Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/11/2021
Data stire

Balgradean ('Marie Curie'): Sapte copii cu sindrom hemolitic-uremic in continuare internati; 3 - stationari, 4 - stare mai buna


Autor: elena

Şapte copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt în continuare internaţi la Spitalul "Marie Curie", dintre aceştia trei la Terapie Intensivă în stare staţionară, alţi patru la Nefrologie în stare bună, a declarat joi şeful secţiei de Nefrologie, Mihaela Bălgrădean.

'La ora actuală, în spitalul nostru mai sunt şapte copii internaţi cu diagnosticul de sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceştia, trei se află pe secţia de Terapie Intensivă în stare staţionară cu dializă peritoneală, nu mai rău decât erau ieri. Ceilalţi patru, care sunt pe secţia de Nefrologie, doi au încă acest tratament - dializă peritoneală, iar ceilalţi doi sunt fără dializă peritoneală, în stare bună, aş putea să spun din ce în ce mai bună de la o zi la alta", a precizat medicul.

Potrivit acesteia, momentul externării este foarte important şi se leagă de mai mulţi factori.

'Momentul externării este un moment foarte important pentru noi, dar el se leagă de mai multe lucruri. Se leagă de felul în care părinţii au înţeles cum să urmărească în continuare această boală în convalescenţă acasă, se leagă de nişte parametri biologici de care noi trebuie să ne asigurăm că sunt deja în limite fiziologice, se mai leagă de curajul pe care îl au aceşti părinţi de a-şi îngriji în continuare copiii acasă. (...) Aceasta este o boală care va fi urmărită multă vreme de acum încolo, pentru unii dintre ei - un an, poate şi mai mult -, pentru că ceea ce interesează este evoluţia funcţiei renale", a explicat presei nefrologul.

Mihaela Bălgrădean a spus că cei doi copii externaţi marţi sunt aşteptaţi la control în cursul zilei de joi sau vineri.

'Cei care au fost externaţi sunt chemaţi foarte repede la control, chiar îi aşteptăm azi sau mâine, nu ne gândim la complicaţii, dar vrem să vedem cum suportă starea la domiciliu, cum au început să se alimenteze la domiciliu şi cum să îşi petreacă viaţa de zi cu zi acasă la ei. Cei care au fost externaţi au regimuri alimentare. În momentul în care pleacă de la noi sigur echilibraţi, vindecaţi, în convalescenţă, după această boală, cele mai importante reguli se leagă de alimentaţie, care, în general, se adresează ca şi oricărei alte boli digestive şi desigur se leagă de complicaţiile pe care ei le-au avut. Adică dacă a fost vorba de o anemie severă. Ştiţi că toţi au anemie severă, tratament cu fier, susţinătoare metabolice. Fiecare are tratamentul lui foarte personalizat", a menţionat medicul.

Potrivit acesteia, la Spitalul "Marie Curie" nu au mai fost internaţi copii cu sindrom hemolitic-uremic în afară de cei care sunt trataţi în prezent în unitatea medicală.

Întrebată dacă vor mai fi transferaţi copii din Argeş la Bucureşti, Bălgrădean a spus că numai în condiţiile în care medicii de acolo se vor confrunta cu anumite complicaţii.

'În această boală diagnosticul este eminamente clinic. Deci colegii şi noi am învăţat să recunoaştem semnele bolii şi să ne dăm seama că avem de-a face cu o asemenea complicaţie severă încă după primele semne de gravitate. (...) Este greu să folosim cuvântul mizerie, eu am spus întotdeauna că lucrurile acestea s-ar traduce mai aproape prin faptul că oamenii sunt ocupaţi, au tot felul de preocupări şi că la un moment dat anumite lucruri legate chiar de igienă scapă unei atenţii mai aprofundate, mai punctate. De aici până să folosim cuvântul mizerie mi se pare greu", a adăugat şeful secţiei de Nefrologie de la ''Marie Curie''.

Bălgrădean a cerut presei să nu mai facă legătura între vaccinări şi sindromul hemolitic-uremic, întrucât nu este vorba de o etiologie virală.

'Nu mai faceţi legături între vaccinări şi această boală şi nu faceţi legături între rotavirus şi această boală. Etiologia nu este aceasta, nu este o etiologie virală", a susţinut aceasta.

18-02-2016
Tip
Stiri interne