Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/11/2021
Data stire

Balgradean, despre copiii bolnavi din Arges: Va fi foarte greu sa dovedim cauza exacta a bolii


Autor: elena

Şefa Secţiei Nefrologie de la Spitalul "Marie Curie", Mihaela Bălgrădean, a declarat, marţi, că va fi foarte greu de depistat cauza exactă a bolii de care suferă copiii din judeţul Argeş internaţi la Bucureşti cu sindrom hemolitic-uremic.

'Este foarte greu şi va extrem de greu să dovedim cauza exactă a acestei boli. Boala are toate semnele ei clinice şi o etichetăm ca atare. Poartă acest nume, îi cunoaştem toate manifestările clinice, îi cunoaştem toate manifestările de laborator, însă în aproape 90% din cazuri, în toată lumea asta mare, nu se depistează cauza. Este greu de depistat pentru că boala începe cu o perioadă de incubaţie, după aceea cu o perioadă de diaree şi deja se pierde foarte mult timp în care germenele ca atare nu mai există. Există numai toxina lui, care este responsabilă de dramatismul acestei boli", a afirmat Bălgrădean, într-o conferinţă de presă.

Ea a explicat că aceşti copii nu au o tulpină de e-coli care să explice starea lor.

'Este vorba de escherichia-coli enteropatogen, e o tulpină obişnuită de escherichia-coli care se poate găsi în orice tip de diaree şi care nu are absolut nicio legătură cu sindromul hemolitic-uremic care este dat de o tulplină de E-coli enteroinvazivă, enterohemoragică, enterotoxică. Deci aceşti copii nu au o tulpină care să explice... Este o tulpină pe care putem să o găsim la oricare poate şi dintre noi la un moment dat, dar care nu e responsabilă de boală", a susţinut Mihaela Bălgrădean.

La rândul său, Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a arătat că nu este un lucru neobişnuit în astfel de situaţii să nu se poată identifica sursa infecţiei.

'Incercăm în continuare, dar nu este un lucru neobişnuit în astfel de situaţii să nu poţi identifica sursa infecţiei. Mă refer la partea care ţine de microbiologie, de laborator. Au fost testate portocalele pentru (...) pesticide. Noi nu suntem competenţi pe zona aceasta, însă concluzia la care am ajuns referitoare la cauza îmbolnăvirii de care discutăm, de escherichia coli enterohemoragic, a fost generată (...) de evoluţia clinică a cazurilor, de evoluţia acestui sindrom hemolitic-uremic care este asociat aproape în totalitate cu infecţia produsă cu aceste tulpini de escherichia coli", a spus Strâmbu.

16-02-2016
Tip
Stiri interne