Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Decembrie 2015


O dramă fără precedent în România s-a petrecut în toamna anului 2015, exact în urmă cu două luni. Un incendiu provocat de artificii în clubul Colectiv din Bucureşti a dus la moartea a zeci de persoane. Tragedia de la Colectiv a scos în stradă zeci de mii de oameni, care au sancţionat autorităţile locale şi centrale. Au urmat demisiile unor oficiali şi schimbarea Guvernului.

Pe 30 octombrie, într-o vineri seară, Goodbye to Gravity, una dintre cele mai cunoscute trupe româneşti de heavy metal, îşi lansa în clubul Colectiv al doilea album din carieră - "Mantras of War" -, după ce în

30-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Zeci de persoane fără adăpost sunt cazate, pe timpul nopţii, în centrele special amenajate, pentru a fi adăpostite de gerul care s-a abătut asupra judeţului.

Prefectul Vlad Angheluţă a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că noaptea trecută s-au înregistrat 51 de persoane care au înnoptat în aceste centre. Majoritatea acestora au fost identificaţi cu ajutorul poliţiştilor şi reprezentanţilor Ambulanţei dar au fost şi cazuri în care chiar persoanele fără adăpost au cerut ajutorul autorităţilor.

Astfel, 26 persoane au fost internate la centrul din municipiul Piatra Neamţ, patru la Roman, şapte la Tîrgu Neamţ şi 14 la Roznov. Aceste persoane

30-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Societăţile din domeniul produselor farmaceutice vor avea încă trei luni la dispoziţie pentru a separa activitatea de vânzare angro de cea cu amănuntul, respectiv până la 31 martie 2016, informează Executivul într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în acest sens, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prorogă cu trei luni termenul până la care aceste societăţi trebuie să separe activitatea de furnizare angro de cea cu amănuntul.

"Măsura are scopul să preîntâmpine eventualele disfuncţionalităţi în asigurarea stocurilor de medicamente din farmacii şi furnizarea acestora către populaţie, în condiţiile în care 400 de furnizori de medicamente nu ar mai

30-12-2015
Tip stire
Comunicat de presa

Fumatul este dăunător şi pentru sănătatea câinilor şi a pisicilor, arată un studiu al Universităţii din Glasgow care a stabilit o legătură între un mediu cu fum de ţigară şi riscul crescut de boli la animalele de companie, informează agenţia France Presse.

Celulele deteriorate, creşterea în greutate după castrare şi posibilitatea crescută de a dezvolta anumite tipuri de cancer - acestea sunt consecinţele pentru sănătatea animalelor de companie expuse la fumul de ţigară, a afirmat Clare Knottenbelt, profesor de medicină şi oncologie la institutul veterinar din cadrul acestei universităţi scoţiene.

"Am demonstrat deja că o cantitate semnificativă de fum este consumată de

30-12-2015
Tip stire
Stiri externe

DSP Suceava a dispus suspendarea activităţii la o pensiune din Suceviţa, după ce doi turişti au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, se arată într-un comunicat al instituţiei remis AGERPRES miercuri.

Potrivit sursei citate, în urma rezultatelor de laborator necorespunzătoare ale probelor de alimente şi apă recoltate pe 27 decembrie, DSP Suceava a dispus suspendarea activităţilor la acest obiectiv.

Totodată, în comunicat se arată că, din punct de vedere epidemiologic, a fost vorba despre un episod de enterocolită cauzat, cel mai probabil, de apa furnizată din sursă proprie, a cărei calitate este necorespunzătoare consumului.

Inspectorii sanitari din cadrul DSP Suceava au efectuat, duminică,

30-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Din totalul de 12 persoane spitalizate cu toxiinfecţie alimentară, în perioada 23-26 decembrie, după ce au mâncat produse preparate la un hipermarket din municipiul Constanţa, în prezent mai este internat un singur bolnav.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au informat, miercuri, printr-un comunicat remis presei, că "6 dintre bolnavi au fost externaţi cu diagnosticul toxiinfecţie alimentară cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare grad II, iar la ceilalţi 6 bolnavi nu s-a identificat germenele".

Pe 29 decembrie a mai fost internat, pentru o zi, un copil de 5 ani care a consumat musaca de cartofi cu carne, achiziţionată de

30-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Alimentele reputate a fi sănătoase sunt considerate şi mai puţin săţioase. Prin urmare, consumatorii tind să mănânce mai mult, de teamă că nu-şi vor satisface pe deplin foamea, conform site-ului foodpsychology.cornell.edu.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Journal of the Association for Consumer Research, care a demonstrat că alimentele sănătoase sunt adesea percepute ca fiind mai puţin hrănitoare.

Cercetători de la Universitatea din Texas (SUA) au supus mai multe grupuri de studenţi unor teste diferite şi au descoperit că alimentele descrise ca fiind sănătoase sunt consumate în cantitate mai mare.

Rezultatele sugerează că recenta proliferare a etichetării produselor alimentare sănătoase poate contribui,

30-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Spitalul Regional din Malaga şi Muzeul Carmen Thyssen din acelaşi oraş spaniol demonstrează că operele de artă pot fi un excelent instrument terapeutic în procesul de recuperare psihosocială a persoanelor cu dezechilibru mintal, relatează cotidianul spaniol El Pais, într-un articol despre un proiect intitulat "Correspondencias" (Corespondenţe) pe care îl derulează în comun cele două instituţii.

Sălile pinacotecii devin un spaţiu de reflecţie şi creativitate în care un grup de specialişti interacţionează cu zece pacienţi prin intermediul unor picturi.

'Arta ne ajută să vedem lucrurile", iar muzeul oferă ocazia de a "exprima idei, senzaţii şi emoţii într-un spaţiu liber şi în afara mediului

29-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Primarul municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că a primit promisiuni guvernamentale privind finanţarea a două dintre cele trei obiective considerate primordiale pentru oraş - centura de Sud, o sală polivalentă cu 15.000 de locuri şi stadion cu 42.000 de locuri.

Primarul Robu a afirmat că i-a solicitat premierului Dacian Cioloş ca obiectivele de interes major pentru Timişoara să fie avute în vedere în Planul Naţional de Investiţii.

'Am făcut diligenţe către noul premier prin care am solicitat ca obiectivele de interes major pentru Timişoara să fie avute în vedere în Planul Naţional de Investiţii şi am

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Peste nouă mii de suceveni au fost vaccinaţi împotriva gripei în acest sezon rece, după ce DSP Suceava a mai primit 2.000 de doze de vaccin antigripal repartizate de Ministerul Sănătăţii, se arată într-un comunicat remis AGERPRES, marţi, de Biroul de presă al instituţiei sucevene.

Potrivit DSP Suceava, campania de vaccinare antigripală a debutat în judeţ la jumătatea lunii octombrie, iar până în prezent aproximativ 9.200 persoane au fost vaccinate antigripal.

În judeţul Suceava, în ultima săptămână, s-au înregistrat peste 2.000 cazuri de viroze respiratorii şi pneumopatii acute, majoritatea fiind înregistrate în zona Sucevei.

Conform statisticii DSP Suceava, în săptămâna 21-27 decembrie au

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi, într-un comunicat, eradicarea Ebola în Guineea, ţară unde în urmă cu doi ani s-a înregistrat primul caz care a dus la o epidemie ce s-a răspândit în ţările vecine Liberia şi Sierra Leone, transmit AFP, EFE şi Reuters.

De când ultima persoană a fost testată negativ pentru a doua oară în Guineea s-au scurs 40 de zile, adică de două ori perioada de incubaţie a virusului, explică OMS. Ţara "intră acum într-o perioadă de monitorizare intensă de 90 de zile, în scopul de a putea identifica rapid orice caz nou şi a împiedica

29-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Un număr de 23 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt internate în spitalele din ţară şi din străinătate, reiese din datele centralizate publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Astfel, în spitalele din Bucureşti sunt internate patru victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient în stare critică. Un pacient este internat la Spitalul Bagdasar Arseni, unul la Spitalul CC Iliescu, iar doi la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti.

Până în prezent au fost externate 76 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unităţile sanitare din ţară.

De asemenea, 39 de persoane au fost transferate în spitale din străinătate.

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Arahidele au devenit foarte comune în consumul nostru zilnic şi poate am uitat că acestea pot avea o importanţă deosebită în prevenirea unor maladii, precum Alzheimer sau cancerul.

Arahida (Arachis hypogaea), denumită popular alunul de pământ, este o plantă leguminoasă, erbacee anuală, care aparţine familiei Fabaceae, din care fac parte mazărea şi fasolea, fiind originară din America de Sud.

Exploratorii spanioli au dus arahidele în Spania şi de acolo au fost răspândite pe cuprinsul Asiei şi Africii. Arahidele au fost duse în Statele Unite din Africa, fiind transportate pe vasele cu sclavi.

Planta care produce arahidele este deosebită, deoarece fructele ei cresc uimitor

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Un deţinut de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi a fost adus la Spitalul Sfântul Spiridon pentru îngrijiri medicale, după ce a încercat să se sinucidă.

Gabriela Topoliceanu, purtător de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, a confirmat pentru AGERPRES, că Vasile Olaru, unul dintre deţinuţi, s-a autoagresat, fără a oferi însă şi alte informaţii.

'Pacientul, în vârstă de 43 ani, a fost adus în Unitatea de Primire a Urgenţelor, cu plagă tăiată la nivelului gâtului. Când a fost adus la noi, pacientul era stabil. Pacientului i s-a suturat plaga la Clinica ORL, după care a fost redirecţionat la Institutul de

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

La doi ani de la primul deces al unui caz de Ebola din Africa de Vest, cel al unui copil de un an din Guineea, această ţară va fi declarată oficial liberă de epidemia de Ebola, la şase săptămâni după vindecarea ultimului pacient, un nou-născut care prezenta acest virus, informează agenţia France Presse.

Eradicarea epidemiei din Guineea, care a înregistrat oficial 2.536 de decese din 3.804 de cazuri depistate, va fi anunţată marţi de un reprezentant al OMS într-o conferinţă de presă la Conakry.

Epidemia a tensionat relaţiile, în mod tradiţional marcate de suspiciuni, între puterea politică şi populaţie, complicând şi mai

29-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj va finaliza, la 31 decembrie 2015, implementarea proiectului "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu", valoarea investiţiei fiind de peste 16 milioane de lei, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ, Ion Călinoiu.

Potrivit acestuia, printre lucrările care s-au realizat se numără montarea unui termosistem, a unui grup generator, a unui sistem de detecţie-avertizare şi alarmare incendiu şi a unei centrale voce-date, înlocuirea învelitorii, jgheaburilor şi burlanelor, execuţia hidroizolaţiei de la subsol, montarea de uşi metalice şi PVC, dar şi de ferestre PVC la subsol, parter, etajul unu şi etajul doi, montarea

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Numărul donatorilor de sânge a fost mai scăzut în acest an, în perioada sărbătorilor de iarnă, faţă de anii trecuţi, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, medicul Doina Goşa, director al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

'Toată săptămâna înainte de Crăciun au fost puţini donatori. Ne-am descurcat în zilele Crăciunului, ne descurcăm şi în zilele de Revelion, pentru că mai avem ceva stoc. Au fost mulţi donatori în perioada aceea cu tragedia de la Colectiv şi ne-am mai păstrat stoc, plus că am mai luat din ţară de la anumite centre. Nu avem probleme acum cu sângele. Estimez că şi în ţară

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Două asociaţii neguvernamentale care desfăşoară proiecte sociale au fost premiate marţi de Fundaţia NATO Charity Bazaar.

Valoarea premiilor acordate a fost de 7.500 de euro pentru Asociaţia 'Sfântul Nicolae Ocrotitorul Săracilor' din Salonta şi de 3.500 de euro pentru Societatea de Binefacere 'Don Orione'.

'Charity Bazaar este un târg de Crăciun, cel mai important eveniment social, organizat cu scopul de a strânge bani pentru diferite proiecte. Anul acesta am organizat Bazaarul în a treia săptămână din noiembrie şi am strâns suma record de 214.000 euro', a declarat, în conferinţă de presă, Katalin Schmidt, preşedinta Fundaţiei NATO Charity Bazaar.

Asociaţia 'Sfântul Nicolae' Ocrotitorul Săracilor

29-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Virusul H1N1 a provocat moartea a 112 persoane în Iran de la mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent, anunţă luni AFP şI EFE, citând un reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Teheran. Numărul deceselor din cauza gripei porcine s-a dublat aproape faţă de precedentul bilanţ, din 15 decembrie, care era de 57 de morţi.

În total, '1.190 de persoane au fost contaminate cu acest virus şi spitalizate', a declarat Mohamad Mehdi Guya, asigurând că epidemia este sub control. Totodată, el a estimat că 'primul val, cel mai grav' de îmbolnăviri va 'scădea' în zilele următoare.

Cele mai multe cazuri de gripă porcină

28-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Aleşii judeţeni au aprobat în şedinţa deliberativului de luni majorarea tarifelor medicale la 33% din serviciile medicale oferite în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, dar şi introducerea a 20 de noi servicii medicale cu tarifele aferente, pentru anul 2016.

Lista avansată de conducerea SJU Suceava, inclusă în proiectul de hotărâre al deliberativului, cuprinde 179 de servicii medicale, dintre care 20 sunt servicii noi.

Printre serviciile medicale noi se numără colposcopia - 100 lei, histeroscopia - 300 lei, chiuretaj biopsic - 100 lei, ultrasonografie - 150 de lei, infiltraţii intra-articulare - 50 lei, chiuretaj leziuni - 20 lei chiureta la care se

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a primit opt milioane de lei de la Guvernul României pentru plata arieratelor ce s-au adunat de anul trecut, plăţile urmând să se facă până la finalul acestui an.

Managerul SJU, Marcela Papici, a afirmat luni, la prezentarea bilanţului Consiliului Judeţean, că astfel unitatea îşi va încheia anul fără arierate.

'Se lucrează la pregătirea ordinelor pentru plata arieratelor, este vorba despre suma care reprezenta arieratele la nivel de 30 noiembrie 2015. Până miercuri vom finaliza procedura fără nicio problemă, pentru că de trei-patru luni s-au tot făcut demersuri pentru obţinerea banilor de arierate, toate sumele

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Judeţean Satu Mare a atras în cursul acestui an fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 24 milioane euro, unele proiecte fiind realizate în proporţie de 100%, iar altele fiind în curs de finalizare, a anunţat luni, la bilanţul instituţiei, preşedintele instituţiei, Adrian Ştef.

"A fost un an extrem de bogat în realizări, cu foarte multe obiective atinse, foarte multe proiecte noi pornite, foarte multe proiecte vechi continuate", a declarat Ştef.

Potrivit acestuia, în cursul anului 2015 Consiliul Judeţean a atras fonduri europene nerambursabile atrase în valoare de 24.483.138,62 euro. Printre proiectele amintite se numără realizarea unui portal de promovare turistică,

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii (MS) doreşte implementarea unor măsuri care să încurajeze diagnosticarea şi raportarea corectă şi în timp util a infecţiilor nosocomiale, acest obiectiv făcând parte dintr-un Plan Naţional de acţiune, se arată într-un comunicat transmis, luni, de MS.

Decizia a fost anunţată în contextul în care, luni, au fost date publicităţii rezultatele unei evaluări realizate în perioada 3 - 16 decembrie de către Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPB) şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), care au analizat activităţile de supraveghere, prevenire şi control în cazul infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare care au acordat asistenţă medicală pacienţilor răniţi în incendiul

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

O linie telefonică unică la care pot apela victimele incendiului de la Colectiv şi rudele acestora pentru a solicita sprijin a fost înfiinţată de Ministerul Sănătăţii, informează un comunicat al instituţiei remis luni AGERPRES.

Numărul de telefon unic la care pot apela victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24.

În funcţie de solicitări, apelanţii vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor în străinătate, a echipamentelor speciale necesare în perioada de recuperare în ţară şi străinătate recomandate de medicii specialişti, precum şi a altor costuri cu materiale şi medicamente necesare, precizează MS.

De asemenea, pacienţii şi aparţinătorii acestora pot

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Avioane ale familie regale din Qatar au aterizat în noaptea de vineri spre sâmbătă la Zurich, din cauza unei urgenţe medicale a unui membru neprecizat al delegaţiei, a declarat un purtător de cuvânt al Oficiului federal al aviaţiei civile de la Berna, confirmând o informaţie difuzată de presa elveţiană de limbă germană, relatează luni AFP.

'Autorizaţia de aterizare de urgenţă a fost dată de forţele aeriene elveţiene' în noaptea de 25 spre 26 decembrie, a declarat acest purtător de cuvânt pentru ASFP, fără a furniza alte amănunte.

Potrivit cotidianului din Zurich Tages Anzeiger, un prim Airbus, care venea de la Marrakesh şi

28-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Infecţiile nosocomiale au fost prezente la unii dintre pacienţii răniţi în incendiul din clubul Colectiv, însă în majoritatea cazurilor tratamentul adecvat al infecţiilor nosocomiale a determinat o evoluţie favorabilă, cele mai multe decese înregistrându-se în cazul pacienţilor cu leziuni pulmonare grave - reiese din studiul efectuat de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, la solicitarea Ministerului Sănătăţii.

"În privinţa pacienţilor victime ale accidentului de la Colectiv, probele microbiologice au relevat cazuri cu colonizare sau infecţie cu germeni multirezistenţi implicaţi frecvent în infecţii nosocomiale, singuri sau asociaţi; această situaţie medicală era probabilă la cei cu arsuri extinse, la care practic apărarea locală oferită

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Rezultate evaluare prezenţă infecţii nosocomiale în spitale şi planul de măsuri ce va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii

Rezultate evaluare prezenţă infecţii nosocomiale în spitale şi planul de măsuri ce va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPB) au  realizat o evaluare a activităţilor de supraveghere, prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare care au acordat asistenţa medicală pacienţilor victime din incendiul din data de 30 octombrie.

În cadrul acestei acţiuni, DSP Bucureşti a evaluat în perioada 3 - 16.12. 2015, prin personalul de specialitate,

28-12-2015
Tip stire
Comunicat de presa

INFORMARE

Ministerul Sănătăţii a înfiinţat o linie telefonică unică pentru victimele de la Colectiv

Ministerul Sănătăţii anunţă înfiinţarea unei linii telefonice unice, la care victimele incendiului de la Colectiv şi rudele acestora pot apela pentru a solicita sprijin.

În funcţie de solicitări, apelanţii vor primi suport  pentru acoperirea costurilor tratamentelor în străinătate, a echipamentelor speciale necesare în perioada de recuperare în ţară şi străinătate, recomandate de medicii specialişti, precum şi a altor costuri cu materiale şi medicamente necesare.

De asemenea, pacienţii şi aparţinătorii acestora pot primi, la cerere, asistenţă socială şi psihologică.

Numărul de telefon unic pentru victimele de la Colectiv este  021.3072.614, disponibil 24

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Atenţie la artificii !

Nu este Revelion fără magia luminilor şi a artificiilor. Situaţia înregistrată în anii anteriori scoate în evidenţă faptul că utilizarea şi folosirea ilegală a produselor pe bază de amestecuri pirotehnice s-a soldat, nu de puţine ori, cu incidente urmate de autoaccidentarea persoanelor care le-au folosit, dar şi cu provocarea de incendii.

Pentru diminuarea riscului de incendiu în perioada imediat următoare, specialiştii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenţă 'Dobrogea' al judeţului Constanţa recomandă respectarea următoarelor măsuri:

nu utilizaţi artificiile, petardele, rachetele şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc şi pe terase.

28-12-2015
Tip stire
Comunicat de presa

O nouă campanie de distribuire preventivă de comprimate de iod pentru populaţia care locuieşte în apropierea unei centrale nucleare va fi lansată în luna ianuarie în Franţa, a anunţat autoritatea pentru securitate nucleară (Autorité de sureté nucléaire, ASN) citată de agenţia France Presse.

Aceasta este cea de a cincea campanie de acest fel din Franţa începând din anul 1997, cea mai recentă având loc în 2009.

În caz de accident nuclear, ingestia de iod stabil (iodură de potasiu) este un mijloc "simplu şi eficient" de protejare a tiroidei împotriva efectelor iodului radioactiv care poate fi eliberat în mediul înconjurător şi care este

28-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie şi alimentele prea grase şi oferă, totodată, o soluţie promiţătoare pentru noi tratamente, informează Le Parisien în ediţia online.

Autorii cercetării, publicată în revista "Neuropharmacology", au încercat să înţeleagă mecanismele care pot explica legătura dintre alimentele grase şi comportamentele depresive. Ei au descoperit că metabolismul grăsimilor ar avea în comun acelaşi mecanism biologic ca şi conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres şi depresie. De exemplu, pacienţii cu tulburări metabolice cum ar fi diabetul de tip 2 sunt mai expuşi riscului de depresie. Cu

28-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava au efectuat, duminică, verificări în ceea ce priveşte calitatea apei şi alimentelor dintr-o pensiune din Suceviţa, după ce doi turişti au ajuns la spital fiind diagnosticaţi cu gastroenterită, a declarat presei adjunctul instituţiei, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Adjunctul DSP Suceava a spus că două persoane, cu vârste de 13 şi 23 de ani, din judeţele Constanţa şi Vrancea, dintr-un grup de 60 de turişti cazaţi la pensiunea respectivă au ajuns sâmbătă seara la Spitalul Municipal Rădăuţi, acuzând greţuri şi vărsături.

Potrivit lui Zorescu, inspectorii sanitari au recoltat de la pensiune probe de

27-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Nouă spitale vor asigura asistenţa medicală, în Bucureşti, de Crăciun şi Anul Nou.

Potrivit site-ului DSP Bucureşti, asistenţa medicală va fi asigurată în această perioadă de Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan", Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni", Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", dar şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie".

Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti va avea program normal de lucru, cu menţiunea că în această perioadă va

25-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa a confiscat peste 300 de kilograme de mâncare gătită, cu termen de valabilitate expirat, găsită în cadrul Sectorului gastronomic al Hypermarketului Auchan din incinta Maritimo Shopping Center - Constanţa.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanţa, dr. Cristina Linte a declarat pentru AGERPRES că în urma sesizării făcute de tehnicianul de serviciu care prelevează probe şi supervizează zilnic calitatea produselor din incinta hipermarketului Auchan - Maritimo, la faţa locului s-a deplasat o echipă de control care a identificat şi confiscat 326,24 de kilograme de preparate calde pentru consum, gătite în bucătăria Sectorului gastronomic

28-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Şase noi secretari de stat au fost numiţi în funcţii la diferite ministere, prin decizii semnate de premierul Dacian Cioloş şi publicate în Monitorul Oficial.

Emanoil Radu Dascălu a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, iar Victor Dan Eugen Strâmbu - secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

La Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri a fost numită secretar de stat Sorana Baciu.

Georgeta Corina Popescu şi Aristotel Marius Jude au fost numiţi secretari de stat la Ministerul Energiei.

La Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională au fost numiţi Horaţiu Silviu Anghelescu în funcţia de secretar de stat, iar

24-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Regele Mihai îşi exprimă, în tradiţionalul mesaj de Crăciun, credinţa în forţa tinerei generaţii de români, dar şi respectul faţă de oamenii în vârstă, care dau "o lecţie de curaj şi de demnitate".

'Români, în anul 1940, m-am adresat vouă de Crăciun pentru prima oară. Am traversat aproape un secol împreună, iar astăzi întoarcem încă o pagină din viaţa ţării noastre", îşi începe regele Mihai mesajul de Crăciun, potrivit comunicatului transmis joi AGERPRES de Casa Regală.

El îşi exprimă încrederea în forţa generaţiei tinere de a înfrunta provocările actuale.

'Generaţia tânără ştie ce vrea. Cu onestitatea şi pasiunea tinerilor români, am încredere că

24-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Cel puţin zece oraşe din China şi o întreagă provincie au fost plasate joi în 'alertă roşie', nivelul maxim de poluare atmosferică, o mare parte a ţării fiind sufocată de o ceaţă groasă, dăunătore sănătăţii, aceasta fiind pentru a patra oară în luna decembrie când în ţară se instituie acest nivel de alertă, informează agenţia France Presse (AFP).

Populată de aproape 96 milioane de locuitori, provincia Shandong, situată între Beijing şi Shanghai a decretat miercuri, pentru prima oară în istoria sa, 'alertă roşie' pe întreg teritoriul său.

Cel puţin o duzină de oraşe au făcut acelaşi lucru în timp ce o ceaţă

24-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Rata mortalităţii din Italia a crescut considerabil în primele opt luni din 2015, de la o medie de 50.000 de decese pe lună la 55.000, iar specialiştii în demografie nu reuşesc încă să explice acest fenomen, transmite AFP miercuri, menţionând că autorităţile sanitare fac o analiză cu spitalele pentru a elucida problema.

De la începutul anului şi până în august s-au înregistrat 444.658 de decese, faţă de aproximativ 400.000 în perioada similară din 2014, arată datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Dacă se menţine în continuare această tendinţă, numărul total de decese din 2015 ar putea ajunge la 667.000, depăşind

23-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Cercetatorii chinezi au dezvoltat un accelerator medical cu ioni grei pentru a fi utilizat în radioterapia împotriva cancerului, au anunţat joi oamenii de ştiinţă din această ţară, informează agenţia Xinhua.

Un recent test cu privire la fasciculul acceleratorului a fost încununat de succes, marcând sfârşitul dependenţei Chinei de echipamente importate, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Fizică Modernă din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, cu sediul în provincia Gansu din nord-vestul Chinei.

Cercetătorii au declarat că aparatul medical nou dezvoltat este capabil să accelereze fascicolul de ioni de carbon până la 400 de electron-volţi pentru fiecare nucleu şi să furnizeze extracţie non-lineară

24-12-2015
Tip stire
Stiri externe

LUNI, 28 DECEMBRIE 2015

-'FREAK SHOW': One-man-show cu Florin Piersic Jr. (Teatrul Naţional Bucureşti, ora 20.00)
-Spectacolul "Poveste de Crăciun". (Teatrul Coquette, ora 17.00)


MARŢI, 29 DECEMBRIE 2015

-Conferinţa de încheiere a proiectului ''Dezvoltarea infrastructurii de cercetare integrată pentru medicină avansată şi medicină translaţională, în vederea creşterii competitivităţii ştiinţifice la nivel internaţional în domeniile pentru sănătate'', ce marchează finalul proiectului finanţat prin Programul Operaţional Sectorial ''Creşterea Competitivităţii Economice''. (Bucureşti, Centrul de Cercetare în medicină avansată şi medicină translaţională - MedFUTURE, ora 10.00)

-Concert social de sărbători pentru persoanele vârstnice de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Străuleşti din Bucureşti, organizat de Asociaţia Culturală

24-12-2015
Tip stire
Stiri interne

La castelul de la Săvârşin a fost organizată, cu ocazia sărbătorii Crăciunului, o Zi a Porţilor Deschise, cu acest prilej numeroase grupuri de colindători fiind primiţi de către membrii Familiei Regale.

Alături de Principesa Moştenitoare Margareta şi de Principele Radu s-a aflat în acest an doar Principesa Maria (care petrece Crăciunul la Săvârşin din 2011 n. red.), întrucât Regele Mihai I şi Regina Ana, care se află în Elveţia, au renunţat la o eventuală călătorie cu avionul în România, din cauza stării precare de sănătate a Reginei.

'Regina Ana a suferit recent o intervenţie chirurgicală, iar acum se află în convalescenţă, în

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Cel puţin 25 de persoane au murit şi 107 au fost rănite joi într-un incendiu care a cuprins o parte dintr-un spital situat în sud-vestul Arabiei Saudite, a anunţat agenţia locală a Protecţiei Civile citate de agenţia France Presse (AFP).

Incendiul a izbucnit la secţia de terapie intensivă şi la serviciul de maternitate ale spitalului din Jazan, a precizat Protecţia Civilă pe reţeaua de socializate Twitter.

În cel mai recent 'tweet', Protecţia Civilă a anunţat că incendiul a fost stins şi o anchetă este în curs de desfăşurare pentru a determina originea acestuia, mai notează AFP.

24-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Antialergicele, denumite ştiinţific antihistaminice, sunt cele mai des întâlnite medicamente folosite pentru tratarea simptomelor alergiilor: senzaţie de mâncărime de la nivelul nasului, strănut, rinoree, urticarie, conjunctivite alergice etc.

Denumite şi antihistaminice, antialergicele blochează receptorul pentru histamină, o substanţă cu rol de mediator al inflamaţiei, eliberată în cantitate crescută în cursul unei reacţii alergice.

Histamina este, de asemenea, responsabilă de mare parte dintre efectele neplăcute ale unei reactivităţi exagerate a sistemului imunitar, scrie site-ul medicamente.romedic.ro.

Simptome precum ochii umezi, secreţia nazală apoasă, strănutul, tusea, mâncărimea sau erupţia cutanată, apărute în cursul reacţiei alergice, sunt astfel evitate cu ajutorul antihistaminicelor.

La rândul ei, alergia este definită,

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Sechele grave au fost observate frecvent la supravieţuitorii maladiei Ebola, la câteva luni de la externarea din spital, cum ar fi afectarea capacităţii olfactive sau auditive, precum şi artrită, potrivit unui studiu publicat miercuri în jurnalul medical de specialitate 'Lancet Infectious Diseases', informează AFP.

Potrivit cercetătorilor, acesta este primul studiu realizat pe baza rezultatelor examenului clinic asupra pacienţilor şi care măsoară cu precizie amploarea acestor sechele.

Cercetarea a fost realizată pe baza datelor clinice ale supravieţuitorilor maladiei Ebola, la Port Loko, în Sierra Leone, una dintre ţările din Africa de Vest cele mai afectate de epidemia apărută în decembrie 2013.

Studiile ştiinţifice privind

23-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Fetiţele siameze născute marţi la Constanţa şi aduse la Spitalul 'Marie Curie' din Bucureşti au inima şi ficatul comune, iar şansele lor de supravieţuire sunt minime, a declarat, miercuri, directorul medical al spitalului, Radu Spătaru.

'Evaluarea făcută aseară şi în cursul zilei de astăzi arată că configuraţia siamezelor este una neprielnică, în sensul că împart din păcate cordul, au un cord comun, şi un ficat comun, ceea ce face ca prognosticul să fie unul puţin favorabil. Şansele lor fiind minime la acest moment", a explicat dr. Spătaru.

El a adăugat că starea siamezelor premature, internate în secţia de terapie intensivă neonatală, este

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Nicolae Sima pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la transmiterea virusului HIV.

Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 7 spre 8 noiembrie, într-un apartament situat în sectorul 1, inculpatul, infectat cu HIV/SIDA, a întreţinut relaţii sexuale neprotejate cu G. V. fără să-i aducă la cunoştinţă că este bolnav, creându-se astfel riscul transmiterii HIV - virusul imuno-deficienţei umane care conduce la apariţia sindromului imuno-deficitar dobândit - SIDA, informează un comunicat al Parchetului remis miercuri AGERPRES.

Nicolae Sima ştia din anul 2012 că este infectat cu HIV,

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Ultimii trei pacienţi răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv care se mai aflau internaţi la Spitalul Militar Central "Dr. Carol Davila" au fost externaţi miercuri, iar personalul medical al unităţii a dorit să marcheze acest moment oferindu-le câte un cadou şi dorindu-le Sărbători fericite.

'Faptul că niciun pacient dintre cei îngrijiţi la spitalul nostru nu a murit consider că a fost măsura profesionalismului şi eficienţei medicilor din acest spital. (...) Noi avem două secţii de recuperare care sunt specializate - nu pe arsuri, ci pe recuperarea neuro-motorie - şi suntem pregătiţi. Am mai făcut recuperări pentru marii arşi. Am avut

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

O companie norvegiană din domeniul biotehnologiei, care a dezvoltat un vaccin împotriva HIV, a anunţat primele rezultate încurajatoare înregistrate în cadrul a unui tratament care are drept scop să disloce şi apoi să îndepărteze virusul de la seropozitivi, scrie AFP.

'Este o reuşită majoră pentru găsirea unui tratament funcţional împotriva HIV", a declarat marţi AFP purtătorul de cuvânt al Bionor, Jurgen Fischer Ravn.

În prezent, tratamentele antiretrovirale ajută la menţinerea controlului asupra virusului la pacienţii seropozitivi, însă nu îl îndepărtează definitiv. Virusul rămâne în corpul persoanelor tratate, în formă latentă, însă reapare imediat după încetarea tratamentelor.

Acest rezervor de virus latent, la care

22-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Traian Romeo Ursu, medic primar cu specializarea ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor, este cercetat de procurorii bucureşteni pentru luare de mită şi trafic de influenţă, el fiind reţinut marţi pentru o perioadă de 24 de ore.

Miercuri, procurorii au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti transmis miercuri AGERPRES, pe 11 decembrie, medicul a pretins de la o persoană cel puţin 6.000 lei şi în zilele următoare a primit 5.000 de lei pentru efectuarea unor intervenţii chirurgicale în cazul unei minore la Spitalul Foişor.

Cercetările

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea referitoare la modificarea ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în acest an, care prevede ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenţei medicale victimelor tragediei de la clubul Colectiv să fie plătite.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 31/2015 pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996 şi pentru completarea art. 1 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Legea prevede că "se aprobă plata orelor suplimentare

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost modernizat sistemul de termoficare al uneia dintre secţiile exterioare ale instituţiei medicale, Spitalul Bârnova.

Potrivit sursei citate, pentru modernizarea secţiei exterioare Bârnova Ministerul Sănătăţii a alocat aproape 580.000 de lei.

Astfel, susţine Oprişanu, modernizarea sistemului de termoficare va aduce în scurt timp economii importante la bugetul Institutului de Psihiatrie Socola privind cheltuielile cu agentul termic.

'Este un proiect foarte important pentru Institut, iar, prin realizarea acestei investiţii, cheltuielile cu energia termică de la Secţia Exterioară Bârnova vor scădea semnificativ. Până acum încălzirea secţiei

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Guvernul a decis, miercuri, prelungirea până la 31 martie 2016 a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, aprobând o hotărâre în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, actul normativ stabileşte, de asemenea, că decontarea serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare şi a dispozitivelor medicale contractate pentru trimestru I al anului 2016, prin acte adiţionale la contractele derulate în 2015 de casele de asigurări de sănătate cu furnizorii acestora, se face din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pe anul 2016.

'Prelungirea acestei perioade este necesară pentru

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Jumătate din populaţia globului spune că a suferit de răceală în ultimele 12 luni şi peste un sfert dintre cei chestionaţi acuză stări de insomnie sau tulburări ale somnului, potrivit rezultatelor unui studiu online realizat de GfK, remis miercuri AGERPRES.

În cadrul studiului au fost chestionate peste 27.000 de persoane în 22 de ţări despre stările de disconfort fizic experimentate în ultimele 12 luni.

La nivel internaţional, cele mai comune cinci afecţiuni pe care cei chestionaţi le-au acuzat în ultimele 12 luni sunt răceala sau gripa, probleme cu somnul (27%), dureri musculare sau articulare din cauza unei accidentări sau a efortului excesiv

23-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Pregătirea meniului în perioada sărbătorilor poate da bătăi de cap dacă la aceeaşi masă urmează să se aşeze un vegetarian, o persoană care evită glutenul şi alta care preferă hrana crudă. Indiferent dacă au la bază raţiuni medicale, etice ori au apărut ca o reacţie la scandaluri alimentare, aceste tendinţe "fără" (carne, gluten, lactoză, zahăr, sare, grăsimi etc.) şi "bio" îşi fac loc din ce în ce mai mult în farfuriile occidentale, relatează AFP.

Dincolo de Atlantic, această situaţie era deja descrisă în 2010 de un desen din "New Yorker", intitulat "The Last Thanksgiving" (Ultimul Thanksgiving): o masă fără curcanul tradiţional,

23-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Fetiţele siameze născute marţi la Spitalul Judeţean Constanţa au fost aduse la Bucureşti pentru a fi examinate de o comisie de specialişti de la Spitalul "Marie Curie".

Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr.Mihnea Avram, a declarat, miercuri, că urmează ca specialiştii pediatri ai Spitalului "Marie Curie" să le examineze.

'O comisie medicală urmează să stabilească ce paşi se vor face de acum înainte", a precizat Mihnea Avram, care a adăugat că un astfel de caz se întâmplă o dată la 200 000 de naşteri.

O femeie a născut două fetiţe siameze, marţi dimineaţă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Bihor, Gheorghe Pintea, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă de bilanţ, că instituţia va implementa în ianuarie un sistem de alertare generală a angajaţilor, numit 'butonul roşu', folosit doar în situaţii de catastrofe sau calamităţi.

'Vrem ca până la mijlocul lui ianuarie aplicaţia să fie funcţională, mai ales că nu implică costuri prea mari', a afirmat Pintea.

De la dispeceratul Ambulanţei se vor alerta astfel 364 de angajaţi, cu un apel sonor, care se va opri doar după confirmare. Aplicaţia va fi folosită numai în cazul unor evenimente dramatice, cum a fost cel de

23-12-2015
Tip stire
Stiri interne

La 21 decembrie 2015, a murit, într-un spital din Marea Britanie, încă o victimă a incendiului care a avut loc în data de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv, bilanţul tragediei ridicându-se, astfel, la 63 de persoane.

Ministerul Sănătăţii a informat că, la această dată, mai sunt internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate 34 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, dintre care 12 în Bucureşti.

La Spitalul Bagdasar Arseni este internat un pacient, la fel ca la Spitalele Elias şi CC Iliescu, la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti - doi, la Spitalul Grigore Alexandrescu - trei, iar la

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Anul 2015 a adus numeroase invenţii şi inovaţii tehnologice, majoritatea salutate pentru capacitatea lor de a ajuta oamenii şi de a spori arsenalul de instrumente ale ştiinţei, în timp ce altele au fost apreciate fie şi doar pentru că au reuşit să smulgă un zâmbet.

Prezentăm în continuare o selecţie a celor mai interesante inovaţii tehnologice din anul ce a trecut, prezentate pe fluxurile Agerpres.

Anul 2015 în domeniul tehnologiei cu aplicabilitate în medicină a început în forţă, încă din primele zile ale lunii ianuarie, prin prezentarea a numeroase gadgeturi electronice la salonul internaţional CES din Las Vegas, de la brăţări care

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.

* Cardul de sănătate

De la 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Implementarea acestui sistem a fost amânată de mai multe ori.

Cardul de sănătate trebuie prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflaţi în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

O mamă a născut siameze, marţi dimineaţă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, perechea de fetiţe fiind adusă pe lume prin operaţie cezariană, în Clinica Obstetrică-Ginecologie I.

Potrivit directorului medical al unităţii spitaliceşti, dr. Mihnea Avram, fetiţele sunt lipite în zona sternului, toracelui şi abdomenului şi se pare că împart acelaşi ficat.

'Cele două fetiţe au fost aduse pe lume prematur, la 33 de săptămâni şi cântăresc câte 1500 de grame. Deocamdată urmăm procedura clasică, fetiţele sunt intubate, sunt la incubator şi perioada următoare este foarte critică dar urmează să vedem cum evoluează. Sunt toate şansele să trăiască, cel puţin una

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

În spitalele din ţară şi din străinătate sunt internaţi 29 de răniţi în incendiul de la Clubul Colectiv, reiese din datele publicate, marţi, pe site-ul Ministerului Sănătăţii (MS).

În spitalele din Bucureşti sunt internate zece victime ale incendiului din 30 octombrie, dintre care un pacient se află în stare critică.

Astfel, la Spitalul Militar Central sunt internaţi trei pacienţi, la Spitalul Grigore Alexandrescu şi la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti - câte doi pacienţi, iar la Spitalul Bagdasar Arseni, la Spitalul Elias şi la Spitalul CC Iliescu - câte un pacient.

Până în prezent au fost externate 70 de persoane care au primit

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Mai mult de o treime din pacienţii cu cancer în metastază şi-au continuat activitatea, această decizie a lor fiind semnificativ influenţată de gestionarea simptomelor, indiferent de tipul de cancer sau de tratamentul urmat, au constatat oameni de ştiinţă de la Universitatea Wisconsin (SUA).

Într-un studiu citat de UPI, aceştia menţionează că o concentrare pe controlarea simptomelor poate ajuta la creşterea numărului bolnavilor care continuă să ducă o viaţă normală în timp ce luptă cu boala.

'Pentru pacienţii cu cancer în metastază o atenţie deosebită este acordată evenimentelor din jurul diagnosticului iniţial al bolii şi problemelor legate de sfârşitul vieţii'. Dar 'între recidiva

22-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea referitoare la modificarea ordonanţei privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice în acest an, care prevede ca orele suplimentare efectuate de personalul implicat în acordarea asistenţei medicale victimelor tragediei de la clubul Colectiv să fie plătite.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG 31/2015 pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996 şi pentru completarea art. 1 din OUG 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Legea prevede că "se aprobă plata orelor suplimentare

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Un nou transport de materiale medicale finanţat de Ministerul Federal german al Afacerilor Externe a sosit, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" pentru a sprijini autorităţile române în îngrijirea persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv, informează Ambasada Germaniei la Bucureşti.

'Pe lângă tehnică medicală avansată, aparatură pentru ventilaţie mecanică şi monitoare multi-parametru pentru tratamentul medical intensiv al victimelor incendiului, transportul mai conţine pompe de infuzie moderne pentru anestezie şi medicină intensivă, precum şi paturi de spital de înaltă calitate. Astfel, valoarea totală a sprijinului oferit de Germania se ridică acum la 100.000 de euro", menţionează reprezentanţa diplomatică într-un

22-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Managerul Spitalului CFR din Craiova, dr.Gabriel Mogoş, a anunţat luni că şi-a depus demisia din funcţie, nemulţumit de situaţia în care se află unitatea medicală şi pentru a putea aduce la cunoştinţa opiniei publice starea de fapt. Medicul afirmă că legea nu îi permite să vorbească public fără aprobarea Ministerului Transporturilor, solicitare la care încă nu a primit aprobare, motiv pentru care şi-a depus demisia.

'Imaginea spitalului a avut de suferit din cauza unor afirmaţii care, până în acest moment, nu s-au adeverit şi din cauza perioadei prin care au trecut toate spitalele din reţeaua CF, care ne-au afectat imaginea şi

21-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Asociaţia Distroficilor Muscular solicită redeschiderea spitalului "dr. Radu Horia" din Vâlcele, după ce tratamentul bolnavilor cu patologie eredo-degenerativă neuro-musculară cu determinism genetic a fost mutat în localitatea Întorsura Buzăului, din judeţul Covasna, o localitate cu temperaturi scăzute, fapt care poate contribui la deteriorarea iremediabilă a sănătăţii distroficilor muscular.

În acest sens, cele două organizaţii anunţă, pentru miercuri, o conferinţă de presă, iar preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii, Daniela Tontsch, şi reprezentanţi ai Asociaţiei Distroficilor Muscular vor avea, tot miercuri, o audienţă la ministrul Sănătăţii, Achimaş-Cadariu Patriciu, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Cele două organizaţii

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Corul Naţional de Cameră Madrigal a susţinut, luni, la Palatul Cotroceni un concert, oferit de preşedintele Klaus Iohannis, în onoarea personalului medical care s-a implicat în acordarea asistenţei răniţilor de la clubul Colectiv.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis AGERPRES, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, cu acest prilej, că evenimentul din clubul Colectiv a marcat întreaga ţară.

'Ne sunt încă proaspete în minte gesturile de solidaritate umană, dăruirea şi generozitatea celor care au venit în ajutorul victimelor, în noaptea tragediei, în zilele ce au urmat şi până astăzi. Oameni care n-au ajuns în lumina reflectoarelor, pe care puţini îi cunosc, cu

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Consilierii municipali au aprobat marţi includerea în lista de investiţii pentru anul 2016 a proiectului "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integral al Spitalului clinic de copii dr. Victor Gomoiu", astfel încât el să fie finanţat de la bugetul local al Capitalei.

Potrivit deciziei CGMB, s-a aprobat alocarea sumei de 55.548 lei pentru finalizarea proiectului, iar toate costurile neeligibile şi cheltuielile suplimentare conexe vor fi îndeplinite integral pe 30 iunie 2016, data-limită de încheiere a proiectului.

În cadrul proiectului "Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu" până la 31 decembrie 2015 se vor finaliza lucrările aferente

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

MIERCURI, 23 DECEMBRIE

- Şedinţă de Guvern. (ora 9.00)

- Conferinţă de presă prilejuită de externarea pacienţilor internaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' (SUUMC) ca urmare a tragicului incendiu de la Club ''Colectiv'', organizată de SUUMC. (Amfiteatrul din Ambulatoriul de specialitate, ora 12.00)

- Conferinţă de presă în cadrul căreia va fi prezentată situaţia gravă în care se află cei care suferă de distrofie musculară, organizată de Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR). (Str. Căuzaşi nr.26, ora 16.00)

- Familia Regală primeşte colindătorii la Săvârşin, în interiorul Domeniului Regal; Ziua Porţilor Deschise în Satul Regal.

- Inaugurarea Secţiei Clinice

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Bilanţul victimelor tragediei din Colectiv a ajuns la 63 de persoane, după un rănit în incendiul din clubul Colectiv a pierdut, luni, lupta cu moartea, într-un spital din Marea Britanie.

Persoana decedată este un bărbat, care fusese transferat de la Spitalul Floreasca la o clinică din Marea Britanie, potrivit unor surse medicale, citate de romaniatv.net.

Un număr de 34 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internaţi în spitalele din ţară şi din străinătate, dintre care 12 în Bucureşti, a informat luni Ministerul Sănătăţii.

Unul dintre pacienţii internaţi în spitalele din Capitală se află în stare critică. Până în prezent

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că senatorul Florian Popa s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât a deţinut calitatea de parlamentar concomitent cu funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice Bucureşti.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Florian Popa a infracţiunii de conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis marţi AGERPRES, inspectorii au reţinut că Florian Popa s-a aflat în incompatibilitate în perioada 16 iulie 2010 - 31 ianuarie 2014 întrucât a deţinut calitatea de deputat şi,

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat procedurile pentru înregistrarea persoanelor fizice care nu realizează venituri şi care sunt obligate să plătească asigurări sociale de sănătate prin aplicarea contribuţiei individuale, de 5,5%, la salariul minim brut pe ţară.

Procedurile prin care o persoană fără venituri este obligată să depună o cerere de înregistrare la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie sunt cuprinse într-un proiect de ordin al preşedintelui ANAF.

'Potrivit art. 180 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice care nu

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a primit premiul 'Personalitatea anului' din partea Societăţii Medicale Române din New York pentru contribuţia adusă la dezvoltarea comunităţii româneşti.

Potrivit unui comunicat remis Agerpres de Ambasada României în SUA, ambasadorul Maior a fost invitatul special al galei anuale organizate de Societatea Medicală Română şi Camera de Comerţ Româno-Americană din New York.

În cadrul evenimentului, desfăşurat la Harvard Club din New York, unul dintre cele mai vechi şi prestigioase cluburi private din oraş, au fost premiate o serie de personalităţi româneşti, româno-americane şi americane care, de-a lungul timpului, şi-au adus o contribuţie

22-12-2015
Tip stire
Stiri externe

Avocatul Poporului a donat, în această lună, materiale sanitare Spitalului clinic de urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu".

'Avocatul Poporului poate beneficia, prin legile bugetare anuale, de un fond la dispoziţia sa pentru acordarea de ajutoare, potrivit dispoziţiilor privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", informează un comunicat al instituţiei remis luni AGERPRES.

În cursul anului 2015, lunar, au fost alocate sume pentru acordarea de suplimente de hrană Centrului de Plasament Pinocchio nr. 3 şi Centrului de Tineri cu Handicap Sever "Crinul Alb", din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din sectorul 3 al

21-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, şef al Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie Elias, consideră că realizarea unui Memorial Colectiv este o iniţiativă bună şi necesară care să amintească faptul că "nepăsarea naşte tragedii".

AGERPRES: Cum priviţi realizarea unui Memorial Colectiv, ca simbol împotriva uitării?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Cred că este o iniţiativă foarte bună, care este necesară, pentru că a fost un şoc pentru toată naţiunea română tot ce s-a întâmplat acolo.

AGERPRES: Cum vă imaginaţi acest Memorial Colectiv? Ar trebui realizat la locul tragediei sau în alt loc?

Prof. dr. Radu Vlădăreanu: Cred că ar putea să fie realizat chiar la locul tragediei.

22-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Municipalitatea timişoreană a finalizat, luni, proiectul de "Reabilitare, modernizare, dezvoltare şi echipare a Ambulatoriului de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara", care trebuia încheiat la 31 decembrie 2015.

Valoare totală a proiectului la semnarea contractului a fost de 10,69 milioane de lei cu TVA, din care valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitate este de 8,42 milioane de euro, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului.

'Toate aparatele sunt noi. Avem un electroencefalograf pentru secţia de neonatologie, pe care nu l-am avut până acum. De asemenea, am cumpărat radiocautere şi ecografe, aparate care până acum existau doar în sala de

21-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Militarii şi civilii care lucrează în condiţii periculoase şi în domeniul situaţiilor de urgenţă ar putea beneficia de sporuri şi prime, potrivit unei propuneri legislative a liberalului Corneliu Dobriţoiu.

Iniţiativa legislativă, care a fost înregistrată la Senat şi propune modificarea şi completarea Legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, prevede că "pentru condiţii deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular şi neurologică, psihiatrie, medicină legală, secţii şi compartimente de ATI şi de terapie intensivă, secţii şi compartimente de îngrijiri paliative, personalul încadrat în blocul operator, în punctele de transfuzii din spital,

21-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Premierul Dacian Cioloş i-a vizitat, vineri seara, pe răniţii în tragedia de la clubul Colectiv care sunt trataţi la Spitalul Militar "Reine Astrid" din Bruxelles.

'Înainte de întoarcerea în România, după participarea la Consiliul European, am vizitat pacienţii răniţi la Colectiv internaţi la spitalul militar din Belgia. Am vorbit cu medicii lor şi cu rudele celor internaţi. Dincolo de drama fiecăruia în parte, am văzut în ochii lor şi ai rudelor o sclipire de speranţă. Câţiva dintre ei se simt mai bine şi m-am bucurat să pot vedea că până şi cei care au trecut prin operaţii grele au puterea să

21-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Aproape 200 de medici de familie din mediul rural din judeţele Brăila, Galaţi, Tulcea şi Constanţa au primit echipamente portabile pentru diverse analize şi au fost instruiţi cum să le folosească, astfel încât bolnavii cronici nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri până la oraş pentru a-şi efectua diverse analize.

De asemenea, rezultatele acestor analize vor fi transmise în format electronic la peste 500 de medici specialişti din ţară, pentru a obţine opiniile de specialitate necesare în diagnosticarea pacienţilor, au anunţat, luni, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de închiderea

21-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Nouă spitale vor asigura asistenţa medicală, în Bucureşti, de Crăciun şi Anul Nou.

Potrivit site-ului DSP Bucureşti, asistenţa medicală va fi asigurată în această perioadă de Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Spitalul de Urgenţă "Sf. Ioan", Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar Arseni", Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", dar şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie".

Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti va avea program normal de lucru, cu menţiunea că în această perioadă va

21-12-2015
Tip stire
Stiri interne

Pagini