Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Autoritatile judetului Timis - atente la antraxul din Serbia


Autor: elena

Autoritatile sanitar-veterinare timisene raman vigilente in legatura cu focarele de antrax depistate recent in Republica Serbia, la circa 60 de kilometri de granita cu judetul Timis, desi, pana acum, nu s-au identificat cazuri in tara noastra.

"In urma notificarii aparitiei focarelor de antrax in Republica Serbia, la circa 60 km de frontiera, autoritatile judetene au elaborat un plan complex de masuri pentru prevenirea aparitiei acestei boli la noi. Au fost efectuate verificari suplimentare privind efectivele de animale din teritoriu, operatorii economici care desfasoara activitati de crestere a animalelor, de prelucrare a carnii si de comercializare a produselor de origine animala si au fost derulate controale in trafic. Pana in prezent nu au fost raportate probleme", a declarat marti, pentru AGERPRES, dr. vet. Adrian Popa, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis.

El a adaugat ca toate transporturile de carne si de produse din carne din Serbia sunt verificate in laboratoarele din Vama Moravita, iar controale asemanatoare se fac si pe toate drumurile publice din judet.

"Chiar cu doua zile inainte de acest incident, la solicitarea DSVSA Timis s-a creat Centrul de combatere a bolilor animalelor, prin Ordin al prefectului, care a fost transmis si Politiei de Frontiera Timis. Noi am facut aceasta solicitare pentru verificarea respectarii legislatiei privind transportul animalelor vii si a produselor din carne, dar si pentru a preveni furtul de animale", a precizat Popa.

In laboratorul sanitar-veterinar din Vama Moravita, medicii veterinari au program de control non-stop al transporturilor de carne si animale care vin din tara vecina.

"Boala este tratabila, dar ea trebuie anuntata imediat medicului veterinar, animalele trebuie sa fie izolate si sa nu existe contact cu alte animale sau cu persoane. De asemenea, populatia trebuie sa stie ca nu trebuie sa cumpere si sa consume carne de pe piata neagra, din locuri neautorizate, ci doar din halele autorizate sanitar-veterinar", a precizat Popa.

29-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa