Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Ianuarie 2016


Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a discutat vineri prin telefon cu preşedinta Braziliei Dilma Rousseff despre
răspândirea virusului Zika în Emisfera de Vest, a declarat Casa Albă, informează Reuters.
   
'Liderii au convenit asupra importanţei eforturilor de colaborare pentru a aprofunda cunoştinţele noastre, avansa în cercetare şi accelera lucrul pentru dezvoltarea de vaccinuri mai bune şi a altor tehnologii pentru a controla virusul", a afirmat Casa Albă într-un comunicat.
   
Rousseff a confirmat de asemenea că va participa la Summitul asupra Securităţii Nucleare ce va avea loc la Washington la 31 martie şi 1 aprilie, adaugă comunicatul.

Organizaţia Mondială

30-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Suceava, convocat, sâmbătă, de prefectul Constantin Harasim, a aprobat planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea gripei porcine, în contextul evoluţiei acesteia pe teritoriul Ucrainei şi a confirmării, în proximitatea graniţei cu judeţul Suceava, a cinci decese, la Cernăuţi.

Şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a arătat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, în regiunea Cernăuţi s-au închis din 18 ianuarie şcolile, din cauza manifestării acestei boli. El a spus că, până pe 28 ianuarie, Ministerul Sănătăţii din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone

30-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Ziua mondială de luptă împotriva leprei ("World Leprosy Day") este marcată, în fiecare an, în ultima duminică din luna ianuarie, data aniversării fiind aleasă de către umanitaristul francez Raoul Follereau şi care coincide cu comemorarea morţii lui Mahatma Ghandi, la 30 ianuarie 1948.

Ziua este marcată pentru a aminti tuturor despre o boală despre care se crede că a fost eradicată. Astfel, 213.899 de persoane aveau în 2014 un astfel diagnostic şi se estimează că numărul lor va creşte sensibil, scrie site-ul lepra.org.uk.

Deşi, în prezent, există tratament pentru această boală gravă, este nevoie în continuare de marcarea unei zile, pentru a

29-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Două companii aeriene din America de Sud au anunţat joi că vor restitui femeilor însăcinate contravaloarea biletelor achiziţionate pentru curse către zone afectate de virusul Zika, măsura având rolul de a preveni posibila apariţie de malformaţii congenitale ale fetuşilor din cauza respectivului virus, informează AFP.

Compania Latam, rezultată din unirea firmei chiliene Lan şi a celei braziliene Tam, va da înapoi banii sau va asigura femeilor însărcinate bilete pentru alte zboruri în locul celor având ca destinaţie cele peste 20 de ţări în care au fost înregistrate îmbolnăviri din cauza virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti.

Pe de altă parte,

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika va putea fi realizat doar peste câţiva ani, a afirmat joi directorul Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID), dr Anthony Fauci, considerând că cercetările sunt promiţătoare.

'Este important să se ştie că nu vom avea un vaccin sigur şi eficient împotriva virusului Zika disponibil în acest an, ci probabil în anii următori", a declarat el în cadrul unei conferinţe telefonice menţionate de AFP.

Până la sfârşitul anului 2016 ar putea avea loc prima fază a unui test clinic pentru determinarea caracterului nevătămător al vaccinului, a precizat el.

Şeful NIAID a arătat că cercetătorii

29-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Două cazuri de contaminare cu virusul Zika sugerează o posibilă transmitere pe cale sexuală, a declarat joi dr Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor americane de control şi prevenire a bolilor (CDC), în cadrul unei conferinţe de presă telefonice.

Intr-un alt caz, "virusul (activ) a fost depistat în sperma unui bărbat la două luni după apariţia simptomelor infecţiei", a adăugat ea, citată de AFP.

Aceste cazuri "fac să fie plauzibil din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, însă ştiinţa este foarte clară deocamdată în această privinţă, în sensul că virusul Zika se transmite în principal prin pişcătura unui ţânţar

29-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Germania a înregistrat cinci cazuri confirmate de infectare cu virusul Zika în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016. Anunţul a fost făcut vineri de o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătăţii din Germania, relatează Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a convocat un comitet de urgenţă la 1 februarie pentru a stabili măsurile ce vor fi luate la nivel internaţional ca urmare a răspândirii virusului Zika, considerat drept cauză responsabilă de leziuni ale creierului la bebeluşi născuţi în Brazilia.

29-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric Research din cadrul Broad Institute, Harvard Medical School, Boston Children's Hospital, Michael Carroll, profesor la Harvard Medical School, şi principalul autor Aswin Sekar, de la Harvard Medical School, ale cărui rezultate au fost publicate în revista 'Nature', informează site-ul broadinstitute.org.

Aceste constatări indică pentru prima oară că originea acestei boli psihice devastatoare este cauzal legată de variante

29-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Lista cu medicamente compensate şi gratuite ar putea fi "upgradată" în curând la propunerea Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale cu încă 10 sau 12 molecule pentru bolile rare, dar şi pentru alte patologii, a declarat vineri preşedintele ANMDM, Nicolae Fotin.

Potrivit acestuia, în perioada 2014 - 2015 au fost evaluate 200 de cereri în vederea includerii pe lista de medicamente.

'Au fost în evaluare, începând cu 2014 - 2015, peste 200 de cereri. Au fost peste 200 de dosare de evaluat care au trecut prin diverse forme de evaluare, unele prin includere directă pe baza criteriilor şi a metodologiilor dezvoltate,

29-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Pacienţii cu boli rare din România ar putea beneficia, la finalul lunii februarie - începutul lunii martie, de centre de expertiză acreditate de Ministerul Sănătăţii, a declarat vineri directorul din MS Lidia Onofrei.

'Ordinul privind înfiinţarea centrelor de expertiză pe boli rare a fost repus în avizare în cadrul MS după comentariile de la direcţiile de specialitate şi eu sper ca, în cel mai scurt timp, să avem un răspuns pozitiv, adică să fie semnat de toţi factorii decidenţi. Sper ca până la sfârşitul lunii februarie şi începutul lui martie acest proces să se definitiveze, pentru că a avut destul de

29-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Embrionii "nu trebuie consideraţi un material bun de aruncat", a afirmat joi papa Francisc, în faţa Comitetului italian de bioetică.

'Provocarea este să rezistăm culturii deşeului, care are atâtea feţe, printre care tratarea ca un material bun de aruncat a embrionilor umani, a persoanelor bolnave sau a vârstnicilor în pragul morţii", a spus suveranul pontif la primirea membrilor acestui Comitet instituit acum peste 25 de ani pe lângă preşedinţia Consiliului italian, relatează vineri AFP.

Papa a remarcat faptul că, în contactele sale cu guvernul, Comitetul a reiterat necesitatea instaurării "integrităţii fiinţei umane şi a protecţiei sănătăţii, de la concepţie până la moartea

29-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Femeile care mănâncă mulţi cartofi înaintea unei sarcini ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta diabet în timp ce sunt însărcinate, susţine un studiu publicat recent într-un jurnal medical britanic şi citat de AFP.

Diabetul de sarcină (gestaţional) apare la femeile gravide spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină şi trebuie ţinut sub monitorizare şi tratat, deoarece comportă un risc atât pentru mamă cât şi pentru copil.

Cartofii sunt unul dintre cele mai populare produse alimentare din lume, iar utilizarea lor este încurajată în numeroase ţări, deşi unele studii estimează că aceştia pot avea un efect negativ asupra nivelului

29-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) ''va face totul pentru a garanta sănătatea'' participanţilor la Jocurile Olimpice de la Rio în faţa Zika, virusul care afectează în special Brazilia, a anunţat preşedintele CIO, Thomas Bach, cu ocazia unei vizite la Atena.

Bach a minimalizat totuşi riscurile pe care le-ar putea pune această epidemie în timpul Jocurilor, subliniind că ele se vor desfăşura în august, ''în timpul iernii braziliene, în condiţii climatice diferite'' de cele de acum.

CIO ''va trimite încă de astăzi o notă comitetelor naţionale despre maniera în care să facă faţă problemei şi de a informa sportivii'', a adăugat Bach, venit în

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Un caz de deces a fost înregistrat anul acesta, în judeţul Brăila, ca urmare a consumului de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive, potrivit informaţiilor furnizate vineri de coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, psiholog Olga Condrat.

'Serviciul de Medicină Legală a raportat la nivelul judeţului un caz de deces înregistrat ca urmare a consumului de noi substanţe cu proprietăţi psihoactive, 14 decese înregistrate ca urmare a consumului de alcool, 540 expertize toxicologice realizate pentru consumul de alcool şi 3 expertize toxicologice realizate pentru consumul de droguri cu rezultat negativ', a declarat Condrat.

În anul 2015 s-au colectat 162 de

29-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca un comitet de urgenţă la 1 februarie pentru a stabili măsurile ce vor fi luate la nivel internaţional ca urmare a răspândirii virusului Zika, considerat drept cauză responsabilă de leziuni ale creierului la bebeluşi născuţi în Brazilia, a anunţat joi, la Geneva, directorul OMS, Margaret Chan.

Potrivit lui Margaret Chain, boala a trecut de la o ameninţare uşoară la una de ''proporţii alarmante'', iar comitetul de urgenţă va ajuta la determinarea unui nivel adecvat al răspunsului internaţional şi a priorităţilor de cercetare legată de această maladie, relatează Reuters.

Experţii OMS vor urma să decidă dacă

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

O veritabilă ''armată'' de milioane de ţânţari modificaţi genetic este folosită de specialişti în oraşul Piracicaba din Brazilia pentru a combate ţânţarul Aedes aegypti, agentul de transmitere a virusului zika, din cauza căruia autorităţile sunt în alertă în ultima vreme în numeroase ţări din America de Sud, relatează EFE.

Preocuparea este generată de legătura care se presupune că ar exista - dar nu a fost dovedită încă - între propagarea virusului Zika şi creşterea umărului de cazuri de microcefalie la nou-născuţi.

Creat de compania britanică Oxitec, acest tip de ţânţar "bun", cum a fost el denumit în Brazilia, a început să fie

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Forţele armate şi poliţia din Republica Dominicană au fost implicate în acţiunile menite să împiedice răspândirea ţânţarului "Aedes aegypti", care transmite febra dengue, zika, chikungunya şi febra galbenă, relatează EFE.

La aceste operaţiuni dispuse de Ministerul Apărării şi Ministerul Sănătăţii la solicitarea preşedintelui, Danilo Medina, participă unităţi ale Marinei Militare şi ale Armatei, iar unele dintre ele se concentrează în zone de la frontiera cu Haiti.

Soldaţii participă la operaţiuni de curăţenie, care vor fi completate cu fumigaţii coordonate cu Ministerul Sănătăţii Publice, a informat miercuri un purtător de cuvânt al armatei.

La rândul său, Marina Militară a informat , într-un comunicat, că

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Austria a anunţat depistarea unui prim caz de contaminare cu virusul Zika, în cazul unui turist care a revenit dintr-o vacanţă în Brazilia, potrivit postului public de radio din această ţară, ORF, transmite EFE joi.

Este previzibil ca numărul persoanelor infectate să crească între cei care au efectuat de curând deplasări în America de Sud, dar ''patru din cinci pacienţi nici măcar nu îşi vor da seama'' că sunt purtători ai virusului, a estimat Herwig Kollaritsch, de la Institutul de Boli Tropicale din cadrul Universităţii din Viena.

Contaminarea are importanţă doar în situaţia femeilor însărcinate, a mai spus medicul, în contextul în

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Ministerul brazilian al Sănătăţii a anunţat miercuri că numărul cazurilor noi de microcefalie, malformaţie congenitală care ar putea fi legată de virusul Zika, par să scadă, unele cazuri suspecte fiind infirmate, transmite joi AFP.

'Este posibil să constatăm o tendinţă de scădere a numărului de cazuri semnalate" faţă de ultimul buletin oficial publicat în 20 ianuarie, a declarat Claudio Maierovich, director al departamentului de supraveghere a bolilor transmisibile din Ministerul Sănătăţii.

În Brazilia, ţara cea mai afectată de epidemia Zika, boală transmisă de un ţânţar, sunt examinate în prezent 3.448 cazuri suspecte de microcefalie - scăderea dimensiunii cutiei craniene la bebeluşi, nefastă

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, a anunţat desfăşurarea, la 2 februarie, la Montevideo (Uruguay), a unei reuniuni a miniştrilor sănătăţii ai ţărilor MERCOSUR pentru a studia acţiunile de luptă împotriva virusului Zika în America Latină, relatează EFE.

'Am propus ca guvernele noastre să se unească într-o cooperare pentru combaterea virusului Zika", a declarat Rousseff la conferinţa de presă din Quito (Ecuador) unde a participat miercuri la summitul Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC).

Reuniunea de la Montevideo va fi deschisă ţărilor membre CELAC şi ale Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) care doresc să participe, a spus şefa statului brazilian subliniind că în regiune există

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

 

    
Oamenii de ştiinţă apreciază că există o legătură "extrem de probabilă" între virusul Zika şi microcefaliile înregistrate în America Latină şi Caraibe, însă rămân destule necunoscute în legătură cu felul în care fetusul este afectat de virus.

AFP a solicitat opinia profesorilor Jean-Francois Delfraissy, director al Institutului de imunologie, inflamaţii, infectologie şi microbiologie de la institutul francez INSERM, şi Andre Cabie, şeful serviciului de boli infecţioase şi tropicale de la Centrul medical universitar din Martinica (Antilele Franceze).

Definind microcefalia, profesorul Delfraissy a spus că aceasta înseamnă "o dimensiune scăzută în raport cu vârsta (gestaţională sau la naştere) a encefalului şi,

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Cel puţin 107 persoane, între care opt copii şi patru femei însărcinate, au murit în ultimele săptămâni în Rusia din cauza epidemiei de gripă porcină care se înregistrează în peste 50 de regiuni ale acestei ţări, transmite EFE joi.

Potrivit informaţiilor furnizate de ministrul sănătăţii de la Moscova, Veronika Skvortsova, pacienţii care au decedat din cauza virusului A/H1N1 nu fuseseră vaccinaţi contra acestei boli şi ''au apelat, în general, târziu la doctor''.

'Desigur, fiecare viaţă de om este nepreţuită, dar situaţia nu trebuie să fie exagerată. În 2009, când am avut o epidemie de gripă porcină, au murit 687'' de oameni în

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Foamea este o nevoie naturală, însă apetitul este o poftă, nu o necesitate şi de aceea tendinţele actuale promovează alimentele care au abilitatea de a produce senzaţia de saţietate şi de a întârzia senzaţia de foame, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit acesteia, ovăzul, nucile, seminţele de in, somonul, apa, ceaiul verde, albuşul de ou, tofu natural, varza şi merele sunt astfel de alimente.

'Fie sub formă de germeni deshidrataţi, fie fiert, ovăzul este un aliment cu indice glicemic scăzut, ce are calitatea de a crea senzaţie de saţietate pe o perioadă îndelungată. El conţine fibre insolubile, care îşi măresc volumul în urma

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Parlamentul francez a autorizat marţi seara sedarea profundă a bolnavilor în fază terminală, primul pas către luarea în considerare a dorinţelor pacienţilor aflaţi la finalul vieţii, evitând în acelaşi timp redeschiderea dezbaterii privind eutanasia, relatează joi AFP.

Într-un climat neobişnuit de consensual, senatorii, la fel ca deputaţii înaintea lor, au votat aproape în unanimitate un proiect de lege care autorizează recurgerea la o 'sedare profundă şi continuă' până la deces pentru unii bolnavi în fază terminală care au solicitat acest lucru.

Acest vot marchează, după un parcurs dificil timp de un an, adoptarea finală a acestui text de lege care reprezintă 'un

28-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a anunţat joi că Spitalul Fundeni va deveni în câteva luni partener al unei platforme de transplant, prin intermediul căreia se pot asigura organe în cazul marilor urgenţe.

'O să fim membrii unei platforme italieneşti care îşi propune să rezolve pentru toată Europa de est marile urgenţe - copiii, pacienţii hiperimunizaţi, rejecturile hiperacute. (...) Pe platformă vom fi activi probabil în două - trei luni. (...) La începutul lunii februarie (...) se dă în folosinţă totală acest portal. (...) Există această platformă nou creată, pe baza unui proiect european în care Spitalul Fundeni

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a declarat, joi, că în anul 2015 au fost 115 donatori reali, adică o scădere cu 20% faţă de anul 2014.

'Au fost 115 donatori reali anul trecut, adică o scădere cu 20% faţă de ceea ce s-a întâmplat în 2014. Motivele pentru care a fost această scădere sunt de ordin tehnic, obiectiv şi subiectiv. De ordin obiectiv ar fi faptul că am devenit ceva mai selectivi cu donatorii. (...) Am avut anul trecut o serie de donatori la care nu am putut recolta fie din cauza vârstei, fie din cauza unor afecţiuni

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Competenţa spitalelor nu este stabilită în România, astfel încât multe unităţi internează pacienţi fără a avea personal calificat pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă aceştia, a declarat, joi, dr. Adina Geană de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.

'Competenţa spitalelor nu este stabilită. Există un criteriu de clasificare, dar nu are nimic de a face cu competenţa. (...) Sunt multe spitale care internează pacienţi fără a avea personal calificat sau dotarea necesară pentru a rezolva toate problemele. Îi ţin şi îi trimit mai departe, în cel mai fericit caz staţionar, de multe ori agravat

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Alte trei cazuri de gripă AH1N1 au fost înregistrate în judeţul Dâmboviţa, informează, joi, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), după ce în urmă cu două zile instituţia anunţa că sunt două cazuri de gripă porcină în judeţ.

''Conform datelor primite de la CNCSB şi urmare a confirmării diagnosticului de gripă de către Institutul Cantacuzino, la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate încă trei cazuri de gripă AH1N1 şi un caz de infecţie acută respiratorie severă. Trei dintre pacienţi sunt adulţi cu vârste de 26, 39 şi 59 de ani, iar unul este copil de 2 ani şi 10 luni'', se arată

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

O intervenţie endoscopică în premieră pentru România şi pentru Europa de Sud-Est a fost realizată la Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie 'Prof. Dr. O. Fodor' Cluj-Napoca, unui copil de patru ani şi jumătate care nu se mai putea alimenta din cauza unei afecţiuni motorii esofagiene.

Prof. Dr. Marcel Tanţău, care a realizat intervenţia endoscopică, a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că intervenţia endoscopică vine în contextul eşuării tratamentului anterior medicamentos şi procedurilor de dilatare endoscopică cu balonaş.

'Intervenţia intitulată miotomie perorală endoscopică a durat aproximativ 38 minute, a decurs fără incidente intra şi post-intervenţional, astfel că, la 48 de ore de

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Autorităţile sanitar- veterinar au cerut, joi, prefectului Costică Macaleţi să reconstituie Consiliul judeţean de combatere a bolilor pentru pesta porcină africană.

Directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Minodora Vasiliu, a declarat, în şedinţa Colegiului prefectural, că România se află în alertă maximă ca urmare a apariţiei virusului gripei porcine africane în ţările de la frontiera de est, iar acest lucru impune adoptarea de măsuri preventive imediate la nivelul judeţului Botoşani, care este judeţ de graniţă.

'Pesta porcină africană nu se transmite la om. Ea asigură mortalitate 100% la porcii sălbatici şi porcii domestici. Având în vedere că este un

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Numărul redus de medici încadraţi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bistriţa-Năsăud face ca asistenţii medicali să conducă echipajele de intervenţie în de zece ori mai multe cazuri decât o fac cadrele cu studii superioare, potrivit bilanţului activităţii pe 2015 publicat pe site-ul instituţiei.

Astfel, în cursul anului trecut, medicii au asistat 2.692 de cazuri medicale, în scădere faţă de anul trecut, în timp ce asistenţii medicali au fost prezenţi în 25.558 cazuri de urgenţe medicale.

'Deficitul de personal medical cu studii superioare face ca activitatea Serviciului de Ambulanţă să se desfăşoare majoritar cu echipaje conduse de asistenţi medicali, numărul cazurilor deservite

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Un grup de 53 de pacienţi cu tuberculoză au participat săptămânal, timp de nouă luni, la grupuri de psihoeducaţie şi grupuri de reintegrare socio-profesională, într-un proiect derulat de Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă (ASPTMR) filiala Oradea.

'Este foarte important că în cadrul proiectului s-a lucrat direct cu pacienţii, iar în cadrul grupurilor de reintegrare socio-profesională, psihologul a reuşit să-i ajute să treacă peste perioada de autoizolare din cauza bolii. O parte dintre beneficiari s-au reintegrat profesional şi au reuşit să găsească soluţii de reconversie profesională, dacă nu s-au mai putut întoarce la vechiul loc de muncă din cauza

28-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Virusul Zika, transmis de ţânţari şi care afectează din 2015 continentul american, a fost semnalat în câteva ţări europene, la persoane revenite din America Latină, au anunţat autorităţile sanitare din ţările respective.

În prezent, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 21 dintre cele 55 de ţări ale Americii de Sud, virusul, suspectat că provoacă grave malformaţii al fetusului, a fost confirmat de o săptămână în cel puţin şase ţări din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca şi Elveţia, transmite miercuri AFP.

Nu s-a semnalat nicio infecţie la femeile însărcinate.

În Danemarca, virusul a fost depistat la un tânăr care a călătorit

27-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Autorităţile din Costa Rica au detectat primul caz de infectare cu virusul Zika de pe teritoriul acestei ţări, la un bărbat de 25 de ani care a fost contaminat în timp ce călătorea în Columbia, a anunţat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară, confirmând răspândirea rapidă a bolii în America de Sud.

Potrivit AFP, pacientul a prezentat vineri simptome ale bolii în timp ce se afla în Columbia, înaintea întoarcerii în Costa Rica, unde a fost spitalizat din cauza înrăutăţirii stării sale.

Bărbatul se reface în prezent la domiciliul său din partea de sud a capitalei, unde autorităţile au recurs la fumigaţie

27-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Oficiali din domeniul sănătăţii din SUA au emis directive pentru personalul medical din Statele Unite care are în grijă nou născuţi din mame care au călătorit sau trăit într-o zonă de transmitere a virusului Zika în timpul sarcinii, relatează Reuters.

Directivele recomandă pediatrilor să colaboreze îndeaproape cu obstetricienii care tratează femei gravide expuse la virusul Zika în timpul sarcinii, monitorizând ecografiile fetale şi testând sugarii care prezintă simptome ale unui defect din naştere, denumit microcefalie.

Aceste orientări survin după un val de cazuri de copii născuţi cu microcefalie, asociată cu infecţia cu virusul Zika în Brazilia, ţara cea mai afectată şi care

27-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Un rezident în Danemarca care a călătorit în afara acestei ţări a fost testat pozitiv pentru virusul Zika transmis de ţânţarul Aedes aegypti, a transmis miercuri postul naţional de radio DR, citând oficiali din domeniul sănătăţii.

Autorităţile de sănătate din al doilea mare oraş danez, Aarhus, au declarat că pacientul a călătorit în America Centrală şi de Sud, unde a fost contaminat, a precizat, fără alte detalii, postul de radio citat de Reuters.

Virusul Zika a fost descoperit în 21 de ţări din America Latină şi a fost legat de leziuni ale creierului la mii de copii în Brazilia.

Epidemii s-au mai înregistrat

27-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Un număr de 79 de transplanturi de cornee au fost realizate de medicii Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' (SUUMC) în anul 2015 şi au fost făcute 40 de prelevări de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei medicale remis miercuri AGERPRES, 315 pacienţi se află pe lista de aşteptare în vederea transplantului.

'Timpul de aşteptare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale este între 6 luni şi 2 ani. Vârsta pacienţilor care au beneficiat de transplant, rezidenţi ai judeţelor din ţară, este cuprinsă între 18 şi 82 de ani", susţin

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Primul aparat de imagistică prin rezonanţă magnetică - IRM, un videobronhoscop, o staţie centrală de monitorizare şi monitoare pacienţi şi ecografe sunt câteva dintre noile dotări ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, achiziţionate printr-o finanţare asigurată de Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj.

'Continuând proiectul european de reabilitare şi modernizare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău - care în acest moment asigură condiţii confortabile de tratament şi cazare pentru pacienţi - Consiliul Judeţean Sălaj a dezvoltat o Strategie de dotare cu echipamente şi aparatură medicală modernă a spitalului şi ambulatoriului integrat, care să asigure o funcţionalitate completă şi complexă a serviciilor medicale. Încă

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Virusul Zika nu este un virus de temut în momentul de faţă pentru România, a declarat, miercuri, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

'Pentru noi nu este un virus de temut în momentul de faţă. Este un virus care produce îmbolnăviri în zona tropicală a celor două Americi, în momentul de faţă. Îmbolnăvirile în marea lor majoritate sunt uşoare, o stare febrilă care se vindecă fără tratament, nu există un tratament specific", a spus prof. dr. Alexandru Rafila, la finalul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că singurele cazuri care ar putea exista în România ar fi doar

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Proiectul pilot "Vaccinarea - un drept fundamental la sănătate", care îşi propune să construiască un dialog între toate părţile interesate de procesul vaccinării - cadre medicale, părinţi, dar şi autorităţi responsabile -, a fost lansat miercuri în Capitală.

'Proiectul se adresează atât medicilor şi corpului profesional medical care abordează direct vaccinarea, dar şi publicului larg. Încercăm să construim un dialog structurat între toţi actorii şi toate părţile interesate de procesul vaccinal, atât cadre medicale, cât şi părinţi, dar şi autorităţi responsabile, pe care îi vom invita la două dintre evenimentele noastre prevăzute în proiect", a declarat preşedintele Fundaţiei Colegiului Medicilor din

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Medicii specialişti neurochirurgi de la Spitalul "Marie Curie" - Sorin Târnoveanu şi Ionuţ Gobej, în echipă cu medicul anestezist Adriana Guriţă - au operat pe creier un copil de doi ani folosind un sistem de neuronavigaţie.

'Pe 13 ianuarie, folosind sistemul de neuronavigaţie, medicii români Târnoveanu şi Gobej reuşesc, la capătul a 240 de minute de tensiune, să îndepărteze uriaşa tumoră, salvând funcţiile creierului şi reducând la minim impactul intervenţiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale. Chiar şi incizia pe care neurochirurgii i-au făcut-o băieţelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse - doar 5 cm, cu un volet osos de 4 cm diametru",

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Trei sferturi (75%) dintre respondenţii unui sondaj IRES, realizat în perioada 21-25 ianuarie, spun că nu fumează deloc tutun, iar 79% au o părere bună sau foarte bună despre legea care interzice fumatul în spaţiile publice din România.

Potrivit sondajului făcut public miercuri, 18% dintre subiecţi afirmă că fumează tutun zilnic, iar 7% susţin că fumează tutun mai rar. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenţilor cu vârste între 18 şi 35 ani comparativ cu celelalte categorii de vârstă.

Totodată, 93% dintre participanţii la sondaj au auzit despre legea care prevede interzicerea fumatului. 79% au o părere

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 1.600 de cazuri de viroze şi pneumonii au fost înregistrate în ultima săptămână la spitalele din judeţ, numărul fiind în creştere comparativ cu perioadele anterioare, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Piţian.

Potrivit sursei citate, 1.130 de cazuri au fost viroze, cele mai afectate categorii fiind cele cu vârste între 5-14 ani şi, respectiv, 15-49 ani. În cazul pneumoniilor, au fost înregistrate în total 495 de cazuri, cei mai mulţi bolnavi fiind persoane cu vârsta între 15-49 ani.

'In ultima săptămână au fost diagnosticate cu viroze 1.130 persoane, iar alţi 495

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat marţi un decret privind conferirea titlului onorific 'Artist al Poporului' actorului român Florin Piersic, care împlineşte miercuri, 27 ianuarie, 80 de ani.

Titlul i-a fost acordat actorului Florin Piersic 'în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei scenice, pentru succese remarcabile în activitatea de creaţie şi contribuţie substanţială la aprofundarea relaţiilor culturale dintre România şi Republica Moldova'', precizează preşedinţia de la Chişinău într-un comunicat.

La 10 decembrie 2012, actorului i s-a acordat cetăţenia Republicii Moldova, în urma unei cereri intitulată de Florin Piersic ''Scrisoare de iubire pentru poporul din Republica Moldova''.

Celebrul actor

27-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Vârsta persoanelor diagnosticate cu diabet a scăzut, în ultima perioadă, iar cei mai mulţi care îşi descoperă această afecţiune sunt intelectuali, cei care lucrează într-un mediu mai stresant, a declarat joi pentru AGERPRES dr. Nicolae Diaconu, de la Spitalul Militar Central.

'Am observat în ultima perioadă o creştere a incidenţei diabetului zaharat la adulţi. La nivel internaţional se spune că incidenţa acestuia a crescut cu 7 - 10%, dar, în ultimul timp, cel puţin la nivelul adresabilităţii secţiei noastre, cazurile mi se par din ce în ce mai frecvente. A coborât vârsta celor care fac diabet către persoane de 25 -

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Două persoane contaminate cu virusul Zika au fost depistate în Elveţia la scurt timp după ce s-au întors dintr-o regiune tropicală, a informat marţi Ministerul Sănătăţii din această ţară, fără a da amănunte nici despre cetăţenia celor afectaţi, nici în legătură cu locul în care ar fi luat periculosul virus.

Autorităţile de la Berna au asigurat că monitorizează cu atenţie situaţia, informează EFE.

Pentru moment, Elveţia nu a recomandat oficial evitarea călătoriilor în statele în care s-a depistat prezenţa virusului.

Transmis de ţânţarul Aedes aegypti, la fel ca şi viruşii care provoacă febra Dengue sau Chikungunya, virusul Zika a fost descoperit în 21

26-01-2016
Tip stire
Stiri externe

 Institutul Oncologic 'Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN) urmează să fie dotat cu un aparat RMN performant pentru depistarea în stadiu incipient a cancerului la copii.

Aparatul, în valoare de 1,5 milioane de euro, este achiziţionat din fonduri norvegiene.

'Patru centre oncologice din România - Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi - au lansat un proiect finanţat din fonduri norvegiene de 5,6 milioane de euro, privind îmbunătăţirea serviciilor acordate în domeniul hematologiei şi oncologiei pediatrice. În cadrul acestuia, IOCN va fi dotat cu cel mai performant aparat de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) din judeţ, în valoare de 1,5 milioane de euro, care va fi

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a demarat o anchetă administrativă, după ce o asistentă medicală şi un brancardier ar fi sustras banii din bagajul unui pacient transferat cu o salvare de la Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui la Secţia de Psihiatrie a unităţii sanitare, care este situată la câţiva kilometri distanţă.

Potrivit conducerii SJU Vaslui, în cazul unor astfel de transferuri, pe fişa pacientului sunt trecute şi date referitoare la bunurile de valoare pe care pacienţii le au asupra lor sau la sumele de bani deţinute de bolnavi.

'Bolnavul în vârstă de 80 de ani

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat miercuri că în prezent jurişti din Ministerul Sănătăţii verifică forma proiectului de lege privind vaccinarea şi vin cu propuneri de armonizare legislativă.

'In momentul de faţă, colegii jurişti (din Ministerul Sănătăţii - n.r.) verifică forma legii şi vin cu propuneri de armonizare legislativă. Copiii care ne dorim să fie sănătoşi au dreptul să fie vaccinaţi şi cred că ar trebui să discutăm despre drepturile copilului de a fi vaccinaţi încât să nu se îmbolnăvească, decât la obligativitatea părinţilor de a vaccina", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

El a amintit

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Alexandra Dică, medic dentist, care a activat ca voluntar după incendiul din clubul Colectiv, susţine că răniţii au nevoie de recuperare, dar că nu beneficiază de condiţii adecvate în România, iar mulţi dintre ei necesită sprijin în vederea reintegrării sociale.

'Nu subestimez specialiştii kinetoterapeuţi din România, dar nici nu mi se pare normal faptul că aceşti pacienţi nu sunt monitorizaţi aşa cum se întâmplă să fie cei aflaţi la tratamente recuperatorii în străinătate. Consider că trebuie să fim conştienţi de faptul că, în România, know-how-ul în ceea ce priveşte recuperarea pacienţilor arşi nu se ridică la nivelul standardelor europene. Nu a

27-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Litoralul Guyanei Franceze a intrat în faza epidemică a virusului Zika, au anunţat luni autorităţile locale, precizând că au fost "confirmate biologic" 45 de cazuri şi "160 de suspecţi, dintre care patru femei însărcinate", transmite AFP.

Principalele focare legate de virusul Zika, transmis de ţânţarul Aedes, responsabil şi de febra dengue şi de chikungunya, sunt insula Cayenne, Kourou, Saint-Laurent du Maroni şi Mana, a declarat reprezentantul statului francez, Martin Jaeger, la o conferinţă de presă susţinută la prefectura din Cayenne.

 Autorităţile sanitare au decis să declare stare epidemică în acest departament francez din Amazonia cu peste 244.000 de locuitori.

'Cifrele sunt fără îndoială

25-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Autorităţile ucrainene au anunţat apariţia unei epidemii de gripă cauzate de virusul A/H1N1, fiind închise instituţiile de învăţământ în mai multe centre urbane, inclusiv la Kiev, informează Ministerul Afacerilor Externe într-o atenţionare de călătorie transmisă luni AGERPRES.

MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, în perioada imediat următoare, în Ucraina.

'În cazul în care acestea nu pot fi evitate, cetăţenii români trebuie să ia măsuri de precauţie necesare în astfel de cazuri, precum: purtarea măştilor de protecţie, atenţie sporită la igiena personală, evitarea locurilor publice aglomerate", precizează sursa citată.

Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev,

26-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Prefectura judeţului doreşte să propună Ministerului Sănătăţii derularea unui program naţional pentru sănătatea orală a persoanelor vârstnice, în contextul în care mulţi pensionari nu cunosc faptul că beneficiază de reduceri la serviciile oferite de stomatologi.

'Multe persoane nici nu se adresează medicilor stomatologi, fiindcă pleacă de la ideea că procedura este foarte complicată, iar oamenii nu-şi cunosc drepturile', a declarat marţi, în timpul unei reuniuni organizată la Prefectura judeţului, subprefectul Corvin Bangu.

În timpul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directoarea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), Eugenia Vasile, a prezentat serviciile stomatologice decontate de instituţie pentru persoanele

26-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Siamezele internate la Spitalul de Copii "Marie Curie" au murit la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat marţi pentru AGERPRES şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi, Cătălin Cîrstoveanu.

'Cele două siameze au decedat sâmbătă, la ora 1,30. Malformaţia cardiacă este cauza decesului", a afirmat medicul.

Fetiţele siameze s-au născut pe 22 decembrie 2015 la Constanţa, cu inima şi ficatul comune, şi au fost transportate la Spitalul 'Marie Curie' din Bucureşti.

La naştere fetiţele cântăreau câte 1.500 de grame.

Mama lor, în vârstă de 24 de ani, locuieşte într-un sat din judeţul Constanţa şi mai are cinci copii.

26-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Cel puţin 50 de persoane au murit din cauza gripei produse de virusul A/H1N1 în Rusia de la începutul iernii, potrivit unor date obţinute de AFP din declaraţiile autorităţilor regionale, în contextul în care contagiunea cu acest virus pare să se fi accentuat în această ţară.

Autorităţile medicale din regiunea Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) au declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti că alte două persoane infectate au murit, urcând la opt totalul celor care au decedat ca urmare a gripei porcine în această regiune.

În regiunea vecină Volgograd, autorităţile au anunţat că cel puţin 11 persoane infectate cu virusul A/H1N1 au murit.

26-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Până în prezent, 12 cazuri de gripă, majoritatea cu virus AH1N1, au fost diagnosticate la nivel naţional, a declarat marţi, la Institutul "Matei Balş", preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

El a precizat că circulaţia virusului este redusă în România, numărul de infecţii respiratorii fiind mai mic decât în aceeaşi perioadă a lui 2015.

'Din fericire, în România circulaţia virusului gripal este redusă. Chiar numărul de infecţii respiratorii este mai mic decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Până în momentul de faţă, la nivel naţional, au fost diagnosticate 12 cazuri de gripă, marea majoritatea AH1N1. Este virusul care

26-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedinta CJ Neamţ, Emilia Arcan, este nemulţumită de modul în care se derulează investiţiile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Emilia Arcan a declarat, marţi, presei că se înregistrează întârzieri semnificative la lucrările pentru realizarea noului Bloc Operator şi cele de reabilitare a Secţiei Pediatrie.

Managerul spitalului a explicat că întârzierile au apărut ca urmare a birocraţiei din sistem, a întârzierilor cu care s-au făcut licitaţiile şi a neonorării contractelor încheiate cu firmele furnizoare de aparatură medicală pentru noul Bloc Operator.

Managerul a spus că firma care ar fi trebuit să asigure reabilitarea Secţiei Pediatrie la sfârşitul anului trecut a dat

26-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Anasonul (Pimpinella Anisum), denumit popular anison, badean, aparţine familiei Umbeliferae, înrudit fiind cu pătrunjelul, morcovul, feniculul şi păstârnacul.

Este o plantă anuală, aromatică, erbacee, originară din Orientul Apropiat de unde s-a răspândit de jur împrejurul Mediteranei şi apoi în toată Europa, fiind considerată drept planta aromatică (condiment) cea mai preţioasă.

Tulpina este dreaptă, striată, ramificată în partea superioară, terminându-se cu inflorescenţe, poate atinge o înălţime de 60-80 cm. Frunzele, puţine şi rare, cele de la bază sunt ovale, cu margini zimţate, iar cele din partea superioară a tulpinii se divizează în fâşii înguste.

Înfloreşte în lunile iunie-august. Florile mici şi albe sunt dispuse

26-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ 430 de persoane din judeţul Gorj s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sangvine din Târgu-Jiu pentru a dona sânge de la începutul anului şi până în prezent, numărul fiind în scădere comparativ cu cel înregistrat pe parcursul lunii decembrie când au donat peste 560 de persoane, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul unităţii, medicul Căluţoiu Nicoleta.

Potrivit sursei citate, în medie, zilnic circa 20 de persoane se prezintă pentru a dona sânge, existând şi zile în care numărul se dublează. Mare parte dintre acestea însă sunt respinse în urma controlului preliminar efectuat de personalul medical al Centrului din cauza diverselor

26-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a anunţat, marţi, că a fost confirmat al treilea caz de gripă sezonieră din judeţul Galaţi, o tânără însărcinată în nouă luni, care însă nu a necesitat internarea.

'Am înregistrat un nou caz de infecţie gripală cu virusul AH3, o femeie de 20 ani, din Galaţi, însărcinată în luna a noua. Persoana a fost monitorizată la Spitalul de Boli Infecţioase, evoluţia a fost favorabilă, aşa că pacienta este externată. Infecţia nu a pus în pericol nici mama şi nici fătul. Cu acest caz, numărul de infecţii gripale înregistrate la nivelul judeţului Galaţi în acest sezon

26-01-2016
Tip stire
Stiri interne

O echipă de cercetători japonezi şi americani a anunţat că a conceput un material sensibil, foarte suplu, care ar putea în viitor să permită depistarea mai fină, prin palpare, a unei anomalii mamare, semn al unui posibil cancer la sân, transmite luni AFP.

Materialul semi-electronic pe bază de nanotuburi de carbon poate forma o mănuşă foarte fină, care poate măsura precis variaţiile de presiune. În mediul ştiinţific se ştia deja de mulţi ani că o structură de acest tip poate constitui, teoretic, un excelent captator al deformării sau presiunii, care măreşte fiabilitatea datelor cu un minim de calcule şi aport electronic.

'Degetele

25-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Aproximativ o treime din autovehiculele aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila au durata normală de funcţionare depăşită, potrivit unui bilanţ prezentat marţi de instituţie.

'Analizând vechimea autovehiculelor din dotare prin prisma prevederilor legale, rezultă că 28 % din autovehicule au durata normală de funcţionare depăşită', relevă bilanţul ISU Brăila.

În ceea ce priveşte vechimea în exploatare a autovehiculelor, din cele 25 autovehicule din categoria tehnică şi materialele pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, 14 sunt sub zece ani şi 11 peste zece ani.

Din cele 10 autovehicule din grupa mijloace de transport auto, 9 sunt sub zece ani şi 1

26-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Consilierii judeţeni timişeni au aprobat luni, încetarea Contractului de finanţare a proiectului "Modernizare Ambulator de Specialitate Spital Clinic de Urgenţă 'Pius Brânzeu' Timişoara", după ce banii europeni pentru acesta au fost pierduţi întrucât nu s-a prezentat nimeni la cele două licitaţii organizate de CJ Timiş.

'S-a votat încetarea finanţării pentru modernizarea Ambulatorului Spitalului Judeţean pentru că nu am reuşit, până la 31 decembrie 2015, să fie atraşi banii pentru aparatură din fonduri europene. Rămân banii (alocaţi de Consiliul Judeţean Timiş, n.r.) pentru reparaţii şi modernizări în construcţii şi am propus proiectul în continuare pentru finanţarea europeană 2014-2020. De această dată, l-am

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Angajaţi ai Consiliului Judeţean şi ai Spitalului Judeţean Timişoara vor locui în fostul sediu al Institutului de Medicină Legală Timişoara, după ce clădirea a fost preluată de administraţia judeţeană şi au fost amenajate 40 de apartamente.

Decizia a fost votată, luni, de consilierii judeţeni.

'S-a decis ca un număr de 21 de apartamente să fie repartizate Spitalului Judeţean, aflat în imediata vecinătate, iar 19 apartamente vor fi distribuite unor angajaţi ai Consiliului Judeţean, din diferite instituţii subordonate', a declarat, luni, presei, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin.

Chiria va fi modică, fiind suportată în cote egale de către chiriaş şi Consiliul Judeţean.

Institutul de

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), preluată de AFP.

Autorii raportului, membri ai Comisiei asupra eradicării obezităţii infantile din cadrul OMS, subliniază că fenomenul nu a fost considerat multă vreme o problemă majoră de sănătate, fiind apreciat de unii chiar ca rezultat al unui comportament ales în familie.

Însă studiul desfăşurat timp de doi ani în peste 100 de ţări a ajuns la concluzia că guvernele şi politicile de sănătate publică

25-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Miliardarul şi filantropul american Bill Gates împreună cu ministrul britanic de finanţe, George Osborne, au anunţat luni un plan de mai multe miliarde de euro pentru eradicarea malariei, "ucigaşa cea mai criminală a lumii", scrie agenţia France Presse.

Trei miliarde de lire sterline (patru miliarde de euro) vor fi plătite pe parcursul a cinci ani pentru finanţarea cercetării şi susţinerea eforturilor de a pune capăt acestei boli transmise de ţânţari, au detaliat ministrul George Osborne şi Bill Gates într-un articol publicat în cotidianul 'Times'.

'Când vorbim despre tragedia umană, nici o fiinţă nu produce ceva atât de devastator precum ţânţarul", au spus

25-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Autorităţile ucrainene au anunţat apariţia unei epidemii de gripă cauzate de virusul A/H1N1, fiind închise instituţiile de învăţământ în mai multe centre urbane, inclusiv la Kiev, informează Ministerul Afacerilor Externe într-o atenţionare de călătorie transmisă luni AGERPRES.

MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, în perioada imediat următoare, în Ucraina.

'În cazul în care acestea nu pot fi evitate, cetăţenii români trebuie să ia măsuri de precauţie necesare în astfel de cazuri, precum: purtarea măştilor de protecţie, atenţie sporită la igiena personală, evitarea locurilor publice aglomerate", precizează sursa citată.

Cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite se pot adresa Ambasadei României la Kiev,

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Institutului de Neuropsihiatrie Socola a anunţat, luni, că a demarat o anchetă internă după ce unul dintre pacienţii unităţii medicale a dispărut de joi seara.

Managerul Institutului Socola, Gabriel Oprişanu, a afirmat că pacientul, un bărbat în vârstă de 66 de ani, era internat din luna noiembrie 2015 la Secţia de Îngrijiri Paliative, după ce, în urmă cu un an, a fost diagnosticat cu o afecţiune psihică cronică.

'Dispariţia pacientului a fost observată joi seara, în jurul orei 17,00, la un sfert de oră după ce a fost văzut ultima oară, deoarece în saloane erau aparţinători în vizită, pavilionul fiind în

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Vaccinul antitetanic lipseşte din toate spitalele harghitene, iar stocul de rezervă al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) s-a epuizat, însă există speranţe că problema va fi rezolvată în această săptămână de Ministerul Sănătăţii.

Directorul DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a confirmat pentru AGERPRES că vaccinul lipseşte din toate spitalele din judeţ şi s-au epuizat şi stocurile de rezervă ale instituţiei folosite în cazuri speciale, cum ar fi inundaţii sau incendii.

'Vaccinul lipseşte, s-au epuizat şi stocurile noastre de rezervă, care trebuie ţinute pentru cazuri speciale, cum ar fi inundaţii, incendii. Dar având în vedere că se apropiau de expirare le-a dat şi

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Niciun caz de turbare la vulpi nu s-a înregistrat în Harghita în anul 2015, ca urmare a campaniilor de vaccinare care se desfăşoară în judeţ de mai mult timp, aceasta fiind o premieră a ultimilor ani.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Pusok Laszlo, a declarat pentru AGERPRES că, în 2015, nu s-a înregistrat nici un caz de turbare, fapt care 'nu s-a mai întâmplat în nici un an' şi care demonstrează că vaccinarea vulpilor şi-a dovedit eficacitatea.

Datele statistice arată că în anul 2011, când au început campaniile de vaccinare antirabică a vulpilor,

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Deputatul UNPR de Brăila Dorin Petrea a declarat luni că proiectul pilot 'Sport Integro', iniţiat de el, a dat roade în 2015, iar rezultatele celor 60 de copii intraţi în program arată că performanţele obţinute în sport au adus îmbunătăţiri şi în activităţile şcolare sau cele de familie.

'Am gândit acest proiect ca pe o soluţie pentru copiii din familii defavorizate şi pentru cei instituţionalizaţi, cu vârste între 6 şi 14 ani. Scopul a fost încă de la început îmbunătăţirea incluziunii sociale cu ajutorul sportului, iar rezultatele obţinute sunt peste cele pe care le-am anticipat iniţial. Toţi cei intraţi în program

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Unele tipuri de datorii, cum ar fi creditele ipotecare şi creditele pentru educaţie, sunt legate de o mai consistentă bunăstare a copilului în timp ce datoriile negarantate precum cardurile cu sold creditor şi facturile medicale restante sunt legate adesea de probleme de comportament ale copiilor, potrivit unui studiu american citat de uk.reuters.com.

'Descoperirile noastre subliniază că o datorie financiară poate fi atât pozitivă, cât şi negativă, în funcţie de scopul în care este utilizată, precum şi de preţul sau costul la care se face împrumutul, în ceea ce priveşte ratele dobânzilor, taxele şi altele asemenea", a declarat autorul principal al studiului,

25-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Administratorul sistemului informatic al celei mai mari unităţi medicale din sud-estul ţării, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Constanţa, a blocat accesul de pe computerele instituţiei la toate site-urile radio-tv online şi reţelele de socializare, ca urmare a deciziei managerului, Dănuţ Căpăţână.

Măsura restrictivă este motivată de managerul unităţii spitaliceşti atât prin dorinţa de eficientizare a activităţii personalului tehnico-administrativ şi de îngrijiri, cât mai ales prin necesitatea urgentă de descongestionare a traficului de date prin reţeaua de internet a spitalului.

'Trebuie înţeles că întreaga activitate a spitalului, de la primiri urgenţe până la externări, trecând prin secţiile clinice şi paraclinice,

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Cătălina Poiană, a declarat luni, la Palatul Parlamentului, că în ultimii patru ani s-a constatat o creştere a numărului de agresiuni fizice şi verbale asupra personalului medical şi a precizat că cele mai multe astfel de acte se înregistrează la camerele de gardă.

'S-a constatat o accentuare a acestei agresiuni în special în ultimii patru ani. S-a constatat că în unităţile sanitare cu profil de urgenţă - respectiv la camerele de gardă - aceste agresiuni se manifestă cel mai frecvent. De asemenea, s-a constatat că seara şi noaptea aceste elemente sunt cu mult mai accentuate decât

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Federaţia SANITAS a lansat luni campania "Nu agresaţi cadrele medicale", care are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură - fizică sau verbală.

Potrivit preşedintelui SANITAS, Leonard Bărăscu, lipsa de protecţie a corpului medical la locul de muncă şi agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajaţii din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale şi fizice.

'Studiile recente au arătat ca aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de

25-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, numărul doi mondial, se va opera de deviaţie de sept şi nu va putea participa la meciul de Fed Cup cu Cehia, din 6-7 februarie, a anunţat sportiva pe pagina sa de Facebook.

'Cu părere de rău, ţin să anunţ că sunt nevoită să renunţ la participarea la Fed Cup, deoarece voi fi supusa unei intervenţii chirurgicale. Să joc la Fed Cup a însemnat şi înseamnă foarte mult pentru mine, de aceea sunt dezamăgită că nu pot participa din nou alături de echipă'', a scris Halep în reţeaua de socializare.

'Ultimele şase săptămâni au fost extrem

24-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Un tânăr în vârstă de 28 de ani a fost salvat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce s-a rătăcit în complexul Razim-Sinoe.

Tânărul, în vârstă de 28 de ani, din localitatea Vişina, dorea să ajungă la cabana Periteaşca, însă după lăsarea întunericului şi-a dat seama că s-a rătăcit şi a apelat la sprijinul autorităţilor, în jurul orei 19.00.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, în zona lacului Razim s-a deplasat un echipaj al Secţiei de pompieri din oraşul Babadag şi unul al SMURD, solicitându-se în acelaşi timp sprijinul Inspectoratului General de Aviaţie din Bucureşti, precum şi cel al

24-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Autorităţile britanice au anunţat infectarea cu virusul Zika a trei turişti britanici care au călătorit în America de Sud, relatează UPI.com.

'Centers for Disease Control and Prevention'' (CDC) din SUA a extins avertizările de călătorie în ce priveşte posibila contactare a acestui virus după confirmarea acestor noi trei cazuri de la turiştii britanici.

Agenţia de sănătate publică a Marii Britanii a transmis că cele trei cazuri au fost depistate la persoane care au călătorit în Columbia, Surinam şi Guyana.

Virusul Zika este răspândit de acelaşi tip de ţânţar care transmite febra dengue şi care se întâlneşte în America de Nord şi America de

24-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Fostul preşedinte israelian Shimon Peres, laureat la Premiului Nobel pentru Pace, a fost internat duminică în spital din cauza unor dureri în piept şi a unei "artimii", a făcut cunoscut o purtătoare de cuvânt, citată de AFP.

Shimon Peres, în vârstă de 92 de ani, va petrece noaptea într-un spital din Tel Aviv "sub observaţie şi pentru analize", a precizat aceasta într-un comunicat.

El a ieşit din spital marţi, după ce a fost internat cinci zile şi operat în urma unui accident cardiac calificat drept minor.

Unul dintre artizanii acordurilor de pace de la Oslo în 1993, Shimon Peres a primit Premiul Nobel

24-01-2016
Tip stire
Stiri externe

Preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea s-au aflat, duminică, la Iaşi, pentru a lua parte la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 157 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor.

La evenimentul organizat în Piaţa Unirii din Iaşi au fost prezenţi mai mulţi membri ai guvernului Cioloş, precum şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, consilieri prezidenţiali, parlamentari, politicieni, reprezentanţi ai ISU, SMURD şi ai Armatei. Lor li s-au alăturat aproximativ 10.000 de persoane, printre aceştia fiind şi 300 de basarabeni.

În timpul discursurilor preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş nu au lipsit huiduielile şi fluierăturile,

24-01-2016
Tip stire
Stiri interne

Pagini