.

Oprescu primise o decizie favorabilă şi de la Tribunalul Bucureşti, însă DNA a făcut contestaţie, respinsă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti.

Sorin Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie,

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Acneea este o afecţiune a pielii care afectează suprafeţele corpului care conţin glandele seboreice mari, incluzând nasul, fruntea, bărbia, obrajii şi spatele. Ea se manifestă prin prezenţa porilor încărcaţi şi a leziunilor dermale cunoscute popular sub numele de coşuri.

'Din punct de vedere nutriţional s-a constatat că anumite alimente şi lichide accentuează simptomele acneei. Aşadar, persoanele care au această afecţiune trebuie să evite alimentele care conduc la agravarea acneei: zahărul rafinat, grăsimile animale şi aditivii alimentari", a declarat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, în mod similar, există şi substanţe benefice care pot fi furnizate de alimente.

Astfel, studiile clinice indică faptul

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Nouă spitale vor asigura în Capitală asistenţa medicală de urgenţă pentru adulţi şi copii luni, de Sf. Andrei, şi marţi, de Ziua Naţională a României, precizează un comunicat publicat pe site-ul DSP.

Potrivit sursei citate, asistenţa de urgenţă va fi asigurată de:

*Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca (tel: 021/599.23.00)

*Spitalul Universitar de Urgenţă (tel: 021/318.05.22)

*Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon (tel: 021/255.40.90)

*Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan (tel: 021/334.50.75; 021/334.51.90)

*Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni (tel:021/334.30.27; 021/334.30.25)

*Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri (tel: 021/224.09.47)

*Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice (tel: 021/319.27.53)

Vor mai asigura asistenţa medicală de urgenţă în cele două zile Spitalul

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Clinica de Medicina Muncii din Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a devenit, începând de joi, prima de acest din România în cadrul căreia funcţionează un polisonograf, un aparat specializat în depistarea unor afecţiuni manifestate în timpul somnului, cum este şi sindromul de apnee în somn.

'Este singura clinică de medicina muncii din ţară care deţine acest aparat, iar clinica noastră este singurul spital public din judeţul Mureş care deţine aşa ceva. Vom lucra împreună cu colegii de la Clinica de Pneumologie pentru că aici e vorba de muncă în echipă. Trebuie să lucreze pneumologul, cardiologul, neurologul, diabetologul, medicul de medicina muncii,

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

În spitalele din Bucureşti erau internate, joi, 37 de persoane rănite în clubul Colectiv, dintre care şase în stare critică, potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii.

Astfel, la Spitalul de Arşi sunt internaţi 11 pacienţi, Spitalul Bagdasar Arseni - 9, Spitalul Grigore Alexandrescu - 4, Spitalul Elias - 3, Spitalul Militar Central - 4, Spitalul de Urgenţă din Bucureşti - 3, Spitalul Universitar- 2, Spitalul CC Iliescu - 1 pacient.

Până în prezent, au fost externate 44 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară.

Potrivit MS, 39 de persoane au fost transferate în unităţi sanitare din străinătate. Astfel,

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul supravieţuitorilor din rândul copiilor diagnosticaţi cu cancere este din ce în ce mai mare, a declarat joi şeful Secţiei de oncologie pediatrică de la IOB, Monica Dragomir, la o conferinţă de specialitate, unde a prezentat date comunicate de Societatea Europeană de Oncologie Pediatrică.

'În fiecare an, sunt diagnosticaţi 35.000 de copii, adolescenţi cu cancer, dintre care 15.000 de cazuri la categorie de vârstă sub 15 ani, 20.000 de la categoria de vârstă 15-24 de ani. Din fericire 80% pot fi vindecaţi prin tratament multidisciplinar modern astfel încât se crede că între 300.000 şi 500.000 de cetăţeni ai Europei sunt supravieţuitori

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Un transport de materiale medicale, constând într-un aparat portabil pentru tratamentul cu ultrasunete şi pansamente, a sosit, miercuri, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni", iar alte aparate sunt aşteptate să ajungă şi în zilele următoare, valoarea totală a ajutorului oferit de Guvernul Federal din Germania pentru victimele incendiului din clubul Colectiv ridicându-se la 100.000 de euro.

'Un alt transport de tehnică medicală avansată, conţinând, printre altele, aparatură pentru ventilaţie mecanică şi monitoare multi-parametru pentru tratamentul medical intensiv al victimelor incendiului, urmează să sosească în curând, deoarece la acestea perioadele de livrare sunt mai lungi. Valoarea totală a ajutoarelor medicale germane se

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a luat, de comun acord cu principalii responsabili din instituţiile implicate, o serie de măsuri în contextul sărbătorilor de iarnă cât şi pentru sezonul rece pentru sporirea siguranţa cetăţenilor, inclusiv pentru gestionarea posibilelor situaţii de urgenţă, precizează un comunicat al Instituţiei Prefectului Judeţului Maramureş, remis, joi, AGERPRES.

Potrivit comunicatului, factorii implicaţi trebuie să aibă evidenţa persoanelor de contact în perioada de iarnă la colectivele locale pentru situaţii de urgenţă şi să stabilească responsabilităţi preşedinţilor locali pentru situaţii de urgenţă; să fie pregătite echipajele specializate şi echipamentele în funcţie de tipurile situaţiilor de urgenţă posibile;

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş şi cei ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare au anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că lucrările de reabilitare a principalului spital din judeţ au fost terminate, iar unitatea medicală funcţionează acum la întreaga capacitate.

Proiectul a fost demarat în 2010, fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 - Axa prioritară 3 'Îmbunătăţirea infrastructurii sociale'.

'Incepem să vedem roadele muncii echipei care a fost implicată în acest proiect, care a pornit greu, a continuat şi mai greu, s-a împotmolit la un moment dat, dar care, iată, s-a finalizat. Acest proiect a fost o provocare atât

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că susţine prevenţia ca prioritate zero a politicilor de sănătate, fiind de părere că educaţia în acest sens, încă de la cele mai fragede vârste, este calea către o societate mai prosperă.

'Trebuie să recunoaştem faptul că tot mai mulţi români conştientizează importanţa prevenţiei, a unui stil de viaţă sănătos şi a informării ca acces la mai multă responsabilitate faţă de propria sănătate. Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată şi încurajată de efortul autorităţilor. Personal, susţin prevenţia ca prioritate zero a politicilor de sănătate şi cred că educaţia în acest sens, încă de la cele

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 1.700 de cazuri de viroze şi pneumonii au fost înregistrate în ultima săptămână la spitalele din judeţ, numărul fiind în creştere comparativ cu săptămâna anterioară, a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Piţian.

Potrivit sursei citate, 1.122 de cazuri au fost viroze, cele mai afectate categorii fiind cele ale copiilor cu vârste între 5-14 ani şi respectiv 15-49 ani.

'In ultima săptămână au fost diagnosticate cu viroze 1.122 de persoane, iar alţi 609 gorjeni au fost diagnosticaţi cu pneumonie, în total fiind internate pentru tratament de specialitate 103 persoane. Din fericire, până

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Fundaţia Renaşterea a donat, miercuri seară, primele 10 peruci realizate din păr natural, prin campania ''Vieţi împletite'', unor paciente diagnosticate cu cancer, care în urma chimioterapiei au rămas fără păr.

După 55 de zile de la lansarea campaniei, au fost donate 532 de codiţe din păr natural, unele primite prin poştă pe adresa Fundaţiei Renaşterea (209), altele donate în saloanele partenere proiectului (323).

Codiţele primite la sediul fundaţiei provin din 55 de localităţi din ţară, din Austria, Italia şi Marea Britanie. Dintre acestea au fost trimise spre prelucrare 132, ceea ce înseamnă aproximativ şase kilograme de păr natural donat în beneficiul femeilor

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai multe ONG-uri continuă să ceară o anchetă independentă în legătură cu raidul american din octombrie asupra unui spital din Afganistan soldat cu 30 de morţi, după publicarea concluziilor anchetei americane care face referire la o 'eroare umană', relatează AFP.

Raidul din 3 octombrie de la Kunduz (nordul Afganistanului) este 'un accident tragic, însă evitabil, rezultatul în primul rând al unei erori umane', a declarat miercuri generalul american John Campbell, comandantul forţelor NATO din Afganistan.

Însă, organizaţia Medici Fără Frontiere (MSF) a transmis că dincolo de o eroare, este vorba despre o încălcare a dreptului internaţional umanitar.

'Referirea la erori făcută astăzi demonstrează

26-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Şeful Clinicii de Medicina Muncii din Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Horaţiu Moldovan, a anunţat joi că instituţia va adăposti un centru de toxicologie din România, al doilea după cel existent în Bucureşti, precizând că au început deja demersurile pentru un program naţional de toxicologie clinică, prin care aceste centre să fie dotate şi cu rezervele de antidoturi care există la nivelul Uniunii Europene, pentru toate intoxicaţiile.

'Dorim să înfiinţăm un centru de toxicologie nu doar pentru intoxicaţiile profesionale, ci pentru toate tipurile de intoxicaţii. Este un proiect pentru România. În momentul de faţă, există un singur centru care se

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Datele statistice arată că 63,7% dintre persoanele diagnosticate cu HIV nu se simt în siguranţă dacă mărturisesc că sunt infectate, un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării evidenţiind că acestea sunt cele mai expuse riscului de discriminare în România.

Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de HIV/SIDA "Noi şi ceilalţi", Cristian Roşu, a arătat joi că persoanele cu HIV întâmpină mai multe probleme din perspectiva percepţiei sociale faţă de celelalte şi a dorit să tragă un semnal de alarmă legat de faptul că persoanele bolnave, deşi sunt apte de muncă, nu îşi găsesc un job.

'In primul rând, au probleme de respingere din

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Şeful Clinicii de Medicina Muncii (CMM) din Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Horaţiu Moldovan, a declarat, joi, că a făcut demersuri pentru înfiinţarea unui compartiment specializat în recuperarea pacienţilor cu boli profesionale, după ce aceste servicii au dispărut din România de mai bine de 10 ani.

'Dorim ca pe lângă Clinica de Medicina Muncii să înfiinţăm în perioada imediat următoare un compartiment de recuperare a capacităţii de muncă, recuperare osteo-musculo-articulară şi recuperare respiratorie. Noi am avut un sanatoriu de boli profesionale la Avrig, în judeţul Sibiu, care s-a desfiinţat în urmă cu mai bine de zece ani, deci nu există

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a validat joi o decizie a justiţiei franceze conform căreia refuzul unei angajate a unui spital public de a renunţa la vălul islamic în exerciţiul atribuţiilor de serviciu poate aduce atingere egalităţii de tratament a bolnavilor, transmite AFP.

Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de o femeie cu cetăţenie franceză al cărei contract de muncă pe durată determinată în cadrul Centrului de primire şi îngrijiri spitaliceşti din Nanterre, în suburbia pariziană, nu a fost înnoit pe motiv că femeia a refuzat să-şi scoate vălul în pofida plângerilor unor pacienţi.

Judecătorii de la Strasbourg au stabilit,

26-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Cacaua şi ceaiul verde conţin substanţe care pot ajuta în prevenirea şi tratamentul unor complicaţii asociate diabetului în cazul rinichilor şi retinei, potrivit unui studiu brazilian, relatează EFE.

Studiul a fost realizat de cercetători de la universitatea UNICAMP (Universidade Estadual de Campinas), după cum a informat FAPESP (Fundaçao de Amparo a Pesquisa do Estado de Sao Paulo), care a finanţat proiectul.

'În afară de cunoscutul efect antioxidant şi antiinflamator, am demonstrat în mod riguros că ceaiul verde contribuie la diminuarea morţii programate (apoptoza) în cazul podocitelor, celule care formează bariera ce restrânge trecerea proteinelor din sânge în urină", a subliniat coordonatorul proiectului,

25-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Echipe mixte alcătuite din inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor vor desfăşura în perioada 2 decembrie 2015 - 6 ianuarie 2016 acţiuni de control în pieţe agroalimentare, supermarketuri, unităţi de alimentaţie publică, hoteluri, pensiuni agroturistice, cabane, pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional creşte consumul de alimente.

Au fost formate cinci comisii care se vor deplasa în toate localităţile judeţului, dar şi în zonele unde se aşteaptă un număr mare de turişti, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

De

27-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila i-au fost alocate pentru campania de vaccinare gratuită derulată de Ministerul Sănătăţii peste 18.000 doze de vaccin antigripal din import, potrivit informaţiilor furnizate joi de reprezentanţii DSP Brăila.

Dozele de vaccin antigripal au fost alocate judeţului Brăila în două tranşe, în prima tranşă 10.950 doze, iar în cea de-a doua 7.200 doze.

Potrivit legii, au dreptul la imunizare gratuită bolnavii cronic, bătrânii peste 65 de ani, cadrele medicale, cele ale Armatei şi Ministerului de Interne, cei care lucrează în instituţii de îngrijire a vârstnicilor şi copiilor.

La nivelul judeţului Brăila există 60.786 persoane peste 65 de ani

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judeţean Arad a anunţat, joi, finalizarea a două dintre cele mai mari şi mai importante proiecte din sectorul de sănătate al judeţului, din fonduri europene şi din fonduri proprii, fiind vorba despre Ambulatoriul integrat din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi extinderea şi modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe (UPU).

Potrivit lui Adrian Ţolea, preşedinte interimar al CJ Arad, proiectul privind extinderea şi modernizarea Ambulatoriului a vizat dezvoltarea şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală, prin reabilitarea clădirii şi dotarea cu aparatură medicală, lucrările de modernizare fiind realizate pe o suprafaţă de 2.609,71 mp.

'CJ Arad are o strategie

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a lansat joi proiectul "Inteligenţă în sănătate", care îşi propune constituirea unui grup activ în domeniul medical, realizarea unei baze de date cu experţi, dar şi a unei biblioteci de politici publice în acest domeniu.

Potrivit unui comunicat remis joi presei, APCR îşi propune prin acest proiect identificarea şi cooptarea specialiştilor în sănătate, îndeosebi din mediul academic, realizarea unor studii/cercetării ştiinţifice pluridisciplinare pe teme importante în domeniul sănătăţii, utilizarea acestor studii ştiinţifice la fundamentarea poziţiilor Alianţei în cadrul dialogului social cu autorităţile din sănătate.

Proiectul are în vedere şi asigurarea de consultanţă de specialitate în domeniul sănătăţii

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Raportul prezentat miercuri de armata americană în legătură cu raidul asupra unui spital al organizaţiei Medici Fără Frontiere (MSF) din Afganistan, care a făcut 30 de morţi la începutul lunii octombrie, este un "uluitor catalog de erori" comise de trupele americane, a apreciat organizaţia neguvernamentală, citată de AFP.

În această primă reacţie la ancheta armatei americane, ale cărei concluzii au fost făcute publice miercuri, directorul general al MSF, Christopher Stokes, este de părere că "uluitorul catalog de erori scoase la lumină astăzi (miercuri) demonstrează neglijenţa gravă a trupelor americane, precum şi încălcarea de către acestea a regulilor de război", evidente, în

26-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Medicul Nicolae Hortolomei, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 27 noiembrie 1885, la Huşi, judeţul Vaslui. A urmat cursurile Universităţii de Medicină din Iaşi.

Profesor de Patologie chirurgicală (1920-1921) şi de Clinică chirurgicală (1921-1930) la Facultatea de Medicină din Iaşi; profesor suplinitor de Anatomie descriptivă la aceeaşi facultate; profesor de Clinică chirurgicală şi a bolilor căilor urinare la Facultatea de Medicină din Bucureşti(1930-1961). Ministru al Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale (1939-1940).

În 1949, a pus bazele Laboratorului de chirurgie experimentală de la Spitalul Colţea din Bucureşti. Pionier al chirurgiei în ulcerul gastroduodenal, al gastrectomiei totale, al intervenţiilor chirurgicale în tuberculoza şi

26-11-2015
Tip stire
Stiri interne

În 1973, inventatorul american Patrick Flanagan explica modalitatea în care piramida amplifică microundele printr-un fenomen similar rezonanţei magnetice, producând o energie ce poate fi transformată în electricitate.

În cartea sa ''Efectul de piramidă'', Paul Liekens scrie că a făcut un experiment în domeniului creşterii plantelor, aşezând piramida deasupra unui loc pe care fusese plantat şofran. Rezultatul a fost că primele plante care au înflorit au fost cele de sub piramidă, iar creşterea a fost mult mai rapidă.

Un alt experiment a fost făcut cu seminţe de ridichi, acestea fiind plantate cu puţin timp înainte de apariţia lunii pline - faza care posedă

25-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Şase elevi de la şcoala din comuna prahoveană Ceraşu prezintă, marţi seară, simptome ale unei toxiinfecţii alimentare, la faţa locului aflându-se mai multe echipaje SMURD şi ale ambulanţei, numărul copiilor suspectaţi de toxiinfecţie după consumul de lapte şi corn ajungând la 48.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Marius Mihai, a declarat, pentru AGERPRES, că două echipaje SMURD şi alte două ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova intervin la şcoala din Ceraşu, unde şase elevi din clasele a VI-a şi a VII-a prezintă simptome ale unei toxiinfecţii alimentare, respectiv dureri abdominale, greaţă şi vărsături.

Ulterior, alţi şapte elevi ai acestei şcoli

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Centrul de Medicină Genomică (CMG), axat pe cercetarea în domeniul bolilor genetice rare.

Cercetarea genetică timişoreană va pune accent pe interdisciplinaritate şi transdisciplinaritate, în CMG urmând să lucreze 10 tineri doctoranzi sau post-doctoranzi, iar alţii 10 vor fi angajaţi în următorii 5 ani.

'Acest Centru reuneşte tehnologii foarte performante pentru genomică, pentru domenii noi pe care le numim omixuri (genomix, proteomix, metabolomix) care concură la cercetarea de vârf în patologia genetică şi care ne permit să descriem nu doar informaţia genetică, ci şi modul în care ea se manifestă în

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Tatuajele ar putea avea un efect terapeutic, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Texas (SUA), scrie 7sur7.be.

Jerome Koch, profesor de sociologie la Texas University, a descoperit că femeile care au patru sau mai multe tatuaje au un respect de sine mai mare decât celelalte. Însă, tot în rândul acestor femei se înregistrează şi cel mai mare număr de tentative de sinucidere, scrie 7sur7.be.

'Putem doar specula, dar credem că aceste femei recurg la tatuaje pentru a-şi însuşi din nou propriul corp din punct de vedere emoţional şi fizic", a declarat Koch pentru portalul The Stir. Profesorul apreciază că această atitudine "este

25-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Guvernul susţine iniţiativa parlamentară privind plata orelor suplimentare efectuate de medicii care i-au tratat pe răniţii din clubul Colectiv, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

'E o iniţiativă legislativă, un amendament în Parlament (privind plata orelor suplimentare ale medicilor care au intervenit în cazul Colectiv - n.r.) pe care Guvernul, evident, îl susţine. Va fi o modificare în Parlament pe care înţeleg că în cursul acestei sesiuni parlamentare o vom avea activă. Aşadar, undeva spre mijlocul lunii decembrie această prevedere va fi trecută de Parlamentul României. Urmează să avem un raport la nivelul Ministerului Sănătăţii, cu toată

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Elevii din cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi (SMSJ) ''Petru Rareş'' din Fălticeni donează în aceste zile sânge la Centrul de Transfuzii Suceava, se arată într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, aproximativ 120 de elevi-jandarmi de la SMSJ Fălticeni donează sânge, în perioada 24 - 26 noiembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava.

În comunicat se arată că acţiunea a fost demarată la iniţiativa elevilor din şcoala militară, obiectivul acesteia fiind refacerea rezervelor de sânge transfuzabil, în condiţiile în care, în ultima perioadă de timp, numărul cazurilor medicale şi a solicitărilor a crescut.

'Prin acest gest, jandarmii se alătură tuturor celor

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători americani a pus în evidenţă "sindromul inimii frânte". Potrivit lor, sănătatea cuiva poate fi serios afectată de pierderea unei fiinţe dragi, scrie miercuri 7sur7.be.

'Să mori din dragoste" este o expresie des folosită după o "inimă frântă", dar se pare că formula trebuie luată în sens propriu. Nicholas A. Christakis de la Harvard şi Felix Elwert de la Universitatea Wisconsin au observat timp de nouă ani peste 370.000 de perechi căsătorite din Statele Unite. Conform observaţiilor lor, când unul dintre parteneri moare, riscurile ca celălalt să îl urmeze cresc semnificativ. "Ştim acum

25-11-2015
Tip stire
Stiri externe

Unul dintre răniţii în Colectiv, internat la Spitalul Elias, urmează să fie transferat la o clinică din străinătate, a declarat miercuri secretarul de stat în MS, Dorel Săndesc.

'In continuare rămânem deschişi la orice indicaţie de transfer. Un caz deja este în discuţie şi este posibil să facem transferul astăzi sau în zilele care urmează. Este un caz de la Spitalul Elias, la care noi, sigur, ne-am dat acordul şi mergem înainte pe formalităţi. Vom vedea în funcţie de disponibilitatea ofertelor care există. Am avut întotdeauna oferte de transfer care au depăşit numărul de pacienţi transferabili în momentul respectiv", a explicat

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Costurile estimative pentru pacienţii răniţi în clubul Colectiv care au fost transferaţi în străinătate se ridică la 90.000 - 100.000 de euro pe lună pentru o persoană.

'Au venit primele evaluări ale costurilor de la câteva spitale, ele se ridică undeva la 90.000 - 100.000 de euro/lună/pacient, pentru cei internaţi în prezent în străinătate. Ele sunt variabile în funcţie de complexitatea şi evoluţia fiecărui caz. De aceea, prin OUG se prevede acoperirea tuturor sumelor care sunt necesare", a declarat Săndesc, la Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CNAS, Vaslie Ciurchea, a adăugat că din numărul total de pacienţi internaţi în spitale

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor.

Proiectul a fost înscris luni pe ordinea de zi, dar, în cursul zilei de marţi, a fost scos şi retrimis la Comisia de sănătate.

Preşedintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, a declarat miercuri, la Parlament, că motivul scoaterii de pe ordinea de zi a plenului Camerei a acestui proiect este o scrisoare

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii (MS) pregăteşte pentru anul viitor un program specific de acţiune în cazul unor victime ale arsurilor grave, precum accidentaţii de la Colectiv, a declarat miercuri premierul Dacian Cioloş, la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri.

Premierul a stat de vorbă mai bine de oră cu câţiva răniţi în urma incendiului de la clubul Colectiv, cu personalul medical, precum şi cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.

'Am văzut câţiva dintre accidentaţii de la Colectiv, mai ales dintre cei care încep să recupereze şi încep să recupereze atât fizic, cât şi

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Autorităţile prahovene au decis, marţi seară, suspendarea livrării în unităţile de învăţământ de pe raza judeţului a laptelui produs de firma Ecolact Prod după ce 57 de copii de la mai multe şcoli au prezentat simptome ale toxiinfecţiei alimentare, având nevoie de îngrijiri medicale în urma consumului produselor distribuite în cadrul programului guvernamental 'Lapte şi corn'.

Prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a declarat, pentru AGERPRES, că, în urma unei şedinţe, s-a decis suspendarea livrării de lapte de la Ecolact în şcoli, astfel că, în cursul zilei de miercuri, elevii nu vor primi acest produs, urmând ca de joi să se schimbe

24-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Două dosare penale au fost deschise în cazul celor aproape 60 de copii de la mai multe şcoli din Prahova care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat produse distribuite în cadrul programului guvernamental "Lapte şi corn", cercetările care sunt efectuate în faza in rem vizând două fapte prevăzute în Codul Penal.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, Marian Ionescu, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Văleni, a fost înregistrat câte un dosar penal în urma apariţiei cazurilor de

25-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Şase elevi de la şcoala din comuna prahoveană Ceraşu prezintă, marţi seară, simptome ale unei toxiinfecţii alimentare, la faţa locului aflându-se mai multe echipaje SMURD şi ale ambulanţei, numărul copiilor suspectaţi de toxiinfecţie după consumul de lapte şi corn ajungând la 48.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, Marius Mihai, a declarat, pentru AGERPRES, că două echipaje SMURD şi alte două ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova intervin la şcoala din Ceraşu, unde şase elevi din clasele a VI-a şi a VII-a prezintă simptome ale unei toxiinfecţii alimentare, respectiv dureri abdominale, greaţă şi vărsături.

Autorităţile prahovene au demarat, luni, o anchetă

24-11-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini