Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Stiri medicale: Februarie 2016


Grupul farmaceutic american Inovio Pharmaceuticals, care dezvoltă un vaccin împotriva virusului Zika, a anunţat miercuri că va lansa teste pe oameni înainte de sfârşitul acestui an, dând speranţe împotriva răspândirii epidemiei în cele două Americi, informează agenţia France Presse.

'Suntem în prezent în curs de a produce un vaccin împotriva Zika pentru testarea pe oameni înainte de sfârşitul anului", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al companiei, Jeff Richardson. Decizia a venit, a spus el, în urma testelor concludente pe animale.

'Teste preclinice au arătat că vaccinul sintetic împotriva virusului Zika provoacă răspunsuri durabile şi imunizante, demonstrând potenţialul (...) de prevenire

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care coordonează eforturile de răspuns la adresa virusului Zika, a lansat miercuri la Geneva un apel pentru strângerea a 56 de milioane de dolari pentru finanţarea operaţiunilor sale şi ale partenerilor săi, scrie AFP.

Răspândirea acestui virus, descoperit pentru prima dată în Uganda în 1947, reprezintă o temă de preocupare la nivel mondial, în timp ce Zika este suspectat de provocarea unor probleme grave neurologice asemenea microcefaliei la nou născuţi şi sindromului Guillan-Barre.

Din cele 56 de milioane de dolari (aproximativ 50,2 milioane de euro) 25 de milioane trebuie să finanţeze acţiunile OMS şi ale filialelor sale

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Modificarea genetică poate reduce populaţia ţânţarilor femele şi a controla astfel vectorul care transmite virusurile Zika, Dengue sau Chikunguńa, potrivit unui studiu publicat de revista Trends in Parasitology, citat de EFE.

Cercetători de la Universitatea Virginia Tech (SUA) au propus introducerea de gene masculine la populaţiile de ţânţari pentru a-i transforma în masculi sau pentru a-i ucide.

Oricare din cele două rezultate ar contribui la diminuarea populaţiilor de ţânţari şi la stăvilirea propagării virusului transmis de acest ţânţar, având în vedere că doar femelele se hrănesc cu sânge, în timp ce masculii se alimentează cu nectar.

'Încercăm să probăm ipoteza că inserţia de

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Mai mult de zece echipe de cercetare lucrează în prezent, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului Zika, un virus apărut parcă de nicăieri pentru a deveni deodată "inamicul de temut" al femeilor gravide.

Întreaga cavalcadă mediatică cu privire la acest virus nu a făcut decât să evidenţieze o serie de întrebări despre acest virus, rămase deocamdată fără răspuns.

Dacă până la apariţia pe piaţă a unui vaccin va mai trece timp, probabil câţiva ani, cercetătorii din domeniul medical trebuie să răspundă până atunci întrebărilor concrete cu privire la posibila legătură dintre Zika şi microcefalie sau sindromul

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Numărul cazurilor de sugari cu microcefalie din Brazilia a crescut cu 10% în ultima săptămână, totalizând 508 cazuri de la debutul epidemiei de Zika, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii, în care acest virus este suspectat că provoacă malformaţii cerebrale, informează agenţia France Presse (AFP).

Cele mai recente date, care erau din 12 februarie, consemnau existenţa a 462 de cazuri de microcefalie (reducerea perimetrului cranian, de natură să dăuneze dezvoltării intelectuale) confirmate între octombrie 2015 şi februarie 2016, faţă de o medie anuală de 150 de cazuri înainte de apariţia epidemiei de infecţie cu virusul Zika.

În plus, alte 3.935 de cazuri considerate

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Noul spital din municipiul Fălticeni, aflat în construcţie de 25 de ani, are nevoie de lucrări suplimentare în valoare de 3,4 milioane lei, pentru a putea obţine autorizaţiile de la Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat presei, joi, primarul Cătălin Coman.

Acesta a menţionat că finanţarea este prevăzută în bugetul local pe 2016, iar licitaţia pentru desemnarea firmei ce va executa lucrările se apropie de final.

Potrivit primarului, lucrările suplimentare sunt necesare ca urmare a modificărilor apărute în legislaţia din domeniul sanitar şi cea privind securitatea la incendii.

Coman a precizat că gradul de execuţie a noului

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

În judeţul Suceava s-a confirmat un al doilea caz de gripă porcină din acest an, la o femeie în vârstă de 40 de ani, se arată într-un comunicat remis AGERPRES, joi, de adjunctul DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Potrivit sursei citate, au fost investigate în laborator două cazuri, dintre care unul la o pacientă în vârstă de 40 de ani la care s-a confirmat prezenţa virusului gripal AH1N1, cu formă severă de boală.

In prezent pacienta este stabilă clinic, fiind internată în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava. În comunicat se precizează că pacienta are afecţiuni

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Deputata PSD Sonia Drăghici, membră în Comisia de sănătate şi familie, a declarat joi că PSD ar putea să depună o moţiune simplă pe sănătate, din cauza modului în care Ministerul Sănătăţii gestionează situaţia copiilor din Argeş cu sindrom hemolitic-uremic.

'Ne gândim la utilitatea unei moţiuni simple pe sănătate privind gestionarea problemelor de către ministrul Sănătăţii şi de către echipa pe care o are. Am discutat cu mai mulţi colegi, am vorbit şi cu dl Dragnea, decizia o va lua conducerea partidului de la nivel central,' a declarat deputata, în conferinţă de presă.

Medicul Sonia Drăghici, specialist în boli infecţioase, a precizat

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Şapte mii de morţi şi aproape 155.000 de răniţi au fost înregistraţi în 2015 din cauza războiului din Siria numai în structurile sanitare susţinute de Medici fără Frontiere (MfF), conform unui raport al organizaţiei nonguvernamentale publicat joi, scrie AFP.

Bilanţul este 'extrem de îngrijorător' deoarece "cele 70 de spitale şi centre de tratament improvizate care beneficiau de un ajutor regulat din partea MfF nu reprezintă decât o mică parte din structurile medicale din Siria", notează ONG-ul.

Femeile şi copii reprezintă 30-40% dintre victime, "ceea ce sugerează că zonele locuite de civili au fost constant ţinta bombardamentelor aeriene sau a altor tipuri de

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că a cerut ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, să prezinte zilnic informaţii despre rezultatele anchetei efectuate în cazul copiilor internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic.

'Am avut mai multe discuţii cu domnul ministru în aceste zile, chiar în perioada când am fost plecat la Bruxelles, şi am cerut ca astăzi să iasă şi să dea toate explicaţiile şi toate elementele pe care le are, inclusiv cele care au rezultat în urma unor analize făcute cu experţi din România, aşa cum aţi solicitat şi dumneavoastră, dar şi ca începând de astăzi să

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Primele două cazuri de gripă AH1 au fost confirmate la persoane care au fost internate la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti şi care au decedat, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al SJU Ploieşti, Andrei Ilinca.

Alte patru persoane internate la Secţia de Boli Infecţioase, la Terapie Intensivă, prezintă simptome ale bolii, astfel că şi în aceste cazuri au fost prelevate probe care au fost trimise la laborator pentru confirmare, a precizat sursa citată.

Potrivit unui comunicat postat anterior pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, la nivelul judeţului au fost diagnosticate în prima săptămână a

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol, a afirmat joi că în România nu există gripă porcină, precizând că cele 12 persoane care au murit în ultima săptămână au fost confirmate cu virus gripal sezonier.

'Nu există gripă porcină, la noi, în România, evoluează gripă umană sezonieră. Evoluţia la nivel naţional are încă o intensitate medie, încă se păstrează incidenţa în intervalul aşteptat pentru această perioadă a anului. Există focare locale în Municipiul Bucureşti şi în câteva judeţe apropiate, în sudul ţării unde pare că incidenţa creşte", a spus Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat miercuri seară, la TVR, că au fost parcurse toate etapele standard ale unei anchete în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic, însă nu a fost descoperit "agentul etiologic", ci acesta este doar "bănuit".

'În acest moment tratăm consecinţe, tratăm complicaţii ale unei boli ale cărei cauze le bănuim, dar nu le-am putut dovedi prin anchetele epidemiologice, prin investigaţii în tentativa de stabili un diagnostic etiologic, deci a cauzei care a produs îmbolnăvirea. S-au parcurs toate etapele standard ale unei astfel de anchete, dar iată nu avem agentul etiologic, îl bănuim deoarece ştim că această boală este

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Se întâmplă uneori ca, în perioada în care ţinem o anumită dietă, cu stricteţe chiar, să nu slăbim sau, mai rău, să ne îngrăşăm, acest lucru fiind foarte posibil mai ales dacă parcurgem o perioadă stresantă şi în care nivelul cortisolului (hormon al stresului) este crescut, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Potrivit specialistului, şi în aceste situaţii trebuie urmată o dietă anti-stres, care să aibă în vedere în principal scăderea nivelului de stres la care suntem supuşi şi secundar - pierderea ponderală.

'Trebuie înţeles faptul că tot ce ingerăm - alimente, lichide, medicamente sau fum de ţigară - poate adăuga sau poate reduce

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Numărul cazurilor de gripă AH1 confirmate în judeţul Olt continuă să crească şi a ajuns la 28, printre cazurile noi fiind şi un copil în vârstă de patru ani din Drăgăneşti-Olt, care frecventa o grădiniţă cu program prelungit din localitate, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate (DSP) Olt.

Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Gabriela Gogiu, a anunţat că joi au fost confirmate prin analize de laborator efectuate la Institutul Cantacuzino Bucureşti patru cazuri noi de gripă, la un pacient de patru ani din Drăgăneşti-Olt, la un pacient pensionar cu handicap în vârstă de 29 de ani din comuna Leleasca, la un pacient

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

O echipă a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control) ajunge, joi, în România pentru a oferi sprijin în ancheta privind cazurile de îmbolnăvire din Argeş.

'Ancheta continuă, se ridică probe, unele lucruri nu se anunţă deoarece se fac inopinat. Vin şi colegii de la ECDC. (...) Măsurile vor fi stabilite de comun acord", a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, într-o conferinţă de presă la Institutul de Sănătate Publică.

El a precizat că echipa ECDC, care a fost solicitată de Ministerul Sănătăţii, ajunge joi în România pentru a oferi sprijin în ancheta

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Mehedinţi se confruntă cu un acut deficit de personal medical cu studii medii de specialitate, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, dr. Cristian Jianu.

Potrivit sursei citate, această situaţie se datorează "lipsei de resurse financiare care nu permite angajarea de asistente şi infirmiere pentru a acoperi necesităţile din secţiile cele mai aglomerate din spital".

'Am avea nevoie de aproximativ 100 de salariate, mai ales la maternitate unde există doar o asistentă pe tură", a precizat Jianu.

Reprezentantul SJU Mehedinţi a arătat că, în urma demersurilor ce urmează să înceapă din luna martie, vor

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele PNL Baia Mare, Cristian Niculescu Ţâgârlaş, a declarat joi că organizaţia urmează să achiziţioneze un ecograf destinat Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Baia Mare.

'SJU Baia Mare va fi dotat în cel mai scurt timp posibil cu un ecograf care urmează a fi folosit în cadrul UPU. Achiziţia în valoare de 100.000 de lei este suportată de un grup de oameni de afaceri liberali. Intenţia noastră s-a născut după ce am avut o discuţie cu administraţia spitalului şi ne-am interesat asupra modalităţilor de achiziţie. Aparatul va fi folosit în secţia de urgenţe unde

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Douăsprezece persoane au murit în perioada 8 - 14 februarie din cauza virusului gripal, numărul total al deceselor crescând astfel la 21.

'Au fost comunicate 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, dintre care 10 cu A(H1)pdm09 şi 2 cu AH3. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 21, dintre care 19 cu A(H1)pdm09 şi 2 cu AH3. Distribuţia deceselor pe grupe de vârstă: 1 la 0 - 1 an, 13 la 15 - 49 ani, 6 la 50 - 64 ani şi 1 la 65 ani. Distribuţia deceselor pe sexe: 15 masculin

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a câştigat un proces cu Ministerul Finanţelor, pentru recuperarea unor sume reţinute din salarii în anul 2010, banii intrând deja în contul angajaţilor unităţii sanitare.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat pentru AGERPRES că, după tăierile salariale din 2010, sindicatul Sanitas a dat în judecată unitatea sanitară pentru a recupera sumele reţinute de la angajaţi şi a câştigat acest proces, urmând ca banii să fie plătiţi de spital.

Drept urmare, conducerea SJU a decis să acţioneze, la rândul său, în instanţă Ministerul Finanţelor, pentru a primi înapoi sumele

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Lanţurile de cafenele Starbucks şi Costa s-au angajat miercuri să servească băuturi mai sănătoase după publicarea unui raport al unei asociaţii britanice care a descoperit un nivel de zahăr "periculos" de mare în unele băuturi calde aromatizate, relatează AFP.

Dintre cele 131 de băuturi analizate de asociaţia Action on Sugar, 98% meritau să poarte eticheta roşie ce corespunde în Marea Britanie recomandării de a reduce consumul la aceste produse.

Lanţul american Starbucks serveşte o băutură în format mare pe bază de fructe din struguri sau portocale şi scorţişoară la care adaugă 25 de linguriţe de zahăr, a denunţat asociaţia, adăugând: "Deloc surprinzător

18-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Sibiu contrazice Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi susţine că, la Sibiu, nimeni nu a murit de gripă în acest an.

Potrivit INSP, un pacient din Sibiu ar fi decedat în perioada 8 - 14 februarie din cauza virusului gripal, fapt ce nu este confirmat de autorităţile medicale din Sibiu.

Contactat de corespondentul AGERPRES, Krisztina Gaal, purtătoarea de cuvânt a DSP Sibiu a precizat, joi, că "nicio persoană nu a decedat din cauza gripei, în judeţul Sibiu, în 2016."

'A existat un deces din cauza unei bronhopneumonii, nu din cauza gripei. Decesul nu s-a instalat

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Doi medici psihiatri din Piteşti, Valerian Azamfire şi Eli Morman, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General pentru luare de mită, fiind acuzaţi că au cerut bani de la sute de pacienţi, în schimbul eliberării de documente medicale fictive pentru încadrarea în grad de invaliditate sau handicap.

În acelaşi dosar, au fost trimise în judecată şi două asistente medicale, Eleonora Stoicescu şi Carmen Cristina Constantinescu, acuzate de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în perioada 27 aprilie - 23 iunie 2015, în calitate de medici psihiatri ai Laboratorului de Sănătate Mintală Piteşti, contra unor sume de bani

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Luana Minea şi-a suspendat activitatea de director al filialei de Cruce Roşie Braşov, se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România transmis, joi, AGERPRES.

'Până la decizia definitivă a instanţelor de judecată, doamna Luana Minea nu va mai reprezenta filiala de Cruce Roşie Braşov", a precizat sursa citată.

Potrivit comunicatului, funcţia de director interimar va fi asigurată de către o persoană desemnată de Comitetul de Direcţie al Filialei de Cruce Roşie Braşov.

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe suspendă, începând de vineri, accesul vizitatorilor în mai multe secţii, măsura fiind luată pe fondul valului de gripă şi viroze respiratorii.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, Nagy Demeter Istvan, a declarat joi, pentru AGERPRES, că secţiile vizate sunt Neonatologie, Pediatrie, Boli Infecţioase Copii, Obstetrică şi Psihiatrie Copii. 'Măsura se aplică pe o perioadă nedeterminată, având în vedere creşterea numărului de cazuri de infecţii acute şi riscul de răspândire în rândul pacienţilor', a declarat Nagy Demeter Istvan.

Medicul epidemiolog Santa Ferenc din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a declarat că anul acesta, în judeţul Covasna, s-au

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea societăţii International Healthcare Systems şi a activităţii nefrologie a firmei Inter Health Systems de către companiile Diaverum România şi Diaverum Holding.

Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, remis, joi, AGERPRES, instituţia a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punctul de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.

Grupul achizitor, Diaverum,

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a decis limitarea vizitelor, la această unitate spitalicească, la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, ca urmare a creşterii numărului virozelor şi infecţiilor respiratorii din ultima săptămână.

'Ministerul Sănătăţii a decis limitarea accesului persoanelor aparţinătoare, în spitalele din judeţ. În acest sens am primit o adresă, iar noi, la rândul nostru, am făcut o recomandare spitalelor pentru a o pune în practică. Nu este vorba de o carantină, ci doar de o limitare a vizitatorilor. După cum se ştie, în spitale vin mulţi vizitatori, sunt şi aparţinători, iar în această perioadă s-a constatat

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 40 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani au pichetat, joi, sediul Consiliului Judeţean, în semn de protest faţă de neacordarea unor drepturi salariale, dar şi faţă de condiţiile de muncă.

Salariaţii sunt nemulţumiţi de neacordarea tichetelor de masă, neplata drepturilor salariale pentru asistenţii medicali care au promovat gradul principal, dar şi de neasigurarea echipamentelor medicale şi materialelor de protecţie.

'A trecut suficient timp de când eforturile noastre nici nu sunt băgate în seamă. Nu se încearcă sub nicio formă să se găsească soluţii amiabile de rezolvare a problemelor noastre', a afirmat liderul Sindicatului Sanitar din Spitalul Judeţean

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare internaţi la Spitalul "Marie Curie", dintre aceştia trei la Terapie Intensivă în stare staţionară, alţi patru la Nefrologie în stare bună, a declarat joi şeful secţiei de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

'La ora actuală, în spitalul nostru mai sunt şapte copii internaţi cu diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceştia, trei se află pe secţia de Terapie Intensivă în stare staţionară cu dializă peritoneală, nu mai rău decât erau ieri. Ceilalţi patru, care sunt pe secţia de Nefrologie, doi au încă acest tratament - dializă peritoneală, iar ceilalţi doi sunt fără dializă peritoneală, în stare

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Reprezentanţii unor organizaţii pentru protecţia pacienţilor, dar şi numeroşi medici şi-au declarat, joi, susţinerea pentru proiectul de lege privind prevenţia în sănătate, iniţiat de liberali, pe motiv că legea facilitează accesul la viaţa sănătoasă, arătând că ea poate fi îmbunătăţită.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a afirmat, într-o dezbatere organizată de PNL, că se simte nevoia unei legi cadru în domeniul prevenţiei în sănătate.

'Dacă acum 26 de ani am fi avut această lege, starea de sănătate a populaţiei ar fi fost mai bună şi speranţa de viaţă atingea cotele celei europene. Trebuie neapărat să promovăm această iniţiativă şi

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia Pacienţilor Alba (APA) consideră că locuitorii din Alba sunt discriminaţi comparativ cu cei din Bucureşti, suma alocată pentru un contribuabil-asigurat din acest judeţ fiind mult mai mică decât cea pentru cei din Capitală, motiv pentru care va depune un memoriu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

'Situaţia de discriminare pe care înţelegem să o reclamăm constă în faptul că pentru fiecare contribuabil - asigurat din Bucureşti suma alocată este mult mai mare decât suma alocată pentru un contribuabil - asigurat din judeţul Alba, raportat strict la faptul că, prin politica de distribuire a resurselor, Casa Naţională de Sănătate a

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Argeş, Florin Tecău, a propus miercuri, la întâlnirea cu reprezentanţii celor care au protestat faţă de situaţia sistemului medical, înfiinţarea unei comisii de dialog social cu societatea civilă în domeniul sănătăţii.

'Preşedintele Florin Tecău a propus înfiinţarea unei comisii de dialog social cu societatea civilă în domeniul sănătăţii şi a declarat că (...) se va adopta o hotărâre privind acordarea unui sprijin financiar familiilor ai căror copii au fost răpuşi de boală", se precizează într-un comunicat de presă al CJ Argeş.

Conform aceleiaşi surse, printre doleanţele protestatarilor s-au numărat tragerea la răspundere a conducerilor Direcţiei de Sănătate Publică

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Câteva sute de persoane au participat miercuri seară, la Piteşti, la un miting de protest faţă de situaţia din sistemul sanitar, în contextul în care, în ultimele zile, trei copii din Argeş au murit, iar alţii sunt internaţi la un spital din Bucureşti.

Protestatarii, care s-au strâns în Piaţa "Vasile Milea" de lângă Palatul Administrativ din Piteşti, au purtat pancarte prin care cereau îmbunătăţirea condiţiilor din spitalele argeşene şi şi-au exprimat solidaritatea cu familiile copiilor care au murit.

Protestul a fost organizat prin intermediul unei reţele de socializare şi a fost autorizat de administraţia locală.

La scurt timp după începerea mitingului, o delegaţie

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Deputatul social-democrat de Alba, Călin Potor, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, a declarat, joi, că va solicita săptămânal demisia ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, acuzându-l pe acesta de 'management defectuos' şi 'comunicare făcută în bătaie de joc'.

'Nu am crezut să văd un ministru aşa de slab. (...). Nu am crezut că un medic care face şi management, unii zic că destul de OK la Oncologie la Cluj, poate să se poarte în acest fel. Eu îi voi cere săptămânal demisia. O să fac interpelări, întrebări', a spus, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Alba Iulia, parlamentarul PSD.

Călin Potor,

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Academicianul Ioanel Sinescu a fost ales rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" pentru un nou mandat, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de UMF.

Potrivit sursei citate, în al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de rector, dintr-un număr de 1.547 de alegători înscrişi pe listele de vot s-au prezentat la urne 1.041. S-au înregistrat 1.008 voturi valabil exprimate, dintre care 758 pentru academician Ioanel Sinescu. Contracandidatul său a fost conferenţiarul Laurenţiu Beluşică.

'Este un moment extrem de important în evoluţia Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' , fapt determinat de dorinţa continuităţii, manifestată prin vot de

18-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Margaret Chan şi oameni de ştiinţă americani sunt aşteptaţi în Brazilia în zilele următoare pentru a analiza situaţia din această ţară lovită de virusul Zika care suspectat că ar provoaca malformaţii cerebrale la fetuşi, au anunţat autorităţile braziliene, citate de agenţia France Presse (AFP).

Margaret Chan va sosi în Brazilia la 23 februarie, a precizat Ministerul Sănătăţii. La începutul lunii februarie, OMS a estimat că explozia cazurilor de malformaţii congenitale constituite o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Experţii vor şti în "câteva săptămâni" dacă virusul Zika este cauza microcefaliei şi a sindromului Guillain-Barre (boala

17-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Un videoclip care nu se descarcă bine pe un aparat mobil provoacă un stres echivalent cu cel produs de un film horror, susţine miercuri compania de telecomunicaţii Ericsson, preluată de AFP.

Grupul suedez, care furnizează operatorilor telefonici mijloace de accelerare a vitezei de descărcare, a măsurat pulsul, activitatea cerebrală şi mişcările ochilor persoanelor care se uitau la videoclipuri pe telefon. Dacă li se cerea să îndeplinească o sarcină pentru care era necesară vizionarea videoclipurilor, pauzele datorate timpului de descărcare au făcut să crească ritmul cardiac cu 38%.

Dacă pauza dura şase secunde, de exemplu, "stresul provocat de întârzieri a fost asemănător cu

17-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara a inaugurat, miercuri, Laboratorul de simulatoare a Facultăţii de Medicină Dentară, o premieră în învăţământul românesc.

Investiţia, în valoare de peste 1,2 milioane de lei a fost realizată în ultimul an, din nevoia de modernizare a capacităţii de antrenament a studenţilor de la Medicină Dentară, în vederea trecerii de la partea teoretică la cea practică, la nivel de pacient.

'Laboratorul asigură 24 de poziţii de lucru, ceea ce înseamnă că se poate lucra simultan cu trei grupe de studenţi, este dotat cu tehnică de calcul care permite transmiterea live sau a înregistrărilor

16-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara evaluează teza de doctorat a fostului deputat de Timiş, prim-vicepreşedinte al PNL, Cristian Buşoi, după ce au apărut suspiciuni de plagiat privind lucrarea acestuia, a declarat, miercuri, rectorul UMF Timişoara, prof. univ. dr. Marius Raica.

'La ora actuală, UMF evaluează teza de doctorat a medicului Cristian Buşoi, conform cerinţelor pe care le-au formulat Societatea Academică Română şi Societatea pentru Universităţi Curate şi are de dat răspuns în decurs de o lună. Este o Adresă care a venit doar la Comisia de Etică a UMF. Solicitările de transmitere a tezei în format

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a exclus posibilitatea ca problema copiilor cu sindrom hemolitic-uremic de la Spitalul ''Marie Curie'' să fie abordată miercuri, la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş, el afirmând că există o îngrijorare în ceea ce priveşte lipsa de acţiune coordonată la nivelul Ministerului Sănătăţii.

'Subiectul pentru care vine (premierul Dacian Cioloş - n.r.) în Senat este cunoscut. Sigur că în dezbaterile care au loc parlamentarii nu au niciun fel de limitare, mă refer la subiecte, dar subiectul pentru care a fost invitat este cu totul altul. Acest lucru nu înseamnă că nu există o preocupare, o îngrijorare din

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la Ministerul Sănătăţii încă o tranşă de o mie de doze de vaccin antigripal ce urmează a fi repartizată în teritoriu, a declarat presei, marţi, directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.

Adjunctul DSP Suceava a spus că dozele de vaccin vor fi repartizate medicilor de familie care au solicitări de la populaţie pentru, dar şi pentru vaccinarea personalului care lucrează în punctele vamale.

Potrivit lui Zorescu, pe lângă cele o mie de doze repartizate recent, alte 11.000 doze de vaccin antigripal au fost distribuite judeţului, dintre acestea aproximativ 10.500 de

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Reţeaua de calculatoare a unui spital din Los Angeles a fost blocată în urmă cu mai bine de o săptămână de un grup de hackeri care a preluat controlul total al calculatoarelor cu ajutorul unui virus ''malware''.

Ei ar fi cerut o răscumpărare de 3,6 milioane de dolari pentru deblocarea sistemului informatic, scriu theverge.com şi digitaltrends.com.

Conducerea spitalului Hollywood Presbyterian Medical Center din Los Angeles a confirmat atacul cibernetic de tip ''ransomware'', însă deocamdată responsabilii unităţii medicale nu consideră că fişele pacienţilor spitalului ar fi fost accesate de hackeri, conform BBC News.

Personalul medical este nevoit acum să apeleze la fax şi la

17-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Stopul cardio-respirator reprezintă o problemă majoră în incidenţa cazurilor medicale din Bucureşti, pentru anul trecut Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov raportând 2.750 de cazuri de stop cardio-respirator, comparativ cu anul precedent, când au fost înregistrate 2.692 astfel de cazuri.

Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES, din perspectiva ratei de reuşită la resuscitarea efectuată de către echipajele medicale ale SABIF, anul trecut au fost salvate 108 vieţi, comparativ cu anul 2014 când doar 59 au fost resuscitate cu succes.

'Fiecare minut trecut de la instalarea stopului până la începerea manevrelor de resuscitare scade şansele de supravieţuire cu 10%. Faptul că anul 2015 demonstrează aproape

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Niciun consumator de droguri nu s-a adresat direct Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA), în cei 10 ani de funcţionare a acestuia, ci au fost duşi fie de familie, fie de instituţiile statului, a afirmat miercuri, şeful Centrului, Camelia Iacob.

Iacob a declarat, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în cursul anului trecut instituţia s-a ocupat de 12 consumatori de droguri, Satu Mare fiind în media celorlalte judeţe din zonă.

'Cine ne trimit consumatorii în consiliere pentru tratament sunt DIICOT, 37%, ei trimit spre centrele antidrog pentru evaluarea consumatorilor, nu neapărat pentru tratamentul acestora. Se încearcă din 2015 ca cei care

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Boala diareică acută este una dintre afecţiunile care se pot diagnostica cu succes dacă proba este recoltată cât mai curând şi înainte de administrarea de antibiotice, a afirmat consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, miercuri în cadrul audierilor de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

"(...) Problema e că produsul cultural a fost luat prea târziu, probele de la Piteşti au fost negative, dar majoritatea copiilor primiseră antibiotic dacă s-au prezentat în prima instanţă", a spus microbiologul, care a arătat că E.coli nu poate fi depistat în urma administrării de antibiotice.

Potrivit acestuia, trei probe au ieşit pozitive cu E.coli,

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că a cerut ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, să prezinte zilnic informaţii despre rezultatele anchetei efectuate în cazul copiilor internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic.

'Am avut mai multe discuţii cu domnul ministru în aceste zile, chiar în perioada când am fost plecat la Bruxelles, şi am cerut ca astăzi să iasă şi să dea toate explicaţiile şi toate elementele pe care le are, inclusiv cele care au rezultat în urma unor analize făcute cu experţi din România, aşa cum aţi solicitat şi dumneavoastră, dar şi ca începând de astăzi să

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Fostul premier Victor Ponta consideră că autorităţile nu tratează corespunzător situaţia copiilor cu sindrom hemolitic-uremic internaţi la Spitalul "Marie Curie", fiind de părere că acestea ar trebui să oprească ''seria neagră a deceselor şi să ia măsuri pentru viitor''.

În opinia sa, toţi cei care ''afişau mari idealuri" în noiembrie anul trecut, după incendiul din Colectiv, ''nu dau doi bani" pe situaţia de acum.

'Cred că această tragedie întrece orice altă ştire sau eveniment! Şi ar trebui cu adevărat să fie făcute eforturi uriaşe, să oprim cumva această serie neagră, să aflăm adevărul, să stabilim responsabilităţi şi să luăm măsuri serioase ca

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a venit miercuri la Spitalul 'Marie Curie' pentru a vedea care este situaţia în cazul copiilor aduşi din Argeş cu sindrom hemolitic-uremic.

'Am venit să văd copiii şi să îi încurajez pe medici. Nu vreau să pun presiune pe ei, vreau să îi încurajez şi vreau să ştiu sigur că nu putem face ceva mai mult sau dacă au nevoie de ceva din partea MS. (...) De asta am venit să văd dacă lipseşte ceva. Vreau să văd exact despre ce este vorba", a declarat ministrul.

El a afirmat că nu se pronunţă în acest moment privind ancheta

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Unul dintre copiii internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic uremic, care era intubat şi ventilat mecanic, a decedat marţi după-amiază, a anunţat Ministerul Sănătăţii (MS).

Conform unor surse medicale, este vorba de o fetiţă de un an şi patru luni.

Starea de sănătate a copilului, aflat la terapie intensivă, s-a degradat începând de duminică noapte.

'La Spitalul "Marie Curie" se află în acest moment trei copii internaţi la terapie intensivă în a căror stare de sănătate nu au intervenit modificări semnificative în ultimele zile. În secţia de nefrologie se mai află internaţi 5 copii, după ce astăzi a fost externat un

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat miercuri, la audierile de la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, că nu crede că demisia lui va rezolva problema copiilor cu sindrom hemolitic-uremic.

'Nu cred că demisia mea rezolvă această problemă", a spus ministrul în contextul în care deputatul ALDE Graţiela Gavrilescu şi deputatul PSD Călin Potor i-au cerut demisia.

'Să mergeţi la Cluj pe specialitatea dumneavoastră şi calitatea de ministru să o lăsaţi să o desfăşoare altcineva, un manager", i-a transmis Gavrilescu. La rândul său, deputatul social-democrat Călin Potor a afirmat că ar vrea ca ministrul să îşi prezinte demisia. "Problema mea este când

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Specialişti ai Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor vor sosi joi în România în legătură cu infecţiile bebeluşilor cu sindrom hemolitic-uremic, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

'Este vorba de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, este un mecanism absolut standard la care am apelat în momentul în care am constatat că ne plasăm în această situaţia absolut specifică şi repetată. Centrul este la Stockholm, este o agenţie europeană care poate să aibă specialişti din toate ţările. (...) Nu este o chestiune ieşită din comun să facem apel în acest moment la acei specialişti, am

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Medicul ortoped Victor Maliborschi este manager cu drepturi depline al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Drobeta Turnu Severin pentru următorii trei ani, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al SJU dr. Cristian Jianu.

Potrivit sursei citate, Consiliul de administraţie al spitalului a validat rezultatul concursului susţinut de Victor Maliborschi pentru funcţia de manager al SJU din Drobeta Turnu Severin, pe care a ocupat-o până acum cu titlu de interimat.

'Printre obiectivele managerului se află dezvoltarea unor proiecte de reabilitare a secţiilor spitalului, achitarea arieratelor şi stabilirea unor noi proceduri de achiziţii. De asemenea, o altă prioritate a dr. Maliborschi

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Ministerul Sănătăţii a publicat, marţi, pe site, o informare despre bacteria Escherichia coli (E.coli) şi măsurile de prevenţie a infecţiei Shiga toxina E.coli (STEC).

Escherichia coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găseşte în mod normal în intestinul omului şi animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E.coli implicate în producerea de boli diareice şi de infecţii urinare.

Prezenţa acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia şi trebuie evitat consumul pentru băut şi prepararea hranei.

Unele tipuri de E.coli produc o toxină puternică denumită Shiga toxină (ST). Bacteriile care produc această toxină se numesc

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Guvernul va prezenta, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, "Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei", document anunţat în şedinţa Executivului din 10 februarie şi care cuprinde 47 de măsuri anti-sărăcie, concentrându-se mai ales pe măsuri pentru copii.

'Avem în România foarte mulţi oameni supuşi riscului de sărăcie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales în mediul rural. (...) Am cerut doamnei ministru Costea, împreună cu domnul vicepremier Dîncu şi cu consilierii mei de la Cancelarie, să vină cu un plan care să canalizeze şi bugetul naţional şi fonduri europene, combinându-le pe măsuri care există deja, dar unele

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Aproximativ 1.500 de cazuri de viroze şi pneumonii au fost înregistrate în ultima săptămână la spitalele din judeţ, numărul fiind în scădere cu circa 200 de cazuri comparativ cu perioada anterioară de raportare, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Elena Piţian.

Potrivit sursei citate, 945 de cazuri au fost viroze, cele mai afectate categorii fiind cele cu vârste între 5-14 ani şi respectiv 15-49 ani. În cazul pneumoniilor, au fost înregistrate în total 495 de cazuri, cei mai mulţi bolnavi fiind persoane cu vârste între 15-49 ani.

'În ultima săptămână au fost diagnosticate

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, a solicitat, miercuri, în plen, premierului Dacian Cioloş să explice şi situaţia în cazul copiilor din Argeş internaţi la Spitalul ''Marie Curie'', arătând că este haos în sistemul de sănătate.

'Vreau să abordez şi o altă temă, o temă care ţine de o situaţie dramatică: este vorba de situaţia copiilor din judeţul Argeş care de două săptămâni se află între viaţă şi moarte şi nici noi, nici părinţii nu au primit răspunsuri. Din afară se vede doar o bâjbâială nedemnă pentru un Guvern care a venit pentru a aşeza instituţiile statului în limitele funcţionării

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Copiii născuţi în Asia sunt mai puţin susceptibili de a dezvolta o alergie la nuci decât cei născuţi în Australia, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Melbourne (Australia) care au efectuat un studiu asupra prezenţei alergiilor la câteva zeci de mii de copii, informează agenţia de presă Xinhua.

Un chestionar distribuit de această universitate unui număr de 57.000 de copii în vârstă de cinci ani din statul australian Victoria a constatat că nici unul dintre copiii care s-au născut în Asia şi apoi au emigrat împreună cu părinţii în Australia nu au avut alergie la nuci.

Cu toate acestea, copiii

17-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Şeful Secţiei de nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", Mihaela Bălgrădean, a declarat miercuri că nu este necesar niciun medicament suplimentar pentru copiii internaţi cu sindrom hemolitic-uremic faţă de ceea ce unitatea medicală are la dispoziţie.

'În această formă de sindrom hemolitic-uremic, forma de sindrom hemolitic-uremic clasic, cu diaree prodromală cauzată de o toxină enterohemoragică, nu este nevoie de niciun medicament suplimentar faţă de ceea ce noi am avut aici la dispoziţie. Nu este nevoie de niciun protocol medical suplimentar faţă de ceea ce noi ştim de mulţi ani de zile în legătură cu această boală. Există alte forme de sindrom

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Şeful Secţiei de nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", Mihaela Bălgrădean, a declarat miercuri că cinci dintre copiii internaţi cu sindrom hemolitic-uremic sunt dializaţi peritoneal şi niciunul nu mai este intubat.

'Din cei cinci pacienţi care se află internaţi pe Secţia de nefrologie, unul este cel căruia trebuie să i se scoată acel cateter, montat în zona vasului mare, sub clavie, şi de aceea se tot tergiversează, pentru că este o poziţionare mai deosebită, şi va pleca acasă. Tot aşteptăm să se întâmple acest moment, astăzi. Au rămas numai doi copii la dializă peritoneală, unuia deja i s-a suprimat cateterul, iar

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare internaţi la Spitalul "Marie Curie", trei dintre aceştia în stare gravă pe secţia de Terapie Intensivă, iar patru la Nefrologie, prezentând o stare bună, a declarat miercuri pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Denis Stănescu.

Potrivit acesteia, cei trei copii internaţi la Terapie Intensivă sunt urmăriţi îndeaproape şi nu necesită ventilaţie mecanică.

Toţi trei sunt pe dializă peritoneală. Ceilalţi patru copii cu sindrom hemolitic-uremic se află internaţi la secţia de Nefrologie, trei fiind dializaţi, a spus medicul.

Denis Stănescu a amintit că marţi au fost externaţi doi copii.

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcărea, transmite: Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi că o eventuală demitere a ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, pentru felul în care a gestionat situaţia bebeluşilor internaţi la Spitalul Marie Curie nu ar ameliora lucrurile şi că aşteaptă rezultatele investigaţiilor în acest caz.

Întrebat de ce nu îl demite pe ministrul Sănătăţii în condiţiile în care marţi a murit un al treilea copil, Cioloş a răspuns: "O să vedem care e cauza. Nu ştiu dacă din cauza ministrului a murit... Vă daţi seama că şi eu sufăr, încerc şi eu acum să aflu lucruri. Dar nu

16-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Accesul în secţiile de pneumologie, pediatrie, nanologie ale Spitalului judeţean de Urgenţă Buzău este interzis în totalitate, iar în celelalte secţii vizitele au fost limitate din cauza numărului mare de viroze respiratorii.

'Accesul în spital şi în secţiile exterioare se poate face în intervalele 7:30-8:30, 15:00-16:00 şi 19:00-20:00, în timp ce în secţii precum pneumologie, neonatologie sau pediatrie, accesul este interzis. Deocamdată, nu se ştie până când va fi menţinută această măsură. Cel mai probabil, carantina va fi ridicată după ce numărul infecţiilor va scădea', se precizează într-un comunicat al Spitalului judeţean de Urgenţă.

Potrivit medicului epidemiolog Carmen Scântei, din cadrul DSP

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii din Brazilia, Marcelo Castro, s-a întâlnit marţi cu ambasadorii ţărilor din Uniunea Europeană, cărora le-a garantat că actuala epidemie provocată de virsul Zika nu va afecta desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, programate între 5 şi 21 august.

În declaraţiile acordate ziariştilor la finalul întrevederii, Castro a precizat că a profitat de această întâlnire pentru a le garanta ambasadorilor europeni că turiştii care vor veni în Brazilia cu ocazia marelui eveniment polisportiv din această vară vor găsi o ţară "mai bine pregătită" pentru a face faţă virusului.

Demnitarul a insistat asupra faptului că ţânţarul Aedes aegypti, care transmite

17-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Un bărbat de 64 ani, diagnosticat cu pneumonie, a murit săptămâna trecută, fiind al doilea caz de acest gen înregistrat în judeţul Bistriţa-Năsăud în această iarnă.

Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, bărbatul venise la Bistriţa din străinătate, pentru a-şi vizita copiii, şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă Judeţean cu boală pulmonară cronică şi diabet, iar ulterior a decedat.

În urmă cu o lună, o femeie de 59 ani din judeţ a murit la spitalul din Bistriţa, diagnosticul fiind tot pneumonie.

În intervalul 8-14 februarie, în judeţ au fost raportate de către medici 232 cazuri de pneumonie, dintre

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Şase dintre cei şapte pacienţi internaţi în ultimele două săptămâni la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti cu simptome de gripă sezonieră au murit, au anunţat miercuri reprezentanţii unităţii medicale.

Cei şapte pacienţi cu vârste cuprinse între 36 şi 69 de ani, care sufereau şi de alte afecţiuni, au fost internaţi în secţia Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), singura secţie din judeţ cu gardă de noapte.

'Aceştia s-au prezentat în UPU cu simptomatologie respiratorie severă, cu stare generală de rău, cu patologie asociată (obezitate de tip morbid, diabet zaharat, hepatopatie cronică, TBC în antecedente, o pancitopenie, insuficienţă cardiacă). Bolnavii au beneficiat în

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Peste 100 de persoane participă miercuri, la Piteşti, la un miting de protest faţă de situaţia din sistemul sanitar în contextul în care, în ultimele zile, trei copii din Argeş au murit, iar alţii sunt internaţi la un spital din Bucureşti.

Protestatarii, care s-au strâns în Piaţa "Vasile Milea" de lângă Palatul Administrativ din Piteşti, poartă pancarte prin care cer îmbunătăţirea condiţiilor din spitalele argeşene şi îşi exprimă solidaritatea cu familiile copiilor care au murit.

Protestul a fost organizat prin intermediul unei reţele de socializare şi a fost autorizat de administraţia locală.

Şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare internaţi la Spitalul

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

In spitalele din Argeş sunt internaţi 42 de copii cu forme uşoare şi medii ale bolii diareice, niciun pacient cu complicaţii ale bolii nefiind transferat în ultimele şase zile la unităţi medicale din Bucureşti, au anunţat miercuri reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

La Spitalul de Pediatrie Piteşti sunt internaţi 33 de copii, dintre care o treime s-au prezentat la unitatea medicală în ultimele 24 de ore. Alţi cinci copii sunt internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, trei la Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi unul la Spitalul Orăşenesc Costeşti.

Conform aceleiaşi surse, ultimele analize arată că probele de lapte recoltate

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

O femeie în vârstă de 25 de ani a născut spontan, miercuri la prânz, într-o staţie de tramvai din centrul municipiului Arad, sub privirile uimite ale călătorilor din staţie şi trecătorilor.

Femeia aştepta tramvaiul împreună cu soţul său care, în momentul în care a realizat ce se întâmplă, a telefonat imediat la numărul unic 112.

'La faţa locului s-a deplasat un echipaj de ambulanţă, care a preluat bebeluşul şi pe mama acestuia şi i-a transportat la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Nou-născutul este un băieţel de două kilograme, fiind al cincilea copil al familiei. Era

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că amenzile aplicate la Spitalul de Pediatrie Piteşti au fost date atât pentru neraportarea cazurilor la timp, cât şi pentru triajul necorespunzător.

Potrivit acesteia, pentru managerul Spitalului de Pediatrie Piteşti a fost aplicată o amendă de 1.000 de lei, iar pentru asistenta şefă - 500 de lei.

'Putem vorbi despre atribuţiile spitalelor, care în ultimul timp uită că au de raportat, încearcă să-şi facă bine treaba în spital, dar de multe ori înregistrăm această lipsă de raportare", a spus directorul din MS.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Microbiologul Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sănătăţii, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că va fi făcută o investigaţie epidemiologică în judeţul Argeş în zonele de unde provin copiii cu sindrom hemolitic-uremic.

'Cum investigaţia epidemiologică este una dintre căile care ne-au mai rămas la dispoziţie, vom merge pentru a căuta să vedem dacă reuşim să găsim în arealul imediat apropiat sursa, care poate să fie animalul. Bovinele, în general, sunt cele care poartă sau răspândesc acest microorganism. (...) Şi investigaţia microbiologică, care se va realiza prin prelevarea probelor de către colegii noştri de la DSP Argeş, va merge exact

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) cere, în cazul copiilor din Argeş, transparentizarea anchetelor interne de la nivelul spitalelor, precum şi a celor privind cauzele externe unităţilor spitaliceşti.

'În acest moment, din păcate, tragerea la răspundere a oricui nu va aduce alinare mamelor şi taţilor care şi-au pierdut copiii, însă tot pentru ei, dar şi pentru restul societăţii româneşti trebuie să spunem stop şi să luăm atitudine. AID solicită transparentizarea anchetelor interne de la nivelul spitalelor prin convocarea de urgenţă a Consiliilor de Etică de la nivelul spitalelor unde sunt internaţi bebeluşii, cu atât mai mult cu cât prin lege pot participa

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, spune că se simte ''frustrat'' că nu are rezultate la ancheta desfăşurată în cazul copiilor internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic.

'Sunt foarte frustrat că nu avem rezultatele la această anchetă extraordinară, dar nu oblig pe nimeni să dea alte rezultate decât realitatea şi asta este realitatea. Ancheta s-a desfăşurat în conformitate cu procedurile standard existente. Am făcut apel şi la colegii din Europa şi vom da mult mai multe detalii după audierea de la Parlament. Părinţii au mare, mare încredere în medicii de aici; luptăm cu toţii pentru copii", a spus ministrul, care s-a

17-02-2016
Tip stire
Stiri interne

O nouă metodă de tratare a cancerului a dat ''rezultate fără precedent'' la bolnavi în stadiu terminal, la care toatele celelalte tratamente eşuaseră şi a căror speranţă de viaţă nu mai era decât de două până la cel mult cinci luni, transmit marţi BBC şi Huffington Post, pe baza unor date prezentate la Washington, în cadrul adunării anuale a Asociaţiei Americane pentru Progres Ştiinţific (American Association for the Advancement of Science).

Rezultatele sunt extraordinare, dar reprezintă deocamdată doar ''un prim pas'', a subliniat conducătorul echipei care a dezvoltat acest tratament, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din

16-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Autorităţile medicale din Honduras au raportat luni 40 de cazuri de sindrom Guillain-Barré, care atacă sistemul nervos, poate determina slăbiciune musculară şi care ar putea fi asociat virusului Zika, relatează EFE.

'Avem 40 de cazuri de Guillain-Barré, dintre care două sunt conectate la aparatul de respiraţie artificială, restul sunt stabile", a declarat presei ministrul adjunct al sănătăţii Francis Contreras.

Potrivit cifrelor oficiale, s-au înregistrat peste 11.400 cazuri de Zika în Honduras, dintre care 40 la femei însărcinate, a subliniat el.

Contreras a explicat că cei 8,5 milioane de locuitori ai ţării sunt pasibili "să sufere această boală", transmisă de ţânţarul Aedes aegypti, acelaşi

16-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Ministerul Sănătăţii din Brazilia a respins posibilitatea ca un pesticid să fie responsabil de creşterea cazurilor de microcefalie. "Nu există nici un studiu epidemiologic care să dovedească o legătură între utilizarea piriproxifenului şi microcefalie", a precizat ministerul, citat de agenţia DPA.

Referindu-se la o analiză a unui ONG brazilian, medici argentinieni semnalaseră o posibilă legătură între microcefalie şi acest pesticid care uneori este adăugat în apă şi pulverizat în locurile în care se reproduc ţânţarii Aedes, pentru a preîntâmpina înmulţirea acestor insecte responsabile de transmiterea virusului Zika.

Ministerul Sănătăţii a afirmat că au fost utilizate numai larvicidele recomandate de Organizaţia Mondială a

16-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a demarat o anchetă, după ce un făt de 21 de săptămâni, care trebuia supus unui examen medico-legal nu a mai fost găsit în Secţia de Obstetrică-Ginecologie a unităţii sanitare, fiind cel mai probabil aruncat ca deşeu biologic.

'A fost demarată o anchetă internă pentru a vedea cine se face vinovat de situaţia creată şi vom lua măsurile necesare', a declarat, marţi, pentru AGERPRES, managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Fătul s-a născut mort, după ce mama, o femeie în vârstă de 36 de ani a fost victima unei agresiuni, în acest caz reprezentanţii Poliţiei dispunând

16-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Subprogramul dedicat cazurilor de oncologie pediatrică ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie, a anunţat, luni, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, prezent la conferinţa "Asistenţa copilului cu cancer în România - progrese şi provocări".

'Ne-am gândit să facem un subprogram pentru oncologie pediatrică, am anunţat-o încă de anul trecut. În momentul de faţă, cu ajutorul specialiştilor, încercăm să punem lucrurile în pagină. Sigur, pentru copii, decontăm ca pentru adulţi tratamente interne, dar ei au nevoie de câteva lucruri în plus, care cu siguranţă vor fi cuprinse în acest subprogram de oncologie pediatrică. În momentul de

15-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Un al treilea copil cu sindrom hemolitic-uremic internat la Spitalul "Marie Curie" a murit marţi după-amiază, au declarat, pentru AGERPRES, surse medicale.

Potrivit acestora, este vorba de un copil internat pe secţia ATI şi intubat.

'Este vorba de o fetiţă de un an şi patru luni internată pe secţia ATI", au susţinut sursele citate.

Şeful Secţiei ATI din cadrul Spitalului "Marie Curie", Radu Tăbăcaru, a precizat pentru AGERPRES că bebeluşul care a murit marţi fusese intubat în cursul zilei de duminică din cauza agravării stării de sănătate.

16-02-2016
Tip stire
Stiri interne

Cercetători britanici au făcut o descoperire uimitoare: nutrienţii ingeraţi ar modifica funcţionarea celulară şi, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenţa direct genele, relatează metronews.fr.

Alimentaţia este adesea incriminată pentru apariţia multor boli, un regim echilibrat putând evita anumite patologii. Alimentele joacă un rol protector împotriva unor boli - este un lucru demonstrat şi ştiut de multă vreme.

Astfel, acizii graşi ar fi buni pentru inimă şi creier, fructele şi legumele asigură o protecţie împotriva unor forme de cancer şi, invers, unele alimente consumate în cantităţi prea mari pot fi nocive. Este cazul, de exemplu, al cărnii roşii sau al felurilor

16-02-2016
Tip stire
Stiri externe

Pagini