Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Banicioiu: Sapunul contaminat a fost retras din toate unitatile sanitare


Autor: elena

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat vineri ca in cazul sapunului lichid contaminat cu bacteria Serratia producatorul, o firma din Targu Mures, "va plati", precizand ca produsul a fost retras din toate unitatile sanitare.

"In problema dezinfectantului a fost vorba de trei spitale. A fost descoperita de Spitalul Elias, ei au identificat problema, au anuntat Directia de Sanatate Publica si Institutul de Sanatate Publica, ce au recoltat probele imediat ce s-a constatat acest fapt si a fost interzisa acea substanta, a fost anuntat producatorul si a fost retras din orice unitate sanitara din Romania", a declarat ministrul Banicioiu la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "M.S. Curie", unde s-a intalnit cu echipa de medici din cadrul Programului de Cooperare cu Policlinica San Donato din Milano si Asociatia "Bambini Cardiopatici del Mondo".

El a precizat ca la Spitalul de Urgenta Focsani si la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures nu sunt persoane afectate iar cele doua cazuri de la Elias, un bebelus si un bolnav de cancer, sunt monitorizate.

"La Focsani si la Targu Mures nu este vorba de persoane afectate, a fost vorba doar la Elias de doua astfel de infectii. Cele doua cazuri sunt monitorizate. (...) In momentul de fata se verifica daca exista si alte posibilitati. Exista constituit grupul de alerta si in momentul de fata fac toate testele. Noi speram sa nu fie mai mult decat cele doua persoane identificate in momentul de fata. Ancheta a fost inceputa si tocmai de aceea directiile de sanatate publica au actionat si au retras imediat produsul, care a fost achizitionat prin proceduri asa cum prevede legislatia", a spus Banicioiu.

Ministrul a sustinut ca producatorul sapunului lichid "va plati".

"Aceste produse participa la licitatii in baza unor certificate de conformitate, care sunt asemeni celor din UE si ei au adus acele certificate, inseamna ca nu si-au respectat obligatiile si ca lucrurile declarate acolo au fost false. Consecinta este ca vor plati, acum se fac toate testele si evident ca noi ne vom indrepta impotriva producatorului. (...) Este vorba de un lot care probabil are aceasta problema de productie, imediat ce a fost descoperit, DSP si INSP au luat masuri, in aceeasi zi", a aratat ministrul Sanatatii.

Intrebat daca va fi inaintata si o plangere penala impotriva producatorului, el a raspuns: "Bineinteles ca ne vom indrepta impotriva producatorului".

Un copil nascut prematur si un bolnav de cancer s-au infectat in Spitalul Elias cu o bacterie provenita de la sapunul lichid folosit de medici si asistente pentru dezinfectarea mainilor.

03-10-2014
Tip
Stiri interne