Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/11/2021
Data stire

Asociatia Pacientilor Alba considera ca asiguratii din judet sunt discriminati fata de cei din Bucuresti


Autor: elena

Asociaţia Pacienţilor Alba (APA) consideră că locuitorii din Alba sunt discriminaţi comparativ cu cei din Bucureşti, suma alocată pentru un contribuabil-asigurat din acest judeţ fiind mult mai mică decât cea pentru cei din Capitală, motiv pentru care va depune un memoriu la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

'Situaţia de discriminare pe care înţelegem să o reclamăm constă în faptul că pentru fiecare contribuabil - asigurat din Bucureşti suma alocată este mult mai mare decât suma alocată pentru un contribuabil - asigurat din judeţul Alba, raportat strict la faptul că, prin politica de distribuire a resurselor, Casa Naţională de Sănătate a alocat, pe baza unor criterii injuste şi discriminatorii, sume nejustificat de mari pentru acest domeniu bugetar pentru Bucureşti şi ridicol de mici pentru judeţul Alba, în condiţiile în care se contribuie în ambele unităţi administrative cu acelaşi procent de 5,5% din venit', se arată în memoriul prezentat joi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii APA.

Aceştia au menţionat că situaţia este similară inclusiv în urma alocării bugetare pentru trimestrul I al anului 2016 .

Reprezentanţii APA au arătat că, în 2014, Casei de Asigurări de Sănătate Alba i s-a alocat de către Casa Naţională de Sănătate pe domeniul Paraclinic un buget în valoare de peste 5,6 milioane de lei, numărul asiguraţilor fiind la finele anului în discuţie de 306.284.

'În concluzie, suma de bani alocată pentru investigaţii paraclinice (analize de laborator, radiologie, probe funcţionale) pentru fiecare contribuabil (asigurat) al judeţului Alba este de 18,48 de lei', se precizează în memoriu.

În acelaşi an, CNAS a alocat Casei de Asigurări a Municipiului Bucureşti (CASMB) un buget în valoare de peste 208 milioane de lei, numărul contribuabililor (asiguraţilor) aflaţi în evidenţa respectivei instituţii fiind de aproximativ 1.600.300 de persoane.

'În concluzie, suma de bani alocată statistic fiecărui contribuabil (asigurat) al CASMB este de 130,14 lei', se susţine în memoriul APA.

Reprezentanţii APA consideră că, în condiţiile în care fiecare contribuabil - asigurat la bugetul FNUAS contribuie în mod egal, prin plata contribuţiei unei sume lunare în echivalentul a 5,5 % din venitul brut, 'pacienţii-asiguraţi cu domiciliul în judeţul Alba se află într-o situaţie de discriminare'.

Aceştia au mai spus că dacă este comparată suma de bani alocată fiecărui contribuabil, se poate observa că aceasta diferă în funcţie de judeţul în care are stabilit domiciliul, chiar dacă se contribuie în mod egal la nivelul întregii ţări.

'Raportat la situaţia prezentată, am înţeles să vă aducem la cunoştinţă aceste aspecte în speranţa că se vor găsi modalităţi de rezolvare a situaţiei de discriminare', se mai menţionează în memoriul adresat CNCD de către APA.

18-02-2016
Tip
Stiri interne