Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/14/2020
Data stire

Asociatia Hemofilicilor din Romania: Tratamentul este in continuare insuficient


Autor: elena

Tratamentul cu factor de coagulare IX pentru bolnavii de hemofilie este în continuare insuficient deşi bugetul a fost mărit, a declarat, vineri, la Institutul Clinic Fundeni, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România, Nicolae Oniga.

"În continuare bugetul pentru hemofilici, cu toată creşterea făcută, este în continuare sub-bugetat, este în continuare un consum de 1,6 unităţi internaţionale de factor de coagulare per capita ceea ce înseamnă jumătate din minimul recomandat pe plan mondial. În continuare nu există suficient factor. Tratamentul este în continuare insuficient", a spus Oniga.

Potrivit acestuia, pacienţii hemofilici care nu au tratament cu factor de coagulare ajung să aibă probleme ortopedice, iar unii dintre aceştia chiar pot deceda.

"Cel care nu are tratamentul suficient ajunge în continuare la probleme ortopedice ceea ce înseamnă acele sechele hemoragice, adică distrugerea articulaţiilor. Orice hemoragie care nu este oprită duce în timp la degradare şi pacienţii ajung cu fel de fel de probleme ortopedice. În unele cazuri, când hemoragia este intracraniană sau abdominală, pacienţii pot deceda fără tratament suficient", a spus Nicolae Oniga.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat că există, de aproximativ un an, tratament profilactic pentru pacienţii hemofilici "care au nevoie".

"Ceea ce vă pot asigura eu în momentul de faţă este că noi am asigurat şi CNAS în mod continuu, pentru toate necesităţile pe care le-au avut. Încercăm să îmbunătăţim tot ceea ce nu este în momentul de faţă funcţional", a spus Bănicioiu.

20-02-2015
Tip
Stiri interne