Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/19/2020
Data stire

Ateroscleroza provoaca in prezent, in Romania, un deces la aproximativ 10 minute


Autor: elena

Ateroscleroza provoaca, in prezent, in Romania, un deces la aproximativ 10 minute. Aceasta afectiune este progresiva, severa si impredictibila, fiind cauza a 52% din decesele de pe glob.

Ateroscleroza determina cresterea riscului de accidente vasculare la nivel cardiac sau cerebral (infarct miocardic, accident vascular cerebral), precum si a deceselor de cauza vasculara. Valorile crescute ale colesterolului - un factor major si independent de risc cardiovascular - determina afectarea vaselor de sange prin constituirea placilor de aterom (ateroscleroza).

Atorvastatina este recomandata pentru reducerea timpurie a evenimentelor cardiovasculare majore si pentru profilul de siguranta dovedit la nivel renal, hepatic si muscular.

Conform studiului Sephar (2006), in randul populatiei din Romania prevalenta dislipidemiei mixte - cresterea colesterolului insotita de cresteri ale trigliceridelor - este de 46%, la care se adauga un procent suplimentar de 24% reprezentand persoanele la care doar valorile colesterolului sunt crescute.

Produsul Torvacard (atorvastatina), recomandat pentru reducerea timpurie a evenimentelor cardiovasculare majore atat la pacientii cu risc cardiovascular inalt (cauzat de prezenta unor factori de risc cardiovascular precum dislipidemie, diabet, obezitate sau hipertensiune arteriala), cat si la pacientii cu evenimente cardiovasculare acute (infarct miocardic acut, angina pectorala instabila) sau care sufera de o boala vasculara (angina pectorala, accident vascular cerebral sau boala arteriala periferica) a fost lansat, marti, de compania Sanofi-Aventis Zentiva.

Atorvastatina este cea mai studiata statina la nivel mondial, fiind subiectul a 425 de studii clinice inregistrate la Institutul National de Sanatate din Statele Unite, cu rezultate bune de eficacitate si tolerabilitate.

''Rezultatele benefice ale terapiei cu statine au fost demonstrate in ample trialuri de preventie primara si secundara. Atorvastatina si-a dovedit eficienta in scaderea lipidelor, reducerea riscului de evenimente cardiovasculare si stoparea progresiei aterosclerozei. Torvacard (atorvastatina) este un produs generic bazat pe o molecula cu o buna tolerabilitate, care nu necesita ajustarea dozelor la pacientii cu afectare renala, acest aspect fiind important deoarece diabetul zaharat, cauza cea mai frecventa a bolii cronice de rinichi, reprezinta, in acelasi timp, un factor major de risc cardiovascular'', a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele de onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Potrivit acestuia, in contextul in care diabetul se asociaza frecvent cu complicatii cardiovasculare, principala cauza de mortalitate in Romania, ''calitatile atorvastatinei justifica, fara indoiala, speranta intr-o optimizare a terapiei pentru acesti pacienti''.

Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, director medical al companiei producatoare, a afirmat ca prin lansarea Torvacard se ofera pacientilor romani solutii terapeutice cu ajutorul celor mai larg utilizate statine la nivel mondial: simvastatina, rosuvastatina si acum atorvastatina.

''Pe langa efectul benefic in managementul dislipidemiei, rolul statinelor este si acela de a stabiliza placile de aterom. In plus, studiile clinice au demonstrat ca terapia cu atorvastatina poate stopa evolutia aterosclerozei. In conditiile in care o dieta restrictiva in lipide, dar echilibrata, poate reduce nivelul colesterolului cu doar 10-15%, iar dislipidemia si ateroscleroza reprezinta o adevarata epidemie la nivel populational, cresterea accesului pacientilor romani la tratamentul cu statine reprezinta o reala prioritate pentru sanatatea publica'', a declarat dr. Ovidiu Saltas-Dabija.

Produsul se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala, fiind in concentratii de 10 mg, 20 mg si 40 mg.

02-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa